Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Βασίλειος Γκάτσος: ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ-2011-2021 10 ΕΤΗ, ή αφορμή αναστοχασμού;

.................  ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ 2011-2021   10 ΕΤΗ
Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος σήμερα έχοντας
πλέον από τα 100 άτομα προσωπικό (Υπαλλήλους – Εργάτες -Οδηγούς – Τεχνίτες)
15 έμμισθους αιρετούς και συνεργάτες
8 έμμισθους Προέδρους Κοινοτήτων
20 και πλέον οχήματα (φορτηγά – επιβατικά- χωματουργικά κ.λ.π.)  .................


Το ανωτέρω είναι μεταξύ των πολλών που αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης (και όχι του κοινοτικού συμβουλίου όπου κάπου διάβασα) σε μια μακροσκελή, εν πολλοίς αποσπασματική, αποτίμηση των μορφών που πήρε ο νέος Δήμος μας και των αποτελεσμάτων του.
Δεν έχει σημασία  αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, αλλά νομίζω είναι πρώτη φορά που αιρετός (μετά την εκλογή του) μιλάει για πράγματα του τόπου μας έξω από τα συνήθη. Και το σύνηθες είναι: Μετά την εκλογή του  ο κάθε αιρετός να αποδέχεται την κατάσταση που παραλαμβάνει και να συμβάλει στην όποια βελτίωσή της προσφέροντας, κατά τη γνώμη του, έργο, ποτέ στην ανατροπή της ή έστω στην αμφισβήτησή της. Έργο μάλιστα εξ ορισμού θετικό από όλους, τόσο που προτείνεται τα ονόματα των εκάστοτε Δημάρχων, όλων των δημάρχων δηλαδή γιατί όχι και των

Ποια είναι τα 10 πράγματα που θα έπρεπε οπωσδήποτε να πει σε κάποιον που δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για την ελληνική επανάσταση η Μαρία Ευθυμίου


Η καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου έχει το κατεξοχήν χάρισμα του καλού δασκάλου: να απαντά με κάθε της λέξη στην ερώτηση «γιατί με αφορά αυτό που ακούω;». Είναι μια αρετή καθόλου αυτονόητη, για την οποίαν εργάζεται σκληρά, με στόχο πάντα τον ακροατή: να καταλάβει, να κινητοποιηθεί, να μάθει. Είχαμε τη μεγάλη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί της για πληθώρα θεμάτων που σχετίζονται με το 1821, πολλά από τα οποία αποτελούν τις ρίζες συμπεριφορών και αντιλήψεων που συναντάμε και στη σημερινή Ελλάδα.

Η συνέχεια στο insidestory.


Κοινοποίηση Έλλη Βασιλάκη

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Γιάννης Σπετσιώτης - Τζένη Ντεστάκου νέο βιβλίο : «Πρόσωπα και γεγονότα της Εθνανάστασης του 1821 στον Κάτω Ναχαγιέ(Ερμιονίδα)».



ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Η μελέτη της τοπικής ιστορίας, σε αντίθεση με τη γενική ιστορία που ασχολείται με το μακρινό και απαιτεί σημαντική αφαιρετική ικανότητα, προσφέρει στον ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να διεισδύσει στο δυσδιάκριτο και νεφελώδες παρελθόν μέσα από το απτό,να έλθει σε επαφή με τα τεκμήρια της ιστορίας του τόπου (παλαιότερα μνημεία, αρχεία, κτίσματα, εργαλεία άλλων εποχών, συνήθειες και τρόπους ζωής, σύγχρονα έργα, τοπικούς θρύλους κ.λπ.)»

Με βάση την παραπάνω θέση και με αφορμή τον εορτασμό της δισεκατονταετηρίδας της Ελληνικής Παλιγγενεσίας του 1821 κυκλοφόρησε, σε δύο τεύχη, το βιβλίο μας με τίτλο: «Πρόσωπα και γεγονότα της Εθνανάστασης του 1821 στον Κάτω Ναχαγιέ(Ερμιονίδα)». 

Σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού της τοπικής Ιστορίαςστο έργο μας αυτό παραθέτουμε ιστορικά στοιχεία που προέρχονται από έρευνα των αυθεντικών πρωτογενών πηγών καθώς και από την καταγραφή προφορικών παραδόσεων.

Το βιβλίο θα βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου από τις βιβλιοθήκες Ερμιόνης και Κρανιδίου καθώς και από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη.

Γιάννης Σπετσιώτης - Τζένη Ντεστάκου



ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ : ΑΥΞΑΝΟΝΤΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΔΕΥΑΕΡ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ «ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΗΣ» ,ΜΕ ΠΑΡΤΥ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ

 

ΚΡΑΝΙΔΙ 18/03/2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΔΕΥΑΕΡ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ       «ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΗΣ» ,ΜΕ ΠΑΡΤΥ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ

 

Με κατάσταση περιοριστικών μέτρων, με τρίτο κύμα πανδημίας και τον κόσμο να μην ξέρει από πού να προστατευτεί, με πρωτοβουλία της Πολιτείας εισάγεται στην Βουλή νομοσχέδιο για τις συμβάσεις,  με κύριο στόχο να αυξηθεί το όριο των απευθείας αναθέσεων από 20.000 ευρώ,που ισχύει σήμερα, στις 30.000 (!) ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση που έχει εισαχθεί στην Βουλή προς ψήφιση.

Αυτό είναι ένα μέτρο που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην κατασπατάληση του δημοσίου και δημοτικού χρήματος, αυξάνει τις εξαρτήσεις, υπηρετεί παλαιοκομματικές λογικές καιμας θυμίζει άλλες εποχές, που πολύ πετυχημένα τις έχουν αναπαραστήσει οι κλασσικές ελληνικές ταινίες προηγούμενων δεκαετιών, με ξεχωριστή θέση την ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» των Σακελλάριου –Γιαννακόπουλου.

Με αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αποδεικνύεται περίτρανα ότι κάποιοι δεν κατάλαβαν τίποτα για τα πώς φτάσαμε σε αυτήν την μεγάλη ύφεση, μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση μιας δεκαετίας και μετά από μια υγειονομική κρίση της τελευταίας χρονιάς.

Κάποιοι εδώ και χρόνια φωνάζουμε να περιοριστούν οι απευθείας αναθέσεις των 20.000 ευρώνα μπουν ασφαλιστικές δικλείδες, με διαφάνεια, με έλεγχο, με αντικειμενικά κριτήρια. Να διευκολυνθούν οι διαδικασίες για πρόχειρους διαγωνισμούς με κλειστές προσφορές , με τεχνικές προδιαγραφές, με ποιότητα και ποσοτικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με την περίσταση και τις υπηρεσιακές ανάγκες. Δυστυχώς, τώρα πάμε ξανά στο άλλο άκρο, ώστε να συνεχιστούν και να διευρυνθούνοι αλόγιστες δαπάνες των απευθείας αναθέσεων. 

Εξαιτίας της σημαντικής διασποράς του ιού covid-19 στον Δήμο μας, βήματα αντιμετώπισης σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο.


Κρανίδι, 19/03/2021

Ανακοίνωση 

Εξαιτίας της σημαντικής διασποράς του ιού covid-19 στον Δήμο μας και θέλοντας να βοηθήσουμε τους δημότες προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να αποφευχθεί ο πανικός σας παραθέτουμε κάποια βήματα, τα οποία μπορεί κάποιος να ακολουθήσει, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο:

Αν κάποιος έχει έρθει σε στενή επαφή με κάποιο θετικό κρούσμα οφείλει να παραμείνει σε καραντίνα 5-6 μέρες μετά την επαφή και πριν προβεί σε έλεγχο covid-19. Με τον όρο στενή επαφή εννοούμε την επαφή χωρίς μάσκα σε απόσταση μικρότερη του 1-2 μέτρων, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, για χρονικό διάστημα πάνω από 20 λεπτά.

«Το ’21 μέσα από κείμενα του ’21».


Με αφορμή τον εορτασμό του εθνικού ορόσημου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η ΕΡΤ μεταδίδει καθημερινά, ένα διαφορετικό μονόλεπτο βασισμένο σε χωρία κειμένων αγωνιστών του ’21 και λογίων της εποχής, με γενικό τίτλο «Το ’21 μέσα από κείμενα του ’21». Η ιδέα, η επιλογή, η σύνθεση των κειμένων και η ανάγνωση είναι της καθηγήτριας Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, στο ΕΚΠΑ, Μαρίας Ευθυμίου, η οποία αφιλοκερδώς σταχυολόγησε και παρουσιάζει κείμενα της εποχής του 1821, που εξηγούν, θυμίζουν και αφηγούνται τα επαναστατικά χρόνια μέσα από τα λόγια των αγωνιστών του ’21 και λογίων της εποχής.

 Σκηνοθετική επιμέλεια: Μιχάλης Λυκούδης Μουσική: Ελένη Καραϊνδρου (Nostalgic) Μοντάζ: Θανάσης Παπακώστας Φωτογραφικό υλικό: Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου


Επετειακός στολισμός στον Παιδικό Σταθμό Ερμιόνης

 


Ο Δήμος Ερμιονίδας και το Νομικό Πρόσωπο Κ.Π.Α.Π.Π Ερμιονίδας συνεχίζει να στηρίζει και να υλοποιεί ιδέες και προτάσεις που κοινό σκοπό έχουν την ανάδειξη του πολιτισμού και της παιδείας του τόπου μας.
Παιδικός Σταθμός Ερμιόνης.
Ευχαριστούμε τις δασκάλες Μαρία
Οικονόμου
και
Βίκυ Καλογήρου
για την βοήθεια στον στολισμό του παιδικού.
Συνεχίζουμε τον επετειακό στολισμό και σε άλλα σημεία του Δήμου μας.



Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΥΡΗΣ "Η παρακαταθήκη του στο Δήμο Ερμιονίδας"



Με την συμπλήρωση ενός έτους από τον αιφνίδιο θάνατο του "επικεφαλής" της Δημοτικής Παράταξης "Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας"  Δημήτρη Σφυρή, εμείς τα Μέλη της Παράταξης  του, ως ελάχιστο φόρο τιμής, δημοσιοποιούμε σειρά έργων που ξεκίνησαν επί της θητείας του ως Δημάρχου του Δήμου Ερμιονίδας και ολοκληρώνονται από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Το κενό που άφησε ο θάνατος του είναι δυσαναπλήρωτο & είναι πλέον εμφανές τόσο για την παράταξη όσο και για τον καθένα μας ξεχωριστά.

Το όραμα του για τον τόπο μας έσβησε…

Ήταν για όλους μας ο αγαπητός φίλος και συνεργάτης, ο άνθρωπος που μας στήριζε, που ακουμπούσε στα προβλήματα μας και προσπαθούσε να βοηθήσει τον καθένα μας ξεχωριστά, παίρνοντας επάνω του το βάρος και αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για τις αδυναμίες μας.

Στην μνήμη μας θα ΖΕΙ  για πάντα... και τα έργα του θα συντελούν σε αυτό.

Παραθέτουμε  τα έργα και τις μελέτες  του:

Παραθέτουμε  τα έργα και τις μελέτες  του:

Ανακοίνωση σχετικά με την λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς Ερμιόνης την Πέμπτη 18.03.2021

 


Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

ο ουρανός μας

 


σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ: Ευχαριστούμε την κ.Θεοδότη Σκλαβούνου για όλες τις υπηρεσίες που μας πρόσφερε


Αγαπητοί συνδημότες της Κοινότητάς μας,

πριν την έναρξη της θητείας μας και της εγκατάστασής μας στο Κοινοτικό κατάστημα προσπαθήσαμε να οργανώσουμε το Κοινοτικό μας γραφείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να εκπροσωπήσει και εξυπηρετήσει επαρκώς κάθε συμπολίτη μας.

Σχεδιάσαμε την οργάνωση με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας του θεσμικού ρόλου της Κοινότητας μας, για να ανταποκριθεί στο βαθμό που σηματοδοτούσε για τις Κοινότητες ο νέος Νόμος της Τ.Α. Κλεισθένης. Παράλληλα δε, να ανταποκριθεί στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις που μας είχατε αναθέσει.

Τη χρονική εκείνη στιγμή, Αύγουστος 2019, δυστυχώς η κατάσταση που επικρατούσε στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Ερμιόνης και της Κοινότητας Ερμιόνης, λόγω των πολιτικών διαφωνιών και παραιτήσεων μελών της προηγούμενης Κοινοτικής πλειοψηφίας, αλλά και του ξαφνικού θανάτου του αείμνηστου τ.Προέδρου Χρήστου Δάγκλη, δεν τιμούσε την εικόνα, το κύρος και το εύρος των δυνατοτήτων της τοπικής μας κοινωνίας και όσα αντιπροσωπεύονται διαμέσου της Κοινότητας Ερμιόνης.

Αφιέρωμα του ΙΛΜΕ στη Φιλική Εταιρεία. Μέρος 2ο (vid)



Όρκος Φιλικών. Μύηση αγωνιστών του Κάτω Ναχαγιέ στη Φ.Ε. Μύηση Γαλάτη.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα 1821 παρουσιάζει σε συνέχειες τη δράση των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας αλλά και προσώπων που μυήθηκαν σ’ αυτήν.

Η μύηση κάποιου προσώπου στη Φ.Ε. δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Έπρεπε να υπάρχουν συστάσεις για το πρόσωπο, το οποίο επρόκειτο να μυηθεί, ότι είναι αληθινός πατριώτης, ότι δεν ανήκε σε άλλη οργάνωση και ότι θα διαφύλαττε με κίνδυνο της ζωής του τα μυστικά της Εταιρείας. 

Όταν διασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις αυτές το προς μύηση άτομο ορκιζόταν στο Ευαγγέλιο ή σε κάποιο εικόνισμα. Στην τελετή ορκωμοσίας συμμετείχε ένα μέλος της Φ.Ε. καθώς και κληρικός της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος δεν γνώριζε για λόγους ασφαλείας το περιεχόμενο του όρκου.

Η τήρηση του όρκου ήταν βασικός όρος και ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η μυστικότητα, ούτως ώστε η Εταιρεία να φέρει σε πέρας το σκοπό της, που ήταν η απελευθέρωση του Γένους.

Παραθέτουμε αποσπάσματα του όρκου των Φιλικών, όπως είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου «Νικόλαος Σκουφάς» :

Δειγματοληπτικός έλεγχος των υπαλλήλων του Δήμου Ερμιονίδας.


Κρανίδι, 16.03.2021

Ανακοίνωση

Σας ενημερώνουμε πως σήμερα, Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Ερμιονίδας (Διοικητική, Οικονομική, Ταμειακή, Τεχνική, Υπηρεσία Πρασίνου, Δόμησης, Νομικό Πρόσωπο Κ.Π.Α.Π.Π., ΚΕΠ Κρανιδίου) θα είναι κλειστές καθώς παρουσιάστηκε θετικό κρούσμα covid-19 σε υπάλληλο του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας των γραφείων.

Θα πραγματοποιηθεί απολύμανση σε όλους τους χώρους του Δημαρχείου και των αντίστοιχων γραφείων και δειγματοληπτικός έλεγχος των υπαλλήλων στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε.

Η υγεία των υπαλλήλων και των δημοτών παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα.

Τηρούμε τα μέτρα προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

 


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Θέμος Γκουλιώνης Το Κρυφό σχολειό υπήρχε

 


Το Κρυφό Σχολειό.

 

Ο κόσμος είναι βέβαιος ότι υπήρχε, αλλά οι επαΐοντες ερευνητές, ψάχνουν και δέν το βρίσκουν. Έτσι οι «ερευνητές» κατέληξαν στο «επιστημονικό» συμπέρασμα ότι το κρυφό σχολειό δέν υπήρξε, και ότι ήταν μια επινόηση τών παπάδων για λόγους ευνοήτους.

Πέραν από τούς ερευνητές όμως, και η κοινή λογική μάς λέγει, ότι δέν θα μπορούσε να μείνει κρυφό από τούς Τούρκους, σε όσο βαθιά τρύπα και αν ήταν κρυμμένο, για διάστημα μεγαλύτερο τών ολίγων ημερών ή εβδομάδων στην καλύτερη περίπτωση.

Όμως παρ’ όλα ταύτα, ΥΠΗΡΧΕ! Διότι δέν ήτανε δυνατόν αλλιώς να παρέμεινε επί τόσους αιώνες ζωντανή η γλωσσική μας παράδοση, εν μέσω τόσο σκόπιμης, τεράστιας και συνεχούς ανάμειξης πληθυσμών, απόλυτα διαφορετικών σε γλώσσα, θρησκεία, ήθη, έθιμα και παραδόσεις.            

Αυτό λοιπόν που υπήρχε, εκείνο που επί τόσους αιώνες αβάσταχτης σκλαβιάς, παρέμεινε ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΑΙ ΑΝΕΓΓΙΧΤΟ, ήταν Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ!

Αυτό το ¨Κύριε τών Δυνάμεων¨, το ¨Σώσον ημάς Υιέ Θεού¨, ¨ευλόγησον Κύριε και ελέησον ημάς¨, ¨σώσονΚύριε τόν λαόν σου και ευλόγησον τήν κληρονομίανσου¨, ¨νίκας τοίς βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος¨, ¨δι’ ευχών τών αγίων πατέρων ημών¨,  ¨ήμαρτον Κύριε ενώπιον σου¨, ¨τάς κεφαλάς ημών τω Κυρίω κλίνομεν¨, ¨Σοι προσφέρομεν κατά πάντα και διά πάντα¨, ο ¨Ακάθιστος Ύμνος¨, το ¨Πάτερ ημών¨ ολόκληρο, και όλο το Σύμβολο τής Πίστεως, που οι πάντες αποστήθιζαν από νεαράς ηλικίας: «Πιστεύω εις έναν Θεόν, πατέρα παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γής, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν …προ πάντων τών αιώνων. Φώς εκ φωτός, Θεόν αληθινόν…» και χιλιάδες άλλα , «ών ουκ έστι αριθμός».

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Κούστα Μαρία : Κείμενο διαπιστώσεων


 Ερμιόνη ΜΟΥ, Κυριακή της Αποκριάς 2020. 

Δεύτερη ¨μπανιέρα¨ του Μπιστιού, τα διπλά παγκάκια όπως έλεγαν. Το χωριό μας, η Γη της επαγγελίας όπως λέω εγώ. Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη σχεδόν ένα χρόνο πριν. Τότε που βλέπαμε στις ειδήσεις τον κορονοϊό να έρχεται, αλλά κανείς μας δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένος. Ούτε, φυσικά, μπορούσαμε να μαντέψουμε έστω την εξέλιξη των πραγμάτων. Ένιωθα, θυμάμαι, γαλήνη όταν έτρεχα ανάμεσα στα δέντρα και μετρούσα τα βήματα μέχρι να φτάσω στον Φάρο και να αγναντέψω τη θάλασσα. Η πανδημία τότε φάνταζε στο μυαλό όλων μας κάτι πολύ ξένο και μακρινό. Αλλά, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν τόσο κοντινό όσο κοντινή φαινόταν η Ύδρα στα μάτια μου εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι. 

Αθήνα, Γενικό Νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς, Ξημερώματα Γενικής εφημερίας 03/2021.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η Ερμιόνη ΜΟΥ νοσεί. Καθημερινά, αυξάνονται τα θετικά κρούσματα του κορονοϊού σε μία χώρα βυθισμένη οικονομικά και κοινωνικά. Μα πως είναι δυνατόν αναρωτιέμαι σιωπηλά -όντας τουλάχιστον 24 ώρες ξύπνια και παραδόξως σε εγρήγορση- ορισμένοι να μην αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο… Και στο θολωμένο μου από την ένταση μυαλό έρχονται εικόνες εκατοντάδων επισκεπτών, οι οποίοι φτάνουν στην Ερμιονίδα, εκμεταλλευόμενοι τη δήθεν εντοπιότητά τους ¨για χάρη¨ του τριημέρου και της ανάλογης διασκέδασης που επιβάλλεται να βιώσουν. Οι συγκεκριμένοι, που θέλουν να λέγονται άνθρωποι, όπως έγραψε και ο Λειβαδίτης, αδιαφορούν παντελώς για την υγειονομική βόμβα που κουβαλούν μαζί με τα φορτωμένα βαλίτσες τιτάνια αυτοκίνητά τους. Και όλα αυτά τα καραβάνια μεταφέρουν -θα τολμήσω να πω ηθελημένα- τη μεγαλύτερη σε μέγεθος κρίση που πλήττει την επαρχία ΜΑΣ τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η χειρότερη, όμως, κρίση είναι εκείνη που διακατέχει αυτούς τους λεγόμενους και φερόμενους ως ανθρώπους: η ηθική.

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων


Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Η έξαρση του SARS-CoV-2 και η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην Αργολίδα, έχει φέρει την περιοχή μας στη δυσκολότερη υγειονομική κατάσταση που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους συναδέλφους μας, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, δεν είναι ευχάριστα. Παρατηρείται ότι ο ιός επιτίθεται ευκολότερα, προκαλώντας και σε νεαρά άτομα αιφνίδια επιβάρυνση της υγείας τους, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να χρειάζονται νοσηλεία.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας διαθέτει δύο Νοσηλευτικές Μονάδες, χωρίς κλίνες ΜΕΘ. Στις απλές κλινικές Covid-19 των Μονάδων αυτών, ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται το τελευταίο διάστημα είναι δυστυχώς διψήφιος, με συνέπεια το σύστημα υγείας της περιοχής μας να πιέζεται σημαντικά. Με αυτά τα δεδομένα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπερβάλει εαυτό για να ανταποκριθεί στο καθήκον του, με δυνάμεις που δεν είναι όμως ανεξάντλητες.

Διαδικτυακή εκδήλωση διοργανώνουν οι Ομάδες Γυναικών Άργους και Ναυπλίου σήμερα στις 7μμ


Οι Ομάδες Γυναικών Άργους και Ναυπλίου (μέλη της ΟΓΕ), μαζί με άλλα σωματεία της Αργολίδας, με αφορμή την Ημέρα της γυναίκας  διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: “Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα”.

Η συζήτηση θα γίνει την Κυριακή 14 Μαρτίου, στις 7μμ, μέσω της πλατφόρμας zoom στο παρακάτω λινκ: https://zoom.us/j/92600686650#success

Στην εκδήλωση θα γίνουν παρεμβάσεις από το χώρο της Υγείας, από εργαζόμενες-μέλη του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας αλλά και από εργαζόμενες στο χώρο της εκπαίδευσης, των αυτοαπασχολουμένων, των συνταξιούχων.

https://argolika.gr

Απόκριες στην Ερμιόνη πριν το 1940




Ένας ακόμα πίνακας της κας Ανθούλας Λαζαρίδου - Δουρούκου και η ιστορία του.

 Η περίοδος της αποκριάς, ήταν ευκαιρία  για οικογενειακές  ανταμώσεις στην Ερμιόνη.

 Τις τρεις Κυριακές και την Καθαρή Δευτέρα  ο κόσμος  ξεφάντωνε.

Συγγενείς , φίλοι, γείτονες μαζεύονταν μια στο ένα μια στο άλλο   σπίτι. Παίρνανε το φαγητό τους και το κρασάκι τους και βρίσκονταν όλοι αγαπημένοι και με ανοιχτή καρδιά χαιρόντουσαν το συναπάντημα.
Λίγο το κρασί, λίγο το κέφι  φτάνανε στο χορό με το τραγούδι τους.

Για έξτρα εντύπωση ίσως,  φορούσαν τα πιο τρελά ρούχα.

Καμπούρες, κοιλιές, μαγκούρες, μαντίλες  χρωματιστές, ότι έρχονταν μπροστά τους. 
Τις περισσότερες φορές όχι ωραία, τις λίγες πολύ έξυπνα. 
Με λυγίσματα και τσαλίμια καταφέρνανε να γλεντάνε με ένα τρόπο παιδικό.

Μερικοί ήταν ειδικοί για τέτοια.


 Ένας ξεχωριστός ήταν ο Αντρέας ο Καρδάσης,  εμπνέονταν από το τίποτα και κατάφερνε να κάνει κέφι σε όλους.

Μια φορά κατέβηκε στα Μαντράκια, που ήταν το κέντρο, ντυμένος μαχαραγιάς πάνω σε ένα  κατάλληλα διαμορφωμένο στρογγυλό τραπεζάκι καφενείου.