Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου: μύθος και πραγματικότηταΤου Γιάννη Λακούτση
Κατά  τις  πρώτες  ημέρες  του  Ιουλίου  1942,  ανακόπηκε  η  ορμητική  προέλαση  των  στρατευμάτων  του  Άξονα,  στο  Ελ  Αλαμέιν.  Προηγουμένως  είχε  καταληφθεί  και  το  λιμάνι  του  Τομπρούκ.  Από  τότε  οι  αντίπαλες  παρατάξεις,  προσπάθησαν  όσο  το  δυνατόν  γρηγορότερα ,  να  αναδιοργανώσουν  και  εφοδιάσουν  τα  στρατεύματά  τους,  εν  όψει  της  μεγάλης  μάχης. Οι  Σύμμαχοι  βρίσκονταν  σε  πλεονεκτικότερη  θέση  από πλευράς  ανεφοδιασμού ,  έναντι  των  στρατευμάτων  του  Άξονα,  πράγμα  που  γνώριζε  ο  Στρατάρχης  Έρβιν  Ρόμμελ  και  γι  αυτό  προσπαθούσε  να  προλάβει  τον  εφοδιασμό  τους.
Στις  31  Αυγούστου  1942,  εξαπέλυσε  επίθεση  εναντίον  της  8ης  Συμμαχικής  Στρατιάς  που  αμυνόταν  στο  Ελ  Αλαμέιν  υπό  τον  Βρετανό   Στρατάρχη  Μπέρναρντ  Μοντγκόμερυ.  Σκοπός  της  επίθεσης  αυτής  ήταν  η  κατάληψη  της  Αλεξάνδρειας,  και  της  Διώρυγας  του  Σουέζ.  Η  επιχείρηση  όμως  αυτή  απέτυχε  και  ο  Ρόμμελ  επανήλθε  στην  αρχική  του  θέση.
Αν  και  οι  Ιταλοί  απέστειλαν,  πριν  από  την  έναρξη  της  επίθεσης  του  Ρόμμελ,  τις  απαραίτητες  ποσότητες  καυσίμων,  εν  τούτοις  μόνο  το  μισό  σχεδόν  φορτίο  πετρελαίου  έφθασε  στον  προορισμό  του,  επειδή  πολλά  πετρελαιοφόρα  πλοία  βυθίσθηκαν  από  συμμαχικά  όπλα.  Ο  Ρόμμελ  ανέφερε  εγγράφως  προς  την  Ανωτάτη  Διοίκηση  των  Γερμανικών  Ενόπλων  Δυνάμεων,  ως  κύριο  λόγο  της  αποτυχίας  της  μάχης  αυτής,  τον  ελλιπή  ανεφοδιασμό  του  σε  καύσιμα  και  την 

Αιμοδοσία στην Ερμιόνη απο το τμήμα αιμοδοσίας του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης.

Φωτογραφία του Dimitris Varsopoulos.

Το τμήμα Αιμοδοσίας του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης σε συνεργασία με τον τομέα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αργους πραγματοποιεί την καθιερωμένη Αιμοδοσία την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 , 5 με 9 μμ και Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 9 με 2 πμ στο Ιατρείο της Ερμιόνης.

Καλούμε τους εθελοντές αιμοδότες του Συλλόγου μας αλλα και όλους όσους επιθυμοὐν, να αφιερώσουν δέκα λεπτά από τον χρόνο τους, κάνοντας μια προσφορά ζωής, σε όσους από τους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη.
 

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Τσουχτερά πρόστιμα για τις αδήλωτες μισθώσεις Airbnb - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες


Σε ειδική εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε θα πρέπει να δηλώνονται τα ακίνητά που εκμισθώνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τύπου Arbnbn, από το επόμενο έτος.
Απαραίτητη προυπόθεση είναι η και εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής ενώ για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα, επίσης, με την ίδια απόφαση, που υπέγραψε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, τα εισοδήματα από εκμετάλλευση ακινήτων μέσω Airbnb που θα αποκτηθούν φέτος θα δηλωθούν μόνο στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν οι υπόχρεοι το 2018.
Η απόφαση προσδιορίζει τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών στην οικονομία του διαμοιρασμού ακινήτων, τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, καθώς και τη διαδικασία υποβολής της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Δημήτρης Λιαντίνης: Να γελάς όταν τα πράγματα γίνονται απότομα σοβαρά.

Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι χαρούμενος όταν είναι κακός.
Να ζεις με πλήθουσα γύρω σου τη σιωπή και τα λόγια σου, όταν χρειάζουνται, να πέφτουν μετρημένα σαν τις καμπάνες της Μεγάλης Παρασκευής…
Να γελάς όταν τα πράγματα γίνονται απότομα σοβαρά και στο βουβό σχήμα των προσώπων γράφεται μια πολύ μακρινή προσδοκία. Έτσι που να φαίνεται ότι υπάρχει το βάθος. Και να θλίβεσαι, όταν το γελοίο διατρέχοντας όλα τα στάδια έκφρασής του, φτάνει στο αδιέξοδο: ντρέπεται δηλαδή τον ίδιο τον εαυτό του.
Να σέβεσαι ένα δέντρο περισσότερο από ένα βιβλίο. Ακόμη και όταν το τελευταίο είναι οι Ωδές του Κάλβου. Κι αν δεις ένα μικρό μυρμήγκι να τραβάει στη δουλειά του, είναι χρήσιμο να συλλογιστείς ότι το έργο που κάνει δεν είναι μικρότερο από μια σπουδαία αγόρευση του μεγάλου Βενιζέλου στη Βουλή.
Πάντα να τρως την ώρα που λησμόνησες πως πεινάς.
Γεννιόμαστε μέσα στην υποκρισία, μεγαλώνουμε μαζί της, την σπουδάζουμε με ζήλο, την διδάσκουμε με φανατισμό. Και όταν πεθαίνουμε, την αφήνουμε τρίτη Διαθήκη στα παιδιά μας.
Ο προσωκρατικός αιώνας, είναι η αψηλότερη στιγμή της ανθρώπινης συνείδησης.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


"Μάρτυς μου ο Θεός" στον Πολυχώρο Artiki

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας φιλοξενεί τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη και την παράσταση "Μάρτυς μου ο Θεός" μετά την επιτυχία του στο 4ο Φεστιβάλ "Ερμηνείες στην Ερμιονίδα" το περασμένο καλοκαίρι στον Πολυχώρο Artiki.
Κρατήσεις Θέσεων: 698 698 2224
Τιμή Εισόδου: 10ευρώ
Ώρα Έναρξης: 20.οο
Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα του 2004, ο Χρυσοβαλάντης – ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας,

24|25|26 Νοεμβρίου 2017 – ΝΑΥΠΛΙΟ, Θέατρο Τριανόν – «Ανταμώνω…! Επικοινωνώ…!»|Συνάντηση φιλίας Ερασιτεχνικών Ομάδων Ν. ΑργολίδαςΑνταμώνω…! Επικοινωνώ…! ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ! Παρασκευή 24 (17:30 – 22:00), το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου (10.30 π.μ. – 14.00, και 17:30 – 22:00), στο Θέατρο Τριανόν, στο Ναύπλιο.
antamwnw-epikoinwnw_1
ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε σε όλες τις Ερασιτεχνικές Θεατρικές Ομάδες του νομού μας, και με την σύμπραξή τους, διοργανώνει και προσκαλεί ανθρώπους που εμπλέκονται, ή ακόμη, ανθρώπους όπου μέσα τους εμφωλεύει η προδιάθεση να διεισδύσουν στον θεατρικό βίο, στη συνάντηση φιλίας:
Ανταμώνω…! Επικοινωνώ…!
ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ!
Η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή 24 (17:30 – 22:00), το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου (10.30 π.μ. – 14.00, και 17:30 – 22:00), στο Θέατρο Τριανόν, στο Ναύπλιο.
Θα γίνει παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα, από ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής μας.

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Δημοσίευση στο HuffPost - Μια «Χρονομηχανή» για μεγάλα και μικρά παιδιά στην Ερμιόνη

Η μεγαλύτερη ηλεκτρονική εφημερίδα στον κόσμο η huffpost  στην ελληνική της έκδοση, έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα  πριν περίπου μια ώρα για το  Παιδικό Μουσείο Ερμιόνης αναδημοσιεύοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Κώστα Πρώιμου.
Μια «Χρονομηχανή» για μεγάλα και μικρά παιδιά στην Ερμιόνη

Κώστας Πρώιμος Headshot

Ένα σπάνιο Μουσείο προπολεμικών παιχνιδιών, άνοιξε τις πύλες του στην Ερμιόνη, το καλοκαίρι του 2013, υπό την διαχείριση του δραστήριου και δημιουργικού «Ερμιονικού Συνδέσμου» και χάριν στην ανιδιοτελή επιμέλεια και ανυπέρβλητη προσφορά, της τ. Διοικητικού Υπαλλήλου του Υπουργείου Παιδείας, κ. Μαρίας Τράκη.
Το μοναδικό πολιτιστικό αυτό ίδρυμα, που συνθέτει μια όαση χαράς και δημιουργικής διασκέδασης, έκτοτε στεγάζεται, στην ανακαινισμένη και ειδικά διαμορφωμένη οικεία, του αείμνηστου πρωτοπόρου δασκάλου, Μιχαήλ Παπαβασιλείου.
Μέχρι σήμερα, έχει δεχτεί χιλιάδες Έλληνες αλλά και ξένους επισκέπτες, που μένουν κυριολεκτικά άφωνοι από θαυμασμό, επί χιλίων συνολικά αυθεντικών κατασκευών- κυρίως προπολεμικών παιχνιδιών, που φιλοξενούνται στους δύο ορόφους του, στην «καρδιά» της Ερμιόνης.
Στους καλαίσθητους χώρους του Παιδικού Μουσείου φιλοξενούνται αυθεντικά εκθέµατα, χειροποίητα και βιοτεχνικά που αφορούν στο παιδί, προερχόμενα από την περίοδο 1900-1960, και κυρίως τη δεκαετία 1950-1960.
padiko mouseio ermionis
Χίλια παιχνίδια όλων των ειδών, συνθέτουν μια μαγική ατμόσφαιρα, στους χώρους του Παιδικού Μουσείου στην Ερμιόνη
Όπως μου είπε ο πρόεδρος του «Ερμιονικού Συνδέσμου», κ. Γιάννης Σπετσιώτης, αναφορικά με την ιδέα: «Ουσιαστικά μέσα από την λειτουργιά του μουσείου παιδικών παιχνιδιών, θέλουμε να δώσουμε συνέχεια, στα οράματα του αείμνηστου και μεγάλου πνευματικού ανθρώπου, Μιχαήλ Παπαβασιλείου, οποίος υπήρξε πραγματικά πρωτοπόρος ....Το 1950 έπραττε, όσα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι καθ' ύλιν αρμόδιοι, προσπαθούν ακόμη να υλοποιήσουν στις μέρες μας... Έκανε τότε, σχολικούς συνεταιρισμούς, επέτρεπε την παρουσία των γονέων, στις σχολικές αίθουσες κατά την διάρκεια του μαθήματος, διοργάνωνε θεατρικές παραστάσεις, έφτιαχνε με τους μαθητές, σχολικούς κήπους... Μέχρι και θεία λειτουργιά έκανε, στον ιερό ναό της Αρχαίας Αθηνάς στο «Μπίστι», για να συνδέσει το αρχαιοελληνικό

Αγάπη: Το νέο Φιλοζωικό & Περιβαλλοντικό Σωματείο Ερμιονίδας

Είμαστε μία ομάδα εθελοντών, με απεριόριστη ΑΓΑΠΗ για τα ζώα, που μας ενδιαφέρει να τα βλέπουμε σε ένα περιβάλλον υγιές.
Είμαστε ένα νόμιμο, μη κερδοσκοπικό σωματείο, με αριθμό Πρωτοδικείου 171Ε/10-7-2017.
Δεν διαθέτουμε καταφύγιο και η όλη προσπάθεια στηρίζεται σε εθελοντές και σε δωρεές.
Σκοπός μας είναι: Η περισυλλογή, ο εμβολιασμός, η στείρωση, η αποθεραπεία, η προώθηση για υϊοθεσία αδέσποτων και μη ζώων.
Το έργο μας είναι πολύ δύσκολο και, προκειμένου να επιτευχθεί, χρειάζεται συλλογική δουλειά και προσπάθεια εκ μέρους όλων μας.
Πώς μπορείτε να συνδράμετε στο έργο μας:
– Eνημερωθείτε για τις ανάγκες των ζώων και τις υποχρεώσεις που επιβάλλει ο νόμος 4039/12 «Περί προστασίας των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς».
– Γίνετε μέλος της ομάδας μας.
– Ενημερωθείτε για τη δράση μας και ενημερώστε και τους γύρω σας.
– Προβείτε σε μία εικονική υιοθεσία.

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

2ήμερο Σεμινάριο Δημιουργικής-Ανατρεπτικής γραφής στο Μουσείο παιχνιδιών της Ερμιόνης


2ήμερο Σεμινάριο Δημιουργικής-Ανατρεπτικής γραφής στο Μουσείο παιχνιδιών της Ερμιόνης
Συνεργασία τμήματος μεταπτυχιακών Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου-Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου-Ερμιονικού Συνδέσμου.

Σε συνέχεια του τριήμερου σεμιναρίου Δημιουργικής-Ανατρεπτικής γραφής που πραγματοποιήθηκε στην Ερμιόνη στα πλαίσια των εκδηλώσεων «δρόμοι πολιτισμού», που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προγραμματίζεται ακόμα ένα διήμερο σεμινάριο με  πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης Κρανιδίου δια της υπαλλήλου της Δήμητρας Αξαρλή. Τούτη τη φορά θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο παιχνιδιών της Ερμιόνης και θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2017, με την καθοδήγηση της Άλκηστις Κοντογιάννη, Ομότιμης Καθηγήτριας και πρωτοπόρας στο χώρο της Δραματικής Τέχνης.