Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Γιορτή του Κάστανου στην Καστάνιτσα Αρκαδίας

Τη Γιορτή του Κάστανου γιορτάζουν στην Καστάνιτσα Αρκαδίας και μας προσκαλούν σ' αυτήν :
"Μέσα στο χρυσοκόκκινο χρώμα των φθινοπωρινών φύλλων του καστανεώνα, την μυρωδιά του καπνού από τις καμινάδες των πετρόκτιστων σπιτιών μας, τις γλυκές γεύσεις απʼ τα ψημένα κάστανα, τα ώριμα καβούκια που τρίζουν σε κάθε περπατησιά, και ας ευχηθούμε και με το γλυκό χάδι μιας Οκτωβριάτικης λιακάδας, σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί και φέτος στο χωριό μας - στην Καστάνιτσα Αρκαδίας - την ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011.
Το 1983 διοργανώσαμε για πρώτη φορά την Γιορτή μας. Μετά από 28 χρόνια καταφέραμε με πολύ κόπο και μεράκι να αναδείξουμε την ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ως μία από τις σημαντικότερες αγροτικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας και

Συγκινητική διαφήμιση για τη διαφορετικότητα (video)


Μία πολύ συγκινητική διαφήμιση που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών είναι αυτή της οργάνωσης «Pro Infirmis» της Ελβετίας, η οποία ασχολείται με άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το video-πείραμα δείχνει έναν άντρα ντυμένο αρκουδάκι που στέκεται στη μέση του δρόμου και περιμένει να τον αγκαλιάσουν.

Βιοκλιματικό νηπιαγωγείο στο Ναύπλιο

πηγή
 Ένα υπερσύγχρονο κτίριο υψηλών προδιαγραφών, το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και με πολλές καινοτομίες παραδόθηκε στο Ναύπλιο.
Πρόκειται για το κτίριο του 5ου Νηπιαγωγείου Ναυπλίου το οποίο θα λειτουργήσει στην περιοχή Ροδίου.
Το νηπιαγωγείο κατασκεύασε σε δημοτικό οικόπεδο ο Ο.Σ.Κ ύστερα από αίτημα του Δήμου Ναυπλιέων.
Στο κτίριο προϋπολογισμού 799 000 ευρώ έχουν εφαρμοστεί οι αρχές του Βιοκλιματικού σχεδιασμού, έτσι ώστε αφενός να είναι φιλικό και οικονομικό προς το περιβάλλον από άποψη λειτουργίας αλλά κυρίως να δημιουργείται ένα ευχάριστο και πρότυπο περιβάλλον διαβίωσης για τα νήπια που θα φιλοξενήσει.
Το νηπιαγωγείο αποτελείται από ισόγειο και έχει τους εξής χώρους, χώρο εισόδου, πολυδύναμο χώρο για διάφορες δραστηριότητες, τραπεζαρία της οποίας ο χώρος απομονώνεται από τον πολυδύναμο

το παρεξηγημένο φυτό

Τσουκνίδα η πολύτιμη 

Μας ενημερώνει η Έλλη Βασιλάκη

Τσουκνίδα Urtica dioica
Αυτό το παρεξηγημένο φυτό, ίσως λόγω του τσουξίματος που προκαλεί με την αφή, είναι γεμάτο με πολύτιμες ιδιότητες. Το φυτό περιέχει βιταμίνες Α, Β, και C, σίδηρο και άλλα μέταλλα. Είναι αντισπασμωδικό σε περιπτώσεις ρευματισμών και ισχιαλγίας. Είναι ευεργετικό για το αίμα λόγω των πλούσιων συστατικών του, του σιδήρου, του ασβεστίου, του καλίου, του νάτριου κ.λπ. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C εξασφαλίζει αυξημένη απορρόφηση του σιδήρου, έτσι ο χυμός του φυτού βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Έχει επίσης τονωτικές, διουρητικές, αντιρρευματικές ιδιότητες και τονώνει την κυκλοφορία. Με το αφέψημα των ριζών και τον φύλλων της γίνεται μασάζ στο κεφάλι, όταν το δέρμα του είναι ξηρό, ενώ δρα και στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, ενώ εκχύλισμα από τσουκνίδα διεγείρει το αμυντικό σύστημα των φυτών στις ασθένειες.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

28η Οκτωβρίου 2011

Του Βασίλη Γκάτσου
Έχουμε μεγάλη πλάκα.
Οι δημιουργοί της ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του έξω από το ΝΑΤΟ (γιατί είναι συνδικάτο) και του έξω από την ΕΟΚ (γιατί είναι στρούγκα), οι δημιουργοί της ΕΛΛΑΔΑΣ των δανεικών, γιορτάζουν γιατί λέει έσωσαν τη χώρα από τους δανειστές τους οποίους λίγο πριν, αλλά και επί χρόνια, θερμοπαρακαλούσαν για νέα δανεικά.
Οι συνδημιουργοί, στενοχωρημένοι γιατί δεν τους δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουν ότι αυτοί θα έσωζαν καλύτερα την ΕΛΛΑΔΑ ως έχοντες στο δεξί χέρι, πάντα το σωστό κλειδί.
Οι συνεχώς στην γκρίνια και στην άρνηση, οι ΟΧΙ σε όλα και ΝΑΙ στην αυθεντία τους, στενοχωρημένοι που, παρά την κρίση, και πάλι ο λαός δεν τους πιστεύει σε τίποτα. Ποιους; Αυτούς που κατέχουν όλα τα θεωρητικά κλειδιά που ξεκλειδώνουν τα πάντα.

Και τοπικά έχουμε και την κουρά των προβάτων (το κοντοκούρι) όπου πονηρά πονηρά ξεχνάμε ότι τα πρόβατα δεν κουρεύονται μόνα τους, ούτε τα κουρεύει ο έμπορας που θα πάρει το μαλλί. Τα κουρεύει ο ΠΟΙΜΗΝ με τους βοηθούς του οι οποίοι κατά τον Πλάτωνα είναι ΑΛΛΗΣ ΤΑΞΗΣ, είναι άνθρωποι και όχι πρόβατα, και αγαπούν, φροντίζουν και φυλάνε το κοπάδι, για το μαλλί, το γάλα

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΒΑΛΟΣ

Του Βασίλη Γκάτσου

Ο δήμος Ερμιονίδας, όπως και οι δύο πρώην δήμοι, δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τη μεταφορά των νερών του Ανάβαλου στην Ερμιονίδα. Η μόνη σχέση που υπάρχει είναι αυτή που έχει ο κάθε κάτοικος της Ερμιονίδας: «Δεν έχουμε νερό, θέλουμε νερό», με αποδέκτη οποιονδήποτε και οποιανδήποτε αρχή και εξουσία. Δηλαδή η ενεργοποίηση του δήμου είναι να στείλει επιστολές προς αρμοδίους εκφράζοντας και επίσημα το κοινό αίτημα της Ερμιονίδας. Τα εγώ έπιασα τον βουλευτή του κόμματός μου, τον υφυπουργό, τον υπουργό, και μου υποσχέθηκε κ.λ.π. είναι τρέχουσα μικροπολιτική λίαν προσφιλής στις κομματικές πελατειακές συλλογικότητες.
Η Νομαρχία λοιπόν αποφάσισε να μας φέρει νερό με αυτόν τον τρόπο, ως σταθερή (;), μόνιμη (;) λύση, και όχι με τοπικά έργα, με πλοία, μονάδες αφαλάτωσης.
Αυτήν ευχαριστούμε και την Περιφέρεια που συνεχίζει αυτό το έργο και πάσα αρμόδια αρχή

1η Γιορτή - Ημερίδα Ελιάς & Λαδιού Κυριακή 30/10 στο Κρανίδι28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
· 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Ημέρα μνήμης και τιμής
· Η κήρυξη του πολέμου
· Αφήγηση των γεγονότων από την κήρυξη του πολέμου στο Κρανίδι
· Ντοκουμέντα για τους πεσόντες της περιοχής μας
· «ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» Οδυσσέα Ελύτη – Μίκη Θεοδωράκη, από την ορχήστρα «Ερμιονίδα» και το Χορωδιακό Εργαστήρι του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Το πρόγραμμα HELIOS, δηλαδή η τεράστια επένδυση που θέλει να κάνει η Γερμανία στη χώρα μας.

Αν και ακόμα στα χαρτιά, είναι γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ (υφυπουργός κος Μανιάτης που είναι εργατικός και πείσμων) έστειλε ‘σήμα’ στους δήμους να προτείνουν δημόσιες εκτάσεις κατ’ ελάχιστο 500 στρεμμάτων (500000 τ.μ. = ένα τετράγωνο 700 Χ 700 μέτρα) για να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά πάρκα σύμφωνα με το πρόγραμμα HELIOS, δηλαδή την τεράστια επένδυση που θέλει να κάνει η Γερμανία στη χώρα μας.
Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι δεν διαθέτουν δική τους ιδιόκτητη γη και φυσικά δεν μπορούν να διαθέσουν δημόσιες εκτάσεις.
Προφανώς ζητείται να προτείνουν συγκεκριμένες δημόσιες εκτάσεις οι οποίες με κατάλληλη νομοθεσία (;) θα αποχαρακτηριστούν, ώστε να μπορεί να γίνει εκεί φωτοβολταϊκό πάρκο. Ζητάει δηλαδή την θετική και εκ των προτέρων γνωμοδότησή τους. Προφανή και τα άμεσα (και χωρίς κόπο) κέρδη των Δήμων.
Η Ερμιονίδα διαθέτει πλήθος τέτοιων εκτάσεων. Ηλιόλουστες μεσημβρινές πλαγιές όλων των βουνών μας. Πετρώδεις άγονες εκτάσεις πολύ χαμηλής βλάστησης. Ο Δήμος Ερμιονίδας πρέπει να ενεργήσει τάχιστα προς το συμφέρον του, που είναι και των δημοτών του.. Και αν είναι αρνητικός σε τέτοιες επενδύσεις, να απαντήσει τάχιστα αρνητικά. Και η έκταση στο παλιό αεροδρόμιο Πορτοχελίου κάνει.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Γιάννης Βαρουφάκης:Ποιός φοβάται το κούρεμα


"Τι θα σημάνει ένα μεγάλο κούρεμα για τον πολίτη και την χώρα;" Αυτό το ερώτημα έχει σχεδόν αντικαταστήσει την "καλημέρα". Λογικό είναι: Δυο χρόνια τώρα, μέσες άκρες, πολιτικοί και opinion makers μας λένε ότι η διαγραφή μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέους (γιατί αυτό σημαίνει "κούρεμα") θα ήταν εθνική καταστροφή. Τώρα που οι ίδιοι, θέλοντας και μη, συζητούν αυτή την εξέλιξη ως αναπόφευκτη, ο κόσμος φοβάται ότι η καταστροφή τελικά ήρθε.

Επειδή η αγωνία είναι διάχυτη, θα πάω κατ´ ευθείαν στο δια ταύτα:

1. Το κούρεμα ήταν αναπόφευκτο από τον Γενάρη του 2010.

2. Η καθυστέρησή του επί δυο σχεδόν χρόνια ζημίωσε την Ελλάδα, φτώχυνε τον μέσο έλληνα, καθυστέρησε την μεταρρυθμιστική διαδικασία στην χώρα μας, συρρίκνωσε ακόμα και μέρος του υγιούς παραγωγικού ιστού, και έβαλε την Ευρώπη σε μια διαδικασία αποδόμησης που απειλεί την Ήπειρό μας. Ακόμα πιο σημαντικό, η διετής καθυστέρηση σημαίνει ότι, αντί η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το κούρεμα ως διαπραγματευτικό χαρτί με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, σήμερα παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις μεταξύ άλλων μερών που θα προσδιορίσουν το ύψος και την μορφή του κουρέματος και ερήμην των ελληνικών συμφερόντων.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Πρόσκληση προς όλους τους Δημάρχους της χώρας,για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας απο τον κο Μανιάτη

 Πρόσκληση προς όλους τους Δημάρχους της χώρας προκειμένου να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του Ελληνικού ενεργειακού προγράμματος “HELIOS”, για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και εν συνεχεία την εξαγωγή της σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, απευθύνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
 Με επιστολή του προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης γνωστοποιεί την πρόθεση της Κυβέρνησης να συνεργαστεί με όσους Δήμους επιθυμούν να προτείνουν προς αξιοποίηση μεγάλες δημόσιες εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας - κατά προτίμηση άνω των 500 στρεμμάτων - στην περιοχή ευθύνης τους, όπου θα τοποθετηθούν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως Φωτοβολταϊκά συστήματα.

το Mνημόνιο δεν είναι συμφορά, αλλά μια ευκαιρία να αλλάξουμε...(!;)

"Μην πετάς τη μαμά από το τρένο"
της Mαριάννας Tζιαντζή
«Αν πεθάνει ο παππούς, τη βάψαμε»,
λέει με απελπισία μια μεσόκοπη κυρία.  
Δεν εννοεί ότι όλη η οικογένεια θα βυθιστεί στο πένθος, αλλά ότι θα χαθεί η μοναδική πηγή εισοδήματος, αφού σε αρκετές περιπτώσεις μία (1) σύνταξη καλύπτει τουλάχιστον τα έξοδα της διατροφής μιας οικογένειας με δύο ή περισσότερους ανέργους.
 
Ένα κύμα στοργής πλημμυρίζει πολλά ελληνικά σπίτια και το αντικείμενό της είναι ο/η συνταξιούχος της οικογένειας, η γερασμένη χρυσοτόκος όρνιθα που, πάση θυσία, πρέπει να ζήσει για να ζήσουμε κι εμείς. Μπορεί ο παππούς ή η ηλικιωμένη μητέρα να είναι ανήμποροι, ακόμα και κατάκοιτοι, όμως η σύνταξη, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, τρέχει, έστω και

σημαιοστολισμός

ΠΡΟΤΑΣΗ 
Έλλη Βασιλάκη

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Πέδρο Αλμοδόβαρ «Το δέρμα που κατοικώ»


Η Ισπανική ταινία σε σκηνοθεσία Πέδρο Αλμοδόβαρ με τους: Αντόνιο Μπαντέρας, Έλενα Ανάγια, Μαρίζα Παρέδες, Γιάν Κορνέ παίζετε στους κινηματογράφους και  αρέσει.

"Την αλήθεια μόνο μέσα από τα ψέματα μπορείς να τη μάθεις"  .avgi
Πέδρο Αλμοδόβαρ
Με την τελευταία ταινία του Αλμοδόβαρ «Το δέρμα που κατοικώ» στις αίθουσες, το πιο «ακραίο»

Τα blogs και οι ρουφιάνοι

Του Κώστα Βαξεβάνη  .koutipandoras

Τα blogs είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις που έφερε το ίντερνετ στα επαγγέλματα της πληροφορίας. Μπορούν να εξασφαλίζουν άμεση ενημέρωση, να εμφανίζουν απόψεις οι οποίες δεν θα δημοσιεύονταν σε ένα παραδοσιακό μέσο ενημέρωσης και να φέρνουν την «δημοσιογραφία του πολίτη» στο προσκήνιο. Δεν μπαίνει θέμα λοιπόν αν κάποιος είναι ή όχι με τα blogs. Είναι μια μεγάλη επανάσταση. Αυτοί που προσάπτουν διάφορα στα blogs, καλά θα κάνουν να θυμηθούν τα «παραδοσιακά» εκείνα Μέσα Ενημέρωσης, που πρόσφατα μετέδωσαν ρεπορτάζ από την συνάντηση Καραμανλή-Ερντογκάν που δεν έγινε ποτέ. Το δίλημμα λοιπόν δεν είναι blog ή όχι blog, αλλά τι είδους πληροφόρηση.
Για να το πω χοντρά, πληροφόρηση για τον πολίτη ή για τα συμφέροντα. Αμπλοκάριστη ή με το

Γελοιογραφίες

Απο την Έλλη Βασιλάκη


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Μια πραγματική γιορτή σήμερα στην Ερμιόνη, η γιορτή του ροδιού

Το σπάσαμε το ρόδι σήμερα, για μια καλή τύχη και  συνέχεια σ αυτή την ομαδική  προσπάθεια των παραγωγών μας για την ανάδειξη και την προώθηση της μοναδικής ποικιλίας  ροδιού Ερμιόνης.
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ιδιαίτερα στην Παντελή Κολυμπάδη και στον Δημήτρη Κόντο που ήταν η ψυχή της εκδήλωσης.

Πλήθος κόσμου αγκάλιασε την προσπάθεια.
Όλοι οι παραδοσιακοί παραγωγοί μας ήταν εκεί  αλλά και νεότεροι, από τον κάμπο της Ερμιόνης και της Θερμησίας.
Μάθαμε πολλά από τους ομιλητές που είχαν προσκληθεί: Ο φοιτητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που κάνει ειδική έρευνα για το ρόδι στην περιοχή Κώστας Πουλημένος και οι γεωπόνοι Ανδρέας  Μπουρλόκας  και Βαγγέλης Δημαράκης.
Η σημερινή ημέρα ήταν και η αφετηρία για την διεκδίκηση της Π.Ο.Π.(Προστασία Ονομασίας Προέλευσης) για το Ερμιονίτικο ρόδι, που διαφέρει από τις άλλες ποικιλίες για το κόκκινο χρώμα του και την γλυκιά γεύση του.
Σ αυτήν την ιδιαίτερη γεύση βασίστηκαν οι  καταστηματάρχες της Ερμιόνης και δημιούργησαν εδέσματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που μας προσέφεραν. 
Λικέρ ,κεικ, τάρτες, σοκολατάκια, κρέπες αλλά και σως  ροδιού για σαλάτες και όχι μόνο στόλισαν τους καλαίσθητους πάγκους τους.
Άφθονος χυμός ροδιού, κέρασμα των παραγωγών μας.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με όμορφες μουσικές από το συγκρότημα  ZOOPERBAND που ήταν χορηγία των : Φρουτεμπορική Ε.Π.Ε., Φυτώρια ΚΟΝΤΟΥ, Ψυγεία Ερμιόνης, Δημήτρη Σταματίου, Ιωσήφ Μερτύρη, Προκόπη Προκοπίου.

Μπράβο σε όλους!!

 Εικόνες απο τη γιορτή..