Ιός: Το βέλος, "ήκεν κομήτην ιόν", έρριψε φτερωτό βέλος. Το δηλητήριο των όφεων. (L.S.).
Κορώνη: παν πράγμα αγκιστροειδές, κυρτόν ή καμπύλον ως το ράμφος του κόρακος. (L.S.).
Κορωνίς: Στέφανος πεπλεγμένος εξ ίων. (L.S.).
Έτσι με τον Κορωνο- ή Κορωνα- ϊόν κάνει και η γλώσσα μας στην κυριολεξία τον γύρο του κόσμου.
Συνήθεια των παλαιών νοικοκυρών: Κεντούσαν γύρω από έναν καθρέφτη ία και πτηνά. Ανάμεσά τους απλωνόταν με ωραία γράμματα η λέξη ΚΑΛΗΜΕΡΑ. Την "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" την έβαζαν σε μέρος που να την έβλεπαν όλοι όταν ξυπνούσαν. Συνήθως εκεί που θα έπλεναν το πρόσωπο. Η μέρα που έρχεται είναι πάντα μια Καλή Μέρα.
Κεντούσαν ία και πτηνά, κι ανάμεσά τους με ωραία γράμματα τη φράση ΘΑ ΠΕΡΑΣΗ ΚΙ ΑΥΤΟ. Την έβαζαν σε μέρος του σπιτιού πολυσύχναστο, να την βλέπουν όλοι.
Μη νομίζουμε ότι ήταν παλιά η ζωή τόσο ξένοιαστη στην καθημερινότητά της, όπως τη ζήσαμε μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.
Τον Μεσαίωνα αγόραζες από τον έμπορα και έρριχνες το νόμισμα σε ένα πήλινο κεσεδάκι γεμάτο ξύδι. Από κει σου έδινε τα ρέστα.
Ο καθένας κρατούσε στο χέρι ένα ραβδί, μπαστούνι, μαγκούρα. Ο νόμος απαγόρευε να σε πλησιάσει κάποιος μέσα στον ζωτικό χώρο ασφαλείας σου που καθοριζόταν από ένα κύκλο με ακτίνα το ραβδί σου. Είχες δικαίωμα να τον κτυπήσεις χωρίς συνέπειες.
Το βράδυ απαγορευόταν να κυκλοφορείς χωρίς να κρατάς φαναράκι, ώστε να σε εντοπίζει ο άλλος.
Όποιο πλοίο πλησίαζε λιμάνι, άραζε μακριά, σε προκαθορισμένο σημείο, για σαράντα μέρες υπό την επιτήρηση γιατρού και αρμοδίων (Καραντίνα, από το καράντ = 40). Μετά επιτρεπόταν να μπουν στο λιμάνι. Τα περισσότερα εμπορεύματα υποχρεωτικά πλένονταν ή απολυμαίνονταν με τις τότε γνώσεις, πριν διατεθούν στο εμπόριο.
Ο γιατρός του Μεσαίωνα, αργότερα και ο φαρμακοποιός ήσαν οι μόνοι που γνώριζαν την κατάσταση υγείας των οικογενειών, κυρίως όσον αφορούσε βαριές ασθένειες που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά. Δεν γινόταν γάμος, αν δεν τους συμβουλεύονταν διακριτικά οι γονείς των παιδιών.
Τα φάρμακα αρχίζουν ουσιαστικά με την πενικιλλίνη, μόλις πριν 90 χρόνια. Η θρησκεία, η μαγεία και η αλχημεία ήταν το καταφύγιο ασθενών και γιατρών επί αιώνες. Μετά τη μαύρη πανώλη που σάρωσε την Ευρώπη το 1347 - 1353, κλονίστηκε η όποια εμπιστοσύνη στην παλιά ιατρική του Γαληνού και τα πανεπιστήμια στράφηκαν προς τις πειραματικές επιστήμες.
ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ, αλλά μένοντας όλοι μέσα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Το λόγο έχουν οι γιατροί και η επιστήμη.
Βασίλης Γκάτσος