Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Οι τρείς περίοδοι εξέλιξης του Ανθρώπινου Βιοϋπολογιστή. Δρ Μάνος Δανέζης



Μάνος Δανέζης: Σήμερα νιώθω υποχρεωμένος να απαντήσω σε μια επίμονη ερώτηση που μου τίθεται συνέχεια (μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες στην διάρκεια διαλέξεών μου), χωρίς να έχω τον χρόνο (και πολλές φορές και την πρόθεση) να απαντήσω λόγω διάφορων συνθηκών και εσωτερικών σκέψεών μου.

Υπενθυμίζω ότι, πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας επιστημονικά πειραματικά δεδομένα της Νευροφυσιολογίας και της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας, έχουμε δείξει το γεγονός ότι ο η υλική υπόσταση του Ανθρώπου, λειτουργεί ως ένας σταθερά εξελισσόμενος βιοϋπολογιστής τεραστίων δυνατοτήτων.

Η ερώτηση η οποία συνεχώς και ευλόγως τίθεται αφορά τις μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης του Ανθρώπινου Βιοϋπολογιστή, καθώς και κάποιες ψυχοφθόρες σκέψεις και ερωτήσεις που δημιουργούνται σε κάθε στάδιο εξέλιξής του.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ



 Το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ συμμετέχοντας στην 10 γιορτή ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΆΔΟΥ Δημιούργησε 100 στεφανια ΕΛΙΑΣ στολίζοντας τα καταστήματα του ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ. Στόλισε το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ την πλατεία ΠΑΠΑΡΣΕΝΗ το άγαλμα της ΜΗΤΕΡΑΣ και το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ.Έδωσε γιορτινή εικόνα.



ΟΙ εθελόντριες υποστηρίζοντας την παράδοση του Κρανιδίου και  το Αρίστης ποιότητας ελαιόλαδο
με παράδοση Ιστορική .Κάθε γωνία και λιοτρίβι ο θόρυβος των ελαιοτριβείων ηχούσε στούς δρόμους .
Τα ζώα της εποχής μετέφεραν τις ελιές και το λάδι .Η οικοδέσποινα περίμενε να γλυκάνει τους

από μελαγχολία

 


ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ

Όπως η χλόη φύεται στις χαρακιές των βράχων
Όπως πυκνώνει στα κενά και ανυψώνεται
Ανάμεσα από ξύλα πέτρες και νερά η περικοκλάδα
Έτσι κι η θλίψη μου θεριεύει χόρτο πρόθυμο
Καταλαμβάνοντας κενά της αμεριμνησίας
Και βάζοντας φωτιά σε γλυκασμούς
Χορταριάζω ολόκληρος από μελαγχολία
Και δεν φταίει γι΄ αυτό ο καιρός κι η εποχή
Παρά μόνον ο κρύος άνεμος
Που μέσα μου φυσάει
Κι έχει σκοπό να με παγώσει
Και να με σπάσει σαν το κρύσταλλο


Ηλίας Κεφάλας
[Ἀπὸ τὴ συλλογή μου «Γραφέας τοῦ φυσικοῦ ἔπους», 2021]

Έλλη Βασιλάκη

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

ΧΡΙΣΤΟΣ Ν. ΜΠΟΥΚΗΣ του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 ΧΡΙΣΤΟΣ Ν. ΜΠΟΥΚΗΣ

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

«Και τον βίον αδιάβλητος και τοις τρόποις ανεπίληπτος και ταις εμπερίαις άριστος»1

Τον γνώρισα το 1959 όντας μαθητής της Β΄ τάξης, αν δεν με απατά η μνήμη μουτου Γυμνασίου Κρανιδίου. Εκείνος ήταν ο καθηγητής μας στο μάθημα των Θρησκευτικών. 

Σοβαρός, γλυκομίλητος, ευγενέστατος, με ήσυχο γαλήνιο βλέμμα και ψυχική γενναιοδωρία, απαραίτητη για «το κτίσιμο» των παιδικών ψυχών. Σαφής, μεταδοτικός και εκφραστικός στη διδασκαλία «κατά κοινή ομολογία», καθώς δίδασκε και σε άλλες τάξεις τα μαθήματα των Αρχαίων και των Νέων Ελληνικών, αφού εκτός από τη θεολογία είχε σπουδές και στη φιλολογία. Άριστος επιστήμονας και παιδαγωγός, λαμπρός «χειριστής» της εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής.

Με τη διδασκαλία του προσανατόλιζε, παραδειγμάτιζε, ενέπνεε, αφού γι’ αυτόν διδασκαλία δεν ήταν εκείνο που έκανε αλλά αυτό που ο ίδιος ήταν!

Γοητευτικός, όμορφος, κομψός με σήμα κατατεθέν τις χαρακτηριστικές γραβάτες εξαιρετικής ποιότητας που έλαμπαν στα πεντακάθαρα πουκάμισά του και τραβούσαν την προσοχή των μαθητών. 

− Για να δούμε με τι χρώμα γραβάτας θα παρουσιαστεί σήμερα ο Θεολόγος, αναρωτιόμαστε.

Τα χρόνια πέρασαν, η ελκυστική του παρουσία είχε μείνει κάπου βαθιά στην άκρη του μυαλού μου. Τη δεκαετία του 1970, νεαρός δάσκαλος τότε εγώ, τον συνάντησα ξανά. Ο Χρίστος Μπούκης, έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές, με δύο διδακτορικά αν δεν κάνω λάθοςαναλάμβανε τη διεύθυνση του Διδασκαλείου Μέσης Εκπαίδευσης! Ήταν η κορυφαία «επιτελική» θέση της μαχόμενης Β/θμιας Εκπαίδευσης. Σ’ αυτή, τα προηγούμενα χρόνια, είχαν υπηρετήσει ηγετικές μορφές της Παιδείας και διαπρεπέστατοι επιστήμονες και παιδαγωγοί, όπως ο Νικόλαος Εξαρχόπουλος, ο Δημήτριος Γληνός, ο Κωνσταντίνος Γεωργούλης και άλλοι.

Μισό αιώνα αργότερα από τυχαία γεγονότα άκουσα ξανά τη φωνή του. Ήμουν Σχολικός Σύμβουλος και υπηρετούσα στο ΥΠ.Ε.Π.Θ. ως Σύμβουλος των αειμνήστων Υπουργών Μ.Γιαννάκου και Γ. Καλού σε θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Δεν θυμάμαι, αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αν του τηλεφώνησα εγώ για ένα βιβλίο που είχε εκδώσει εκείνη την εποχή ή εκείνος, να ρωτήσει για θέμα της αρμοδιότητάς μου.

Αναγνώρισα αμέσως τη ζεστή φωνή του, σαν αστραπή πέρασαν από το νου μου εικόνες και αναμνήσεις, τον χαιρέτησα με απέραντο σεβασμό και συγκίνηση, του θύμισα ποιος είμαι και ένιωσα τη δική του αμηχανία και έκπληξη. Χάρηκε για την υπηρεσιακή μου εξέλιξη, με ρώτησε για την οικογενειακή μου κατάσταση, τις ενασχολήσεις μου και εγώ με τη σειρά μου τον ενημέρωσα για το θέμα του. Κλείσαμε το τηλέφωνο και τις επόμενες ημέρες έλαβα το βιβλίο του με τον τίτλο «ΑΝΑΒΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ». 

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Με αφορμή τις εξαιρετικές ξεναγήσεις και τα επιτυχημένα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης σε μαθητές των σχολείων της Ερμιονίδας, θέλησα να διατυπώσω και να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για το πάντα επίκαιρο θέμα της θεωρίας (των λόγων) και  των έργων (των πράξεων) στη ζωή και ειδικότερα τη διδασκαλία.

Ο Ινδός Νομπελίστας ποιητής (1913) Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, χρησιμοποιεί τον παρακάτω διάλογο θέλοντας να δείξει πως οι δύο κορυφαίες δυνατότητες του ανθρώπου, ο Λόγος και η Πράξη, είναι ισοδύναμες και ισόκυρες

− Ντρέπομαι που είμαι αδειανός! είπε ο Λόγος στην Πράξη

Και η Πράξη ανταπάντησε:

− Καταλαβαίνω πόσο φτωχή είμαι, όταν βλέπω εσένα!

Η πράξη προϋποθέτει τον λόγο και το αντίστροφο για να οδηγείται η ζωή σε ισορροπία, αρμονία και πρόοδο. Πολλές φορές, βέβαια, δίνεται λανθασμένα η εντύπωση πως οι «δυνατότητες» αυτές διατελούν σε πλήρη αντίθεση και αντιπαράθεση μεταξύ τους. Καλοεξετάζοντας, όμως, όλες τις δράσεις του ανθρώπου διαπιστώνουμε πως η θεωρία είναι συνέπεια της πράξης και η πράξη αποτέλεσμα της θεωρίας. Κανένα προβάδισμα μεταξύ τους δεν υπάρχει.Ακόμα και η κατανόηση είναι μια σύνθετη ενέργεια αποτέλεσμα της αρμονικής ζεύξης της θεωρίας και της πράξης.

Ο άνθρωπος στην ολοκληρωμένη του διάσταση είναι ταυτόχρονα και πρακτικός και φιλόσοφος. Ο Ίωνας Δραγούμης εύστοχα επισημαίνει ότι «την ιδέα από την πράξη και αντίστροφα, τις ξεχωρίζει ένα μούδιασμα και μια μικρή δύναμη».

Βασίλης Γκάτσος: Θα τολμήσουμε καμιά φορά;;;

 ΙΣΡΑΗΛ

Έχει έκταση όση η Πελοπόννησος, αλλά 10πλάσιο πληθυσμό.
Με τον ρυθμό που αυξάνει ο πληθυσμός του σε 30 χρόνια μπορεί να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια.
Το μεγαλύτερο μέρος του είναι έρημος.
Το τεράστιο πρόβλημα νερού το λύνει με αφαλάτωση, με οικονομία στη χρήση του νερού, και τεχνολογία στον αγροτικό και βιομηχανικό τομέα.

Ήδη παράγει με αφαλάτωση 600 εκατομμύρια κ.μ. νερό το χρόνο και εντός του 2023 παραδίδονται άλλες 3 μονάδες αφαλάτωσης με συνολικά 400 εκατομμύρια κ.μ. το χρόνο.
Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και στη Σαουδική Αραβία. Θα παίρνουν ενέργεια από τον ήλιο, θα την κάνουν νερό, θα τη κάνουν ρεύμα, θα την κάνουν υδρογόνο.

Και να η απορία:  Με τόση άλμη που προκύπτει από την αφαλάτωση, τα ψάρια στη θάλασσα του Ισραήλ θα έπρεπε να βγαίνουν έτοιμα .....παστωμένα, οι δε κάτοικοι να έχουν πάνω τους ένα στρώμα αλατιού σαν τη γυναίκα του Λωτ. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει.

Και μεις εδώ στην Ερμιονίδα, οι "έξυπνοι"  και οι "προοδευτικοί" έχουμε …. επιστημονικά αποδείξει ότι αν φτιάξουμε μία μονάδα αφαλάτωσης που να μας δίνει το χρόνο μόλις 1 εκατομμύριο κ.μ. πόσιμο νερό, θα παστωθεί όλη η Ερμιονίδα! Προτιμάμε να περιμένουμε 40 χρόνια τον Ανάβαλο, και από τη στιγμή που αρχίσει να κατασκευάζεται το έργο, άλλα 10 χρόνια τουλάχιστον μέχρι να δούμε το νερό του στα κτήματά μας (περίπου στο 1/6 των κτημάτων μας, γιατί δεν επαρκεί για όλα).

Σημείωση: Το Ισραήλ ξεκίνησε με κόστος νερού από αφαλάτωση 0.70 ευρώ ανά κ.μ. και σήμερα έχει πέσει στα 0.50 ευρώ ανά κ.μ. Εμείς οι εξυπνότατοι πίνουμε νερό με 0.17 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 170 ευρώ το κ.μ.

Βασίλης Γκάτσος

 

Καλημέρα


 

Εκπαιδευτική επίσκεψη των τμημάτων Γ2 και Δ2 του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης στο Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης - Εστία πολιτισμού

 


 
 Εκπαιδευτική επίσκεψη των τμημάτων Γ2 και Δ2 του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης στο Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης - Εστία πολιτισμού

 Το παιδί με το πατίνι, οι βόλοι, οι σβούρες, το πίτσι, τα στρατιωτάκια, οι κούκλες, τα πάνινα ζωάκια, οι μαριονέτες, η σχολική γωνιά με το θρανίο και το μαυροπίνακα, τα πήλινα αντίγραφα των αρχαίων παιχνιδιών, το παιδικό δωμάτιο και ο χώρος της ραπτικής …περίμεναν τους μικρούς μαθητές… Τα παιχνίδια βγήκαν από τον παραμυθένιο κόσμο τους και αφηγήθηκαν την ιστορία τους  στα παιδιά…

 

 Οι μικροί μαθητές γνώρισαν τα παιχνίδια των παππούδων τους και αναλογίστηκαν ότι και αυτοί θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν» ένα παιχνίδι κατασκευάζοντάς το…

 


 
Οι κυρίες Μαρία Τράκη και Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ υποδέχτηκαν στο Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης τα τμήματα Γ2 και Δ2 συνοδευόμενα από τις εκπαιδευτικούς 

κ. Σιάννα Τζωρτζίνα και κ. Σκούρτη Παρασκευή  για να υλοποιήσουν  το πρόγραμμα:«Τα παιχνίδια στην αρχαιότητα».

 

   Η κ. Τράκη  αναφέρθηκε σε ατομικά, ομαδικά και εθιμικά παιχνίδια,  στα υλικά και τον τρόπο κατασκευής τους, όταν τα παιδιά κατασκεύαζαν μόνα τους τα παιχνίδια τους Παρουσίασε τις σφεντόνες, τις σβούρες, το ξύλινο αλογάκι, το καραβάκι,  τα μολυβένια στρατιωτάκια, τις χειροποίητες πάνινες κούκλες, τα τόπια με κουρέλια και χρωματιστές κλωστές.

   


 Η κ. Ήρα Φραγκούλη 
Βελλέ παρουσίασε στους μαθητές των τμημάτων Γ2 και Δ2τα παιχνίδια στην αρχαιότητα, τα οποία μοιάζουν πολύ με τα σημερινά, όπως το άθυρμα (αλογάκι πάνω σε ρόδες), τις πλαγγώνες (κούκλες φτιαγμένες από πηλό),  τη σφαίρα  (μπάλα φτιαγμένη από δέρμα ή από πολύχρωμα κομμάτια ύφασμα ραμμένα μεταξύ τους).

  Τα παιδιά διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη: «Και να σου πω για τα παιχνίδια μας», έλυσαν ακροστιχίδες με θέμα: «Τα παιχνίδια στην αρχαιότητα» και χάρηκαν τη χειροτεχνία της πλαγγώνας. Αποχαιρέτησαν με λύπη τις πολύχρωμες  ξύλινες σβούρες  που χόρευαν τρελά το χορό τους μπλέκοντας τα χρώματά τους!!!

 

  Ευχαριστούμε τις κυρίες Μαρία Τράκη και Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ

  και το μέλος του Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου κ. Θέλξη Ζερβού.

 

 

Η εκπαιδευτικός 

Σκούρτη –Δαγρέ Παρασκευή 

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή στη λίμνη Δόξα στις 13/11/22


 Η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή στη λίμνη Δόξα στις 13/11/22


⭕️Μια όμορφη μονοήμερη ταξιδιωτική εμπειρία, κανονίζουν τα μέλη και οι φίλοι της χορευτικής μας ομάδας!
⭕️Δηλώστε συμμετοχή για μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εξόρμηση ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, την επόμενη Κυριακή 13/11 στη Λίμνη Δόξα, στο Φενεό & στη Γκούρα.
Πληροφορίες - συμμετοχές: 698 185 0553 & 697 748 5865

10η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου 11-12-13 Νοεμβρίου στο Κρανίδι