Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Γαϊτανάκι 2018, Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης (Βίντεο & Φωτογραφικά Στιγμιότυπα)

Σε ρυθμούς καρναβαλικούς & αποκριάτικους , 5 μέρες μετά το #Γαϊτανάκι2018 που διοργάνωσε η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης για 3η χρονιά , δείτε βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα αλλά και αδημοσίευτες φωτογραφίες !!! 

Για να δουν αυτοί που το έχασαν & να θυμηθούν αυτοί που το έζησαν !!!

Καλό τριήμερο & καλή Σαρακοστή !!! 

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Δύο αδέλφια από την Αργολίδα, εκτρέφουν γηγενείς φυλές, τυροκομούν με παραδοσιακό τρόπο και προβάλουν το διαφορετικό

Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου 
Δύο αδέλφια από την Αργολίδα, συνεχίζουν με πάθος και με πείσμα μια μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Εκτρέφουν γηγενείς φυλές, τυροκομούν με παραδοσιακό τρόπο και προβάλουν το διαφορετικό, το φιλόξενο, παραγωγικό και ποιοτικό πρόσωπο αυτής της χώρας. 
Κυρία Μπέλμπα, μας έρχεστε από την Αργολίδα. Πείτε μας λίγα λόγια για σας. 

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Η αναγκαιότητα Θαλάσσιου Πάρκου Αναπαραγωγής Ψαριών στην περιοχή μας.

Του Βασίλη Γκάτσου
Οι  επαγγελματίες ψαράδες της Σαντορίνης, κάπου 157 έχουν απομείνει, ομόφωνα αποδέχθηκαν την πρόταση του γιου του Κουστώ για τη δημιουργία Προστατευόμενου και Επιτηρούμενου Θαλάσσιου Πάρκου Αναπαραγωγής Ψαριών, όπου για χρόνια η αλιεία θα απαγορεύεται. Στη Σαντορίνη το ψάρι έχει χαθεί. Εκτός από τους 157 επαγγελματίες ψαρεύουν 1700 (!) ερασιτέχνες, πολλές φορές με καλύτερα εργαλεία από τους επαγγελματίες. Για χρόνια οι επαγγελματίες είχαν τις αντιρρήσεις τους για προστατευόμενο πάρκο, αλλά η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Να έχουν στο νησί τους μια τεράστια ζήτηση ολόφρεσκου ακριβού ψαριού και να μην έχει ο τόπος τους ψάρια.

Ο Κουστώ και οι συνεργάτες του, τούς έπεισαν ότι όπου δημιουργούνται τέτοιου είδους μικρά πάρκα, μέσα σε 5 χρόνια τα ψάρια έχουν μια θεαματική αύξηση της τάξης του 500%. Από τα μικρά πάρκα αναπαραγωγής, το ψάρι περνάει στα γειτονικά αλιευτικά πεδία.  Αντίθετα, τα μεγάλα θαλάσσια πάρκα δεν έχουν τέτοια αποτελέσματα, γιατί είναι πολύ δύσκολη και δαπανηρή η επιτήρησή τους. Ως παράδειγμα έφερε το Εθνικό Πάρκο της Αλοννήσου το οποίο έχει έκταση 2200 τ. χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 450 περίπου, γύρω από τη νήσο Πιπέρι, είναι απαγορευμένα για την αλιεία.  Εδώ τα αποτελέσματα είναι αύξηση των ψαριών κατά 150%, φυσικά μόνο στην έκταση των 450 τ. χιλ.

Είναι μεγάλο πρόβλημα η επιτήρηση τόσο μεγάλων εκτάσεων. Ακούγεται ωραίο το να επιτηρούν οι ψαράδες τα πάρκα, αλλά δεν είναι θεσμοθετημένη υπηρεσία, συνήθως απειλούνται από συμφέροντα, εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί κ.λ.π.  Η κατ' εξοχήν αρμόδια υπηρεσία, τα τοπικά λιμεναρχεία, δεν έχουν τα μέσα.
Για να γίνει αυτό κατανοητό, βλέπουμε στον χάρτη της Ερμιονίδας και των νησιών της ένα πάρκο ίδιας έκτασης με της Αλοννήσου, 2200 τ. χιλ. Προφανές το αδύνατον της επιτήρησης.

“Έλληνας, Γραικός, Ρωμιός” Εκδήλωση ΙΛΜΕ (Μάρτιος 2018)


ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΣΥΡΕΤΑΙ ΤΟ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙΟΥ

ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΣΤΗΝ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΩΝ.
Με ενέργειες και προσπάθειες που έκανε η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Λιμ/κο Ταμείο Ερμιονίδας εδώ και 3 χρόνια, λαμβάνοντας τις αδειοδοτήσεις και ολοκληρώνοντας το διαγωνισμό, κατάφερε να ξεκινήσει την διαδικασία ανέλκυσης του.
Η επιχείρηση ανέλκυσης τηρεί τις προϋποθέσεις προστασίας όχι μόνο της θάλασσας,αλλά και του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ανέλκυση θα διαρκέσει 10 ημέρες.
Έτσι ο κόλπος Πόρτο Χελίου θα απόκτηση την μορφή που είχε και τον χαρακτήριζε σαν ένα από τα ωραιότερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.
Ακόμα ένα έργο αναβάθμισης της περιοχής και προστασίας του περιβάλλοντος.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΥΡΗΣ

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Γαϊτανάκι 2018, Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης !!! (Στιγμιότυπα)

Με αμείωτο κέφι, χορό & τραγούδι πραγματοποιήθηκε και φέτος το αποκριάτικο δρώμενο #Γαϊτανάκι2018 , την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 , από την Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης !!!
25 ενήλικες χορευτές & 40 μικρότεροι χορευτές & χορεύτριες φόρεσαν την παραδοσιακή τους φορεσιά, το λαμπρότερο χαμόγελο , την πολύχρωμη διάθεση τους & γέμισαν τους δρόμους της Ερμιόνης μας χορευτικές , χρωματιστές στιγμές κάτω από τους ήχους του σαξόφωνου, του κλαρίνου & του νταουλιού !!!
Η πολύχρωμη πατινάδα μας στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία μιας και πλήθος κόσμου ακολούθησε το δρομολόγιο μας , χόρεψε ,τραγούδησε & έζησε από κοντά το απόλυτο παραδοσιακό αποκριάτικο δρώμενο των ημερών !!!
Η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης για μια ακόμα φορά βροντοφώναξε : "Τούτες οι μέρες το 'χουνε, τούτες οι εβδομάδες'' γεμίζοντας νιάτα , χαμόγελα, κέφι , χορό , τραγούδι, παράδοση τους δρόμους του τόπου μας !!!
Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλα τα μέλη (μικρά & μεγάλα) & τους φίλους της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης, στους γονείς των μικρών παιδιών, στους μουσικούς που μας συνόδευσαν & σε ΟΛΟΥΣ αυτούς που μαζί καταφέραμε για μια ακόμη χρονιά να δώσουμε πνοή στο δρώμενο & να αποδείξουμε πως υπάρχει ακόμα ποιοτική ελπίδα , πολιτισμός , αυθεντική παράδοση !!!!
Σας ευχαριστούμε !!! #χοερ
Εκ μέρους της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης,
Κωστής Σκούρτης.




Ασημένιο μετάλλιο πήρε μέλι της Αργολίδας στον παγκόσμιο διαγωνισμό βιολογικών μελιών

 Tα ελληνικά μέλια σάρωσαν τα βραβεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό βιολογικών μελιών που έλαβε χώρα στην Ιταλία
Ένα απ’ αυτά απ’ την Αργολίδα, φιγουράρει στη λίστα.


 Το μέλι ΜΕΛΙσμα, του Γιάννη Ρεκούμη από την Αργολίδα, το μέλι ελατοκουμαριά συγκεκριμένα, πήρε στην κατηγορία του το ασημένιο μετάλλιο. Περισσότερες πληροφορίες γι αυτό το εκλεκτό μέλι της περιοχής μας εδώ. 

4 βραβεία για το θΕΑΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ στο διαγωνιστικό φεστιβάλ στη Κρήτη

"Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα", ο Θεατρικός Όμιλος και η Ερμιονίδα συναγωνίστηκαν με άλλες 6 θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, (οι περισσότερες με εμπειρία συμμετοχής σε διαγωνιστικά φεστιβάλ) και κατέκτησαν: 
- 3ο έπαινο ερμηνείας στη Γιούλα Καράμπελα για το ρόλο της Μπερνάρντα,
- Βραβείο ενδυματολογίας στο Δημήτρη Σίδερη.
- 2ο βραβείο κοινού καλύτερης θεατρικής παράστασης με βαθμό 8,66,
- 3ο βραβείο καλύτερης παράστασης από την επιτροπή.

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Πως ο εγκέφαλός μας αποφασίζει τι είναι όμορφο



Ο εγκέφαλος του καθενός από εμάς αποφασίζει τι είναι όμορφο;
Ο Άντζαν Σάτερτζι χρησιμοποιεί εργαλεία από την εξελικτική ψυχολογία και τη γνωσιακή νευροεπιστήμη για να μελετήσει μια από τις πιο συναρπαστικές έννοιες της φύσης: την ομορφιά. Μάθετε περισσότερα για την επιστήμη που κρύβεται πίσω από το ερώτημα πώς κάποιες συνθέσεις γραμμής, χρώματος και σχημάτος μας συναρπάζουν, σε μια εκπληκτική βαθιά μελέτη μέσα στον εγκέφαλό σας
Πηγή: ted.com