Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Άκης Γούτος:Σήμερα 15 Φεβρουάριου είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου..


Σήμερα 15 Φεβρουάριου είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου... 
Κάθε Παγκόσμια ημέρα, αποσκοπεί σε καθημερινή κινητοποίηση και όχι μεμονωμένη υπενθύμιση. 
Στόχος είναι να ενημερωθούμε όλοι και παράλληλα να αναγνωρίσουμε τη προσπάθεια των μικρών μας φίλων στον δικό τους αγώνα για επιβίωση, καθώς και τη ψυχική δύναμη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος!
Προσωπικά, όταν ήρθα πιο κοντά στα παιδιά που νοσούν καθώς και στις ανησυχίες των γονιών τους, ένιωσα πόσο μικρός είμαι στο πέρασμα της ζωής που διανύουμε. 
Επιπλέον, πήρα ένα πολύτιμο μάθημα κοντά τους, συνειδητοποιώντας πως τελικά μόνος σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να μεταφέρουμε ό,τι καλύτερο έχουμε μέσα μας και να το μοιραζόμαστε με τους συνανθρώπους μας , αρκεί να βγάλουμε από την ζωή μας την έγνοια  για το τι θα πουν οι άλλοι. Προσπάθησε και εσύ, να μη νοιάζεσαι για το τι θα δώσουν οι άλλοι και ποιος στα αλήθεια θα σε καταλάβει. 
Πίστεψε με, στο κάτω κάτω δεν σε ενδιαφέρει, γιατί όταν καλύπτεις την ανάγκη της προσφοράς τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία ..
Και μη ξεχνάς, η λύση δεν βρίσκεται στην αναζήτηση της δυστυχίας ή του πόνου των άλλων με σκοπό να καταλάβεις την αξία της ζωής ..!

Λάζαρος 'Ακης Γούτος

Της βροχής


στην Ερμιόνη

Irena Sendlerowa: Το doodle της Google για την κοινωνική λειτουργό από την Πολωνία


Τα 110 χρόνια από την γέννηση της Irena Sendlerowa τιμά με το σημερινό της doodle η Google.
Η Ιρένα ήταν κοινωνική λειτουργός από την Πολωνία και μέλος της αντίστασης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της χώρας. Μαζί με τους συνεργάτες της κατάφερε να βγάλει από το Γκέτο της Βαρσοβίας και να σώσει δυόμισι χιλιάδες παιδιά εβραϊκής καταγωγής. Κάποια στιγμή η δράση της έγινε γνωστή, συνελήφθη από τις ναζιστικές δυνάμεις, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά κατάφερε να δραπετεύσει.
Το 1965 της απονεμήθηκε από το κράτος του Ισραήλ ο τίτλος του Δικαίου των Εθνών ενώ το 2007 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Σπούδασε πολωνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, από όπου όμως εκδιώχθηκε για τρία χρόνια επειδή διαμαρτυρήθηκε για το καθεστώς διακρίσεων εις βάρος των Εβραίων φοιτητών που επικρατούσε στο εν λόγω πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έγινε μέλος του Πολωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Οι ιερείς και δημοδιδάσκαλοι Κρανιδίου Νικόλαος Δ. Σκλιας και Αντώνιος Ιωαν. Στρίγκος


Γιάννης Μ. Σπετσιώτης - Τζένη Δ. Ντεστάκου


1.   Νικόλαος Δ. Σκλιας

Ο Νικόλαος Δ. Σκλιας φαίνεται να γεννήθηκε στο Κρανίδι λίγο πριν από την Επανάσταση, το 1819 ή το 1820. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο σχολείο του Κρανιδίου που λειτουργούσε εκεί κατά τους επαναστατικούς χρόνους και συνέχισε στην Αλληλοδιδακτική Σχολή (Καποδιστριακή) του τόπου. Από κατάσταση του Ελληνικού Σχολείου Κρανιδίου του έτους 1857 βλέπουμε ότι ο Νικόλαος Σκλιας φοίτησε στην Α΄ τάξη του ανωτέρω σχολείου, ενώ συνέχισε στο Ελληνικό Σχολείο Αθηνών απ’ όπου έλαβε και το απολυτήριό του.
Στις 10 Ιουλίου 1858, σε ηλικία 39 ετών, χειροτονήθηκε κληρικός και τοποθετήθηκε εφημέριος του Ιερού Ναού της Σύναξης της Θεοτόκου (Πάνω Παναγία) στο Κρανίδι. Μετά τη χειροτονία του υπέβαλε αίτηση στον Επίσκοπο Ύδρας Νεόφυτο ζητώντας να του δοθεί η άδεια για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Βασιλικό Διδασκαλείο. Έτσι έγινε δημοδιδάσκαλος και διορίστηκε το 1862 (ή το 1863) στο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Αρρένων (Καποδιστριακή Σχολή) Κρανιδίου. Υπηρέτησε ως δημοδιδάσκαλος πλέον των 35 χρόνων. Το 1896, όντας 75 χρόνων, το Εποπτικό Συμβούλιο Αργολίδας αποφάσισε να τον απαλλάξει «επειδή ένεκα της ηλικίας του δεν ημπορεί να ανταποκρίνεται εις τα καθήκοντά του».
Ως ιερέας ο Νικόλαος Σκλιας διακρινόταν για τη σεμνότητα, τη φιλανθρωπία, την καλλιφωνία του αλλά και την επιβλητική και ιεροπρεπή φυσιογνωμία του.

2.   Αντώνιος Ιωαν. Στρίγκος (ο Παπαντώνης) (1832-1897)

Βασίλης Γκάτσος: Πώς "αναδεικνύουμε" πώς ¨αξιοποιούμε", με τι πόρους; (Σημείωμα 3).


Για όσα  αναφέρθησαν στα προηγούμενα σημειώματα έχει παγιωθεί η άποψη ότι "θα μας τα φτιάξει το κράτος, η Περιφέρεια,  η Ευρωπαϊκή Ένωση". Μα το κράτος δεν τα έφτιαξε όταν δανειζόταν και κατασπαταλούσε δισεκατομμύρια, μέχρι τελικής πτώσεως, θα τα φτιάξει τώρα; Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει χρήματα με προγράμματα, αλλά με διαδικασίες, μελέτες, εγγυήσεις. Δηλαδή αν είσαι έτοιμος καθ' όλα, έλα να τα πάρεις. Όσο για την Περιφέρεια δεν έχει λεφτά, από κράτος και ΕΕ περιμένει και αυτή.

Μερικά παλιά παραδείγματα, έτσι σαν παραβολές:
-   Όταν αποφάσισαν στον Πειραιά να φτιάξουν τον μεγαλόπρεπο ναό της Αγίας Τριάδας στη θέση του μικρότερου που είχε καταστραφεί κατά τον βομβαρδισμό την Κατοχή, η μεν Μητρόπολη έβαλε στους ναούς του Πειραιά παγκάρι και δίσκο υπέρ ανεγέρσεως του ναού, ο δε Δήμος επέβαλε μία δεκάρα στο εισιτήριο των συγκοινωνιών που έπιαναν Πειραιά, υπέρ αυτού του ιερού σκοπού, που δεν ήταν μόνο ανέγερση ναού αλλά και μνήμη του φοβερού βομβαρδισμού. Ακολούθησε πλήθος προσωπικών δωρεών. Ουδέν δάνειο εζητήθη.

-   Όταν το πηγάδι που πρωτοέδωσε νερό στον οικισμό της Ερμιόνης δεν επαρκούσε και έπρεπε να ανοιχθεί γεώτρηση, η Κοινότητα κάλεσε τον κόσμο στο σινεμά του Παλαιού για να συζητηθεί το θέμα. Τέλη δεκαετίας 1960. Πάνω από 300 άτομα. Και εμείς τότε, μαθητές των τελευταίων τάξεων Γυμνασίου, παρόντες αρκετοί. Άκουσαν όλοι περί ανάγκης, περί κόστους, περί θέσεως γεώτρησης, ενημερώθηκαν και η συνεδρίαση έλαβε τέλος. Τότε πετάχτηκε ο αείμνηστος Γιωργάκης Μερτύρης (ευφυής, δραστήριος... άμα του τόλεγε το κεφάλι, με εξαιρετική αίσθηση χιούμορ, αποτελεσματικός).

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Εφαρμογή Προγράμματος Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών για το έτος 2020


Άστρος, 12/2/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Εφαρμογή Προγράμματος Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών για το έτος 2020.
Ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας γνωστοποιεί την έκδοση της υπ’ αριθ. 225/30490/28-01-2020 (ΑΔΑ:63ΤΔ4653ΠΓ-406) Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) (ΦΕΚ 298/Β’/05-02-2020) σχετικά με την «Εφαρμογή Προγράμματος Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών για το 2020» και αφορά τόσο την άγρια ορνιθοπανίδα, όσο και τον κλάδο της πτηνοτροφίας.
Η εφαρμογή του προγράμματος καθίσταται επιτακτική, καθώς από την αρχή του έτους επιβεβαιώνονται συνεχώς εστίες σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Σλοβακία, Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία). Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος περιγράφονται στα Παραρτήματα 1,2, και 3 της ιδίας. 
Αναφορικά με την άγρια ορνιθοπανίδα και δεδομένου ότι οι μεταναστευτικές μετακινήσεις ειδών είναι αυξημένες αυτή την περίοδο, και καθώς οι υγρότοποι εντός ορίων χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης (Μουστός, Τάκα, Στυμφαλία, Ευρώτας) αποτελούν σταθμούς ανεφοδιασμού, ξεκούρασης και διαχείμασης για μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ειδών, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, όχι μόνο του προσωπικού υπηρεσιών, των μελών ιδιωτικών φορέων που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή μαζί τους (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, φύλακες φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης κλπ), αλλά και των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς άγριων πουλιών.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Ορισμός Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου του Αναβάλου και Επιτροπής Απογραφής Πυρασφάλειας στο Μπίστι από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας


Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας σε συνεδρίασή του την 10ηΦεβρουαρίου 2020, αποφάσισε ομόφωνα την συγκρότηση δύο επιτροπών, κατόπιν προτάσεως και σχετικής εισηγήσεως του Δημάρχου κ. Γεωργόπουλου Γιάννη.
Η πρώτη επιτροπή έχει σκοπό την παρακολούθηση και το συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου το νερό του Αναβάλου να φτάσει στο Δήμο Ερμιονίδας.
Είναι επταμελής και αποτελείται από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Γεωργόπουλο Γιάννη, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.κ. Σφυρή Δημήτρη, Λάμπρου Τάσο και Τόκα Τάσο και τους δημότες κ.κ. Δημαράκη Αθανάσιο (ελεύθερο επαγγελματία), Κόντο Δημήτριο (αγρότη) και Μέλλο Κωνσταντίνο (δικηγόρο και Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Θερμασία Δήμητρα”).
Το έργο της μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα του Αναβάλου στον Δήμο Ερμιονίδας, έχει ενταχθεί από τις 2 Ιουλίου 2019 στη Δράση “Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 68.350.000,00 €.  

Στην ενημερωτική εκδήλωση με κεντρικό θέμα την Οστεοπόρωση

Κρανίδι, 11.02.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμος Ερμιονίδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» διοργάνωσε, χθες Δευτέρα 10 και σήμερα Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, ενημερωτική εκδήλωση με κεντρικό θέμα την Οστεοπόρωση.

Στο διήμερο αυτό πραγματοποιήθηκαν παραπάνω από 90 δωρεάν οστεομετρήσεις με προγραμματισμένα ραντεβού, όπου την διάγνωση έκανε ο χειρουργός ορθοπεδικός ιατρός Γρηγόριος Κατσούλης. Κατά το πέρας των μετρήσεων, διοργανώθηκε με μεγάλη συμμετοχή, ομιλία με θέμα «Τα νεότερα δεδομένα γύρω από την Οστεοπόρωση», όπου οι δημότες μας ενημερώθηκαν για την πρόληψη και την γρήγορη διάγνωση του αναφερόμενου θέματος υγείας.
Από πλευράς μας ευχαριστούμε θερμά, τον ιατρό κ. Γρ. Κατσούλη και τους εθελοντές του Συλλόγου «Πεταλούδα» που στήριξαν αυτή την δράση με την επιστημονική τους κατάρτιση και τις γνώσεις τους.
Γραφείο Τύπου

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Βασίλης Γκάτσος :¨Ανάδειξη και αξιοποίηση" της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. (Σημείωμα 2)

Στο προηγούμενο σημείωμα καταγράψαμε 50 θέματα που αφορούν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αν τα υλοποιήσουμε όλα, γίνεται αντιληπτό ότι η Ερμιονίδα γίνεται ένας πολιτιστικός παράδεισος, ελκυστικότατος τουριστικός πολυθεματικός προορισμός αλλά με δυσβάστακτο κόστος υλοποίησης περί τα 50 εκατομμύρια, και με επίσης δυσβάστακτο ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης.
Πώς πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε, ώστε να έλθουμε σε μια αρκετά καλύτερη κατάσταση με μικρό κόστος;
Εδώ χρειάζεται η αρχή Παρέτο 20/80 "των σημαντικών ολίγων και των ασήμαντων πολλών", που υποδεικνύει ότι σε μια κατάσταση το 20% των θεμάτων είναι ουσιώδη και το 80% αυτών επουσιώδη.
Αν λοιπόν θέλουμε να φέρουμε την Ερμιονίδα σε μια κατάσταση, ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός, δηλαδή να είναι αναγνωρίσιμη και να επιλέγεται ποικιλοτρόπως, δεν είναι ανάγκη να δώσουμε λύση και στα 50 θέματα που καταγράψαμε. Αρκεί να δώσουμε λύση στο 20% αυτών, ήτοι σε 10 θέματα.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Βασίλης Γκάτσος Η πολιτιστική κληρονομιά της Ερμιονίδας.(Σημείωμα 1)


Από την επίσκεψη του κ. Διδασκάλου στον Δήμο μας:

"Έγινε εκτενής αναφορά στο Μουσείο της Ερμιόνης, στη Ρωμαϊκή σαρκοφάγο της Ερμιόνης, στο Καποδιστριακό της Ερμιόνης, στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Κοιλάδας, στην Μονή Αυγού, στις Δολίνες Διδύμων, στις βυζαντινές αρχαιότητες της Βουρλιάς και του Σαλαντίου, στην αξιοποίηση των σπηλαίων της Ερμιονίδας, στο Καταφύκι Φούρνων, στον Μυκηναϊκό Πύργο των Φούρνων, στον βυθισμένο προϊστορικό οικισμό του Λαμπαγιανά, στο προϊστορικό Σπήλαιο Φράγχθι, στους παραδοσιακούς Μύλους του Κρανιδίου, στην αρχαία πόλη των Αλιέων στο Πορτοχέλι, στο Κάστρο της Θερμησίας, στον ναό της Χθονίας στην Ερμιόνη, στην παλαιοχριστιανική εκκλησία και τα ψηφιδωτά της Ερμιόνης, στην ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών μέσα στον ναό των Ταξιαρχών στην Ερμιόνη, στον καθαρισμό και την ανάδειξη του δυτικού τείχους του Μπιστιού, στη μερική αναστήλωση του ναού του Ποσειδώνα στο Μπίστι, στην ανασκαφή της Προϊστορικής Ερμιόνης στη θέση Μαγγούλα και στα δύο κτίρια Συγγρού στο Κρανίδι και στα Δίδυμα. "


Σε αυτά  πρέπει να προστεθούν:
Μια σειρά ρωμαϊκών βιλλών (villae rusticae) στα ρηχά, 3-5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, προϊστορικός οικισμός στην Κουβέρτα κάτω από τη θάλασσα, τα αρχαία που βρίσκονται στον βυθό, στην άκρη του Κροθιού,  που προήλθαν από τις εκβαθύνσεις του λιμανιού της Ερμιόνης που προκάλεσαν την εκθεμελίωση περίπου 10 στρεμμάτων της αρχαίας μας πόλης, τη Ρωμαϊκή - Βυζαντινή παραθαλάσσια θέση κατοίκησης στο Φράχθι (δυτικά του Νταμαριού μέχρι τα βράχια προς Σπήλαιο), το κάστρο στο νησάκι Σουπιά στη Φουρκαριά, το απέναντι αρχαίο κάστρο που έγινε μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, το κάστρο και ο ανεμόμυλος στο εκκλησάκι της Παναγίας στα Τσελεβίνια, το αρχαίο κάστρο και η πολιτεία των Ειλεών (Ηλιόκαστρο), η οχυρή θέση στο βουνό του Πρ. Ηλία Κρανιδίου πάνω από τη Μιλίντρα, το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Ερμιόνης που καταρρέει, το διαλυμένο καστράκι πάνω στις Αδέρες, τα πολλά βυζαντινά εκκλησάκια που όμως έχουν καλυφθεί - επισκευαστεί με μοντέρνα υλικά ή είναι ερειπωμένα, οι 8 ανεμόμυλοι στον Πρώνα της Ερμιόνης, που ήταν το σημαντικότερο νεότερο μνημείο - κόσμημά της, και στο μακρινό μέλλον πρέπει να ξανακτιστούν, έστω και μετατοπισμένοι.