Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

"Το παράνομο φερέφωνο του Π. Καψή."

των: Ροβήρου Μανθούλη, Γιώργου Χωραφά
 
 
Νέα οργισμένη αντίδραση προκάλεσε η προβολή από την ψευδεπίγραφη "Δημόσια Τηλεόραση" της τηλεοπτικής σειράς "Ακυβέρνητες Πολιτείες". Η αντίδραση αυτή προέρχεται τόσο από τον σεραριογράφο- σκηνοθέτη και συμπαραγωγό Ροβήρο Μανθούλη όσο και από τον πρωταγωνιστή Γιώργο Χωραφά.
Η ανακοίνωση:

To  παράνομο φερέφωνο που εφεύρε ο κ. Καψής,  που  αυτο-ονομάζεται Δημόσια Τηλεόραση, αφού εγκαινίασε επίσης παράνομα την πρώτη του εμφάνιση  με την ταινία Η ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, χωρίς την άδεια ή τουλάχιστο την έγκριση του σκηνοθέτη, περιπίπτει στο ίδιο αδίκημα  μεταδίδοντας τη σειρά ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ του ίδιου -υπογράφοντος- σκηνοθέτη  Ροβήρου Μανθούλη, στην οποία πρωταγωνιστεί ο υπογράφων ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς.
Είναι σαφές σε όλους -και ιδιαίτερα στους τηλεθεατές- ότι οι δύο αυτές παράνομες ενέργειες δεν είναι αθώες. Σκοπό έχουν να χρησιμοποιήσουν τα ονόματά μας για να νομιμοποιήσουν στα μάτια του κοινού -του ελληνικού λαού, σε τελευταία ανάλυση- ένα τηλεοπτικό ψευδοκανάλι που δεν είναι δημόσιο, ούτε εθνικό ούτε καν κρατικό !  
Πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πείσουν τους τηλεθεατές ότι κοιτάζουν την ΕΡΤ, την οποία η παρούσα -και ελπίζουμε εντελώς προσωρινή- κυβέρνηση σφαγίασε κυριολεκτικά πυροβολώντας το σήμα της. Επειδή σε μια κακόφημη τηλεόραση-φάντασμα, κακόφημη πολιτικά και ηθικά, αναμειγνύονται τα ονόματά μας και τα έργα μας, εκτός από την έντονη διαμαρτυρία μας και την απαίτησή μας να ανασταλεί πάραυτα η μετάδοση των ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ καθώς και κάθε άλλης κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας που φέρει τα ονόματά μας,  προτιθέμεθα να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη ζητώντας παράλληλα και την από τον νόμο προβλεπόμενη αποζημίωση. 
Σημειώνουμε, επιπλέον, ότι ο  υπογράφων Ροβήρος Μανθούλης είναι και συμπαραγωγός της σειράς και ότι  η κρατική τηλεόραση (και το κράτος γενικότερα) δεν έχουν πλέον κανένα έννομο δικαίωμα επ' αυτής.

Πηγή: Η Αυγή
 
Πρόταση της Έλλης Βασιλάκη

Ο γίγαντας ξύπνησε

Avaaz's pink bus tours New Delhi with 'PM Singh' on board to call for public education against rape 
Το ροζ λεωφορείο του Avaaz, με επιβάτη τον “πρωθυπουργό Singh”, περιφέρεται στο Νέο Δελχί ζητώντας δημόσια ενημέρωση για την αντιμετώπιση του βιασμού
Προτείνει η Έλλη  Βασιλάκη

Αγαπητή κοινότητα του Avaaz,

Σε ολόκληρο τον πλανήτη, εκατομμύρια άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, έχουν κατακλύσει τους δρόμους και το διαδίκτυο διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο και ένα τέλος στη διαφθορά και την αδικία.Ένα καινούριο hashtag στο Twitter ​​ στη Βραζιλία τα λέει όλα: #OGiganteAcordou. Που σημαίνει: “Ο γίγαντας ξύπνησε”.

Κι όπου συμβαίνει αυτό, το Avaaz, το κίνημα των περίπου 25 εκατομμυρίων από εμάς, είναι εκεί. Ένα παράδειγμα: η Γερουσία της Βραζιλίας αναφέρθηκε κατ'επανάληψη στο κίνημα μας την περασμένη εβδομάδα όταν ψήφισαν για να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε καμπάνια πολιτών που μαζεύει 500,000 υπογραφές να προτείνει μεταρρυθμιστικά μέτρα απευθείας στην κυβέρνηση.

Αυξανόμαστε κατά 1 εκατομμύριο μέλη το μήνα. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες ξυπνούν απ'το λήθαργο, και διαπιστώνουμε πως αυτός ο κόσμος ανήκει σ'εμάς. Και παρόλο που αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις, το τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται ουσιαστικά απ’όλους μας.

Όταν συσπειρωνόμαστε ως πολίτες και όταν επιμένουμε, κερδίζουμε. Δείτε παρακάτω κάποιες απ'τις νίκες μας των περασμένων μόνο εβδομάδων:

Η Βραζιλία λέει ΟΧΙ στη Διαφθορά, ΝΑΙ σε μία Δημοκρατία του 21ου αιώνα!

Delivering our 1.6 million voices to Brazil's SenateΠαράδοση 1,6 εκατομμυρίων υπογραφών στην Γερουσία της Βραζιλίας
Οι Βραζιλιάνοι λένε 'ως εδώ' στην ανεξέλεγκτη διαφθορά. Αρχικά ήταν η τεράστια επιτυχία της καμπάνιας 'Clean Record Law', που στόχο είχε να απαγορεύσει στους πολιτικούς που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα να ξανακατέβουν στις εκλογές. Μελέτες έδειξαν πως το Avaaz έπαιξε καθοριστικό ρόλο σ'αυτή νίκη. Τώρα, ένα μέλος του Avaaz δημιούργησε ​​τη μεγαλύτερη διαδικτυακή καμπάνια στην ιστορία της Βραζιλίας, με πάνω από 1,6 εκατομμύριο υπογραφές. Απαίτησε απ'τους γερουσιαστές να πετάξουν έξω απ'τη Γερουσία τον πρόεδρο, έναν διεφθαρμένο πολιτικό με πολλές καταγγελίες εις βάρος του. Για την ώρα, αυτός είναι ακόμα ​​στη θέση του, είμαστε όμως πολύ κοντά στο να δώσουμε ένα τέλος στη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας που

... γιατί έτσι κάνει ο κόσμος ο καλός... (Θε μου φύλαγε!)

Ασημάκης Πανσέληνος - ποιήματα


Χριστιανικό

Τα σπίτια μου, τα ζα μου, τα παιδιά μου
νάναι καλά, - κι' ο πόλεμος ας βράζει!
Αφού σου καίω καντήλι μ' έξοδα μου,
πως πίνω ξένο αίμα τι πειράζει;
Πλερώνω στην πατρίδα μου για νάχει
κανόνια και στρατό - πράματα δίκια,
και για όσους σακατεύονται στη μάχη
πλερώνω κι' αγοράζουν δεκανίκια!
Θεέ μου, εσύ πού παίρνεις δίχως κόπο
της χήρας της φτωχής τον όβολό,
δώσε να ζήσω ανέγνοια κάποιο τρόπο,
και πάστρεψε τον άγιο μας τον τόπο
από καθένα ανήσυχο μυαλό!
-Για το φτωχό, καθένας μας το ξέρει,
η σκέψη είν' επικίντυνο μαχαίρι!
Αγία Οικογένεια

Μέσα στο σπίτι λάμπει αποσπερίτης
η μάνα μου, παλιά νοικοκυρά.
Είναι ο μπαμπάς φιλόνομος πολίτης
κι' έχει παρά με φούντα και ουρά.

Δε βγαίνει από το σπίτι πριν τις δέκα
κι' έχει υποθέσεις πάντα σοβαρές,
κι' όταν το φέρει ο λόγος για γυναίκα,
έχει και λίγο αρχές αριστερές.

(Μα σαν ακούει την λέξη «μπολσεβίκοι»
σηκώνονται του οι τρίχες από φρίκη).

Στην αρετή του πάντα είναι ρολόι
και για το σπίτι κάνει σαν τρελλός,
γιατί έτσι κάνουν οι άνθρωποι από σόι,
γιατί έτσι κάνει ο κόσμος ο καλός.

Μα κάποτε τον ζώνουν κι' οι διάβολοι
κι' η μάνα μου - να φύγη η γρουσουζιά,
παίρνει από του μπαμπά το πορτοφόλι
κι' ανάβει ένα κερί στην Παναγιά

«Συ πουσαι απ' τους άγιους όλους πρώτη
στον ίσιο δρόμο φέρ' τον Παναγιώτη!»
Την Κυριακή σα βγούμε στο σεργιάνι,
μπράτσο ο μπαμπάς τη μάνα μου κράτα·
δίνει δεκάρες κι' εύχονται οι ζητιάνοι
κι' ό κόσμος ο καλός μας χαιρετά! 


Έλλη Βασιλάκη

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Αρμενίζοντας με το μελτέμι


Δ. Σπετσιώτης

22 Χορωδιακή συνάντηση Ερμιόνης

25 χρόνια Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης. 25 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς στην Ερμιονίδα.

Σας προσκαλούμε στην 22η χορωδιακή συνάντηση Ερμιόνης που θα πραγματοποιηθεί στην αύλιο χώρο του Δημαρχείου Ερμιόνης, στα πλαίσια του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ερμιονίδας. 

Η έναρξη θα γίνει το Σάββατο 20/7/2013 με την εμφάνιση της χορωδίας "Ν. Αστρινίδης" (Θεσσαλονίκη).
Ακολουθεί εμφάνιση συγκροτημάτων φολκλορικών χωρών από τη Σερβία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, σε συνεργασία με το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Σαλαμίνας και το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας.

Η χορωδιακή συνάντηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21/07 με την εμφάνιση χορωδιών Άμφισσας, Μεγάρων, Επιδαύρου, Ερμιόνης, ενώ θα παρουσιαστεί το αποτέλεσμα του Εργαστηρίου Διεύθυνσης Χορωδίας της Π.Ε.ΔΙ.ΧΩ

Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων : 21:00, Δημαρχείο Ερμιόνης
Είσοδος δωρεάν.

Νύχτες καλοκαιριού, γεμάτες μουσική!

Γιάννης Βαρουφάκης: Να χρεοκοπήσουμε εδώ και τώρα

Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε…
Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν….πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο (βλ. το προηγούμενο άρθρο μου Το Πρώτο Τάνγκο στην Ευρωζώνη) αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.
Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο. Πως αυτό; Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων!
Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που…
βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).
Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές. Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει

Εξιχνίαση σειράς διαρρήξεων και κλοπών στην Ερμιονίδα

Εξιχνιάστηκαν από το αστυνομικό τμήμα Κρανιδίου 14 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών, καθώς και απόπειρες κλοπών σε καταστήματα, πρατήριο υγρών καυσίμων και ξενοδοχείο, στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας.
Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 21χρονου Αλβανού και 20χρονου Ρουμάνου, οι οποίοι κατηγορούνται για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι οι δύο αλλοδαποί, από τις αρχές του 2012 έως και τα μέσα Οκτωβρίου του 2012, είχαν διαπράξει τέσσερις διαρρήξεις-κλοπές και μία απόπειρα κλοπής, σε καταστήματα και πρατήριο υγρών καυσίμων, στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας, από όπου αφαίρεσαν χρήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.
Ο 20χρονος είχε διαπράξει ακόμη έξι κλοπές και τρεις απόπειρες κλοπών, σε καταστήματα και ξενοδοχείο, στην ευρύτερη περιοχή του Πορτοχελίου, του Κρανιδίου και της Ερμιόνης Αργολίδας, από όπου αφαίρεσε χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης και διάφορα άλλα αντικείμενα.
Το αστυνομικό τμήμα Κρανιδίου συνεχίζει την έρευνα και για τυχόν συμμετοχή τους σε άλλα παρόμοια αδικήματα.
www.kathimerini.gr

Λάδι απο το Λυγουριό στην Κίνα

Στα αστικά λεωφορεία της Κίνας εδώ και ένα χρόνο διαφημίζεται το ελληνικό ελαιόλαδο μιας ελαιουργικής επιχείρησης στο Λυγουριό Αργολίδας. Η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει μικροπαραγωγούς και να εξάγει ένα τυποποιημένο λάδι ΠΟΠ (Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης) και παράγωγα, όπως καλλυντικά, γλυκό και ποτό.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα είναι σε ανοδική πορεία και είναι ένα από τα θέματα στην ατζέντα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Πεκίνο.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με ένα οδοιπορικό στην Αργολίδα παρουσιάζει τις δυσκολίες και τις προσπάθειες για εξαγωγές σε μια αγορά που έχει να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες λαδιού.

argolikeseidiseis

"Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"

Πρόγραμμα 3ου Φεστιβάλ Αφήγησης

Πρόγραμμα  Επταήμερων εκδηλώσεων
Έλλη Βασιλάκη
Άγιος Γεώργιος Νηλείας- Άνω Γατζέα-Κάτω Γατζέα

5-11 Αυγούστου 2013
(Με διεθνή Συμμετοχή: Αυστρία, Κύπρος, Νορβηγία, Ελλάδα)

Αναλυτικά:
Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013
Τόπος: Άνω Γατζέα
Απόγευμα: 7.30 μμ
Χώρος: Είσοδος Σιδηροδρομικού Σταθμού Άνω Γατζέας
Αφήγηση για παιδιά: Υφάντρες των παραμυθιών
(Μαρούσα Απειρανθίτου, Λουκία Σουγιά)
«Παραμύθια υφαίνω εγώ...ιστορίες να σας πω!»
Ιστορίες από τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών των ζώων και των ανθρώπων από τότε που τα

΄Ενας μήνας καλοκαιρινής εκστρατείας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος».Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας Αλληλεγγύης       
 Πολιτισμού Παιδείας  Δήμου Ερμιονίδας
                                 ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ
Ο κόσμος στη βιβλιοθήκη μας είναι πολύχρωμος!    
    ΄Ενας μήνας καλοκαιρινής εκστρατείας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης                              «Απόστολος Γκάτσος».
Αρχίσαμε στις 14 Ιουνίου και ήδη έκλεισε ο πρώτος μήνας εκδηλώσεων για παιδιά και εφήβους. Προσπαθούμε να αναδείξουμε μιαν  άλλη  οπτική για την ύπαρξη και τη  χρήση των βιβλιοθηκών σήμερα, που  έχει σχέση με την  … ανάσα ζωής  που όλοι δικαιούμαστε, με το δικαίωμα στη μάθηση ,στην πληροφόρηση, το δικαίωμα στη συμμετοχή, στη σκέψη, στη δημιουργία, στη χαρά. 
   Αυτό το καλοκαίρι καταβάλλουμε προσπάθεια  για την πραγματοποίηση δράσεων διασκέδασης  και μάθησης  που να τις χαρακτηρίζουν  εξ ίσου η ποιότητα και η φρεσκάδα,  προσπαθήσαμε πράγματι το γκρι  της  ζωής όλων μας  να μετατραπεί σε  πολύχρωμες  δέσμες από φως.
Οι εθελοντές, που ανέλαβαν τις παρουσιάσεις των θεμάτων και όλη την εργασία υποστήριξης, υπερέβαλαν σε ζήλο  και  το αποτέλεσμα είναι ο ενθουσιασμός και η αγάπη  που μας περιβάλλει από μικρούς και μεγάλους.
Στο διάστημα αυτό έγιναν 13 εκδηλώσεις, απασχολήσαμε δημιουργικά 380 παιδιά,  παρευρέθηκαν  130  ενήλικες, 253 άτομα δανείστηκαν από τη συλλογή μας  475 βιβλία.                Ευχαριστούμε το Future Library- ΄Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος  και τους πολύτιμους συνεργάτες     του,  για την έμπνευση και το σχεδιασμό της καλοκαιρινής εκστρατείας , τη στήριξη και  τις  χορηγίες του στη βιβλιοθήκη μας.   Συνεχίζουμε. ΄Εχουμε ,άλλωστε, ακόμη  δύο  μήνες  διαδρομών με ...πυξίδα τη βιβλιοθήκη.                                                         
 Ελάτε να προσθέσετε τη δικιά σας απόχρωση στον πολύχρωμο κόσμο!  
                                Η εθελοντική ομάδα της βιβλιοθήκης. 15-7-13     
Κείμενα και φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις μας θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας             www.dbe.gr  , και φωτογραφίες στο  http://www.flickr.com/photos/97631308@N03/

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

3ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Διεύθυνσης Χορωδίας

Δελτίο Τύπου

Η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Χορωδιών Π.Ε.ΔΙ.ΧΟ. διοργανώνει το 3ο Πανελλήνιο σεμινάριο οργάνωσης, διδασκαλίας και διεύθυνσης χορωδίας με σκοπό την επιμόρφωση και ανύψωση του γνωστικού επιπέδου των Ελλήνων διευθυντών χορωδιακών συνόλων. 
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 22 ιουλίου 2013 στην Ερμιόνη στο πνευματικό κέντρο "Σχολείο Συγγρού" και υποστηρίζεται ευγενώς, από το Δήμο Ερμιονίδας και το Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης. Χορηγός του σεμιναρίου είναι ο Μουσικός οίκος Νικολαΐδη. 
Την έναρξη του σεμιναρίου θα κυρήξει ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής.
Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στο πνευματικό κέντρο την Παρασκευή 19/7 και ώρα 6 μμ.
Στην έναρξη και τις εργασίες του σεμιναρίου υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής του κοινού με προϋπόθεση τη σύμφωνο γνώμη των διοργανωτών. 

ευχαριστούμε για την φιλοξενία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ                               ΤΑΚΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
    
 

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος κάλεσε και ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Σύνταγμα 16-7-2013


Μία μαρίνα για τον καθένα στην Ερμιονίδα!

Ποιο είναι το πραγματικό όφελος που έχει το δημόσιο από το να απαγορεύει κάθε είδους ιδιωτική κατασκευή προβλήτας ή μαρίνας; Μπορεί πράγματι να ελέγξει και να επιβάλει την εφαρμογή του νόμου για την προστασία των ακτών;Δεν είναι λίγες οι φορές που λέμε σε κάποιον που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, ..«μήπως θα ήταν καλλίτερα να κάνεις κάποια άλλη δουλειά»;Είναι φυσικά ωραίο και δίκαιο να ξέρεις ότι υπάρχει νόμος για την προστασία των ακτών μας και για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στις παραλίες. Είναι όμως εντελώς παράδοξο να βλέπεις με ποιό τρόπο κάποιοι συμπολίτες μας (ιδιαίτερα ευκατάστατοι και με σοβαρότατο κοινωνικό προφίλ), κυριολεκτικά γελοιοποιούν νόμους και αρχές παραβαίνοντας προς όφελός τους όλους τους κανόνες. Και τελικά είναι εξοργιστικό να παρακολουθείς την ανοχή, την απάθεια και αδιαφορία των τοπικών αρχών σ’ αυτές τις παραβάσεις, σε σημείο που αληθινά να αναρωτιέσαι: «είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά κάποιοι αρμενίζουν»; 
Περισσότερα:zougla 

Πόσο κρατάει το «για πάντα μαζί»;

Σε μια κατά τα άλλα αδιάφορη ταινία του 2000, με κάτι προβληματικούς υπερήρωες «The Specials», ακούγεται κάποια στιγμή μια εντυπωσιακή ατάκα διά στόματος Ρομπ Λόου: «Η αγάπη είναι αυτό που σου συμβαίνει όταν αποτυγχάνεις να μείνεις μόνος σου». Και σε μια άκρως κυνική εποχή όπως η σημερινή, όταν ρωτάς τον άλλον «Τι θα κάνουμε το Σάββατο;» και η απάντηση που παίρνεις είναι «Δεν είμαι έτοιμος για δέσμευση», μια τηλεοπτική διαφήμιση που μέσα σε 42 δευτερόλεπτα δείχνει ένα ζευγάρι να ερωτεύεται στην εφηβεία και να γερνάει σφιχταγκαλιασμένο, έθεσε για άλλη μια φορά το αιώνιο ερώτημα: Μπορεί ο έρωτας να κρατήσει για πάντα; Ξαφνικά, οι παρέες έβαλαν για λίγο στην άκρη τις αναλύσεις για την οικονομική και ξαναθυμήθηκαν την ερωτική κρίση. Το καλογυρισμένο σποτ, που προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, προβάλλεται από τις 18 Απριλίου, περίπου 40 φορές την ημέρα, ενώ 50 φορές ακούμε τη ραδιοφωνική εκδοχή του. Το προϊόν που διαφημίζεται είναι οι υπηρεσίες μεγάλης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Και αν τελικά

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Αυτογνωσία πρωθυπουργού


Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δωρεά για την ενίσχυση του επισιτιστικού προγράμματος της Εκκλησίας.

Οι δωρεές, συνολικού ύψους €31 εκατομμυρίων, θα διατεθούν για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, στους τομείς της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Πρωτοβουλία Ιδρύματος για  βοήθεια ενάντια στην κρίση

Στο πλαίσιο  των πρόσφατων δωρεών του Ιδρύματος περιλαμβάνονται και  προγράμματα που εντάσσονται στην τριετή του πρωτοβουλία για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων, με στόχο την ενεργή στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και την ανακούφιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Οι νέες δωρεές που εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας είναι συνολικού ύψους €17 εκατομμυρίων.

Από την  αρχή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει εγκρίνει έως σήμερα, 185 δωρεές σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έχοντας διαθέσει συνολικά €72 εκατομμύρια, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκατοντάδων προγραμμάτων που στηρίζουν τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στη χώρα.

Παρατίθεται ενδεικτική λίστα των δωρεοδόχων οργανισμών και των πρόσφατων δωρεών που θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα, με τη στήριξη του Ιδρύματος:

Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis – δωρεά για τη συνέχιση του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής κατά το σχολικό έτος 2013-2014, με στόχο την αρωγή 50.000 μαθητών δημόσιων σχολείων.

Μουσείο Μπενάκη – δωρεά για την μερική κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, προσφέροντας στους επισκέπτες δωρεάν είσοδο σε τέσσερα κτίρια του Μουσείου, μία ημέρα την εβδομάδα.

Πρόγραμμα Υποστήριξης Σχολείων – δωρεά για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού και εκπαιδευτικού υλικού για 115 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

ΜΚΟ Αμάκα – δωρεά για τη μερική χρηματοδότηση καινοτόμου προγράμματος (“Parole Project”- «Πρότζεκτ Αποφυλάκιση»), για γυναίκες κρατούμενους.

Εκκλησία της Ελλάδος– δωρεά για την ενίσχυση του προγράμματος επιδότησης για το τρίτο παιδί της κάθε ελληνικής οικογένειας που κατοικεί μόνιμα στη Θράκη, για ένα έτος.

Johns Hopkins University – Center for Talented Youth – Δωρεά για τη δημιουργία του «Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά» στην Ελλάδα.

Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας – δωρεά για την ενίσχυση του επισιτιστικού προγράμματος της Εκκλησίας.

Δήμος Ηλιούπολης – δωρεά για την αγορά εξοπλισμού για το δεύτερο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας

14η εκδήλωση Δημοτικής βιβλιοθήκης Ερμιόνης "Απ. Γκάτσος"

18 Ιουλίου, 7.00 – 8:30 μ.μ.
 Ο κύβος της ιστορίας
Γράφουμε και εικονογραφούμε την ιστορία μας πάνω στις έξι έδρες ενός κύβου.
Με την  Παναγιώτα  Κασνέστη
 Ο κόσμος στη βιβλιοθήκη μας είναι πολύχρωμος!
Καλοκαιρινή εκστρατεία καινοτομίας και δημιουργικότητας.(14η δράση)
 
 

"Ονειρεύομαι ένα μνημόνιο"

Παράξενο αλλά όσο χειροτερεύουν τα πράγματα και η κρίση «τρελαίνεται», εγώ αρχίζω και αισθάνομαι καλύτερα. Λες να μεταλλάσσομαι σε μισάνθρωπο;

Με τη δημόσια τηλεόραση μαυρισμένη, τα ΜΑΤ στην Πρυτανεία, τον εκπαιδευτικό κόσμο σε αναβρασμό, τους δημοτικούς υπαλλήλους υπό απόλυση, τον ιδιωτικό τομέα σε διάλυση, το νέο επιστημονικό δυναμικό ουρά στις πρεσβείες, τη δημοκρατία σε κατάρρευση και τον Βενιζέλο συναντιλαμβανόμενο του Σαμαρά απολαμβάνω με μια προϊούσα ενοχή τις ολιγαρκείς και στερημένες μέρες μιας καλοκαιρινής ανάπαυλας. Πίνω ξανά τσίπουρα χωρίς γλυκάνισο, αγναντεύοντας ένα ξεφτισμένο από τους ποιητικούς μύθους του Ελύτη γαλάζιο και νιώθω σαν τους κατοίκους της Πομπηίας. Που συνεχίζουν ανυποψίαστοι τις καθημερινές τους ασχολίες, ενόσω κατέρχεται ορμητική η λάβα. Κι όμως τούτο το φθινόπωρο προοιωνίζεται εκρήξεις. Ζω με την ελπίδα ότι οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος θα με βρουν στο δρόμο.  


 
Εσωτερικός μονόλογος homo e-sapiens μνημονίων


Μπορεί ο σφάχτης στην τσέπη μου να έχει μεγαλώσει, μπορεί κάθε φορά που πηγαίνω σε ένα ΑΤΜ και ζητάω υπόλοιπο λογαριασμού τα δεκαδικά ψηφία να είναι περισσότερα από τα ακέραια, μπορεί να έχουν αυξηθεί οι φορές που αρνούμαι στα παιδιά παγωτό ή παιχνίδια, μπορεί να μην μου επιτρέπεται πλέον η έκφραση της κοινωνικής μου ευαισθησίας με τρόπους που έκανα στο παρελθόν, μπορεί μάλιστα ώρς ώρες να αισθάνομαι και λιγότερο άνθρωπος από πριν, αλλά όλο ετούτο το πράγμα αρχίζει κατά έναν παράξενο τρόπο να με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα.


Συνήθισα τις οιμωγές και τα βαριαναστενάγματα του κόσμου

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Δεν υπάρχουν δημοτικές Παρατάξεις

Είναι επινοήσεις της "τάξης" των Αντιπροσώπων.

Ή θα είναι κατασκευάσματα κομματικών παρατάξεων, άρα προέκταση των κομματικών οργανώσεων και δομών, ή θα είναι ένας κλειστός κύκλος δημοτών που κατεβαίνει στις εκλογές και αυτοαποκαλείται παράταξη.

Σήμερα έχουμε μία παράταξη του πρώτου τύπου που είναι η μικρή αντιπολίτευση και δύο μεγάλες.
Σε κάθε μεγάλη τα ερωτήματα:
Υπάρχει καταστατικό;
Υπάρχουν μέλη;
Συνεδριάζουν;
Υπάρχουν διαδικασίες;
Αποφασίζουν και έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν τις αποφάσεις τους;
Δηλαδή η παράταξή μας με πια διαδικασία μπορεί να διαγράψει από την παράταξη τον Αγαπητό Αντιδήμαρχο; (παράδειγμα λέμε).

Νομίζω ότι το μόνο που υπάρχει είναι οι ψηφοφόροι οι οποίοι φυσικά δεν αποτελούν την παράταξη.

Τι σημαίνει: Πιστός στην Παράταξη, η Παράταξή μας αποφάσισε, Αρχή της Παράταξής μας είναι, η Παράταξη του τάδε Δημάρχου.......


Αν κάποιος συμπατριώτης ξέρει κάτι για τον τρόπο που εμφανίζεται πολιτικά αυτό που λέμε δημοτική παράταξη να μας το γράψει.

Όλα αυτά είναι λεκτικά εργαλεία στην υπηρεσία της "ταξης" των αντιπροσώπων. Είναι εργαλεία που διασπούν την ενότητα της κοινότητας, και καθιστούν στα μάτια μας, ως αναγκαίο κακό βέβαια, αλλά αναγκαίο, τις ανύπαρκτες παρατάξεις που στήνει η τάξη των αντιπροσώπων.

Στις επόμενες εκλογές πρέπει να βρεθεί άλλος δρόμος που να πλησιάζει την άμεση δημοκρατία για Δήμους με τα χαρακτηριστικά της Ερμιονίδας. Καταντήσαμε ο Υπερδήμος Ερμιονίδας, μέσω των μεγάλων παρατάξεων του κυρίου Καμιζή και του κυρίου Σφυρή να καλεί τους Προέδρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων ως ακροατές στο ΔΣ για μείζονος σημασίας υποθέσεις τους! Καλείται ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Διδύμων να παρακολουθήσει ως ακροατής την διαδικασία απόφασης για την υπερχωματερή του Σταυρού! Δεν έχουν θεσμικό ρόλο, και κάνουν πολύ καλά που δεν πάνε. Στις επόμενες δημοτικές θεσμικό κυρίαρχο όργανο αποφάσεων πρέπει να είναι το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ και όχι αυτό το τάχατες παραταξιακό ΔΣ.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Από Ιχνηλάτες

Περίεργη σύμβαση με την Ε.Α.Α.Α.

Όλα θα τα κάνει ο Δήμος μας και η Ε.Α.Α.Α. βάζει κάδους και χρηματοδότηση.
Στα όσα αναφέρουν οι Ιχνηλάτες δεν υπάρχει .... θέση για το ΚΔΑΥ. Ο Δήμος μας αναλαμβάνει την υποχρέωση να πάει στο ΚΔΑΥ τα ανακυκλώσιμα, να τα διαχωρίσει και να τα διαθέσει και στη συνέχεια έχει την ευθύνη της διάθεσης του υπολείμματος.
Ποιο είναι αυτό το ΚΔΑΥ, πού βρίσκεται; Είναι ένα οποιοδήποτε στην Πελοπόννησο που θα δεχθεί να πάρει τα ανακυκλώσιμά μας; Είναι ένα ΚΔΑΥ που ΘΑ φτιάξει ο Δήμος μας κάπου στην Ερμιονίδα κάποτε; Και μέχρι τότε, πού θα τα πηγαίνει; Μα η επιτροπή ψάχνει ακόμη χώρο στην Ερμιονίδα για τα ανακυκλώσιμα, δηλαδή για να φτιάξει ο Δήμος το ΚΔΑΥ! Και η Σύμβαση μιλάει για το ΚΔΑΥ λες και λειτουργεί!!!!!

Κατά την γνώμη μου η Σύμβαση αυτή Δήμου Ερμιονίδας - Ε.Α.Α.Α. από την στιγμή που δεν ορίζει ακριβώς ποιο ΚΔΑΥ εννοεί, δεν προσκομίζει τις άδειες του, δεν προσκομίζει Σύμβαση μεταξύ δήμου και ΚΔΑΥ για την υποδοχή των ανακυκλωσίμων μας, την διαλογή και την σύμβαση διάθεσης του υπολείμματος σε αδειοδοτημένο φορέα, είναι σύμβαση ασαφέστατη και δεν πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές. Και πάλι φαίνεται ότι το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα, όπως παλιά για τον χώρο δεματοποίησης, χωρίς να έχει τεκμηριωμένη διαδικασία διάθεσης, δηλαδή συγκεκριμένο αδειοδοτημένο ΚΔΑΥ. Ήταν τότε που ο κύριος Σφυρής έσυρε σε ομοφωνία τον κύριο Λάμπρου για το καλό του τόπου (διάβαζε της τουριστικά ανεπτυγμένης πεδινής Ερμιονίδας), είναι τώρα που ευφυώς έσυρε ο κύριος Καμιζής τον κύριο Σφυρή και τους Ανεξάρτητους σε ομοφωνία.... για το ίδιο καλό του τόπου. Μια σου και μία μου, όμως η ουσιαστική ομοφωνία είναι στο ότι όλοι δεχόσαστε να μην οριστεί η θέση του ΚΔΑΥ.

Άρα ποιον τύπο σύμβασης υπέγραψαν;

Α τύπος σύμβασης Δήμου Ερμιονίδας - Ε.Α.Α.Α.

Μεταξύ των άλλων: "...... Οι δήμοι έχουν την υποχρέωση της παροχής χρήσης του κατάλληλου βιομηχανικού γηπέδου (γης) και της δημιουργίας πρόσβασης σε αυτό. Επίσης, οι δήμοι οφείλουν να συνεργαστούν για την έκδοση των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών και άλλων νομικών αδειών, τον οποίων το κόστος αναλαμβάνει το Σύστημα....."

Β τύπος σύμβασης Δήμου Ερμιονίδας - Ε.Α.Α.Α.

Μεταξύ των άλλων: ".......Οι Δήμοι υλοποιούν τα προγράμματα αξιοποίησης των αποβλήτων συσκευασίας.  Πρόκειται για έργα ανακύκλωσης και αξιοποίησης υλικών συσκευασίας που έχουν οργανωθεί και κατασκευαστεί από τους Δήμους, οι οποίοι και τα λειτουργούν μόνοι τους χρηματοδοτούμενοι από το Σύστημα, κατά τις προβλέψεις του Νόμου 2939. ..... "

Προφανώς τον τύπο Β. Γιατί όχι τον Α; Για τον απλό λόγο, ότι η σύμβαση υποχρεώνει τον Δήμο όχι απλά να ορίσει αλλά να δώσει προς χρήση κατάλληλο βιομηχανικό γήπεδο στην Ε.Α.Α.Α.. Για να αποφευχθεί αυτό το κρίσιμο θέμα, επιλέγεται ο τύπος Β όπου ο Δήμος αναλαμβάνει ουσιαστικά όλο το πρόγραμμα υλοποίησης, οπότε είναι στο χέρι του να ορίσει τον χώρο του ΚΔΑΥ κάποτε, ή να εξεύρει κάποιο ΚΔΑΥ κ.λ.π. δηλαδή πολιτική του θάθατα.
 Συγγνώμη αλλά αυτό δεν είναι σύμβαση αλλά ευχή. Και ο κύριος Καμιζής με τον Αγαπητό Αντιδήμαρχο είναι στριμωγμένοι στο Καναβάτσο. Η Αντιπολίτευση; Οι Ανεξάρτητοι; Συμφώνησαν για το καλό του τόπου, αλλά ας μας πουν αυτοί ποιο ΚΔΑΥ είναι αυτό, γιατί χωρίς τη Θέση του ΚΔΑΥ και την άδεια του, τίποτα δεν έκαναν για το καλό του τόπου. Θα γεμίζουν όλοι αυτοί οι κάδοι και τα ανακυκλώσιμά τους θα πηγαίνουν Πού;;;; Αυτό είναι το ερώτημα, το ένα και μοναδικό, όλα τα άλλα βρίσκονται. Χωρίς ΚΔΑΥ θα έχουμε πολλούς μη αδειοδοτημένους χώρους, άρα παράνομους.
Διαφαίνεται από την Περιφέρεια κάποια οριστική λύση στο όλον θέμα για όλη την Πελοπόννησο, ίσως σε δύο με τρία χρόνια ένα ή δύο ή τρία μεγάλα εργοστάσια να δέχονται τα ανακυκλώσιμα όπως και τα αστικά απορρίμματα προς κομποστοποίηση. Μπροστά σε αυτήν την προοπτική ο Δήμος Ερμιονίδας καλείται να βρει νόμιμη και αδειοδοτημένη λύση δηλαδή πραγματικό ΚΔΑΥ για τα ανακυκλώσιμα για αυτό το κρίσιμο διάστημα και όχι σαν τη Δήλο που ήταν κινητό νησί μέχρι που οι θεοί το εμφάνισαν στο κέντρο των Κυκλάδων για να γεννηθεί ο Απόλλωνας.

Αν γίνει σωστή δουλειά εύκολα θα βρεθεί θέση για ΚΔΑΥ. Εδώ είχατε ορίσει θέση στο Πλατύ Πηγάδι, μετά τις Αποθήκες της Αγροτικής. Αν κάνετε πράγματι σωστή δουλειά, σας κάνουν οι Αποθήκες αρκεί να έχετε σύμβαση διάθεσης του υπολείμματος. Αφού κάνουν οι Αποθήκες, κάνουν και πολλές άλλες θέσεις. Όμως ο κόσμος φοβάται το πραγματικό πρόβλημα: Ένας όγκος απορριμμάτων που τον υπολογίζουμε πάνω από 50 τόνους την ημέρα στην πράξη σκορπίζεται εδώ και κει, ενώ οι μισοί τόνοι πάνε στα Λιόσια με τα γνωστά προβλήματα. Ο κόσμος λοιπόν δεν εμπιστεύεται ούτε την συμπολίτευση, ούτε την αντιπολίτευση, ούτε τους Ανεξάρτητους γιατί έχουν δει πολλά τα μάτια του. Είναι βέβαιος ότι το ΚΔΑΥ για τα ανακυκλώσιμα, θα μετεξελιχθεί σε χώρο υποδοχής όλων των απορριμμάτων 'στα μουγκά' και έτσι θα έχουμε άλλον έναν Σταυρό κάπου αλλού.

Η κήρυξη της Ερμιονίδας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν νομίζω ότι οδηγεί στο άνοιγμα των παλαιών χωματερών, πράγμα καθόλου τιμητικό για όλη της Ερμιονίδα και τον δήμο μας. Αυτές κλείσανε, και αν ανοίξουν, τότε όλοι οι Δήμοι που έχουν το ίδιο πρόβλημα, θα επικαλεστούν αυτή την απόφαση ....της εκτάκτου ανάγκης και πλέον θα απαιτήσουν και αυτοί τα ίδια. Δηλαδή ο Δήμος ως κατ' εξοχήν δημοκρατικός θεσμός, δηλώνει ότι είναι πολιτικά νεκρός και την θέση του παίρνει ...η έκτακτη ανάγκη.
Αγαπητοί της συμπολίτευσης, αντιπολίτευσης και ανεξαρτησίας, αυτά λέγονται πολιτικά καραγκιοζιλίκια. Αντί  ...γενικής εκτάκτου ανάγκης (γιατί όχι έκτακτη ανάγκη για το πόσιμο, για την κατάληψη των ακτών, το θάνατο της θάλασσας και των υπογείων υδάτων;) η οποία υποδηλώνει γενική πολιτική ανικανότητα, καλόν είναι η γενική παραίτηση όλων των αντιπροσώπων, που σημαίνει ότι λόγω πολιτικής ανικανότητας παραδίδουμε τον Δήμο μας στη Διοίκηση της Περιφέρειας. Αν υπάρχει πολιτική ικανότητα αύριο ορίζεται τον χώρο και λαμβάνετε όλοι δρακόντια μέτρα σωστής ανακύκλωσης, εννοώ ακόμη και βάρδιες στους κάδους, ακόμη και έλεγχος οποιασδήποτε φύσης. Πληρώστε έναν μετανάστη ανά 10 κάδους να τακτοποιεί τα πάντα σωστά και το κόστος ρίχτετο ανάλογα με το ποιος βγάζει στους κάδους τα περισσότερα ανακυκλώσιμα.Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Δ/βάθμια Εκπ/ση- Σχολή Αργυροχρυσοχοϊας ΣτεμνίτσαςΜε αφορμή και δείγμα μία σχολή ΕΠΑΣ προσπαθούμε να αποδείξουμε οτι η κατάργηση σαν έννοια και σαν πρακτική, δεν είναι λύση αλλά θάνατος...Δείτε και τις άλλες κινήσεις μας στο site της σχολής http://epas-stemn.ark.sch.gr/index.ph...

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ο Δήμος Ερμιονίδας ζητά σχετική άδεια από την περιφέρεια να ανοίξει τρεις χωματερές :Δισκούρια, Κρόθι, ΡορόΒουτιά με έναν λαθραίο

Του Γιάννη Μακριδάκη
Το ’63 βγήκα λαθραίος στη Αυστραλία και πήγα και βρήκα τον θείο σου τον Γιάννη, που είχε μαγαζί και βοηθούσε τους λαθρομετανάστες, έτσι μου ‘πε πρωί πρωί ένας άνθρωπος σήμερα.
Μες στη θάλασσα ήμουνα κι αυτός απέξω, τυλιγμένος με μια πετσέτα, μονάχοι στην παραλία, οι δυο μας, βοριαδάκι είχε και τα νερά ήτανε πάγος. Αντί να κολυμπάω να ζεσταθώ, στάθηκα και τον άκουγα, μου τράβηξε το ενδιαφέρον ο λαθραίος Έλληνας.
Ο θείος σου είχε βγει κι αυτός λαθραίος κάποτε, μου πε, ήξερε τι είναι να είσαι λαθρομετανάστης, να μην έχεις πού να πας και τι να κάνεις, να μην έχεις άνθρωπο να ‘κουμπήσεις. Γι αυτό τους βοηθούσε όλους, τους στήριζε. Είχε κάτι δώματα πάνω από το μαγαζί και μας έβαζε εκεί. Μας φιλοξενούσε. Τρώγαμε και κοιμόμασταν εκεί μέχρι να βρούμε την άκρη μας, μια δουλειά κι ένα δρόμο.
Οι Αυστραλοί μάς φωνάζανε “μικρόβια” και εμείς, οι Έλληνες, δουλεύαμε σε μαγαζιά, στη λάντζα, δώδεκα ώρες τη μέρα, δεκατέσσερις…
Στα βαπόρια παίρναμε έντεκα λίρες και δέκα σέντσια το μήνα, στο μαγαζί που έπιασα δουλειά πήρα 14 λίρες βδομαδιάτικο και πήγα το βράδυ στο στρώμα μου, μέσα στο μαγαζί κοιμόμουνα, μέσα έτρωγα, μέσα όλα, εκεί μέσα ζούσα, και πήγα να κοιμηθώ το βράδυ και βαστούσα τις λίρες σφιχτά στο χέρι μου και το βαλα κάτω από το μαξιλάρι και κοιμόμουνα με τις λίρες κάτω από το κεφάλι μου. Μες στη νύχτα ξυπνούσα για να βεβαιωθώ ότι βαστούσα τις λίρες, αυτά μου λεγε ο άνθρωπος σήμερα στο πρωινό μας συναπάντημα κι εγώ χαμογελούσα πικρά μες απ’ το παγωμένο νερό.
Τότε όλα τα ελληνικά βαπόρια που πιάνανε Αυστραλία, κατεβάζανε λαθραίους. Το μισό πλήρωμα έβγαινε έξω κι έφευγε. Το ξέρανε αυτό οι εταιρίες και δεν τους γυρεύανε καθόλου. Σήκωνε το βαπόρι άγκυρα μόλις τέλειωνε τη δουλειά του στον ντόκο και έφευγε, τους παρατούσε εκεί όσους είχανε εξαφανιστεί. Κι έτσι γέμισε η Αυστραλία Έλληνες λαθρομετανάστες. Μόνο με τα ρούχα που φορούσαμε ήμασταν όλοι, αυτή ήτανε η μόνη μας περιουσία, διότι τίποτα άλλο να πάρομε μέσα από το βαπόρι δε μπορούσαμε, κι όσα μας χρωστούσε η εταιρία μέχρι εκείνη τη μέρα, τα χάναμε, αλλά ήξερες πως θα βγεις έξω στην Αυστραλία και θα δουλέψεις, αν ήσουνα τυχερός θα βρισκες το δρόμο σου γρήγορα. Εκεί δεν κυνηγούσε η αστυνομία, ούτε τα ιμιγκρέσια μας γυρεύανε. Ήτανε εποχές που η Αυστραλία ήθελε χέρια και μας αφήνανε ήσυχους. Μονάχα άμα έκανες φασαρίες σε πιάνανε και σε διώχνανε.
Έκανε μια μεγάλη παύση, ο Θεός να τον αναπαύει τον θείο σου τον Γιάννη που με στήριξε σαν πρωτοβγήκα όξω στο Σίδνεϋ, είπε κατόπιν, το 63 ήτανε, 16 χρονώ παιδάκι ήμουνα, και δεν είχα πού την κεφαλή κλίνει, για σκέψου, αναπολούσε κι ετοιμαζότανε να αναχωρήσει από την παραλία…
Τώρα που σε είδα, τον θυμήθηκα τον μπάρμπα σου, μου είπε χαμογελαστός, πήρε την πετσέτα του κι έφυγε, κουνούσε ακόμα το κεφάλι του κι αναθυμότανε
Βούτηξα κι εγώ το δικό μου κεφάλι στην παγωμένη θάλασσα, να συνέλθει, όχι από την προσωπική αυτή μαρτυρία που άκουσα πρωί πρωί αλλά από την κατάντια μας, που γίναμε και ρατσιστές, τρομάρα μας..
yiannismakridakis