Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Παναγιώτης Αποστόλου:Απάντηση στον κο Λεμπέση

Κρανίδι, 01-07-2017
Δήμαρχέ μου και πολύ καλέ μου φίλε Ανάργυρε Λεμπέση,
Την απάντηση στα ερωτήματα που θέτεις δημόσια, σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του παγίου αποχέτευσης της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, το οποίο είναι 5€ και του αντίστοιχου παγίου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, που είναι 15€, είμαι υποχρεωμένος να στη δώσω εγώ, από τη στιγμή που ζητάς δημόσια από τον κ. Ι. Πάλλη, Δημοτικό Σύμβουλο Ερμιόνης και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. να ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο ίδιο πάγιο αποχέτευσης για τους κατοίκους των δύο Κοινοτήτων.
ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ!
Και γιατί ποτέ; Ο Ερμιονίτης καλείται να πληρώσει πάγιο αποχέτευσης 15€, επειδή για τη μεταφορά των λυμάτων του στο βιολογικό καθαρισμό στο Κρόθι μεσολαβούν:
α) 5 αντλιοστάσια,
β) 10 αντλίες,
γ) 4 εφεδρικές γεννήτριες ρεύματος,
δ) 5 παροχές ρεύματος και αντίστοιχοι λογαριασμοί Δ.Ε.Η. και
ε) συντήρηση, εργασία και υλικά για τις βλάβες.
Τα λύματα του Κρανιδίωτη για να φτάσουν στο βιολογικό καθαρισμό του Κρανιδίου δεν χρειάζεται τίποτα από τα παραπάνω, μεταφέρεται με φυσική ροή!
Ζητώντας λοιπόν από τους συμβούλους της Δ.Κ. Ερμιόνης να ψηφίσουν ίδιο πάγιο με τη Δ.Κ. Κρανιδίου, είναι σαν να ζητάς από τους Κρανιδιώτες να πληρώσουν αυτοί όλα τα έξοδα που προανέφερα για τους Ερμιονίτες.
Δήμαρχέ μου, με όλο το σεβασμό που σου έχω δείξει, αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω, όπως δεν επέτρεψα πολλά άλλα που ήταν εις βάρος των κατοίκων του πρώην Δήμου Κρανιδίου και αφορούσαν τη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. Πρέπει να το πάρεις απόφαση επιτέλους ότι το Κρανίδι και η Ερμιόνη πλέον είναι ένα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. το έχουν αποδεχτεί και λειτουργούν ισότιμα για όλους τους δημότες.
Παναγιώτης Αποστόλου
Δημοτικός Σύμβουλος Ερμιονίδας – Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.

Λεμπέσης: K.κ. Τοπικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης μην επιτρέψετε τα καμώματα της ΔΕΥΑΕΡΛεμπέσης: K.κ. Τοπικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης μην επιτρέψετε τα καμώματα της ΔΕΥΑΕΡ
Η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Κοιλάδας για τον καθορισμό των τελών σύνδεσης στο βιολογικό καθαρισμό και η αίτηση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης για την σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας για να αποφασίσει ισότιμα για τα πάγια τέλη και τα τέλη σύνδεσης για όλους τους κατοίκους της Ερμιονίδας, άναψε φωτιές.
Στα καφενεία οι συζητήσεις για τα διαφορετικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΕΡ δίνουν και παίρνουν.
Έπεσε στα χέρια μου ένας λογαριασμός της ΔΕΥΑΕΡ που αφορούσε κάτοικο Κρανιδίου και με άφησε έκπληκτο!!!
Το πάγιο τέλος των κατοίκων του Κρανιδίου που έχουν συνδεθεί στο βιολογικό, ανέρχεται στο ποσό των 5€ ανά τετράμηνο, δηλαδή 15€ το χρόνο δίχως ΦΠΑ.
Βλέπε τον λογαριασμό του Κρανιδίου:

Αντιθέτως, το πάγιο τέλος αποχέτευσης στους λογαριασμούς των κατοίκων της Ερμιόνης ανέρχεται στα 15€ ανά τετράμηνο, τρεις φορές επάνω από του Κρανιδίου, δηλαδή όλο το χρόνο 45€, δίχως τον ΦΠΑ.
Βλέπε τον λογαριασμό της Ερμιόνης:

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ :Για την τιμολογιακή πολιτική στην πώληση νερού στα λιμάνια της Ερμιόνης

Για την τιμολογιακή πολιτική στην πώληση νερού στα λιμάνια της Ερμιόνης

Η τιμολογιακή πολιτική για την πώληση νερού στα λιμάνια της Ερμιόνης και η λύση που άργησε δυόμισι χρόνια !

Τελικά είναι πολύ προκλητική, για τη νοημοσύνη των δημοτών, η πρόσφατη δήλωση του Δημάρχου Ερμιονίδας, που αφορά την τιμή πώλησης νερού στα λιμάνια της Ερμιόνης, για να είναι αστεία, και είναι μάλλον αστεία για να μπορέσει να προκαλέσει το κοινό αίσθημα. 

Πέρασαν δυόμισι χρόνια για να παρθεί μια τόσο "δύσκολη" απόφαση! 
Επί δυόμισι χρόνια εισπράττονταν στο ένα λιμάνι 3 ευρώ / m3 και στο άλλο 15 ευρώ / m3! 
Καμία αναφορά όμως για το ποιος, πως και με ποιόν τρόπο εισέπραττε τα χρήματα αυτά. Καμία αναφορά για τον υπεύθυνο. Ποιές ενέργειες έκανες Δήμαρχε για την υπόθεση; Έψαχνες το συντονισμό και τον βηματισμό; 
Φυσικά δεν απουσιάζει από τη δήλωση του Δημάρχου το "κατά της αντιπολιτεύσεως συναξάρι". Δήμαρχε οι προτάσεις, σε ότι αφορά τη "Δυνατή Ερμιονίδα" γίνονται συστηματικά και εμπεριστατωμένα. 
Οι δηλώσεις σου είναι οι συνήθεις προφάσεις σου για αποπροσανατολισμό. 
Επίσης υπάρχει δημοσιοποιημένο το πρόγραμμά μας. Μπορείτε ελεύθερα να το χρησιμοποιήσετε. 
Επειδή γλώσσα λανθάνουσα λέγει τα αληθή, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη δημόσια ομολογία του Δημάρχου ότι μέχρι τώρα δεν έχει λυθεί κανένα πρόβλημα και αν δεν συνεργαστεί η συμπολίτευση, τα προβλήματα θα παραμένουν άλυτα. Πόσα χρόνια ακόμη πρέπει να περιμένουν ο τόπος και οι δημότες, ούτως ώστε να καταφέρετε να συνεννοηθείτε και να συντονιστείτε; 

στο Άργος και τις Μυκήνες

Ένα νέο site specific project στο Άργος και τις Μυκήνες φέρνει το «Υψηλόν» σε πρώτο πλάνο ο Αλέξανδρος Ευκλείδης και η Τζούλια Σουγλάκου μιλούν για το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης», για το «Υψηλόν», για το νέο μεγάλο project της κας Βαροπούλου αλλά κυρίως για το τί θα δούμε όσοι επισκεφθούμε το Αρχαίο Θέατρο του Άργους την άλλη Παρασκευή. 20 χρόνια μετά το ιστορικό Φεστιβάλ Άργους (1994-1997), που έχει αφήσει εποχή με τις πρωτοποριακές καλλιτεχνικές του δράσεις, η Ελένη Βαροπούλου επανέρχεται στην αργολική γη,  με ένα νέο site specific project, το  «Διεθνής Τόπος  «ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΟΠΟΣ», Πελοπόννησος / Άργος- Μυκήνες.
Το νέο project που θα πραγματοποιηθεί σε Άργος και Μυκήνες από 3 μέχρι 9 Ιουλίου, περιλαμβάνει ως δίπτυχο, την «Αργολική Industriale», με επεμβάσεις 11 εικαστικών στο εγκαταλελλειμένο εργοστάσιο ΡΕΑ και εργαστήρια και το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης».

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΡΜΗΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Ερμιονίδας και του http://www.greekgastronomyguide.gr/ που αποσκοπεί στην ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής  http://www.greekgastronomyguide.gr/ermionida/ ο Γιώργος Πίττας συνέχισε την καταγραφή και την αποτύπωση των σημαντικότερων γαστρονομικών προϊόντων και αξιοθεάτων της περιοχής. αυτή τη φορά σειρά είχε το Τυποποιητήριο Ελαιολάδου "Ερμής" - Στυλιανός Δημαράκης Α.Ε. που βρίσκεται 2 χλμ κοντά στην Ερμιόνη.

Ερμής - Στυλιανός Δημαράκης Α.Ε.

Η εταιρεία Ερμής – Στυλιανός Δημαράκης βρίσκεται 2 χλμ. κοντά στην Ερμιόνη και είναι μια από τις πιο δυναμικές μονάδες τυποποίησης ελαιόλαδου στην Ερμιονίδα. Η ιστορία της ξεκινά όταν η οικογένεια Δημαράκη, Αρκάδες, μετοίκησε στη δεκαετία του ’60 στην Ερμιονίδα, στη Θερμησία, αγόρασε μία αμφιθεατρική έκταση απέναντι από την Ύδρα, από την οικογένεια του

Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα   

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Στην ημερίδα με θέμα : "Στις διαδρομές ... των Μεταλλωρύχων και Λυγνιτωρύχων Πελοποννήσου".


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Φωτ: Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

Ο Δήμος Ερμιονίδας και το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού διοργάνωσαν στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Σχολείο Συγγρού) την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 ημερίδα με θέμα : "Στις διαδρομές ... των Μεταλλωρύχων και Λυγνιτωρύχων Πελοποννήσου".
Στην ημερίδα παρευρέθη και χαιρέτησε ο Δήμαρχος κος Δημήτριος Σφυρής αλλά και ο Βουλευτής Αργολίδας, Αναπληρωματικός Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και


Θρησκευμάτων κος Γιάννης Ανδριανός.
Συντονίστριες της ημερίδας ήταν η κα Κυριακή Μήτσου, Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας και η κα Βάσω Κιούση, Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης.


Γεωλόγοι, κοιτασματολόγοι, μεταλλειολόγοι αλλά και τοπικοί ερευνητές μεταξύ των οποίων οι κύριοι και κυρίες : Μακρής Δημήτρης, Αγγελόπουλος Κώστας, Καβουρίνος Χρήστος, Γεωργιλέα Κατερίνα, Λιβάνιος Θοδωρής, Σαμαρά Μυρσίνη και Γαϊτανόπουλος

Δ.ΣΦΥΡΗΣ :ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΑΠΟ 15€ στα 3€

 Η διαφορά τιμής πώλησης νερού στα σκάφη, που κληρονομήσαμε απο τους προηγούμενους,λύθηκε προσφέροντας ισότιμη αντιμετώπιση στα δύο λιμανια της Ερμιόνης.Για πολλά χρόνια η τιμή νερού στο λιμάνι της Ερμιόνης ήταν 3€ m3 και στα Μανδράκια 15€ m3. Η πολιτική της Δημοτικής Αρχής να συμβάλλει στην τουριατική ανάπτυξη του τόπου και η εφαρμογή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης υλοποιήθηκαν για μία ακόμη φορά.
Σε σύσκεψη με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δημήτρη Σφυρή, τον πρόεδρο της ΔΚ Ερμιόνης τους τοπικούς κοινοτικούς συμβούλους, τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΕΡ,τον πρόεδρο του ΔΛΤαμείου, Δημοτικούς Συμβούλους της Ενότητας Ερμιόνης και τον Αντιδήμαρχο Ερμιόνης κ. Γιώργο Μπουρίκα συζητήθηκε και λύθηκε άμεσα το μεγάλο προβλημα της πώλησης νερού με διαφορα τιμής 12€. με ενιαία τιμή των 3€.
Η σύγκληση αυτής της επιτροπής της συμπολίτευσης κατα τόπους,αποτελεί την εφαρμογή κι έλεγχο του προγράμματος του Δήμου καθώς και της διοίκησης, τόνισε ο Δήμαρχος και συνέχισε λέγοντας: εάν θελουμε να ενεργοποιήσουμε και να συναποφασιζουν όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και Νομικά προσωπα του Δήμου, τα προβλήματα που κληρονομήσαμε θα λυθούν, όπως έχουν λυθεί τα περισσότερα μέχρι σήμερα. Στόχος μας είναι η υλοποίηση του προγραμματός μας κι αυτο θα κάνουμε. Μην ασχολείστε με την μικροπολιτική των άλλων. Οι άλλοι στα δυόμισυ χρόνια δεν έχουν καταθέσει ούτε μια πρόταση. Οι δημότες θέλουν έργα. Καθημερινά αποδεικνύουμε ότι είμαστε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ των έργων κι όχι των λόγων και των ΘΑ.....
Σήμερα αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα λύνονται και ωφελείται η τοπική κοινωνια. Δώσαμε νερό και στα Μανδράκια και σύντομα θα τοποθετηθούν και ηλεκτρο-υδρομετρητές σύγχρονης τεχνολογίας.

https://www.facebook.com/hermionida?hc_ref=NEWSFEED

Των Αγίων Αποστόλων, μια γραπτή ανάμνηση..


Ήρα Φραγκούλη- Βελλέ

                                     ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
Θα πάρω τη σειρά του αγαπητού Γιάννη Σπετσιώτη για τις γιορτές στα εξωκκλήσια της Ερμιόνης δημοσιεύοντας  μια γραπτή ανάμνηση του πατέρα μου, σαν μνημόσυνο στη γιορτή και τη μνήμη του.

         « …..Τον καιρό της γερμανικής Κατοχής που όλη η Ελλάδα είχε περάσει στην Αντίσταση, το ίδιο είχε γίνει και στην επαρχία μας , όπου είχε επικρατήσει το ΕΑΜ. Και όταν τον Ιούνιο του  1944 οι Γερμανοί  κατέβηκαν να κάνουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, όλοι όσοι είχαμε υπεύθυνες θέσεις και μας καταζητούσαν, διασκορπιστήκαμε όπου μπορούσαμε. Και έτσι άλλοι μεν ακολούθησαν το αντάρτικο, άλλοι κρύφτηκαν σε σπηλιές, άλλοι κατέφυγαν στην Ύδρα και το Δοκό. Μαζί  μ΄ αυτούς που πήγαν στο Δοκό ήμουν κι εγώ, γιατί ως υπεύθυνο του Λαϊκού επισιτισμού που ήμουν, καταζητούσαν και μένα.
Στο Δοκό μαζί με τους συντρόφους μου μείναμε μια βδομάδα.
 Μια βραδιά διαφωνήσαμε κι εγώ έφυγα από κοντά τους και κοιμήθηκα μόνος. Κι αυτό, επειδή δεν έγινε δεκτή η πρότασή μου, να μην κοιμόμαστε μαζί στο ίδιο μέρος, γιατί, αν καμιά φορά μας πιάνανε οι Γερμανοί  θάμασταν όλοι μας χαμένοι, ενώ αν είμαστε σκορπισμένοι θα έπιαναν ένα- δυο και οι άλλοι θα μπορούσαν να σωθούν. Πάνω σ αυτό το θέμα διαφωνήσαμε και τότε εγώ τους καληνύχτισα και πήγα σ άλλο μέρος και κοιμήθηκα μονάχος.

 Τη νύχτα λοιπόν εκείνη ήλθε απεσταλμένος από την Ερμιόνη με μια βάρκα να μας πάρει γιατί οι Γερμανοί είχαν φύγει πλέον και μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω στην πόλη. Φεύγοντας οι σύντροφοί μου γύρεψαν να με  ‘βρουν αλλά δε με βρήκαν. Να φωνάξουν ήταν αδύνατο αλλά και επικίνδυνο γιατί καμιά φορά και οι τοίχοι έχουν αυτιά, δεν ξέραμε τι γινόταν γύρω μας. Και έτσι αυτοί μεν έφυγαν εγώ δε έμεινα μόνος.
Την άλλη μέρα όταν ξύπνησα και τους αναζήτησα, δεν τους βρήκα πουθενά. Αναγκάστηκα και πήγα στον άνθρωπο που μας έκρυβε και μας τροφοδοτούσε, αλλά μόλις με αντίκρυσε μου είπε με σιγανή φωνή:

-Γιατί δεν έφυγες εσύ;  Κι εγώ απορώντας:

- Πού να πάω;
Τότε αυτός με ενημέρωσε για όλα τα διατρέξαντα και τελειώνοντας μου είπε:

-Να, πάρε αυτό το ψωμί και αυτό το τυρί και φύγε, πήγαινε στον κρυψώνα που ξεύρουμε. Κάνε γρήγορα όμως, μήπως μας δει κανα μάτι και τότε χαθήκαμε, γιατί προχθές ήλθαν στο νησί Γερμανοί και μας είπαν πως, όποιος κρύβει ή υποθάλπει αντάρτες ή κομμουνιστές,  ξεύρετε, τι τον περιμένει, κρεμάλα σ’ αυτόν και φωτιά στο σπίτι του. Πήγαινε, σε παρακαλώ και μην ξανάρθεις από δώ.
Ο άνθρωπος είχε δίκιο και το άδικο ήταν δικό μου, που δεν έφυγα μαζί με τους άλλους. Πήρα το ψωμοτύρι μου και έφυγα.

Στο δρόμο που πήγαινα για τον κρυψώνα σκεπτόμουν: αν τυχόν μας είδε κανένα μάτι και μας προδώσει ,τι θα γίνει; Κι αν τον άνθρωπο  αυτόν τον πιάσουν οι Γερμανοί ή οι Ταγματασφαλίτες και τον τσιτώσουν να μαρτυρήσει; Συνηθισμένα πράγματα στην εποχή αυτήν όλα αυτά. Σκέφθηκα λοιπόν και αποφάσισα να αλλάξω κρυψώνα και να κόψω κάθε επαφή με τον άνθρωπο αυτόν. Πήγα κι έπιασα άλλο στέκι προς το μέρος του Μπογαζιού  ( Δοκός- Μουζάκι) και κρυβόμουν εκεί με την ελπίδα να περάσει καμιά βάρκα και να την παρακαλέσω να με πετάξει απέναντι στο Μουζάκι.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ


Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης  (1851 - 1911)


Πατέρα στὸ σπίτι! (1895) 
― Μπάρμπα, βάλε μου λίγο λαδάκι μὲς στὸ γυαλί, εἶπε ἡ μάννα μου, γιατὶ δὲν ἔχουμε πατέρα στὸ σπίτι.
― Χωρὶς πεντάρα;
― Ναί.
― Καὶ τί ἔγινε ὁ πατέρας σου;
― Νά, πάει νὰ βρῇ ἄλλη γυναῖκα.
Ἦτο πενταετὲς παιδίον, ζωηρόν, μὲ λαμπροὺς μεγάλους ὀφθαλμούς, ρακένδυτον. Καὶ μὲ παιδικὴν χάριν, μὲ σπαρακτικὸν ἐν τῇ ἀθῳότητι μειδίαμα, ἐπρόφερεν ἑκάστοτε τὴν φράσιν ταύτην, τῆς ὁποίας ὅλον τὸ βάθος δὲν ἦτο ἱκανὸν νὰ κατανοήσῃ, τόσον ὥστε οἱ ἄνθρωποι οἱ μὴ ἔχοντες νὰ κάμουν τίποτε, καθὼς ἐγώ, πολλάκις τὸ ἐκάλουν, καὶ ἀπέτεινον αὐτῷ τὴν ἄνω ἐρώτησιν τοῦ μικροῦ παντοπώλου τῆς γειτονιᾶς, μόνον καὶ μόνον διὰ ν᾽ ἀκούσωσιν ἀπὸ τὸ στόμα του τὴν ἀπόκρισιν.
― Νά, πάει νὰ βρῇ ἄλλη γυναῖκα.
Δὲν ἦτο ἡ πρώτη φορὰ ὁποὺ τὸ ἔβλεπα. Κατ᾽ ἐκείνην τὴν ἡμέραν συνέβη νὰ εἶμαι πλούσιος, διότι εἶχα κατορθώσει μετὰ πέντε ἐκλιπαρήσεις, καὶ μετὰ τέσσαρας ἀποπομπάς, νὰ λάβω δεκαπέντε δραχμάς, ἀπέναντι ὀγδοήκοντα ὀφειλομένων μοι δι᾽ ἀμοιβὴν φιλολογικῆς ἐργασίας πέντε ἑβδομάδων. Κατὰ τὰς τοιαύτας δὲ ἡμέρας, ἰσαρίθμους μὲ τὰς σελήνας τοῦ ἐνιαυτοῦ, μοὶ συμβαίνει, χωρὶς νὰ φροντίσω νὰ πληρώσω μέρος τῶν χρεῶν μου, νὰ ἐξοδεύω μονοημερὶς τὰ δύο τρίτα τοῦ οὕτω πως ἐκβιασθέντος ποσοῦ, φυλάττων φρονίμως τὸ τρίτον διὰ τὰς ἑπομένας τρεῖς ἑβδομάδας.
Ἔκραξα τὸ παιδίον καὶ τοῦ ἔδωκα μίαν πεντάραν. Ἐκεῖνο τὴν ἔλαβεν, ἔβγαλεν ἔξω ἀπὸ τὰ χείλη τὴν γλῶσσαν, μὲ μειδίαμα εὐδαιμονίας, καὶ ἀτενίζον με εἶπε:

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «374 ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΓΑ»


Ενσωματωμένη εικόνα 2
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ 
ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ 
28.06.2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: «374 ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΓΑ»
Στους 374 ανέρχεται ο αριθμός των αγροτών της Αργολίδας που περιμένουν σύνταξη από τον ΟΓΑ. Από αυτούς οι συντάξεις γήρατος είναι 132, οι συντάξεις αναπηρίας είναι 190 και οι συντάξεις θανάτου είναι 52. Αυτό προκύπτει από απάντηση που απέστειλε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Α. Πετρόπουλος, στον Γιάννη Μανιάτη, σε συνέχεια σχετικής ερώτησής του.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός αρνείται να απαντήσει στο πιεστικό ερώτημα του Γ. Μανιάτη πότε πρόκειται οι συντάξεις αυτές να αποδοθούν στους αγρότες της Αργολίδας.
Ακολουθεί η απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού:

Εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου Τάσου Τζανή , ως ειδικού αγορητή στο θέμα: Γνωμοδότηση επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων


Εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου Τάσου Τζανή , ως ειδικού αγορητή στο θέμα: 
Γνωμοδότηση επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα & εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο πέλαγος.

Κύριε Περιφερειάρχη, κ. Πρόεδρε, κυρίες & κύριοι συνάδελφοι,

Μετά από παλινωδίες των τελευταίων χρόνων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, υπάρχει κινητικότητα όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα,από Κέρκυρα έως και νότια της Πύλου.
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) καθιερώθηκε με βάση την Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ, περί Θαλασσίου  Δικαίου, το 1982 και εντός αυτής ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων  συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο. Εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων έως 200 ναυτικά μίλια από την  ακτογραμμή, εφ΄  όσον το απέναντι κράτος απέχει τουλάχιστον 400 ναυτικά μίλια. Υπ΄ όψιν ότι τα χωρικά ύδατα( έως 12 μίλια) είναι μέρος  της Εθνικής πλήρους κυριαρχίας ενώ η ΑΟΖ αποτελεί *απλό κυριαρχικό δικαίωμα*, η δε επιφάνεια της ΑΟΖ πέραν των χωρικών υδάτων είναι διεθνή ύδατα. Η έκταση της Ελληνικής ΑΟΖ είναι 505.572 τ.χλμ.( Τουρκία 261.654 τ.χλμ.)
Η  ΕΔΕΥ ( Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) έχει προχωρήσει πια σε σύσταση Κοινοπραξίας μεταξύ ΕΛ.ΠΕ - Total  - Edison  & οσονούπω θα συμμετάσχει η Exxon  Mobil  και έχουν προχωρήσει ήδη οι μελέτες στο Οικόπεδο 2 νότια της Κέρκυρας.
΄Ενας επί πλέον λόγος αναζωογόνησης του ενδιαφέροντος είναι η * ανακάλυψη * πιθανότατα κοιτασμάτων ΖΟΡ κυρίως στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και κατ΄επέκταση στην Ελληνική ΑΟΖ  Νότια της Κρήτης. Δηλαδή  βιογενές φυσικό αέριο πολύ καλής ποιότητας που * κρύβεται *  κάτω από καρστικά ασβεστολιθικά  πετρώματα. ΄Έτσι κατέπεσε το δόγμα των γεωλόγων περί μη ύπαρξης  υδρογονανθράκων κάτω από αυτού του είδους τα πετρώματα και δεδομένου ότι σε πολλά σημεία του  Ιονίου πελάγους ο πυθμένας αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα, αποκτάται μεγαλύτερο πλέον ενδιαφέρον

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ακραίες συνθήκες έρχονται με μηδενική πρόληψη για τις πυρκαγιές

Αρθρο 94 .(Νόμος Καλλικράτη)  

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΧΝΗΛΑΤΗ
-Η περιφέρεια Πελοποννήσου απέτυχε να καθαρίσει εγκαίρως τους χώρους ευθύνης της (δρόμος Ναυπλίου-Κόστας και Κρανιδίου -Ορια Δήμου Τροιζήνας.
-Ο Δήμος Ερμιονίδας καθάρισε τα αλσύλια κλπ,με την ετήσια εργολαβίας ,αλλα απέτυχε να εφαρμόσει την νομοθεσία που επιβάλλει να εξασφαλίσει ότι 100 μέτρα απ τα όρια των οικισμών οι ιδιοκτήτες θα έχουν αποψιλώσει επιμελώς τις ιδιοκτησίες δημιουργώντας έτσι ενα δαχτυλίδι προστασίας γι ατα σπίτια,και αποτρέποντας σε τυχόν πυρινα μέτωπα να εισχωρήσουν στου ς οικισμούς,με τραγικά αποτελέσματα(πχ Ηλεία )

ειδικές οδηγίες


Με τη βοήθεια του blog του κ. Τάκη Αλεξανδράκη, παρουσιάζουμε οδηγίες για την υποστήριξη Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.Σε μια σεισμογενή χώρα σαν την Ελλάδα μας η επίσκεψη του Εγκέλαδου είναι συχνή και πολλές φορές καταστροφική.
Στην διάρκεια του φαινομένου (ίσως) η προστασία που μπορεί να σου παράσχει ένα ογκώδες έπιπλο ξαπλώνοντας παράλληλα του, εκεί που σχηματίζονται τα λεγόμενα «τρίγωνα της ζωής» μπορεί να είναι σωτήρια για τον καθένα μας.
Αν είσαι χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου τι μπορείς και τι πρέπει να κάνεις;
Αμέσως μετά θα πρέπει να προσπαθήσεις να απομακρυνθείς με ασφάλεια από το κτίριο που βρισκόσουν βοηθώντας όποιον άλλο σε χρειάζεται και να κατευθυνθείτε σε ασφαλές σημείο, κατά προτίμηση μακριά από ετοιμόρροπα κτίρια. Αν αντιμετωπίζεις κινητικά προβλήματα πως θα απομακρυνθείς; Ο ανελκυστήρας ακόμη και αν λειτουργεί η χρήση του δεν ενδείκνυται.
Τι κάνεις; Ιδιαίτερα στην περίπτωση που ζεις μόνος σου ή αν εκείνη την ώρα δεν βρίσκεται κάποιος άλλος μαζί σου; Οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν πως χρειάζεσαι την βοήθεια τους; Γνωρίζουν την ύπαρξη σου; Υπάρχει δίκτυο εντοπισμού, δίκτυο πληροφόρησης και άμεσης επέμβασης;
Όπως σημειώνει ο κ.Τ.Αλεξανδράκης:  «…υπάρχουν πολλές ακόμη παράμετροι που θα πρέπει να εξεταστούν σε μια έρευνα «Έκτακτη ανάγκη – Άνθρωπος με Ειδικές Ανάγκες«.
Παρόλα αυτά υπάρχουν οδηγίες από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας, τις οποίες και παραθέτει στο blog του.Μπορείτε δε, να τις δείτε παρακάτω:
Σεισμός Μέτρα Προστασίας και Οδηγίες για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)«Προετοιμάζομαι για τον σεισμό» Οδηγίες για άτομα με κινητική αναπηρίαΜαθαίνω τι να κάνω στο σεισμό.
Περαιτέρω μπορείτε να επισκεφτείτε το blog Του κ.Τ.Αλεξανδράκη, όπου υπάρχουν εκτενή θέματα και δράσεις που αφορούν στα ΑΜΕΑ. Πατήστε εδώ


Έλλη Βασιλάκη

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

2η δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης ''Απόστολος Γκάτσος''


Το Ελληνόπουλο που βάζει τέλος στις ψεύτικες ειδήσεις στο ίντερνετ

imerisia

 Τέλος στις ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις που κυκλοφορούν καθημερινά στο ίντερνετ επιχειρεί να βάλει η ιδέα - εγχείρημα 20χρονου φοιτητή που φοιτά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία στο τμήμα Πληροφορικής. Ο λόγος για τον Βαλεντίνο Τζέκα, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του, κατάφερε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα με παραμέτρους και ξεχωριστό αλγόριθμο, προκειμένου να εντοπίζεται άμεσα και γρήγορα μια παραπλανητική είδηση από μία πραγματική σε όλο το φάσμα του διαδικτύου.
Επόμενο βήμα είναι να πάρει τα δικαιώματα της ιδέας του μια μεγάλη εταιρεία κοινωνικού δικτύου, προκειμένου αυτή να
αναλάβει να διαχωρίζει τις ψευδείς από τις αληθινές ειδήσεις στο χώρο του κυβερνοχώρου. Ο Λαρισαίος φοιτητής τους επόμενους μήνες αναμένεται να βρεθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να δείξει πώς η τεχνολογία μπορεί να φέρει λύσεις σε τέτοια ευαίσθητα θέμα χωρίς να υπάρχει λογοκρισία. Και όλα αυτά μετά την απόφαση της Γερμανίας να θεσπίσει σύντομα νομοσχέδιο που θα δίνει το δικαίωμα σε διάφορες πλατφόρμες να αφαιρούν το περιεχόμενο από άρθρα που κρίνονται αβάσιμα.

Δαμιανός Νάκος :Για τα Διονύσια Ερμιόνης 2017Πατήστε στην εικόνα να αρχίσει το video

Διονύσια Ερμιόνης 2017, Μετά από 35 ώρες από τη λήξη των δρομικών αγώνων του Σαββάτου υπάρχουν σκουπίδια απο τα μπουκαλάκια των αθλητών στην είσοδο της Ερμιόνης.
Μια μεγάλη αμέλεια από τους διοργανωτές!
Ειδικά από την κοινωφελή επιχείρηση αθλητισμού και περιβάλλοντος δήμου Ερμιονίδας (Να τονίσω τον τίτλο περιβάλλοντος).
Σαν εμπνευστής των αγώνων Διονύσια Ερμιόνης - αναβίωση αρχαίων αγώνων - και πρώην μέλος της κοινωφελούς επιχείρησης αθλητισμού και περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας, λυπάμαι γιά αυτή την εικόνα καθώς και της διοργάνωσης όσο και για τον αριθμό των συμμετοχών στα Διονύσια Ερμιόνης 2017.
Οι υπεύθυνοι είχαν προειδοποιηθεί για το φόβο μας για αυτή την κατάσταση, δεν εισακουστήκαμε, γι' αυτό το λόγο έδωσα παραίτηση καθώς και άλλα δύο παιδιά που έχουν παλέψει και ιδρώσει γι' αυτό το σκοπό και αποχωρήσαμε από την κοινωφελή επιχείρηση αθλητισμού και περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας.
Καθώς καί η φυσιολατρική ορειβατική ομάδα Αργολίδας δεν συμμετείχε στη διοργάνωση των αγώνων Διονύσια Ερμιόνης 2017.
Δυστυχώς οι φόβοι μας βγήκαν αληθινοί!
Αν δεν αλλάξει κάτι τώρα, πλέον αυτή θα είναι η εικόνα μας για τους επισκέπτες μας στα αθλητικά δρώμενα και μια ντροπή για το περιβάλλον μας!!


Δαμιανός Νάκος

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

το νου σας

Τάσος Γ. Λάμπρου: Δήλωση σχετικά με το γήπεδο του Πορτοχελίου και αναδρομή στις πηγές


Αγαπητοί Συνδημότισσες και Συνδημότες,
διαβάζοντας τις επιστολές που αντάλλαξαν ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Πορτοχελίου κ. Μανώλης Τριγκάκης και ο Πρόεδρος του “Α.Ο. Πορτοχελιακός” κ. Γιάννης Λούμης, για το θέμα του γηπέδου του Πορτοχελίου, διαπίστωσα ότι ο κ. Δήμαρχος άφησε έκθετο τον κ. Μανώλη Τριγκάκη και τον έσπρωξε να υποπέσει σε ένα σοβαρό ατόπημα.
Επειδή την εποχή εκείνη ήμουν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κρανιδίου, θα απαντήσω ξεκάθαρα και υπεύθυνα για το που ανήκει το γήπεδο του Πορτοχελίου και ποιος είχε το δικαίωμα να κάνει τα έργα βελτίωσης που έγιναν εκεί τα τελευταία έντεκα χρόνια.
Στην Δημοτική περίοδο 2003-2006, ο κ. Μανώλης Τριγκάκης δεν ήταν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Κρανιδίου και δικαιολογημένα δεν γνώριζε την υπ. αριθ. 177/2006 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Βλέπε την απόφαση 177/2006:

Τσούχτρες και μέδουσες

(χρήσιμες συμβουλές, απόσπασμα από το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που αναρτήθηκε από τον Όμιλο Αυτοδυτών Λουτρακίου)

Έλλη Βασιλάκη

Οι μέδουσες αποτελούν βασικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων ειδών αφού καταναλώνουν πλαγκτόν και μετά καταναλώνονται απο ψάρια.
Μια φάλαινα καταναλώνει πανω απο 100 κιλα μέδουσες σε μια ημέρα.
Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στις μέδουσες ειναι παροδικό και μειώνεται στην πορεία του καλοκαιριού. 
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Σε περίπτωση οπτικής επαφής αποφεύγουμε το κολύμπι γιατί συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια.
Σε περίπτωση επαφής απομακρύνουμε τα πλοκάμια από το δέρμα μας χρησιμοποιώντας λίγο χώμα από την παραλία, peeling, όχι με γυμνά χέρια και ποτέ με φρέσκο νερό.
Διάλυμα ξυδιού με νερό έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει.
Κατόπιν χρησιμοποιούμε πάγο για μείωση της φλεγμονής και κατόπιν κάποια από τις αλοιφές για τσιμπήματα.
Αντισταμινικά μόνο με συνταγή γιατρού.
Η ενόχληση λόγω της τοξίνης που εκτοξεύει παραμένει για αρκετές ημέρες.
Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνούμε με γιατρό η νοσοκομείο.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Toxins, ένας απλός τρόπος να εξουδετερωθεί το δηλητήριο της μέδουσας είναι η εμβύθιση του πάσχοντος μέρους του σώματος σε ζεστό νερό.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) σε περισσότερα από 2.000 άρθρα σχετικά με το τσίμπημα της μέδουσας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θερμότητα είναι ο πλέον αποτελεσματικός παράγοντας για να αντιμετωπιστεί ο πόνος, η φλεγμονή, η βλάβη των ιστών και τα άλλα συναφή συμπτώματα του τσιμπήματος.
Ο λόγος είναι ότι το δηλητήριο της μέδουσας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη θερμότητα, οπότε το ζεστό νερό το «απενεργοποιεί», δηλώνει η Κρίστι Γουίλκοξ από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και μία εκ των συντακτών της μελέτης.
Εάν το τσίμπημα βρίσκεται στο χέρι ή το πόδι, τότε το πάσχων άκρο πρέπει να εμβυθιστεί σε καθαρό ζεστό νερό (καλό είναι η θερμοκρασία του νερού να είναι αρκετά υψηλή, στο επίπεδο που μπορεί να γίνει ανεκτή) το συντομότερο δυνατό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Ένα ζεστό μπάνιο/ντους είναι κατάλληλο στην περίπτωση που το τσίμπημα βρίσκεται στο στήθος, την πλάτη ή κάποιο άλλο μέρος του σώματος που είναι αδύνατο να εμβυθιστεί μεμονωμένα στο νερό.

ΠΡΟΣΟΧΗ
ΔΕΝ βγάζουμε ποτέ τις μέδουσες στην παραλία γιατί αποτελούν εστία μόλυνσης και δυσοσμίας λόγω της αποσύνθεσης τους.

Φωτογραφίες απο το αρχείο των "ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ"