Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Η Ύδρα κάνει μπαμ, η Σπέτσα αστράφτει και ο πανέμορφος Πόρος πράσινο νησί! Εμείς;

 Και ξαφνικά ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει συμφωνία για μετατροπή του Πόρου σε Πράσινο νησί:


"Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Masdar συμφώνησαν να συνεργαστούν σε ζωτικής σημασίας έργα υποδομής στον Πόρο, τα οποία περιλαμβάνουν:
• Τοπικά αναπτυγμένα και εγκατεστημένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
• Απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τον άνθρακα, μέσω της εισαγωγής ενός νέου, πλήρως ηλεκτρικού πορθμείου και της μετατροπής των υφιστάμενων μικρών παραδοσιακών επιβατηγών σκαφών σε ηλεκτρικά σκάφη
• «Πράσινο» μετασχηματισμό του στόλου οχημάτων του νησιού
• Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου «μηδενικών αποβλήτων», με έμφαση στη διαλογή στην πηγή που θα πετύχει εκτροπή αποβλήτων από την ταφή σε ποσοστό άνω του 90%, ώστε η διαχείριση αποβλήτων στον Πόρο να γίνεται στο εξής στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με επίτευξη των στόχων του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων."

Αυτό που πρόσεξα είναι ότι για να γίνεις πράσινος πρέπει να εφαρμόσεις πολιτική μηδενικών αποβλήτων μέσω διαλογής στην πηγή, ώστε για ταφή να πηγαίνει ποσοστό κάτω του 10%.

Βασίλης Γκάτσος

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Γλυκόηχη και εύρυθμη η πρώτη λέξη του τίτλου και το σημαντικότερο με πλούσιο και βαθύ περιεχόμενο σε αξίες, συμπεριφορές, γνώση. Εμπεριέχει τη δικαιοσύνη και τη συμπόνια, την ιερότητα και την ισότητα, τον σεβασμό, την αρωγή και τον αλτρουισμό. Η δεύτερη λέξη, η διαφορετικότητα, μάς υπενθυμίζει πως είναι αδύνατο να βρεθούν στη φύση δύο εντελώς όμοιοι οργανισμοί του ίδιου είδους.

Η ανομοιομορφία και η ποικιλομορφία χαρακτηρίζει το φυσικό και το ζωικό βασίλειο. Όσο δε υψηλότερο βαθμό εξέλιξης κατέχει κάθε είδος τόσο εμφανέστερες και βαθύτερες είναι οι διαφορές. Προφανές είναι πως οι διαφορές αυτές παρατηρούνται και μεταξύ των ανθρώπων. Οι άνθρωποι ξεχωρίζουν μεταξύ τους στα εξωτερικά χαρακτηριστικά αλλά και στο επίπεδο των πνευματικών, συναισθηματικών, κοινωνικών και άλλων ικανοτήτων, στην καταγωγή και τις επιλογές τους. Εκτός, όμως, από τις ατομικές διαφορές που κάνουν τους ανθρώπους να διακρίνονται μεταξύ τους, διαφορές υπάρχουν και στο ίδιο το άτομο. Αυτές αφορούν στον βαθμό ανάπτυξης των διαφόρων λειτουργιών και ικανοτήτων του ατόμου (ενδοατομικές). 

Υπάρχει, λοιπόν, άμεση ανάγκη εναρμόνισης των δύο εννοιών, της ανθρωπιάς και της διαφορετικότητας, που σηματοδοτούν την ανύψωση του πολιτισμού, της κοινωνίας αλλά και την αναβάθμισης της σχολικής ζωής και εκπαίδευσης, για μια αρμονικότερη συνύπαρξη των ανθρώπων.

Θα σας διηγηθώ μια φανταστική ιστορία κι εσείς κάνετε τους δικούς σας συνειρμούς. Οι αναγνώστες εκπαιδευτικοί ας φέρουν στο μυαλό τους την εικόνα της τάξης τους.

Κάποτε τα ζώα αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα σχολείο προκειμένου να αντιμετωπίσουν και να λύσουν τα προβλήματα που τα απασχολούσαν. Έτσι εξέλεξαν ένα «τριμελές» σχολικό συμβούλιο στο οποίο συμμετείχε μια αρκούδα, ένα φίδι κι ένας σκαντζόχοιρος, ο οποίος θα είχε και την ευθύνη της διδασκαλίας (το καθένα από τα παραπάνω ζώα έχει το συμβολισμό του). Το πρόγραμμα που έφτιαξαν περιλάμβανε τρέξιμο, σκαρφάλωμα, κολύμβηση και πέταγμα. Όλα τα ζώα, προκειμένου να διευκολυνθεί η οργάνωση της διδασκαλίας και να μην υπάρχουν «ανισότητες», έπρεπε να διδαχθούν με τον ίδιο τρόπο όλα τα μαθήματα ανεξάρτητα από τις ικανότητες και τις δυσκολίες που διέθετε το καθένα

Η πάπια ήταν η καλύτερη στο κολύμπι, πιο καλή και από τον δάσκαλο! Στο πέταγμα, όμως, υστερούσε, όπως και στο τρέξιμο. Γι’ αυτό λάμβανε πρόσθετη βοήθεια, την ώρα που τα υπόλοιπα ζώα κολυμπούσαν. Ύστερα από λίγο καιρό, τα πόδια της, που όλοι γνωρίζουμε πώς είναι φτιαγμένα,άλλαξαν σχήμα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ακόμα και στο κολύμπι και να παίρνει χαμηλούς βαθμούς!

Ο σκίουρος είχε καλές επιδόσεις στο σκαρφάλωμα. Ήταν πρώτος! Στο πέταγμα, όμως, τα βρήκε σκούρα, μόνο άλματα ήξερε να κάνει! Τα πράγματα μάλιστα χειροτέρευσαν, όταν ο δάσκαλος επέμενε στο πέταγμα και μάλιστα από …εδάφους, ενώ ο σκίουρος ήταν μαθημένοςστα άλματα από την κορυφή των δέντρων προς το έδαφος,δηλαδή από πάνω προς τα κάτω. Έτσι με τον καιρό απογοητεύτηκε, κουράστηκε και πήρε χαμηλούς βαθμούς και στο σκαρφάλωμα, ενώ το πέταγμα από κάτω προς τα πάνω δεν το έμαθε ποτέ.

Ο αϊτός τιμωρήθηκε αυστηρά από τον δάσκαλο, γιατί στα μαθήματα του πετάγματος δεν ακολουθούσε τις οδηγίες του και βρισκόταν γρηγορότερα από τα άλλα ζώα στις κορυφές των δέντρων. 

Βασίλης Γκάτσος : Έχουμε πρόβλημα από καταρρακτώδεις βροχές και όχι από παγετό και χιόνια.



 ""Πραγματοποιήθηκε χτες, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, στο Δημαρχείο Ερμιονίδας η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου μας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Δημάρχου Ερμιονίδας και Προέδρου του Σ.Τ.Ο.,  κ. Ι. Γεωργόπουλου με θέμα: «Προετοιμασία για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας και τον συντονισμό δράσης των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2023 – 2024».


 Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό, στις δράσεις  και στις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει ο κάθε φορέας το επόμενο διάστημα, τόσο κατά το στάδιο της πρόληψης, όσο και κατά το στάδιο της αποκατάστασης των ζημιών, ύστερα από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο................""
Γραφείο Δημάρχου

 = = = = = =  = 

Στο θέμα η σύσκεψη των αρμοδίων μιλάει για λήψη μέτρων πρόληψης, μάλιστα για προετοιμασία μέτρων, για κινδύνους από εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού. Η Ερμιονίδα δεν είναι Ήπειρος ή Δυτική Μακεδονία, και οι χιονοπτώσεις και οι παγετοί είναι όχι μόνον σπάνια φαινόμενα και μικρής έκτασης, αλλά και περιορισμένα κυρίως στον δρόμο πάνω στο όρος Δίδυμο. Όντως, με ορίζοντα 50 ετών, από 1973 έως 2023, λίγες χρονιές έκλεισε ο δρόμος και για ώρες, και αρκεί μια μικρή οργανωμένη δύναμη να αποκαταστήσει γρήγορα την κυκλοφορία.

Πιο κάτω η η πληροφοριακή ανακοίνωση μιλάει για κινδύνους από εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Αυτό έπρεπε να είναι στο θέμα, γιατί πράγματι, στην Ερμιονίδα πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή και την περιουσία όλων μας είναι η ραγδαία βροχόπτωση (την γνώρισαν οι νεότεροι αρχές Σεπτεμβρίου φέτος), ή η βροχόπτωση μεγάλης διάρκειας, ή η ισχυρή βροχόπτωση μετά από βροχερές μέρες που η γη έχει χορτάσει νερό, τότε που κατεβαίνει το πραγματικό Καταφύκι. Και όντως, με ορίζοντα 50 ετών, 1973 έως 2023, έχουμε γνωρίσει τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά αν πάμε σε ορίζοντα 100 ετών πολύ χειρότερες.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Πρόσκληση – Πρόγραμμα τιμητικών εκδηλώσεων για τον Κρανιδιώτη οπλαρχηγό Παπαρσένη Κρέστα

  


Ο Κρανιδιώτης Αγωνιστής του 1821

Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Κρέστας – Παπαρσένης, 1770 (1773;)-1822 

Ο Αγωνιστής του 1821 Παπαρσένης υπήρξε μία γενναία και δυναμική προσωπικότητα της Ερμιονίδας, που με την ένοπλη δράση του συνδέει την εθνική ιδέα της ελευθερίας με τη θρησκευτική ιδέα της ορθοδοξίαςΣύμφωνα με την τοπική προφορική παράδοση, στις 4 Απριλίου 1821, μετά τη λειτουργία, ο Παπαρσένης, βγάζοντας τα άμφιά του, δεν φόρεσε τα ράσα του αλλά τη λευκή φουστανέλα. Ζώστηκε με τα άρματά του και μπήκε επικεφαλής των παλληκαριών του. Στο Γκούρι – Βιτόρεσε (πέτρα της Βιτόρας) άνοιξε βαθύ λάκκο κι εκεί έθαψε το Ευαγγέλιο, τα ιερά σκεύη και τα ράσατου. Με την ένοπλή δράση του στον Άγιο Σώστη Δερβενακίων, όπου και σκοτώθηκε (28 Νοεμβρίου 1822), συνέβαλε στην απελευθέρωση του Ναυπλίου.



Το Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου, θεματοφύλακας της τοπικής ιστορίας και παράδοσης, με την επιλογή του να κατασκευάσει και να φιλοξενήσει τη φορεσιά του Παπαρσένη, τιμά την επέτειο των διακοσίων (200) χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και διαφυλάσσει 
την προφορική παράδοση 

Οι φορεσιές του Παπαρσένη, που φυλάσσονται στο Λαογραφικό Κέντρο, αποτελούνται από την παραδοσιακή λευκή φουστανέλα και το πουκάμισο, τα οποία είναι κατασκευασμένα στο πρότυπο των ευζωνικών ρούχωντο γιλέκο και, σύμφωνα με τον πίνακα της Μονής των Αγ. Αναργύρων, το καβάδι, ένα είδος βυζαντινού μανδύα των λογίων, το οποίο φορούσαν και οι κληρικοί ως σύμβολο της λογιοσύνης τουςΤέλος, σύμφωνα με πίνακες που αναπαρίστανται οι ιερείς στον αγώνα του 1821, φαίνεται ότι φορούσαν για υποδήματα, μπότες.

 

 


Έρευνα για τη φορεσιά Αρχιμανδρίτη Αρσένιου Κρέστα – Παπαρσένη

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Ξεκίνησε στην Αρχιερατική Επιτροπεία Ερμιόνης η λειτουργία της Σχολής Γονέων.

 


ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ 


Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου  Ποιμενάρχη μας κ. ΕΦΡΑΙΜ, ξεκίνησε στην Αρχιερατική Επιτροπεία Ερμιόνης η λειτουργία της Σχολής Γονέων.  

Το εσπέρας του Σαββάτου της 25ης  Νοεμβρίου 2023 ,πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύναξη στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης (παλιό σχολείο Συγγρού) . 


Θέμα της  συνάξεως ήταν:" Μέσα από τα μάτια του Δασκάλου" (Αναγνώριση των μαθησιακών δυσκολιών στην τάξη). 

Ομίλησαν  οι εκπαιδευτικοί:  κ. Θανασιά Κωνσταντίνα και  κ.Κουκουμάτη  Αικατερίνη, οι οποίες ανέπτυξαν το φάσμα των μαθησιακών  δυσκολιών, που προέρχονται από ποικίλους παράγοντες, τον τρόπο διάγνωσής τους  τονίζοντας ότι τα παιδιά που έχουν αυτού του είδους τις δυσκολίες δεν υστερούν σε τίποτα από τα υπόλοιπα και αυτό που χρειάζεται είναι τόνωση της αυτοπεποίθησης τους, φροντίδα από  την οικογένεια και το σχολείο.


 Οι μαθησιακές  δυσκολίες όσο νωρίτερα διαγνωστούν από την την οικογένεια και το σχολείο τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα για την πρόοδο των μαθητών. 


Η πρόοδος όμως επιτυγχάνεται μέσα από την υπομονετική προσπάθεια των μαθητών αλλά  και των διδασκάλων που στόχος τους είναι να κερδίσουν τη συμπάθεια των παιδιών και την ενεργητική συμμετοχή τους στην Παιδεία.


Συντάκτης : Αρχιερατική  Επιτροπεία  Ερμιόνης.


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

ΙΛΜΕ Συνέχεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων Νοεμβρίου 2023.

 

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 επισκέφτηκαν το Μουσείο 70 μαθητές της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου.

Οι μαθητές του παραπάνω σχολείου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη. Τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύγκλησή της. Οι πρωταγωνιστές, οι αποφάσεις. Η προσωπικότητα του Γεωργίου Σισίνη. Τα ιστορικά ντοκουμέντα, τα έγγραφα.» Το πρόγραμμα εκπόνησε και παρουσίασε η Τίνα Αντωνοπούλου, πρόεδρος του ΔΣ του ΙΛΜΕ.

Η παρουσιάστρια του προγράμματος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσωπικότητα του Γεωργίου Σισίνη, προέδρου της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με την προσωπικότητα του Γεωργίου Σισίνη στο άρθρο της Τίνας Αντωνοπούλου με τίτλο «Γεώργιος Σισίνης, πολλού πνεύματος και δραστηριότητος ανήρ» κάνοντας  κλικ εδώ .

Μετά το πέρας του προγράμματος δόθηκε στους μαθητές σχετική εργασία.

 Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί την Δ/ντρια του σχολείου Ελένη Στογιάννου. Επίσης ευχαριστεί τους καθηγητές /-τριες του σχολείου Λέα Αλεξανδρή, Ζαχαρούλα Φασιλή, Μαρίνα Μερτύρη, Ελένη Μίλκα και τον Μανώλη Λουκάκη, οι οποίοι /οιες παρευρέθηκαν και βοήθησαν στην επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος.

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

ένα γεράκι



στις Αδέρες.