Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

"ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ" και στο κινητό μας


Μετά από δύο σεζόν επιτυχίας στη μικρή οθόνη και την ΕΡΤ, προβολές σε κινηματογραφικές αίθουσες, σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε σχολεία, πανεπιστήμια και φυλακές, οι καθημερινοί ήρωες των ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» μεταφέρονται στην ακόμη μικρότερη οθόνη του υπολογιστή και του κινητού μας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γίνουμε μέρος της ιστορίας τους, με την υποστήριξη του Onassis Culture
Με αφορμή το ξεκίνημα της διαδικτυακής διαδραστικής πλατφόρμας φιλοξενούμε τέσσερα από τα ντοκιμαντέρ στο κανάλι μας στο YouTube, από την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, έως τις 24 Δεκεμβρίου, 2020.

Δείτα τα 4 ντοκιμαντέρ στο://bit.ly/DocRemarkablePeople

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Μετακίνηση 6..

 


.. για τη λιμνοθάλασσα, με τόσο ήλιο σήμερα.

Αντί  για πετάγματα  ερωδιών,  βλέπεις να περνάει καλπάζοντας έτσι ξαφνικά,   η απόλυτη αίσθηση ελευθερίας.




Ρίνα Λουμουσιώτη

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Κοτζιαδών 37

185 37, Πειραιάς

 

Πειραιάς, 27 Νοεμβρίου 2020

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Το Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου ενημερώνει τα μέλη, τους φίλους και τους συνεργάτες του ότι στην Επιτροπή «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ 21» του Δήμου Ερμιονίδας, που συστάθηκε για τις Επετειακές Εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821:

1.   Υπέβαλε πρόταση για την πραγματοποίηση Μουσικο-Ιστορικο-Φιλολογικής εκδήλωσης με θέμα: «Οι Μητσαίοι στην Εθνεγερσία του 1821» σε συνεργασία με την  Κοινότητα Ερμιόνης και τον καθηγητή Μουσικής κ. Πέτρο Δασκαλοθανάση.

2.   Συνεργάστηκε με τον κ. Γιώργιο Κόνδη, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής του 21 και τις Βιβλιοθήκες Κρανιδίου και Ερμιόνης, υπεύθυνη κυρία Δήμητρα Αξαρλή στην υποβολή πρότασης από τον κ. Κόνδη με θέμα: «Φιλέλληνες στην Αργολική Γη».

3.   Συνεργάστηκε με τη Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης, υπεύθυνος κ. Κωστής Σκούρτης, στην υποβολή πρότασης από τον κ. Σκούρτη, με θέμα: «Αναπαράσταση της κήρυξης της Επανάστασης στην Ερμιονίδα».

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

 

Γιάννης Σπετσιώτης

 

Γιάννης Ησαΐας

 

Λάζαρος-Ακης Γούτος :Προχωράμε αποκτώντας ιστορική συνείδηση και συνειδητοποιώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την επανεκκίνηση του σχεδίου δημιουργίας αρχαιολογικού μουσείου στην Ερμιονίδα. Το θέμα τέθηκε σε διαδικτυακή συζήτηση υπό την Υπουργό Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιονίδας , την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη συμμετοχή της συμπατριώτισσάς μας κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Της οποίας αποτελεί και προσωπική ιδέα και όραμα ,το οποίο είχε ανακοινώσει  στην Ερμιόνη το 2018 , κατά την απονομή των πρώτων Βραβείων Πολιτισμού που φέρουν το όνομά της. 
Η Ερμιονίδα ολόκληρη αποτελεί κοιτίδα ιστορίας και πολιτισμού. Η ιστορική της πορεία είναι αδιάλειπτη από την Παλαιολιθική Εποχή ως τον αγώνα για την Εθνική μας Ανεξαρτησία και τα Νεότερα Χρόνια.Μιλώντας για τις αρχαιότητες και τα διαμάντια της

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Τρίτη κατά σειρά χρονιά με πολύ χαμηλή τιμή παραγωγού για το λάδι μας.


Κι ας είναι ΠΟΠ και αγουρέλαιο με φήμη.


Στο ράφι των Σούπερ Μάρκετ το ελαιόλαδο Μυλοποτάμου Κρήτης, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της χώρας, "γυρίζει" γύρω από τα 5.5 - 6 ευρώ το κιλό. Είναι καλό λάδι. Το δικό μας είναι καλύτερο, και αν είχαμε έναν μεγάλο συναιτερισμό μπορούσε να πουλιέται στο ράφι 6.5 - 6 ευρώ το κιλό. Σε αυτές τις τιμές είναι η πλαστική συσκευασία του λίτρου σχεδόν όλων των λαδιών, εκτός από μερικά που φτάνουν και τα 8 ευρώ το κιλό, ως βιολογικά ή "εξαιρετικής ποιότητας" αν και δεν πιάνουν σε γεύση το δικό μας. Από κει και πάνω είναι τα brand names που δεν αναφέρονται στο μέσο καταναλωτή και στο νοικοκυριό.
Ο παραγωγό μας "απολαμβάνει τιμή" που μπορεί να αρχίζει από 3 ευρώ το κιλό, αλλά γρήγορα κατρακυλάει προς τα δύο ευρώ.
'Έτσι εύκολα έρχεται στο νου και στη γλώσσα η αιτία αυτής της μεγάλης διαφοράς: Οι μεσάζοντες. Δηλαδή πουλάω στο λιτρίβι, αυτό πουλάει στον έμπορο, αυτός σε άλλο έμπορο, αυτός στο Σούπερ Μάρκετ. Εν μέρει μπορεί να είναι αυτό σωστό. Από την άλλη, οι διεθνείς τιμές λαδιού για τον παραγωγό κυμαίνονται γύρω από αυτές που απολαμβάνει ο Έλληνας παραγωγός. Και εδώ οι μεσάζοντες .... παγκοσμίως; Δεν νομίζω.

Ανάσες



Εξαιρετικοί οι οικοδεσπότες και οι καλεσμένοι, τις Τετάρτες στην ΕΡΤ 1.

Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...




Σκιτσάρει ο Χρήστος Παπανίκος!

Τζένη Ντεστάκου



Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ:ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Κοτζιαδών 37

185 37, Πειραιάς

 

Πειραιάς, 25 Νοεμβρίου 2020

 

 

 

ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ

Με συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ερμιόνη.

Ήταν ιδέα και όραμα της συμπολίτισσάς μας κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, που ομόφωνα υιοθετήθηκε από τον Δήμο Ερμιονίδας και την Κοινότητα Ερμιόνης, το καλοκαίρι του 2018. Ανακοινώθηκε δε, όπως είναι γνωστό, στην Ερμιόνη από την κυρία Βαρδινογιάννη, κατά την απονομή των πρώτων Βραβείων Πολιτισμού που φέρουν το όνομά της, όπου βραβεύτηκε ο Σύνδεσμός μας για την πολιτιστική του δράση.

Κυρία Βαρδινογιάννη,

Σας συγχαίρουμε και σας ευχόμαστε υγεία, ώστε να υλοποιήσετε το όραμά σας καθώς και πολλά «αγγίγματα ψυχής» που θα πυροδοτούν την έμπνευσή σας! Ο Ερμιονικός Σύνδεσμος, όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα, θα βρίσκεται στο πλευρό σας και θα είναι αρωγός και σ’ αυτήν την προσπάθεια. Άλλωστε πιστεύει, όπως κι εσείς, που το έχετε έμπρακτα αποδείξει, πως «τα Μουσεία είναι οι στυλοβάτες της πνευματικής και ψυχικής υγείας, ακριβώς όπως τα Νοσοκομεία είναι στηρίγματα  της σωματικής υγείας των ανθρώπων».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερμιονικού Συνδέσμου

Δήμαρχος Ερμιονίδας: Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ιδιωτική υπόθεση !!!

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ιδιωτική υπόθεση !!!
Επισημαίνουμε το μήνυμα της μέρας φωτίζοντας με πορτοκαλί χρώμα το Δημαρχείο. Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι ένα θέμα για το οποίο σύσσωμη η κοινωνία θα πρέπει να αγωνιστεί έως ότου καταφέρουμε την οριστική εξάλειψή του.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

​Υπουργείο Πολιτισμού: Το σχέδιο δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ερμιονίδα τέθηκε σήμερα σε διαδικτυακή συζήτηση

Το σχέδιο δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ερμιονίδα τέθηκε σήμερα σε διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.  Στην τηλεδιάσκεψη  συμμετείχαν η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του Ιδρύματος Μ. Β. Βαρδινογιάννη, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος και η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας κ. Άλκηστις Παπαδημητρίου, η οποία παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία της Ερμιονίδος, «ακολουθώντας», όπως είπε, «πιστά τα βήματα του Παυσανία».  

Η Ερμιόνη, με μακρά και αδιάλειπτη ιστορική παρουσία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παρουσιάζει σημαντικά ορατά κατάλοιπα μέσα στον αστικό ιστό της. Ετσι, στόχος της δημιουργίας του μουσείου είναι η ανάδειξη των σημαντικών της μνημείων και η προβολή τους μέσα από μία διδακτική μουσειακή παρουσίαση που θα περιλαμβάνει επιλεγμένα αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν βρεθεί σε ανασκαφές  που έχουν διενεργηθεί στην περιοχή, όπως  και πλούσια πληροφόρηση με χρήση ψηφιακών εφαρμογών. 


Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, από το 2018, το  προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να παραχωρηθεί το παλαιό Δημαρχείο στο ΥΠΠΟΑ, ώστε το  νεοκλασικό κτήριο να μετατραπεί σε Αρχαιολογικό Μουσείο. Το κτήριο, το οποίο γειτνιάζει άμεσα με τα κατάλοιπα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, θα αποτελέσει κέντρο  προβολής και ανάδειξης της μακραίωνης ιστορίας της πόλης αλλά και αφετηρία της αστικής πολιτιστικής διαδρομής και περιήγησης στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας και της Αργολίδας.

Τάσος Τόκας: Θετική εξέλιξη για την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου Ερμιόνης


24 Νοεμβρίου 2020


Χαιρετίζουμε  ιδιαίτερα την σημερινή  ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  για τον προγραμματισμό των ενεργειών  για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ερμιόνη.

Το θέμα ήταν  ήδη γνωστό από το 2018 όταν  μετά από επιθυμία της εξέχουσας  προσωπικότητας   και μεγάλης ευεργέτιδας του Δήμου Ερμιονίδας    κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη αποφασίστηκε ομόφωνα,   από την Κοινότητα Ερμιόνης και  από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, να διατεθεί το κτήριο του Δημοτικού Καταστήματος της  Κοινότητας Ερμιόνης (πρώην Δημοτικό Σχολείο) για την ίδρυση  Αρχαιολογικού Μουσείου.

Εκφράζουμε  τις θερμές ευχαριστίες μας  ιδιαιτέρως στην κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, καθώς και στους υπηρεσιακούς παράγοντες  του Υπουργείου Πολιτισμού για τη σημαντική αυτή εξέλιξη, η οποία θα βοηθήσει στην ανάδειξη, έκθεση και προβολή των σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων  της Ερμιονίδας.


Τάσος Τόκας


Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ



 

Βασίλης Γκάτσος: Σημαντικότατη είδηση.

"Το μοναδικό θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερμιόνης και η προβολή του ευρύτερου αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε μία εκτενέστατη εισήγηση παρουσίασε όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και έχουν προκύψει από τις χρόνιες έρευνες στην Ερμιόνη, και κατέθεσε τις απόψεις της Υπηρεσίας της σχετικά με την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερμιόνης.

Η Υπουργός κα Λίνα Μενδώνη, έθεσε το πλάνο στο οποίο από κοινού θα συνεργασθούν, το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Ερμιονίδας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και η ιδιωτική πρωτοβουλία που θα στηρίξει αυτό το έργο με πρωτεργάτρια την κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη."


"Αμήν και πότε", που έλεγαν οι παλιοί.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει μεγάλη εμπειρία στο στήσιμο Μουσείων. Η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει μεγάλη εμπειρία στην ολοκλήρωση έργων. Άρα η επιτυχία εξασφαλισμένη.
Η Τοπική Κοινότητα Ερμιόνης και ο Δήμος μας, έχουν κάποιο όραμα, κάποιο στόχο, κάποιο σχέδιο, κάποια πρόταση;
Πρώτα για το Μουσείο: Θα γίνει το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Μουσείο, ή θα έχουμε ανάπλαση όλου του πέριξ χώρου, αρχαιολογικού και μη;
Η "προβολή" του ευρύτερου αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής τι σημαίνει; Βιντεάκια, φωτό, και τα παρόμοια  που σημαίνουν τουριστική προβολή; Ή ανασκαφές, αναστυλώσεις, συντηρήσεις, αναδείξεις κ.λ.π.;
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η ιδιωτική πρωτοβουλία ξέρουν και μπορούν. Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε, ή ό,τι προκύψει;

Σημείωση: Γιατί ο Δήμος δεν αναρτά τις απόψεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου Ερμιόνης; Δεν ενδιαφέρουν τους δημότες;

Βασίλης Γκάτσος

Επικίνδυνοι Ιοί Μέθοδοι μόλυνσης και εξάπλωσης επιδημιών

    
Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν προσβεβλημένοι από διάφορες ασθένειες που οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες: από τα ζώα μέχρι τις σύγχρονες μεταλλάξεις ιών. Ορισμένες από τις αρρώστιες του παρελθόντος έχουν εξαλειφθεί πλήρως εξαιτίας των εξελίξεων στον ιατρικό τομέα, ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμη που τρομοκρατούν εκατομμύρια ανθρώπους στο σύγχρονο κόσμο.

Τηλεδιάσκεψη για την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ερμιόνη


Κρανίδι, 24.11.2020

Ανακοίνωση

Μία ιστορική συζήτηση εξελίχθηκε πριν από λίγο μέσω τηλεδιάσκεψης όπως επιβάλλουν οι συνθήκες λόγω Covid-19, μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη, του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Γεωργόπουλου, της Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κας Παπαδημητρίου και της μεγάλης ευεργέτιδας του τόπου μας κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Το μοναδικό θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερμιόνης και η προβολή του ευρύτερου αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε μία εκτενέστατη εισήγηση παρουσίασε όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και έχουν προκύψει από τις χρόνιες έρευνες στην Ερμιόνη, και κατέθεσε τις απόψεις της Υπηρεσίας της σχετικά με την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερμιόνης.

Η Υπουργός κα Λίνα Μενδώνη, έθεσε το πλάνο στο οποίο από κοινού θα συνεργασθούν, το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Ερμιονίδας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και η ιδιωτική πρωτοβουλία που θα στηρίξει αυτό το έργο με πρωτεργάτρια την κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τόνισε πως θα σταθεί αρωγός αυτής της προσπάθειας και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκλήρωση του έργου αυτού.

Η σημερινή συζήτηση, η ιστορική αυτή συζήτηση για την έναρξη των διαδικασιών της δημιουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερμιόνης, είναι μόνο η αρχή μίας ενδιαφέρουσας πορείας της οποίας το αποτέλεσμα θα προβάλλει τον αρχαιολογικό πλούτο της Ερμιόνης και της Ερμιονίδας γενικότερα.

Ο Δήμαρχος

 

Ιωάννης Γεωργόπουλος


Οι Φιλέλληνες στην Αργολική Γη (του Γιώργου Κόνδη)

Το 2021 είναι προ των πυλών και οι προετοιμασίες, παρά τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, είναι έντονες, σημαντικές και φαίνεται πως θα έχουν πλούσια θεματολογία και περιεχόμενο. Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης θα μας δώσουν σίγουρα την ευκαιρία να ερευνήσουμε νέα και παλιά θέματα. Θα μας επιτρέψουν ταυτόχρονα να επαναξιολογήσουμε ζητήματα που πιθανόν ξεχάστηκαν ή βρέθηκαν στο περιθώριο των αναλύσεων για τη σημασία, το ρόλο και τις πολιτικοκοινωνικές διαδικασίες που πήγασαν από τα γεγονότα καθώς και τις στρατηγικές που διαμορφώθηκαν χάρη σε αυτά.

Δυο κορυφαία γεγονότα στη διάρκεια της Επανάστασης που ελάχιστα μνημονεύονται παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που είχαν στην πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, η Ναυμαχία στο Ναυαρίνο και η Γαλλική Στρατιωτική/Επιστημονική Αποστολή στο Μοριά, πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο έντονα εξελισσόμενου φιλελληνικού κινήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Μεγάλες προσωπικότητες θα χάσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα προσφέροντας στον Αγώνα. 

Η συνέχεια στα argolika

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΔΥΠΕΡ


Δευτέρα  23 Νοεμβρίου 2020

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20/11/2020 και στη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 του Δήμου Ερμιονίδας, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκπόνηση Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου μας.

 Το θέμα αναδείχτηκε μετά το άρθρο μου στις 23/10/2020  με τίτλο ΕΛΛΙΠΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ στο οποίο  έκανα λόγο για  την  λανθασμένη  διαδικασία  που  ακολουθήθηκε   για την διαμόρφωση του ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ερμιονίδας. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο (Ν.3463/06 - Ν.3852/10- Ν.4555/18- Ν. 4623/19 κ.α. διατάξεις)  υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ψήφιση και έγκρισή του.

Το ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα, πρέπει να εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις και τις παραδοχές του αντίστοιχου Ετήσιου Προγράμματος Δράσης, καθώς και με το Τετραετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.


Δηλαδή θα έπρεπε να έχει εκπονηθεί μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός του  Δήμου Ερμιονίδας,     καθώς και το   Τετραετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020-2024, το οποίο εξειδικεύεται κατ’ έτος σε Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης.

Ως γνωστό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να προηγείται της έναρξης των δραστηριοτήτων ενός νέου εγχειρήματος και καθίσταται έτσι κομβικό σημείο για την λειτουργία του Δήμου.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί μέρος του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και επισυνάπτεται σε αυτό, ως παράρτημα όπως ορίζεται βάσει του νομοθετικού πλαισίου.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Καιρός για δραστικότερα μέτρα.

Το παρακάτω από την Απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης.  

"1).  Οι δύο κάδοι  στο  αλσύλλιο νότια  του Κοινοτικού καταστήματος  πρέπει να αποσυρθούν διότι:    α) Δεν διευκολύνουν καμία κατοικία    β) Εξυπηρετούν μόνο τα γειτονικά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, με αποτέλεσμα λόγω του όγκου των απορριμμάτων τους να δημιουργείται κακοσμία σε ένα ιδιαίτερα όμορφο κομμάτι περιπάτου και αναψυχής, από τις πρωινές ώρες στους λουόμενους έως τις απογευματινές και  νυχτερινές στους πεζούς    γ) Λόγω της ιδιομορφίας του σημείου παρουσιάζεται αρκετές φορές πρόβλημα από χύδην απορρίμματα που κατρακυλούν προς τη θάλασσα και η αποκομιδή τους είναι δύσκολη έως αδύνατη."

Ναι, οι δύο αυτοί κάδοι χρόνια βρωμάνε, χύνουν ζουμιά και γεμίζουν με σκουπίδια και τους (απαίσιους) κάκτους που σκεπάζουν τα βράχια.

Ναι, εξυπηρετούν μόνο τα κοντινά καταστήματα (συγχρόνως όμως ενοχλούν την πελατεία τους) και όχι σπίτια, και σωστά μετατοπίζονται. Η μεταφορά τους ενισχύει και το τουριστικό μας προϊόν.
Σωστή και η διαπίστωση ότι αρκούν λίγα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να γεμίζουν δύο κάδους και μάλιστα να δημιουργείται και αυτή η κατάσταση με τη δυσοσμία.
Ναι, όλα τα καταστήματα, πλην ολίγων, ώς εκ της φύσεώς των, δημιουργούν πολλαπλάσια απόβλητα, ανακυκλώσιμα κυρίως, από ένα νοικοκυριό. Ως εκ τούτου πρέπει μέσω των Συλλόγων τους, με τη βοήθεια της Κοινότητας και του Δήμου, όλα τα καταστήματα να πακετάρουν καθαρά  και ξεχωριστά τις συσκευασίες που τους απομένουν, μπουκάλια, πλαστικά, μεταλλικά κουτιά, χαρτόνι, χαρτί, και να περνάει μικρό όχημα του Δήμου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ακομη και δύο φορές την ημέρα, και να παίρνει από τα καταστήματα τουλάχιστον τα ανακυκλώσιμα. Όπως με κάδους μαζεύονται τα της Λαϊκής κάθε Πέμπτη, έτσι καθημερινά να μαζεύονται και από τα καταστήματα. Τότε θα είναι και εμπορεύσιμα τα ανακυκλώσιμα ως καθαρά και διαλεγμένα, αλλά και το όλο σύστημα συλλογής και μεταφοράς του Δήμου μας θα ανακουφιστεί πάρα πολύ από τον όγκο τους. Σκεφτείτε το, γιατι ενισχύει και το τουριστικό μας προϊόν.

Ναι, είναι ιδιαίτερα όμορφο αυτό το κομμάτι, αλλά δεν είναι μόνο η δυσοσμία που το χαλάει, ώστε να είναι κομμάτι περιπάτου και αναψυχής. Δεν μπορούμε να περάσουμε από εκεί, λόγω παρκαρισμένων αυτοκινήτων και κυκλοφορίας και παντελούς έλλειψης πεζοδρομίων. Το πέρασμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι δυσχερές σε όλη τη διαδρομή Μαντράκια - Μπίστι αλλά και επικίνδυνο. Αυτό γιατί αποφεύγετε να το θίξετε; Άλλωστε η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι πολιτισμός, ιδίως σεβασμός σε μάνες, παιδιά και ηλικιωμένους, αλλά και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

Ναι, στο αλσύλλιο, σωστά  ξηλώθηκαν τα κάγκελα (μόνο τα μπροστινά) αλλά το αλσύλλιο είναι παρατημένο, απροσπέλαστο, και κανένας δεν πατάει το πόδι του εκεί. Άρα δεν είναι αλσύλλιο, αλλά χρόνια παρατημένη κατάσταση.

Ναι, η αποκομιδή των απορριμμάτων που πέφτουν έξω από τους δύο κάδους είναι αδύνατη λόγω του ξενικού είδους των κάκτων που ακόμη τούς αφήνετε στη θέση τους. Αυτό το σημείο πρέπει να καθαριστεί, να φανούν καθαρά τα βράχια, και τότε είναι αριστούργημα, όπως παλιά. Οι κάκτοι και τα αγκάθια, είναι επικίνδυνα, μαζεύουν όλα τα σκουπίδια και δεν είναι άλλωστε η αισθητική του τόπου μας, αλλά του Τέξας και της Αριζόνας. δεν τους φύτεψε κανένας. Πέταξαν εκεί τους κάκτους που υπήρχαν στη νότια πόρτα του Δημοτικού Σχολείου και αυτοί με τα χρόνια φούντωσαν. Το ξήλωμά τους θα ενισχύση και το τουριστικό μας προϊόν. Έχετε ακούση κανένα να λέει "πάμε να περάσουμε κάτω από το Δημαρχείο να θαυμάσουμε τα αγκάθια;".

Ναι, από Μαντράκια μέχρι Αγιογιάννη, περιμένουμε να είναι μια ιδανική πανέμορφη διαδρομή για τους πεζούς και τους πελάτες των εκεί καταστημάτων. Αυτό είναι πολιτισμός και τουριστικό προϊόν.

Βασίλης Γκάτσος

Δήμος Ερμιονίδας: Τεχνικό Πρόγραμμα 2021


Κρανίδι, 23.11.2020

Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου η πρώτη μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω Covid-19, Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν διάφορα θέματα, ένα εκ των οποίων ήταν η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2021 του Δήμου Ερμιονίδας.

Με ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ. ενέκρινε το Τεχνικό Πρόγραμμα, στο οποίο με ελάχιστα χρήματα αναλογικά με τις ανάγκες του Δήμου, ιεραρχήσαμε και διαχειριστήκαμε τα τεχνικά θέματα βάσει προτεραιοτήτων. Σίγουρα οι ανάγκες σε τεχνικά έργα και υποδομές δεν καλύπτονται από το Τεχνικό Πρόγραμμα ενός έτους, όμως με άριστη διαχείριση των τακτικών εσόδων του Δήμου, σε ορίζοντα τετραετίας θα έχουμε ολοκληρώσει αρκετά έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της Ερμιονίδας.

Στόχος μας όμως είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» καθώς και άλλα χρηματοδοτούμενα προγράμματα (Φιλόδημος, Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ, κ.λπ.) στα οποία βασίζουμε την υλοποίηση μεγάλων έργων αναπτυξιακού κυρίως χαρακτήρα.

Με την επίτευξη τέτοιου είδους στόχων η Ερμιονίδα θα ακμάσει ακόμα περισσότερο και θα δώσει στα παιδιά μας το μέλλον που ονειρεύονται.

Γραφείο Δημάρχου