Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Καμία χαρά για καμιά γεώτρηση.

Χαρά γιατί θα πιουν έστω μόνοι τους οι Ηλιοκαστριώτες καλό νερό, ναι.

Αλλά καμιά χαρά για οποιαδήποτε γεώτρηση. Δημόσια ή ιδιωτική. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε από τότε που αφήσαμε τα πηγάδια των 10 μέτρων και αρχίσαμε τις γεωτρήσεις τις όλο και πιο βαθιές. Ιδιωτικές και δημόσιες, νόμιμες και παράνομες.
Στην Ερμιόνη κάναμε χαρά για την πρώτη δημοτική γεώτρηση  στο κτήμα κοντά στο σημερινό κτήριο του Γυμνασίου. Σε λίγα χρόνια θάλασσα έγινε. Μετά κάναμε χαρά για τη γεώτρηση της Αυλώνας που ήταν πιο πάνω, θάλασσα έγινε. Μετά μέσα στο Καταφύκι θάλασσα έγινε. Ακόμη και οι ορεινές γεωτρήσεις των Διδύμων, όταν αλογίστως χρησιμοποιήθηκαν, άρχισαν να βγάζουν υφάλμυρο.
Δεν υπάρχει κανένας γεωλόγος, υδρολόγος που υποστήριξε ποτέ ότι το θέμα του νερού όχι μόνον της Ερμιονίδας αλλά όλου του νομού θα λυθεί με γεωτρήσεις οπουδήποτε και μάλιστα στα βουνά.  Αντίθετα με την εφαρμογή της οδηγίας 60 καλούνται όλοι να δηλώσουν τις γεωτρήσεις τους, γιατί έρχονται μέτρα περιορισμού και όχι μέτρα υπέρ των γεωτρήσεων.
Από ό,τι καταλαβαίνω κύριε Μπαλαμπάνη ανήκετε  στην παράταξη που ψήφισα και την ψήφισα για δύο τρεις βασικούς λόγους μεταξύ των οποίων θα φρόντιζε "να γίνουν έργα υποδομής διαχρονικά" όπως και εσείς λέτε.
Ότι θα ενεργούσε να έλθει ο Ανάβαλος, θα ξεκινούσε τα φράγματα της Τζερτζελιάς και του Ρο Ρο , ίσως και του Καταφυκιού, και ότι θα εξάλειφε από προσώπου της γης το αίσχος του Σταυρού, για τους γνωστούς λόγους που χρόνια βιώνουν τα Δίδυμα, αλλά και για την ανοησία να γίνει ψηλά στα βουνά και με τις βροχές όλη η ρύπανση να διαποτίζει τη γη και να περνάει στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτά είναι έργα, όπως λέτε "υποδομής διαχρονικά". Η γεώτρηση στις Αδέρες είναι λύση ανάγκης και δεν έχει καμία σχέση με έργα υποδομής. Και το Θερμήσι μπορεί να σας μιμηθεί και να ανέβει ψηλά στις Αδέρες για γεώτρηση, και ο Δαμαλάς και η Λεσιά. Τι νερό νομίζετε ότι παίρνετε; Το νερό των από κάτω κάμπων. Αν διαφωνείς, γράψε στο μπλογκ της παράταξης ότι δεν συμβαίνει αυτό, αλλά φρόντισε να έχεις και μια τεκμηριωμένη απάντηση από έναν γεωλόγο - υδρολόγο που να λέει ότι κάνοντας ψηλά τις Αδέρες σουρωτήρι οι κάμποι μένουν ανεπηρέαστοι και ότι οι γεωτρήσεις αυτές είναι διαχρονικά έργα υποδομής.
Και τελικά τι αφήνει η παράταξή μας ως διαχρονικές υποδομές στο νερό; Απολύτως τίποτα αγαπητέ μου, ούτε καν μία έστω μικρή αφαλάτωση, έτσι για τα μάτια του κόσμου, να έχει έστω και ένα χωριό του κάμπου νερό πόσιμο. Ακόμη και για το ότι η Ερμιόνη υδρεύεται και από την κύρια γεώτρηση της Αυλώνας με αυξημένη περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου, αντί έρευνας ταμπουρώθηκε πίσω από το μέγιστο όριο των 50 μονάδων! Ως προς το νερό λοιπόν, υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι να μην ξαναψηφίσω την Παράταξη που αυτονομάστηκε και Πατριωτική, λες και όλοι οι άλλοι είναι μη πατριώτες, με οποιαδήποτε υποψήφιο δήμαρχο, ή με οποιαδήποτε νέα προσωνυμία.
Ανήκω στο περίπου 99.99% των συμπατριωτών που δεν παρακαλούθησαν ποτέ συνεδρίαση ΔΣ. Και όσες φορές προσπάθησα από το διαδίκτυο να παρακολουθήσω βιντεοσκοπημένες, δεν κατάφερα πάνω από 2-3 πρώτα λεπτά της ώρας. Και θα εξακολουθήσω να είμαι στο 99.99%. Όσο για το 0.01% χαρά στο κουράγιο του. Μπορώ όμως να ισχυριστώ, ότι απ' όσα ουσιαστικά έγιναν στην Ερμιονίδα, σε πνευματικό και υλικό επίπεδο, λίγα έχουν σχέση με τα ΔΣ των Δήμων μας.
Χαίρομαι που η παράταξή μας διαβάζει μανιωδώς Θουκυδίδη, μα διαπιστώνω ότι όλοι διαβάζουν τις ίδιες σελίδες μέχρι να τις αποστηθίσουν. Προφανώς μετάφραση Κουμανταράκη, αλλά το έργο είναι πολύτομο. Έχει και για τον Αλκιβιάδη παρακάτω για το πώς παρέσυρε του Αθηναίους στην καταστροφή.
Τα άλλα εντάσσονται  στη προεκλογική κοκορομαχία, προορισμένα, με πολλά παρόμοια που θα βγουν στον αέρα, να μας διασκεδάζουν μέχρι τον Μάιο μαζί με τα παραδοσιακά προεκλογικά μικροέργα που 4 χρόνια "ωρίμαζαν" για να εκτελεστούν παραμονές εκλογών, μηδέ εξαιρουμένης και της εν λόγω γεωτρήσεως η οποία λόγω ανάγκης δεν έγινε στην αρχή της 4ετίας, τότε που "υπήρχαν λεφτά", αλλά περίμενε και αυτή να ωριμάσει. Όμως σκεπτόμενοι πολιτικά, μία παράταξη που μετά από 4 χρόνια έδωσε καλό νερό σε ένα χωριό, και του έδωσε αυτή τη χαρά, τότε το χωριό μπορεί να ανταποδώσει τη χαρά του με πολλούς πολλούς ψήφους. Όλοι οι άλλοι όμως που μία παράταξη 4 χρόνια τους έδινε νερό μη πόσιμο επί πληρωμή, και τους αφήνει και χωρίς καμιά ελπίδα πόσιμου, για αυτή τους τη λύπη μπορούν να ανταποδώσουν με γενικό φούμο.

Εύχομαι τη νέα δημοτική γεώτρηση - λύση ανάγκης να την χρησιμοποιήσει ο Δήμος με φοβερή σύνεση και μόνον για τον οικισμό του Ηλιοκάστρου μέχρι την ευτυχισμένη μέρα που μια άλλη παράταξη θα υδροδοτήσει όλη την Ερμιονίδα με καλό νερό από τα φράγματά της και από τον Ανάβαλο (αν τελικά είναι πόσιμο το νερό του) τα όντως διαχρονικά έργα υποδομής που θα μας επιτρέψουν να κλείσουμε και τις περισσότερες δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις για να αναρρώσουν τα υπόγεια νερά μας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Στον αέρα η ΕΡΤ και σήμερα από το Πολυτεχνείο συντονιστείτε

Απελπισία στους ελαιοπαραγωγούς

Απελπισία, απόγνωση, κατάθλιψη. Τα μισά ελαιοτριβεία δεν άνοιξαν καν. Και εκείνοι που το έκαναν, μπήκαν στη διαδικασία μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς πελάτες τους, ξέροντας ότι δεν θα καλύψουν το κόστος λειτουργίας των μηχανημάτων.

 «Με σακούλες από το σούπερ μάρκετ έρχονται οι άνθρωποι και μας φέρνουν ελιές, για να πάρουν δυο κιλά λάδι. Σήμερα ήρθε παραγωγός με 20 κιλά ελιές… από 150 δέντρα. Αυτά είναι…». Έτσι μας περιγράφει την κατάσταση γνωστός στο χώρο επιχειρηματίας, που τα προηγούμενα χρόνια, τέτοια εποχή δεν προλάβαινε να ξεφορτώνει τόνους ελιών…

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι απασχολούσε περί τους δέκα εργάτες, ενώ φέτος δεν χρειάστηκε κανέναν. Ο ίδιος δηλώνει ότι στη λαδολιά, η παραγωγή είναι εξαιρετικά μειωμένη.

Ανάλογη η εικόνα και στους εμπόρους. Τα φορτωμένα με δεκάδες τελάρα αυτοκίνητα που συνωστίζονταν για να πάρουν σειρά να ζυγίσουν, …δεν υπάρχουν. Λίγα πράγματα φέτος. Παραγωγοί που επί δυο και πλέον μήνες πήγαιναν σχεδόν καθημερινά, όταν το επέτρεπε ο καιρός δηλαδή, με εκατοντάδες κιλά, φέτος ζυγίζουν μια, το πολύ δυο φορές. «Καταστροφή», είναι η λέξη που ακούσαμε όπου κι αν απευθυνθήκαμε. «Μας έπαιρνε μεσάνυχτα να ζυγίζουμε και τώρα καθόμαστε και περιμένουμε αν θα έρθει κανένας με δυο τελάρα… Άδεια είναι η αποθήκη», σημειώνει ένας απ’ τους πιο παλιούς εμπόρους .

Η απώλεια εισοδημάτων υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν θα λείψουν μόνο απ’ τους παραγωγούς, τους ελεοτριβείς και τους εμπόρους… Θα λείψουν απ’ όλους μας.

argolikeseidiseis 

graffiti



graffiti
Του Γιάννη Λακούτση


Είναι γνωστό ότι από τα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι  συνήθιζαν να χαράσσουν στους τοίχους, η να γράφουν στις πόρτες διάφορες επιγραφές. Τα χαράγματα αυτά, (ο όρος «χάραγμα» συναντάται στην Κύρου Ανάβαση του Ξενοφώντα), ήταν  ερωτικού, πολιτικού η σεξουαλικού περιεχομένου και έχουν ιστορία 3.000 χρόνων, όσο και η γραφή.
Την ύπαρξη τέτοιων επιγραφών-graffiti πληροφορούμαστε από τα κείμενα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων: του Αριστοφάνη, «  καί νή Δι’ήν ίδη γέ που γεγραμμένον υιόν Πυριλάμπους εν θύρα Δήμον καλόν ιών παρέγραψε πλησίον «κημός καλός»
( …και μα τον Δία, αν κάπου ιδεί γραμμένο σε θύρα « ωραίος είναι ο γυιός του Πυριλάμπη ο Δήμος» γράφει στο πλάι « ωραίος είναι ο ψηφοδόχος»),  του Ξενοφώντα, « … και απαντά τω Ξενοφώντι Ευκλείδης μάντης Φλειάσιος, ο Κλεαγόρου υιός, τού τά  εντοίχια εν Λυκείω γεγραφότος» (…και συναντά τον Ξενοφώντα ο Ευκλείδης, μάντις Φλειάσιος, γυιός του Κλεαγόρα, αυτού που έγραψε τα εντοίχια στο Λύκειο),  καθώς επίσης και του Λουκιανού, «…άπιθι, φησί, προς ναύκληρον Ερμότιμον ή τά επί των τοίχων γεγραμμένα εν τώ Κεραμικώ ανάγνωθι, όπου κατιστηλίτευται υμών τα ονόματα». ( …τράβα, μου λέει, στον
Ερμότιμο τον καραβοκύρη, η άντε διάβασε αυτά που είναι γραμμένα πάνω στους τοίχους του Κεραμεικού, όπου έχουν σκαλίσει σε μια πλάκα τα ονόματά σας).
 Εξ άλλου ο αρχαιολόγος Αθαν.  Ρουσόπουλος σε έκθεση του την οποία δημοσιεύει στην Εφημερίδα των Φιλομαθών, λέει μεταξύ άλλων: « …εις το κατώτατον μέρος του χρίσματος ανεκάλυψα προ πολλών ετών μίαν επιγραφήν εγκεχαραγμένην οξεί οργάνω επί τω χρίσμα δύο στίχων, ασέμνους δε φράσεις επί των τοίχων γεγραμμένας είδα πέρυσιν εν

7ο ΠΑΛΑΜΗΔΕΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ethnosimo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
7ο Παλαμήδειο πρωτάθλημα μαχητικών τεχνών 
16,17 Νοεμβρίου 2013
 
Τα Αθλητικά σωματεία του Choy Lee Fut Kung Fu με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων και  του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού Κουνγκ Φου διοργανώνουν στην πόλη του Ναυπλίου το 7ο Παλαμήδειο Πρωτάθλημα Μαχητικών Τεχνών.
Το Πρωτάθλημα  θα λάβει χώρο στις 16 και 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 στο  κλειστό Γήπεδο του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.
Οι αθλητές θα αγωνιστούν σε κατηγορίες Tao Lu, Point Fighting, Qingda και σε τεχνικές αυτοάμυνας.
 
Στη φετινή διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή και δύο Ευρωπαϊκές ομάδες , μία από την Κρακοβία της Πολωνίας με 15 αθλητές και μία από την Κύπρο με 12 αθλητές.
 
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους αγώνες, να δουν  τις τεχνικές και να γνωρίσουν από κοντά την φιλοσοφία των μαχητικών πολεμικών τεχνών.
 
Έλλη Βασιλάκη

"ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΥΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΛΟΧΑΝ" ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ

Το ταξίδι Μύησης του μικρού Λόχαν
 
Στα πλαίσια του  7ου Παλαμηδείου Πρωταθλήματος Μαχητικών Τεχνών που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 στο  κλειστό Γήπεδο του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., οι εκδόσεις Αρχέτυπο  με αφορμή την έκδοση του νέου τους βιβλίου ‘’Το ταξίδι Μύησης του μικρού Λόχαν’’  θα πραγματοποιήσουν παράλληλη εκδήλωση στο Βουλευτικό Ναυπλίου το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 7:30μ.μ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας και δάσκαλος πολεμικών τεχνών, Γιάννης Δέδες, ο συγγραφέας & σύμβουλος έκδοσης του Περιοδικού ΑΒΑΤΟΝ, Ιορδάνης Πουλκούρας, ο Καθηγητής Δημήτριος Σεφέρης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και η Φοιτήτρια ψυχολογίας Paris Descartes Cite Sorbonne, Μαρία Προκοπίου.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί επίδειξη των κινήσεων και ασκήσεων που δίνονται στο βιβλίο.
 Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. και υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων.
Έλλη Βασιλάκη

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ο «δικός μου» δάσκαλος



Ο «δικός μου» δάσκαλος
(40 ημέρες χωρίς τον «κυρ» - Απόστολο)
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Καλοκαίρι του 2012. Έμελε νάναι το στερνό του καλοκαίρι στην Ερμιόνη. Το φετινό η ασθένεια τον κράτησε στην Αθήνα, γεγονός που τον λύπησε πολύ. Παραμονή της Παναγίας. Περασμένες 10 και όπως, καθημερινά, συνήθιζα τα τελευταία χρόνια, τον επισκέφθηκα, να του κρατήσω συντροφιά, να συζητήσουμε τα …τρέχοντα.
Με δέχτηκε ξαπλωμένος… Στο πρόσωπό του ζωγραφισμένος ο πόνος, αφόρητος, όπως και τις προηγούμενες μέρες... Τα σπαστά μαλλιά του ανασηκωμένα στα διπλά μαξιλάρια. Τον καλημέρισα και ανταποδίδοντας το χαιρετισμό προέταξε, χαμογελώντας, ένα δυνατό επιφώνημα εεε!, καθώς συνήθιζε.  
Με περίμενε... Μου είπε τα δικά του, του έδωσα τις «ιατρικές μου συμβουλές» και κάπου εκεί, ξεχάστηκε. Με ρώτησε τις τελευταίες λεπτομέρειες για την προγραμματισμένη αυγουστιάτικη εκδήλωση του Ερμιονικού και στη συνέχεια, λόγω και της επικαιρότητας, «τα έβαλε» με τις …προθέσεις.
-     Λέμε, Γιάννη, «μετά των Αγίων…», αλλά λέμε και μετά «το Δεκαπενταύγουστο». Στην πρώτη περίπτωση η πρόθεση «μετά» σημαίνει «μαζί», ενώ στη δεύτερη σημαίνει «ύστερα». Ξέρεις, η σημασία των προθέσεων πάντα ήταν για μένα μια πολύ ενδιαφέρουσα ενασχόληση.
Εκείνο, ωστόσο, που κάθε φορά με εντυπωσίαζε ήταν η ευχέρεια στη χρήση παραδειγμάτων από το εορτολόγιο και την υμνολογία της εκκλησίας μας, όταν ήθελε να επισημάνει γραμματικά ή συντακτικά φαινόμενα.
-     Να προσέχεις, μου έλεγε, όχι μόνο τη μουσική αλλά και το περιεχόμενο των ύμνων, για να τους αποδίδεις σωστά από κάθε άποψη.
Σώπασε για λίγο, έκλεισε τα μάτια του και ακούμπησε τα τρεμάμενα χέρια πάνω στο στήθος του. Ύστερα με φωνή βαθιά -βγαλμένη από τα κατάβαθα της ψυχής του, σχολίασε:
-     Γιάννη, η πιο όμορφη προσφώνηση που γνωρίζω είναι του Οδυσσέα στη Ναυσικά. Την ώρα που, καθώς έπαιζε με τις φίλες της, το τόπι έπεσε σιμά του και τον ξύπνησε, εκείνος είπε ταραγμένος λόγο γλυκό και φρόνιμο.
«Γουνούμαί σε, άνασσα! Θεός νυ τις ή βροτός έσσι;». Δηλαδή, «Σε ικετεύω, Δέσποινα! Είσαι κανένας Θεός ή άνθρωπος;»
Απήγγελε το αρχαίο κείμενο της Οδύσσειας με ρυθμό και ύφος, ώστε να γίνεται αντιληπτό το νόημά του και ταυτόχρονα το μετέφραζε. Αφού, είπε, θαρρώ 7- 8 στίχους, σταμάτησε. Άνοιξε για λίγο τα μάτια του, με κοίταξε -να βεβαιωθεί ότι τον παρακολουθώ και τα ξανάκλεισε λέγοντας:
-     Πρόσεξε κι αυτή τη φράση: «Γρήυς δ’ εις υπερώ ανεβήσετο καγχαλόωσα». «Ανέβηκε η γριά στο ανώγι γεμάτη χαρά», μεταφράζει ο Λορετζάτος στη δημοτική, ενώ ο Πεζόπουλος στην καθαρεύουσα σημειώνει: «Ανήλθε η γραία εις το υπερώον πλήρης ικανοποιήσεως».
Απήγγειλε κατά τον ίδιο τρόπο τους επόμενους 2-3 στίχους και στην προσπάθειά του να αλλάξει θέση, σώπασε, κάνοντας ένα μορφασμό πόνου. Σε λίγο γαλήνεψε και αφέθηκε μ’ ένα ελαφρύ μειδίαμα στο μεγαλείο των κειμένων… Οι στιγμές ήταν συγκλονιστικές! Ένιωθα πως είχα απέναντί μου τον Όμηρο ή κάποιον μεγάλο αοιδό να απαγγέλει τους στίχους της Οδύσσειας!
Σίγουρα η απαγγελία ήταν για εκείνον λυτρωτική. Για μένα απόλαυση του νου και της ψυχής μου, έτσι καθώς τον έβλεπα με εκπληκτική μαεστρία ραψωδού – ηθοποιού να περνά από την αφήγηση στην υποκριτική και από την αναδυόμενη συγκίνηση στο χρέος να συνεχιστεί η αφήγηση...
Μου φάνηκε πως με τη σκέψη, το στοχασμό και την πληρότητα που ένιωθε εκείνη την ώρα, είχε αποδράσει σε σφαίρα μακρινή, εκεί που δεν υπάρχει πόνος «ου λύπη, ου στεναγμός…».
ΣΗΜ. Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αμαρουσίου θα τελεσθεί το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνό του.

Αιμοδοσία στην Ερμιόνη


Το νερό.

Είναι στοιχείο και στοιχειό.

Δεν το κρατάς. Κτίζεις πεζούλα; απλά σπρώχνεις το νερό ν' αλλάξει δρόμο. Μπαζώνεις κοίτη; Θα στη ξανασκάψει. Μπαζώνεις βάλτους; Θα έλθει καιρός που θα τους ξανακάνει βάλτους. Βάζεις συρματοπλέγματα; Μαζεύονται με τη ροή κλαριά και πάρτα κάτω όλα. Κτίζεις σε μπαζωμένα ρέματα; Θα στα πάρει το ρέμα. Είσαι ένα με τη γη και σκάβεις υπόγεια; Θα στα πλημμυρίσει. Ήσαν ανόητοι οι πρόγονοί μας που έκτισαν όλα τα χωριά μας πάνω σε λοφίσκους; Που δεν μπάζωναν ρέματα αλλά τα καθάριζαν για να περνά εύκολα το νερό;
Με το νερό, σε στεριά και θάλασσα δεν μπορείς να τα βάλεις και πας με ..... τα νερά του.
Πώς και πώς περίμενε η Ερμιονίδα το νερό. Τελικά τι είναι αυτές οι μέρες: καλοκαιρία ή κακοκαιρία; Μπας και δε ξέρουμε τι θέμε πια; υπήρχε μεγαλύτερη χαρά των αγροτών της Ερμιόνης από το κατέβασμα του Καταφυκιού και της Πικροδάφνης που με αυτό πότιζαν 700 στρέμματ ξερικά αμπέλια;
Τα βασικά ρέματα και το πώς στοιχειώνει σ' αυτά το νερό με τις μεγάλες νεροποντές τα ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά οι αγρότες μας. Αυτό που έπρεπε πριν χρόνια να είχε γίνει, ήταν φράγματα σε κατάλληλες θέσεις, που εκτός από αποταμιευτήρες πολύτιμου νερού ως στοιχείου είναι και δαμαστές και ρυθμιστές νερού ως στοιχειού. Και πευκόφυτα βουνά. Το πεύκο τραβάει τη βροχή και στη συνέχεια τη περνάει όλη στο υπέδαφος.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

«Αναβάθμιση του Δικτύου Ύδρευσης Κρανιδίου» προϋπολογισμός 3.619.890,00€

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013, η δημοπρασία του έργου «Αναβάθμιση του Δικτύου Ύδρευσης Κρανιδίου» προϋπολογισμού 3.619.890,00€ και χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Προσωρινός ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΘΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. με ποσοστό έκπτωσης 54%. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με πρωτοβουλίες και ενέργειες του Δήμου Ερμιονίδας και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ερμιονίδας. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα μετά την οριστικοποίηση του αναδόχου, αφού παρέλθει ο προβλεπόμενος χρόνος για την υποβολή ενστάσεων.



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ

Η Σουζάνα Καρανικόλα ως προσωρινή λύση, θα λειτουργεί την Πολεοδομία Κρανιδίου, δύο ημέρες την εβδομάδα

Με απόφαση του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή, ανατίθενται στην προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Σουζάνα Καρανικόλα, παράλληλα καθήκοντα ως προϊσταμένης της Πολεοδομία του Δήμου. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία υπογράφτηκε και κοινοποιήθηκε (αυθημερόν), την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, η Σουζάνα Καρανικόλα θα ασκεί τα καθήκοντα της προϊσταμένης της Πολεοδομίας, λειτουργώντας την υπηρεσία δύο ημέρες την εβδομάδα. Η απόφαση τίθεται σε άμεση εφαρμογή και έχει ισχύ 2 μηνών, μετά το πέρας των οποίων μπορεί να ανανεωθεί με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η απόφαση, η εφαρμογή της οποίας θα ανακουφίσει, έστω και κατ’ ελάχιστον, τις δραματικές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, υπογράφτηκε την παραμονή της εκδίκασης της υπόθεσης εξ αιτίας της οποίας είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα η  Αικατερίνη Δημαράκη. Εκδίκαση που, όπως πρώτη η «Ενημέρωση Πελοποννήσου» καταχώρισε, είχε ως ετυμηγορία την αθώωσή της από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου.
enimerosipeloponnisou 

10 εκατομμύρια πρόστιμο σε μεσίτη και ιδιοκτήτη δύο off shore εταιρειών στο Κρανίδι

Στα δέκα εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο που επέβαλε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Πελοποννήσου στον μεσίτη και ιδιοκτήτη δύο off shore εταιρειών, επαναφέροντας πάλι στο προσκήνιο το σκανδαλώδες «φορολογικό παράδεισο» του Κρανιδίου. Στην περιοχή έχουν διαπιστωθεί 187 off shore εταιρείες εκ των οποίων οι 103 βρίσκονται υπό καθεστώς σταδιακού ελέγχου. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για περίπου είκοσι off shore εταιρείες της περιοχής και τα πρόστιμα που έχουν καταβληθεί ανέρχονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ, παρά την έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, η έρευνα του ΣΔΟΕ στον ιδιοκτήτη των δύο off shore εταιρειών αποτελεί συνέχεια των ελέγχων που είχαν ξεκινήσει προ τετραετίας στην περιοχή του Κρανιδίου, για αγοραπωλησίες ακινήτων, κυρίως στο Πόρτο Χέλι.

Ο τελευταίος που είχε μπει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου είναι ο συγκεκριμένος μεσίτης που φέρεται να είναι «μεσολαβητής» και «σύνδεσμος» με επιχειρηματίες, που υποκρύπτονται πίσω από υπεράκτιες εταιρείες κι οι οποίοι προχωρούν σε real estate δραστηριότητες, στην συγκεκριμένη περιοχή της Αργολίδας. Το πρόστιμο επιβλήθηκε γιατί ο συγκεκριμένος ιδιώτης δεν είχε καταβάλει κανέναν από τους σχετικούς φόρους για ακίνητη περιουσία.

argolikeseidiseis 

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Θριαμβολογούν οι πολιτικάντηδες

(Πολιτικάντηδες είναι αυτοί που δεν είναι πολιτικοί)

Γιατί; Γιατί βρήκαν νερό με βαθιά γεώτρηση στις Αδέρες! Κατόρθωμα! Ανακάλυψαν προφανώς υπόγεια λίμνη των Αδερών που τροφοδοτείται συνεχώς από το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια.
Δεν είδαν το προηγούμενο με τις πολλές γεωτρήσεις σε ορεινές περιοχές των Διδύμων που χάλασε το νερό από υπεράντληση, και ότι μόνον αντλώντας με μεγάλη προσοχή μικρές ποσότητες μπορούν να έχουν λίγο νερό καλό; Δεν γνωρίζουν ότι στο ρέμα στον Άγιο Βλάσση στην Ακρογιαλιά υπήρχε ένα πανέμορφο δασάκι με αιωνόβια πλατάνια που ξεράθηκαν όλα, όταν οι ορεινές γεωτρήσεις στη χαράδρα αυτή των Αδερών πήραν όλο το νερό; Δεν γνωρίζουν ότι τα κοντά στη θάλασσα μαγκανοπήγαδά μας στα Ποτόκια είχαν αιώνες πολύ και καλό νερό, αλλά όταν έγιναν οι γεωτρήσεις στα πάνω περιβόλια, τα πηγάδια έχασαν το νερό τους και σε λίγα χρόνια αυτό που απόμεινε ήταν υφάλμυρο;
Τρυπώντας βαθιά τα βουνά μας δεν βρίσκουμε νέο νερό, αλλά αφαιρούμε αυτό που φτάνει στην Ακρογιαλιά και η θάλασσα θα εισχωρήσει πιο βαθιά. Περιβόλια της Ακρογιαλιάς έχουν μεγάλη μείωση παραγωγής, γιατί το νερό τους πλέον πιάνει σε άλατα τις 12000 μονάδες με το θαλασσινό να έχει 56 000 μονάδες. Δηλαδή το νερό που ποτίζουνε έχει μέσα του γύρω στο 20% θαλασσινό!
Ανοίγοντας γεωτρήσεις στα βουνά μας κάνουμε άλλη μια τρύπα στο νερό και αν μερικοί πολιτικάντηδες καταφέρουν και το βάλουν στο χέρι για την κάτω Ερμιονίδα του Πολιτιζζζμού, χαιρέτα μου τον πλάτανο.

Βρέχει αυτές τις μέρες στην Ερμιονίδα και όλο το νερό πάει στη θάλασσα. Βρέχει και στο δεματοποιητή, όπως δείχνει το βιντεάκι των Ιχνηλατών και τα ζουμιά περνάνε στο υπέδαφος, αφού πρώτα απλωθούν σε μεγάλη έκταση. Δεν έχει πια νόημα το τις πταίει, αφού εξ' ορισμού οι πολιτικάντηδες δεν φταίνε ποτέ.
Άμοιρος τόπος συνηθισμένος να ζει από τα "εμβάσματα" των εξοχικών, του δημοσίου, από την πώληση της καλλιεργήσιμης γης, και από την αλόγιστη κατασπατάληση των φυσικών του πόρων που την είπαμε αξιοποίηση. Και ενώ η κρίση έχει παρέλθει για τα νησιά, για τη Ρόδο την Κρήτη, και φυσικά για τα μέρη που ζουν από πραγματική αγροτική εργασία και πραγματικό τουρισμό, στην ένδοξη Ερμιονίδα όπου θάλλει η πορτοκαλέα, έχει πολύ τράτο ακόμα. Όμως εκ της στάχτης του αναγεννάται ο Φοίνιξ.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

όμορφη και παράξενη πατρίδα


Έλλη Βασιλάκη

Πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Επιλογή επαγγέλματος εν όψει οικονομικής κρίσης» και το «Το Νέο Λύκειο»



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τα φροντιστήρια «Έναυσμα» της κ. Μ.Σκλαβούνου και «Θετικό» του κ. Α.Κρητικού ,διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση  με θέμα: «Επιλογή επαγγέλματος εν όψει οικονομικής κρίσης» και  το «Το Νέο Λύκειο». Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ.Σταύρος Τζαβάρας, καθηγητής Φυσικής, ειδικός στη συμβουλευτική  των μαθητών για την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου     «  Νετρίνο», μέλος της ΟΕΦΕ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  οι μαθητές και οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν και να λύσουν τις απορίες τους  για  την επιλογή των σπουδών των παιδιών τους ,την επαγγελματική  τους αποκατάσταση, τη δομή του Νέου Λυκείου, τα μαθήματα ,την βαθμολογία και το νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής των παιδιών στα πανεπιστήμια. Η εκδήλωση θα  πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του

 Β’ Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου  την Κυριακή στις  24 Νοεμβρίου 2013 στις 11.00 πμ. 
                                            
 Η είσοδος είναι ελεύθερη.