Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

H ευεργετική επίδραση των γάτων

Κίνητρο για ζωή: η έγνοια για κάτι έξω από σένα.

H ευεργετική επίδραση των γάτωνΑυτούς τους δύσκολους καιρούς κοιμάμαι δύσκολα, ελάχιστα ή καθόλου. Και το πιο οδυνηρό είναι πάντα η πρωινή έγερση απ’ το κρεβάτι. Η πραγματικότητα που μου αποκαλύπτεται με το ξύπνημα με διαλύει. Νιώθω τόσο τσακισμένος και ταλαιπωρημένος που, αν δεν υπήρχε λόγος, δεν θα σηκωνόμουνα.
  •  Όμως υπάρχει λόγος ή μάλλον λόγοι. Τετράποδοι με όρθιες ουρές, οι γάτοι δεν παίρνουν από δικαιολογίες ή εξηγήσεις. Δεν μπορείς να τους πεις: «Παιδιά, λυπάμαι, είμαι χάλια, δεν μπορώ να σηκωθώ». Τη συμπαράστασή τους θα την εκδηλώσουν αλλιώς, με χάδια και τρυφερότητα (είναι απίθανο το πόσο ξέρουν τη διάθεσή μου: αν θέλω συντροφιά ή προτιμώ μόνος - το σέβονται πάντα). Αλλά με το φαΐ δεν κάνουν παραχωρήσεις.
  •  Και μου θυμίζουν δυο στίχους απ’ το δικό μου Βιβλίο των Γάτων. Το ποίημα «Συνομιλία με

Χαρίστε τους ένα βιβλίο Το Δημοτικό Σχολείο Ανυφίου θέλει να φτιάξει την βιβλιοθήκη του

Δανειστική βιβλιοθήκη προσπαθεί να φτιάξει το δημοτικό σχολείο Ανυφίου, στην Αργολίδα. Βιβλία όμως δεν υπάρχουν.
Αλλά μαθητές, γονείς και δάσκαλοι δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας παρακαλεί όποιον διαθέτει βιβλία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας σε καλή κατάσταση και δεν τα χρειάζεται, να τα χαρίσει στο σχολείο, συνδράμοντας έτσι την προσπάθειά τους να δημιουργήσουμε δανειστική βιβλιοθήκη και να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του λογοτεχνικού βιβλίου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2752044141.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ανακοίνωση από τη δημοτική βιβλιοθήκη Ερμιόνης

Δήμος Ερμιονίδας 
 Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ          
« ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ»

                                                                          
                                                   
    Περίπατος στην ιστορική Ερμιόνη

       Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» προτίθεται κατά το τρέχον σχολικό έτος να οργανώσει  περιπάτους ξενάγησης για τους εκπαιδευτικούς της  Αβάθμιας και Ββάθμιας  εκπαίδευσης (ειδικά για όσους ασχολούνται με τα φιλολογικά μαθήματα, ιστορία, ευέλικτη ζώνη, αλλά και όσους το επιθυμούν) στα ιστορικά σημεία της Ερμιόνης.

         Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι οι δάσκαλοι και  καθηγητές μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία να κεντρίσουν την περιέργεια για την ενασχόληση των  μαθητών με την ιστορία του τόπου μας.
Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος  περίπατος  με ξεναγό μας  την κυρία Ήρα Φραγκούλη, πρόεδρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης.
                 Το Μπίστι είναι ο ιδανικός χώρος για την πρώτη περιήγησή μας και το σημείο συνάντησης είναι το ξενοδοχείο «Ακτή»-Κ.Ταρούση , στο λιμάνι της Ερμιόνης,  αυτή την Κυριακή 13-11-11  στις 11.30 το πρωί.

προσομοίωση: ΓΟΛΓΟΘΑΣ

τυχαία επιλογή (!...) ΕΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗ 
 
Οι ιερές σκάλες Zigzag της Πορτογαλίας
Η ιδέα της κατασκευής είναι καταπληκτική. Στους πρόποδες του βουνού αρχίζει μια τεθλασμένη διαδρομή προς το ναό. Ανεβαίνοντας ο προσκυνητής υποτίθεται ότι συμπάσχει τον Ιησού Χριστού στο δρόμο του προς την σταύρωση. Κάθε σειρά του είναι διακοσμημένη με ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο σε εκείνες τις ημέρες.   
Το Bom Jesus do Monte είναι ένα πορτογαλικό ιερό στην Tenoes, γύρω από την πόλη της Braga, στη βόρεια Πορτογαλία. Το όνομά του σημαίνει Καλός Ιησούς του Όρους. Το ιερό έχει μια μπαρόκ σκάλα που ανεβαίνει 116 μέτρα. Είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της Braga.  
 

Κοινωνική Μηχανική

Το πείραμα με τους δέκα πιθήκους

Το  πείραμα που ακολουθεί, με τους πιθήκους, είναι ένα από μια σειρά πειραμάτων του καθηγητή Μίλγκραμ.
"Σε ένα κλουβί που έχουμε κλεισμένους 10 πιθήκους, κρεμάμε ένα τσαμπί μπανάνες. Όλοι οι πίθηκοι τρέχουν να πιάσουν το τσαμπί. Ένας από τους πιθήκους, ο πιο γρήγορος, φτάνει πρώτος στο τσαμπί. Εκείνη τη στιγμή, καταβρέχουμε με νερό με πολλή πίεση τους υπόλοιπους, που έχουν μείνει πίσω.
Αυτός που έτρεξε πρώτος και έπιασε το τσαμπί, τρώει τις μπανάνες και το ευχαριστιέται πολύ. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να στεγνώσουν και να ξεπεράσουν το σοκ από το κατάβρεγμα.
Μετά από 1-2 ώρες, η κατάσταση της ομάδας των…πιθήκων επανέρχεται στο φυσιολογικό. Βέβαια, οι 9 που έφαγαν το κατάβρεγμα (και δεν έφαγαν μπανάνες), κοιτούν με κάποια ζήλια τον έναν που και τις μπανάνες έφαγε και το κατάβρεγμα το γλίτωσε.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια ενέργεια, δηλαδή κρεμάμε ένα τσαμπί μπανάνες στο κλουβί. Τρέχουν όλοι, αλλά ο ίδιος πίθηκος, ο οποίος όπως είπαμε είναι ο γρηγορότερος καταφέρνει και πάλι να φτάσει πρώτος στο τσαμπί.
Εμείς ξανακαταβρέχουμε με πολλή πίεση τους υπόλοιπους, ενώ ο

Ελληνοκαναδέζα ετών 29

διεκδικεί την πρωθυπουργία...στον Καναδά!      (Να την φέρουμε εδώ..)

Το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα, όμως στον Καναδά, μια 29χρονη Ελληνίδα διεκδικεί την αντίστοιχη θέση!
Το όνομά της είναι Νίκη Άστον και πρόκειται για μία από τους εννέα υποψήφιους για τη διαδοχή του Τζακ Λέιτον στην ηγεσία του κόμματος και παρά το νεαρό της ηλικίας της είναι εξαιρετικά δημοφιλής.

Η νεαρή Ελληνίδα, εκτός από άπταιστα αγγλικά και γαλλικά, μαθαίνει κινέζικα, ρώσικα και τούρκικα!

"Σήμερα ζητάω τη στήριξη σας, για να γίνω η επόμενη ηγέτιδα του NPD και η επόμενη πρωθυπουργός", είπε σε συνέντευξη Τύπου.


Η Νίκη Άστον έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στην παγκόσμια πολιτική οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις και έχει εργαστεί ως καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ρόδι και ροδιά

Του Βασίλη Γκάτσου
ΡΟΔΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ και ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ ΡΟΔΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Είναι συγκινητικό να βλέπεις στο σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, σε δύο μικρές προθήκες, επώνυμα προϊόντα του τόπου σου. Στη μία, ωραία ρόδια Ερμιόνης 2.24 € το κιλό, και στην άλλη, σε ένα πλαστικό ωραίο κεσεδάκι, καθαρισμένα ρόδια Ερμιόνης 3.34 € τα 250 γραμμάρια. Και μάλιστα όταν δεν υπάρχουν άλλα ρόδια δίπλα τους, επώνυμα ή ανώνυμα. Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία του τόπου μας, φυσικά του ιδιωτικού τομέα του τόπου μας.
Ο κύριος Ιωσήφ Μερτύρης, από τους κύριους συντελεστές της όλης προσπάθειας, σε μια παλιά του συνέντευξη είχε δώσει στοιχεία για την παραγωγή. Στον κάμπο της Ερμιόνης ήδη παράγονται 900 τόνοι ρόδια και ο παραγωγός απολαμβάνει μια μέση τιμή περί τα 0.70 € το κιλό πάνω στο δέντρο, δηλαδή χωρίς να επιβαρύνεται με τα συλλεκτικά. Βλέπουμε λοιπόν ότι η μεταποίηση στο τόπο μας αφήνει όλο και περισσότερο χρήμα ανά κιλό παραγομένου ροδιού.
Αν για παράδειγμα βγάλουμε ένα ηδύποτο ροδιού, θα πουλιέται στην αγορά 10 € το κιλό. Και μπορεί να περιέχει το χυμό από ένα κιλό ρόδια δηλαδή αξία 0.7 €, οινόπνευμα και ζάχαρη π.χ. 0.5 € και νερό. Και να φεύγει από τον τόπο μας στα 7€ για να πουληθεί 10 € και πάνω. Ή να πουλιέται στον τόπο μας οπότε μένει σε μας και το εμπορικό κέρδος. Αυτό σημαίνει μεταποίηση και εμπορία, και θέση στην αγορά. Πόσο μάλλον και να εξάγεται. Κερδίζει ο παραγωγός, ο μεταποιητής, ο έμπορας, ο μαγαζάτορας, η χώρα.
Αυτό χρειάζεται σύμπνοια παραγωγών και μεταποιητών, κοινό όραμα,

BritChick Paris: Βρετανίδα blogger

Η Ελλάδα θα ξαναγίνει μεγάλο έθνος

Ότι δεν κάνουν οι Έλληνες πολιτικοί που έχουν καταφέρει η Ελλάδα να θεωρείται το «μίασμα» της Ευρώπης, το κάνει μια Βρετανίδα blogger που υπογράφει άρθρο στην Huffington Post.
«Χωρίς την Ελλάδα δε θα υπήρχε Ευρώπη. Όλα μας τα συστήματα, οι δομές, η γλώσσα έχουν ελληνικό DNA. Οι Έλληνες είναι οι γίγαντες, στους ώμους των οποίων χτίσαμε την Ευρώπη» αναφέρει στην αρχή του άρθρου της η BritChick Paris.
«Είναι πολύ δύσκολο για ένα Έλληνα να καταπιεί όλες αυτές τις προσβολές για τη χώρα του. Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ανοργάνωτοι, είναι το «αποδιοπομπαίο έθνος» της Ευρώπης. Ο πατέρας μου θα στριφογύριζε στον τάφο του για αυτές τις προσβολές», συμπληρώνει.
Βέβαια σημειώνει ότι την ευθύνη έχουν τόσο οι ανίκανοι πολιτικοί τους αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες που τους ψήφιζαν τόσα χρόνια.
«Η Ελλάδα διαθέτει μερικά από τα πλέον ιστορικά μνημεία και νησιά που κόβουν την

Οι δεσμεύσεις που ζητά η τρόικα έως το 2015 για τη δόση και το δάνειο

capital 
Γραπτές εγγυήσεις για μόνιμο τέλος στα ακίνητα και για  την λήψη νέων μέτρων αξίας  άνω των 8 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο του 2012 ζητά μεταξύ άλλων από τα κόμματα η τρόικα. Άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα προηγηθούν της 6ης δόσης,  παρεμβάσεις που θα γίνουν από τη νέα κυβέρνηση αλλά και συμφωνία για μέτρα που θα υλοποιήσει το σχήμα που θα προκύψει από τις εκλογές ζήτησαν οι υπουργοί οικονομικών από την Ελλάδα.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το πράσινο φως για τη δόση να ληφθεί με τηλεδιάσκεψη για να εκταμιευθούν τα χρήματα εντός του Νοεμβρίου, αρκεί η νέα κυβέρνηση να δεσμευθεί όπως και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα γίνουν τώρα  και στο μέλλον.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία Ελλάδας – Βρυξελλών πριν την καταβολή της 6ης δόσης θα πρέπει να υπάρξει:

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα παλιά περιβόλια

Του Βασίλη Γκάτσου
Το περιβόλι του Κόντου και του Κανέλλη.

Μια και η γιαγιά ροδιά που φυτεύτηκε στο Λιμάνι της Ερμιόνης είναι από το περιβόλι του Δημήτρη του Κόντου και επειδή τώρα με την κρίση έρχεται στο προσκήνιο η αγροτική μας τάξη (μέχρι τώρα το πρότυπο ήταν να χωθώ στο δημόσιο με οποιοδήποτε κομματικό μέσο και τρόπο), κάνουμε μια παρένθεση για να τιμήσουμε τους άξιους αγρότες – παππούδες μας αλλά κυρίως να ξαναθυμηθούμε τις αξίες της τοπικής αγροτιάς μας και μάλιστα αυτών που θεωρούνταν μεγαλοκτηματίες ή ευκατάστατοι αγρότες.

Το περιβόλι λοιπόν του Κόντου είναι πάρα πολύ παλιό και το φύτεμά του πρέπει να έγινε κάπου μεταξύ 1830 – 1850. Ήταν κρανιδιώτικης ιδιοκτησίας μάλλον κάποιας Τουτουτζή. Δόθηκε προίκα στον Δημήτρη τον Κόντο και στον Βασίλειο Κανέλλη (παππού μου) οι οποίοι συμβολαιογραφικά το είχαν από κοινού μαζί με γύρω χωράφια και αργότερα το χώρισαν. Ο Κόντος πείρε το νότιο τμήμα και ο Κανέλλης το βορεινό. Σήμερα στο παλιό περιβόλι του Κόντου σώζονται οι μεγάλες παμπάλαιες μανταρινιές και πορτοκαλιές, αν και νομίζω πολλά δέντρα έχουν μπολιαστεί. Επίσης σώζονται λίγες παλιές ροδιές, η μουριά με τα μαύρα μούρα, το πηγάδι και το σπίτι που όμως είναι νεότερη κατασκευή, ενώ του παππού ήταν παμπάλαιο.Σώζεται στο λόφο του Kόντου το συγκρότημα με τις αποθήκες τους σταύλους και το αλώνι. Από του παππού μου δεν σώζεται τίποτα, ούτε το σπίτι. Φυτεύτηκαν ελιές.

Τὸ μεγάλο μας τσίρκο

ο ARISTIDIS - TELIS από το AACHEN προτείνει: 

Τὸ μεγάλο μας τσίρκο…Τὸ μεγάλο μας τσίρκο…Τὸ μεγάλο μας τσίρκο…Τὸ μεγάλο μας τσίρκο

................................................................................. 

«Κάποια μέρα κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες θα σου φαίνονται τα πιο ωραία».
Ζίγκμουντ Φρόυντ, 1856-1939, Αυστριακός ψυχίατρος
Τὴ στιγμὴ ποὺ γράφονται αὐτὲς οἱ γραμμές, δὲν εἶναι γνωστὸ τὸ ἀποτέλεσμα τῶν συνομωτικῶν συνομιλιῶν προέδρου, πρωθυπουργοῦ καὶ ἀρχηγοῦ τῆς ἀξιωματικῆς ἀντιπολιτεύσεως. Μικρὴ ὅμως σημασία ἔχει τὸ τὶ θὰ γίνει τελικῶς. Ὄχι γιατὶ τὸ ἀποτέλεσμα τῆς συγκεκριμένης συναντήσεως δὲν θὰ παίξει ρόλο στὶς ἐξελίξεις ἀλλὰ ἁπλούστατα γιατὶ δὲν μπορεῖ νὰ ἀλλάξει ὅσα ἔχουν προηγηθεῖ. Καὶ δυστυχῶς ὅλα αὐτὰ τὰ χρὀνια ἔχουν γίνει πολλὰ καὶ δὲν ἔχουν γίνει ἀκόμη περισσότερα.
Τί συνέβη τὰ τελευταῖα δύο χρόνια; Μία κυβέρνησι ποὺ ἦλθε μὲ τὸ σύνθημα «λεφτὰ ὑπάρχουν», ἀντικατέστησε μιὰ ἀποτυχημένη κυβέρνησι κι ἕναν πρωθυπουργὸ ποὺ ἀποφάσισε μετὰ ἀπὸ πέντε περίπου χρόνια νὰ ἀπευθυνθεῖ στὸ λαὸ καὶ νὰ τοῦ πεῖ ὅτι ὑπάρχει πρόβλημα. Καὶ ὁ λαός, ὁ ἴδιος λαὸς ποὺ σήμερα στενάζει καὶ ταυτόχρονα καταριέται  τοὺς πολιτικοὺς καὶ τὰ κόμματα, πάντα

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι

«Γίνε Ελληνας για μία εβδομάδα»: Νέο ριάλιτι για τη...ζωή στην Ελλάδα

Θα τρελαθούμε τελείως.. 
«Γίνε Ελληνας για μία εβδομάδα»! Αυτός είναι ο τίτλος του νέου…ριάλιτι προγράμματος που κάνει απόψε πρεμιέρα στη Βρετανία από το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.
Στο νέο πρόγραμμα, τρεις βρετανικές οικογένειες θα κληθούν να ζήσουν ως Ελληνες στην εποχή του μνημονίου.             ΠΗΓΗ .imerisia   

Μόνο που η…«προσομοίωση» της ζωής στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει με τη δυσβάσταχτη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά με μια προκλητική προσέγγιση που αναπαραγάγει τα πιο αρνητικά στερεότυπα των νεοελλήνων. Μπορεί το Channel 4 να αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες θα πληρώνουν τους ίδιους φόρους, θα παίρνουν τις ίδιες συντάξεις και θα έχουν τις ίδιες εργασιακές συνθήκες, όπως οι Έλληνες, οι αληθινές προθέσεις του προγράμματος όμως είναι μάλλον διαφορετικές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Υπεύθυνοι Αιμοδοσίας
Διαμαντής Πασχάλης  τηλ.  6978103519
Όλια Βύνιου                 τηλ.  2754031538

Αγαπητοί φίλοι και φίλες.
Σας ανακοινώνουμε ότι στις πιο κάτω ημερομηνίες και ώρες θα πραγματοποιηθεί στο Ιατρείο Ερμιόνης αιμοληψία  από την Δ/νση Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Άργους, στο οποίο διατηρούμε όπως γνωρίζεται τράπεζα Αίματος. Σας καλούμε για αιμοδοσία με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε ευχαρίστως, επειδή όλοι γνωρίζεται τι σημαίνει επάρκεια αίματος όταν υπάρχει ανάγκη.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011 απόγευμα  4.30-8.30
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011  πρωί        8.30-1.30

Επ΄ ευκαιρία ευχαριστούμε θερμά τους αιμοδότες μας που χάρη στην προσφορά τους καλύφθηκαν σοβαρές ανάγκες αίματος συμπολιτών.


Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.

ΤΟ Δ.Σ.

CATASTROIKA

Το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη.
Ένα ντοκιμαντέρ με άδεια ελεύθερης διανομής και αναμετάδοσης, στο οποίο μπορείς και εσύ να συμμετέχεις. Γίνε συμπαραγωγός…

ΠΙΚΡΟ ΧΙΟΥΜΟΡ


Έλλη Βασιλάκη

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Προσοχή μ αυτούς που σκέφτονται μόνο λογικά...

Ο Γκαλεάνο, που βρέθηκε με τους Αγανακτισμένους στη Βαρκελώνη, κουβεντιάζει για πολιτική, για τους διανοούμενους, για τα χρήματα…  Κάποια στιγμή, στα μισά του βίντεο, κάνει να φύγει, αλλά επιστρέφει ίσως με το καλύτερο μέρος της συζήτησης. Μην πέσετε στην παγίδα! Συνεχίζει μέχρι το τέλος!

 
Έλλη Βασιλάκη