Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Christmas party από το Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης


Ανοιχτή Συζήτηση: Η Εικόνα και τα κοινωνικά δικαιώματα

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ανοιχτή Συζήτηση
15/12 → 16:45 Η Εικόνα και τα κοινωνικά δικαιώματα
Χαιρετισμός: Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Συμμετέχουν: Αντουανέττα Αγγελίδη σκηνοθέτης, 
τ. Αν .Καθηγήτρια - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης
Μαρίνα Γαλανού Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών
Παναγιώτης Ευαγγελίδης σκηνοθέτης- σεναριογράφος
Μαρία Κομνηνού Πρόεδρος ΔΣ, Καθηγήτρια - Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κωνσταντίνος Κυριακός Αν. Καθηγητής - Πανεπιστήμιο Πατρών
Τάκης Σπετσιώτης σκηνοθέτης
Ίρις Ζαχμανίδη σκηνοθέτις
Μετέωρο και Σκιά - Προβολή ταινίας
15/12 → 19:00 αίθ. Α
Καθολικά προσβάσιμη προβολή. Παρουσία του σκηνοθέτη
Τάκης Σπετσιώτης, Ελλάδα 1985, Έγχρ. 101’ Σενάριο
Τ. Σπετσιώτης, Ηθοποιοί Τ. Μόσχος, Ν. Αλεξίου, Αρ. Αποσκίτης, Γ. Ζαβραδινός, Γ. Κέντρος. Η άνοδος και η πτώση του Αθηναίου μπον βιβέρ ποιητή Ναπολέοντος Λαπαθιώτη (1888 - 1944). Ομοφυλόφιλος, ναρκομανής και κομμουνιστής, αποτέλεσε για τη συντηρητική αθηναϊκή κοινωνία της εποχής στην οποία μεσουράνησε, ένα σκάνδαλο με τον τρόπο ζωής και τη βιοθεωρία του.

Η Μαρία Ευθυμίου καλεσμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης "Απ. Γκάτσος"


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης "Απ. Γκάτσος" με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας της φιλοξένησε τη κυρία Μαρία Ευθυμίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) !!! Θέμα της ομιλίας της : '' Μεγάλες τομές της Παγκόσμιας Ιστορίας" Το Σάββατο 3/11/2018 περιπλανηθήκαμε στην μαγευτική ομιλία της και μοιραζόμαστε μαζί σας αυτή την εμπειρία που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Συγγρού)!!!

Εικονοληψία: Ρίνα Λουμουσιώτη

Βρείτε μας στο facebook: https://www.facebook.com/dimotiki.bib...

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


                                                                           Ερμιόνη  13/12/2018   

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                         
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛ/ΣΟΥ
 ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ                
                                                    

                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης θέλει να ευχαριστήσει εκ των προτέρων τον Δήμο Ερμιονίδας που αν και στις 15/11/2018  με το  υπ΄ αρίθμ. 154/2018  έγγραφό της είχε ζητήσει από το Δήμο να στολίσει έγκαιρα την Ερμιόνη μας , τώρα το πράττει.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ!   
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Ερμιονίδας που ολοκλήρωσε τις συζητήσεις , προτάσεις και ιδέες μας κατά την συγκέντρωσή που είχαμε με τους γονείς , φορείς και δασκάλους στη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης για την χριστουγεννιάτικη  εκδήλωσή μας στις 16/12/2018 , ημέρα Κυριακή και ώρα
11:00 π.μ.
Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς-συλλόγους γονέων & κηδεμόνων των σχολείων μας: Φασιλή Αθανάσιο , Ξυφτέρη Έφη , Κοτσαύτη Σταματίνα ,Παπαφράγκου Δημήτριο , Ελευθερίου Κυριακή , Τσετσέκου Κανέλα , Μπουκουβάλα Μαρία, Κουβαρά Σταματίνα , Δημαράκη Γεώργιο του Ανδρέα .
Τους εκπαιδευτικούς: Καστούμη Νίκη , Βλάσση Ελένη του Αναργ., Ορφανό Γεώργιο , Αλεξάκο Γεώργιο, Χαϊτοπούλου Ιωάννα.
Τους εθελοντές Κατσουράνη Κώστα , Στάϊκο Σταμάτη που όλοι μαζί παρευρεθήκαμε και συναποφασίσαμε την δημιουργία της εκδήλωσης , παρά τις δυσκολίες εξεύρεσης οικονομικών πόρων και προσωπικού για την υλοποίηση των προτάσεων .
Οι εκδηλώσεις πάντα γίνονται συλλογικά και σε άμεση επικοινωνία όλων των θεσμικά υπευθύνων ώστε να δρομολογούνται και να υλοποιούνται έγκαιρα οι ιδέες και οι προτάσεις των φορέων .
Η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης παρά τις δυσκολίες που επικρατούν και μετά από δύο συναντήσεις κατέληξε σε προτάσεις που σήμερα βλέπουμε να υλοποιούνται και στις 16/12/2018  θα απολαύσουμε , αφού ο Δήμος τελικώς ανταποκρίθηκε και συνείσφερε τα απαιτούμενα .
Ευχόμαστε όλα να κυλήσουν ομαλά , οι καιρικές συνθήκες να συμβάλλουν ώστε να χαρούν τα παιδιά μας τη χριστουγεννιάτικη γιορτή.
Οι ευλογημένες αυτές  μέρες να φωτίσουν τους «Άρχοντες» αυτού του τόπου να ενεργούν ομαδικά , συλλογικά , υπεύθυνα , με παρρησία , με ανωτερότητα και με ομοψυχία προς όφελος του τόπου.
Ως προς τα υπόλοιπα μετά τις Άγιες Ημέρες!!!
Καλά Χριστούγεννα & Ευτυχισμένο το νέο έτος !

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
ΜΕΞΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΩΡΕΑΝ Wi-Fi ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.

Δημήτριος Σφυρής

ΔΩΡΕΑΝ Wi-Fi ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.
Από 13.000 αιτήσεις Δήμων της Ευρώπης ο Δήμος Ερμιονίδας είναι στους 2800 Ευρωπαϊκούς Δήμους που εντάχθηκαν στο ΕΕWiFi4EU. 
Έτσι ο Δήμος μας θα δημιουργήσει ένα hotspot Wi-Fi 
δωρεάν σε Δημόσιους χώρους, πλατείες, λιμάνια κλπ. 
Μια δυνατότητα που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους δημότες μας και τους επισκέπτες της Ερμιονίδας δωρεάν.

Μνήμες τρύγου στην Ερμιόνη

Μνήμες τρύγου στην Ερμιόνη – © Παρασκευή Δημ. Σκούρτη
Ελάχιστα πλέον αμπέλια έχουν απομείνει στην πατρίδα μας [Ερμιόνη Αργολίδας], οι μνήμες όμως έχουν απομείνει όχι μόνο της εποχής του τρύγου αλλά και του πλήθους των εργασιών που χρειαζόταν να γίνουν μέχρι τη συγκομιδή. Μετά την ωρίμανση των σταφυλιών, προϊόν που συνδέεται με την οικονομία και την κοινωνία, περιμένει ο τρύγος. Ο καλλιεργητής αλλά κι ο γλεντοκόπος περιμένουν εναγωνίως κι οι δυο τη νέα σοδειά του κρασιού, που θα τους κρατήσει συντροφιά όλη την επόμενη χρονιά.
Το μάζεμα των σταφυλιών, αποτελούσε ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα της χρονιάς, που στη συγκομιδή του έπαιρνε μέρος όλη η οικογένεια.
Νίκη Λαδα – Φοίβα, Φανή Γιαννάκου – Θεοδώρου


Ο τρύγος του αμπελιού ξεκινά από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, μήνας που αποκαλείται και «Τρυγητής». Ξεκινά νωρίς το πρωί στο αμπέλι και παίρνει διαστάσεις γιορτής∙  σήμερα στο αμπελοτόπι του ενός και αύριο στου άλλου. Αυτό ήταν το «εναλλακτικό νόμισμα»∙ σήμερα θα έρθω στο χωράφι σου και αύριο εσύ στο δικό μου, έτσι γινόταν η συγκομιδή, γιατί κατά την  φράση που χρησιμοποιούσε ο λαός μας «Θέρος, τρύγος, πόλεμος»,  χρειάζονταν πολλά χέρια.
Έγκαιρα έχουν ετοιμαστεί τα σύνεργα,  τρυγοκόφινα – κοφίνια και αντρίκια πλυμένα-, ακονισμένα μαχαιράκια, σουγιαδάκια καμπυλωτά  (οι σβανάδες). Οι αμπελουργοί έχουν βγάλει από τα υπόγεια τα ξύλινα βαρέλια που θα δεχθούν τις χιλιάδες μπότσες μούστο στην πλατιά ολοστρόγγυλη κοιλιά τους, για να πλυθούν στα Μαντράκια ή στο Λιμάνι, να διορθωθούν από το Θόδωρο Κανέλλη και τον Κρανιδιώτη βαρελά Μαλανδρένια, να ξεφουντωθούν, να στανιάρουν.

Η Σχολή της Singer στην Ερμιόνη

Η Σχολή της Singer στην Ερμιόνη –  © Παρασκευή Δημ. Σκούρτη
Η γυναικεία εκπαίδευση του προηγούμενου αιώνα σταματούσε στο Δημοτικό σχολείο, αποκλείοντας τα κορίτσια από τη δημόσια Μέση εκπαίδευση, καθώς απαιτούσε την απομάκρυνσή τους από την οικογένεια και δεν ήταν οικονομικά προσεγγίσιμη. Διάφοροι φορείς, οργανώσεις και επαγγελματικές σχολές οργάνωναν επιμορφωτικά σεμινάρια για τη βελτίωση της απόδοσης των νεαρών κοριτσιών στα «του οίκου», μαθαίνοντας τέχνες που υπάγονταν στις «γυναικείες αρμοδιότητες».
Οι τέχνες στις οποίες στράφηκε η επαγγελματική εκπαίδευση καθώς η εκμάθησή τους θεωρείτο αρετή, ήσαν η ραπτική και η κεντητική. Η διδασκαλία τους καλλιεργούσε τις «έμφυτες» κλίσεις και ταυτόχρονα προετοίμαζε τις νεαρές για πηγή εισοδήματος (βιοποριστική εργασία, εξοικονόμηση οικογενειακού χρήματος) σε συνάρτηση πάντα και με τη βελτίωση του οικιακού βίου και τον εξωραϊσμό του «οίκου».
Η εταιρεία SINGER διατηρούσε για πολλά χρόνιο μεγάλο κατάστημα στην οδό Σταδίου και προπολεμικά και μεταπολεμικά έστηνε επαγγελματικές σχολές κεντήματος, κοπτικής και ραπτικής, με τον τίτλο «ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΗΣ ΜΟΡΦΩΣΕΩΣ SINGER (ΣΙΝΓΕΕΡ)», με σκοπό την πώληση των προϊόντων της αλλά και την γυναικεία εκπαίδευση, προωθώντας την κοινωνική ανασυγκρότηση και οικοτεχνία. Στην Ερμιόνη προπολεμικά η αντιπροσωπεία της SINGER ίδρυσε Σχολή Κεντήματος με αρχιτεχνίτη τον Κώστα Αναγνωστόπουλο, που μετέτρεπε, με μια μικρή παρέμβαση, τις μηχανές ραψίματος σε μηχανές κεντήματος, δίνοντας την κίνηση στα πόδια, προκειμένου να εργάζονται και τα δύο χέρια και όταν χρειαζόταν επισκεύαζε τις μηχανές.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στην Ερμιόνη


Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα. Κυκλοφόρησε το 23ο τεύχος!

Περιοδική έκδοση για την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό, την κοινωνική ζωή της Ερμιόνης και όχι μόνο..
Όλα τα τεύχη μπορείτε να διαβάσετε σε ηλεκτρονικη μορφή 

Ο ΜΥΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥΈνα από τα ομορφότερα σημεία της Ερμιόνης που  πολλοί επισκέπτονται  για  να θαυμάσουν την πανοραμική θέα της, κατάντησε η ντροπή του τόπου.

Έχει υποστεί βανδαλισμούς  μια δημόσια  περιουσία και έχει γίνει ένα άκρως επικίνδυνο μέρος για τους  επισκέπτες.

Κύριοι, έως ότου αποφασίσετε να  τον αξιοποιήσετε, οφείλετε να περιφράξετε το χώρο και να  υπάρχει επισήμανση ότι είναι επικίνδυνος.
Είσαστε υπεύθυνοι  εάν προκληθεί κάποιο ατύχημα.

χρήσιμες συμβουλές

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ


Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Άμεση επικοινωνία με την Άμεση Δράση στέλνοντας δωρεάν μήνυμα SMS στο 100
Εδώ http://ow.ly/w61430kXVpc θα βρείτε περισσότερες χρήσιμες συμβουλές στην ελληνική νοηματική
Κοινοποίηση Έλλη Βασιλάκη