Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Στις 7 Ιουλίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη «Κυριακής της Μεγαλομάρτυρος», το όνομα της οποίας συναντάμε συχνά μέχρι τις μέρες μας. Γεννήθηκε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Νικομήδεια της Μ. Ασίας από Έλληνες γονείς, ευσεβείς χριστιανούς. Της δόθηκε το όνομα Κυριακή, καθώς γεννήθηκε ημέρα Κυριακή (την ημέρα του Κυρίου).

Σύμφωνα με τον συναξαριστή ο άρχοντας της Βιθυνίας Ιλαρίωνας, κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στον οποίο στάλθηκε σιδηροδέσμια η Αγία(σε ηλικία 21 ετών), την υπέβαλε σε φριχτά βασανιστήρια προκειμένου να αποκηρύξει τη χριστιανική της πίστη. Η Κυριακή, όμως, δεν υπέκυπτε στα μαρτύρια με αποτέλεσμα να αποκεφαλιστεί (289 μ.Χ.).

Στην Ερμιονίδα, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν δύο ναοί που τιμώνται στο όνομα της Αγίας. Το ένα εξωκλήσι βρίσκεται στον «Κάμπο». Περιποιημένο, ασβεστωμένο πάντα σημαιοστολισμένο, το θυμάμαι, την ημέρα της γιορτής του. Το άλλο, που δεν έτυχε ποτέ να επισκεφθώ, βρίσκεται Ν.Α. των Διδύμων, στον δρόμο προς το Λουκαΐτι

Υπάρχει, επίσης, και ο τρισυπόστατος ναός του νέου κοιμητηρίου Ερμιόνης που είναι αφιερωμένος στον Ταξιάρχη (Παλαρμιώτης, 6 Σεπτεμβρίου), στους Άγιους Πάντες και στην Αγία Κυριακή, της οποίας το όνομα είχε η κτητόρισσα του ναού Κούλα Παπαμιχαήλ.

Λέγεται πως η Αγία είναι η προστάτιδα του γέλιου, της συνειδητής εκδήλωσης που δηλώνει την ευχάριστη ψυχική διάθεση των ανθρώπων. Είναι, όμως, κι εκείνη που θεραπεύει τον άνθρωπο από την κατάθλιψη και τα άλλα ψυχικά νοσήματα. 

Τέλος υπάρχει και άλλη Αγία Κυριακή που εορτάζει στις 25 Φεβρουαρίου μαζί με τα πέντε αδέλφια που μαρτύρησαν την εποχή του Νέρωνα.

Χρόνια πολλά, λοιπόν στην Κυριακή, στην Κούλα, στην Κέλλυ και στους Κυριάκους που γιορτάζουν σήμερα, καθώς οι περισσότεροι άρρενες γιορτάζουν στις 29 Σεπτεμβρίου,του Αγίου Κυριακού.

Σημ. Η φωτο είναι από το ιστολόγιο «ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ», Θεσσαλονίκη 2008.

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

73 γυναίκες εικαστικοί εκθέτουν 182 έργα με το “Now Women” στο Fougaro

 


Το ΦΟΥΓΑΡΟ αφιερώνει το έτος 2023 στο έργο γυναικών καλλιτεχνών με το πρότζεκτ now women. Ένα sui generis εικαστικό περιβάλλον σε εξέλιξη απλώνεται σε όλους τους χώρους του ARTCENTER, άλλοτε υπό μορφήν έκθεσης που ανανεώνεται, άλλοτε εγκατάστασης ή αναφοράς και φόρου τιμής στο καλλιτεχνικό έργο Ελληνίδων και διεθνών δημιουργών από την FKPCOLLECTION.
 


Η έκθεση παρουσιάζει 182 έργα που έχουν δημιουργήσει 73 γυναίκες εικαστικοί της FKPCOLLECTION.

Η FKPCOLLECTION είναι προσωπική συλλογή της δημιουργού του ΦΟΥΓΑΡΟΥ Φλωρίκας Π.Κυριακοπούλου και  αφορά σύγχρονη ελληνική και διεθνή τέχνη των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ίσως η μοναδική μεγάλη συλλογή σύγχρονης τέχνης όπου 50% των έργων έχουν δημιουργηθεί από γυναίκες.

Η Ένωση Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου καλούν όλους τους συγγραφείς του Δήμου Ερμιονίδας

 


 

Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας

 

Σταϊκοπούλου 52, Ναύπλιο, Τ.Κ.21100 

Facebook: Ένωση Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας

Emaileslargolidas2023@gmail.com

 

 

            


 

 Η Ένωση Συγγραφέων & Λογοτεχνών Αργολίδας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου καλούν όλους τους συγγραφείς του Δήμου Ερμιονίδας σε συνάντηση/συζήτηση, την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 10:30 π.μ. στο χώρο της βιβλιοθήκης. 

Η Ε.Σ.Λ.Α. από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα, έχει συνεργαστεί με τις βιβλιοθήκες και τους συγγραφείς του Δήμου Ερμιονίδας, πολλές φορές και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Θέλοντας να συνεχίσουμε αυτή τη στενή και επιτυχημένη σύμπραξηοργανώνουμε μια ανοικτή συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους του Δ.Σ. της Ε.Σ.Λ.Α. και τους λογοτέχνες από το Δήμο Ερμιονίδας, στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου. Σκοπός μας είναι να γίνει μια γόνιμη συζήτηση για τις δράσεις της ένωσης συγγραφέων και λογοτεχνών. Nα ακουστούν νέες ιδέες καιπρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε στο άμεσο μέλλον και να ισχυροποιηθεί η συνεργασία ανάμεσα στους συγγραφείς όλου του νομού Αργολίδας, που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. 

Στη συνάντηση μπορούν να λάβουν μέρος και λογοτέχνες που δεν είναι μέλη της Ε.Σ.Λ.Α. 


Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Ο Ψαραντώνης στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου


 Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τον Ψαραντώνη χωρίς να πέσει στην παγίδα των κλισέ. Άλλωστε, δεν υπάρχουν πολλά που δεν έχουν ειπωθεί γι’ αυτή τη μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη που εδώ και 60 χρόνια πλουτίζει με τη μουσική του την κρητική, τη μεσογειακή και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Απόκοσμος, άχρονος και βαθιά γειωμένος, σε κάθε του συναυλία μαγεύει με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του στην κρητική λύρα και συγκλονίζει με την ερμηνεία του· πατώντας γερά στο παρελθόν αυτοσχεδιάζει και δημιουργεί μια νέα παράδοση· βρυχάται και ζωντανεύει τον αρχέγονο ήχο της Κρήτης.

Φέτος, στα 85 του χρόνια, ο μεγάλος λυράρης θα συναντήσει το κοινό του Φεστιβάλ στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ

  


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ

                                                                             

                                                                              ΚΡΑΝΙΔΙ 03/07/2023

 

Η τελετή λήξης μαθημάτων του Σ.Δ.Ε στο Κρανίδι

 

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήσαμε την τελετή λήξης των μαθημάτων  του  Σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί στο Κρανίδι  εδώ και 16 συνεχή χρόνια.

 

Η τελετή λήξης κάθε φορά είναι μια γιορτή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την δράση του σχολείου  , παρουσιάζουμε αποσπάσματα από τις εργασίες που πραγματοποιούνται μέσα στην χρονιά, παρουσιάζουμε τους στόχους για το επόμενο εκπαιδευτικό έτος και τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση για την αξία της συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 Αυτονόητο είναι από μια τελετή λήξης δεν μπορούν να απουσιάζουν η απονομή των απολυτηρίων και των αξιολογήσεων των μαθητών μας. 

Δίνουμε τα απολυτήρια  του σχολείου μας στους μαθητές του Β κύκλου μάθησης και τις περιγραφικές αξιολογήσεις -προαγωγές για τους μαθητές του Α κύκλου μάθησης .

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

καταρτισμένοι ασθενείς και δικαιώματα

 

Ο σημαντικός ρόλος των καταρτισμένων ασθενών (Patient Experts) μέσα από προγράμματα ενδυνάμωσης που θα τους καταστήσουν ικανούς να διεκδικούν τεκμηριωμένα τα ζητήματα που τους αφορούν, τονίστηκε μεταξύ άλλων σε Απολογιστική Συνέντευξη Τύπου του καινοτόμου προγράμματος ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών Patient Hub Networking, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 στο συνεργατικό χώρο του Patients Hub. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας με εταίρους την Humane και το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund και περιλάμβανε εκπαιδευτικά σεμινάρια εκπροσώπων ασθενών, διαθεματικές ομάδες εργασίας και νομική και λογιστική υποστήριξη συλλόγων.

Κοινοποίηση Έλλη Βασιλάκη