Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Οι οικολογία ως πάσπαλη.

Η Πελοποννησιακή Οικολογία δύσκολο να απαντήσει μέσω του υποψηφίου Αντιπεριφερειάρχου  για το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες και στα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ερμιονίδα, όπως και για τον κατατεμαχισμό της καλλιεργήσιμης γης σε αγροτεμάχια. Δηλαδή βγάλτε μας πρώτα και μετά θα σας πούμε, ή θα δείτε τι θα κάνουμε. Δηλαδή δεν υπάρχουν σαφείς θέσεις για αυτά τα κύρια για την Ερμιονίδα παραγωγικά - επενδυτικά θέματα. Αυτοπροσδιορίζονται μέσω του υποψηφίου ως Αριστερά, όχι μεν μαρξιστική αλλά ναι μεν, όχι ΚΚΕ αλλά ναι μεν, συγγενής προς άλλες Αριστερές δυνάμεις αλλά ναι μεν και φυσικά όχι σταλινική για να μη φοβίζει. Η οικολογία τι ρόλο παίζει τότε; Γιατί όχι Αριστερή Πελοποννησιακή Οικολογία, έστω μιας απροσδιόριστης Αριστεράς; Για να καταλαβαινόμαστε. Και η Αριστερή Οικολογία δεν αρχίζει με αναφορά στην καπιταλιστική οικολογική καταστροφή, αλλά στην σοσιαλιστική της Σοβιετικής Ένωσης. Για να αρχίσει να γίνεται πιστευτή.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Πάμε για 350 υποψηφίους

Φαντάζεσθε τι μπορεί να γίνει αν μετά τις εκλογές στοιχηθούν όλοι στο πλευρό της νέας Δημοτικής Αρχής;
Τίποτα δεν θα γίνει. Υπάρχει το πρόβλημα: Ένας εργάτης βάφει ένα δωμάτιο 2Χ2 σε 8 ώρες. Σε πόσες ώρες το βάφουν 100 εργάτες; Δεν μπορούν να το βάψουν γιατί απλά δεν χωράνε!
Θα έχει περάσει η 5ετία και ακόμη δεν θα μπορεί ο Δήμος να οργανώσει την προσφορά τους.
Αν όμως όλοι γυρίσουν στις δουλείες τους και δουν την επιχειρηματικότητα, την συνεργασία, την παραγωγή με τελείως καινούργιο πνεύμα, τότε όλοι αρχίζουν να προσφέρουν από την επόμενη κιόλας μέρα. Μέσα στη 5ετία η Ερμιονίδα γίνεται Τοσκάνη, αφού Ριβιέρα είναι ήδη.
Θέλω να πω ότι το κλειδί δεν είναι ο Δήμος. Ο Δήμος χρειάζεται μια βοήθεια πέρα από τα μέσα και τους ανθρώπους που διαθέτει. Η Παραγωγή, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία τους χρειάζονται όλους. Ούτε ένας δεν περισσεύει.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Aυριο Κυριακή στις 9.30 στο Κρανίδι.Εξη δημοτικές παρατάξεις ενα θέμα. ΝΕΡΟ

b 0011 MAH 030a Εισηγήσεις Βαγγέλης Πισσίας και Βασίλης Γιόκαρης
Οργάνωση συζήτησης οι κύριοι Μιχάλης Ζώσης και  Ακης Ντάνος
Αιθουσα εκδηλώσεων Β Δημοτικου σχολείου Κρανιδίου

«Ένας Σπόρος για την Αλλαγή» : Άλεξ Οικονομίδης


Καλλιεργήστε μόνοι την τροφή σας

Πρότεινε η Έλλη Βασιλάκη

Ολοκληρώνοντας το ντοκιμαντέρ του «A Seed for Change», ο Ελληνολιβανέζος κινηματογραφιστής Αλεξ Οικονομίδης διηγείται πώς ο ίδιος αποφάσισε να καλλιεργεί την τροφή του στο μπαλκόνι του και προτρέπει όλους μας να κάνουμε το ίδιο.Η ιδέα για το «A Seed for Change» ξεκίνησε ως μια προσωπική μου αντίδραση στην οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τον ελεύθερο χρόνο μου και την επιθυμία μου να ενημερωθώ για την καλλιέργεια σπόρων στο μπαλκόνι του σπιτιού μου.
Το εφαλτήριο για αυτή την ιδέα έχει αλλάξει αρκετές φορές έως τώρα: αν δείτε παλιότερα άρθρα, θα διαπιστώσετε ότι αναφέρονται σε κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, εν τέλει, το ντοκιμαντέρ σήμερα.
Αρχικά, ήθελα να μάθω για την καλλιέργεια στην πόλη.
Στη συνέχεια, να βρω ανθρώπους που επικοινωνούν, ανταλλάσσουν και διακινούν παραδοσιακούς σπόρους, να μοιραστούν μαζί μου τις ιστορίες τους.

Ακούγοντας τες, συνειδητοποίησα ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να συμπεριλάβω στο

Μαρκέλλα Μπίμπα.Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον Οδυσσέα Βουδούρη


Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ - Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                 Ερμιόνη  28/04/2014
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ                                                   Αριθ. Πρωτ.: 174
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 
         ΕΡΜΙΟΝΗΣ   
Ταχ. Δ/νση: Ερμιόνη                                             
Ταχ. Κωδικ: 21051                                              
Fax: 2754031997                                              
Τηλ. 2754360200          

1. ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ


 Η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης  εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες της σ` όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης του εθίμου: «Το κάψιμο του Ιούδα», που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Αλιευτικού Συλλόγου Ερμιόνης την Κυριακή του Πάσχα στο λιμάνι της Ερμιόνης κι εστέφθη για άλλη μια χρονιά από απόλυτη επιτυχία.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Πρόεδρο κι όλα τα μέλη του Αλιευτικού Συλλόγου Ερμιόνης, που πάνω από τέσσερις δεκαετίες όχι απλά στηρίζουν το έθιμο αλλά με πολύ κόπο και μεράκι εργάζονται για την επιτυχία του. Ευχαριστούμε τη κ. Στάικου Ιφιγένεια, φοιτήτρια της νομικής για την όμορφη παρουσίαση της εκδήλωσης, την εκπαιδευτικό κ. Ζοζέ Μιαούλη για την επιμέλεια του κειμένου της ιστορικής αναδρομής του εθίμου και όλους εκείνους που με  εθελοντική εργασία και πολύ μεράκι προσέφεραν τα μέγιστα για την επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης. 

Τέλος ευχαριστούμε το Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας – Αλληλεγγύης – Πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας, τους χορηγούς: Α. Λουμουσιώτη και Ι. Σκούρτη του Κοσμά, και τους υποστηρικτές: Ευ. Δημαράκη του Στέλιου, Ι. Καραγιάννη, Α Ψυχογιό, Σούπερ Μάρκετ «Κρητικός», Αθ. Δρούγκα, Δ. Δημαράκη του Ανδρέα, Δ. Δημαράκη του Σπύρου, Γ. Μέλλο, Ι. Γανώση, Α. Γανώση, και Μ. Στάικου για την οικονομική στήριξη της εκδήλωσης μας.


2. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝΣτα πλαίσια της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της Ερμιόνης, την παρασκευή 25 Απριλίου τοποθετήθηκαν δύο ενημερωτικές πινακίδες στις εισόδους του άλσους «Μπίστι». Έτσι με την άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων: Δημοτικής Κοινότητας, ΙΛΜΕ,  Δημοτικής Επιχείρησης Αθλητισμού & Περιβάλλοντος και της Φυσιολατρικής Ομάδας Ερμιονίδας με συντονισμένες ενέργειες επέτυχαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υλοποιήσουν ένα τμήμα της 3/2014 απόφασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα επιτύχουμε να εκτελέσουμε και τα υπόλοιπα τμήματα της απόφασης, που αφορούν την τοποθέτηση επιγραφών δίπλα από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τη διαμόρφωση των εισόδων του άλσους.3.    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ


Με μεγάλη χαρά σας ενημερώνουμε ότι από το Σάββατο 26 Απριλίου λειτουργεί η ολοκαίνουργια ιστοσελίδα της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης. Έτσι υλοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο η 30/2013 απόφαση του Συμβουλίου της Δ. Κ. Ερμιόνης, που έχει ως μοναδικό σκοπό «την έγκαιρη, έγκυρη και πλήρη ενημέρωση των πολιτών της και την καλύτερη προβολή του τόπου», όπως αναφέρεται και στη συγκεκριμένη απόφαση.

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι: http://www.ermion.gr


Ευχόμαστε σε όλους το μήνυμα της αγάπης που έφερε η Ανάσταση του Κυρίου μας, να γίνει πράξη ζωής σε όλους μας και να  φέρει σ` όλο τον κόσμο υγεία, χαρά, ελπίδα κι αισιοδοξία.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ

"Η Σχετικότητα της επιτυχίας" του Παναγιώτη Γούτου
του Παναγιώτη Γούτου, πολιτικού μηχανικού
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οδυσσέα Βουδούρη

Η Σχετικότητα της επιτυχίας
Αναμφίβολα, σημαντική είναι η επιτυχία της ποδοσφαιρικής ομάδας της επαρχίας μας, της Ένωσης Ερμιονίδας. Έχει όμως αυτή η επιτυχία αντίκρισμα; Είναι λόγος να ξεχύνεται ο κόσμος στους δρόμους και να πανηγυρίζει την άνοδο στη Β’ Κατηγορία; Τι είναι αυτό που δε μου επιτρέπει να μοιραστώ αυτή τη χαρά;
 

Η κοινωνία μας είναι στη χειρότερη κατάσταση της πρόσφατης ιστορίας. Σχολεία κλείνουν, τα νοσοκομεία δεν έχουν γάζες. Η παιδεία μας εξακολουθεί να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τα συσσίτια πληθαίνουν. Η ανεργία των νέων μας βρίσκεται στα ύψη. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός συνθλίβεται μέσα στην κρίση. Αλήθεια, πόσοι από εμάς, αθλούμαστε συστηματικά;
 
Η επιτυχία του συλλόγου μας στηρίζεται στα επαγγελματικά πρότυπα του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Είναι το όραμα ανθρώπων που επενδύοντας σημαντικά ποσά, προσδίδουν κύρος στo όνομα του συλλόγου και το κίνητρο της μεγάλης ομάδας στα νέα παιδιά να εγγραφούν στις ακαδημίες.
Από την άλλη, το σύγχρονο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δε νοσεί, έχει πεθάνει. Πολλοί από εμάς, που αγαπάμε τον αθλητισμό και το

Ο καιρός του αγρότη.

Στην Ερμιονίδα στο προσκήνιο πρέπει να έλθει ο αγρότης και ο μεταποιητής αγροτικών προϊόντων. Αυτό απαιτούν οι καιροί. Όχι όμως για να περάσει η Ερμιονίδα σε μια νέα φάση ανεξέλεγκτης χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και νερού. Όχι σε παραγωγή, λόγω άφθονου νερού, μαζικών προϊόντων, αλλά σε βιολογική πανεπαρχιακή καλλιέργεια η οποία θα είναι η βάση και της βιολογικής κτηνοτροφίας μας. Στόχος οι ξένες αγορές, φυσικά και η ντόπια, αλλά με προϊόντα εξαιρετικά. Καθήκον του Δήμου μας είναι να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, ακόμη και να διανέμει νερό μόνο σε καλλιεργητές βιολογικών. Η διεθνείς παρουσία απαιτεί ποιότητα αλλά και ποσότητα, απαιτεί ενώσεις, εταιρείες και συνεταιρισμούς. Το νερό και του Ανάβαλου και των Φραγμάτων είναι δημόσιο αγαθό και τα έργα που απαιτούνται δημόσιες επενδύσεις. Ο Δήμος έχει κάθε δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσει για το μέλλον της Ερμιονίδας όπως αυτό καθορίζεται από τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Προτεραιότητα λοιπόν ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ και φυσικά προτεραιότητα στο συμφέρον τους, που είναι και συμφέρον μας και συμφέρον της Ερμιονίδας και της χώρας. Η οικονομική σταθερότητα της Ερμιονίδας αρχίζει με την αυτάρκεια σε αγροτικά τοπικά προϊόντα και με τις εξαγωγές. Ο τουριστικός τομέας ακολουθεί, άλλωστε πολλά του έχει δώσει η επαρχία μας.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας και ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής, προσκαλούν όλους τους Δημότες της Ερμιονίδας, την Κυριακή 4 Μαΐου και ώρα 20:00 στην Ερμιόνη, στα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου και στην Παρουσίαση του Ψηφοδελτίου του Συνδυασμού μας για την Εκλογική Περιφέρεια Ερμιόνης.

Ένα καλωσόρισμα στο Δάσκαλο Κώστα Γεωργουσόπουλο


(για ανάρτηση από Μυρσίνη Σαμαρά).

Αν είσαι Δάσκαλος πορεύεσαι μαζί με τα παιδιά και δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις

«… Η τάξη είναι το θέατρο ενός συγκλονιστικού δράματος. Ποτέ δεν θα μάθεις τι καλό ή τι κακό έχει κάνει στα εκατοντάδες παιδιά που έρχονται και φεύγουν. Τα βλέπεις να βγαίνουν από την τάξη: ονειροπόλα, αδιάφορα, σαρκαστικά, εκστατικά, χαμογελαστά, προβληματισμένα.
Ύστερα από μερικά χρόνια, αναπτύσσεις κεραίες. 
Μπορείς να καταλάβεις πότε τους έχεις αγγίξει ή τους έχεις αποξενώσει. Είναι χημεία. Είναι ψυχολογία. Είναι ζωικό ένστικτο. 
 Πορεύεσαι μαζί με τα παιδιά και, όσο θέλεις να είσαι δάσκαλος, δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις. 
Μην περιμένεις βοήθεια απ’ τους ανθρώπους που ξέφυγαν από την τάξη, τους υψηλότερα ιστάμενους. Είναι απασχολημένοι να παρευρίσκονται σε γεύματα και να κάνουν υψηλότερες σκέψεις. 
Είσαι εσύ και τα παιδιά. Οπότε, το κουδούνι χτύπησε. 
Τα λέμε αργότερα. 
Βρες τι αγαπάς και κάν’ το…» 
 (Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Δάσκαλος: Μια αυτοβιογραφία» του Φρανκ ΜακΚόρτ, εκδόσεις SCRIPTA, Αθήνα 2006). Ένα βιβλίο, φόρος τιμής στους δασκάλους όλου του κόσμου)

Αρκετά πια με τον εθελοντισμό. Μας πρήξατε!

Από τους εθελοντές, στους επιφανείς εθελοντές!
Ο εθελοντισμός της εκκλησίας στην υπηρεσία των αυτοσχέδιων ΚΔΑΥ του Αντιδημάρχου του αίσχους του Σταυρού!
Δάκρυα, δάκρυα για την Ερμιόνη! Να πηγή καλού νερού.
Υγιής εθελοντισμός! Προφανώς υπάρχει και άρρωστος! Η ιατρική στην υπηρεσία του εθελοντισμού.
Γράφεις, ξαναγράφεις, αλλάζεις παρατάξεις σαν τα πουκάμισα, αλλά τίποτα δεν λες.
Τουλάχιστον να έδινες φωτογραφίες και συντεταγμένες των αυτοσχέδιων παράνομων χωματερών Ερμιονίδας για να βρει τα σκουπίδια ο επόμενος Δήμαρχος, να μην είναι αναγκασμένος να ζητήσει την εθελοντική προσφορά σου για να τα βρει.
Πάντως επί 4 χρόνια, με ακρίβεια κάπου 3.5, ήσουν αμειβόμενος Αντιδήμαρχος, και όχι εθελοντής. Ακόμη και στις φωτογραφίες της εθελοντικής ψευτοανακύκλωσης, είσαι αμειβόμενος Αντιδήμαρχος, άρα στο καθήκον. Οι άλλοι είναι εθελοντές.
Και θυμήσου την ευκολία που έχει ο δημόσιος υπάλληλος να είναι υποψήφιος. Γίνεται δήμαρχος, αντιδήμαρχος, και μετά επιστρέφει στη δουλειά του, η οποία τον περιμένει. Αυτό είναι το ΚΥΡΙΟ και όχι αν παίρνε λιγότερα. Φαντάσου έναν ψαρά Αντιδήμαρχο, έναν πλοίαρχο εν ενεργεία αντιδήμαρχο, και κυρίως έναν μισθωτό ιδιωτικής εταιρείας, ο οποίος μετά τη θητεία του ούτε την εταιρεία του θα έβρισκε, και αν υπήρχε ακόμη, γιατί να τον ξαναπροσλάβει;


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟ
Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κρανίδι με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο στις 2 και 3 Μαΐου 2014 με την συνδιοργάνωση του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου και του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, πνευματική προσωπικότητα (φιλόλογος, λογοτέχνης, κριτικός θεάτρου), δίδαξε το σχολικό έτος 1967-68 ως μόνιμος καθηγητής στο τότε εξατάξιο Γυμνάσιο Κρανιδίου. Επιστρέφει στο Κρανίδι μετά από 46 χρόνια για να συναντήσει παλαιούς μαθητές του και να μιλήσει στους σημερινούς μαθητές του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου καθώς και στο κοινό της Ερμιονίδας.
Το πρόγραμμα της διημερίδας αναγράφεται στην  αφίσα.
Γιάννης Δημαράκης 

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Εγώ θα αλλάξω τον Δήμο

Από τα γραφτά σου στο μπλογκ σου φαίνεται ότι δεν τον άλλαξες τον Δήμο. Και δείχνεις ότι ούτε τα μέσα υπήρχαν, ούτε βρέθηκαν, ούτε θέληση υπήρχε. Όπως και να το διατυπώνεις, όπως και να το φέρνεις, ομολογείς την αποτυχία της 4ετίας με αποκορύφωμα το αίσχος του Σταυρού ...... αλλά με πετυχημένο Δήμαρχο. Όμως σαν από μηχανής θεός η Δυνατή τα φέρνει τα δώρα και εσύ με τον εθελοντισμό θα φτιάξεις μια Ερμιόνη του πολιτισμού. Εννοείς ότι η Ερμιόνη με τον Μουσικό Σύλλογο με έργο που αντιστοιχεί σε πόλη 100 000 κατοίκων, με τη βιβλιοθήκη και το έργο της, το ΙΛΜΕ και το έργο, του τα φιλόπτωχά της ταμεία, τις ωραίες εκδηλώσεις της και τόσα άλλα είναι απολίτιστη; Και θα την εκπολιτίσεις;
Έτσι άλλαξε και το σύνθημα. Το βάρος τώρα στον εθελοντισμό. Και πάλι ευτυχώς και δε έγραψες: Εγώ θα αλλάξω την Ερμιόνη.
Απ όλα έχει ο μπαξές! Από τις φωτογραφίες και μόνον καταλάβαμε τι εννοείς. 

Υπενθυμίζω την τελευταία σοφή στροφή της βιτόριζας:
Σε όσους με περίσσια έπαρση κραδαίνουν τα πτυχία,
νομίζουν αυτά από μόνα τους θα φέρουν επιτυχία,
υπενθυμίζω πάραυτα, αν τους έχει διαφύγει,
πτυχιούχοι σαν κι αυτούς, μας κλέψανε στο ζύγι
και ο «κυρίαρχος» λαός ένα αποκαΐδι.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Φίλες και Φίλοι,

Αποφάσισα για πρώτη φορά στη ζωή μου και χωρίς να το είχα προσχεδιάσει στο παρελθόν να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις επικείμενες εκλογές. Στην απόφασή μου αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε το ξεχείλισμα της απογοήτευσης που ένιωσα τόσο για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, όσο και για τους εκπροσώπους του σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.Την τοπική αυτοδιοίκηση που ανέκαθεν την έβλεπα και εξακολουθώ να τη βλέπω όχι σαν προέκταση της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά σαν μια μαζική, αυτόνομη και ανεξάρτητη συσπείρωση συγχωριανών, που όλοι μαζί προσπαθούν να φτιάξουν έναν όμορφο μικρόκοσμο στον οποίο κυριαρχούν όλα τα ιδανικά της ανθρώπινης φυλής. Επειδή όμως μεγάλωσα και τέτοιες ρομαντικές εξάρσεις δεν μου επιτρέπονται, τουλάχιστον δημόσια, επανέρχομαι αμέσως στην ωμή πραγματικότητα.Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τις δημοτικές εκλογές του Μάη. Τις δημοτικές εκλογές του 2014 οι οποίες, ευτυχώς για τους δημότες, είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες και κυρίως από αυτές του 2010. Η διαφορετικότητα

ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ.


ΕΡΜΙΟΝΙΣ 10 Μαΐου 1936ΤΑ ΦΑΙΔΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


          ΜΑΗΣ


Τη μόδα των παραδοξοτήτων που ακολουθούν οι άνθρωποι τον τελευταίον καιρόν, άρχισε να την μιμείται τελευταίως και η φύσις και καθως ήτο επόμενον, με περισσοτέραν τολμηρότητα πρωτοτυπίαν και επιτυχίαν. Την πληροφορίαν μας την έδωσεν ο εορτασμός της προχθεσινής Πρωτομαγιάς. Από μικρά παιδιά ενθυμούμεθα την νύκτα αυτήν της ανοίξεως, μεθυσμένην από το μοσχοβόλημα των ρόδων, πλημμυρισμένην από τους πρώτους ερωτικούς στεναγμούς και γελώτων , όπως η νεότης δια την οποίαν και μόνον ήρχετο. Ιδού όμως ότι τα πράγματα μετεβλήθησαν.
Η εφετεινή υποδοχή της Πρωτομαγιάς εωρτάσθη εις την Ερμιόνην κατά τον πλέον απίθανον και πρωτότυπον τρόπον. Χωρίς λουλούδια! Η παραταθείσα ανομβρία και η άκαιρος καλοκαιρινή επέμβασις, εμάρανε τα άνθη επάνω στους κλώνους των πριν ανθίσουν ακόμη. Εβαδίζαμεν προς προϋπάντησιν του Μαΐου κρατούντες αντί ρόδων, μαγκούρες. Η πρωτοτυπία αυτή της φύσεως δεν είναι αδικαιολόγητος. Η νύκτα της πρωτομαγιάς είναι ένα τραγούδι προς την αιώνιαν νεότητα, την πηγήν ζωής και χαράς.
Τι χρειάζονται λοιπόν τα άνθη τα οποία μόνον όταν επισκεπτόμεθα τους τάφους προσφιλών νεκρών είναι απαραίτητα; Πολύ ορθώς λοιπόν εσκέφθησαν οι κήποι της Ερμιόνης. Είμαι βέβαιος δε ότι θα υπήρχαν και οι ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι από το…πραξηκόπημα αυτό. Και δεν θα είναι, αλλοίμονον, ολίγοι. Είναι εκείνοι οι οποίοι έπαυσαν από πολλών ετών να εορτάζουν τον ερχομόν της Πρωτομαγιάς, ασχολούμενοι με τον μεταχρωματισμόν του λευκανθέντος μύστακος και την περιποίησιν των υπολείπων  κροτάφων. Κάθε χρόνο όταν ασυγκράτητος και άδουσα, πλήρους ζωής και ονείρων, εξεχύνετο στους δρόμους η νεότης, αυτοί κατέφευγον εις την πλέον σκοτεινήν γωνίαν του καφενείου και καθηλώνοντο σκεπτικά και ρεμβάζοντες. Και η πλέον άσημος και μηδαμινή ζωή έχει τας αναμνήσεις της.
Σήμερον οι καταρρεύσασαι αυταί νεότητες χαίρονται. Παραβάλουν τους ιδικούς των πανηγυρικούς με τριαντάφυλλα εορτασμούς, με την αθλίαν αυτήν και γυμνήν παρέλασιν της χωρίς άνθη Πρωτομαγιάς και τα χείλη των συστέλλονται εις μειδίαμα ειρωνίας και ικανοποιήσεως. Λησμονούν όμως, αλλοίμονον, ότι δεν αρκούν αι αναμνήσεις και τα άνθη δια να επανέλθουν από το περιθώριον εις την ζωήν.


                                               ΕΡΜΙΟΝΙΣ 10 Μαΐου 1936  
Γιάννης Λακούτσης