Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

19 Αυγούστου 1936: Η εκτέλεση του Φεντερίκο Γκαρθία ΛόρκαΉταν 19 Αυγούστου του 1936 όταν ο ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα έπεσε νεκρός από τα πυρά των στρατιωτών του Φράνκο. Δύο ημέρες πριν οι φαλαγγίτες τον συνέλαβαν στη Γρανάδα. Το πρωί της 19ης τον πυροβόλησαν στο Βιθνάρ. Έτσι έκλεισε ο σύντομος κύκλος της ζωής ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του αιώνα μας.


Γεννήθηκε το 1898 στην Ανδαλουσία. Γιoς αγρότη και δασκάλας πιάνου, ποιητής, συγγραφέας και μουσικός. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στη νομική για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη ζωγραφική.
Το 1919, εγκαταστάθηκε στη Φοιτητική Κατοικία του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που τότε λειτουργούσε ως ανοιχτό πανεπιστήμιο, πολιτιστικό κέντρο, της ισπανικής πρωτεύουσας. Εκεί συνάντησε τον Σαλβαδόρ Νταλί, τον σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, τον ποιητή Ραφαέλ Αλμπέρτι και τον Χιμένεθ. Την ίδια περίοδο συνέθεσε τα πρώτα του ποιήματα που κυκλοφόρησαν το 1921, με τίτλο Βιβλίο Ποιημάτων. Λίγο νωρίτερα, το 1918, είχε δημοσιεύσει το έργο Εντυπώσεις & Τοπία περιδιαβαίνοντας την Καστίλη.

O Διονύσης Σιμόπουλος γράφει για τη θεαματική ολική έκλειψη της Δευτέρας

του: Διονύση Σιμόπουλου, επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.
poplike
Την Δευτέρα, 21 Αυγούστου, η Σελήνη πρόκειται να καλύψει τελείως τον φωτεινό δίσκο του Ήλιου, σ’ ένα φαινόμενο που ονομάζεται “Ολική Ηλιακή Έκλειψη”. Πρόκειται για ένα από τα πιο θεαματικά φαινόμενα της Φύσης αλλά αυτή τη φορά το φαινόμενο αυτό δεν πρόκειται να είναι ορατό από τη χώρα μας. Ξεκινώντας από τον Ειρηνικό Ωκεανό στις 18:46:48 (θερινή ώρα Ελλάδος) θα διασχίσει διαδοχικά 14 Πολιτείες των ΗΠΑ, απ’ όπου θα φαίνεται η ολική φάση, και θα καταλήξει λίγο μετά τα μεσάνυχτα (θερινή ώρα Ελλάδος) στον Ατλαντικό Ωκεανό. Εμείς θα μπορέσουμε να δούμε το όλο φαινόμενο χάρη στη NASA η οποία θα παρακολουθήσει απ’ ευθείας το φαινόμενο επί δύο ώρες στον ιστότοπο https://www.nasa.gov/eclipselive αν και η μετάδοση αυτή δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να προσεγγίσει την θεαματικότητα μιας “ζωντανής” θέασης.Οι εκλείψεις ήταν πάντα ένα συγκλονιστικό γεγονός όχι μόνο για

Στεφανία 1966


Χρονιά Παραγωγής: 1966Σκηνοθέτης: Γιάννης Δαλιανίδης 

Πρόγραμμα εορτασμού Τιμίου Προδρόμου στο Κρανίδι Αργολίδας


Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Έφυγε η Ζωή Λάσκαρη


Καλό της ταξίδι. 

“Ας Θυμηθούμε χωρίς Νοσταλγία”, με τη Μάνια Παπαδημητρίου στο ARTίκι
Με επιτυχία συνεχίζεται το 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ “ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ” με γενικό τίτλο «Αναζητώντας τον Άλλον», στον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, στο Κρανίδι Ερμιονίδας.
Το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017 στις 21.00 παρουσιάζει τη Μουσικοθεατρική παράσταση “Ας Θυμηθούμε χωρίς Νοσταλγία”, με τη Μάνια Παπαδημητρίου. 
 Ζούμε σε μια χώρα που όλα γύρω μας μάς λένε: «Θυμήσου… Τότε που… όπως γράφουν τα βιβλία… την παλιά την εποχή…. Τότε που οι γονείς μας ήταν στα θρανία… Όλα τότε ήταν πιο… κάπως… περισσότερο…» κι άλλα τέτοια συγκριτικά, που βγάζουν πάντα σκάρτο το παρόν κι εμάς μαζί του. Ας  προσπαθήσουμε να θυμηθούμε λοιπόν μια φορά δίχως νοσταλγία… να θυμηθούμε τα γεγονότα για να δούμε μήπως αυτό το εξιδανικευμένο χτες δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση; Μήπως είναι απλώς η δική μας η νεότητα που όπως αποχωρεί θέλει να κρατήσει μαζί της και όλα τα καλά και να μας αφήσει μόνο με τις λύπες; Και αν είναι ένα παιχνίδι των αισθήσεων του παρόντος η μνήμη του καθενός

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

"Εδώ είν’ αλώνι για χορό"Μεγάλο αφιέρωμα στη μουσική και χορευτική παράδοση του Μοριά


Το Φεστιβάλ Επιδαύρου ολοκληρώνεται το Σάββατο 19 Αυγούστου, με μία μεγάλη γιορτή, αφιερωμένη στην παράδοση της Πελοποννήσου. Μια πλειάδα από καλλιτέχνες, μουσικούς και χορευτές, θα κατακλύσουν την ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου, τιμώντας την πολυμορφία της παράδοσης του Μοριά, ως διαχρονική κιβωτό της ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης.
Η σκηνή της Επιδαύρου θα έχει ως μόνο σκηνικό το Δέντρο της Ζωής, την ελιά, ένα παραδοσιακό πατάρι για τους οργανοπαίκτες και μια μεγάλη τάβλα για τους συμποσιαστές. Τα τραγούδια και οι χοροί συνθέτουν τον άξονα της παράστασης σε τρείς ενότητες: Ιστορική μνήμη, Κύκλος της Ζωής και Κύκλος του Χρόνου, με σημείο αναφοράς τα καλοκαιρινά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου.Ξεκινώντας από την «πάτριον όρχησιν των συρτών» και τον «καλαματιανό του Αριστοφάνη», ο πελοποννησιακός ρυθμός των 7/8 του συρτού-καλαματιανού αναδεικνύεται ως συνέχεια του αρχαίου «επίτριτου», του ρυθμού που χορευόταν στην αρχαιότητα. 

Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με όλες τις ομάδες (συνολικά 300 λαϊκοί μουσικοί και χορευτές) σ’ έναν εντυπωσιακό τελετουργικό «τσακώνικο» χορό (στην τσακώνικη διάλεκτο, που διασώζει τον αρχαίο «παιωνικό» ρυθμό) και θα κλείσει μ’ έναν πάνδημο συρτό-καλαματιανό («στα βήματα του Τρυγαίου»).

Πρόσκληση σε γενική συνέλευση του Σωματείου Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας


9o ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΡΑΠΙΝΤ Α.Ο.ΚΡΑΝΙΔΙΟΥΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ: Εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Ερμιόνη 14-06-2017
Αρ. πρωτ.: 44

Προς όλα τα μέλη του Ι.Λ.Μ.Ε.

Θέμα:  Πρόσκληση σε Τακτική Γενική Συνέλευση
 Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης» σε εφαρμογή των άρθρων 4 και 5 του ισχύοντος καταστατικού και σύμφωνα με την με αριθμ. 72/22-04-2017 απόφασή του,

σ υ γ κ α λ ε ί

σε Τακτική Γενική Συνέλευση τα  μέλη του ΙΛΜΕ, η οποία θα γίνει  την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 στο χώρο του Μουσείου με ώρα έναρξης την 07:00 μ.μ.
Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι τα παρακάτω:
  1. Παρουσίαση έκθεσης πεπραγμένων των ετών 2014, 2015 και 2016.
  2. Παρουσίαση οικονομικού απολογισμού των ετών 2014, 2015 και 2016.
  3. Ανάγνωση έκθεσης Ελεγκτικής Επιτροπής για τις παραπάνω οικονομικές χρήσεις.
  4. Συζήτηση για τα πεπραγμένα και τον οικονομικό απολογισμό.
  5. Ψηφοφορία για την απαλλαγή ή μη του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε διοικητική και διαχειριστική ευθύνη.
  6. Συζήτηση και έγκριση του προγράμματος δράσης και του προϋπολογισμού για την επόμενη τριετία.
  7. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή Αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής.
  8. Διεξαγωγή Αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τον  Σταύρο Ξαρχάκο στο Άργος στις 18 Αυγούστου


Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Το ΦΟΥΓΑΡΟ στηρίζει το 1ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας» 28 Αυγούστου 10 Σεπτεμβρίου

Το ΦΟΥΓΑΡΟ στηρίζει το 1ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας» 
Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Το ΦΟΥΓΑΡΟ στηρίζει το 1ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας» από τις 28/8 έως 10/9/2017, που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Πρόκειται για μία προσπάθεια καταγραφής, ταξινόμησης και προβολής του πολιτισμικού γίγνεσθαι του τόπου μέσω των γνήσιων εκφραστών του, δηλαδή των  πολιτιστικών του συλλόγων. Είναι αποτέλεσμα της  αδήριτης ανάγκης έκφρασης των συλλόγων αυτών που επί πολλά έτη ασφυκτιούσε από την αδυναμία συντονισμού και οργάνωσης του συνολικά παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος στο Νομό.
Στο 1ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ, το ΦΟΥΓΑΡΟ συμμετέχει (28/8-10/9) με ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «Blood Relation» του Θεοδόση Καραμάνου και ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ της Μαρκέλλας Καπογιάννη στην Αίθουσα 2.

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 
21:00
Εκδήλωση της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ
Θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο», του Ι. Καμπανέλλη

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟΝ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΤΟ ΛΑΜΠΑΓΙΑΝΝΑ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟΝ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΤΟ ΛΑΜΠΑΓΙΑΝΝΑ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΦΡΑΓΧΘΙ. 17, 18, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
ΨΗΣΙΜΟ ΑΓΓΕΙΩΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΚΛΙΒΑΝΟ
Για μια ακόμη χρονιά ολοκληρώθηκαν με επιτυχία η ελληνοελβετική αρχαιολογική έρευνα συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου ΦΡΑΓΧΘΙ Ερμιονίδας και συγκεκριμένα στον βυθισμένο προϊστορικό οικισμό στην παραλία του... Λαμπαγιαννά Φούρνων.

Με πρωτοβουλία της αρχαιολογικής ομάδας θα πραγματοποιηθούν και φέτος υποβρύχιες ξεναγήσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου μας στις 17, 18, και 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στις 10.30 πμ.
Παράλληλα θα διεξάγεται και εργαστήρι πειραματικής αρχαιολογίας με την κατασκευή και την όπτηση αγγείων στην παραλία.
ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: παραλία ΛΑΜΠΑΓΙΑΝΝΑ ΦΟΥΡΝΩΝ.
Απαραίτητος εξοπλισμός : μάσκα, αναπνευστήρες, βατραχοπέδιλα, Καπέλο και νερό.

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Μάγεψε ο Γιάννης Πάριος στην Ερμιόνη

Παραπολιτικά Αργολίδα
Σαν έφηβος τραγούδησε ο Γιάννης Πάριος στην Ερμιόνη και έδωσε μια μοναδική εμπειρία σε όσους ήταν εκεί, χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε τη συναυλία και το καλό ήταν πως ο σύλλογος "ΒΙΤΟΡΙΖΑ" το είχε οργανώσει έτσι ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό κόλλημα, το γήπεδο ήταν κατάμεστο και ο μεγάλος ερωτικός τραγουδιστής έπαιξε με το κοινό και με την εγγόνα του που ήταν στις πρώτες θέσεις. Λίγο πριν κλείσει το πρόγραμμα του τραγούδησε νησιώτικα και τότε ο κόσμος ανέβηκε και χόρεψε, το χειροκρότημα του κοινού κράτησε για ώρα αφότου είπε καληνύχτα ο Γιάννης Πάριος.

ένας υπέροχος μεταφορέας

Ηλίας Λογοθέτης: «Είμαι υποκριτής, όχι ηθοποιός. Δεν ποιώ ήθος. Το ήθος του ηθοποιού είναι οι Ποιητές. Είμαι μεταφορέας. Μεταφέρω το ήθος του Ποιητή.» // Συνέντευξη στον Γιώργο Δουατζή (2007)
Αν χαρακτηρίσει κάποιος το λόγο του Ηλία Λογοθέτη κατακλυσμιαίο και τη σκέψη του αστραπή, δεν θα υπερβάλλει. Ένταση, πάθος, περισσή ενέργεια και πίστη στη ζωή, είναι αυτά που ξεχειλίζουν σε κάθε του έκφραση.
Η καθημερινότητά του; «Χαίρομαι με πολλά απλά, καθημερινά πράγματα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει, λέει, αλλά δε θυμάμαι τίποτα θλιβερό. Πιστεύω ότι ζούμε στη χαρά και την διανθίζουμε με λίγο αλατάκι λύπης, για να θυμόμαστε καλύτερα».

Η συνέχεια στο fractalart


Έλλη Βασιλάκη

γιάμι-γιάμι...

Νόστιμη μαρμελάδα με ώριμα σύκα ! 
 Έλλη Βασιλάκη

 
Τα σύκα φέτος είναι άφθονα στην περιοχή μας. Η πρώτη παρτίδα δεν είναι από τη δική μας συκιά και αποξηραίνεται ήδη (προσεχώς η ανάρτηση). Ήταν μεγάλα και αρκετά ώριμα. Τα δικά μας είναι συνήθως πιο μικρά και πιο όψιμα.

Φέτος ωρίμασαν λίγο νωρίτερα κι έτσι χθες μαζέψαμε τα πρώτα μας. Φάγαμε μερικά με γραβιέρα (το καλύτερο επιδόρπιο ή/και ορεκτικό της εποχής), κρατήσαμε και λίγα για …φρούτο και τα υπόλοιπα έγιναν μαρμελάδα. Κάθε χρόνο φτιάχνω μαρμελάδα σύκο και μάλιστα σε δυο εκδοχές: με κομματάκια σύκο και τελείως αλεσμένη . Είναι μια νόστιμη μαρμελάδα που χρησιμοποιώ με όλους τους συνήθεις τρόπους  και  επί πλέον ταιριάζει πολύ με γλυκιά γραβιέρα ή άλλα τυριά, σαν επιδόρπιο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 1ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΦΛΙΠΠΕΡ


Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

ΕΔΩ ΕΙΝ’ ΑΛΩΝΙ ΓΙΑ ΧΟΡΟ!..Εδώ είν' αλώνι για χορό!...

Όταν ο Τρυγαίος, στην πάροδο της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη, έκανε την είσοδό του με το «Δάτιδος μέλος» (ένα λαϊκό τραγούδι της εποχής), ο ρυθμός που χόρευε -σε άμεση σχέση τη μετρική της γλώσσας- ήταν ο αρχαίος «επίτριτος», που συμπίπτει με τον εθνικό ρυθμό των 7/8 του συρτού-καλαματιανού: Ως ή-δο-μαι και χαί-ρο-μαι και βού-λο-μαι χορεύ-σαι!
Ήδη τον 1ο αιώνα μ.Χ. αρχαίες επιγραφές μνημονεύουν κάποιον χορηγό θεατρικών αγώνων της εποχής ο οποίος «τας δε πατρίους πομπάς μεγάλας και την των συρτών πάτριον όρχησιν θεοσεβώς επετέλεσεν»!

Διώχνουν τους τουρίστες από την Βαρκελώνη

euronews 
Μεγάλες διαστάσεις έχει αρχίσει να παίρνει στη Βαρκελώνη το κίνημα «τουρισμοφοβία».
Στα περισσότερα σημεία της πόλης, ακόμα και σε αξιοθέατα, οι τουρίστες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνθήματα στους τοίχους κατά του τουρισμού.
Το σύνθημα «Τουρίστες επιστρέψτε στα σπίτια σας» κυριαρχεί σχεδόν παντού στο κέντρο της πόλης.
Ήδη έχουν συσταθεί πολλές οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών που καταγγέλλουν την διόγκωση του μαζικού τουρισμού στην πόλη.
Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί επιθέσεις κατά τουριστών.

Το καλοκαίρι του Γιάννη Σκουρλέτη

Αν ήταν ταινία το καλοκαίρι μου θα ήταν Καλοκαίρι και καταχνιά. Πάντα με λίγο Τένεσι, να σπάει την αντηλιά.
Και τραγούδι To Aκρογιαλιές δειλινά.
Τσιτσάνης να το τραγουδάει φορώντας παλτό. Δεν είναι ακριβώς καλοκαιρινό τραγούδι, αλλά έχει κρυμμένους καύσωνες.
Το βιβλίο που θα πάρω φέτος είναι του Εγγονόπουλου, τα άπαντα. Να νιώσω ωραίος ως Έλληνας.
Πάντα θα θυμάμαι το μπάνιο στην παραλία σαν μπάνιο στην κολυμπήθρα
Και ότι ήθελα ν’ αγοράσω ένα σπίτι στο Κάπρι. Γκρεμός και θάλασσα. Αυτό είναι το καλοκαίρι μου.
Μια φωτογραφία που μου θυμίζει πολλά κάτι σχισμένες που προσπαθώ να θυμηθώ τι μου θυμίζουν.
Και η ανάμνηση που έχω σαν παιδί είμαι πάντα μέσα σε νερό. Υδρόφιλος, σαν βαμβάκι.