Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τρομάρα μας!

Τα τελευταία χρόνια 150000 μορφωμένοι νέοι έχουν φύγει από τη χώρα για να βρουν δουλειά. Εξ αυτών κάπου 80000 με διδακτορικό!
Για να μην έχει γυρίσει σχεδόν κανένας σημαίνει ότι βρήκαν όλοι δουλειά, οι περισσότεροι γίνανε ανάρπαστοι λόγω προσόντων, προσωπικότητας και ήθους. Μπορεί να νοσταλγούν την πατρίδα.... αλλά μέχρι εκεί.
Πού βρήκαν δουλειά; Φυσικά σε ξένες ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Τι εντυπώσεις φέρνουν στους δικούς τους ανθρώπους; Κυρίως ότι έξω υπάρχει αξιοκρατία και αναγνώριση αποτελέσματος, άρα και αξιολόγηση, συνθήκες που οι Έλληνες διαπρέπουν.
Εμείς εδώ διαλύσαμε τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή την αγελάδα την παραγωγική, οδηγήσαμε στην μαύρη απελπισία της ανεργίας και της ανέχειας 1500000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και αφήσαμε ανέγγιχτη την ιερή αγελάδα, την αποδεδειγμένα αντιπαραγωγική και διαπλεκόμενη.
Και τι πραγματικά λείπει στους 1500000 ανέργους; Η ΕΡΤ! Κατά τον αρμόδιο υπουργό, θα την ξαναστήσουμε βάζοντας όλοι το κάτι τις!
Χώρα που το κύριο εξαγωγικό της προϊόν είναι οι μορφωμένοι νέοι, είναι τελειωμένη.
Αν οι μορφωμένοι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά στον τόπο τους, σημαίνει ότι η επιχειρηματικότητα, η πρωτοβουλία, η καινοτομία βρίσκονται υπό διωγμόν.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Ο τζόγος στην Αρχαία Ελλάδα


Ο τζόγος στην Αρχαία Ελλάδα: Τα κυβεία, η οστρακίνδα, το τάβλιον, οι ορτυγοκοπίες και η πόκα!
Η καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων περιελάμβανε και τον τζόγο με τον οποίο οι πρόγονοί μας φαίνεται ήταν παθιασμένοι.
Στα κυβεία ή κυβευτήρια, δηλαδή τις μπαρμπουτιέρες, χάνονταν περιουσίες στα ζάρια, που παίζονταν σε χώρους που σήμερα θα τους λέγαμε κακόφημους.
Το Ιερό της Αθηνάς Σκιράδος στην Ιερά οδό ήταν ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης για τους κυβευτές.
Τα ζάρια ανακαλύφθηκαν σύμφωνα με την παράδοση από τον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Τροίας.
Στον Παλαμήδη αποδίδεται και το παιχνίδι του διαγραμμισμού, δηλαδή της ντάμας.

Το μπαρμπούτι ήταν δημοφιλές και στηνόταν εύκολα πάνω σε μια κουβέρτα, ενώ οποιοσδήποτε μπορούσε να κουβαλάει τρία ζάρια χωρίς να γίνεται αντιληπτός.
Οι παίκτες προσπαθούσαν να πετύχουν τη «ριξιά της Αφροδίτης» και να αποφύγουν τη «ριξιά του σκύλου», με την οποία έχαναν τα λεφτά τους.
Τα ζάρια δεν τα έριχναν ποτέ με το χέρι, αλλά μέσα από ένα αγγείο, το κήθιον. Για κάθε περίπτωση πάντως, οι κυβευτές είχαν και τους προστάτες θεούς, τον Ερμή και τον Πάνα.
Υπήρχαν και διάφορες ονομασίες για τις ζαριές, τις οποίες παραθέτει ο Πολυδεύκης. Οι καλές ζαριές (ευκυβείν) και οι κακές (δυσκυβείν).
H καλύτερη ζαριά 3Χ6, ονομαζόταν «μίδας» ή «Αφροδίτη» , άλλες ονομάζονταν «ευδαίμων», «αντίτευχος» (εχθρός) , «δάκνων», «Λάκωνες», «Αργείος» κλπ.
Μερικές άλλες ονομασίες ταυτίζονταν με τις καλές ζαριές όπως «κύων» ή «χίος» για τον άσσο, «κώος» για το έξι κλπ.
Τα παιδιά έπαιζαν και αυτά τυχερά παιχνίδια με ζάρια. Ο «Αστραγαλισμός» παιζόταν με κύβους ή «κόττα», δηλαδή αστράγαλοι (κότσια) μικρών μηρυκαστικών.
Τοποθετούσαν μέσα σε κύκλο τα κότσια και τα χτυπούσαν από κάποια απόσταση. Όσα έβγαζαν με το χτύπημα έξω από τον κύκλο, τόσα κέρδιζαν.
Το ίδιο παιχνίδι, όπως και το παιχνίδι «μονά-ζυγά», παιζόταν με ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα και καρύδια.
Όταν υπήρχαν στοιχήματα μετατρεπόταν αυτομάτως σε τυχερό παιχνίδι.
Ο τζόγος καταγράφεται από τη μινωική εποχή.
Σε ανασκαφές που έγιναν στο ανάκτορο της Ζάκρου, βρέθηκαν δώδεκα πλακίδια από φαγεντιανή, που πάνω τους είχαν επαναλαμβανόμενους γραπτούς χαρακτήρες, μόνο από τη μία όψη.

Οι μελετητές υποστηρίζουν πως μπορούμε να μιλάμε για ένα παιχνίδι παρόμοιο με την πόκα.
Πάθος υπήρχε φυσικά και για τους αγώνες ζώων.

Οι κοκορομαχίες, οι αγώνες ορτυκιών (ορτυγοκοπία) και των σκύλων, συγκέντρωναν πολλά στοιχήματα.
Οι ιδιοκτήτες τους εκπαίδευαν τα ζώα καθαρά για αυτόν τον σκοπό, δίνοντάς τους σκόρδο και κρεμμύδι και δένοντας στα πίσω νύχια των πετεινών μεταλλικά πλήκτρα, ώστε να προκαλούν θανάσιμα τραύματα.
Ένα άλλο αρχαιοελληνικό παιχνίδι, η τηλία, έφθασε ως τις μέρες μας ως τάβλι.
Στη ρωμαϊκή εποχή έγινε το παιχνίδι των «12 γραμμών», ή τάμπουλα και στο Βυζάντιο ονομάστηκε τάβλιον.
Η οστρακίνδα, το σημερινό κορόνα – γράμματα, παιζόταν με ένα όστρακο στην αρχαία Ελλάδα και στη ρωμαϊκή εποχή με νόμισμα.
Πηγή: Ελλήνων Δίκτυο.

Δημήτρης Τουτουντζής

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Στο παλμό της αποκριάς όλη η Ερμιονίδα !!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ερμιονίδας οι οποίες έγιναν υπό την αιγίδα του Δήμου, του  Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Πρόνοιας Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Παιδείας, των Τοπικών Κοινοτήτων και των κατά τόπους καρναβαλικών επιτροπών και φορέων. 
Η εθελοντική ομάδα του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Ερμιονίδας γιόρτασε την Τσικνοπέμπτη στην Κάτω Πλατεία Κρανιδίου στην ταβέρνα ουζερί "Το Στέκι", σε μια ξεχωριστή αποκριάτικη  βραδιά με χαρά, κέφι και αναβίωση αποκριάτικων τραγουδιών.

Την Κυριακή 15.02.2015 στην Τοπική Κοινότητα Κοιλάδας πραγματοποιήθηκε παρέλαση μασκαράδων όπου μικροί και μεγάλοι ξεφάντωσαν με αποκριάτικα τραγούδια και χόρεψαν το γαϊτανάκι .  

Το μεσημέρι της Κυριακής στη Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου αναβίωσε το

ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ

Στη Μεσόγειο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το δικό μας ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) και όλες οι Περιβαλλοντικές Ενώσεις, κατόπιν μακροχρόνιων και αξιόπιστων ερευνών και μετρήσεων καταλήγουν στο συμπέρασμα:
Η Μεσόγειος ψαρεύεται υπερβολικά και δεν προλαβαίνει να ανανεώσει τον πληθυσμό των ψαριών της, αλλά και όλων των οργανισμών που ζουν στο βυθό της, με αποτέλεσμα να έχουν εξαφανιστεί τα μεγάλα ψάρια και να αλιεύονται όλο και μικρότερα τα οποία δεν είναι σε ηλικία αναπαραγωγής.
Δεν προλαβαίνουν να γεννήσουν τα ψάρια και μεις τα πιάνουμε.
Ως λύση προτείνουν τα θαλάσσια καταφύγια, δηλαδή μεγάλες εκτάσεις θάλασσας όπου απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα, ή επιτρέπονται μόνον ορισμένες, π.χ. τουριστική χρήση χωρίς όμως αλιεία.
Στα θαλάσσια αυτά καταφύγια η αύξηση της μέσης μάζας των ψαριών είναι εντυπωσιακή. Στα 4 χρόνια αυξάνει κατά 2.3 φορές, ενώ στα 20 χρόνια κατά 6 φορές. Αυτά από μετρήσεις σε θαλάσσιο καταφύγιο στην Κορσική, όπου όντως τηρήθηκαν όλα τα προστατευτικά μέτρα.
Για τα μέρη μας αρκεί η διαπίστωση ότι το 1960 σπάνια υπήρχε σύρτι κάτω από 3 κιλά, ενώ σήμερα σπάνια πιάνουν οι ψαράδες σύρτι πάνω από 300 γραμμάρια.
Με άλλα λόγια συνεχίζουμε να αδειάζουμε τη θάλασσα*, χωρίς καμιά ελπίδα.
Ο Ερμιονικός κόλπος, είναι ένας κλειστός κόλπος που δικαιωματικά 'ανήκει' στους Ερμιονίτες, στους κατοίκους της Ακρογιαλιάς και στους Υδραίους, οι περισσότεροι τω οποίων όμως βγαίνουν πλέον πίσω από την Ύδρα και τον Δοκό μήπως και πιάσουν κάνα ψάρι. Όλος ο κόλπος μπορεί να φυλαχτεί  μέρα νύχτα πολύ εύκολα από το Λιμεναρχείο και τους επαγγελματίες ψαράδες.
Καινοτομία και μεταρρύθμιση είναι:
Οι Δήμοι Ερμιονίδας και Ύδρας, με την υψηλή ενθάρρυνση της Μητροπόλεώς μας και των Λιμενικών Αρχών, να καθίσουν σε ένα τραπέζι με τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες και με εκπροσώπους του τουριστικού τομέα και γραπτά να εκφράσουν την αταλάντευτη βούληση σε 20 χρόνια ο Ερμιονικός Κόλπος να έχει επανέλθει στη κατάσταση που ήταν το 1960. Προς τούτο να εκμεταλλευτούν όλα τα υπάρχοντα προγράμματα χρηματοδότησης κ.λ.π.
Στη συνέχεια να οργανώσουν μία ημερίδα στην Ερμιονίδα και μία στην Ύδρα όπου οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ θα εκθέσουν την κατάσταση και τα οφέλη.

* Κατά την αρχαιότητα όλα τα ποτάμια και οι λίμνες τις Ευρώπης ήταν γεμάτα ψάρια. Εκεί κάπου στον Μεσαίωνα άρχισε η υπεραλίευση και αργότερα η βιομηχανική επανάσταση και η αστικοποίηση έδωσαν την χαριστική βολή. Μπορώ να πω ότι ένας δείκτης πραγματικής ευημερίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτός που μετράει την αποκατάσταση των θαλάσσιων πληθυσμών στις ευρωπαϊκές θάλασσες (κυρίως στη Μεσόγειο), στα ποτάμια και στις λίμνες της.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

"...αυστηροί οι νόμοι, αλλά τουλάχιστον ισχύουν..."

Η Καντίτσα δεν μένει πια εδώ


Η Καντίτσα Σάνκο τον Ιούλιο του 2008, όταν σε ηλικία 23 χρονών είχε συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στη Γιορτή της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Σήμερα στο Λονδίνο με τον άντρα και την κόρη της.


Καθώς μιλούσαμε στο τηλέφωνο, η Καντίτσα χρειάστηκε να διακόψει δυο-τρεις φορές για να τσεκάρει τη μικρή της. «Κοιμήσου, αγάπη μου», την άκουγα από το ακουστικό να λέει στα ελληνικά στην ενάμισι έτους κόρη της. Στα ελληνικά κάναμε και την κουβέντα μεταξύ μας (κι ας κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε και ας ζει τα τελευταία πέντε χρόνια στο Λονδίνο), όμως ήταν όταν απευθύνθηκε στο παιδί στη γλώσσα μας που όλο αυτό που συζητούσαμε πήρε σάρκα και οστά: πρέπει να είναι φοβερό να αγαπάς τόσο μια χώρα και να σε διώχνει.

Η Καντίτσα Σάνκο είναι η όμορφη Αφρικανή που τον Ιούλιο του 2008 είχε συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στη γιορτή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Ήταν τότε 23 ετών και η ζωή της συμπύκνωνε το δράμα χιλιάδων παιδιών μεταναστών που, ενώ γεννιούνται, σπουδάζουν, εργάζονται στην Ελλάδα, παραμένουν για το κράτος ξένο σώμα.
Δυστυχώς, η συμβολική εκείνη κίνηση του τότε νέου προέδρου του Συνασπισμού δεν είχε αποτέλεσμα ούτε για την ίδια. Η Καντίτσα έφυγε οριστικά από την Ελλάδα το 2010.
«Δεν μπορούσα άλλο την αβεβαιότητα, το τρέξιμο για χαρτιά κάθε χρόνο», λέει στην «Κ».

Πρωτοήρθε στην Ελλάδα από τη Σιέρα Λεόνε στα 11 της. Οι γονείς της βρίσκονταν ήδη

Η Ελλάδα πρέπει να συγκρουσθεί με τον ίδιο τον εαυτό της
Η Ελλάδα πρέπει να συγκρουσθεί με τον ίδιο τον εαυτό της
-τα Σπήλαια της Παλαιολιθικής Εποχής και το μέλλον της Πατρίδος-


Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Πληροφορούμεθα καθημερινώς  από τα ΜΜΕ για τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις εις την νέα Κυβέρνηση για την κατάρτιση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, με την παράλληλη ανταλλαγή κειμένων και απόψεων με τους Θεσμούς, ώστε να οριστικοποιηθεί  τέλη Απριλίου 2015 η Συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Εμείς οι απλοί πολίτες δεν είμαστε όμως ούτε τεχνοκράτες, ούτε εμπειρογνώμονες, ούτε ειδικοί σύμβουλοι και διαπραγματευτές. Όμως επειδή βιώνουμε την κρίση εδώ και 6 ολάκερα χρόνια με όλες τις οδυνηρές συνέπειες, αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε, αν και αργά, ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά παράλληλα συνειδητοποιούμε τώρα, ότι εδώ και πολλές δεκαετίες παίζεται ένα άθλιο παιχνίδι, το οποίο εις το τέλος θα έχει άσχημα αποτελέσματα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και την πορεία της χώρας μας.
Επειδή η κρίση και η αβεβαιότητα όχι για το μέλλον μας, αλλά ακόμη για αυτό το σήμερα, αρχίζει να μας αφυπνίζει, διερωτώμεθα τώρα για τους λόγους, γιατί απέτυχαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις με τα οδυνηρά Μνημόνια, και τις ακατανόητες για εμάς τους Έλληνες εμμονές της ΤΡΟΙΚΑ,  για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Οι οποίες δυστυχώς δεν έγιναν εις τα 6 τελευταία χρόνια, αν και η ΤΡΟΙΚΑ, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη επέμενε εξαρχής, ότι το μακροχρόνιο πρόβλημα της Ελλάδος είναι ο στενός και ευρύτερος Δημόσιος Τομέας, και ότι τώρα χρήζει άμεσων, σαρωτικών ολοκληρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, για να σωθεί ο Λαός μας και η Πατρίδα μας.
Οι 3 Κυβερνήσεις των Μνημονίων, ως γνωστόν και εκ του αποτελέσματος, το οποίο βιώνουμε με όλες τις τραγικές

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Έναρξη δωρεάν μαθημάτων πληροφορικής σε ανέργους από τον ΟΑΕΔ και τη Microsoft

  Από σήμερα Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 ξεκινά το πρόγραμμα «Ακαδημία Πληροφορικής» το οποίο ανέπτυξε ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τη Microsoft Hellas.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία για τη δωρεάν εκπαίδευση ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες, χάρη στην οποία όσοι από τους εγγεγραμμένους ανέργους το επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα ακόμη προσόν στην προσπάθειά τους για (επαν)ένταξη στην αγορά εργασίας.

Όλοι οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως εξειδίκευσης, ηλικίας ή οποιασδήποτε άλλης παραμέτρου, από την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της Διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ. Στα τέλη κάθε μήνα οι αιτούμενοι θα παραλαμβάνουν μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, κατάλληλους κωδικούς ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, κάθε εγγεγραμμένος θα έχει

Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου Γκίκα

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 26 Φεβρουαρίου 1906

Xαλίλ Γκιμπράν:Το έθνος να λυπάστε

Επίκαιρο

Ο μεγάλος  Λιβανέζος ποιητής  Xαλίλ  Γκιμπράν  (1883-1931) μεταξύ των αριστουργημάτων που έγραψε, είναι και το έργο του "Ο Κήπος του Προφήτη".

To ποιημα εκδόθηκε το 1923 !!! Και είναι λες σημερινό.
Ιδου ενα απόσπασμα :ο έθνος να λυπάστε αν φορεί ένδυμα  που δεν το ύφανε.
Ψωμί αν τρώει αλλά όχι απ' τη σοδειά του. Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του.
Το έθνος να λυπάστε που δεν υψώνει τη φωνή
παρά μονάχα στη πομπή της κηδείας.
Που δεν συμφιλιώνεται παρά μονάχα μες τα ερείπιά του.
Που δεν επαναστατεί παρά μονάχα σαν βρεθεί ο λαιμός του
ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα.
Το έθνος να λυπάστε που έχει αλεπού για πολιτικό,
απατεώνα για φιλόσοφο,
μπαλώματα και απομιμήσεις είναι η τέχνη του.
Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους.
"


Δημήτρης Τουτουντζής

Κάθε πρώτη Κυριακή ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία μας

Τα Μουσεία μας έχουν ελεύθερη είσοδο τις παρακάτω μέρες:
  •  6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
  • 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • 18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων
  • 18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
  • Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
  • Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου
  • 28 Οκτωβρίου
Πρόσωπα που δικαιούνται μειωμένη είσοδο
  • Έλληνες πολίτες και οι πολίτες των λοιπών Κρατών – Μελών της Ε.Ε. άνω των 65 ετών, με την επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
  • Φοιτητές Ανωτέρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Ισοτίμων Σχολών των εκτός της Ε.Ε. χωρών, με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.
Πρόσωπα που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο

Μαρίλη Μέξη:Το Ποτάμι στην πρώτη γραμμή για καίρια ζητήματα της Αργολίδας

Δελτίο τύπου

Το Ποτάμι στην πρώτη γραμμή για καίρια ζητήματα της Αργολίδας

Στην πρώτη γραμμή της Κοινοβουλευτικής δραστηριότητας είναι οι βουλευτές του Ποταμιού αναδεικνύοντας θέματα εθνικής σημασίας που άπτονται των τομέων της Παιδείας, της Οικονομίας, και του Περιβάλλοντος αλλά και καίρια ζητήματα του Νομού Αργολίδας. Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Σπύρος Λυκούδης κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σχετικά με το ζήτημα της επανεκκίνησης της λειτουργίας των προαστιακών σιδηροδρομικών δρομολογίων Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο, έργο που έχει εξαγγελθεί από τον Σεπτέμβριο 2014. Η αποκατάσταση και η ανακαίνιση του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και του τερματικού σταθμού στο Ναύπλιο αποτελεί χρόνιο αίτημα των πολιτών της Αργολίδας ενώ σημειώνεται ότι διασχίζει και κάποιους από τους πλέον σημαντικούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους της χώρας μας (Μυκήνες, Άργος, Τίρυθνα, Ναύπλιο).


ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Ναύπλιο, 25 Φεβρουαρίου 2015


Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα απαράδεκτα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο ελληνικό ποδόσφαιρο καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά την ανάγκη ανάληψης τολμηρών θεσμικών παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το αθλητικό νομοσχέδιο που έχει ήδη περάσει από το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, περιλαμβάνει επεξεργασμένες προβλέψεις για την κατοχύρωση της νομιμότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα του ελληνικού ποδοσφαίρου και του αθλητισμού.

Η νέα πολιτική ηγεσία, υπό το πρίσμα βεβαίως των δικών της προτεραιοτήτων, έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την πολύ συστηματική και εντατική δουλειά που έχει γίνει για την προετοιμασία του αθλητικού νομοσχεδίου, ώστε με σύνθεση και συναίνεση να ανταποκριθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα σ’ αυτή την πιεστική ανάγκη».

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Κακοφορμίζει η πληγή

giakoumakis

Βασανίζουν ένα 20χρονο νεαρό πάνω από έναν χρόνο επειδή “δεν είναι πολύ άντρας”
Τον διαπομπεύουν δημόσια και τον τραμπουκίζουν, τον χτυπούν και τον βασανίζουν.
Αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και σε φοιτητική εστία. Κανένας δε βλέπει,κανένας δεν παρεμβαίνει. Ούτε εκπαιδευτικός,ούτε συμφοιτητής.
“Μη βλέπεις, μη μιλάς, μην ανακατεύεσαι”.

Η οικογένεια ένα χρόνο τώρα δεν γνωρίζει ή θεωρεί κατά βάθος λογικό να του φέρονται “λίγο σκληρά και να του κάνουν πλάκα ” επειδή δεν ήταν μέσα στο αποδεκτό αντρικό πρότυπο;

Η αστυνομία που ασχολείται με την υπόθεση βγάζει ψυχιατρικές κρίσεις αντί να κάνει την απλούστερη έρευνα,να μπουντρουμιάσει συμφοιτητές και εκπαιδευτικούς μέχρι να μάθει ονόματα,αν δεν τα ξέρει ήδη και τα συγκαλύπτει.

Οι δημοσιογράφοι στα περισπούδαστα άρθρα τους χρησιμοποιούν τα σημεία στίξης-αποσιωπητικά, θαυμαστικά- για να προσδώσουν μια γαργαλιστική νότα στο βασανιστήριο του ανθρώπου.

Βουλευτής,καταγγέλλεται, πως έκανε διαρκώς παρεμβάσεις υπέρ των βασανιστών,το όνομα του καλύπτεται απ το βρωμερό πέπλο της συγκάλυψης.

Τίποτα δεν έρχεται στο φως διαδικτυακά, ούτε ένα βίντεο, ούτε μια φωτογραφία, δεκάδες πρέπει να υπάρχουν, βρωμερά τιμαλφή σε συνενόχων, καλών συμπολιτών μας, τα χέρια.
Στο πηγάδι του ναζιστικού Σαλόν Κίτυ που ζούμε, ο καθένας παίζει το ρόλο που προβλέφτηκε γι αυτόν απ τις τσατσάδες της κοινωνίας.

Άλλος πορτιέρης,άλλος βασανιστής, άλλος πουτάνα, άλλος παρατηρητής αμέτοχος στις κουίντες να ευχαριστεί το θεό που δεν είναι ο ίδιος στους βασανιζόμενους.

Και ακούω στο μυαλό μου την κραυγή του παιδιού “έναν καφέ να πιω μη με βασανίζετε” και σκέφτομαι τους στίχους του ποιητή:

“Το βροχερό φθινόπωρο σ’ αυτή τη γούβα
κακοφορμίζει την πληγή του καθενός μας
ή αυτό που θα ‘λεγες αλλιώς, νέμεση μοίρα
ή μονάχα κακές συνήθειες, δόλο και απάτη,
ή ακόμη ιδιοτέλεια να καρπωθείς το αίμα των άλλων”.

Σε όλους τους Βαγγέληδες που κάθε μέρα βασανίζονται μέσα στην ανοχή και τα γελάκια των άλλων φωνάζω:

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ,ΕΙΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ,ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΊΤΕ. ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΕΤΕ ΣΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΓΎΡΩ ΣΑΣ.

Άλλη μια ευκαιρία

Του Γιάννη Μακριδάκη 
Το μεγάλο ζήτημα που προέκυψε με την πρώτη αριστερή ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ότι υποχώρησε άτακτα στις απαιτήσεις των δανειστών υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία σηματοδοτεί την πλήρη ευθυγράμμιση της χώρας στην παράταση επ’ αόριστον μιας αδιέξοδης, ανάλγητης και καταστροφικής πολιτικής. Δεν είναι καν ότι αθέτησε όλες τις προεκλογικές της εξαγγελίες και από την ακύρωση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο έφθασε στην παράταση αυτού του ίδιου του μνημονίου και της αξιολόγησης, περνώντας όμως δια της οδού των νταουλιών που θα έπαιζε και οι αγορές θα χόρευαν στους ρυθμούς της.
Το μέγα ζήτημα που προέκυψε είναι ότι η αριστερή κυβέρνηση διαχειρίστηκε την ήττα της με τρόπο που δεν αρμόζει στην αριστερά, με τρόπο που τσαλαπατάει και ακυρώνει το ήθος της αριστεράς, το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι των ακροδεξιών αντιπάλων της. Διότι ο Τσίπρας και οι συν αυτώ, φερόμενοι αλαζονικά επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τους πολίτες ως μία μάζα ηλιθίων ιθαγενών, που δεν έχουν κριτική ικανότητα, που δεν γνωρίζουν ίσως καν ανάγνωση και που χάφτουν ό,τι τους σερβιριστεί από τις κυβερνήσεις τους.
Αντί λοιπόν να κρατήσουν αξιοπρεπή στάση και να ενημερώσουν

Ένας πασίγνωστος Βρετανός υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του ΠαρθενώναΈνας Βρετανός φωνάζει με επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα!
Ο πασίγνωστος κωμικός Stephen Fry μίλησε υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων, σε ομιλία οργανισμού που διοργανώνει συζητήσεις για σπουδαία ζητήματα!

Μεγάλες Αλήθειες
Μεγάλες Αλήθειες.
1.-  Ευτυχισμένος είναι εκείνος που όταν δίνει δεν θυμάται και όταν παίρνει δεν ξεχνά. (Ερνέστο Γκεβάρα)
2.-  Ποτέ δεν μαλώνεις κάποιον που δεν αγαπάς. (Τζάκ Νίκολσον)
3.-  Και αν ο σκοπός σου είναι να παίρνεις, τότε έχεις χάσει το νόημα από καιρό! Και αν πάλι δεν μπορείς να δώσεις. Κρίμα για σένα! Δεν θα μάθεις ποτέ, πως είναι να χαμογελά ό άλλος εξ’ αιτίας σου.
4.-  Σημασία έχει στη ζωή σου να έχεις το κεφάλι ψηλά, όχι τη μύτη σου.
5.-  Πιστεύω ακράδαντα ότι η χειρότερη αναπηρία είναι η κακή συμπεριφορά. (Σκώτ Χάμιλτον. Αμερικανός μουσικός της Τζαζ)
6.-  Αξιοπρέπεια δεν είναι να κατέχω τιμές, αλλά να τις αξίζω. (Νίκος Καζαντζάκης)
7.-  Μεγαλώνεις όμορφα αν οι περισσότερες ρυτίδες σου είναι από το γέλιο.
8.-  Πάρε ένα πιάτο και πέτατο κάτω.
Ο.Κ. Το πέταξα.
Έσπασε;
 Ναι.
Τώρα πες του συγγνώμη.
Συγγνώμη.
Έγινε όπως ήταν πριν;
 Όχι. 
Κατάλαβες;
9.-  Ποτέ μην υποτιμήσεις τον εαυτό σου για να νιώσει άνετα κάποιος άλλος.
10.- Τους άδειους ασκούς τους φουσκώνει ο αέρας και τα άδεια κεφάλια η έπαρση. (Σωκράτης).
11.- Τους ανθρώπους τους μετράς στο τέλος. Στην αρχή όλοι καλοί φαίνονται.
12.- Δώσε σε αυτούς που αγαπάς φτερά για να πετάξουν, ρίζες για να γυρίσουν πίσω και λόγους για να μείνουν. (Δαλάϊ Λάμα)
13.- Αυτοί που δεν κινούνται δεν ενοχλούνται από τις αλυσίδες τους. (Ρόζα Λούξεμπουργκ).
14.- Ο αδύναμος εκδικείται. Ο δυνατός συγχωρεί. Ο έξυπνος αγνοεί.
15.- Ποτέ μην παλεύεις με τα γουρούνια, γιατί εσύ λερώνεσαι και τα γουρούνια το ευχαριστιούνται. (Μπέρναρντ Σω). 
 
Δημήτρης Τουτουντζής