Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟYΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ναύπλιο, 9 Ιανουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Ερώτηση Ανδριανού στη Βουλή για την ανησυχία που έχει προξενήσει σε  ροδακινοπαραγωγούς το ενδεχόμενο να ζητηθεί η επιστροφή των αντισταθμιστικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν το 2015 συνολικού ύψους 33 εκ. ευρώ,  λόγω των απωλειών εισοδήματος από την ρωσοουκρανική σύγκρουση
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε σήμερα στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου με θέμα την έντονη ανησυχία έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα σε ροδακινοπαραγωγούς της Αργολίδας και ολόκληρης της χώρας μετά τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Β. Αποστόλου κατά τη συνάντηση που είχε με

αν ξέρεις τι θες,

αυτό είναι το μόνο που χρειάζεσαι: 


Α Γ Α Π Η
να δίνεις (είναι απόφαση)
Έλλη Βασιλάκη

Πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι σαλεμένοι στον Πλανήτη ΓηΠρόσφατα στην « πολιτισμένη» Γερμανία, το πολιτικό κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων, ήθελε να περάσει νόμο που θα επέτρεπε τη σεξουαλική σχέση ανθρώπων με ζώα, ενηλίκων με παιδιά, καθώς και την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών αυτών. Συγκλονιστικό; Αμ δε, υπάρχουν και χειρότερα. 
Σε μια άλλη «πολιτισμένη» χώρα την Αυστρία, το Κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων ( οι λέξεις έχουν χάσει πλέον το νόημά τους), χρηματοδότησε ένα ενημερωτικό video, για να δείξουν ποια μέρη του βρεφικού σώματος είναι κατάλληλα να γίνουν σνίτσελ η σούπα. Βρεφικό κρέας που καταναλώνεται εδώ και χρόνια μόνο από την πάμπλουτη ελίτ. Δείτε τα videos  ΕΔΩ και ξεράστε ελεύθερα.

Γιάννης Λακούτσης

«Μάθε Braille»

Αυτός είναι ο τίτλος μιας καινοτόμου σε διεθνές επίπεδο
και ταυτόχρονα εξαιρετικά χρήσιμης εκπαιδευτικής εφαρμογής που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,
για την εκμάθηση του κώδικα Braille δωρεάν, με τη χρήση έξυπνων συσκευών που χρησιμοποιούν το σύστημα Android.

Δωρεάν εκπαιδευτική εφαρμογή εκμάθησης Braille

 Δεκτές αιτήσεις για νέο κύκλο μαθημάτων

Η εφαρμογή, μέσω μιας απλής και διασκεδαστικής διαδικασίας, δίνει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να μάθει και να εξασκηθεί στη γλώσσα – εργαλείο για τα άτομα με οπτική αναπηρία, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, ενώ επιπλέον μπορεί από μόνος του να ελέγξει την πρόοδό του με τη χρήση

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τηλ.: 213 1616900
 Fax: 210 3246165

Αθήνα,  7 Ιανουαρίου 2016


Προς:
1. Ομοσπονδίες-Μέλη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
2. Σωματεία του ΔημοσίουΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

  
Συνάδελφοι,

Καλείστε σε σύσκεψη Ομοσπονδιών και Διοικητικών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιων Σωματείων Αττικής τη

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 και ώρα 13:30,

στο Ξενοδοχείο «Amalia Hotel» (Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 10-Αθήνα),

με θέμα: «Προετοιμασία πολύμορφων κινητοποιήσεων για την ανατροπή της προωθούμενης κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος.»

*** Οι Ομοσπονδίες καλούνται να ενημερώσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων-Μελών τους στο λεκανοπέδιο για συμμετοχή στην παραπάνω σύσκεψη.

*** Η παρουσία σας κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

8ο ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΡΑΠΙΝΤ « ΠΑΛΑΜΗΔΕΙΑ 2016 »

8ο ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΡΑΠΙΝΤ
« ΠΑΛΑΜΗΔΕΙΑ 2016 »
ΣΚΟΠΟΣ: ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ο ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ « Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ»
 ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ «Ε.Σ.Σ.ΠΕ.Π.» 
υπό την αιγίδα  ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ‘ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΜΑΡΤΖΗ – ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ’.

ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ « ΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ » ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: ΕΛΒΕΤΙΚΟ 5  ΓΥΡΩΝ ΜΕΧΡΙ 32 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΜΙΛΟ & 7  ΓΥΡΩΝ ΜΕΧΡΙ 64 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ FIDE ΚΑΙ ΕΣΟ.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Πρόσεξε τι σκέφτεσαι!!

Προτείνει η Μαίρη Φασιλή

Ο κάθε άνθρωπος είναι αυτό που είναι, εξαιτίας των σκέψεων που τον κυριαρχούν, στις οποίες επιτρέπει να καταλαμβάνουν την διάνοια του. Αυτές τις σκέψεις που ενθαρρύνει με την συμπάθεια και τις αναμειγνύει με μιά ή περισσότερες απο τις αισθήσεις του. Οι σκέψεις αυτές αποτελούν την κινητήρια δύναμη, η οποία κατευθύνει κι ελέγχει την κάθε του κίνηση, δράση, πράξη και φυσικά αποτέλεσμα.

Οι σκέψεις που κάνει, ενισχυμένες απο τα συναισθήματα που κυριαρχούν την στιγμή που αυτές γεννιούνται, δημιουργούν μιά "μαγνητική" δύναμη, που προκαλεί κι ελκύει άλλες όμοιες ή σχετικές σκέψεις.

Οποιαδήποτε σκέψη, ιδέα, σχέδιο, κυριαρχεί στο μυαλό του ατόμου, προσελκύει μεγάλο αριθμό παρόμοιων σκέψεων. Αυτές εγκαθίστανται στην διάνοια, μέσα απο την επανάληψη, και καθοδηγούν με τη σειρά τους τον νου απο το υποσυνείδητο σε δράση, για την υλοποίηση τους.

Ολοι μπορούν να "εξαπατήσουν" το υποσυνείδητο τους, δίνοντας του οδηγίες με τις κυρίαρχες σκέψεις τους (θετικές για όσους επιθυμούν επιτυχία, βέβαια), κι αυτό να εκτελεί τις εντολές τους, οδηγώντας τους στον στόχο που έχουν ορίσει, βρίσκοντας ανέλπιστα τρόπους να ξεπερνά τα εμπόδια που παρουσιάζονται στην πορεία, με μιά έμπνευση και δύναμη που το ανυποψίαστο άτομο ποτέ δεν φανταζόταν οτι διέθετε.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Έκλεισαν το κέντρο υγείας Κρανιδίου και… πήγαν διακοπές;

kontranews 
Ακούγεται απίστευτο, ωστόσο συνέβη και αυτό και μάλιστα στην Ελλάδα του 2016, πλέον!
Διευθυντής και… ιατροί του κέντρου υγείας Κρανιδίου εγκατέλειψαν τα πόστα τους και έφυγαν για… διακοπές, αφήνοντας στη μοίρα τους πολίτες!
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του kontranews, για την υπόθεση άσκησε ποινικές διώξεις ο Εισαγγελέας Ναυπλίου.
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι από τις πρώτες 8 ημέρες του Ιανουαρίου οι εφημερίες του κέντρου υγείας έμειναν ακάλυπτες, καθώς ο διευθυντής είχε φροντίσει επικαλούμενος ελλείψεις προσωπικού να «βγάλει» εορταστικό πρόγραμμα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους υφιστάμενους του!
Ουσιαστικά δηλαδή άφησε στην τύχη τους πολίτες που μαζί με τις ευχές για τη νέα χρονιά προσεύχονταν να μην αρρωστήσουν καθώς δεν υπήρχε κέντρο υγείας για να αναζητήσουν βοήθεια!
Σημαντικές ευθύνες για τη διαμορφωθείσα κατάσταση φαίνεται πως βαρύνουν την 6η υγειονομική ΔΥΠΕ που εδρεύει στην Πάτρα καθώς φαίνεται πως ενέκρινε το πρόγραμμα εφημεριών του κ.υ. Κρανιδίου!
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο διευθυντής του κ.υ. αποφάσισε να το κλείσει επικαλούμενος ελλείψεις προσωπικού, ωστόσο όπως αποδεικνύεται ήθελε απλά να απολαύσει χωρίς καμία έννοια τις διακοπές του, καθώς αν δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι βάρδιες θα έπρεπε το πρόβλημα να «μεταφερθεί» στο τέλος του Ιανουαρίου και όχι στην αρχή του! Αλλά βλέπετε η έναρξη του μήνα ήταν πιο κοντά στην εορταστική περίοδο!

Μακάρι το 2016 να μην είναι απλά 2015 + 1

Του Βασίλη Γκάτσου
 
2015: Τρία περιστατικά.

1). Παλαίμαχος φίλος ψαράς ξυπνάει στις 4 το πρωί, πάει προς Ακρογιαλιά, ρίχνει τα δίχτυα, τα σηκώνει και στις 10 έχει επιστρέψει στο λιμάνι της Ερμιόνης. Μια ώρα ξεψαρίζει και τακτοποιεί τα δίχτυα. Τα δίχτυα ανά 10 μέτρα και μια μεγάλη τρύπα. Η "καλή πισκάδα" είναι 4 σκρουπιά, 2 σπάροι, 3 χάνοι, 2 πέρκες, 3 γόπες, 10 κοτσομούρες και 15 μπαρμπουνάκια. Σύνολο 20 ευρώ με πώληση κατευθείαν από το καΐκι, γιατί ο μανάβης δεν θα έδινε πάνω από 10. Τα έξοδα: πετρέλαιο 5 ευρώ. Καθαρά 15 ευρώ. Αν βάλουμε και ένα ποσό για να επισκευαστούν δίχτυα, μηχανές, σκάφος κ.λ.π, ο ψαράς μπήκε μέσα τουλάχιστον 20 ευρώ.
Δεν ήταν μια ξεχωριστή άτυχη μέρα, αλλά η συνήθης καθημερινή ψαριά.
Πώς αντιμετωπίζει ο ψαράς αυτή την κατάσταση;
1). Όσο αντέξει το σκαρί μέχρι να στουπιάσει "σαν την βάρκα του μπαρμπα Σάββα" που λέγανε οι παλιοί. Μετά τέλος.
2). Μηχανή: Καμιά συντήρηση. Κατ' ανάγκη επισκευή όταν χαλάσει, και δεν τα καταφέρει μόνος του.
3). Είναι τέτοιες οι ζημιές από δελφίνια, φώκιες, χελώνες, που το μπάλωμα είναι ασύμφορο. Οι τρύπες πολλαπλασιάζονται και όταν το δίχτυ πλέον δεν ψαρεύει τίποτα (σουρωτήρι δηλαδή) ο ψαράς

Ο ελληνικός ουρανός 365 μέρες το χρόνο, σε ένα βραβευμένο βίντεο

Ένα timelapse βίντεο, του  Παναγιώτη Φιλίππου, με τον τίτλο «Greek Skies«, αφιερωμένο στον ελληνικό ουρανό, κέρδισε το βραβείο Best of the Fest των Hollywood International Independent Documentary Awards (HIIDA), καθώς συμμετείχε στην επίσημη επιλογή των Los Angeles Independent Film Festival Awards για τον μήνα Δεκέμβριο.
Για την πραγματοποίησή του βίντεο χρειάστηκαν 365 ημέρες, 55.000 φωτογραφίες, 825 ώρες λήψεων.
Ο φωτογράφος ταξίδεψε περίπου 8.400 χιλιόμετρα, από το Πήλιο και τον Βόλο, στα Μετέωρα, το Άγιο Όρος, την Αντίπαρο, μέχρι τα Καλάβρυτα και την Πάτρα για να συλλέξει όλα τα καρέ του.
To τελικό βίντεο χρειάστηκε 650 ώρες επεξεργασίας για να φτάσει στην τελική του μορφή.
Το έργο του  είναι αφιερωμένο στην μνήμη του πατέρα του, ενώ

Ανακύκλωση: στον αυτόματο πιλότο της αγοράς

Απο τον Τάσο Κεφαλά
Πολλές φορές στο παρελθόν, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ προσπάθησε να φωτίσει βασικές πτυχές της διαχείρισης 
των ανακυκλώσιμων υλικών στη χώρα μας. Η τελευταία προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους 
μήνες και απέφερε, με περιπετειώδη τρόπο, μια εκτεταμένη απάντηση του ΕΟΑΝ, την οποία έχουμε ήδη 
σχολιάσει. Για πολλά από αυτά τα ζητήματα εξακολουθεί να υπάρχει ανεπαρκής πληροφόρηση, που μας κάνει πολύ επιφυλακτικούς, ως προς την εγκυρότητα των στοιχείων που χρησιμοποιούνται από την πολιτεία για την περιγραφή της κατάστασης και για την παρακολούθηση της εκπλήρωσης των εθνικών στόχων. 

Αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε και στο υπουργείο περιβάλλοντος, από το οποίο πήραμε μια αποκαλυπτική 
των προβλημάτων απάντηση, την οποία δημοσιοποιούμε σήμερα, μαζί με τα δικά μας σχόλια. 

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης: http://prosynat.blogspot.gr/2016/01/blog-post_8.html
Κούμαρο ένα άγριο φρούτο της Ελληνικής χλωρίδας με ιαματικές ιδιότητες

Οικογένεια: Ericaceae
Γένος: Arbutus
Είδος: Κουμαριά (Arbutus Unedo)
Έξω, το δέντρο είναι γνωστό ως: Strawberry Tree
Η κουμαριά είναι ένα από τα ωραιότερα φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Είναι μεσογειακό είδος, αρκετά διαδεδομένο σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Ακόμη υπάρχει στην Ιρλανδία ως ιθαγενές φυτό, (άλλα όχι στην Αγγλία).
Η κουμαριά αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα στην ζώνη των αείφυλλων – πλατύφυλλων, που εκτείνεται μέχρι 1.000 μ. υψόμετρο. Την συναντάμε σε θαμνώνες και δάση, σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές. Επειδή θεωρείτε άριστο καλλωπιστικό φυτό έχει μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο. (Αμερική , Αυστραλία κ.λ.π.)
Είναι αειθαλές φυτό (δεν ρίχνει ποτέ τα φύλλα της) στην Ελλάδα είναι συνήθως θάμνος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα, αλλά στις άλλες χώρες γίνεται δέντρο-ειδικά αυτά που χρησιμοποιούν ως καλλωπιστικό φυτό- που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα ύψος.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

«Έφυγε» η ηθοποιός Άννα Συνοδινού

Έφυγε» σήμερα το πρωί, η μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός Άννα Συνοδινού. Η  παγκόσμιας φήμης τραγωδός του κλασσικού θεάτρου, πέθανε στα 88 της χρόνια.

Καλημέρα!

Σας στέλνω αυτή την όμορφη φωτογραφία της NASA που δείχνει την "δύση"της Γης στον ορίζοντα της Σελήνης,παρμένη από τον δορυφόρο
Ν. Σ.

ΒΙΒΛΙΟ : μια διαφορετική λίστα

80 βιβλία που καμία γυναίκα δεν θα έπρεπε να διαβάσει(!):
μια κριτική αποδόμηση των βιβλίων που σε κάνουν "άνδρα"
και σκέψεις για την οικοδόμηση της ταυτότητάς μας μέσα από την ανάγνωση. 

Ίσως τελικά λέει πολλά για την ευαλωτότητα του φύλου το ότι εδώ και τόσα χρόνια χρειάζεται να δημοσιεύονται επί μηνιαίας βάσης οδηγίες σχετικά με το πως να ανήκει κανείς σε ένα από τα δύο βασικά φύλα με επιτυχία.... Η συγγραφέας, ιστορικος και ακτιβίστρια Rebecca Solnit

Πριν από κάποια χρόνια το περιοδικό Esquire δημοσίευσε μια λίστα που κατά περιόδους επιστρέφει σαν ζόμπι από τον τάφο και στοιχειώνει το διαδίκτυο κι απ' όσο μπορώ να κρίνω ενσαρκώνει απόλυτα τον σκοπό του συγκεκριμένου εντύπου. Οι μηνιαία εκδιδόμενες οδηγίες του περιοδικού δεν απευθύνονται σε εμένα οπότε γνωρίζω τα περιεχόμενα του κυριως από τους τίτλους και τις ημίγυμνες κυριες στο εξώφυλλο του. Διάβασα όμως την λίστα του Esquire για "Τα 80 Καλύτερα Βιβλία που Κάθε Άνδρας Πρέπει να Διαβάσει" όταν παρουσιάστηκε μπροστά μου στο Facebook.
Η λίστα αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι πρόκειται για ένα περιοδικό για άνδρες, κι ότι αν σήμερα πολλοί νέοι άνθρωποι αποποιούνται την "δυαδικότητα" των φύλων, επαναστατούν ενάντια σε σαφώς περισσότερους και πιο ισχυρούς ανθρώπους που ορθώνουν το φύλο ως άλλο Σιδηρούν Παραπέτασμα διαιρόντας την ανθρωπότητα.

ΓΙΑΝΝΗΣΓΕΙΤΟΝΙΑ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΟΥ ΣΤΕΝΟΣ
Κοίλης 17. Εκείνη σκουπίζει το μονίμως ασκούπιστο πεζοδρόμιό μας μπροστά απ' το σπίτι τους - η μάνα του.
Κοίλης 19. Εκείνος αραχτός στο καφενείο δίπλα, αγρίμι στο κλουβί, τόχει ρίξει στην πρέφα απ' το πρωί, moody and sexy ο Γιάννης, μπορεί και Αλβανός, και οικοδόμος πιθανώς, πετάει τα φύλλα με θυμό στον Γιώργο τον επίσης άνεργο εργολάβο οικοδομών. Φράγκο δε δίνουν για τις ''καταγγελίες των πολιτικών κομμάτων'' για βομβιστικές και τρομοκρατικές ενέργειες, μιλιά απ' τα χείλη τους δε βγαίνει. Αλλά ο Γιάννης.... Παρά το ατίθασσο της μορφής του, τις δυο μεγάλες αυλακιές γύρω απ' το αισθησιακό του στόμα, την αρρενωπή του την κοψιά, έτσι όπως κατεβαίνω προς την Κοίλης τριανταεννιά (39) και τούς συγκρίνω, να, σάς ορκίζομαι, φτυστός η μάνα του είναι! όλη εκείνη η αντρική του η λεβεντιά χέρι με χέρι πάει με τη μαμά... - εκείνη σκουπίζει, αυτός ρίχνει τα χαρτιά...

TΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ

Στη Δοκό ο Καμμένος με την μοναδική κάτοικο

koutipandoras 
Στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων που πραγματοποιήθηκε στη Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, η οποία πλέει ανοικτά της Ύδρας στο πλαίσιο Φυλακής Σκοπούντος, παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ παρέστησαν 
Εν συνεχεία, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη βραχονησίδα Δοκό τελέστηκε Tρισάγιο για τους αποθανόντες κατοίκους και Αρτοκλασία στην οποία παρέστη και η μοναδική κάτοικος του νησιού.
«Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού είμαστε σήμερα εδώ, στη Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, μαζί με τον Κυβερνήτη, τον Ύπαρχο, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς και τους Ναυτοδίοπες του Πολεμικού Ναυτικού. Τελέσαμε μαζί τον Αγιασμό των Υδάτων, με τις ευλογίες του Αιδεσιμότατου Ιερέα του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι ακόμα και σε καιρό ειρήνης, το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται σε μία συνεχή μάχη.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Θεοφάνεια στη Σμύρνη

newsit 
Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης γιορτάστηκαν για πρώτη φορά φέτος μετά τον διωγμό του 1922 τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη. Εκατοντάδες πιστοί, ακόμη και ταξιδιώτες από την Αθήνα, τη Χίο και τη Μυτιλήνη, βρέθηκαν στο ιστορικό Κε για να παραστούν στον αγιασμό των υδάτων από τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο.

Θεοφάνια στην Ερμιόνη με το έθιμο του “γιάλα-γιάλα” 2016

Tο Σταυρό  " έπιασε"  ο  Δημήτρης Μόρογλος  και ο Βασίλης Δημαράκης την εικόνα.
Συμμετείχαν: Αργύρης Τζιέρης, Τάσος Γκολεμάς, Αντρέας Φοίβας, Έκτορας Σαλογιάννης, Μανώλης Νοταράς, Χρήστος Παπανδριανός, Γιάννης Δαγρές, Γιώργος Κώττης, Ερρίκος Κοροντίνης, Εννέο Μουρατι, Μανώλης Κασνέστης.
Όλα έτοιμα

Για τη μεγάλη μας γιορτή.
Λιμάνι Ερμιόνης 
Φωτο: Μαρία Στάικου

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Βαρύς ο πέλεκυς σε συσκευαστήριο της Αργολίδας για ανασφάλιστους εργαζόμενους

του Βασίλη Αγγελόπουλου (www.dikaiologitika.gr)
Πρόστιμο ύψους 396.870 ευρώ επέβαλλε το ΣΕΠΕ στην εταιρία Intrafruit με έδρα την Ήρα Αργολίδας, λόγω εντοπισμού 38 ανασφάλιστων εργαζομένων.
Πρόκειται για επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη συσκευασία φρούτων και σε έλεγχο που είχε γίνει στις 8 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, οι ειδικοί επιθεωρητές του Σώματος βρήκαν μια «μικρή Μανωλάδα» στις εγκαταστάσεις της, αφού εντόπισαν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, για τους οποίους δεν είχε γίνει αναγραφή στον πίνακα προσωπικού. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκαν 35 εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 25 ετών και τρεις εργαζόμενοι ηλικίας κάτω των 25 ετών, που δούλευαν ανασφάλιστοι.
Από το σύνολο των 38 εργαζομένων, οι 9 είναι ελληνικής υπηκοότητας, οι 20 προέρχονται από την Αλβανία, μία από την Σερβία και ένας από την Ινδία, ενώ υπάρχουν 7 εργαζόμενοι που δεν δήλωσαν την υπηκοότητά τους.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο που επιβάλλεται στην επιχείρηση, την ώρα που το ΣΕΠΕ ετοιμάζει νέες «εφόδους» στην ευρύτερη περιοχή, αφού υπάρχουν πληροφορίες για παράνομη μετακίνηση ανασφάλιστων εργαζομένων, κυρίως αλλοδαπών, από εταιρία σε εταιρία.

ΕΡΜΙΟΝΗ 1983 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΘΙΜΟ "ΓΙΑΛΑ - ΓΙΑΛΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ρ.Τ.


Ήθη ΚΑΙ Έθιμα των Θεοφανείων στο Πόρτο Χελι


Του Σπύρου Πασσαλάρη 
Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων. Κατά τα Θεοφάνια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανείων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η εορτή των Θεοφανείων περικλείει άλλωστε και πολλές εκδηλώσεις που αποτελούν διαιώνιση αρχαίων ελληνικών εθίμων.
Ο Αγιασμός στη χώρα μας έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων. Η τελευταία αυτή έννοια δεν είναι αυστηρά χριστιανική, αλλά έχει τις ρίζες της στην αρχαία λατρεία. Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων, οι καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.

Εδώ στο Πόρτο Χέλι γιορτάζονταν και γιορτάζονται πανηγυρικά μέσα από διάφορα ήθη και έθιμα. Μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες για τους Πορτο-Χελιώτες η γιορτή αυτή κάλυπτε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.. Το τριήμερο ξεκινούσε με τον εκκλησιασμό των χριστιανών το πρωί της παραμονής των Θεοφανείων. Στον Ναό της Ευαγγελίστριας αλλά και σε όλες τις εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα ψάλλετε η ακολουθία των
«Μεγάλων Ωρών». Ο αγιασμός γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανίων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός» ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση». Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Οι λαϊκές δοξασίες συνέδεαν τον φωτισμό των σπιτιών με την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, τους οποίους