Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Το Καλογερικό πηγάδι.


Μια και η Κοινότητα και ο Δήμος αποφάσισαν να επανασυντηρήσουν το Καλογερικό πηγάδι, καλό είναι να ρίξουμε και μια ματιά στην ιστορία της περιοχής αυτής, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη φωτογραφία.
Στη θέση 1 είναι το Καλογερικό πηγάδι. Είναι παλιό και μάλλον εξ αρχής κοινοτικό, δηλαδή δημόσιας χρήσης, γι' αυτό και ο περίβολός του έχει άνοιγμα προς τον δημόσιο δρόμο. Έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές αρχαίες πέτρες από αρχαίους τάφους στον περίγυρο.
Στη θέση 2 υπήρχε μικρό κτίσμα με πατητήρι, που ερειπωμένο, διατηρείτο κατά τη δεκαετία του 1960. Ήταν του μοναστηριού των Αγίων Αναργύρων. Μπροστά από το πηγάδι στο σημερινό "χωράφι του συνεταιρισμού" υπήρχε μοναστηριακός αμπελώνας  στη θέση "Αμπέλια Καστρίου": "Καταγράφεται στην ενετική απογραφή του 1696: "Εις τα αμπέληα του Καστρίου είναι του μοναστειρίου αμπέληα στρέμματα 4."
Παλιά, στο σπιτάκι έμεναν καλόγεροι, όταν έρχονταν για δουλειές στην Ερμιόνη. Την ημέρα του τρύγου, πατούσαν τα σταφύλια στο δικό τους μικρό πατητήρι. Ίσως να είχαν στον Κάμπο και άλλα αμπέλια ή χωράφια. Χρησιμοποιούσαν το πηγάδι και έτσι έμεινε ως Καλογερικό και όχι μοναστηριακό. Δεν αποκλείεται κάποια περίοδο πολύ πριν της ενετικής απογραφής τα αμπέλια και τα χωράφια του μοναστηριού σε αυτή τη θέση να ήσαν πολλά, που να δικαιολογούν την κατασκευή πηγαδιού, αλλά αυτό δεν τεκμηριώνεται. Το κάτω χωράφι το αγόρασε ο Συνεταιρισμός και περίπου στο μέσο του, θέση 3, φτιάχτηκε το πρώτο  πηγάδι που έδωσε νερό στις πρώτες συνοικιακές βρύσες της Ερμιόνης. Έργο πολιτισμού για την Ερμιόνη.
Στη θέση 4 και από το πηγάδι μέχρι το Παγοποιείο, υπάρχουν τουλάχιστον 200 αρχαίοι τάφοι που ανέσκαψε ο Φιλαδελφέας το 1907 -1908. Στον χώρο αυτό υπάρχουν μεγαλοπρεπείς σκαλιστοί τάφοι. Δηλαδή εκεί ήταν η αριστοκρατική πτέρυγα του αρχαίου νεκροταφείου. Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο διασχίζει το νεκροταφείο και έχει ήδη υποστεί μεγάλη φθορά.
Περιέργως και ατυχώς οι πρόγονοί μας από όλο τον λόφο των Μύλων βρήκαν να πευκοφυτέψουν τον αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να τον υπερασπιστεί ούτε η τότε αρχαιολογική υπηρεσία, ούτε η Κοινότητα. Πολλοί τάφοι έχουν πάθει μεγάλη ζημιά από τις ρίζες των πεύκων, όπως και το υδραγωγείο.
Εξυπακούεται ότι είναι σημαντικότατος αρχαιολογικός χώρος και περιποιημένος και φωτισμένος θα ήταν μια εξαιρετική είσοδος στην Ερμιόνη.
Προφανώς αυτά τα αγνοεί ο Δήμαρχος.
Καλή και η περιποίηση του Καλογερικού, αλλά άμα πραγματικά θέλετε μια εντυπωσιακή είσοδο στην Ερμιόνη, να πάρετε άδεια από την Αρχαιολογική και Δασική Υπηρεσία (εύκολα θα σας την δώσουν για την προστασία των εκεί αρχαιοτήτων) και να κόψετε τα πεύκα στον αρχαιολογικό χώρο και να μείνει πευκόφυτο το νότιο πάνω μέρος. Να καθαρίσετε επιμελώς τους τάφους, να επισκευάσετε, όπου χρειάζεται, το υδραγωγείο, να κάνετε επισκέψιμο τον χώρο και να τον ηλεκτροφωτίσετε. Θα αλλάξει η εικόνα της εισόδου στον οικισμό.


Βασίλης Γκάτσος

Τάσος Λάμπρου: ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΑΓΟΝΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ


Κρανίδι, Σάββατο 09/05/2020

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΑΓΟΝΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ, Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ Σ.Μ.Α ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

Αγαπητοί συνεργάτες αιρετοί στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σας ζητώ να σταματήσετε τις άγονες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, τις κακόβουλες υπονομεύσεις,οι οποίες μας οδήγησαν σε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, σε σοβαρά προβλήματα κάκιστης διαχείρησης των απορριμμάτων, με συνέπεια πολλές φορές να κινδυνέψει η δημόσια υγεία των δημοτών μας.
Τα τελευταία δέκα χρόνια κουράσαμε τους δημότες μας αναζητώντας την τελική και οριστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, όλοι ματώσαμε με τις αποφάσεις μας, με τις ενέργειες αλλά και με τις παραλείψεις μας και τα λάθη μας
-       Συμφωνώ με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γεωργόπουλο ότι η ίδρυση και λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης στην Ερμιονίδα είναι μία μεγάλη επιτυχία, η συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Κυβέρνηση ήταν αποτελεσματική και πετύχαμε να δημιουργηθεί ένας δημοτικός χώρος, ένας σταθμός μεταφόρτωσης – απαραίτητο εργαλείο για τη συνέχεια τόσο της προσωρινής διαχείρισης όσο και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού.

Γιάννης Γεωργόπουλος: Ο Δήμος Ερμιονίδας είναι εδώ!

Ο Δήμος Ερμιονίδας είναι εδώ!
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας σαν νέα Δημοτική Αρχή, κύριο μέλημά μας ήταν η καθημερινότητα του Δημότη, του κατοίκου και του επισκέπτη της περιοχής μας, δηλαδή καθαριότητα, δημοτικός φωτισμός, αποκλαδώσεις, οδοποιία.
Παραλάβαμε μια χαοτική κατάσταση, με βλάβες σε όλα τα οχήματα και τα μηχανήματα έργου, σε ακινησία τα περισσότερα από αυτά και τον Δήμο Ερμιονίδας να μην είναι σε θέση ούτε καύσιμα να προμηθευτεί για την κίνηση των οχημάτων του, αφού δεν υπήρχε σύμβαση με κάποιον προμηθευτή.
Άμεσα οργανωθήκαμε, επιλύσαμε τα περισσότερα από τα προβλήματα που κληρονομήσαμε και ξεκινήσαμε τη δουλειά πάνω στο δύσκολο κομμάτι της καθημερινότητας.
Οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι υπάλληλοι του Δήμου, πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Προέδρους των Κοινοτήτων, συνεχίζουν ακούραστοι αυτόν τον καθημερινό αγώνα, ο οποίος σήμερα εν μέσω μιας πανδημίας είναι πολύ δυσκολότερος.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης: Αποψίλωση, συντήρηση και ανάδειξη μνημείου της λαϊκής μας παράδοσης

Μετά από πρόταση και επιθυμία του Ερμιονικού Συνδέσμου, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε επισκευάσει το Καλογερικό Πηγάδι – σημείο αναφοράς – της λαογραφικής μας παράδοσης και της ζωής της πόλης μας επισκεφτήκαμε το χώρο μαζί με τον Δήμαρχο Ερμιονίδας  κ. Γεωργόπουλο Ιωάννη.
Αμέσως κατανόησε την ανάγκη αποψίλωσης συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου της λαϊκής μας παράδοσης ώστε ενεργοποιώντας την Υπηρεσία καθαριότητας και τον Αντιδήμαρχο κ. Τσαμαδό Ιωάννη ο οποίος έστειλε συνεργείο και χώρος σε πρώτη φάση καθαρίστηκε -αποψιλώθηκε και συνεχίζεται η περιποίηση του.
Σίγουρα θα χρειαστούν μικροιοκοδομικές επεμβάσεις (μικροεπιχρίσματα – ασβεστώματα), ώστε ολόκληρος ο χώρος να πάρει την μορφή που είχε και να σηματοδοτήσει σε όλους εμάς και στα παιδιά μας που καθημερινώς από το σημείο εκείνο είναι το διάβα τους για τα σχολεία τους ότι για αυτό που εμείς απολαμβάνουμε σήμερα κάποιοι προγενέστερα με ιδιαίτερο μεράκι κατασκεύαζαν και οργάνωναν την καθημερινότητα  τους
Το καλογερικό πηγάδι …. ήταν για πολλά χρόνια αυτό που έδινε τη δροσιά του στα σπίτια των Ερμιονιτών , σημείο συνάντησης των γυναικών και των κοριτσιών και έναρξη του εθίμου του Κλείδoνα
Ευελπιστούμε  να συνεχιστούν  οι εργασίες  και καλούμε  οποιαδήποτε μικρή εθελοντική ομάδα θελήσει  να υιοθετήσει τη συντήρηση και την περιποίηση του συγκεκριμένου αγροτουριστικού μνημείου
Τέτοιες επεμβάσεις θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε και σε άλλα σημεία αναφοράς της λαογραφικής μας παράδοσης και του φυσικού μας περιβάλλοντος
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ

Γιάννης Γεωργόπουλος: Όλη η αλήθεια για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας

Όλη η αλήθεια για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας
Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΔΗ.ΣΥ.ΕΡ. κ. Άρης Δημαράκης, με σημερινή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, η οποία είναι γεμάτη από ψέματα και ανακρίβειες, προσπαθεί με θράσος και μένοντας πιστός στις αρχές της παράταξής του, να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα και να κάνει το άσπρο μαύρο.
Προσπαθεί χωρίς καμία Ντροπή να σας παραπλανήσει και να οικειοποιεί ως έργο της παράταξής του την άδεια  λειτουργίας του ΣΜΑ που έλαβε πρόσφατα ο Δήμος Ερμιονίδας.
Όμως τον πληροφορώ ότι από τη μια εκτέθηκε ανεπανόρθωτα από τα γραφόμενά του και από την άλλη μου δίνει την ευκαιρία να σας ενημερώσω για όλες τις ενέργειες που έκανα τους τελευταίους 8 μήνες για την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ερμιονίδας.
Ο κ. Άρης Δημαράκης ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας την πενταετία 2014 – 2019 και με βάσει τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την εφαρμογή και υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.   

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Αναστ. Γανώσης: Ιδιαίτερη η χθεσινή μέρα για τον τόπο μας


Ιδιαίτερη η χθεσινή μέρα για τον τόπο μας, καθώς ο Δήμος Ερμιονίδας έλαβε άδεια λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, κάτι που παρά το γεγονός πως έχει προσωρινή διάρκεια, θα οδηγήσει μελλοντικά στην πλήρη επίλυση του προβλήματος με την Περιφερειακή Διαχείριση Απορριμμάτων. Μικρά θετικά βήματα που μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον, παρά το γεγονός πως δυστυχώς έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο μηδέν με τα γεγονότα του προηγούμενου έτους για να οδηγηθούμε στο σήμερα και να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ για την επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Από την πλευρά μου, με το που προέκυψε το ζήτημα και αντιλαμβανόμενος που μπορεί να οδηγηθεί η κατάσταση, το ανέδειξα στο ΠΕ.ΣΥ Πελοποννήσου, όπου και τοποθετήθηκα και άσκησα πιέσεις, ώστε ν' ανακληθεί η απόφαση του

Ανακοίνωση Δημάρχου Ερμιονίδας για τους επαγγελματίες του Δήμου


07.05.2020

Ανακοίνωση
  Ως Δημοτική Αρχή εξαρχής σταθήκαμε και στο πλευρό των επαγγελματιών, αντιλαμβανόμενοι εγκαίρως τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας και σε αυτόν τον τομέα. Ξεκινήσαμε στις 23.03.2020, λαμβάνοντας απόφαση δημοτικού συμβουλίου για την απαλλαγή των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν προσωρινά την λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, από τα τέλη κοινόχρηστου χώρου, για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένουμε τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου για να προχωρήσουμε και στην απαλλαγή από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των επιχειρήσεων που διέκοψαν υποχρεωτικά την λειτουργίας τους για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των σχετικών μέτρων.
  Επίσης, με την υπ’ αρ. πρωτ.: 3429/04.05.2020 επιστολή μας προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, αιτηθήκαμε επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση του Δήμου μας και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας.
  Στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί η πρότασή μας για την αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων για το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν οι περιορισμοί και προσωρινή παραίτηση από τις επιβληθείσες κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (Τράπεζες) και από κάθε απαίτηση που απορρέει από αυτές εις βάρος των οφειλετών του Δήμου, για οφειλές μέχρι του ποσού των 2.000,00 € και μέχρι νεότερη έγγραφη εντολή, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσω συναντήσεις με όλους τους επαγγελματίες των Κοινοτήτων του Δήμου μας, με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τους εκάστοτε Προέδρους, προκειμένου να ρυθμίσουμε επιτόπου θέματα περαιτέρω διευκόλυνσης και χρησιμοποίησης κοινοχρήστων χώρων ή και δημοτικών οδών.

Το νέο έργο του Banksy: Ένα αγόρι επιλέγει μια νοσηλεύτρια ως τον αγαπημένο του σούπερ ήρωα
Το έργο του Banksy τοποθετήθηκε στο νοσοκομείο του Σαουθάμπτον... 
Ο Banksy άφησε ένα σημείωμα για τους εργαζομένους στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το BBC. «Ευχαριστώ για όλα όσα κάνετε. Ελπίζω αυτό να φωτίσει λίγο το μέρος, αν και είναι μόνο ασπρόμαυρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ  https://www.lifo.gr/


Πρόταση Τζένη Ντεστάκου

Τάσος Λάμπρου:ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ «ΝΕΩΝ» ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ


Κρανίδι 07/05/2020
ΠΡΟΣ : Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
κ. Ι. Μαλτέζου
- Γραφείο Δημάρχου Δήμου Ερμιονίδας
κ. Ι. Γεωργόπουλου
- Πρόεδρο Δ.Σ. Δήμου Ερμιονίδας
κ. Αντωνία Αντωνοπούλου


ΘΕΜΑ : ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ «ΝΕΩΝ» ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΉ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΟΥ «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΔΟΜΗ

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,
το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 2 Μαῒου, στην στήλη του έγκριτου δημοσιογράφου κ. Γιώργου Παπαχρήστου έγινε πληρέστερη αναφορά στη λειτουργία του ξενοδοχείου «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» στο Κρανίδι που στεγάζει την προσφυγική και μεταναστευτική δομή. 
Τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν είναι πολύ σοβαρά και δημιουργούν επιπλέον φόβο και αγωνίες στην τοπική μας κοινωνία και σχετίζονται με την κάκιστη λειτουργία του Ξενοδοχείου «ΓΑΛΑΞΙΑΣ», με αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, τόσο των δημοτών μας όσο και ευρύτερα όλων των μόνιμων κατοίκων ή παραθεριστών της Ερμιονίδας. 
Τα αμείλικτα ερωτήματα που απαιτείται να απαντηθούν είναι τα εξής:
Α) Λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός του ξενοδοχείου «ΓΑΛΑΞΙΑΣ»;

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Ο Δήμος Ερμιονίδας έλαβε άδεια λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Ο Δήμος Ερμιονίδας στις 5 Μαΐου 2020, με την υπ.’ αριθμ. πρωτ. 83083/1690 Απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα (ΑΔΑ: 6Ι0Ι7Λ1-ΠΣ3), έλαβε άδεια λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη θέση Κάμπος Κρανιδίου, σε οικόπεδο επιφανείας 10.902,33 τ.μ. το οποίο έχει ενοικιασθεί από το έτος 2015 για τον σκοπό αυτό.
Επίσης με διάταξη του άρθρου 92 του Περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 5 Μαΐου 2020, εγκρίθηκε στο Δήμο Ερμιονίδας (μοναδικός Δήμος Εκτός Αττικής), η λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη ίδια θέση.
Το Νομοσχέδιο ενέκρινε επίσης την λειτουργία άλλων 22 ΣΜΑ σε Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, όπως στους Δήμους Πειραιά, Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Γλυφάδας, Βριλησσίων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παλαιού Φαλήρου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Βύρωνος, Παπάγου-Χολαργού, Περιστερίου, Περάματος κ.λ.π. 

Η εγκατάσταση και λειτουργία του ΣΜΑ στο Δήμο Ερμιονίδας έχει προσωρινή διάρκεια, μέχρι την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων μόνιμων εγκαταστάσεων του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Πελοποννήσου.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή με συντονισμένες ενέργειες και σε διάστημα μόλις 8 μηνών υλοποίησε τις υπ. αριθ. 82/2015 και 205/2016 Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, οι οποίες ελήφθησαν ομόφωνα στις 29 Απριλίου 2015 και στις 6 Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα και προβλέπουν εγκατάσταση μονάδας κομποστοποίησης, εγκατάσταση μονάδας μηχανικής διαλογής, εναπόθεση ογκωδών και βαρέων υλικών και εγκατάσταση ΣΜΑ στο προαναφερθέν οικόπεδο στη θέση Κάμπος Κρανιδίου.  

ΜΑΓΙΑΤΙΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ...


"ΜΑΗΣ ο μήνας τσ' Ανοιξης, νάτος σήμερα φτάνει
λουσμένος χίλιες μυρωδιές, με λουλουδοστεφάνι"

Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης, αλλά και ολόκληρης της φύσης και το μαγιάτικο στεφάνι είναι το μοναδικό έθιμο αυτής της μέρας που έχει μείνει και τηρείται ακόμη και σήμερα, που μας συνδέει με την παραδοσιακή πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης πλούσια σε εκδηλώσεις σε παλαιότερες εποχές.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας.
Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των περισσότερων τουλάχιστον σπιτιών.
Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν αφηνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό...

Το μαγιάτικο κλαδί ή στεφάνι έχει κατά πάσα πιθανότητα τις ρίζες του στην αρχαιότητα.
Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά και δεν έλειπαν από καμία σημαντική εκδήλωση. Επιπλέον, είναι αξιοπρόσεκτο ότι μια σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλιώνος, που αντιστοιχούσε περίπου χρονικά στο Μάιο, περιελάμβανε στα δρώμενά της την κατασκευή ενός κλαδιού ανάλογου με το μαγιάτικο. Το κλαδί αυτό δεν το έφτιαχναν με άνθη, αλλά με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, στα οποία τοποθετούσαν επίσης κρεμμύδι και σκόρδο.
Στις μέρες μας έχουμε καθιερώσει στεφάνια από λουλούδια του αγρού ή των κήπων, τα οποία τοποθετούμε για λίγο καιρό (κατά παράδοση μέχρι να καούν στις φωτιές του Αϊ - Γιάννη του Κλήδωνα, στις 23 Ιουνίου) στην κύρια είσοδο των σπιτιών μας.
Δύσκολα μπορεί πια να ανιχνευτεί συμβολισμός στο σύγχρονο μαγιάτικο στεφάνι.
Για τους περισσότερους δεν αποτελεί ίσως τίποτα περισσότερο από μια όμορφη σύνθεση λουλουδιών, χωρίς να παραπέμπει σε συσχετισμούς σύμφωνα με τους οποίους χαρίζει στους ενοίκους ενός σπιτιού υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία. Σίγουρα όμως η κατασκευή του προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους.
Παλιότερα όμως το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές, όπως:

Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές (λιλά), γεράνια, για να είναι ανθισμένο το σπίτι.
Κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά, για την ευτυχία του σπιτιού.
Στάχυα και λουλούδια του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες, για να είναι γεμάτο.
Μια κουκιά (φυτό) με τις ρίζες και τους καρπούς της, για τη γλωσσοφαγιά.
Ένα κλωνάρι λυγαριάς, για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού.
Ένα κεφάλι σκόρδο, κρεμασμένο στη μέση του ώστε να φαίνεται, για το μάτι.


Πηγή: Διαδύκτιο.

Πρόταση: Δημήτρης Τουτουντζής.

Αγωγή Λόγου και Μάθησης για τα παιδιά που μένουν σπίτι


ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ


Τετάρτη 6 Μαϊου 2020Εν μέσω πανδημίας ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας όπου πολλοί επιστημονικοί φορείς αντέδρασαν έντονα. Όταν μεταξύ άλλων το τμήμα Περιβάλλοντος των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Θεσσαλίας, Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου κάτι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο επωάζεται.

Όταν ο Συνήγορος του Πολίτη στο κείμενο που κατέθεσε αναφέρει πως η αύξηση της διάρκειας ισχύος των ΑΕΠΟ (Αποφάσεις έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) από 10 σε 15 χρόνια δεν είναι συμβατή με τις περιβαλλοντικές, αλλά και τεχνολογικές μεταβολές που γίνονται σήμερα ( και το ΣΤΕ έχει γνωμοδοτήσει για αυτό) και ότι ο χρόνος ελέγχου πληρότητας των φακέλων της ΜΠΕ μειώνεται κατά 5 εργάσιμες ημέρες και οδηγεί ουσιαστικά σε μη έλεγχο των μελετών τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Η παράταξή μας θα κάνει λεπτομερέστερη αναφορά σε νεώτερο άρθρο για τις προβλέψεις του εν λόγω νομοσχεδίου σχετικά και με τις ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ όπου μεταξύ άλλων:

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

σύσκεψη με θέμα την διασφάλιση των όρων πρόληψης και προστασίας των μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού

Κρανίδι, 05.05.2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Δημαρχείο χθες, με πρόσκληση του Δημάρχου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα την διασφάλιση των όρων πρόληψης και προστασίας των μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού, λόγω της επανέναρξης λειτουργίας των σχολείων με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ο Δήμαρχος κ. Γ. Γεωργόπουλος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Α. Μπίμπας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κ. Γ. Τσαμαδός, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σ. Αντουλινάκης και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γ. Πιτσάς, συζήτησαν αναλυτικά για την πρακτική εφαρμογή των μέτρων. Έγινε προγραμματισμός για την επικείμενη επανέναρξη των σχολείων και αποφασίστηκε η λήψη όλων των μέτρων από την πλευρά του Δήμου Ερμιονίδας για την προστασία μαθητών και καθηγητών, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.   
Η προστασία των μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού καθώς και η φροντίδα των σχολικών μονάδων είναι πάντα άμεση προτεραιότητα του Δήμου μας.
Γραφείο Δημάρχου

Βασίλης Γκάτσος: Του χρόνου το καλοκαίρι θα εγκατασταθεί ο εργολάβος του Ανάβαλου. (; ! ?)
"Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα Παναγιώτη πως το Καλοκαίρι του 2021 θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος – ανάδοχος του έργου μεταφοράς του νερού του Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδαςαφού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησής του. "

Στην παραπάνω πληροφορία να τονίσουμε το θα και μακάρι να έχει η εγκατάσταση του εργολάβου ως μόνη προϋπόθεση  την δημοπράτηση του έργου. Κοινώς, καμιά πίστη στην ως άνω πληροφορία, αφού σειρά παρομοίων πληροφοριών έχουν διαψευστεί.

Ο Δήμος μας δημιουργεί και επιτροπή: "Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας σε συνεδρίασή του στις 10 Φεβρουαρίου 2020, αποφάσισε την συγκρότηση επταμελούς διαπαραταξιακής επιτροπής αποτελούμενης από αιρετούς και δημότες, η οποία έχει σκοπό την παρακολούθηση και το συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου το νερό του Αναβάλου να φτάσει στο Δήμο Ερμιονίδας, αφού θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και θα πιέζει συντονισμένα, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίησή του."


Επειδή έχω πάρα πολύ ασχοληθεί με το όλο έργο. Αυτό καθ' αυτό το έργο δεν λέει ΤΙΠΟΤΑ στον αγρότη της Ερμιονίδας, αλλά ούτε στον τουριστικό κλάδο.

“ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ’’ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ!


ΑΝ. ΛΑΜΠΡΟΥ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κρανίδι, Δευτέρα 04/05/2020 
ΠΡΟΣ :
την Πρόεδρο Δ.Σ Δήμου Ερμιονίδας
κ. Α. Αντωνοπούλου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
-       Γραφείο Δημάρχου κ. Ι. Γεωργόπουλου
-->
-       Δημοτικές παρατάξεις και μέλη Δ.Σ. του Δήμου Ερμιονίδας

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κύριε Πρόεδρε, 
Μετά από δύο πολύ κρίσιμους και δύσκολους μήνες τόσο για τη χώρα μας όσο και για το Δήμο μας, μπορούμε να πούμε ότι βγαίνουμε από την υγειονομική κρίση νικητές.Όλοι οι πολίτες υπεύθυνα σταθήκαμε με το παραπάνω στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η πατρίδα μας. Οι δημότες μας έδειξαν ότι ανταποκρίθηκαν στις οδηγίες, στις συμβουλές, στις κατευθύνσεις της Πολιτείας για να τηρηθούν ευλαβικά όλα όσα προέβλεπε το πρωτόκολλο αντιμετώπισης της πανδημίας, για να μην έχουμε κρούσματα στις κοινότητες του Δήμου μας.

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΡΟΥΧΑ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΡΟΥΧΑ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

  Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ προμηθεύτηκε υγειονομικό υλικό (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) και συγκέντρωσε και είδη ρουχισμού με σκοπό να τα διαθέσει στους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σε διάφορες δομές στα νησιά και την ενδοχώρα της πατρίδας μας.
  Μια υπολογίσιμη ποσότητα από τα είδη αυτά, απέστειλε με προορισμό τη δομή που στεγάζεται στο ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ του Πορτοχελίου στην Ερμιονίδα.
  Το σύνολο των απεσταλμένων πακέτων μετέφερε και παρέδωσε στο Δημαρχείο Ερμιονίδας, σήμερα Κυριακή 3/5 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, συνοδευόμενος από το στέλεχος του κόμματος στην Ερμιονίδα, Σταύρο Κούστα.
  Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γεωργόπουλος που παρέλαβε το σύνολο των ειδών ευχαρίστησε για την αξιέπαινη προσπάθεια της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ δια του βουλευτή του Νομού και ανέλαβε την υποχρέωση να παραδώσει τόσο το υγειονομικό υλικό στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή, που στεγάζεται σε αντίσκηνο στο προαύλιο του ξενοδοχείου, όσο και το ρουχισμό στα στελέχη της Δ.Ο.Μ. που έχουν υπό την επίβλεψη και φροντίδα τα φιλοξενούμενα άτομα της δομής.
  Ο βουλευτής Γιάννης Γκιόλας απαντώντας στον Δήμαρχο, τον παρακάλεσε  να μεταφέρει στους πρόσφυγες και μετανάστες τις ευχές της Νεολαίας του Κόμματος για την αποτροπή περαιτέρω κρουσμάτων και την παροχή όλων των απαραίτητων προληπτικών και θεραπευτικών μεθόδων, ώστε να εξασφαλισθούν στο ακέραιο πλήρεις συνθήκες υγιεινής. Τους ανακοίνωσε δε, ότι υπάρχει επιθυμία από την Οργάνωση της Νεολαίας, να επισκεφθεί τους φιλοξενούμενους στη δομή μόλις αρθούν οι περιορισμοί και αποκατασταθεί η υγεία όλων των εκεί στεγαζομένων.

                         ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ
                        ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 

Δήμαρχος Ερμιονίδας: Βγήκαμε νικητές από την 1η φάση αντιμετώπισης της πανδημίας

Βγήκαμε νικητές από την 1η φάση αντιμετώπισης της πανδημίας

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Την Δευτέρα 4 Μαϊου 2020 και ώρα 20:00 παύουν να ισχύουν στο Δήμο Ερμιονίδας τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19.
Στην περιοχή μας από την 20η Απριλίου δεν έχουμε κανένα νέο κρούσμα, ενώ παράλληλα έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος αριθμός τεστ στους κατοίκους, τα οποία ήταν όλα αρνητικά μέχρι σήμερα.
Θεωρούμε δεδομένο, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και  χωρίς κάποιο απρόοπτο, ότι ο Δήμος Ερμιονίδας θα ακολουθήσει το πρόγραμμα της υπόλοιπης Ελλάδας, όπου έχει ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την καθολική υποστήριξη, την υπεύθυνη στάση και την πιστή εφαρμογή από μέρους σας των περιοριστικών μέτρων, που είχε σαν αποτέλεσμα όλοι μαζί ενωμένοι να βγούμε νικητές και αλώβητοι από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. 
Ιδιαίτερα ευχαριστώ για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν σε όλη την 1ηφάση αντιμετώπισης της πανδημίας, τους Ιατρούς, τους Νοσηλευτές και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, τους Αστυνομικούς, τους Λιμενικούς, τους Πυροσβέστες, τους Χορηγούς μας, τους Εθελοντές, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τις Δημοτικές Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, τους Προέδρους και τους Συμβούλους των Κοινοτήτων, και τους Δημοτικούς Υπαλλήλους.

Το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, απόψε στις 19:00ΑΝΑ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Μαΐου 2020 αναβιώνουν στις οθόνες μας όσα έγραψε ο Δημήτρης Δημητριάδης και σκηνοθέτησε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός το 2012, σε μια διαδραστική –για όσους ήταν εκεί και την παρακολούθησαν– παράσταση. Το «Insenso» αποτυπώθηκε σε μια εξαιρετική κινηματογράφηση από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Γιάννη Β. Λαπατά, που θα απολαύσουμε όλοι και όλες διαδικτυακά.
Στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube, από το Σάββατο στις 19:00 και για 24 ώρες, μια site-specific παράσταση, που διαδραματίζεται σ’ ένα απόκοσμο, αχανές, έρημο σύμπαν, κατοικημένο από τη μνήμη της ηρωίδας του έργου, Κόμισσας Λίβιας Σερπιέρι, «μοιρασμένης» σε είκοσι γυναικεία σώματα.


Οι οδηγίες του σκηνοθέτη προς το κοινό ήταν να φορούν χαμηλά παπούτσια, άνετα ρούχα, να έχουν μαζί αντηλιακό, καπέλο και νερό. Σήμερα, απλώς πατήστε το Play και (ξανα)δείτε μαζί μας μια σπουδαία στιγμή στην ιστορία του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.Greek Festival