Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Εγώ είμαι ο Γέρων Παστίτσιος


 Ο 27χρονος διαχειριστής της ιστοσελίδας «Γέρων Παστίτσιος», μιλά αποκλειστικά στο www.koutipandoras.gr, και στον Κώστα Βαξεβάνη.

«Χαστούκι» Αλμοδόβαρ προς τον Ισπανό πρωθυπουργό

Ανοιχτή επιστολή προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι δημοσιοποίησε ο διάσημος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Πέδρο Αλμοδόβαρ. Αφορμή στάθηκε μία φράση του Ισπανού Πρωθυπουργού, στη Νέα Υόρκη, όπου έκανε λόγο για την πλειοψηφία των Ισπανών που δεν κατεβαίνει στους δρόμους...
«Κύριε Ραχόι, μην ιδιοποιείσαι την σιωπή μου (...) Eγώ είμαι ένα κομμάτι αυτής της σιωπηλής πλειοψηφίας που δεν διαδήλωσε στις 25 Σεπτεμβρίου και σας παρακαλώ να μην διαστρεβλώνετε και πολύ περισσότερο να μην χρησιμοποιείτε την σιωπή μου», απαντά ο Πέδρο Αλμοδόβαρ στον Ισπανό πρωθυπουργό, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του τόσο για τις επιθέσεις της αστυνομίας όσο και για το χειρισμό της «εικόνας» από την Ισπανική κρατική τηλεόραση.
Ο ίδιος δηλώνει πως συμφωνεί με πολλά συνθήματα και εκφράζει επίσης την πλήρη αντίθεσή του στους χειρισμούς της Εξουσίας, σημειώνοντας τη μεγάλη δύναμη της εικόνας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
« ...οι περισσότεροι διαδηλωτές κουβαλάνε εκτός από τις φωνές τους και τα πολύ σωστά συνθήματα τους («Κλέβουν, Δέρνουν, Δεν μας Εκπροσωπούν») μια φωτογραφική μηχανή ή ένα απλό κινητό, των οποίων οι εικόνες δεν θα παρουσιαστούν στην κρατική τηλεόραση αλλά μπορεί ο καθένας να της δει σε άλλα ψηφιακά μέσα ή στο youtube. Σε αυτές τις εικόνες μπορούμε να δούμε με απόλυτη καθαρότητα το γκλοπ, άκρως αληθινό, ενός αστυνομικού με καλυμμένο κεφάλι (όλοι έτσι είναι, εκτός από κάποιους μυστικούς, που επίσης υπήρχαν και επίσης υπάρχει μαρτυρία για αυτό) και το ακάλυπτο πρόσωπο του θύματος του, χλωμό, με ένα χτύπημα στο κεφάλι, ένα χτύπημα τόσο αληθινό απ’ το οποίο τρέχει άφθονο αίμα που στη συνέχεια γλιστράει στα μάγουλα του θύματος και του λερώνει το πουκάμισο. Αίμα κόκκινο, τεκμηριωμένο, που μπορεί να το αφηγηθεί οποιοσδήποτε απ’ αυτούς που βρίσκονται παρόντες στο "συμβάν"», αναφέρει μεταξύ άλλων ο δημοφιλής σκηνοθέτης και παραγωγός.
Η επιστολή το Πέδρο Αλμοδόβαρ:
Καμιά φορά συμβαίνει –ενώ είσαι σε πλήρη διαδικασία κατασκευής μιας ιστορίας- να εισβάλλει μέσα σου η αίσθηση ότι το σημαντικό

ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

Ακούγονται 20 τραγούδια που ο Μάρκος Βαμβακάρης έγραψε άρρωστος στο υπόγειο του σπιτιού του στην Παλιά Κοκκινιά, το 1961-62. Μερικά από τα τραγούδια αυτά έχουν δισκογραφηθεί αλλά ο Μάρκος επιχείρησε να τα παίξει με κάποιο διαφορετικό κούρδισμα –άκουσμα. Τα τραγούδια έγιναν αντιγραφή στην ΕΡΤ από τους ηχολήπτες Δημήτρη Πουλόπουλο και Σπύρο Δανάλη. Η ηχογράφηση της ταινίας που έδωσε ο Στέλιος Βαμβακάρης ήταν μια πρόχειρη ηχογράφηση που έκαναν οι ίδιοι στο σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη.
Παραγωγή: Σοφίας Μιχαλίτση – Β΄ πρόγραμμα, 1983

Όλα είναι σχετικά


Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ελιές που άντεξαν στο χρόνο μάς δείχνουν ακόμη μια αξία της Ερμιόνης


Φωτογρ.:  Ελιά Liverani, στη Χίο, περίπου 1400 ετών και με περίμετρο 13 μ., όπως καταγράφεται. Γίνονται προσπάθειες να αναγνωριστεί  ως μνημείο της φύσης. 

Της Μυρσίνης Σαμαρά
Όταν  το Μάρτιο του 2002 ο Ιταλός βοτανολόγος  Paolo Liverani, μετά από πρόσκληση, έφτασε στη  Χίο για να φωτογραφίσει τη χιώτικη χλωρίδα (είναι πρόεδρος του ιταλικού φυσιολατρικού συλλόγου για τις αυτοφυείς ορχιδέες, GIROS),
Παρένθεση: Υπάρχουν αυτοφυείς ορχιδέες  στο Μπίστι,
βρέθηκε μπροστά σε μια ελιά που του προκάλεσε έκπληξη το μέγεθός της.
Αυτή η ελιά βρίσκεται στην τοποθεσία «Πέρα Μύλος» της Καλλιμασιάς, του δήμου Ιωνίας.
Ο Liverani υπολόγισε ότι η ελιά είναι τουλάχιστον 1000 χρόνων και τόνισε ότι θα έπρεπε να χαρακτηριστεί μνημείο της Φύσης.
«Τέτοια δέντρα έχουμε υποχρέωση να τα προστατεύουμε», είπε και σχεδόν επέπληξε τους χιώτες συνοδούς του. Όταν το 2005 έγινε στη Χίο το 2ο Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τις αυτοφυείς ορχιδέες, οι σύνεδροι, 200 στον αριθμό από 19 κράτη, ομόφωνα υποστήριξαν την εισήγηση να ονομαστεί Ελιά Liverani.
Υπάρχει, όμως, ακόμη δρόμος να διανυθεί για να αναγνωριστεί, επίσημα, ως μνημείο της Φύσης.
Πολλά, ωστόσο, έχουν ανακαλυφθεί στη γύρω περιοχή, που όλα δείχνουν πως τη  χαρακτηρίζει ανθρώπινη δραστηριότητα που οδηγεί στους αρχαίους χρόνους
(αρχαϊκός τρόπος σύνδεσης κάποιων υλικών που βρέθηκαν, αρχαία νομίσματα και ψηφίδες, μια επιγραφή και -μέχρι σήμερα υπάρχουν εκεί- συσσωρευμένα όστρακα). Επίσης, έδωσαν περισσότερη προσοχή στις ονομασίες τοποθεσιών, όπως Πελάμπουδα που παραπέμπει στο αρχαιοελληνικό όνομα Μελάμπους, (Μαυροπόδης θα λέγαμε σήμερα), καθώς και στη σύνθεση του εδάφους, την ποσότητα βροχόπτωσης και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή που ευνοούν την ελιά να ζει μέχρι σήμερα.

Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας…

Οι υπεραιωνόβιες ελιές που έχουν, με επανειλημμένες αναφορές [1], επισημανθεί από τον συμπατριώτη Βασίλη Γκάτσο, περιλαμβάνονται σ’ αυτό το θέμα: Πώς, δηλαδή, θα στρέψουμε την προσοχή μας σ’ αυτές για να διασωθούν, πώς θα προχωρήσουμε για να μελετηθεί η γύρω τους περιοχή και πώς να ονομαστούν, επίσημα, Μνημεία της Φύσης.
Οι ομοιότητες των  δύο περιπτώσεων είναι εκπληκτικές και επιβεβαιώνουν τη συνύπαρξη των ελιών με αρχαιολογικά

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

δεν ήμουν

Θα σε πετύχω τυχαία στο δρόμο. Καλησπέρα, τί κάνεις; Όλα καλά; Σκατά, τα ίδια, αντέχουμε. Θα περπατήσουμε μαζί.
Δεν ήμουν φτιαγμένος για αυτό, θα πεις.
Δεν ήμουν φτιαγμένος να έρθω εδώ, να περπατήσω αυτούς τους δρόμους, να κοιτάξω αυτά τα πρόσωπα, να ζήσω αυτές τις μέρες.
Δεν ήμουν φτιαγμένος να φοβάμαι μέσα στο τρένο, να απελπίζομαι στις κεντρικές λεωφόρους, να ελίσσομαι ανάμεσα στα πτώματα, να αποφεύγω τα απλωμένα χέρια, να παρατηρώ τα παραιτημένα πόδια.
Δεν ήμουν φτιαγμένος να ζήσω αυτά τα χρόνια, αυτές τις ουρές, αυτά τις αγωνίες, αυτές τις φτώχειες.
Δεν ήμουν φτιαγμένος για αυτό, θα πεις και θα σκέφτεσαι τις φωτογραφίες κάποιων διακοπών, τότε που ήμαστε όλοι είκοσι και τίποτα δεν μπορούσε να πάει στραβά. Τίποτα δεν έμπαινε ανάμεσα στον εαυτό και την επιθυμία.
Θα πεις. Ήμουν φτιαγμένος για εκείνη την μακρινή παραλία με την παράταιρη καντίνα, τις παγωμένες μπύρες και την πίτα κάτω απ’ το αρμυρίκι. Για αυτοσχέδιες συναυλίες, μυστήριες γυναίκες, σπιτικά ποτά, αγέραστα καφενεία και νυχτερινές μπάρες. Ήμουν φτιαγμένος για πρωινές βόλτες και σακούλες γεμάτες βιβλία. Για βραδινά μπάνια και κοφτές ντρίπλες.
Οι ώμοι μου ήταν φτιαγμένοι για ένα σακίδιο που θα ξυπνούσε στη
μία μεριά του κόσμου και θα κοιμόταν στην άλλη. Τα δάχτυλά μου ήταν φτιαγμένα για να γράφω εξυπνακίστικες ιστορίες και εντυπώσεις από απερίγραπτα τοπία. Το στόμα μου ήταν φτιαγμένο για να γελάει με φριχτά ανέκδοτα και να πίνει (άλλο) ένα τελευταίο κονιάκ και να φιλάει εξωτικούς λαιμούς, ξαπλωμένα χέρια και σεντονένια πόδια.
Ήμουν φτιαγμένος να γνωρίσω τη δυστυχία του κόσμου ως μυθιστόρημα, κακιά ανάμνηση, μελαγχολική ταινία και δυσπρόφερτο πετίσιον.
Τώρα κάνω βόλτες σε έρημους δρόμους πνιγμένους απ’ τα

Συνέδριο ρεμπέτικου στην Ύδρα

Το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου 2012, το 10ο συνέδριο των φίλων του ρεμπέτικου τραγουδιού πραγματοποιείται στην Ύδρα.
Τα πρωινά θα γίνουν ανοικτές συζητήσεις με θέμα την ιστορία και παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού, με προσκεκλημένους από πολλές διαφορετικές χώρες , λάτρεις του είδους στο χώρο της αίθουσας «Μελίνα Μερκούρη».
Τα μεσημέρια και τα βράδια οι καλλιτέχνες θα συναντώνται σε ταβέρνες και θα παίζουν ρεμπέτικα.
Η μεγάλη σκηνή με όλη την ορχήστρα των καλλιτεχνών θα παρουσιαστεί στην ταβέρνα «Ξερή ελιά», το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου.
Ορχήστρα 20 καλλιτεχνών θα παίζουν ρεμπέτικα τραγούδια για όλο το βράδυ.
Η αιγίδα ανήκει στο τμήμα Νοτιοανατολικής παραδοσιακής μουσικής Μεσογειακών σπουδών του Πανεπιστημίου ΜΙΤΣΙΓΚΑΝ του Λονδίνου.
Το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου θα γίνει η προβολή της ταινίας « Εσκενάζι « με ελεύθερη είσοδο.
Την γενική διεύθυνση έχει ο κ. Ed Emery, διευθυντής του τμήματος.\Επιμέλεια και βοήθεια στην παραγωγή έχει το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής λέσχης Υδρας.
Το φεστιβάλ που προάγει την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού μας και το κάνει γνωστό για την μοναδικότητά του , σ’ όλο τον κόσμο.

Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο Ναύπλιο

 Η Ακαδημία των Πολιτών (αστική μη κερδοσκοπική εταιρία-ISO 90001) μετά την επιτυχημένη διοργάνωση Ανοιχτών Λαϊκών Πανεπιστημίων σε Μυτιλήνη, Τρίκαλα, Βόλο, Λάρισα και άλλες 30 πόλεις στην Ελλάδα προκηρύσσει τη λειτουργία του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου στο Δήμο Ναυπλίου. Τα μαθήματα θα έχουν τη μορφή τρίωρων εβδομαδιαίων διαλέξεων και θα πραγματοποιούνται στο ¨Βουλευτικό¨ Κεντρική πλατεία Ναυπλίου.

Η έναρξη είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 2012. Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων θα ξεκινήσει με τη θεματική ενότητα «Ψυχολογία και Κοινωνιολογία του Τουρισμού».
Καθηγητές από όλα τα ελληνικά ΑΕΙ, θα αναπτύξουν ψυχολογικά και κοινωνικά θέματα, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν ομάδες αυτογνωσίας, συμβουλευτικής, ψυχοδράματος, ειδικής αγωγής, μάθησης μέσω περιπέτειας και οικογενειακής θεραπείας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή - ενημερωτική

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο τύπου για την ΔΟΥ Κρανιδίου


Σε υλοποίηση της χθεσινής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σήμερα το πρωί έγινε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου, σε αντίδραση της ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών για το κλείσιμο από την 1η Οκτωβρίου της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου και τη συγχώνευσή της με τη Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου, πρωτεύουσας του νομού.
Στη συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου συμμετείχε από τη πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Κρανιδίου και Πορτοχελίου κ. Μονά Δήμητρα και κ. Κόκκαλης Κωνσταντίνος, αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης κ. Σφυρής Δημήτρης και κ. Σατραβέλας Κωνσταντίνος.
Οι λόγοι που προβάλλονται από το Υπουργείο Οικονομικών για το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ., καθώς και άλλων Δ.Ο.Υ. της χώρας με τη μέθοδο της συγχώνευσης, είναι η εξοικονόμηση λειτουργικών πόρων και η καλύτερη οργάνωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών. Ο Δήμος Ερμιονίδας μέχρι τώρα, με αποφάσεις και παρεμβάσεις του Δημάρχου αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει επανειλημμένα αντιδράσει στο ενδεχόμενο του κλεισίματος, όπως και τώρα.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών στις 20/09/2012, ο Δήμαρχος αντέδρασε με τη γνωστή επιστολή του, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Πρωθυπουργό της χώρας και στους Βουλευτές του νομού. Το θέμα επίσης τέθηκε  προς συζήτηση, εκτός ημερήσιας διάταξης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ελήφθη σχετική νέα απόφαση.
Σήμερα το πρωί επίσης, ο Δήμαρχος με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους Βουλευτές Αργολίδας κ. Γιάννη Μανιάτη και κ. Γιάννη Ανδριανό, έκλεισε συνάντηση για αύριο το μεσημέρι με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη. Στη συνάντηση στην οποία θα παρευρίσκονται και τα μέλη της επιτροπής αγώνα, που ορίστηκαν με τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα παρευρίσκεται και ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος επισφράγισε σε τηλεφωνική συνομιλία με το Δήμαρχο αυτή τη συνάντηση. Ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Μανιάτης, όπως δήλωσε στο Δήμαρχο, θα βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό (Βρυξέλλες). Μας κοινοποίησε όμως σήμερα σχετική επερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, την οποία υπέβαλε στις 21/9/2012, μόλις του κοινοποιήθηκε με fax η σχετική επιστολή του Δημάρχου. Πηγή:ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κατάληψη ΔΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Πηγή:ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ 
Με καλη συμμετοχή για τέτοιου είδους κινητοποίηση .Το δημοτικό Συμβούλιο εκεί υλοποιώνταςτην χθεσινή απόφαση,Σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων,επιχειρηματίες της περιοχής.
Ενα μικρό επεισόδιο απο την προιταμένη που ήθελε να εργαστεί ,αλλα ηρεμία μετά.
Πηγαδάκια ,ανησυχία,και συνειδητοποίηση του κόστος για όλους μας απο την εξυπηρέτηση μα ςστο Ναύπλιο.Με μέσο κόστος τα 15-20 ευρώ για καθε συναλλαγή το ποσο φτανει σε απαγορευτικά ύψη.
Ανόητη απόφαση,ίσως δεν το παλέψαμε σωστά,αλλά μπορεί να το παλέψουμε τώρα. καθώς το κτίριο θα μείνει νοικιασμένο για αρκετο χρόνο απο το υπουργείο Οικονομικών.
Μας αφορά όλους  γιατι στην ουσία απο το κλείσιμο δεν προκύπτει καμμια αξιοσημείωτη οικονομία για τα δημόσια ταμεία..
 Μπορέιτε αν επιθυμείτε να στείλετε  ένα κείμενο που συντάξαμε στο υπουργείο οικονομικών με email στο γραφείο του κ,Στουρνάρα.
Θα το βρείτε  και εδώ
http://orangespotters.blogspot.gr/2012/09/blog-post_2436.html



Αντίο, φίλε!


Αντίο, φίλε!
Συγγνώμη που δεν ανταποκρίθηκα όσο θα ΄θελα.
Στην μνήμη του παντοτινού  φίλου μου, Αγά, αφιερώνω ένα ποίημα της ποιήτριας, Μαρίας Ζάμπα.

Γιάννης Λακούτσης 


Ω, ΠΩΣ  ΓΕΛΟΥΣΑ…

Ω, πώς  γελούσα δίχως ποτέ μου
να δείξω θέ μου, πόσο πονούσα

Πως και στη θλίψη την πιο μεγάλη,
πως το κεφάλι, δεν τόχω σκύψει…

Κι’ η μοίρα οπόταν μεσ’ στα μεγάλα
δεινά, μια στάλα δροσιάς, μου αρνιόταν,
έστεκα ακόμα σαν το λουλούδι,
κι είχα τραγούδι, γέλιο στο στόμα…
ω, δύναμή μου, πούθε σ’ αντλούσα;

Πώς σας κρατούσα ψυχή, κορμί μου;
Αναίσθητη όλοι  κι άλλοι με λέγαν
κι όταν με καίγαν οι φλόγες, όλη
ω, πώς γελούσα, δίχως ποτέ μου
να δείξω θέ μου πόσο πονούσα.



 Καλό ταξίδι απ΄ όλες μας, φίλε Αγά.
.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Ενημέρωση απο την Έλλη Βασιλάκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ  
 
Εκδήλωση-παρουσίαση βιβλίου για τον Ιωάννη Καποδίστρια
 
 
Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, στις 19.30 στο Βουλευτικό Ναυπλίου θα γίνει παρουσίαση του νεοκδοθέντος βιβλίου του κ. Ιωάννη Κορνιλάκη " Ιωάννης Καποδίστριας, Ο Άγιος της Πολιτικής " με ομιλία του συγγραφέα.
Πρόκειται για ένα συλλεκτικό έργο που περιέχει 137 ανέκδοτες επιστολές του Κυβερνήτη, με τον γραφικό χαρακτήρα του ιδίου αφού ο εκδότης δημιούργησε γραμματοσειρά με απόλυτη πιστότητα της προσωπικής γραφίδας του Ιωάννη Καποδίστρια. Η έκδοση αυτή είναι επετειακή δεδομένου ότι για πρώτη φορά από την αρχική έκδοση του 1841, κυκλοφορεί ξανά ένα μεγάλο μέρος των επιστολών του Καποδίστρια. Επιπλέον η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Κυβερνήτη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Ναυπλιέων, του Πνευματικού Ιδρύματος "Ιωάννης Καποδίστριας" και των εκδόσεων "Αιγηίς". Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Δημήτρης Κωστούρος και θα προλογίσει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος "Ιωάννης Καποδίστριας", κ. Κωνσταντίνος Χελιώτης.

Το μήνυμα της απεργίας της 26ης από το Σωματείο εργαζόμενων ΟΤΑ Αργολίδας

 Τρία χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, οι Δημόσιοι Λειτουργοί, οι ελευθεροεπαγελματίες, οι συνταξιούχοι και οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, έχουν νιώσει για τα καλά τις πολιτικές των μνημονίων και της τρόϊκας. Πολιτικές που δεν θα τελειώσουν ποτέ αν δεν τους σταματήσουμε εμείς… Και μπορούμε να το κάνουμε.
Τα νέα «βάρβαρα» μέτρα θα αποτελειώσουν ότι έχει απομείνει από εργασιακά, οικονομικά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας, καθώς πρόκειται για την πιο σκληρή, άδικη και ταξική πολιτική που εφαρμόστηκε ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πιο βάρβαρη, αντεργατική και βίαιη ανατροπή.
Η Ελληνική κοινωνία συνολικά στενάζει από τις περικοπές, τις φοροεπιδρομές και την ακρίβεια και αυτοί δεν σταματούν. Ζητούν και απαιτούν νέα «βάρβαρα» και εξοντωτικά μέτρα και περικοπές που το κύριο βάρος τους επωμίζονται ξανά οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες και οι συνταξιούχοι.
«Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της συγκυβέρνησης και της τρόϊκας... Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε... Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε αυτούς που ψηφίζουν άβουλα τα μνημόνια, να μην νιώθουν άνετα ανάμεσά μας».
Με  το μήνυμα αυτό οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αγωνιστούμε  να μην περάσει το νέο πακέτο των «βάρβαρων» μέτρων, να μην συνεχιστεί η πολιτική των μνημονίων που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, «στραγγαλίζει» οικονομικά τα νοικοκυριά και ισοπεδώνει τα εργασιακά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
καλό αγώνα
Βαγγελιώ Τσατσούλη
πρόεδρος  Διοικητικού Συμβουλίου

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ Ερμιονίδας

ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

                              
                                     Ανακοίνωση 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ερμιονίδας καταγγέλλει τα προωθούμενα από την κυβέρνηση βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων της πατρίδας μας και καλεί τους πολίτες του δήμου μας να αντισταθούν δυναμικά ενάντια στην επίθεση της κυβερνητικής τρόικας συμμετέχοντας μαζικά και ενεργά στην 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου.  


.

Τα Μαντράκια πριν την Κατοχή

Αναζητείται σπάνια φωτογραφία της δυτικής πλευράς των Μαντρακιών.

Αυτή η φωτογραφία των Μαντρακιών (είναι από το αρχείο της θείας Ανθούλας) είναι περίπου του 1962. Δείχνει τη δυτική πλευρά των Μαντρακιών.
Ενώ λοιπόν υπάρχουν και έχουν δημοσιευθεί μερικές φωτογραφίες της ανατολικής πλευράς των Μαντρακιών τραβηγμένες πριν την γερμανική Κατοχή (κυρίως του Λιάντζουρα), δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα φωτογραφία της δυτικής πλευράς των Μαντρακιών, τραβηγμένη όμως πριν την Κατοχή.
Η σημασία μιας τέτοιας φωτογραφίας:
Το 1943 οι γερμανοί έκαψαν 6 σπίτια στην Ερμιόνη γιατί μέσα βρήκαν στοιχεία οργανώσεων του ΕΑΜ.
Στα Μαντράκια έκαψαν δύο σπίτια:
1.    Το σπίτι της Ερινάκης που το λέγανε και σπίτι του Γιατρού. Φαίνεται στη φωτογραφία του 1962 καμένο με ορθούς ακόμη μερικούς τοίχους.
2.    Το σπίτι του παππού μου Βασίλη Κανέλλη το οποίο λίγα χρόνια μετά την Κατοχή το επισκεύασε, σχεδόν το ξανάχτισε, ο παππούς μου. Είναι μετά του Μερτύρη όπου σήμερα η ταβέρνα ΤΑΣΟΓΙΑΝΝΟΣ. Δεν το έκτισε όμως «φάτσα» στο χωματόδρομο όπως έβγαινε έτσι το παλιό, αλλά πιο μέσα, όπως δείχνει η φωτογραφία. Μπροστά το άφησε κενό οικόπεδο που όμως στις άκρες του σώζονταν πλακάκια του ισογείου δωματίου του παλιού σπιτιού. Το σπίτι αυτό ήταν το ιστορικό σπίτι των Μητσαίων, του οποίου δυστυχώς δεν έχουμε μέχρι σήμερα φωτογραφία.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η εύρεση φωτογραφίας πριν την Κατοχή αυτής της πλευράς το Μαντρακιών που θα δείχνει ασφαλώς και τα δύο αυτά σπίτια στη αρχική τους μορφή, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την οικιστική ιστορία της Ερμιόνης.
Σκάψτε λοιπόν οι παλιοί λίγο ακόμη τα οικογενειακό φωτογραφικό αρχείο και ίσως κάτι να βρεθεί!
Όσο για την οικιστική ιστορία της Ερμιόνης θα φροντίσω να επανέλθω.

Ευχαριστώ,
Βασίλης Γκάτσος
    

Η περί την αλιεία αλητεία


Τριάντα χρόνια είναι πραγματικά ελάχιστος χρόνος. Δεν τολμώ να φανταστώ ποια θα είναι η κατάσταση της θάλασσας μετά από άλλα τόσα, αν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται με τον ίδιο ραγδαίο ρυθμό. 

 Kείμενο Φωτογραφίες: Κωστής Γεωργάς   Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Οχι πολλές δεκαετίες παλιότερα, έως και αρκετά αργότερα από το τέλος του πολέμου, η θάλασσα παρουσίαζε εικόνα πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Ηταν εξαιρετικά διαυγής και καθαρή, με όλα της τα είδη να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται σε περιβάλλον υγιές. Οι τρεις δεκαετίες που παρήλθαν μετέβαλαν εντελώς την εικόνα. Κάτω από το βάρος της ανάπτυξης, η θάλασσα ασθενεί. Από παντού προκύπτουν ζητήματα, σχεδόν όλα προερχόμενα από την ανθρώπινη παρέμβαση, στα οποία αδυνατεί πια να αντεπεξέλθει.
Τριάντα χρόνια είναι πραγματικά ελάχιστος χρόνος. Δεν τολμώ να φανταστώ ποια θα είναι η κατάσταση της θάλασσας μετά από άλλα τόσα, αν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται με τον ίδιο ραγδαίο ρυθμό.
Ηταν οι ίδιες τρεις δεκαετίες που συσσώρευσαν προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Κι αν η οικονομία μπορεί να ανακάμψει και η κοινωνική κατάσταση να βελτιωθεί, αν καταστραφεί η θάλασσα, πώς μπορεί πια να υπάρξει ελπίδα; Πώς μπορεί πια να υπάρξει ζωή;
Ο υπογράφων εισήλθε στην επαγγελματική αλιεία το 1982. Ηταν
μια εποχή που τα πράγματα ήταν ακόμη σχετικά απλά. Αν ήθελε κανείς να ζήσει από το ψάρεμα, αρκούσε να αγόραζε μια βάρκα και να δήλωνε την πρόθεσή του αυτή, ώστε να της έβγαζε επαγγελματική άδεια. Ελάχιστοι ενδιαφέρονταν. Παρόλο που υπήρχαν πολλά ψάρια, η δουλειά παραήταν σκληρή για τον ήδη προσανατολισμένο προς τις ανέσεις Νεοέλληνα. Το ιδεώδες της μη καταβολής σωματικής προσπάθειας, το να κάνει κανείς όσο λιγότερα μπορούσε, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα όσο περισσότερα μπορούσε, ήταν ο μπούσουλας της γενιάς της Μεταπολίτευσης. Ηταν η ρίζα κι η κυρίαρχη αιτία της χρεοκοπίας.

Στα 30 χρόνια που πέρασαν έκτοτε, άλλαξαν πολλά, σε όλα τα επίπεδα. Η θάλασσα και το ψάρεμα δεν έμειναν βεβαίως εκτός αλλαγών. Οι αλλαγές αυτές προήλθαν κυρίως μέσα από πολιτικές αποφάσεις που καθόρισαν τόσο τη μοίρα των ψαριών όσο κι εκείνη των ψαράδων. Το ότι οι αποφάσεις αυτές ήταν εντελώς λανθασμένες αποδεικνύεται τόσο από την κατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων, όσο κι από την κατάσταση των ψαράδων. Και οι μεν και οι δε φθίνουν ραγδαία... Ψάρια και ψαράδες αποτελούν είδη υπό εξαφάνιση. Αποτελούν θύματα μιας πολιτικής που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των θαλασσών, μιας πολιτικής αλητείας και ανενδοίαστης περιστολής δικαιωμάτων των παράκτιων και των ερασιτεχνών, που παράλληλα ενισχύει τόσο την καταστρεπτική αλιευτική βιομηχανία όσο και την καταστρεπτικότερη υδατοκαλλιέργεια. Οσονούπω δε, οι θάλασσες προορίζονται να παραδοθούν στις πετρελαϊκές εταιρείες, για να καταστραφούν οριστικά και αμετάκλητα προς όφελος του ξένου παράγοντα, το οποίον με ιδιαίτερο ζήλο από γενέσεως ελληνικού κράτους υπηρετούν οι επίορκοι.
Η κατάσταση που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της κρίσης και του Μνημονίου, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη διαρκή κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων πολλών δεκαετιών, για την αλιεία ισχύει από το 1985, επί υπουργού Γεωργίας Σημίτη. Τότε ήταν που έγινε η ακριβής καταμέτρηση της χωρητικότητας και της ιπποδύναμης του παράκτιου αλιευτικού στόλου της χώρας, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό τους. Για να γίνει αυτό εφικτό, δεν δίστασαν οι ιθύνοντες να θέσουν σε ισχύ αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές διατάξεις, στο πλαίσιο μιας μεθόδευσης και μιας

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα

Άς κοιτάξουμε λίγο έξω από τον μικρόκοσμό μας,  ίσως έτσι  δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση..


Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου
  • Η σελήνη, σε αύξουσα φάση ( gibbous ) βρίσκεται στα νότια νοτιοανατολικά το σούρουπο. Ο κρατήρας Κοπέρνικος, με διάμετρο πάνω από 80 χιλιόμετρα, φαίνεται εύκολα, ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο.
  • Κοιτάξτε χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος το βράδυ και θα πρέπει να δείτε ένα μοναχικό σημείο φωτός. Ο Κρόνος αιωρείται περίπου 5 ° πάνω από τον ορίζοντα, 45 λεπτά μετά τη δύση του ήλιου. Ο πλανήτης με μέγεθος 0,7 φαίνεται  καλύτερα με κιάλια. Θα εξαφανιστεί στο έντονο φως του ήλιου μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό, πριν από την αυγή, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:45 π.μ. της Τρίτης.

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου
  • Η σελήνη, που διαρκώς μεγαλώνει σε φωτεινότητα, απόψε λάμπει σχεδόν στα μισά της απόστασης μεταξύ του 1ου Αλτάιρ, πολύ ψηλά επάνω και στα δεξιά της και του 1ου  μεγέθους Φομαλχώ, περίπου στην ίδια απόσταση κάτω και στα αριστερά της Σελήνης.
  • Νωρίς το βράδυ, ένας δεύτερος πλανήτης φαίνεται πιο εύκολα από τον Κρόνο. Ο κιτρινωπός Άρης βρίσκεται περίπου 10° πάνω από το νοτιοδυτικό ορίζοντα μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Λάμπει με μέγεθος 1,2 και εντοπίζεται με γυμνό μάτι, αν και ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να τον εντοπίσετε αρχικά μέσα στο λυκόφως.

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου
  • Αν κοιτάξετε κάτω και στα αριστερά της σελήνης, νωρίς το βράδυ, ο Φομαλχώ θα έχει ήδη ανατείλει. Τα δυο σώματα απέχουν περίπου 40°. Όσο πιο νότια ζείτε, τόσο πιο σύντομα το βράδυ θα δείτε το «φθινοπωρινό» αστέρι να εμφανίζεται στον ουρανό.
  • Ο Δίας ανατέλλει γύρω στις 11 μ.μ. αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται ψηλά στο νότο καθώς ξεκινά το λυκαυγές.

Η οικονομική σύμβαση Δήμου - Περιφέρειας

Λεόντειος συμφωνία, με τον Δήμο μας βέβαια όχι στη θέση του Λέοντος.
Του Βασίλη Γκάτσου
Αφού έγινε (επιτέλους!) κατανοητό από τον Δήμο Ερμιονίδας ότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα μέσα στην εγκατάσταση δεματοποίησης του Σταυρού, αλλά φτάνει μόνο μέχρι έξω από την πόρτα του, ας βάλει κατά νουν και τα παρακάτω:

Όσο είχαμε τους ΧΑΔΑ στα Δισκούρια και στο Κρόθι, το κάθε νοικοκυριό πλήρωνε ένα ανταποδοτικό τέλος για την συλλογή, μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων σε αυτούς τους ΧΑΔΑ. Τα απορρίμματα στους χώρους αυτούς παρέμεναν αιωνίως, κάθε τόσο έπιαναν φωτιά, ξεπλένονταν και παρασύρονταν από τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα τη μόλυνση υπογείων νερών, γης, θάλασσας και αέρος να την υφίστανται οι ίδιοι οι δημότες και το περιβάλλον τους. Δηλαδή, οι ίδιοι ρύπαιναν και υφίσταντο  και τις συνέπειες της ρύπανσής τους.

Με την εγκατάσταση του δεματοποιητή τα απορρίμματά μας πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω πορεία σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ):
1.    Απόθεση των απορριμμάτων χύδην στο χώρο της εγκατάστασης.
2.    Δεματοποίηση.
3.    Προσωρινή αποθήκευση των δεμάτων για δύο χρόνια στο χώρο της εγκατάστασης. Τα δέματα φέρουν πάνω τους αριθμό παραγωγής, βάρος, και ημερομηνία παραγωγής, τα οποία και καταγράφονται. Άρα δέμα που έχει ημερομηνία παραγωγής π.χ. 20/09/2009 μπορεί να παραμείνει μέχρι 20/09/2011. Μετά πρέπει να διατεθεί νομίμως εκτός εγκατάστασης. Αν παραμείνει, παύει να εφαρμόζεται ο σχετικός όρος και επεμβαίνει η αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος Περιφέρειας και Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σημειωτέον ότι τα δεματοποιημένα απορρίμματα εξακολουθούν να είναι απόβλητα, και μαζί με το πλαστικό περιτύλιγμα που είναι

Αναστολή λειτουργίας της ΔOΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας

ΘΕΜΑ : “Αναστολή λειτουργίας της ΔOΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ”

Μας λυπεί το γεγονός ότι ο Δήμαρχος κος Καμιζής εκφράζει σε επιστολή του  21/9/2012  προς τον Υπουργό Οικονομικών τις προσωπικές του απόψεις κι όχι την άποψη και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας με την επικείμενη κατάργηση πριν ένα χρόνο της ΔΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ.
Δεν γνωρίζει κανείς Δημοτικός Σύμβουλος τι απέγινε η απόφαση μας προς την Κυβέρνηση και αν υπήρξε απάντηση.
Είναι προφανές ότι δεν έγινε καμία ενέργεια κι αυτό γιατί ακόμη και σ΄αυτή την εκτων υστέρων επιστολή του προς τον σημερινό Πρωθυπουργό και Υπουργό κο Στουρνάρα δεν έκανε τον κόπο να επισυνάψει την απόφαση του Δ.Σ. Ερμιονίδας που ελήφθη και απεικονίζει όχι μόνο την ανησυχία αλλά και την αναγκαιότητα λειτουργίας της  ΔΟΥ Κρανιδίου.
Η μη παρακολούθηση και μη προώθηση από τον Δήμαρχο του αιτήματος μας (απόφαση Δ.Σ.) εκφράζοντας όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά όλους τους δημότες έδωσε ενδεχομένως τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση για την αναστολή εργασιών της ΔΟΥ.
Επί της ουσίας όμως δεν φθάνει μία επιστολή του Δημάρχου ή ακόμα και η απόφαση για να «εξαγνισθούμε».
Η οποιαδήποτε ενέργειά μας πρέπει να συνοδεύεται με αντιπρόταση  ώστε να καταρρίπτει τον ισχυρισμό για την μείωση των λειτουργικών δαπανών αυτής της ενέργειας της εκάστοτε κυβέρνησης.
Δεν θα αντιτάξουμε μόνο :  γιατί να καταργηθεί η ΔΟΥ Κρανιδίου και όχι η ΔΟΥ Σπετσών που κάποτε εξυπηρετούντο από την ΔΟΥ Κρανιδίου, αλλά τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων προς τους πολίτες Υπηρεσιών.
Αυτοί οι ισχυρισμοί εμφανίζονται στις απαντήσεις, των  επερωτήσεων  του βουλευτή Αργολίδος Γιάννη Ανδριανού από  τους  Υπουργούς  Οικονομικών  κο Βενιζέλο και  κο Παπακωνσταντίνου (τις οποίες λάβαμε τελευταία κατόπιν αιτήσεώς μας και επισυνάπτονται)
Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει απάντηση από τη σημερινή κυβέρνηση.
Ποιες είναι οι βασικές λειτουργικές δαπάνες που θα επιβαρύνουν το κράτος και τους πολίτες κατά την άποψη των Υπουργών;
  1. Αμοιβές προσωπικού – την στιγμή που απασχολούνται αλλού δεν είναι  βάσιμος λόγος ότι μειώνονται οι δαπάνες.  Αντιθέτως αυξάνεται το κοινωνικό κόστος (μετακίνηση – αλλαγή χώρου εργασίας – πόλη εργασίας – οικογενειακή ισορροπία κ.α).
  2. Ρεύμα – νερό – γραφική ύλη.  Ούτε αυτά μειώνονται διότι

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ανάβαλος

Το τέλος του 2015 ορίζεται από τις δηλώσεις το χρονικό όριο παράδοσης του έργου....
....Πρέπει να υπολογιστεί όμως ότι απαιτούνται μια σειρά άλλων έργων που θα μεταφέρουν και θα διαμοιράσουν το νερό του Αναβάλου. στην περιοχή της Ερμιονίδας. Η δουλειά που θα πρέπει να κάνει ο Δήμος Ερμιονίδας απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.

Βιάζονται λίγο οι Ιχνηλάτες και ο φίλος Θάνος, γιατί μόνο η ..... όδευση έχει προσδιοριστεί και αν από την όδευση έχουμε μέσα σε μόλις τρία χρόνια την παράδοση του έργου, τότε αυτό δεν είναι Ελλάδα.
Θα αργήσει προφανώς πολύ περισσότερο, όμως το σημαντικό είναι ότι έχει πλέον ωριμάσει το έργο στα μυαλά της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης, καιρός να ωριμάσει και στης τοπικής δημοτικής.
Το παράδοξο είναι ότι ο Δήμος μας δεν έχει κάνει καμιά ημερίδα, δεν έχει συντονίσει τους αγρότες, τα ξενοδοχεία, τις βίλες, τα εξοχικά, ώστε όλοι μαζί να εργαστούν και να δουν τι θα κάνουν με όλο αυτό το νερό που θα τους φέρουνε. Πώς θα διανεμηθεί, σε τι τιμές και για ποιες χρήσεις. Γιατί αν σε μια ξερή επαρχία φέρεις τόσο νερό ξαφνικά, πραγματικά θα πνιγείς, δεν θα ξέρεις τι να το κάνεις, αν δεν έχεις προετοιμαστεί, αν δεν έχεις μετρήσει. Δηλαδή περιμένει ο Δήμος να φτάσει ένας αγωγός στα όρια της επαρχίας μας και να κάθεται εκεί κλειστός μέχρι να κάνει σχεδιασμό διανομής και ό,τι άλλο;
Όχι. Πρέπει από τώρα να συντονιστούν όλα στην Ερμιονίδα, ώστε να είναι έτοιμα να δεχθούν προς αξιοποίηση το νερό μόλις αυτό φτάσει.
Δεν είναι μεγάλο το έργο. Είναι της τάξης των 12000000, όσο δηλαδή ήταν και το αποχετευτικό Κρανιδίου – Πορτοχελίου – Κοιλάδας που εξόκειλε.
Όσο για την άποψη ότι δεν θα συμφέρει να πουλιόνται κτήματα, αναμένεται η επαλήθευσή της. Γνώμη μου είναι ότι με άφθονο, καλό και φτηνό νερό πολλά μεγάλα εξοχικά θα γίνουν πρότυπα κτήματα, πράγμα θετικότατο. Αγροτικές καλλιέργειες θέλουμε στην Ερμιονίδα, εξαιρετικά προϊόντα με όνομα θέλουμε. Τώρα αν γίνουν αυτά από τους ντόπιους ή από άλλους, θα δείξει στην πορεία. Το φαντασιακό και το μυαλό δημιουργούν. Από μόνο του το νερό μόνο μούσκεμα μπορεί να σε κάνει.

Ας αφήσουμε την κλάψα για ΕΤΕ που θέλει να φύγει από την Ερμιόνη, για τον ΟΤΕ που έφυγε, για την Εφορία που χάσαμε, για την Πολεοδομία που θα χάσουμε (ευτυχώς που δεν έχουμε στρατόπεδα εκπαίδευσης και ΤΕΙ, γιατί εκεί να έβλεπες κλάμα) και να δούμε αυτά που έρχονται, το νερό, το ΑΜΑΝΖΟΕ, η ανακαίνιση των παλιών ξενοδοχείων, το γκολφ, τα κότερα, τα brand names στην αγροτική παραγωγή και το κυριότερο: το κέφι για δουλειά, δημιουργία και συνεργασία χωρίς στερεότυπα των νέων μας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

 

Τα χρονοδιαγράμματα του έργου του Αναβάλου για την Ερμιονίδα.


Το τέλος του 2015 ορίζεται απο τις δηλώσεις το χρονικό όριο παράδοσης του έργου.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές η παροχή του αγωγού θα είναι 2200 κμ ανά ώρα.
Η ετήσια δυνατή παροχή νερού θα φτάνει πάνω απο τα 15 εκ κμ ετησίως.
Το κόστος υπολογίζεται στα 12 εκ ευρώ.
Σε σύγκριση η κατασκευή αφαλάτωσης στην Κοιλάδα θεωρητικά(δεν υπαρχει άλλη ενεργή πρόταση βελτίωσης του υδατικού δυναμικού στην περιοχή μας από όσο γνωρίζω)  θα δίνει 2,5-3 εκ κμ ετησίως με παραπλήσιο κόστος κατασκευής αλλά πολύ μεγαλύτερο κόστος χρήσης και με πιθανές περιβαντολλογικές επιπτώσεις που δεν συγκρίνονται με αυτές του έργου του Αναβάλου τουλάχιστον για την περιοχή της  Ερμιονίδας.
Για το έργο της αφαλάτωσης στην Κοιλάδα πάντως υπάρχει κινητικότητα και η μελέτη στάλθηκε τελικά πρός τις υπηρεσίες της Περιφέρειας πρός επικύρωση.
Πρέπει να υπολογιστεί όμως ότι απαιτούνται μια σειρά άλλων έργων που θα μεταφέρουν και θα διαμοιράσουν το νερό του Αναβάλλου. στην περιοχή της Ερμιονίδας. Η δουλειά που θα πρέπει να κάνει ο Δήμος Ερμιονίδας απαιτεί μεγάλη προσπάθεια .
"Ι"
Οι δύο  προτάσεις όδεύσης  του αγωγού μεταφοράς στην Ερμιονίδα.Τελικά επιλέγεται η χερσαία όδευση .
Απο δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Βόλτα στο Άργος με άλογα

Με μια διακοπή 50 χρόνων  "ξαναλειτούργησε" στο Άργος η πιάτσα ιππήλατων ταξί.
Οι ιδιοκτήτες ιππήλατων αμαξών σε συνεργασία με τον δήμο  Άργους Μυκηνών και την ΚΕΔΑΜ διοργάνωσαν  στα πλαίσια της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο την αναβίωση του ταξί με άλογα μπροστά στη πλατεία της λαίκης αγοράς στο χώρο που ήταν πριν πενήντα χρόνια η αφετηρία τους .Πολλοί ήταν αυτοί που τόλμησαν τη βόλτα στην  πόλη με άλογο και ιδίως τα  παιδιά που ενθουσιάστηκαν και διασκέδασαν .Στους μεγαλύτερους ακούγοντας το ρυθμικό ήχο απο τα πέλματα των αλόγων και βλέποντας τις άμαξες στην πόλη ξύπνησαν μνήμες μακρινές ...(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) www.argolidaportal.gr

Κλείνει το κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων του Ναυτικού στον Πόρο

«Λουκέτο» αναμένεται να μπει σε 15 κέντρα νεοσύλλεκτων μέχρι το τέλος του 2012, προκειμένου να εξοικονομηθούν 20 εκατομμύρια ευρώ, όπως αποφάσισε το Πεντάγωνο.
Όπως αναφέρει το Έθνος, σύμφωνα με το σχέδιο δραστικής μείωσης των στρατοπέδων που υποχρεώθηκε να υλοποιήσει η στρατιωτική ηγεσία κατά την τελευταία συνάντηση με την τρόικα, από 1η Ιανουαρίου του 2013 θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο δέκα, από τα 25 κέντρα νεοσύλλεκτων.
Αυτόματα θα κλείσουν τα κέντρα προπαίδευσης της Αεροπορίας στην Τρίπολη και του Ναυτικού σε Πόρο και Σκαραμαγκά.
Κριτήριο για να παραμείνει ένα κέντρο ανοιχτό θα είναι η υποδομή που διαθέτει και το κόστος συντήρησής του.
Περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν ανοιχτά έχουν τέσσερα κέντρα στην Πελοπόννησο, δύο στην Αττική, ένα στη Ήπειρο, ένα στη Στερεά Ελλάδα, ένα από τα τέσσερα στη Δυτική Μακεδονία και άλλο ένα στη Δυτική Ελλάδα ή στην Κρήτη.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ἄνθος τοῦ Γιαλοῦ (1906)


ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ

Ἐπὶ πολλὰς νύκτας κατὰ συνέχειαν ἔβλεπεν ὁ Μάνος τοῦ Κορωνιοῦ, ἐκεῖ ὅπου ἔδενε τὴν βάρκαν του κάθε βράδυ, κοντὰ στὰ Κοτρώνια τοῦ ἀνατολικοῦ γιαλοῦ, ἀνάμεσα εἰς δύο ὑψηλοὺς βράχους καὶ κάτω ἀπὸ ἕνα παλαιὸν ἐρημόσπιτον κατηρειπωμένον, ―ἐκεῖ ἔστρωνε συνήθως τὴν κάπαν ἐπάνω στὴν πλώρην τῆς βάρκας, κ᾿ ἐκοιμᾶτο χορευτὸν καὶ νανουρισμένον ὕπνον, τρεῖς σπιθαμὲς ὑψηλότερ᾿ ἀπὸ τὸ κῦμα, θεωρῶν τὰ ἄστρα, καὶ μελετῶν τὴν Πούλιαν καὶ ὅλα τὰ μυστήρια τοῦ οὐρανοῦ― ἔβλεπε, λέγω, ἀνοικτὰ εἰς τὸ πέλαγος, ἔξω ἀπὸ τὰ δύο ἀνθισμένα νησάκια, τὰ φυλάττοντα ὡς σκοποὶ τὸ στόμιον τοῦ λιμένος, ἓν μελαγχολικὸν φῶς ―κανδήλι, φανόν, λαμπάδα, ἢ ἄστρον πεσμένον― νὰ τρεμοφέγγῃ, ἐκεῖ μακράν, εἰς τὸ βάθος τῆς μελανωμένης εἰκόνος, ἐπιπολῆς εἰς τὸ κῦμα, καὶ νὰ στέκῃ ἐπὶ ὥρας, φαινόμενον ὡς νὰ ἔπλεε, καὶ μένον ἀκίνητον.
Ὁ Μάνος τοῦ Κορωνιοῦ, λεμβοῦχος ψαράς, ἦτον ἀδύνατος στὰ μυαλὰ ὅπως καὶ πᾶς θνητός. Ἀρκετὸν ἦτο ἤδη ὁποὺ ἔδενε τὴν βάρκαν του κάθε βράδυ ἐκεῖ, δίπλα εἰς τοὺς δύο μαυρισμένους βράχους, κάτω ἀπὸ τὸ ἐρημόσπιτον ἐκεῖνο, τ᾿ ὁλόρθον ἄψυχον φάντασμα, τὸ ὁποῖον εἶχε τὴν φήμην, ὅτι ἦτο στοιχειωμένον, Ἐκαλεῖτο κοινῶς «τῆς Λουλούδως τὸ Καλύβι». Διατί; Κανεὶς δὲν ἤξευρεν. Ἢ ἂν ὑπῆρχον ὀλίγα γραΐδια «λαδικά», ἢ καὶ δύο τρεῖς γέροι, γνωρίζοντες τὰς παλαιὰς ἱστορίας τοῦ τόπου, ὁ Μάνος δὲν ἔτυχεν εὐκαιρίας νὰ τοὺς ἐρωτήσῃ.
Ἔβλεπε, βραδιὲς τώρα, τὸ παράδοξον ἐκεῖνο μεμακρυσμένον φῶς νὰ τρέμῃ καὶ νὰ φέγγῃ ἐκεῖ εἰς τὸ πέλαγος, ἐνῷ ἤξευρεν, ὅτι δὲν ἦτο ἐκεῖ κανεὶς φάρος. Ἡ Κυβέρνησις δὲν εἶχε φροντίσει δι᾿ αὐτὰ τὰ πράγματα εἰς τὰ μικρὰ μέρη, τὰ μὴ ἔχοντα ἰσχυροὺς βουλευτάς.
Τί, λοιπόν, ἦτο τὸ φῶς ἐκεῖνο; ᾘσθάνετο ἐπιθυμίαν, ἐπειδὴ σχεδὸν καθημερινῶς ἐπέρνα μὲ τὴν βάρκαν του ἀπὸ ἐκεῖνο τὸ πέραμα, ἀνάμεσα εἰς τὰ δύο χλοερὰ νησάκια, καὶ δὲν ἔβλεπε κανὲν ἴχνος ἐκεῖ τὴν ἡμέραν, τὸ ὁποῖον νὰ ἐξηγῇ τὴν παρουσίαν τοῦ φωτὸς τὴν νύκτα, νὰ πλεύσῃ τὰ μεσάνυχτα, διακόπτων τὸν μακάριον ὕπνον του, καὶ τοὺς ρεμβασμούς του πρὸς τ᾿ ἄστρα καὶ τὴν Πούλιαν, νὰ φθάσῃ ἕως ἐκεῖ, νὰ ἰδῇ τί εἶναι, καί, ἐν ἀνάγκῃ, νὰ τὸ κυνηγήσῃ τὸ μυστηριῶδες ἐκεῖνο φέγγος. Ὅθεν ὁ Μάνος, ἐπειδὴ ἦτο ἀσθενὴς ἄνθρωπος, καθὼς εἴπομεν, νέος εἰκοσαετής, ἐκάλεσεν ἐπίκουρον