Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΕΡΜΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Εμείς βάζουμε τη φωτογραφία, εσείς τα ονόματα.
Από το φωτογραφικό αρχείο των ασπρόμαυρων της "Ερμιόνης του χθές" που συγκεντρώνουμε.

(Αρχείο της οικογένειας Καλομοίρας και Θόδωρου Λουμουσιώτη)

Η «Αγροτική» Τρίτη καθιερώθηκε στην Αργολίδα.

Κάθε Τρίτη είναι ανοικτά τα γραφεία της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας, στην Δήμαινα του Δήμου Επιδαύρου. Η πρόεδρος της ΕΝΑ Αργολίδας κα. Γεωργία Δρόσου-Παγίδα ενημερώνει όλους όσοι ενδιαφέρονται, ότι κάθε Τρίτη θα απασχολεί τους συγκεντρωμένους Νέους Αγρότες, και όχι μόνο, ένα διαφορετικό θέμα....
Την Τρίτη, 7 Φεβ 2012, στις 19.30, στο Κέντρο Νεότητας Δήμαινας, το θέμα θα είναι τα Αγροπεριβαλλοντικά Προγράμματα και ειδικότερα οι ενισχύσεις για την Βιολογική Γεωργία & Κτηνοτροφία.
Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 περιλαμβάνεται μια σειρά από δράσεις οι οποίες αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
Οι επαγγελματίες αγρότες και οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων μπορούν να ενταχθούν στα

Η αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Διαστημικό σκάφος της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη έστειλε για πρώτη φορά εικόνες της αθέατης πλευράς του δορυφόρου της Γης.Η λήψη εικόνας από τη σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού έγινε από την πρωτοποριακή κάμερα MoonKAM με την οποία είναι εξοπλισμένα δύο δίδυμα μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη της NASA.Τα δύο διαστημικά σκάφηβρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από τις αρχές του έτους, συμμετέχοντας στην αποστολή Grail (Άγιο Δισκοπότηρο).Οι εικόνες θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.Η μία πλευρά της Σελήνης δεν στρέφεται ποτέ προς τη Γη διότι η περίοδος περιφοράς του φεγγαριού γύρω από τη Γη (κάτι λιγότερο από 28 ημέρες) ισούται με την περίοδο περιστροφής του φεγγαριού γύρω από τον εαυτό του.Αιτία για αυτό είναι οι ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις που δεχόταν για εκατομμύρια χρόνια η Σελήνη από τη Γη. Οι τριβές που αναπτύχθηκαν λόγω αυτής της παλίρροιας επιβράδυναν την περιστροφή της Σελήνης έως ότου εξισωθεί με την περίοδο περιφοράς.Το βίντεο των 30 δευτερολέπτων ξεκινά πάνω από το βόρειο πόλο της Σελήνης και καταλήγει στο νότιο ημισφαίριο.Στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού το τοπίο χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλο αριθμό κρατήρων, ενώ δεν διαθέτει τις μεγάλες βασαλτικές πεδιάδες της ορατής πλευράς.
 

Ο πρώτος ευρωπαίος δάσκαλος με σύνδρομο Down


Ο 34χρονος Ισπανός Πάμπλο Πινέδα είναι ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου που έχει σύνδρομο Down.
Χρειάζεται να περάσει ακόμη τέσσερις εξετάσεις, για να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να γίνει δάσκαλος. Αυτό δεν είναι τόσο ασυνήθιστο: στην Ισπανία το 85% των παιδιών με σύνδρομο Down πηγαίνουν στο κανονικό σχολείο. Η WELT ON LINE μίλησε με τον Πινέδα για τη μάθηση, την "καθυστέρηση" και για τα υπερπροστρατευμένα παιδιά.

Ο Πάμπλο Πινέδα τελείωσε τις σπουδές του παιδαγωγού και αυτό το Μάρτη έκανε την πρακτική εξάσκηση στην Κόρδοβα. Ο Πινέδα αυτήν την εποχή προετοιμάζεται για τις εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος και του μένουν μόνο τέσσερις εξετάσεις για να τελειώσει τις σπουδές του στην ψυχολογία και παιδαγωγικά. Στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Μάλαγκα στα τέλη Απρίλη προβλήθηκε η ταινία «Και εγώ επίσης» που είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του Πινέδα και στην οποία ο ίδιος κρατά τον βασικό ρόλο: Ζωή, Αγάπη, Λύπη και Χαρά κατά τη διάρκεια των σπουδών. Με τον Πινέδα μίλησε ο Jan

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Anonymus hackers Σκοτώσατε τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα

Την ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, παραβίασαν χάκερς. Πρόκειται για την ομάδα Anonymus hackers.
 Ανέφεραν σε βίντεο ότι «η δικαιοσύνη γεννήθηκε στην χώρα σας και εσείς την σκοτώσατε». Προειδοποιούν ότι θα παραβιάσουν και άλλες ιστοσελίδες υπουργείων, αλλά και Ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης.


Στο μήνυμά τους προειδοποιούν ότι θα παραβιάσουν και άλλες ιστοσελίδες υπουργείων, αλλά και Ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης και ζητούν να φύγει η Ελλάδα από την Συμφωνία ACTA (Διεθνής Εμπορική Συμφωνία για την Καταπολέμηση της Παραποίησης/Απομίμησης ACTA - Anti-Coutnerfeiting Trade Agreement) και δίνουν δύο εβδομάδες διορία.
Χαρακτηριστικά λένε ότι η σημερινή τους επίθεση είναι μόνο ένα δείγμα από το τι μπορούν να κάνουν.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη χώρα σας είναι απαράδεκτο.

Ήλιος και βροχή..


..φωτοστέφανο σήμερα  στα περιβόλια

Διδυμιώτες μάλλον χάσατεΑλλά και δεν το παλέψατε, ούτε καν διαβουλευτήκατε
 Δεν χρειάζεται να είσαι κάτοικος Διδύμων για να καταλάβεις ότι η παράκαμψη των Διδύμων είναι άκρως επιζήμια για το χωριό με ή χωρίς τα σκουπίδια και τον δεματοποιητή. Είναι τώρα που οι Διδυμιώτες ζουν στον νιρβάνα τους χωρίς να ασκούν μεταποιητική ή εμπορική δραστηριότητα. Όταν αλλάξουν οι καιροί και μιμηθούν την Τραχειά και το Κολιάκι, πού θα αναπτύξουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες; Πάνω στο βουνό στην παράκαμψη; Γιατί δεν πρόκειται να αλλάξουν το ρεύμα των αυτοκινήτων προς το χωριό τους. Ας πρόσεχαν.
Τα Δίδυμα δεν είναι χωριό προορισμού όπως είναι το Πορτοχέλι. Είναι χωριό που διέρχονται τα αυτοκίνητα και δίδοντάς τους έναν ευκολότερο δρόμο, πάει έχασες την πελατεία παντοτινά. Παλιά όλοι προς Πόρο ψώνιζαν Κολιάκι, Τραχειά. Τώρα με τον νέο δρόμο σε 5 λεπτά είσαι Κολιάκι, ψωνίζεις, και επιστρέφεις στη πορεία σου σε 4 λεπτά. Όμως κανένας δεν το κάνει.
Αλλά  σε όποιον και αν ανήκει η σύλληψη και ο σχεδιασμός της παράκαμψης, πόσο δε μάλλον και των σηράγγων, σημασία έχει ότι είναι ένα αντιπαραγωγικό έργο των 3 000 000 €, ίσως και πάρα πάνω.

Θα μπορούσε να γίνει με 500 000 € μια σημαντική βελτίωση του παλιού δρόμου.
Στη συνέχεια σε συνεννόηση με τους κατοίκους να αγόραζε γη ο Δήμος δεξιά – αριστερά του δρόμου και να έφτιαχνε ωραιότατα κτήρια που να τα νοίκιαζε για ‘εμπόριο του δρόμου’ , όπως Κολιάκι , Τραχειά. Θα ακολουθούσαν με δικά τους οι Διδυμιώτες και με μεταποίηση των προϊόντων τους, σαν βλέπανε τη πιάτσα αυτή να πιάνει. Έτσι έφτιαξε και ο Καραμανλής (ο θείος για να μη παρεξηγούμαστε) τα δημόσια ΞΕΝΙΑ για να φέρει τον τουρισμό στην χώρα.. με το ζόρι και να ακολουθήσουν μετά οι ιδιώτες. Δεν τα έφτιαξε για να κάνει δημόσιο τουρισμό.
Μη ξεχνάμε πώς άρχισε η Τραχειά. Ένα δύο μαγαζάκια είχε που σταμάταγε το ΚΤΕΛ και κατέβαιναν οι επιβάτες και αγόραζαν ψωμί (μια δυο φέτες) με δυο κομμάτια τυρί για να φάνε στο ταξίδι. Πού λεφτά τότε. Έ, από αυτή τη συνήθεια ακούστηκε το τραχειότικο τυρί και ψωμί.
Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
   

Προς μια ηλεκτροφώτιστη Ερμιονίδα

Με δημόσια δαπάνη και δημοτικά τέλη.

Τα πρώτα εξοχικά τα εκλάβαμε κάπως σαν καλά αγροτόσπιτα που θα αυτοεξυπηρετούνταν.
Όταν όμως πύκνωσαν, άρχισαν απαιτήσεις προς Κοινότητες και Δήμους, για στρώσιμο αγροτικών δρόμων, ηλεκτροφωτισμό αγροτικών δρόμων με δημόσια δαπάνη και ρεύμα από το ταμείο των δημοτικών τελών, αντιπλημμυρικά έργα.
Οι Κοινότητες και οι Δήμοι ανταποκρίνονταν σε αυτές τις απαιτήσεις που όμως σήμερα καλύπτουν μέγα μέρος της Ερμιονίδας και σε λίγο ολόκληρη. Δεν γνωρίζω αν αυτή η ανταπόκριση ήταν υποχρέωση των Κοινοτήτων και των Δήμων, υποχρέωση που επιβάλλεται με νόμους. Παλιά ξέραμε ότι μόνον στα χωριά μας υπήρχαν τέτοιες υποχρεώσεις.
Και σήμερα διαβάζουμε ότι το κονδύλι του δημόσιου φωτισμού διογκώνεται κυρίως λόγω των εκτός των χωριών μας δημόσιων φωτισμών.
Όταν έρθει ο Ανάβαλος θα υπάρξουν νέες απαιτήσεις ύδρευσης και άρδευσης.
Δύσκολη υπόθεση η διαχείριση της όλης υποθέσεως.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος
 

Τα ναυάγια που συγκλόνισαν την Ελλάδα


Τα πλοία, τα μοιραία λάθη, τα θύματα και οι υπεύθυνοι.
Δυστυχώς η χώρα μας έχει πλούσια ιστορία σε ναυάγια. Πότε από τραγικά ανθρώπινα λάθη και πότε από ατυχία έχουμε θρηνήσει εκατοντάδες θύματα στις ελληνικές θάλασσες τις τελευταίες δεκαετίες.
Σε συνέχεια του αφιερώματος  για τα πιο πολύνεκρα ναυάγια παγκοσμίως, το NEWS 247 κάνει αναδρομή σε 9 δυστυχήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, με πιο πρόσφατα το Sea Diamond στη Σαντορίνη και τη βύθιση του Εξπρές Σάμινα ανοικτά της Πάρου, που στοίχισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους.
Βρετανικός, Στενό της Κέας,1916 : 30 νεκροί
Ήταν το "μεγάλο αδελφάκι" του Τιτανικού, κατασκευασμένο και αυτό, σε ναυπηγείο του Μπέλφαστ το 1914 -1915.
Ο Βρετανικός επρόκειτο να νηολογηθεί στη γραμμή Νέα Υόρκη – Σάουθάμπτον, αλλά τον πρόλαβε ο Α. Παγκόσμιος Πόλεμος. Το πλοίο επιτάχθηκε από το βρετανικό ναυτικό και, από τις 13 Νοεμβρίου 1915 ανέλαβε καθήκοντα πλωτού νοσοκομείου.

 Άρχισε τη δράση του στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου και της Μέσης Ανατολής, από όπου παραλάμβανε και μετέφερε ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία. Κατόρθωσε ασφαλώς πέντε ταξίδια, πριν το μοιραίο έκτο.
Στις 21 Νοεμβρίου 1916 στην περιοχή μεταξύ Σουνίου και Κέας, οι επιβαίνοντες αισθάνθηκαν το πλοίο να χτυπά κάπου – ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος αλλά θεώρησαν ότι μάλλον επρόκειτο για κάποια μικρή βάρκα.

 Η αυτοψία έδειξε ότι τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. Τα τέσσερα πρώτα στεγανά και το λεβητοστάσιο είχαν γεμίσει με νερό μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Στις 8.35 δόθηκε η εντολή για την εκκένωση, αλλά ήδη κάποιοι είχαν βιαστεί να εγκαταλείψουν το

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ζωντανές γέφυρες

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη

Στα Μεγκαλάια, μια περιοχή που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στα σύννεφα, η μετακίνηση είναι μια δύσκολη υπόθεση. Για αυτό τον λόγο, εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι κάτοικοι φυτεύουν και μεγαλώνουν τις δικές τους «ζωντανές» γέφυρες.

 

 

 

ΠΗΓΗ: kykeon.ning

Εξασθενές χρώμιο σε εμφιαλωμένα νερά ευρείας κατανάλωσης

  (εδώ το σχετικό σχόλιο απο τους Ιχνηλάτες)                          
 Δελτίo Τύπου Οικολόγοι Πράσινοι
Τετάρτη, 01 Φεβ. 2012, 14:45
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δημοσιοποιούμε τα αποτελέσματα της  έρευνάς μας. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας
Οι  Οικολόγοι Πράσινοι δώσαμε στις 11 Ιανουαρίου Συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάσαμε τα γενικά αποτελέσματα της 4μηνης έρευνας που πραγματοποιήσαμε σχετικά  με την παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε εμφιαλωμένα νερά και την ανυπαρξία κρατικών ελέγχων για το θέμα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ενεργειών μας, εξετάσαμε 9 ετικέτες εμφιαλωμένων νερών, όπου ανιχνεύσαμε εξασθενές χρώμιο σε τρεις από αυτές και σε επίπεδα που σε μια περίπτωση έφτασαν τα 22 ppb.
Όλες οι πρωτότυπες μετρήσεις στάλθηκαν από τις 23 Δεκεμβρίου στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, κ. Λοβέρδου, ενώ κοινοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ και στον αρμόδιο εισαγγελέα η συνοδευτική τους επιστολή με την οποία επισημαίναμε το θέμα και ζητούσαμε να διενεργηθούν άμεσα έλεγχοι και να θεσπιστεί διακριτό όριο για το εξασθενές χρώμιο, στα όρια του ανιχνεύσιμου. Επιλέξαμε να μην δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιριών που ελέγξαμε, αφενός διότι δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που διεκδικούμε να θεσπιστούν, και αφετέρου γιατί η έρευνά μας δεν ήταν εξαντλητική, καθώς για λόγους πρακτικούς επιλέξαμε δειγματοληπτικά 9 ετικέτες με πρωταρχικό κριτήριο τις πωλήσεις τους και την προέλευσή τους από πηγές που βρίσκονται κοντά σε "ύποπτες" για εξασθενές χρώμιο περιοχές.
Με δεδομένο ότι η αποκάλυψη των 3 ονομάτων θα εστίαζε το δημόσιο διάλογο γύρω από τις συγκεκριμένες εταιρείες και όχι στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή την ανάγκη για θέσπιση ξεχωριστού, πανελλαδικού ορίου στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου για όλα τα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης (εμφιαλωμένα και μη), επιλέξαμε να δημοσιοποιήσουμε σε πρώτη φάση μόνο τα γενικά αποτελέσματα των ερευνών μας. Σημειώνουμε πως όλες οι μάρκες (και αυτές που βρέθηκαν θετικές στο εξασθενές) βρίσκονται εντός των υφιστάμενων ορίων για ολικό χρώμιο (50ppb),

Αμάρτημα

Είναι το ξεπούλημα της Δημόσιας γης. Σωστά, γιατί στη χώρα μας η δημόσια γη καταπατιέται, δεν ξεπουλιέται.
 Άλλωστε είναι η μόνη χώρα που επιτρέπεται το ξεπούλημα της καλλιεργήσιμης γης σε ντόπιους και ξένους με τη μέθοδο του οικοδομήσιμου αγροτεμαχίου. Δεν μας αρκεί;
Ο Καποδίστριας για παράδειγμα, ξεπούλησε τις δημόσιες και εκκλησιαστικές γαίες στους ακτήμονες καλλιεργητές! Όντως, γιατί τις έδωσε σχεδόν μπιτ παρά αρκεί από χέρσες να τις κάνανε παραγωγικές και να τις δεντροφυτεύανε. Από αυτή του τη ξεπουλησιά, δημιουργήθηκε τα ελληνικό τοπίο, το απαράμιλλο, της ελιάς και της αμπέλου και ο Έλληνας αγρότης – ιδιοκτήτης της γης του, που έμελλε να γίνει ο στυλοβάτης της Ελλάδας.
Οι  Έλληνες καλλιεργητές που δημιουργήθηκαν από το ξεπούλημα της δημόσιας γης, με τη σειρά τους, επί των ημερών μας, ξεπούλησαν τις ξεπουλημένες γαίες τους σε ξένους και ντόπιους ιδιώτες, ενώ πλήθος ελλήνων καταπάτησαν δημόσια γη για να την τιμωρήσουν που δεν ξεπουλιότανε σε αυτούς , αλλά σε ντόπια και ξένα συμφέροντα.
Όταν οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους.

Το περί ξεπουλήματος της Δημόσιας γης είναι αρκούντως προοδευτικό. Δεν θίγει κανέναν και όλοι αισθάνονται ότι υπερασπίζονται ένα δημόσιο αγαθό. Μπορεί να μας φέρει ψήφους, αλλά οπωσδήποτε δεν χάνουμε ψήφους.
Για το ξεπούλημα της καλλιεργήσιμης γης; Μούγκα Οικολογική, μούγκα Προοδευτική. Εδώ χάνουμε ψήφους.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

"ΧΡΟΝΟΥ ΦΕΙΔΟΥ"


ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ!!!!!
Ροδούλα

Σοσιαλιστικά ...τοπικά ιδεώδη

Ένα μεγάλο αεροδρόμιο στο Πορτοχέλι θα έφερνε τουρίστες με τη σέσουλα. Άλλο ένα τεράστιο στη Τρίπολη, θα συμπλήρωνε τα κενά.
Ένα δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, και με σήραγγες παρακαλώ, θα γέμιζε την Ερμιονίδα με πρωτευουσιάνους. Μερικοί ευαγγελίζονταν και σιδηρόδρομο, κοινώς Ταχεία Αθηνών – Ερμιονίδας.
Ένας άλλος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας θα έφερνε σε μας όλους τους κατοίκους Αργοναυπλίας μαζί με τους τουρίστες τους.
Ένας τεράστιος αγωγός θα έφερνε τον Ανάβαλο και θα γινόμαστε πράσινος παράδεισος.
Ένα τεράστιο φράγμα στη Τζερτζελιά για ενίσχυση των εκ του Αναβάλου υδάτων.
Ένα τεράστιο δίκτυο συλλογής λυμάτων Επαρχίας και τριτοβάθμια επεξεργασία στον Κάμπο της Κοιλάδας.
Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ερμιονίδας θα δούλευαν στο Δημόσιο, στο Δήμο και στον Ευρύτερο τομέα.

Με το Νου πληθαίνει η κόρη, με το νου ( δανεικά + ονειροπόλημα) κι η ακαμάτα.
Και τώρα, ποίοι θα μας δείξουν έμπρακτα και χωρίς λόγια το τι πρέπει να πράξουμε;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Ερώτημα

Μήπως ο κύριος Κρητσωτάκης με τις ενέργειές του έδειξε στο τοπικό ‘πολιτικοδημοτικό σύστημα’  τι εστί ευθεία οδός και αποτελεσματικότητα; Χωρίς προκαταλήψεις, με στοχευμένες απλές κινήσεις, υπέρ του τόπου του και κυρίως των νέων;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ

Την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012 από τις 8:00 μ.μ. μέχρι τις 8:30 μ.μ. σε όλη την Ελλάδα κλείνουμε τα φώτα για να πούμε:

Οχι στις αυξήσεις της ΔΕΗ-όχι στα χαράτσια.

Αντιδρούμε στον τρόπο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ένα δημόσιο αγαθό όπως αυτό του δικαιώματος μας να έχουμε ρεύμα στα σπίτια μας.

Στις 8 το βράδυ, την ώρα των ειδήσεων η Ελλάδα θα στείλει το δικό της μήνυμα.
όλοι μαζί μπορούμε.

Το “απαγόν” ή σβήσιμο είναι άλλη μία μοναδική μορφή διαμαρτυρίας που χρησιμοποίησαν τον Σεπτέμβριο του 2002 οι αργεντινοί καταναλωτές για να ακυρώσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα και σε άλλα κοινωνικά αγαθά κοινής ωφέλειας.

Εσβησαν ταυτόχρονα τα φώτα για ένα τέταρτο σε όλη τη χώρα! Τη βύθισαν στο σκοτάδι και ανάγκασαν κυβέρνηση και εταιρείες σε άτακτη υποχώρηση”.

Οι πρώτες φωτογραφίες απομονωμένης φυλής ιθαγενών


Φωτογραφίες των ιθαγενών Mashco-Piro, που ζουν κοντά στο Εθνικό Πάρκο Μανού στο νοτιοανατολικό Περού, δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.
Οι γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και η αύξηση της παράνομης υλοτομίας στην περιοχή αναγκάζουν τους αυτόχθονες στην αναζήτηση νέων περιοχών, όπου θα μπορέσουν να ζήσουν ήρεμα, απομονωμένοι από τους ξένους.
«Οι ιθαγενείς βρίσκονται σε διαμάχη με τους ξένους που έρχονται στα εδάφη των προγόνων τους» τόνισε η Rebecca Spooner, μέλος της οργάνωσης «Survival International», που έδωσε τις φωτογραφίες στη δημοσιότητα.
Για παράδειγμα, τα μέλη της φυλής Mashco-Piro ρίχνουν βέλη στους τουρίστες που περιηγούνται στην περιοχή με βαρκούλες, ενώ πρόσφατα έριξαν ένα προειδοποιητικό βέλος, (χωρίς αιχμή) σε έναν

Φωτοβολταϊκά στη στέγη;

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
Έξι μύθους και πραγματικότητες για τα οικιακά φωτοβολταϊκά παρουσιάζει το οικολογικό δίκτυο «Planet Save», καθώς ο φόβος για την κλιματική αλλαγή εντείνεται ενώ, εν μέσω ύφεσης, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας βαραίνει όλο και περισσότερο τους καταναλωτές.

1) Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι αξιόπιστα γιατί δεν παράγουν ενέργεια τη νύχτα.
Όντως τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν ενέργεια τη νύχτα, ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας συχνά παράγεται ποσότητα που υπερκαλύπτει τη ζήτηση, γεγονός που σημαίνει ότι η πλεονάζουσα ενέργεια μπορεί να σταλεί πίσω στο δίκτυο για να καλύψει τις ανάγκες άλλων νοικοκυριών. Σχεδόν όλα τα κράτη επιτρέπουν στους πολίτες που έχουν εγκαταστήσει οικιακά φωτοβολταϊκά να

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

“Γύριζε”

Κωστής Παλαμάς, “Γύριζε”

«Γύριζε, μὴ σταθῇς ποτέ, ρίξε μας πέτρα μαύρη,
ὁ ψεύτης εἴδωλο εἶν᾿ ἐδῶ, τὸ προσκυνᾷ ἡ πλεμπάγια,
ἡ Ἀλήθεια τόπο νὰ σταθῇ μιὰ σπιθαμὴ δὲ θἄβρῃ.
Ἀλάργα. Μόρα τῆς ψυχῆς τῆς χώρας τὰ μουράγια.
Ἀπὸ θαμποὺς ντερβίσηδες καὶ στέρφους μανταρίνους
κι ἀπὸ τοὺς χαλκοπράσινους ἡ Πολιτεία πατιέται.
Χαρὰ στοὺς χασομέρηδες! Χαρὰ στοὺς ἀρλεκίνους!
Σκλάβος ξανάσκυψε ὁ ρωμιὸς καὶ δασκαλοκρατιέται.
Δὲν ἔχεις, Ὄλυμπε, θεούς, μηδὲ λεβέντες ἡ Ὄσσα,
ραγιάδες ἔχεις, μάννα γῆ, σκυφτοὺς γιὰ τὸ χαράτσι,
κούφιοι καὶ ὀκνοὶ καταφρονοῦν τὴ θεία τραχιά σου γλώσσα,
τῶν Εὐρωπαίων περιγελᾷ καὶ τῶν ἀρχαίων παλιάτσοι.
Καὶ δημοκόποι Κλέωνες καὶ λογοκόποι Ζωίλοι,
καὶ Μαμμωνᾶδες βάρβαροι, καὶ χαῦνοι λεβαντίνοι.
λύκοι, ὦ κοπάδια, οἱ πιστικοὶ καὶ ψωριασμένοι οἱ σκύλοι
κι οἱ χαροκόποι ἀδιάντροποι καὶ πόρνη ἡ Ρωμιοσύνη!»
                                                                                              (1908)

Νέες εξελίξεις για τη «Μαφία του Κρανιδίου»

Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
Εκτός από το ΣΔΟΕ και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ μπήκε στο χορό των ερευνών για τη «Μαφία του Κρανιδίου».Από την πώληση... λαδιού υποστηρίζει ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ότι προέρχονται τα ποσά των 5.000 και 10.000 ευρώ., που αποκαλύφθηκαν μετά το άνοιγμα του τραπεζικού του λογαριασμού από το ΣΔΟΕ και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Τα ποσά αυτά μάλιστα, όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», κατατίθεντο στο λογαριασμό του ακόμη και τη ίδια ημέρα.
Τα ερωτηματικά ωστόσο για ύποπτες συναλλαγές του εν λόγω αξιωματικού, ο οποίος, όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη του ΣΔΟΕ, εμπλέκεται στο... φορολογικό παράδεισο του Κρανιδίου, πολλαπλασιάζονται. Κι αυτό γιατί υπηρετούσε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημμα σε μικρό νησί του κεντρικού Αιγαίου, περίοδο κατά την οποία φαίνεται ότι ελάμβανε επίσης μεγάλα ποσά τα οποία εντοπίσθηκαν στους λογαριασμούς του μετά την επέκταση της έρευνας στο «πόθεν έσχες» παρελθώντων ετών. Ωστόσο ο ίδιος φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι τα λεφτα αυτά προέρχονται από δωρέα συγγενούς του κι από πώληση... λαδιού!

Όπως αποκάλυψε «Το Βήμα», στις 27 Ιανουαρίου 2012 το ΣΔΟΕ ξεκίνησε έρευνα στην περιοχή της

Νέα προσφορά της κας Βαρδινογιάννη στην Ερμιόνη

ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
Ιδρύτρια - Πρόεδρος
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO

Κύριο                                                                        
Ιωάννη Κρητσωτάκη
Πρόεδρο Δ.Σ.
Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ερμιόνης
Γεώργιος & Ευαγγελία Μπουρνάκη

21051 Ερμιόνη

Αγαπητέ κύριε Κρητσωτάκη,
Σε απάντηση της επιστολής σας και του αιτήματος σας για την αντικατάσταση του δαπέδου του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Ερμιόνης με παρκέ, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο σύζυγος μου κι εγώ αποδεχόμαστε να αναλάβουμε την κάλυψη του κόστους της εργασίας αυτής, λαμβάνοντας υπόψη την προσφορά που μας στείλατε των 60Ε /τ.μ. συν το ΦΠΑ.

Οι συνεργάτες μας θα επικοινωνήσουν μαζί σας για τις λεπτομέρειες.
Ελπίζουμε ότι με την συμβολή μας αυτή θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το Κέντρο και θα προσφέρει έναν χώρο στην νεολαία μας με τις απαραίτητες προδιαγραφές για μεγάλες αθλητικές οργανώσεις στην περιοχή μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Μαριάννα Β. ΒαρδινογιάννηΚαραθώνα:

Η παραλία του Ναυπλίου ξεπουλιέται σε Άραβες;       Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη

 
 
Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτησή μας, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) επιχειρείται να γίνει το μεγάλο ξεπούλημα της χώρας από την κυβέρνηση της Τρόικας και των μνημονίων, του μαύρου μπλοκ των δυνάμεων της αντίδρασης (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ κ.λπ.).
Το σχέδιο έχει μπει ήδη σε εφαρμογή και το ξεπούλημα είναι στην ημερήσια διάταξη. Παρουσιάζει μάλιστα ήδη ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αργολίδα. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η ηλεκτρονική εφημερίδα Moriasnow.gr (παρατίθεται πιο κάτω) η Καραθώνα, η λαϊκή παραλία του Ναυπλίου και της Αργολίδας, αλλά και το φιλέτο γης υψηλής αξιοποίησης γύρω από αυτήν, έχει γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος από άραβες επενδυτές. Μάλιστα οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.
Η αντίδραση του αργολικού λαού θα πρέπει να είναι δυναμική για να σταματήσει κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος δημόσιου χώρου που ανήκει στο λαό της Αργολίδας και στους επισκέπτες της. Μάλιστα οι δήμοι της περιοχής θα πρέπει να πάρουν θέση άμεσα ενάντια σε μια τέτοια προοπτική.
Άραβες γλυκοκοιτάζουν την Καραθώνα
Θα κριθεί η τύχη της παραλίας τους επόμενους μήνες

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Καθορισμός ανταλλάγματος ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης χώρων χερσαίων ζωνών λιμένων Πορτοχελίου -Ερμιόνης – Κοιλάδας για το έτος 2012

Για τις  συνεδριάσεις, τις  αποφάσεις, τις  αμοιβές κ.λ.π. μπορείτε να ενημερώνεστε στο http://et.diavgeia.gov.gr/f/dltermionidas/
 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
ΤΑΜΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Από το πρακτικό με αριθμό 2, της 17ης Ιανουαρίου 2012, δημόσιας συνεδρίασης
του Διοικητικού Συμβουλίου.
Στην Ερμιόνη σήμερα την 17η του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:00’, συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 18/12-
01-2012 έγγραφη πρόσκληση του κ. Προέδρου, που επιδόθηκε σε κάθε Σύμβουλο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010. Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι επί συνόλου δέκα πέντε (15) μελών
ευρέθησαν δώδεκα (10) ήτοι:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ:
1. Φλωρής Εμμανουήλ
Αντιπρόεδρος(Aιρετός εκπρόσωπος πλειοψηφίας )
2. Στρατόπουλος Κωνσταντίνος
(Λιμενάρχης Υ/Χ Πορτοχελίου)
3. Παπαστεργίου Ευάγγελος
(Αιρετός εκπρόσωπος πλειοψηφίας)
4. Μέξης Παναγιώτης (Αιρετός εκπρόσωπος μειοψηφίας)
5. Αγγελή Βασιλική
(Δημότισσα)
6. Αλεξάκη Καλλιόπη
(Δημότισσα)
7. Γανώσης Ιωσήφ
(Δημότης)
8. Παλυβού Μαρία
(Δημότισσα)
9.Τούσα – Κοκώνη Ευγενία
(Δημότισσα)
10. Χατζής Ευάγγελος
(Δημότης)

ΑΠΟΝΤΕΣ:
1.Καμιζής Δημήτρης
Πρόεδρος (Δήμαρχος )
2.Σφυρής Δημήτριος
(Αιρετός εκπρόσωπος μειοψηφίας)
3.Λέκκας Ανδρέας
(Δημότης)
4. Κουτούβαλης Νικόλαος
(Δημότης)
5.Ανανιάδη Σοφία
(Δημότισσα)

Συνεδρίαση 2 η –Τρίτη 17-01-2012
ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 05/2012
Τα πρακτικά της συνεδρίασης τηρήθηκαν από την υπάλληλο του Δημοτικού
Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας κα Πουλημένου Ανθούλα με τη βοήθεια

«λαθρέμποροι» ανακυκλώσιμων

Αυτή την εικόνα συναντάς σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας καθημερινά.

Στην «καινούργια μάστιγα» που καταπατά κάθε νόμο, αλλά και την κοινή λογική αναφέρεται με ερώτησή της προς τους υπουργούς κ.κ. Βενιζέλο, Παπουτσή και Γιαννίτση, η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή.
Σύμφωνα με τη βουλευτή, είναι απαράδεκτο οι Ασιατικής καταγωγής «λαθρέμποροι» να κλέβουν ανακυκλώσιμα και σκουπίδια από τους κάδους, σκουπίδια τα οποία εκμεταλλεύεται μια μαφία παράνομης ανακύκλωσης χαλκού και σιδήρου. Όπως φαίνεται, η κ. Πιπιλή έχει ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση, αφού, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή της αναφέρει ότι παρακολούθησε πολλάκις τους λαθρέμπορους, και τράβηξε και φωτογραφίες, από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.
Ακολουθεί αυτούσια η ερώτηση της βουλευτού
«Ειλικρινά αναρωτιέμαι πως δεν έχει περιέλθει σε γνώση σας, από τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες, η καινούρια «μάστιγα»

Ο θρύλος για τον Καραγκιόζη ξεκινάει από την ιστορία ενός Έλληνα από την Ύδρα


Ο  θρύλος για τον Καραγκιόζη  ξεκινάει από την ιστορία ενός Έλληνα από την Ύδρα, του Γ. Μαυρομάτη, για τον οποίο λέγεται ότι κατά τον 18ο αιώνα ήλθε με το θέατρο σκιών του για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Πόλη. Προσαρμόζοντας το θέατρό του στα ήθη των Τούρκων, ονόμασε τον πρωταγωνιστή του Καραγκιόζ, που στα τούρκικα σημαίνει μαυρομάτης. Βοηθός του ήταν ο Γιάννης Μπράχαλης, ο πρώτος καλλιτέχνης του είδους που έφερε τον Καραγκιόζη στην Ελλάδα με τη μορφή περιοδεύοντος θεάτρου. 
Όρ.κοs, Ακρυλικό σε καμβά.
Μετά την απελευθέρωση, ο Καραγκιόζης εγκαθίσταται στην Ελλάδα και από τις αρχές του 1900 μπορούμε να μιλάμε για ελληνικό Καραγκιόζη. Κορυφαίος δημιουργός του ήταν ο Πατρινός  Δημήτριος Σαρδούνης, γνωστός με το ψευδώνυμο Μίμαρος. Το έργο του συνέχισαν οι τρεις βοηθοί και μαθητές του, Γιάννης Ρούλιας, Μέμος Χριστοδούλου και Θόδωρος Θεοδωρέλλος. «Μαθητής» αυτών υπήρξε ο Σωτήρης Σπαθάρης. Γεννήθηκε το 1892 στη Σαντορίνη και μεγάλωσε στο Μεταξουργείο, με έμφυτη την αγάπη για το θέατρο. Από το 1909 περιόδευε συστηματικά σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας ένα πλούσιο ρεπερτόριο έργων, από τα οποία τα περισσότερα ήταν δικά του, με θέματα παρμένα από τη σύγχρονη ζωή και την ιστορία του Έθνους. Για να διαφημίσει τις παραστάσεις του, ζωγράφιζε αφίσες και πανώ, τις περίφημες "ρεκλάμες", πρωτοτυπώντας σ’ ένα είδος λαϊκής ζωγραφικής, που μιμήθηκαν κι άλλοι. Επίσης, θεωρείται και ο δημιουργός της "αποθέωσης", του έμψυχου, δηλαδή θεατρικού επιλόγου των ηρωικών συνήθως έργων,

Γάλα Αργολίδας στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ

Η Ένωση Αγελαδοτρόφων Αργολίδας έκανε την έκπληξηΗ ‘Ένωση Αγελαδοτρόφων  Αργολίδας κυκλοφόρησε στην αγορά της Αργολίδας φρέσκο γάλα σε συσκευασία, με την ονομασία  το γάλα του Μοριά.  Συλλέγεται από φάρμες του Αργολικού κάμπου  και είναι περιορισμένης παραγωγής και διάθεσης . Το μεγαλύτερο μάλιστα ποσοστό των ζωοτροφών όπως δηλώνουν προέρχεται από τον κάμπο του Τημένιου Αργολίδας.
Όπως τονίζει η Δημοτική Παράταξη του Ναυπλίου «Άλλη Πρόταση» που αναδεικνύει το θέμα στην ιστοσελίδα της: «Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται την στήριξη όλων.  Δείχνει έναν διαφορετικό τρόπο διάθεσης των προϊόντων.

 Θα το βρείτε στα μικρά καταστήματα του νομού μας.  Κυκλοφορεί σε πλήρες (μπλέ) ελαφρύ (πράσιμο) και σοκολατούχο.  Μέσα στην μιζέρια της κρίσης μια ενδιαφέρουσα παραγωγική περίπτωση για την περιοχή».

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Όταν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες παίρνουν χρώμα...

eikona7xroma
Χρωματιστές πινελιές σε κλασσικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες προσέδωσε η γνωστή φωτογράφος Σάνα Ντάλαγουεϊ με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η Ντάλαγουεϊ επέλεξε για το καλλιτεχνικό "πείραμά" της φωτογραφίες-πορτρέτα ατόμων που άλλαξαν το ρου της ιστορίας στον τομέα των επιστημών, όπως του Αλβέρτου Αϊνστάιν, γνωστών επαναστατών, για παράδειγμα του Τσε Γκεβάρα, καθώς και δημιουργών και πρωταγωνιστών του  κινηματογράφου, όπως του Άλφρεντ Χίτσκοκ και του Τσάρλι Τσάπλιν. 
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η φωτογραφική «μεταφορά» σε μια πιο σύγχρονη εποχή της εικόνας του Αβραάμ Λίνκολν και της Άννας Φράνκ. Επιπλέον, χρώμα δόθηκε και στο «Φιλί της Νίκης», την πιο διάσημη φωτογραφία για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
eikna3xroma