Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ……Γράφει η Μαρίνα Κούτση

 Οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη είναι ίσως οι πλέον ενδεικτικές του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα και οι άνθρωποί της. Δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια αναβολή του μοιραίου. Οι πολίτες αισθάνονται ένα κράμα αμηχανίας, δισταγμού και απογοήτευσης. Το πιο σοβαρό και το πιο κραυγαλέο έλλειμμα της διαδικασίας είναι αυτό της πολιτικής ηγεσίας. Ο νήπιος πολιτικός λόγος της κας Γεννηματά, εξευτελιστικά τυποποιημένος –και λυπούμαι περισσότερο διότι είναι γυναίκα- σε σημείο που να καταλήγει στη γελοιοποίηση του αστικού πολιτικού λόγου, είναι ο αντιπροσωπευτικός λόγος ενός ΠΑΣΟΚ που δεν έχει τίποτε να πει και τίποτε περισσότερο να προτείνει από το «βασικό» και μικρό στήριγμα οποιασδήποτε κυβέρνησης και αν προκύψει. Μια αδιάντροπη πολιτική επαιτεία με σύνθημα «ψηφίστε μας για να είμαστε ο ρυθμιστικός παράγοντας».  Μετά την ασύστολη κομματοκρατία, τη συντήρηση ενός πανάκριβου κομματικού στρατού που διοριζόταν με φωτογραφικές διατάξεις στο δημόσιο τομέα, που καταλήστευε επί δεκαετίες το δημόσιο χρήμα και που άφησε «ανάπηρη» την αγροτική τράπεζα με τα αβυσσαλέα χρέη

Και τώρα λοιπόν; Τι;
Του Γιάννη Λακούτση

 « -Γιατί μέσα στη Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν».                                               
                                              (Καβάφης)

Ψηφίζω η όχι;  Αφού το αποτέλεσμα των εκλογών  αφορά αποκλειστικά και μόνο μερικούς κομματάνθρωπους, που θα τακτοποιηθούν στις πλέον καλοπληρωμένες θέσεις και κανέναν άλλον, γιατί να ψηφίσω; Γιατί να υποκύψω στη σαγήνη  ψεύτικων διλημμάτων, για άλλη μια φορά, πιστεύοντας ότι η ψήφος μου θα κάνει διαφορά; Μήπως   με την ψήφο μου συμβάλλω την εδραίωση του φασισμού τους; Του φασισμού της «δημοκρατίας» τους; Γιατί τι άλλο είναι ένας φασισμός που επιβάλλεται με « δημοκρατικές» διαδικασίες, την παραπλάνηση και την προπαγάνδα. Εκτός και αν δημοκρατία σημαίνει: γενοκτονία ενός λαού, αυτοκτονίες, δήμευση περιουσιών, εξαθλίωση.
Γιατί, παρακαλώ, να είναι φασίστες οι της Χρυσής Αυγής, ενώ τα κόμματα που συνέβαλαν στη σημερινή γενοκτονία του ελληνικού λαού να είναι δημοκράτες; Επειδή οι πρώτοι φοράνε μαύρες στολές, χαιρετάνε ναζιστικά και δολοφονούν εν ψυχρώ, ενώ οι δεύτεροι φοράνε κουστούμια  και δολοφονούν από απόσταση; 
Γιατί, λοιπόν,  συμμετέχω, σε κάτι που δεν πιστεύω και που θεωρώ ότι είναι σάπιο; Είναι μια κακιά συνήθεια, η ένα έθιμο μέσα σε τόσα άλλα;
Αλλά είτε  ψηφίσω είτε όχι, το αποτέλεσμα είναι προαποφασισμένο, από άλλους, που φροντίζουν πριν από εμένα για εμένα.


ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΣΙΩΝ

Οι σιωνιστικές εταιρείες οργάνωσαν το 1897συνέδριο στη Βασιλεία, στο οποίο έθεσαν τις βάσεις ενός προγράμματος κατακτήσεων. Τα διάφορα τμήματα του συνεδρίου, τα Πρωτόκολλα, θα ανακοινώνονταν μόνο σε κάποιους μυημένους.
Τον Αύγουστο του 1906, κυκλοφορεί σε μετάφραση ένα απόσπασμα από ρωσικό βιβλίο, που βρισκόταν στο Βρετανικό Μουσείο, με τίτλο « Το Μεγάλο εντός του Μικρού και ο Αντίχριστος ως άμεση πολιτική δυνατότητα».Η μετάφραση αυτή εκδόθηκε  τον Δεκέμβριο του 1919 με τίτλο « Ο ιουδαϊκός κίνδυνος, Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών». Λόγω ενός αφιερώματος των Times, το βιβλίο έγινε ανάρπαστο. Στη Ρωσία η πρώτη  έκδοση ήταν του καθηγητή Σέργιου Νίλους και έγινε το 1902, αλλά θα πρέπει οι εβραίοι να αγόρασαν όλα τα βιβλία στην

"...γιατί έφηκα τα χαμηλά και τα ψηλά ξετρέχω..."


Η αρχή ήτονε πολλή μικρή κι άφαντη δίχως άλλο,
μα το μικρό με τον καιρό εγίνηκε μεγάλο.

Κι αγάλια-αγάλια η πεθυμιά τους έβανε στα βάθη,
κι έκαμε ρίζες και κλαδιά, βλαστούς και φύλλα κι άνθη.

Μια κάποια λίγη πεθυμιά ξεσήκωσε το νου μου
και δυο φτερούγες έκανε μέσα του λογισμού μου:
Τούτες στον ουρανό πετού, την πεθυμιά μου πάσι
κι όσα σημώνου τση φωθιάς, τσι καίει εκείν' η βράση.

Και πάραυτας γκρεμίζομαι, αφού φτερά δεν έχω,
γιατί έφηκα τα χαμηλά και τα ψηλά ξετρέχω,
και πάλι εκείνη η πεθυμιά δε λέει να μου λείψη,
πάραυτας κάνω άλλα φτερά, πάλι πετώ στα ύψη,

και πάλι βρίσκω τη φωτιά, πάλι ξανακεντά με
κι απ' τα ψηλά που βρίσκομαι με ξαναρίχνει χάμαι...


στίχοι: Βιτσέντζος Κορνάρος, μουσική/εκτέλεση: Λουδοβίκος των Ανωγείων

Έλλη Βασιλάκη


Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Εκδήλωση της Χορευτικής Ομάδας του Δήμου Ερμιονίδας στο Προαύλιο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου


μουσική: όταν δεν ακούς, νιώθεις

Λαβύρινθο

Λαβύρινθος

Ένα ντοκιμαντέρ, για τη σχέση Κωφών και μουσικής.
Σενάριο - Σκηνοθεσία Δημήτρης Παπαθανάσης

Έλλη Βασιλάκη

Δημοσκοπήσεις


Το μυστικό της «Κυρά της Πρόσυμνας» από την Αργολίδα

Με την πρώτη ματιά ίσως μοιάζει με μια συνηθισμένη πλούσια κυρά της μυκηναϊκής αυλής. Φορά τη μακριά φούστα με τα βολάν, που ήταν στη μόδα τον 15ο αι π.Χ., τον στενό κορσέ που σφίγγει τη μέση της κι αφήνει ακάλυπτο το πλούσιο στήθος της, και στον λαιμό ένα περιδέραιο με κρινοπαπύρους, σαν εκείνα που έχουν βρεθεί σε μυκηναϊκούς τάφους.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, το μυστικό όμως τούτης της ελεφαντοστέινης κομψής κυρίας από την Αργολίδα που ονομάζεται «Κυρά της Πρόσυμνας» κρύβεται στο δεξί της χέρι (έχουν σωθεί μόνο τα ακροδάκτυλα) που αγγίζει το κολιέ και την καθιστά μοναδική: μια γεμάτη ηδυπάθεια κυρία με μικρό μέτωπο και μεγάλη μύτη που στέλνει το μήνυμα «θαυμάστε με».

Πορτρέτο κάποιας διάσημης αρχόντισσας ή μήπως ο εξαίρετος καλλιτέχνης απέδωσε το μέσο πρόσωπο των μυκηναίων γυναικών; Οι απαντήσεις από τη Δευτέρα, όταν και η νέα ντίβα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που βγαίνει για πρώτη φορά από τις αποθήκες, θα εκτίθεται έως τις 22 Νοεμβρίου στην αίθουσα του βωμού. Ξεναγήσεις στις 16 και 25/10 και 6 και 15/11. Πληροφορίες στο τηλ. 213-2144.891.

Φεστιβάλ Αναρρίχησης στο Κυπαρίσσι Λακωνίας, 2-4 Οκτωβρίου 2015

Του Άρη Θεοδωρόπουλου.
Φεστιβάλ Αναρρίχησης στο Κυπαρίσσι Λακωνίας, 2-4 Οκτωβρίου 2015
Στις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου 2015, το πανέμορφο Κυπαρίσσι Λακωνίας «εγκαινιάζεται» ως αναρριχητικός προορισμός και παρουσιάζεται στην παγκόσμια αναρριχητική κοινότητα με το 1ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Κυπαρισσίου. Το Κυπαρίσσι είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό σε μια από τις πιο απομονωμένες αλλά και άγρια όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Περιστοιχισμένο από βράχια εξαιρετικής ποιότητας για αναρρίχηση, περίμενε μέχρι φέτος για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα διάνοιξης αναρριχητικών διαδρομών με επικεφαλής τον Οδηγό Βουνού
Άρη Θεοδωρόπουλο.

Επίσημη καλεσμένη του Φεστιβάλ και «πρέσβειρα» του Κυπαρισσίου στην παγκόσμια κοινότητα είναι η Angy Eiter, παγκόσμια πρωταθλήτρια και κορυφαία αθλήτρια στη ιστορία της αγωνιστικής αναρρίχησης. Εξίσου κορυφαία και στο βράχο, η Angy έχει τρεις διαδρομές δυσκολίας 9a στο ενεργητικό της (Hades, Big Hammer, Era Vella). 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:vrahomania

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Διανομή δωρεάν ροδάκινων σε απόρους από τον Δήμο Ερμιονίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Διανομή 1.600 κιλών ροδάκινων έγινε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015 από τον Δήμο Ερμιονίδας σε δικαιούχους της  Κάρτας Αλληλεγγύης και σε απόρους μέσω των ενοριών του Δήμου, το φιλόπτωχο ταμείο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» και την Εθελοντική Ομάδα «Αλληλεγγύη» του Δήμου Ερμιονίδας.

Η διανομή έγινε στις αποθήκες του Δήμου Ερμιονίδας στην Αυλώνα, ξεκίνησε στις 10:00 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 15:00.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Το βίντεο του ΕΟΤ που σαρώνει βραβεία


Ένα νέο τουριστικό βίντεο με τίτλο «Greek Tourism. An eternal joyrney», το οποίο παρουσιάζει την Ελλάδα σαν έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό, έχει καταφέρει να αποσπάσει τρία τιμητικά βραβεία σε τρία διεθνή τουριστικά φεστιβάλ που διοργανώνονται ανά το κόσμο μέσα στο 2015.
  
Το βίντεο, το οποίο είναι μια παραγωγή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού σε σκηνοθεσία του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα, κατάφερε πρόσφατα να κατακτήσει το βραβείο «Blue Danube» (Γαλάζιος Δούναβης) για το καλύτερο πολιτιστικό τουριστικό φιλμ στο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών και Οικολογικών ταινιών SILAFEST 2015 (30/8-5/9/2015), που έγινε στο Veliko Gradište της Σερβίας.

Το ίδιο ωστόσο φιλμ έχει διακριθεί μέσα στο 2015 σε άλλα δύο αντίστοιχα φεστιβάλ.
Κέρδισε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Country στο Βερολίνου, κατά την διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB, ενώ το πρώτο βραβείο κατέκτησε και στο τουριστικό φεστιβάλ των Η.Π.Α. «US International Film and Video Festival».

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΔΗΜ.ΑΡ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ) ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ – ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΨΗΦΟΣ

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί δύναμη σταθερότητας για τη χώρα, για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό.
Αποτελεί δύναμη σταθερότητας για να επιβάλλει το νέο μοντέλο διακυβέρνησης μέσω μίας νέας προγραμματικής συμφωνίας και τήρησης αυτής για να εξασφαλίσουμε κυβερνητική σταθερότητα για την επόμενη τετραετία, το έχει ανάγκη η οικονομία, το έχει ουσιαστικά ανάγκη η Ελληνική κοινωνία.
Αποτελεί δύναμη σταθερότητας για να επανακινηθεί η οικονομία και η παραγωγική διαδικασία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε παραγωγή, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, να δημιουργήσουμε πλούτο, να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της οικονομικής συρρίκνωσης των δανειακών συμβάσεων, των μημονίων.
Αποτελεί δύναμη σταθερότητας για να προχωρήσουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Απαραίτητη η συνταγματική αναθεώρηση και η ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος για να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις παθογένειες της μεταπολίτευσης.
Αποτελεί δύναμη σταθερότητας για να εξασφαλιστεί η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Για να προσαρμοστούμε στις επιταγές των Ευρωπαϊκών συνθηκών και συμβάσεων καθώς και στις αποφάσεις κορυφαίων δημοκρατικών Ευρωπαϊκών θεσμών όπως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αποτελεί δύναμη σταθερότητας για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

περί δικαιοσύνης (για νηφάλιους-ψύχραιμους)

4 κουκουλοφόροι με στολές της Κου-Κλουξ-Κλαν κυκλοφορούν τις νύχτες στην Αργολίδα

του Γιώργου Νικολόπουλου argolika
Μια μυστηριώδης υπόθεση ξετυλίγεται τις τελευταίες νύχτες στην Αργολίδα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων διαφορετικών περιοχών: Μόλις πέσει το σκοτάδι, τέσσερις κουκουλοφόροι, με λευκούς μανδύες, τριγυρνούν σε ερημικούς αγροτικούς δρόμους προκαλώντας τρόμο στους περαστικούς.
Οι άνθρωποι αυτοί (γιατί σίγουρα δεν πρόκειται για φαντάσματα...), κυκλοφορούν με στολή παρόμοια της αμερικανικής ρατσιστικής οργάνωσης Κου-Κλουξ-Κλαν. Η λευκή κουκούλα στο κεφάλι τους έχει κωνικό σχήμα και δύο τρύπες βρίσκονται μπροστά στα μάτια τους.
Ήδη έχουν αναφερθεί περιστατικά της παρουσίας τους σε δρόμους του στο Ελληνικό, το Κεφαλάρι, το Σκαφιδάκι, αλλά και στο Αεροδρόμιο και την γκρεμισμένη γέφυρα της Άκοβας.
Τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, λίγο μετά τις 10.30, νεαρό άτομο που κινούνταν με μηχανάκι, είδε τους τέσσερις κουκουλοφόρους σε αγροτικό δρόμο, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τη Ζωοδόχο Πηγή του Κεφαλαρίου. Έντρομος, το ανέφερε στους 5 φίλους του που τον περίμεναν στην Πηγή, αλλά δεν έγινε πιστευτός. Άρχισαν να τον ειρωνεύονται, ωστόσο όλοι μαζί ξεκίνησαν για το σημείο που είπε ότι τους συνάντησε. Κοντά στην Πυραμίδα του Ελληνικού, είδαν τα τέσσερα λευκοντυμένα άτομα, δύο από τη μια πλευρά του δρόμου και δύο από την άλλη... Βέβαια οι κουκουλοφόροι, δεν περίμεναν να ...πιάσουν μαζί τους κουβέντα και χάθηκαν τρέχοντας μέσα στο σκοτάδι στα χωράφια. Ο ένας από αυτούς ουρλιάζοντας, μάλλον για να προκαλέσει φόβο. Η Αστυνομία που κλήθηκε κατέγραψε το γεγονός, ωστόσο η τετράδα εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Δύο νύχτες αργότερα, στην ίδια περιοχή, ισχυρίζεται ότι τους είδε και μια γυναίκα...
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο εγκληματικό συμβάν στις περιοχές που κινείται η τετράδα και όλοι εύχονται να είναι απλά κάποιοι φαρσέρ που σύντομα θα συλληφθούν ή έστω θα βαρεθούν και θα σταματήσουν...
(φωτογραφία αρχείου)

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Συναυλία της Μελίνας Ασλανίδου στο Κρανίδι

Συναυλία με τη Μελίνα Ασλανίδου θα δοθεί το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου (9 μμ) στον πολυχώρο «Αρτίκι» στο Κρανίδι. Γενική είσοδος: 10 ευρώ.
Με τη συναυλία κλείνουν οι εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Θεάτρου – Ερμηνείες στην Ερμιονίδα που διοργάνωσε ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Γιορτή κρασιού στο Ηλιόκαστρο


Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής εισηγητής σε ημερίδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής ήταν εισηγητής στην ημερίδα με θέμα «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη του για τους πολίτες της Π.Ε. Αργολίδας» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Π.Ε. Αργολίδας στο Ναύπλιο.
Το “Σύμφωνο των Δημάρχων” είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020.
Κατά την διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις για τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας με βάση την Πανευρωπαϊκή Κίνηση “Σύμφωνο των Δημάρχων” .
Παρουσιάστηκαν το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) της

Ανακοίνωση για την διανομή δωρεάν ροδάκινων

Ανακοίνωση για την διανομή δωρεάν ροδάκινων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι θα γίνει διανομή δωρεάν ροδάκινων στους δικαιούχους της Κάρτας Αλληλεγγύης, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015 από 10:00 έως 13:00 στις αποθήκες του Δήμου Ερμιονίδας στην Αυλώνα.

Φωστίνη – Πουλή Καλλιόπη
Αντιδήμαρχος Ερμιονίδας

Μια δασκάλα είναι η φετινή νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων

tvxs 

Η δασκάλα Ακίλα Ασίφι, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της για να δώσει την ευκαιρία για εκπαίδευση στα κορίτσια - πρόσφυγες στο Πακιστάν, είναι η φετινή νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Ακίλα Ασίφι, 49 ετών, τιμάται για τη γενναία και ακούραστη αφοσίωσή της στην εκπαίδευση Αφγανών κοριτσιών - προσφύγων στο προσφυγικό χωριό Kot Chandana στο Mianwali, στο Πακιστάν - ενώ και η ίδια προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής στην εξορία. Παρά τους ελάχιστους πόρους και τις αξιοσημείωτες πολιτισμικές προκλήσεις, η Asifi έχει καθοδηγήσει χίλια κορίτσια - πρόσφυγες κατά τη διάρκειας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσής τους.
Η Ασίφι είναι πρώην δασκάλα που τράπηκε σε φυγή από την Καμπούλ μαζί με την οικογένειά της το 1992, και βρήκε ασφάλεια στον απομακρυσμένο προσφυγικό καταυλισμό του Kot Chandana. Η Ασίφι ήταν απογοητευμένη από την έλλειψη εκπαίδευσης για τα κορίτσια εκεί. Προτού φτάσει, οι αυστηρές πολιτισμικές παραδόσεις κρατούσαν τα περισσότερα κορίτσια μέσα στο σπίτι. Αλλά εκείνη ήταν αποφασισμένη να δώσει σε αυτά τα κορίτσια την ευκαιρία για μάθηση.
Εάν εκπαιδεύεις κορίτσια, εκπαιδεύεις γενιές

άκου φουκαράκο


Άραγε να 'μαι κάποιος άλλος
που προσπαθεί να ονειρευτεί
τα γυαλισμένα όνειρα μας
στο δρόμο ανάποδη στροφή

Μες το κενό και μες τη ζάλη
έστησε ο πόνος μαγαζί
και ποιος μπορεί να ανασάνει
όταν στο ψέμα του κρυφτεί

Να να να, να να να να να

Καίνε τα χρόνια, καίν οι μέρες
με μια πληγή που αιμορραγεί
κι αν περισσέψαν οι φοβέρες
είναι σκληρή ανταμοιβή

Να να να ...

Δε σε φοβάμαι ότι κι αν γίνει
τι κι αν το σύμπαν γκρεμιστεί
μες τη ψυχή μου θα 'χει μείνει
κάποια αυτόφωτη στιγμή

Μέσα μου υπάρχει το ταξίδι
βαθιά φωλιάζει στη καρδιά
έγινα στο καιρό παιχνίδι
να με χαλάνε τα παιδιά

Με τα λεφτά δε γίνονται όλα
κι αν βάλεις ψεύτικα φτερά
δε θα μπορείς να τα σηκώσεις
για να πετάξεις φουκαρά

Απόψε πες μου την αλήθεια
το τι θα γίνω μη σκεφτείς
κι αν ήταν όλα παραμύθια
τότε να πα' να γαμηθείς

Να να να, να να να να να, ...
 
 στίχοι/μουσική: Δημήτρης Ζερβουδάκης
 
Έλλη Βασιλάκη
 
 

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΨΗΦΟΣ.

Οσο πιο γρήγορα καταλάβουμε πως όλα είναι τακτοποιημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ανακυκλώνεται συνέχεια αυτό το άθλιο, ξεφτιλισμένο σύστημα τόσο καλύτερα. Το δικαίωμα της λευκής ψήφου είναι σημαντικό αλλά δυστυχώς δεν το έχουμε. Δεν υπάρχει τρόπος να τους πεις δεν γουστάρω κανέναν σας και ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ. Το λευκό προσμετράται μαζί με τα άκυρα. Στα βουτάει το πρώτο κόμμα.  Η συνειδητή σου αποχή από το συνολικό καραγκιοζιλίκι δίνει δύναμη πάλι σε όποιους δεν γουστάρεις. Δεν υπάρχει τρόπος να εκφράσεις την αγανακτισή σου και να καταγραφεί κάπου παρά μόνο ψηφίζοντας κάτι.

Σ΄αυτό το σημείο όμως θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεσή μου με ένα άλλο καραγκιοζιλίκι που δίνει και παίρνει πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση.  Την ιερότητα της ψήφου. Οχι η ψήφος δεν είναι ιερή. Είναι δικαίωμα. Κι αυτοί που θα επιλέξουμε δεν είναι ιεροί αλλά άνθρωποι που θα τους δοκιμάσουμε κι  αν αποδειχτούν διεφθαρμένοι θα πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρια μας να τους ξαποστείλουμε στα αζήτητα. Επίσης σε μια ψευτο δημοκρατία που έχει αποδείξει περίτρανα πως γράφει στα παλιά της τα υποδήματα τη

...ωθώντας στην επιθετικότητα

Για μια θέση εργασίας…

Το ορατό πρόσωπο των μεθόδων που χρησιμοποιούν εταιρείες για να προσλάβουν ανέργους
 
              Η Κλέο Αλμάνσα κηρύχθηκε το πρόσωπο του ισπανικού facebook της περασμένης εβδομάδας, όταν τα κοινωνικά δίκτυα γέμισαν με μηνύματα συμπαράστασης, έπειτα από συνέντευξή της στην «El Mundo», όπου αποκάλυψε πως η αγωνία της να εξασφαλίσει μια θέση εργασίας τής στοίχισε την υγεία και την αξιοπρέπειά της.
 
Ανεργη, πριν από ενάμιση χρόνο αποφάσισε να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για πρόσληψη πωλητών σε επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρικών ειδών. Μαζί με άλλους 40 νέους ανέργους, υποβλήθηκε σε δοκιμασίες υπό τον ήχο δυνατής μουσικής και ταχύτατα εναλλασσόμενου φωτισμού «ώστε να ανέβει η αδρεναλίνη για να πουλήσουν καλύτερα», όπως τους εξήγησαν.
Στην πραγματικότητα υποδαύλιζαν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους με στόχο ο ισχυρότερος να εξουδετερώσει τον πιο αδύναμο. Ανάμεσα στα άλλα, τους έβαλαν να παίξουν τις μουσικές καρέκλες διαγκωνιζόμενοι μέχρι αίματος για μια θέση, αφού όποιος έμενε όρθιος αποχωρούσε, ή να ανεβαίνουν ανά ομάδες σε μια καρέκλα και να ρίχνουν όσους μπορούσαν αποκλείοντάς τους.
 
Στο τέλος τούς πέταξαν ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ λέγοντας πως «θα είναι προκαταβολή του μισθού του για όποιον καταφέρει να το πάρει πρώτος». Η Κλέο βρέθηκε να την πατούν -κυριολεκτικά- δεκάδες πόδια ανθρώπων τυφλωμένων να αρπάξουν το χαρτονόμισμα και την πολυπόθητη θέση εργασίας.
Στο νοσοκομείο διαπίστωσαν ότι, εκτός από μώλωπες που έφερε σε χέρια, πόδια, και πρόσωπο, είχε κι ένα σοβαρό τραύμα στη σπονδυλική στήλη, που την άφησε δύο μήνες στο κρεβάτι κι ένα χρόνο χωρίς να μπορεί να δουλέψει.
Τώρα, περιμένει να εκδικαστεί η μήνυσή της κατά της εταιρείας νιώθοντας «ταπεινωμένη, κακοποιημένη και αποκαρδιωμένη». Οχι μόνο για τον τραυματισμό της, αλλά κυρίως «γιατί με ώθησαν να κάνω απαράδεκτα πράγματα που ποτέ δεν θα είχα κάνει αν δεν είχα τόση ανάγκη για δουλειά».
Στα 25 της χρόνια, η Κλέο έγινε το πιο ορατό πρόσωπο των απάνθρωπων και βίαιων μεθόδων που χρησιμοποιούν εταιρείες για να προσλάβουν ανέργους, ωθώντας τους στην επιθετικότητα ώστε να επιλέξουν όσους μπορούν να πατήσουν επί πτωμάτων.


efsyn

Έλλη Βασιλάκη

ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

Σας προσκαλούμε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 9:00 μ.μ στην κεντρική εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΔΗΜ.ΑΡ – κινήσεις πολιτών) στο Δήμο Ερμιονίδας στα πλαίσια του προεκλογικού διαλόγου με παρουσίαση και ομιλία των υποψήφιων Βουλευτών της συμπαράταξής μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πάνω πλατεία Κρανιδίου (επί κοινόχρηστου χώρου καφενείων κ.κ. Χ. Μερεμέτη – Η. Αργείτη).
                                                                  
Η επιτροπή εκλογικού αγώνα Ερμιονίδας

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ανήφορος

Ο ΑΗ ΛΑΟΣ

" ...μες στα χρόνια που έρχονται βάρβαρα... "

Τα παιδιά μας εγίναν πετρώματα
πολιτείες θαμμένες και μάρμαρα
αεράκι που φέρνει αρώματα
μες στα χρόνια που έρχονται βάρβαρα.

Ρίξε Απρίλη δυο νερά
φέξε και συ φεγγάρι
άνοιξε γη να ξαναβγεί
το μέγα άνθος της φυλής
εκδίκηση να πάρει.

Τα παιδιά μας περνούν ψιθυρίζοντας
ποταμός μες στις πέτρες υπόγειος
ένας λίβας που καίει σφυρίζοντας
και γεμίζει με αίμα η Μεσόγειος.

στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης, μουσική: Δημήτρης Λάγιος

 Έλλη Βασιλάκη

Η ιστορία της Ψωροκώσταινας του Αναπλιού που έδωσε το όνομά της στην Ελλάδα

Ναύπλιο, 1824. Μόνη, άγνωστη και άνεργη, η Πανώρια Αϊβαλιώτη βγάζει το ψωμί της πότε κάνοντας τον αχθοφόρο και πότε τη ζητιάνα...
Παρά τα προβλήματά της ζητά και παίρνει υπό την προστασία της δεκάδες ορφανά παιδιά που άφηνε στο πέρασμά του ο Ιμπραήμ. Για να τα θρέψει περνούσε από σπίτι σε σπίτι και ζητιάνευε. Είχε παραμελήσει σε τέτοιο βαθμό τον εαυτό της, που τα αλητάκια της παραλίας την πείραζαν και τη φώναζαν Ψωροκώσταινα.
Η Πανώρια Αϊβαλιώτη έζησε στο Ναύπλιο στις αρχές του 19ου αιώνα. Αγαπήθηκε πολύ από τον απλό κόσμο και πέθανε σχετικά νέα. Και όμως τόσα χρόνια μετά εξακολουθεί να συμβολίζει τη φτώχεια, την αθλιότητα και ποτέ τον ηρωισμό και τον αλτρουισμό που την διέκρινε. Χλευάστηκε όσο κανένας η Πανώρια Αϊβαλιώτη, η οποία έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα ως Ψωροκώσταινα.
Οι Βαυαροί του Όθωνα όταν δεν είχαν χρήματα έλεγαν "τι περιμένεις από την Ψωροκώσταινα". Οι δε αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 όταν ήθελαν να μειώσουν τη μισητή αντιβασιλεία την αποκαλούσαν με τη σειρά τους Ψωροκώσταινα.
Οι σύγχρονοι Έλληνες πολιτικοί πολλές φορές παρομοίαζαν την