Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

8η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη


ΔΕΥΑΕΡ: Ανακοίνωση Προέδρου Δ.Σ.

Κρανίδι, 26-10-2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας ο Ισολογισμός – Απολογισμός της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. του οικονομικού έτους 2017 (ΑΔΣ191/2018). Βάσει αυτών σας παραθέτουμε συνοπτικά τα στοιχεία που προκύπτουν:
  • Στο κλείσιμο του οικονομικού έτους 2017 εμφανίζεται αύξηση τζίρου στα 823.087,07€ έναντι 578.105,77€ το έτος 2016.
  • Τα έξοδα του 2017 εμφανίζονται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2016.
  • Το έτος 2017 κλείνουμε μετά τους φόρους και τις αποσβέσεις με ζημίες -9.458,27€.
  • Σε σχέση με το 2016 εμφανίζεται μία θετική διαφορά κατά 447.348,97€, καθώς κατά το έτος 2016 είχαμε ζημιές -456.807,24€.
  • Ο απολογισμός είναι εντός των ορίων του ισολογισμού και δεν υπάρχουν αποκλίσεις.
Παρά τις δαπάνες λοιπόν υλοποίησης του τεχνικού μας προγράμματος, που περιελάμβανε αντικαταστάσεις και επισκευές δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και αντικαταστήσεις και επισκευές αντλιών στις γεωτρήσεις αλλά και στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, η συνολική οικονομική εικόνα της επιχείρησης βελτιώθηκε κατά 447.348,97€ και σχεδόν ισοσκελίσαμε τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης για πρώτη φορά.
Με όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η παρούσα διοίκηση πέτυχε τους στόχους της και θα πορευτεί για το υπόλοιπο της θητείας της με κύριο στόχο την ορθή λειτουργία της επιχείρησης και την εξυπηρέτηση του καταναλωτή σε όλα τα επίπεδα. Στην προσπάθεια μας αυτή ζητούμε τη συνδρομή όλων με την ορθολογική χρήση του νερού στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και τη συνέπεια στην αποπληρωμή κατά το δυνατό των λογαριασμών σας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.
Ιωάννης Πάλλης

Το URL της ανακοίνωσης είναι: Ισολογισμός - Απολογισμός οικ. έτους 2017

Με τιμή,
Για τη Δ.Ε.Υ.Α. Ερμιονίδας
Ιωάννης Πάλλης
Πρόεδρος του Δ.Σ.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Στειρώσεις Αδέσποτων Ερμιονίδας


Πάμε για στειρώσεις;

     Στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, το Cheli Schasse, σε συνεργασία με το Φιλοζωϊκό και Περιβαλλοντικό Σωματείο Εθελοντών Ερμιονίδας «ΑΓΑΠΗ»,  πραγματοποιεί δωρεάν στειρώσεις για ένα τριήμερο (1-3 Νοεμβρίου, 2018).  
     Όσοι, λοιπόν, έχετε αδέσποτα ζώα στη γειτονιά σας  (γάτες ή σκύλους) και θέλετε να τα στειρώσετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε:
-         Στη Διαδικτυακή Πύλη του Δήμου www.ermionida.gr       ή
-         Στο τηλέφωνο του Σωματείου «ΑΓΑΠΗ» 6981852473 ή
-         Στο email του Σωματείου: 2017agapi@gmail.com
     Επίσης, δεκτά θα γίνουν δεσποζόμενα ζώα ατόμων, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος μίας στείρωσης, λόγω χαμηλών εισοδημάτων.
     Αν θέλετε να προσφέρετε εθελοντική εργασία στο πρόγραμμα στειρώσεων, επικοινωνήστε με τα παραπάνω.
     Σας περιμένουμε.

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ


Ιστορίες που έκτισαν την Εθνική μας Συνείδηση
Ο παππούς μου Σταμάτιος Ε. Μερτύρης πρωτότοκος γιος του Ελευθερίου Μερτύρη, (Φεντέμη) Μεγαλοκτηματία  της Ερμιόνης με έξη παιδιά, τέσσερα  κορίτσια και δύο αγόρια. Ο ένας γιος ο Λευτέρης είχε πολεμήσει ως πυροβολητής στην Αλβανία και επέστρεψε μετά την συνθηκολόγηση και αμέσως παντρεύτηκε, έτσι στο σπίτι έμεινε ο Μιχάλης και τα τέσσερα κορίτσια. Μια μέρα του 1943 μόλις είχα γυρίσει από το σχολείο, φορτισμένος από τα αντάρτικα τραγούδια που μας μάθαινε η δασκάλα μας κυρία Σοφία Βαρελά, στέλεχος του ΕΑΜ Ερμιόνης, μπαίνει στην Μάνδρα του σπιτιού μας  ο Μιχάλης, αδελφός της μάνας μου, ανεβαίνει τα σκαλιά και  φουριόζος λέει στην μάνα μου, που μαγείρευε στην κουζίνα .  
– Μωρή ζωή δώσε μου εκείνες τις αρβύλες του Κοσμά .                       
– Τι της θέλεις βρέ Μιχάλη ;

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΜΕΔΙ Γ. ΔΕΔΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Γ. ΓΚΙΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΓΕΙΣΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΜΕΔΙ Γ. ΔΕΔΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Γ. ΓΚΙΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΓΕΙΣΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ.
Ο Γεν. Γραμματέα του ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Γ. Δέδες και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Γ. Γκιόλας, επισκέφτηκαν χτες 24 Οκτωβρίου την Ερμιονίδα, για μια εκ του σύνεγγυς ματιά στις πληγείσες από τον τυφώνα περιοχές της Επαρχίας.
Στο Δημαρχείο της Ερμιονίδας συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Σφυρή. Στη σύσκεψη που ακολούθησε έγινε ενημέρωση από τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τους μηχανικούς της Υπηρεσίας. Ο Δήμαρχος εξέθεσε την όλη κατάσταση, αναφέρθηκε στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί, με την φροντίδα για την απρόσκοπτη απορροή των ρεμάτων και την μέριμνα για την προστασία των ελαφρύτερων σκαφών με την ανέλκυσή τους στην ξηρά, που λήφθηκαν από τον Δήμο.

Ανάργυρος Λεμπέσης Τα Μαντράκια θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο τουριστικό λιμάνιΤα Μαντράκια θα αποκτήσουν ένα σύγχρονο τουριστικό λιμάνι
Αγαπητοί συνδημότες,
Μετά από 15 χρόνια, από τότε το 2003, που ο Δήμος Ερμιόνης εκβάθυνε και πλακόστρωσε το λιμάνι των Μαντρακίων, είδα στο Διαδίκτυο την διακήρυξη του διαγωνισμού Τοποθέτησης Παροχών νερού και ηλεκτρικού ρεύματος για τα σκάφη.
Επιτέλους το Λιμενικό Ταμείο, έστω και μετά από 15 χρόνια, προχώρησε σε αυτό το μεγάλο έργο.
Εύχομαι να βρεθεί γρήγορα ανάδοχος και να τοποθετήσει αυτά τα μηχανήματα παροχής νερού και ρεύματος, έτσι ώστε αυτό το έργο πνοής που κατασκεύασε τότε ο Δήμος Ερμιόνης, να γίνει ένα σύγχρονο τουριστικό λιμάνι.
Βλέπε απόσπασμα της διακήρυξης: 

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κρανίδι 25/10/2018
Ανακοίνωση υποψηφιότητας για το αξίωμα του Δημάρχου Ερμιονίδας
Αγαπητοί συνδημότισσες και συνδημότες, αγαπητοί συμπολίτες του Δήμου Ερμιονίδας,
Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Δημάρχου Ερμιονίδας στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019.
Η δημοτική παράταξη “Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας”, που ιδρύθηκε πριν 5 χρόνια,παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις ιδρυτικές αρχές και στους στόχους της, ανταποκρίθηκε στα θεσμικά της καθήκοντα ως παράταξη της Αντιπολίτευσης και άσκησε όλα αυτά τα χρόνια υπεύθυνη και δημιουργική κριτική στα πεπραγμένα της παρούσας Δημοτικής Αρχής.
Σήμερα διεκδικεί με αξιώσεις να κερδίσει την πλειοψηφία των Δημοτών της Ερμιονίδας,με στόχο να υλοποιήσει το πρόγραμμά της στη νέα δημοτική περίοδο 2019-2023.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματός μας για τους οποίους δεσμευόμαστε είναι οι ακόλουθοι:

ζωντανή αναμετάδοσηΈλλη Βασιλάκη

ΔΩΡΗΤΕΣ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΜΣΕ

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 
Ερµιόνη Αργολίδας Τ.Κ. 21051 Τηλ. 6974353326 6974190591 e-mail :mchrissanth@gmail.com d.varsopoulos@gmail.com Ιστοσελίδα : http://mousikossillogosermionis.blogspot.g

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται όλα τα μέλη της Ορχήστρας του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης αλλά και όσοι γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα της Ορχήστρας του Συλλόγου , σε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 12:30 στο Πνευματικό Κέντρο Συγγρού , στην Ερμιόνη. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6977249621 - 6974353326


 Για το ΔΣ Γρηγόρης Καμπούρης 

Τάσος Τόκας:ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος και για την Ερμιονίδα αφού ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την κατασκευή των υποδομών για την κεντρική   διαχείριση απορριμμάτων με   ΣΔΙΤ και ανάδοχο εταιρεία την ΤΕΡΝΑ. Σύμφωνα με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου  της 5-10-2018 εξουσιοδοτείται  το αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ή κάθε άλλο αρμόδιο όργανο για να προβεί στην κήρυξη των απαλλοτριώσεων που αφορούν την εκτέλεση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ».

Αγγελική Λούμη Γιαννικοπούλου Δελτίο τύπου


ΑΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Αγαπητές Συνδημότισσες, αγαπητοί Συνδημότες,
Με αφορμή το Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας Οκτωβρίου 2018 και την πρόθεση του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Σφυρή να μας ενημερώσει για ορισμένα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου, ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας τις ανησυχίες μου για κάποια σοβαρά θέματα που μας απασχολούν όλους.
Ο Δήμαρχος κ. Σφυρής έχει απαξιώσει πλήρως το κορυφαίο συλλογικό όργανο του Δήμου, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εκεί παίρνονται όλες οι αποφάσεις που μας αφορούν.
Ο Δήμαρχος παρανομεί και δεν εφαρμόζει εδώ και 5 χρόνια τον θεσμό της δημόσιας Λογοδοσίας, δηλαδή του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, παρόλο που τον έχω εγκαλέσει επανειλημμένα για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με το άρθρο 217 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η δημόσια Λογοδοσία είναι μια από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις του Δημάρχου απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους Δημότες, γίνεται κάθε χρόνο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αφορά στην οικονομική κατάσταση, στη διοίκηση του Δήμου και στην εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε έτους. 

Επιλογή της μαθήτριας του Λυκείου Ερμιόνης Θεοδώρας Αμπελά να συμμετάσχει στην ημερίδα EUROSCOLA 2018

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για τους δασκάλους από εκείνη που δοκιμάζουν όταν οι μαθητές τους αριστεύουν!
Όλοι στο Γενικό Λύκειο Ερμιόνης είμαστε αληθινά υπερήφανοι με την επιλογή της μαθήτριας του σχολείου μας Θεοδώρας Αμπελά ως την πέμπτη από τους/τις εικοσιτέσσερις εκπροσώπους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου στην ημερίδα EUROSCOLA 2018, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο την 6η Δεκεμβρίου 2018.
Ευχή όλων μας, το ταξίδι αυτό να είναι μια εξαιρετική εμπειρία!
Πάντα να αριστεύεις!


Λύκειο Ερμιόνης

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Πήγαμε στην εκδήλωση: "Πόσο μακρινό είναι το 1940"Είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την Κυριακή, τη  συγκινητική  εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ανδρέας Κρητικός στο φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης,  για τους μαθητές του φροντιστηρίου του.   
Ζωντανές μαρτυρίες  από  γιαγιάδες που βίωσαν τον πόλεμο του ΄40 στην Ερμιόνη.
«Μην τις βλέπετε με άσπρα μαλλιά, είπε ο Ανδρέας στα παιδιά προλογίζοντας την εκδήλωση, έχουν υπάρξει και 5 και 15  χρονών σαν κι εσάς».
Μας μίλησαν για τα δύσκολα παιδικά τους χρόνια που τα έζησαν  μέσα στη δύνη  του πολέμου με  το φόβο, την πείνα,  την ανέχεια αλλά και την αλληλεγγύη.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα αντιπολεμικά μηνύματα τους.
Μας υπενθύμισαν  πόσο σημαντική είναι η ειρήνη και πόσα δεινά φέρνουν οι πόλεμοι, που όσο κι αν ακούγεται κοινότοπο  το μήνυμα τους παραμένει καίριο.
Θύματα των σημερινών πολέμων είναι οι πρόσφυγες  που  έρχονται και στη χώρα μας, εγκαταλείποντας τις κατεστραμμένες πατρίδες τους.
Μας γλύκαναν προσφέροντας τις μνήμες τους και καραμέλας τσάρλεστον  από εκείνη την εποχή.

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών ΕρμιόνηςΕκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης. Καλεσμένη η κα Μαρία Ευθυμίου

Η κυρία Μαρία Ευθυμίου στην Ερμιόνη. 

Μεγάλη μας τιμή, σπουδαίο γεγονός. 

Συγχαρητήρια στους υπευθύνους της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης που την προσκάλεσαν. 


Πρ. Ε. Π. Ερμιόνης

Γκάτσος Α. Βασίλειος


Με αφορμή τη δημοσίευση της νέας έρευνας του Βασίλη Γκάτσου στην ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ με θέμα "Βασικά Βιβλία για την Κατοχή στην Ερμιονίδα, Τροιζηνία και τα γύρω νησιά",   νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την εκτίμηση μου και τον σεβασμό μου στον Βασίλη για την πολύτιμη προσφορά του.

Να του πω ένα  ευχαριστώ που με ανιδιοτέλεια,  γενναιοδωρία και επιμονή φροντίζει για τη διάσωση της τοπικής μας ιστορίας.

Ένα  ευχαριστώ για τα  πολύτιμα βιβλία του , τις  έρευνες, τις  παρεμβάσεις του μα περισσότερο για την αξιοπρέπεια, τη σεμνότητα και το ήθος του.

Ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που και οι επόμενες γενιές θα υποκλίνονται στο μέγεθος της προσφοράς του σ' αυτό τον τόπο.

Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Ρίνα ΛουμουσιώτηΑκολουθεί λεπτομερής αναφορά του έργου του στην ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Ο Βασίλειος Α. Γκάτσος, χημικός, συγγραφέας και εκδότης, γεννήθηκε στην Ερμιόνη το 1951. Έβγαλε το Γυμνάσιο Κρανιδίου. Σπούδασε Χημικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι παντρεμένος με τη Φιλόλογο και εικαστικό Σαρωνίδα Βατικιώτη από τον Πειραιά. Έχουν δύο παιδιά. Τη Μαή Γκάτσου, Φυσικό και τον Έκτορα Γκάτσο, καθηγητή Πληροφορικής, Μάστερ 3D, και υποψήφιο Διδάκτορα.
Εργάστηκε, επί 36 χρόνια, στη Χαλυβουργική Α.Ε. στην Ελευσίνα, ως διευθυντής Παραγωγικών Τμημάτων και στη συνέχεια ως Διευθυντής Ποιότητας και Περιβάλλοντος.
Κατά την επαγγελματική του ζωή είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με την προστασία των χάλκινων αγαλμάτων του Μουσείου Πειραιά με χρήση ατμόσφαιρας αζώτου, ως επίσης και τη μελέτη αρχαίων σκωριών της περιοχής Ερμιόνης.
Συνεργάστηκε με Έλληνες και ξένους ειδικούς πάνω σε θέματα αρχαίας τεχνικής πορφυροβαφής, φέροντας στο διεθνές προσκήνιο τα φημισμένα κατά την αρχαιότητα Πορφυρεία της Ερμιόνης.

Έργα του είναι:
 περισσότερα στην Αργολική Βιβλιοθήκη

ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ


Εξ αφορμής της Έρευνας του Βασιλείου Γκατσου.
Στην Ερμιονίδα το ΕΑΜ το στελέχωσαν οι πλέων ευυπόληπτη πολίτες, οι οποίοι όταν αντελήφθησαν τους σκοπούς των ιθυνόντων  απεχώρησαν. Δυστυχώς αυτό δεν μπόρεσαν να πράξουν και οι αντάρτες που είχαν ήδη ορκιστεί. Ηγετική μορφή του ΕΑΜ ο Μητροπολίτης Ύδρας Προκόπιος, στη Σκιά του οποίου έδρασαν οι Ερμιονίτες αδελφοί Ντούρου, Νικόλαος και Μόδεστος. Οι οποίοι και συνελήφθησαν από τους Γερμανούς στην Ύδρα γιατί πληροφορούσαν για τις κινήσεις των επίτακτων από τους Γερμανούς  καϊκιών, που μετέφεραν εφόδια στα Γερμανικά στρατεύματα στην Κρήτη, το  ΕΛΑΝ (Ιστορία Βασιλείου Λαδά) του οποίου το καταδιωκτικό μια  Κοιλαδιώτικη ανεμότρατα, με ένα πολυβόλο στη πλώρη, καλυμμένο  με σάκους  άμμου και που είχε ορμητήριο το λιμάνι της Ερμιόνης, με καπετάνιο τον αντάρτη Λευτεριά που σκότωσαν οι Γερμανοί στης Σπέτσες και μηχανικό τον Βασίλη τον Λιώση από το Κρανίδι,  περιπολούσε στην περιοχή και είχε προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στους Γερμανούς .

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΒΕΡΚΙΟΥ


ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΒΕΡΚΙΟΥ
                                                                                    του  Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Όταν τελείωνε το πάτημα των σταφυλιών, στα μέσα του Σεπτέμβρη, ο φρέσκος μούστος «έβραζε» στα βαρέλια μαζί με το ρετσίνι, για σαράντα, περίπου, μέρες.
Θυμάμαι καλά τον «ήχο του βρασμού» αλλά και τις αναθυμιάσεις που έφταναν στα υπνοδωμάτια του σπιτιού μας -βρίσκονταν πάνω ακριβώς από τη «στοίβα» των βαρελιών, και τους γονείς μας να λεν πως κινδυνεύουμε από το «φτιάξιμο» και τη ζαλάδα. Για καλό και για κακό, λοιπόν, τις πρώτες 10 - 15 μέρες, αφήναμε τα κρεβάτια μας τα βράδια και πηγαίναμε για ύπνο σε σπίτια συγγενικά.
Στις 22 Οκτωβρίου, στη γιορτή του Αγίου Αβερκίου, μετά τη θεία λειτουργία στην «Παναγία» γινόταν αγιασμός και διαβαζόταν η σχετική ευχή, για να γενεί ο μούστος κρασί «καλόπιοτο».
Αγιασμό έπαιρναν οι ταβερνιάρηδες που είχαν βάλει μούστο να φτιάξουν τα νέα κρασιά, αλλά και οι νοικοκυραίοι, που είχαν βάλει «ένα βαρελάκι για το σπίτι», για να έχουν την ευλογία του Αγίου και να βγει το κρασί καλό…

στον πάνω μαχαλάτης Ερμιόνης.

Πρόγραμμα εορτασμού 28ης Οκτωβρίου Δήμου ΕρμιονίδαςΌταν ο Έβρος ήταν πλευστός.
Όταν ο Έβρος ήταν πλευστός.

Του Γιάννη Λακούτση

Ατμόπλοιο  στην Αδριανούπολη; Καθόλου παράδοξο. Αλλά με βάση τα  πραγματικά γεωγραφικά και περιβαλλοντικά δεδομένα κάτι τέτοιο σήμερα  θεωρείται αδιανόητο. Άλλωστε τα νερά του ποταμού  Έβρου, που διασχίζει την κοιλάδα της Φιλιππούπολης και περνάει από τις παρυφές της Αδριανούπολης, κατηφορίζοντας, δίπλα από την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, το Σουφλί και τις Φέρες, είναι λιγοστά  που σε ορισμένα σημεία το καλοκαίρι οι λαθρομετανάστες περνάνε με μεγάλη ευκολία. Και όμως  κάποτε ο Έβρος ήταν πλωτός και είχε συσταθεί και ποταμοπλοϊκή εταιρεία εκμετάλλευσης των θρακικών ποταμών. Η Αίνος ήταν μια πόλη με μεγάλη ναυτική παράδοση. Ανέδειξε θρυλικούς καπεταναίους στη θάλασσα . Μια τέτοια  ηρωική μορφή ήταν ο καπετάν Βιζβίζης, που έδωσε τη ζωή του στη ναυμαχία της Εύβοιας,  αλλά  και της γυναίκας του Δόμνας Βιζβίζαινας , που συνέχισε τον αγώνα του άντρα της. Μια περιγραφή της Αίνου  που έχει διασωθεί, είναι γραμμένη  από τον εκπαιδευτικό Ν. Χατζόπουλο, στις Φέρες στις 2 Μαΐου 1882 είναι η εξής: «Πόλις παράλιος κειμένη εις την αριστεράν όχθην και παρά τας εκβολάς του Έβρου. Αρχαιοτάτη μνημονευομένη και παρ’ Ομήρου εν τοις στοιχείοις Β’ και Δ’ της Ιλιάδος…».  Προ 40-50 ετών ηρίθμει υπέρ τας δύω χιλιάδας οικίας. Νυν δε μόλις αριθμεί 800-900 ων  αι 100-130 εισίν οθωμανικαί. Έχει σχολεία καλώς συντηρούμενα δια κληροδοτημάτων, οία Ελλ. Σχολήν, Δημοτικήν, Παρθεναγωγείον, εφέτος  δε  εσυστήθη Νηπιαγωγείον». Από την αντίθετη πλευρά των εκβολών του Εβρου στο Αιγαίο, άρχισε να ξεπετιέται το Δεδέαγατς, η σημερινή Αλεξανδρούπολη, οικισμός ασήμαντος έως το 1860 περίπου. Χρονιά σημαδιακή για τις δυο παραθαλάσσιες αυτές πόλεις οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες το 1872, τότε  που άρχισε η άνοδος του μέχρι τότε άσημου Δεδέαγατς, γεγονός που θα συρρίκνωνε το ιστορικό λιμάνι της Αίνου. Για το Δεδέαγατς υπάρχει αναφορά του 1868 που διασώθηκε, τότε που ήταν ένα μικρό ψαροχώρι. Στην έκθεση αυτή αναφέρεται ότι: « Αρτισύστατος κωμόπολις, εμπορική παράλιος και ο τελευταίος εν τη Νοτιοδυτική Θράκη σιδηροδρομικός σταθμός. Έχει τανύν 450-500 νεόδμητους οικοδομάς και περί τας 1.500-2.000 ψυχάς. Οικογενείας δε μονίμους οικούσας εις Δεδέαγατς περί τας 100-120 προερχομένας εκ διαφόρων μερών και εθνικοτήτων και διαφόρων ιδεών, ηθών και εθίμων…». Η άνοδος του Δεδέαγατς κυρίως λόγω της διαφαινόμενης κατασκευής του σιδηροδρόμου, που οδηγούσε στη λειτουργία του λιμανιού, ανησύχησε τους κατοίκους της Αίνου, οι οποίοι έβλεπαν ότι η πόλη τους θα υποβαθμιζόταν, από την άνοδο της νέας πόλης.. Έτσι, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να  εμποδίσουν την άνοδο αυτή. Ο βαρώνος Χιρς, που είχε αναλάβει την κατασκευή μεγάλων έργων, μεταξύ των οποίων και την κατασκευή σιδηροδρόμου, για λογαριασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχε δώσει εντολή το 1872, να αρχίσει η κατασκευή λιμανιού. Οι Αινίτες προκειμένου να ματαιώσουν αυτό το έργο, χρησιμοποίησαν όσα μέσα είχαν διαθέσιμα, αρχίζοντας από τον Τύπο.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Πρόσκληση εκδήλωσης Ανδρέα Κρητικού

Φροντιστήριο ΘΕΤΙΚΟ


Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;
Πόσο μακρινό είναι το 1940;
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες των μαθητών του φροντιστηρίου μας θυμούνται και μας αφηγούνται. Σπάνια ευκαιρία. ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. Στη φιλόξενη βιβλιοθήκη “Απόστολος Γκάτσος” στην Ερμιόνη. Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. 
Καλεσμένοι όλοι οικογενειακώς.

Ανδρέας Κρητικός

Ερμιονικός Σύνδεσμος Ανακοίνωση


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ο «Ερμιονικός Σύνδεσμος» ανακοινώνει ότι  καταληκτική ημερομηνία υποβολής των  υποψηφιοτήτων για την επόμενη απονομή του     Βραβείου Αριστείας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΓΚΑΤΣΟΣ» ορίζεται  η Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018.

Το Βραβείο Αριστείας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ» απονέμεται ετησίως κατά την πρωτοχρονιάτικη πανηγυρική συνεδρίαση του «Ερμιονικού Συνδέσμου» στον/στην μεταπτυχιακό/η φοιτητή /τρια, ο/η οποίος/α κατά το προηγούμενο της βραβεύσεως ακαδημαϊκό έτος, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από ελληνικό πανεπιστήμιο-πολυτεχνείο ή από ομοταγές προς αυτά αλλοδαπό εκπαιδευτικό ίδρυμα, αναγνωρισμένο από τον αρμόδιο φορέα (ΔΟΑΤΑΠ), και, είτε είναι εγγεγραμμένος/η στα δημοτολόγια του Δήμου Ερμιονίδας της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, είτε κατά το χρόνο της βραβεύσεώς του/της είναι μέλος  του «Ερμιονικού Συνδέσμου», ή ένας εκ των γονέων του/ης, τουλάχιστον επί τριετία. Κατά σειράν αξιολογήσεως προηγούνται οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος (PhD) και έπονται οι κάτοχοι μεταπτυχιακού (MSc). Σε περίπτωση περισσοτέρων προσοντούχων, το Βραβείο Αριστείας απονέμεται στον/ην έχοντα/ουσα την υψηλότερη βαθμολογία και σε περίπτωση ισοβαθμίας μοιράζεται ισομερώς.
Το Βραβείο Αριστείας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ»            συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.