Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

FILOXENIA 2016

Ο Δήμος έπραξε τα δέοντα και με μικρό κόστος, με τη συμμετοχή του στην έκθεση, όπως μας πληροφόρησε λεπτομερώς ο κύριος Λαδάς. Έπραξε αμέσως υπέρ του τουριστικού κλάδου της Ερμιονίδας και εμμέσως υπέρ όλων. Πρόβαλε την Ερμιονίδα ως τουριστικό προορισμό.

Αλλά στην έκθεση οι τουριστικές επιχειρήσεις διαμονής καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο. Είναι άλλωστε κατεξοχήν χώρος προβολής των.

Η πληροφόρηση του Δήμου δεν αναφέρει τίποτα σχετικό.
Υπήρξε συμμετοχή στην έκθεση τουριστικών επιχειρήσεων διαμονής Ερμιονίδας ή όχι; Ήταν μόνος του ο Δήμος μας; Αν όχι, γιατί δεν αναφέρονται και οι ντόπιες επιχειρήσεις που τυχόν συμμετείχαν;

Βασίλης Γκάτσος

Χάρτης απορριμμάτων Ερμιονίδας. Για να μη ξεχνιόμαστε.

Του Βασίλη Γκάτσου

Η Ερμιόνη στην πράξη είχε δύο ΧΑΔΑ. Τον δικό της στο Κρόθι αλλά και τον ΧΑΔΑ Δήμου Κρανιδίου στα Δισκούρια ο οποίος βρισκόταν ακριβώς στα όρια των Δήμων Ερμιόνης και Κρανιδίου
Με άλλα λόγια ο Δήμος Κρανιδίου είχε επιλέξει χώρο στα σύνορα, ενώ το "δίκαιο σημείο" θα ήταν κάπου προς Κορακιά (λευκός κύκλος στον χάρτη).
Ο ΧΑΔΑ Δισκουρίων συνετέλεσε στο να χαλάσει το μόνο καλό νερό της Ερμιόνης στο πηγάδι των Δισκουρίων.
Στην κύρια τουριστική περιοχή της Ερμιόνης (Κάμπος Αγίων Αναργύρων, Κινέττα, Κουβέρτα, Πετροθάλασσα) κυριαρχούσε η κάπνα του ΧΑΔΑ Δισκουρίων η οποία δεν γινόταν αισθητή στην τουριστική ζώνη του Δήμου Κρανιδίου. Η συνοικία των Μύλων Ερμιόνης "απολάμβανε" πολύ περισσότερο την κάπνα των Δισκουρίων, παρά του Κροθιού.
Πέραν αυτού, τον ΧΑΔΑ Δισκουρίων ξέπλεναν ρέματα που κατέβαζαν το "προϊόν" τους στο ρέμα της κοιλάδας των Δισκουρίων που κατέληγε στην Πετροθάλασσα δίπλα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ΕΡΜΙΟΝΗ (παλιό Σκάρλετ Μπήιτς), όπου έκαναν μπάνιο πάρα πολλοί στα ρηχά νερά του. Όλα αυτά εδαφικά ανήκαν στον Δήμο Ερμιόνης.

Απάντηση Αποστόλου στην Ερώτηση ΑνδριανούΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Απάντηση Αποστόλου στην Ερώτηση Ανδριανού και βουλευτών της ΝΔ για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020.
Στην 630/24-10-2016 Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με άλλους βουλευτές του κόμματος με θέμα την την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020, απάντησε ο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου.
Στην απάντηση του Υπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, σημειώνεται ότι το ΠΑΑ 2014-2020 εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, αφού προηγήθηκαν εντατικές και επίπονες διαβουλεύσεις με Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια των παρατηρήσεων των Υπηρεσιών της Επιτροπής επί του αρχικού σχεδίου που υποβλήθηκε τον Ιούλιο Του 2014.
Σε συνέχεια της έγκρισης του ΠΑΑ 2014-2020 και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δρομολογήθηκαν όλες οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές διοικητικές ενέργειες αφενός μεν για την ένταξη και πληρωμή των ανειλημμένων υποχρεώσεων στη νέα προγραμματική περίοδο αφετέρου δε για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής των μέτρων και δράσεων του νέου Προγράμματος και την άμεση υλοποίησή του.

Από δικό της δίκτυο εκπομπής η ΕΡΤ στα μέρη μας

Την παύση της εκπομπής μέσω Digea των προγραμμάτων της (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ HD και Βουλή) σε 13 σημεία εκπομπής σήματος ψηφιακής τηλεόρασης ανακοίνωσε η ΕΡΤ.
Στα σημεία αυτά η ΕΡΤ έχει εγκαταστήσει δικούς της πομπούς σήματος ψηφιακής τηλεόρασης, οι οποίοι επί του παρόντος λειτουργούν ταυτόχρονα με τους πομπούς της Digea. Από την 1η Δεκεμβρίου 2016 θα λειτουργούν μόνο οι πομποί της ΕΡΤ, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Ιούνιο 2016. Το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος για την ΕΡΤ ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 26.000 ευρώ μηνιαίως.
Πρόκειται για περιοχές γύρω από τα Καλάβρυτα, την Ιτέα, την Άμφισσα, το Γαλαξίδι, την Κόρινθο, το Λουτράκι, το Βραχάτι, το Λιδωρίκι, το Κρανίδι, την Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι, το Ναύπλιο και το Άργος, τον Πόρο, την Ύδρα, τα Μέθανα, τους Μολάους, τη

Βίντεο δείχνει τη ζωή στην Κρήτη πριν από 81 χρόνια


En Crète sans les dieux, de René Zuber et Roger Leenhardt from FRL Archives on Vimeo.


Φανταζόσουν ποτέ ότι θα ερχόταν η στιγμή που όλες εκείνες οι διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων σου για το βιος και την πολιτεία τους εκείνες τις μακρινές δεκαετίες, θα ερχόταν και θα ζωντάνευε μπροστά στα μάτια σου;
Αν όχι, λογάριαζες χωρίς την FLR Archives, η οποία δημοσίευσε στο Vimeo ένα βίντεο γαλλικής παραγωγής και διάρκειας 26 περίπου λεπτών.
Σε αυτό, παρουσιάζονται διάφορες πτυχές της κρητικής καθημερινότητας, όπως αυτές λάμβαναν χώρα το μακρινό 1935: αγροτικές, κτηνοτροφικές και οικιακές εργασίες, λήψεις από μια γαμήλια τελετή, από ένα υπαίθριο γλέντι, ακόμη και από την μαρτυρική ζωή στη Σπιναλόγκα…
Ρίγη συγκίνησης για τις διηγήσεις των παιδικών μας χρόνων που παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από την οθόνη μας….
daynight

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Τον αμίαντο πιάσαμε τώρα ....

Η Θεσσαλονίκη υδρεύεται από τα νερά του Αλιάκμονα ο οποίος διασχίζει ορυκτά αμιάντου! Μη ξεχνάμε ότι 1000 μέτρα από τις όχθες του βρίσκονταν πριν λίγα χρόνια τα μεγαλύτερα ορυχεία αμιάντου μάλλον της Ευρώπης!
Αυτό δεν είναι τίποτα όμως. Στην Αγγλία όχι μόνο οι αμιαντοσωλήνες νερού αλλά και οι μολυβδοσωλήνες ήσαν και είναι σε μεγάλη χρήση. Πάνε περίπατο οι άνθρωποι!
Όσο για τους αγωνιστές του 1821; Τα παγούρια τους ήταν μολύβδινα!
Όσο για την αρχαιότητα, την Ρώμη και το Βυζάντιο ο μολυβδοσωλήνας πόσιμου νερού έδινε και έπαιρνε!
Όσο για για τα σφραγίσματα στα δόντια που έχουμε οι παλιοί; αμάγαλμα είναι υδραργύρου και αργύρου! 

Για να σοβαρευτούμε και λίγο ....

Βασίλης Γκάτσος

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΡΣΕΝΗ

                       

Στη μνήμη του Παπαρσένη, του ήρωα της Επανάστασης του 1821, του πατριώτη  που έδωσε τη ζωή του στις 27 Νοεμβρίου του 1822   για να ελευθερωθεί η πατρίδα, δημοσιεύουμε σήμερα σχετικό κείμενο  από το βιβλίο του Μητροπολίτη ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ Κ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ  "ΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ"

ΝΕΔΥΠΕΡ

ΚΡΕΣΤΑΣ ΑΡΣΕΝΗΣ Ή ΠΑΠΑΡΣΕΝΗΣ

Ό Αρσένης Κρέστης ή Κρέστας γνωστός στό Κρανίδι σαν Παπα - Αρσένης, γεννήθηκε  στό Κρανίδι τό 1779.

 Τό κοσμικό ονομά του ήταν Αλέξανδρος. Τό επώνυμο Κρέστας πού υπάρχει μέχρι σήμερα στό Κρανίδι, είναι αλβανική παραφθορά του Χρή­στος ή Χρήστου.

"Οταν ήρθε ο Αλέξανδρος σέ ηλικία γιά χει­ροτονία, χειροτονήθηκε διάκος καί πήρε τό όνομα Αρσένιος. Πού χειροτονήθηκε δεν είναι γνωστό. "Ισως στ΄ Άνάπλι, ίσως στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως μετά τήν χειροτονία του αργότερα άφού έγινε και παπάς διωρίστηκε ηγούμενος της Μονής Ζωοδό­χου Πηγής Κορωνίδας (Κοιλάδας) .

Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 18:30
Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου συναντιούνται στο χώρο της βιβλιοθήκης και συζητούν το βιβλίο του Αντώνη Σουρούνη "Το μονοπάτι στη θάλασσα" από τις εκδόσεις Καστανιώτη.(Βραβείο Μυθιστορήματος - Περιοδικό "Διαβάζω" 2007.)
Στο τέλος της συνάντησης η ομάδα έχει προγραμματίσει να παρακολουθήσει  στον
Πολυχώρο Artiki Μαράϊκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ την παράσταση "ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ"

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Μελετητικά Γραφεία και Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)

Με αφορμή διαπίστωση του Δημάρχου: "Ουσιαστική ήταν η παρέμβασή μου στο ΦΟΔΣΑ για την ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ το κλίμα ήταν οξυμένο στην Συνεδρίαση του Φορέα διαχείρισης εξ´ αιτίας των απόψεων του μελετητή."

Τα Μελετητικά Γραφεία κάνουν ό,τι τους λέει ο πελάτης. Και ο πελάτης (εργοστάσιο, εταιρεία, φορέας, δήμος κ.λ.π.) δίνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες στο Μελετητικό Γραφείο για να εκπονήσει τη ΜΠΕ. 
Καταφεύγουμε σε Μελετητικό Γραφείο, γιατί αυτό έχει τη σχετική άδεια και πιστοποίηση για να κάνει τη ΜΠΕ. Και δουλειά του είναι να δομήσει έτσι τη ΜΠΕ, ώστε να περάσει χωρίς παρατηρήσεις από την αρμοδία δημόσια αρχή. Ως εκ τούτου οι απόψεις του Μελετητικού Γραφείου περιορίζονται σε θέματα εφαρμογής ΚΥΑ και νόμων και όχι στον καθ' αυτό σχεδιασμό.
Και κακά τα ψέματα, για τους γνωρίζοντες σχετικώς: Τη ΜΠΕ την φτιάχνει ουσιαστικά ο εντολέας, το Μελετητικό Γραφείο την διαμορφώνει, ώστε να είναι σύμφωνη με διατάξεις και νόμους.
Δεν έχει άποψη ο μελετητής, αν η Περιφέρεια φτιάξει εργοστάσιο καύσης, ή φτιάξει ΧΥΤΥ και κομποστοποίηση, ή αυτό το κάνει ανεξάρτητα κάθε Δήμος.
Δηλαδή δεν έπιασε τον μελετητή ξαφνικά αγάπη για τη δεματοποίηση στους δήμους ως προστάδιο κ.λ.π.  Δεν είπε στον εντολέα του: άσε τι λες εσύ. Εγώ θα σου πω τι να κάνεις.
Ανάποδα: ο εντολέας έδωσε τα στοιχεία και τη "γραμμή" για χρήση και αξιοποίηση δεματοποιητών.
Ποιος λοιπόν είναι ο εντολέας; Ποιοι αναμοχλεύουν και επαναφέρουν την πλήρως αποτυχημένη "φοντανοποίηση" των απορριμμάτων σαν να μη συνέβη τίποτα; Με ποιον φανταστικό μελλοντικό αποδέκτη δεμάτων; Ποιοι την επανασχεδιάζουν για όλους τους Δήμους της Περιφέρειάς μας;
Γιατί το Μελετητικό Γραφείο δεν έχει σχέση. Ό,τι του είπαν έκανε.

Λίγος χρόνος έχει παρέλθει, συνύπαρξης αιρετών Καλλικράτειων Δήμων και αιρετών Περιφέρειας. Αλλά αντί αποκεντρωμένης διοίκησης, αντί σύμπνοιας και συνεργασίας, όλο και διαφαίνεται στον ορίζοντα η διελκυστίνδα, το πανάρχαιο παιχνίδι που από τη μια μεριά τραβούν οι αιρετοί της Περιφέρειας και από την άλλη οι Δήμοι. Προς μεγάλη χαρά της κεντρικής μας διοίκησης αλλά και της ευρωπαϊκής ένωσης: Ας τους να τραβάνε το σχοινί. Όσο το τραβάνε μας αφήνουν ήσυχους.

Γιατί τον Καλλικράτειο τον θέλαμε μεγάλο για να τραβάει κονδύλια από κεντρική διοίκηση και ευρωπαϊκή ένωση. Λες και αρκούσε η μεγέθυνση. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο.
Γιατί την Περιφέρεια την θέλαμε αιρετή και απογαλακτισμένη από κεντρική διοίκηση και πολιτικά κόμματα. Ως την ώρα δεν έχει γίνει αισθητό κάτι τέτοιο.

Βασίλης Γκάτσος

ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ-ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

cinemarian

Γενναίου Κολοκοτρώνη 42 Κουκάκι
Διοργάνωση: Σύναψις

ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ-ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ  ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11 στις 21:00
Η Λίζα και η Άλλη-1976,8’
Μετέωρο και Σκιά- 1985,101’
Η βιογραφία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη (Τάκης Μόσχος), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεορομαντικής και νεοσυμβολιστικής ποίησης, ο οποίος έζησε και δημιούργησε μέσα σε μια περίοδο γεμάτη από συνταρακτικά γεγονότα για την ιστορία της Ελλάδας. Στην ταινία παρουσιάζεται το πορτρέτο ενός γόνου αριστοκρατικής οικογένειας, ο οποίος προκάλεσε την κοινωνία της εποχής του με την ομοφυλοφιλία του, τις κομμουνιστικές πεποιθήσεις του και γενικά τις αντισυμβατικές και
ενίοτε ακραίες επιλογές του.

Παύει από την 1η Δεκεμβρίου η εκπομπή των καναλιών της ΕΡΤ μέσω της DIGEA


Παύει από την 1η Δεκεμβρίου η εκπομπή των καναλιών της ΕΡΤ μέσω της DIGEA σε 12 σημεία εκπομπής, στα οποία η ΕΡΤ έχει τοποθετήσει δικούς της ψηφιακούς πομπούς, με προσδοκώμενο όφελος για την κρατική τηλεόραση μεσοσταθμικά, στα 26.000 ευρώ/μήνα.
Στις περιοχές αυτές, για τη λήψη των νέων συχνοτήτων των προγραμμάτων της ΕΡΤ απαιτείται, για όσους δεν το έχουν κάνει ήδη, επανασυντονισμός των δεκτών.
Οι περιοχές είναι οι εξής:
Καλάβρυτα και γύρω περιοχή
Ιτέα, Άμφισσα, Γαλαξίδι και γύρω περιοχή
Κόρινθος, Λουτράκι, Βραχάτι και γύρω περιοχή
Λιδωρίκι και γύρω περιοχή
Κρανίδι, Ερμιόνη, Πόρτο Χέλι και γύρω περιοχή
Ναύπλιο, Άργος και γύρω περιοχή
Πόρος, Ύδρα, Μέθανα και γύρω περιοχή

Τοποθέτηση του Π.Σ. Τάσου Τζανή στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 23ης Νοεμβρίου για την ΣΜΠΕ  του ΠΕΣΔΑ.


Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι,
Η διαδικασία της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών  Αποβλήτων, αποτελεί το μέσο για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης, εξασφαλίζοντας ότι λαμβάνονται  υπόψη οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κατά το στάδιο του σχεδιασμού και προγραμματισμού, έτσι ώστε να προωθηθεί η   αειφόρος ανάπτυξη και να διασφαλιστεί το υψηλότερο επίπεδο προστασίας  του  περιβάλλοντος.                                            
  Το βασικό όραμα και η στρατηγική για τα στερεά απόβλητα μέσα από το προτεινόμενο σχέδιο αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ  Πελ/σου,μπορούν   να  συμπυκνωθούν ως εξής:

Η καταστροφή της Ίου

Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ

34 ar0 8

Όλοι ζούμε καθημερινά  την  διαφθορά στους δήμους, στις εφορίες, στις πολεοδομίες, στις αστυνομίες, σε όλα τα σημεία επαφής μας με την ελληνική πολιτεία. Στις μεγάλες  πόλεις η διαφθορά  καλύπτεται από ένα νέφος ανθρώπων και πολυκατοικιών, και  οι  αποκαλύψεις ενόχων ανάβουν και σβήνουν  στιγμιαία σε τηλεοπτικές εκπομπές   ενημέρωσης  κομματικών σκοπιμοτήτων.   
Σε ένα μικρό όμως νησί,  όπως η Ίος, ένα  τουριστικό χωριό των δύο χιλιάδων κατοίκων, όλα είναι μόνιμα στο φως.  
Ο ανασφάλιστος Αλβανός μετανάστης ξέρει τον εργοδότη του.
Τα ρέματα που  βαφτίζονται δρόμοι είναι γνωστά.
Οι επιτυχημένοι νονοί της νύχτας και της ημέρας είναι  επώνυμοι.
Οι οικοδομές χωρίς άδεια είναι γνωστές και στα κατσίκια.
Τα παράνομα βήματα του Δημάρχου τα ξέρει ακόμα και ο τρελός του χωριού.
Τα γαμήλια δώρα συναλλαγής εχόντων και εξουσίας προβάλλουν ξεδιάντροπα στο φως της ημέρας.  
Όλοι ξέρουν από πού ανατέλλει και πού δύει ο ήλιος στο  μικρό νησί. Ένα μικρό μέρος σαν την Ίο είναι ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας.

"Οι Παραμυθούδες του Ναυπλίου" στην Πλάκα

"Οι Παραμυθούδες του Ναυπλίου" καλεσμένες στην "Ωραία Ελλάς " του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης στην Πλάκα.

25 Νοεμβρίου 2016 19.30.
Αφηγήτριες στην Δημοτική Βιβλιοθήκη "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ"
Μέλη της ομάδας "ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ"
”Παραμύθια για την Ελπίδα σε καιρούς Κρίσης”


Δεν υπάρχει σκιά χωρίς φως.
Και όταν τα σύννεφα κρύβουν τον ήλιο αυτός είναι πάντα εκεί.


Αφηγούνται παραμύθια για ενήλικες και παιδιά οι: Γιάννα Βασιλείου – Ερασμία Ηλιοπούλου- Σοφία Ασλανίδου και Φωτεινή Βασιλείου.
Μαζί τους -στις αφηγήσεις-ο μουσικός Βασίλης Κατσαρός.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ονομάζομαι Μαρία Σοφικίτη, 32 ετών


Η Μαρία μοιράζεται την εμπειρία της..

bestrong.org

Ονομάζομαι Μαρία, κι όπως πολλοί άλλοι, θα ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου, ελπίζοντας να γίνει η αφορμή που κάποιος άλλος θα μπορέσει να δει τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά, πιο αισιόδοξη...

Δεν σας κρύβω πως στην αρχή του αγώνα μου κι εγώ από αντίστοιχες ιστορίες πήρα κουράγιο!

Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση του γιατρού: «Πάσχετε από σάρκωμα e-wing, έναν τύπο παιδικού όγκου, σπάνιας μορφής…» σκέψεις χιλιάδες κατακλύζουν το μυαλό μου, χάνομαι… σχεδόν δεν ακούω τι μου λέει… στο τέλος, βρίσκω το κουράγιο να τον ρωτήσω «αντιμετωπίζεται;» «Ναι!» μου απαντά συνεχίζοντας, «το δυσάρεστο δεν είναι αυτό που σου έτυχε, το δυσάρεστο είναι ότι δεν ξεμπερδεύεις σε 2-3 μήνες, θα χρειαστεί να μας ανεχτείς για καιρό». 
Δε με πειράζει σκέφτηκα, αρκεί να περάσει!

Κάπως έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι μακρύ, δύσκολο και επίπονο περισσότερο ψυχικά. Εξετάσεις πριν την έναρξη της θεραπείας για να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει με όλα τα όργανα, ευτυχώς όλα ήταν καλά και χωρίς προσβολή από τη νόσο, καθώς είχα την τύχη(;) όπως λέω εγώ να εμφανιστεί αυτόνομο, σε μαλακά μόρια. Στην έναρξη της θεραπείας ενημερώθηκα για την μορφή που θα είχε, θα εναλλασσόταν από μονοήμερη σε πενθήμερη κάθε 21 ημέρες, καθώς και για τις παρενέργειες που θα έφερναν ολική τριχόπτωση, αίσθημα κόπωσης και γενικότερη αδυναμία, αίσθημα καψίματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας λόγω καυστικού φαρμάκου & εμμηνόπαυση με ότι αυτό συνεπάγεται σωματικά και ψυχολογικά. 

Μουσική βραδιά στο Λυγουριό


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Αιμοδοσία στην Ερμιόνη


ΝΕΔΥΠΕΡ: ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ

                     

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Φαίνεται πως το έργο της λειτουργίας των δεματοποιητών δεν έχει τελειώσει ακόμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρόλη την άσχημη κατάσταση που δημιούργησαν, όπου και αν λειτούργησαν, ιδίως στο δικό μας Δήμο.

Στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου   η οποία συζητείται στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρεται πως μέχρι την

Καρδίτσα: Το πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Ευρώπη


ypaithros
Μπορεί η Ελλάδα να έχει παράδοση στις αρνητικές πανευρωπαϊκές πρωτιές, ωστόσο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει μια θετική και… γλυκιά διάκριση: θα αποκτήσει το πρώτο, επί ευρωπαϊκού εδάφους, εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας. Με αυτόν τον τρόπο, η στέβια μπαίνει σε πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, από την καλλιέργεια στον ελληνικό αγρό μέχρι την τελική μεταποίηση και διανομή, με προφανή τα οφέλη τόσο για το ίδιο το προϊόν όσο και για τους παραγωγούς που το καλλιεργούν.
Η μονάδα, που ολοκλήρωσε πολύ πρόσφατα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας, και θα παράγει –για πρώτη φορά στην Ευρώπη– γλυκοζίτες στέβιας, είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα. Στηρίζεται σε ελληνική ερευνητική τεχνογνωσία, που φέρει ανάλογη πατέντα, έχοντας την «υπογραφή» του ΤΕΙ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η έρευνα του ΙΓΜΕ και τα συμπεράσματά της

Είπαμε το ΙΓΜΕ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθότι διεθνές το κύρος του.

Η έρευνα του ΙΓΜΕ και τα αποτελέσματά της οδηγούν στα παρακάτω συμπεράσματα:

1. Στο έδαφος πολύ κοντά και γύρω από το σύνολο των χωματερών στον Σταυρό δεν παρατηρείται ρύπανση. Άρα δεν χρειάζεται καμία μελέτη αποκατάστασης ή απορρύπανσης αυτού του εδάφους.
2. Τα πέριξ υπόγεια νερά δεν τα θεωρεί ρυπασμένα και μάλιστα με ρύπανση που έχει την πηγή της στους ΧΑΔΑ του Σταυρού. Άρα δεν χρειάζονται μέτρα.
3. Η διαπίστωση ιχνοστοιχείων αποδίδεται κυρίως στη φύση του εδάφους και των πετρωμάτων.
4. Κυρίως για τα Δίδυμα επισημαίνει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα (λύματα, κτηνοτροφία, χρήση λιπασμάτων, εντατική καλλιέργεια), όμως και φυσικά αίτια (στασιμότητα νερών, βάθος υδροφόρου ορίζοντα) επηρεάζουν δυσμενώς τα υπόγεια νερά. Εντοπίζει ιδιαιτερότητα στα πετρώματα και το έδαφος των Φούρνων και την συσχετίζει με τα ιχνοστοιχεία των αναλύσεων. Προτρέπει την επανάληψη των αναλύσεων στη γεώτρηση των Φούρνων με το αυξημένο εξασθενές χρώμιο.
5. Επισημαίνει ότι το ξερό κλίμα, το ότι από το Σταυρό δεν περνούν ρέματα, η μικρή ποσότητα των απορριμμάτων, το είδος τους, η γεωλογία των πετρωμάτων, συμβάλλουν στην δημιουργία "ζουμιών", που όμως ρέουν στα ρέματα και πολύ λίγο εισχωρούν στα υπόγεια νερά. Και τα ζουμιά δημιουργούνται μόνον με το νερό μιας δυνατής βροχής και εξατμίζονται γρήγορα.
6. Εμμέσως πλην σαφώς αποδέχεται ότι τα συσκευασμένα απορρίμματα, όσα δεν έχουν διαλυθεί δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν και πρέπει να τα διαχειριστούμε επί τόπου.

Άρα στη μελέτη αυτή θα στηριχθεί η Μελέτη Αποκατάστασης του συνόλου των ΧΑΔΑ του Σταυρού. Στο τέλος μάλιστα τονίζει ότι είναι καλό η Αποκατάσταση να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αφήνει αμφιβολίες στους δημότες για την ορθότητα του όλου εγχειρήματος.

Τα ως άνω κατάλαβα διαβάζοντας την Μελέτη - Έρευνα του ΙΓΜΕ. Ναι μεν η μελέτη έχει άκρως εξειδικευμένα κεφάλαια, αλλά τα συμπεράσματά της είναι σαφή και απλά.


Βασίλης Γκάτσος

12 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕ Η Eurobank


Ο  Κωνσταντίνος Τσέλλος από το Γενικό Λύκειο Ερμιόνης ανάμεσα τους.

parapolitikaargolida

«Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία»
14  χρόνια η Eurobank στηρίζει τους αριστούχους όλης της χώρας
Τελετή βράβευσης στην Τρίπολη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος στην Τρίπολη η τελετή βράβευσης των αριστούχων αποφοίτων των Νομών Αρκαδίας, Αργολίδας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Eurobank, «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία».
Σε μια ζεστή και συγκινητική ατμόσφαιρα, βραβεύθηκαν στις 18 Νοεμβρίου 2016, παρουσία των οικογενειών τους, οι αριστούχοι μαθητές που διακρίθηκαν φέτος για τις υψηλές επιδόσεις τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Για 14η χρονιά, η Eurobank, υλοποιεί με συνέπεια το πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός με μεγάλη αναγνώριση μέσα από την βράβευση 16.000 μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» ξεκίνησε το 2003 και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και διαχρονικές δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Eurobank, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει επιλέξει να εστιάσει την κοινωνική του δράση σε τομείς που συνδέονται με τη νέα γενιά και τις προσπάθειές της για μάθηση και διάκριση και συγκεκριμένα στους τομείς της Παιδείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Καινοτομίας και της Νεανικής Επιχειρηματικότητας.

Ερμιονίδα: Η μετριοπάθεια βλάπτει σοβαρά την ....ανάπτυξητου Κώστα Πρώιμου

H  περιοχή της  Eρμιονίδας,  οριοθετείται  ως μια μικρή «κουκίδα» στον Παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, ωστόσο  θα μπορούσε να συγκριθεί με τουριστικούς προορισμούς διεθνούς εμβέλειας… Το γεγονός ότι σταδιακά με την έλευση της δεκαετίας του 80’, αποδόθηκε μια μονοδιάστατη «γραμμή»  (όχι και τόσο φίλα προσκείμενη στον τύπο  αειφόρου ανάπτυξης), αφού επικρατούσε με τη σιωπηρή ανοχή των πάντων, λόγω του εύκολου και γρήγορου κέρδους  το μότο: «κτίστε όπου θέλετε, όσο θέλετε και όπου βρείτε», αποδεικνύεται (εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης) τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια για υγιή ανάπτυξη…
«Ηχηρά» ονόματα του παγκοσμίου «τζετ-σετ», που επιλέγουν τα καλοκαίρια την Ερμιονίδα, παραδέχονται την ανωτερότητα των παραλίων της- εν συγκρίσει  με τις διασημότερες ακτές της Γαλλίας και της Ισπανίας, αλλά και την μοναδικότητα του κλίματος που επικρατεί, δεδομένου ότι ελάχιστες είναι οι μέρες, ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο (Δεκέμβριος-

Ο Παλαμήδειος Άθλος βοηθά τα άτομα με αναπηρία

Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες Νομού Αργολίδας, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του «Παλαμηδείου Άθλου 2016», που θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες να συμμετάσχουν.
Ο αγώνας αυτός, παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Ναυπλίου, είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα άτομα με αναπηρία και την ενίσχυση των δράσεων του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Νομού Αργολίδας.Για το σκοπό αυτό, ανακοινώθηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, τα εξής:
1) Μέρος των εσόδων  από την πώληση  των Τ-shirts της εκδήλωσης, να δοθούν στο Σύλλογο ΑμεΑ Νομού Αργολίδας
2.) Η δωρεάν συμμετοχή των μελών του Συλλόγου ΑμεΑ, στο αγώνισμα των 3χλμ.