Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μικρές χαρές Καλό Σαββατοκύριακο..
Τα λέμε απο Δευτέρα!

Μια γειτονιά στην Ερμιόνη

Της Ρίνας Λουμουσιώτη
Οι απλοί πολύτιμοι, διπλανοί μας άνθρωποι..
Με την καθαρότητα στο βλέμμα, στις συμπεριφορές, στην πρόθεση.
Με νοιάξιμο αληθινό, πηγαίο.
Απάγκιο μια κουβέντα μαζί τους, τα γλυκά πρωινά στην αυλή της θείας Χάιδως, με καφέ και ρεφενέ βουτήματα.
Για τα απλά τα καθημερινά..."ξεραίνεται ο βασιλικός, καθάρισα τη σόμπα, η κυρά Μαρία πήγε και σήμερα για μπάνιο θα πουντιάσει Σεπτέμβρη μήνα, τι να βάλω πάλι σήμερα για φαί.."
Να γελάμε δυνατά, να το χορτάσουμε το γέλιο που στο σήμερα σώνεται, με τις ιστορίες που φτιάχνουμε εκεί πάνω, στη γειτονιά των Μύλων.
Να σκύβουμε το βλέμμα όταν μιλάμε για όσους δεν είναι πια μαζί μας.
Πάντα να τους βάζουμε στην κουβέντα μας διεκδικώντας, το δεν έφυγαν..
Μια ζύμη από γέλιο και κλάμα από πόνο κι ελπίδα, όπως τα προσκόμιδα της θείας Χάιδως.

Αν τα φώτα νωρίς τα χαράματα, στο παράθυρο της κουζίνας της είναι αναμμένα, ξέρουμε στη γειτονιά γιατί.
Ζυμώνει την πίστη της, με προσευχές κι αλεύρι.
Τους δίνει σχήμα με τα άξια, καθαρά, δουλεμένα χέρια της.
 Όμορφα, στρογγυλά προσκόμιδα.
Τα «σφραγίζει» μετά, με τη διάφανη από τα χρόνια ξύλινη «σφραγίδα» και σκαλίζονται πάνω τους σταυροί και Ι.Χ. ΝΙΚΑ .

Σαν μωρά τα σκεπάζει μετά τρυφερά, στο ντιβάνι στο μέσα δωμάτιο, όπως σκέπαζε τα επτά παιδιά της και τώρα τα ούτε ξέρω πόσα εγγόνια της και πάνω τους ακουμπάει εικονίτσες, φυλαχτά, τις ευχές της και περιμένει στα ζεστά να γίνουν..

Ιερή η ομορφιά στα απλά, μα τόσο πολύτιμα της ζωής μας.
Σαν αντίδωρο, από τα προσκόμιδα της θείας Χάιδως.

Εικόνα: Τα προσκόμιδα της Χ.Αγγελή

Και το κόστος διοίκησης (management) των εκλεγμένων 27 +1;

Του Βασίλη Γκάτσου
Κατατοπιστικό το άρθρο του κυρίου Βάθη για τις εκλογές, όπως και άλλα άρθρα του που μας ανέλυσαν αρκετά καλά την διοικητική μηχανή του Καλλικράτη.

Μήπως, επειδή είναι και μαθηματικός, μπορεί να μας δώσει και το κόστος διοίκησης;

Δηλαδή:
1. Ποιες οι ετήσιες απολαβές του Δημάρχου Ερμιονίδας οι προερχόμενες από μηνιαίο μισθό του και τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, άδειας διακοπών. Ποιες οι ετήσιες απολαβές του από παράσταση σε συνεδριάσεις, αποζημιώσεις κάθε φύσεως, κίνηση (δικαιούται δημοτικό αυτοκίνητο π.χ. Μερσεντέ;;), καλύπτονται τα έξοδα κινητού τηλεφώνου του και μέχρι ποιο ποσό; Όταν πάει εκτός έδρας για υπηρεσιακούς λόγους πώς αμείβεται; Γιατί άλλο είναι να λέμε ότι ο Δήμαρχος παίρνει π.χ. μισθό 3000 € και άλλο είναι με όλα τα υπόλοιπα να μαζεύει 6000 €, και άλλο 10000 € γιατί είναι και κάτι άλλα που δεν ξέρουμε. Γιατί αν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας μας στοιχίζει ετησίως όσα χρήματα χρειαζόμαστε εδώ και 10 χρόνια για να βάλουμε μπρος τον βιολογικό σταθμό Ερμιόνης, καλύτερα να έχουμε βιολογικούς σταθμούς εν λειτουργία και όχι Δήμαρχο.

2. Τα ως άνω για τους 4 αντιδημάρχους.

3. Τα ως άνω για τους προέδρους των Δημοτικών και τοπικών συμβουλίων.

Οταν το υπουργείο Παιδείας δεν ακούει

enet
Με βήμα γοργό, παρά το λιοπύρι, μετά το μάθημα στο σχολείο όπου διδάσκει γραφιστική στα παιδιά, κατευθύνθηκε στο λεωφορείο με προορισμό το Μαρούσι, στην Ανδρέα Παπανδρέου.

Εικόνα:Η Ουρανία Αναστασιάδη με τους φοιτητές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Στον μπλε φάκελο που κρατούσε στο χέρι είχε όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν: βιογραφικό, φωτογραφίες, εργασίες διπλωματικές, σχέδια και θέματα για απολυτήριες εξετάσεις. Εξω από το υπουργείο Παιδείας συναντήθηκε με τους συμφοιτητές της, τον Σπύρο, το Νίκο, τον Φίλιππο, την Τατιάνα, τον Παναγιώτη, τη Σοφία, τον Γιάννη, τον Μανόλη. Πήρε την πρωτοβουλία να ανεβεί μόνη της στο γραφείο της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου. Φανερά στοχοπροσηλωμένη στην αποστολή της η Ειρήνη Πέππα, με όλες τις αποδείξεις για να πείσει τους επιτελείς της Παιδείας μας πως η Ουρανία, η δασκάλα και φίλη τους, έπρεπε να μείνει και φέτος στην ΑΣΚΤ στην Πειραιώς.

«Συναντήσαμε αρκετή αυστηρότητα στην είσοδο», μας λέει η Ειρήνη, απόφοιτος της Σχολής. «Δεν μας άφηναν να μπούμε όλοι μαζί χωρίς ραντεβού και ήταν αδύνατον να πούμε ψέματα μια και στην είσοδο έχουν ένα βιβλίο με γραμμένα όλα τα ραντεβού της ημέρας, καθώς και παίρνουν τηλέφωνο το πρόσωπο που θέλεις να συναντήσεις για να επιβεβαιώσουν το ραντεβού! Τελικά, ύστερα από αρκετές διαπραγματεύσεις άφησαν να περάσει ένα μόνο πρόσωπο. Ανέβηκα εγώ, και με συνοδεία σεκιουριτάδων φαντάσου. Ο κ. Κουλαϊδής είχε σύσκεψη και ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί

Πειραιώς Σεραφείμ εναντίον... Στίβεν Χόκινγκ!

Με συνεχείς αναφορές στην παραπληγία του βρετανού Στίβεν Χόκινγκ, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ επιχειρεί να αποδομήσει τη θεωρία του γνωστού αστροφυσικού όπου υποστηρίζει πως δεν χρειαζόταν ο Θεός για να φτιαχτεί το οικοδόμημα του Σύμπαντος.
Χόκινγκ: Δεν είναι ο Θεός ο δημιουργός του σύμπαντος
Στην ανακοίνωση του, ο Μητροπολίτης λέει χαρακτηριστικά: “Ο συγκεκριμένος παραπληγικός Βρετανός επιστήμων είναι απολύτως συμπαθής ιδιαιτέρως διότι ευρίσκεται εις μίαν δραματικήν κατάστασιν υγείας απεικονιζομένην εις δημοσιευθέντα φωτογραφικά στιγμιότυπα, απολύτως καθηλωμένος και επικοινωνών με ηλεκτρονικήν φωνήν, που επιφέρει την κατανόησιν δια την συμπλεγματικότητα και τραγικότητα των απόψεών του που αδίκως βεβαίως ενοχοποιούν ουσία τον Τρισάγιον Θεόν δια την δυσχερεστάτην θέσιν της υγείας του διότι η ασθένεια, η φθορά και ο θάνατος δεν προέρχονται από τον Θεόν αλλά είναι αποτέλεσμα της σχάσεως των ανθρώπων και του κόσμου από Αυτόν.”

Και συνεχίζει: “Και όμως την άπειρη αυτή δύναμη, σοφία και πρόνοια αποδίδουν κατά καιρούς οι

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Η ταυτότητα του νέου Δήμου Ερμιονίδας

Για να μαθαίνουμε..
Αναρτήθηκε απο ΛΑΜΠΗ ΒΑΘΗ

Ο νέος Δήμος Ερμιονίδας αποτελείται από τις δύο περιφέρειες (όπως ονομάζονται πλέον οι πρώην και καταργηθέντες με τον Καλλικράτη Δήμοι)
1.Κρανιδίου
2.Ερμιόνης.
Η Περιφέρεια Κρανιδίου αποτελείται από τις Δημοτικές Κοινότητες:
1.Κρανιδίου
2.Πορτοχελίου
Τις τοπικές Κοινότητες:
1 Διδύμων
2.Κοιλάδας
3.Φούρνων
Η Περιφέρεια Ερμιόνης αποτελείται από την Δημοτική Κοινότητα: Ερμιόνης (Ονομάζονται Δημοτικές Κοινότητες επειδή έχουν πάνω από 2000 κατοίκους) από τις Τοπικες Κοινότητες:
1.Ηλιοκάστρου
2.Θερμησίας (Ονομάζεται Τοπική Κοινότητα επειδή έχει κάτω από 2000 κατοίκους).
ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας θα αποτελείται από 27 μέλη συν το Δήμαρχο.

Μετανάστες

Από Σενεγάλη, Γκάμπια ..
Μετανάστες που ακόμα μπορούν να κοιμούνται κάτω από τα δέντρα, εκεί στο φουγάρο και να τα λένε στο υπαίθριο σαλονάκι τους..
Να κουβαλάνε στα ποδήλατα μπιτόνια με το νερό της ημέρας και να περιμένουν..
Χειμωνιάζει όμως.
Θα νοιαστούμε;

Party Ιστιοπλοϊκού

 Ο Ναυταθλητικός  Όμιλος Ερμιόνης πιστός στο καθιερωμένο θερινό ραντεβού του, υποδέχθηκε και φέτος στις 02 Σεπτεμβρίου τους αθλητές του στις εγκαταστάσεις του ομίλου.        
   Στην εκδήλωση αυτή αποχαιρετήσαμε το καλοκαίρι με ελληνικό φαγητό, ελληνική και ξένη μουσική, ζωηρές και εποικοδομητικές συζητήσεις και σχέδια για το μέλλον του Ομίλου.  Καλό χειμώνα από όλους εμάς του Διοικητικoύ Συμβουλίου με πολλές επιτυχίες.

«Στο περιγιάλι το κρυφό»

  Οσοι έζησαν στο πετσί τους τα ταραγμένα χρόνια της δικτατορίας, αλλά ίσως και οι νεότεροι μέσα από τη γνώση που προσφέρει η Ιστορία, θα γνωρίζουν τι συνέβη εκείνη την 22α Σεπτεμβρίου όταν η κηδεία του σπουδαίου έλληνα ποιητή και νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη εξελίχθηκε σε διαδήλωση κατά της χούντας.
  «Προκόβουμε καταπληκτικά», είχε γράψει ειρωνικά ο ίδιος στην ατζέντα του την ημέρα του πραξικοπήματος.
  Ολοι εξάλλου θυμούνται την ιστορική δήλωσή του κατά της χούντας την Παρασκευή της 28ης Μαρτίου του 1969. «Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι εθνική επιταγή. Τώρα ξαναγυρίζω στη σιωπή μου».
  Ο ποιητής δεν θα ξαναγυρίσει στη σιωπή του. Λίγους μήνες αργότερα καταργείται η προληπτική λογοκρισία και δημοσιεύεται το βιβλίο «Δεκαοκτώ κείμενα», όπου εμπεριέχεται μεταξύ άλλων το ποίημα «Οι γάτες του Αϊ Νικόλα», πολιτική αλληγορία για τη χούντα.
  Αλλά και νεκρός ακόμα ο Σεφέρης θα «μιλήσει» κατά της δικτατορίας. Εκφραστής του συλλογικού ασυνείδητου, γίνεται τώρα αυτός μέσω του οποίου θα εκφραστεί η λαϊκή οργή κατά του καταπιεστικού καθεστώτος.
  Ο Γιώργος Σεφέρης άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971. Δύο ημέρες μετά η εκκλησία της οδού Κυδαθηναίων θα γεμίσει με κόσμο, νέους και φοιτητές στην πλειονότητά τους.
  Στη νεκρώσιμη πομπή προς το πρώτο νεκροταφείο μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία και αρχίζει να τραγουδά το (απαγορευμένο) τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη- σε στίχους Σεφέρη από το ποίημα του «Στο περιγιάλι το κρυφό».
Η νεκρική πομπή θα γίνει ένα με το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο. Το ανθρώπινο ποτάμι θα εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες αντιδικτατορικές πορείες.

tovima

Σε δύσκολους καιρούς

Του Νίκου Δήμου
Ακούω αυτούς που στενάζουν για τα δύσκολα που ζούμε και γι αυτά που έρχονται και θυμάμαι το στίχο του Μπρεχτ: «αλήθεια ζω σε δύσκολους χρόνους». Κοιτάζοντας πίσω βλέπω πολλά σκοτάδια στη ζωή μου και λίγα ξέφωτα.

Δεν είχα καλά-καλά σταθεί στα πόδια μου και με τρέχανε στα καταφύγια, τυλιγμένο σε μία κουβέρτα. Ο ήχος από τις σειρήνες ακόμα αντηχεί στ’ αυτιά μου. Πόλεμος του 40. Αερομαχίες πάνω από την Αθήνα.

Κατοχή. Μπότες των Ναζί. Χειμώνας του 1941, σκληρός, λευκό χιόνι. Η Μεγάλη Πείνα. Να ακούς κάποιον έξω από το σπίτι σου να φωνάζει «πεινάω!» όλη τη νύχτα και το πρωί να τον μαζεύουν κοκαλωμένο. Να νιώθεις ενοχές πιο βαριές κι από την μπομπότα που έφαγες.

(Αχ, όλοι αυτοί που τώρα επιλέγουν μπομπότα για «ποικιλία», τι θα έλεγαν αν την έτρωγαν υποχρεωτικά κάθε μέρα;).

Δεκεμβριανά. Ο πόλεμος στον δρόμο σου. Και πίσω από τις μάχες η μισή γειτονιά να κυνηγάει και να καταδίδει την άλλη μισή. Πολιτοφυλακή. Χίτες. Όλμοι. Πολυβόλα.

Εμφύλιος. Όχι μόνο στο βουνό αλλά και μέσα στην τάξη του σχολείου. Θυμάμαι τον καθηγητή που μας δίδασκε Σολωμό: «Η Διχόνοια που βαστάει / ένα σκήπτρο η δολερή...» να αναστενάζει βαριά. Αριστερός που κρυβόταν σε μεγαλοαστικό
σχολείο.

Διάλειμμα. Πανεπιστήμιο στη Γερμανία μετά τον πόλεμο. Το ένα τρίτο της πόλης γκρεμισμένο. Πολλοί συμφοιτητές ανάπηροι. Ωστόσο εκεί έζησα μία αναγέννηση.

Επιστροφή. Βουτιά με το κεφάλι στη βιοπάλη. Δουλειές του ποδαριού και συχνά το τίποτα. Παράλληλα, 26 μήνες θητεία! Ατέλειωτη.

Μόλις ισορρόπησα επαγγελματικά – η Χούντα. Επτά σκοτεινά χρόνια με ελάχιστες αναλαμπές. Θυμάμαι να τραγουδάω με πολλούς άλλους Θεοδωράκη στην κηδεία του Γιώργου Σεφέρη.

Αττίλας, Κύπρος. Θυμάμαι να στήνω το «Δεν ξεχνώ».

Και τώρα, μετά από τρεισήμισι δεκαετίες ευημερίας, η χρεοκοπία, το μνημόνιο, η κατρακύλα κάτω από την Ρουάντα και την Μποτσουάνα. Θα υπάρξει σίγουρα κάποτε ανάκαμψη, όμως θα πάρει πολύν καιρό. Θα την προλάβω;

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Αλλά θυμάμαι δυσκολότερους.

Θέμα χρόνου η αναδιάρθρωση του χρέους

Του ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΥΡΙΔΗ
  Η προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους είναι κάτι το αναπόφευκτο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Η αναδιάρθρωση θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Το ερώτημα είναι κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις και με ποιους όρους θα γίνει η συμφωνία. Οι επόμενοι μήνες, λοιπόν, είναι εξαιρετικά κρίσιμοι, διότι θα κρίνουν την θέση μας στο τραπέζι των συζητήσεων. Θα είμαστε ένας αξιόπιστος συνομιλητής ή όχι;
  Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ μίλησε πεντακάθαρα για την προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους, σε συνέντευξή του προ ημερών στην εφημερίδα Κεφάλαιο. Αλλά και μεταξύ των αναλυτών και όσων γνωρίζουν να διαβάζουν νούμερα, η πεποίθηση είναι ότι είναι αδύνατον να συνεχίσουμε δίχως να ξεκινήσουμε από μία νέα αφετηρία σε ό,τι αφορά το χρέος. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρισκόμαστε για τις επόμενες δεκαετίες σε μία διαρκή πάλη για να ξεπληρώσουμε τόκους, εκμηδενίζοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης και εξαθλιώνοντας το λαό αυτής της χώρας. Είναι μία εξέλιξη που θα προκαλέσει

Ελληνας φωτογράφος έγινε θέμα στη Μ. Βρετανία

Το πορτρέτο μιας όμορφης, δυνατής γυναίκας από τον φακό του συζύγου της. Δυστυχώς, κομμένο στη μέση
  enet
   Και ξαφνικά ένας Ελληνας φωτογράφος, ο 35χρονος Παναγιώτης Λάμπρου, βρέθηκε στο επίκεντρο της βρετανικής πολιτιστικής επικαιρότητας και είδε το όνομά του στον τίτλο άρθρου του Σον Ο' Χάγκαν, έγκυρου τεχνοκριτικού της εφημερίδας «Γκάρντιαν».
Αιτία είναι μια πραγματικά πολύ δυνατή, συγκρατημένη και άμεση φωτογραφία του, που για κάποιους, όμως, μπορεί να θεωρηθεί άσεμνη και τολμηρή.
  Το «Portait of my British wife» (Πορτρέτο της Βρετανίδας γυναίκας μου) βρέθηκε, πολύ τιμητικά, μαζί με άλλες τρεις φωτογραφίες στη short list του σημαντικού βραβείου Taylor Wessing, που αθλοθετεί κάθε χρόνο η National Portait Gallery του Λονδίνου, αφιερωμένη πάντα στην προώθηση της τέχνης του φωτογραφικού πορτρέτου και στην ανάδειξη και προβολή των ταλαντούχων δημιουργών.
  Η «Γκάρντιαν» προειδοποιεί
  Η φωτογραφία, όμως, του Παναγιώτη Λάμπρου είναι η μόνη από τις τέσσερις υποψήφιες, που το site της National Portrait Gallery έκρινε ότι δεν μπορεί να δημοσιευτεί ολόκληρη. Την φιλοξενεί... μισή. Το ίδιο αμήχανη ήταν και η

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ερμιόνης ευχαριστεί

Το διοικητικό Συμβούλιο του Ναυταθλητικού Ομίλου Ερμιόνης, θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες στο Διοικητικό Συμβούλιο Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης για την ευγενή χειρονομία της παραχώρησης του περιπτέρου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ερμιόνης που εξυπηρέτησε την παρουσία και προβολή του ομίλου μας.

Η προσφορά αυτή αποτελεί απόδειξη των αισθημάτων αγάπης και ενδιαφέροντος προς τον όμιλό μας, και εκτιμάται ιδιαιτέρως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυταθλητικού Ομίλου Ερμιόνης.

Ναταλία Τσουκαλά: «Η καλή φωτογραφία ορίζεται από το συναίσθημα»

  Με φρέσκο βλέμμα που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες της, η Ναταλία Τσουκαλά, μεταφέρει την αγάπη της για τη φύση στη Γκαλερί Σκουφά, σε μια έκθεση, στην οποία ο θεατής καλείται να ονειρευτεί το αντικείμενο.
  Η ιδέα για τις «Ανιχνεύσεις» γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια στο μυαλό της Ναταλίας Τσουκαλά, κυρίως μέσα από τη σχέση της με το φυσικό περιβάλλον, όπως δηλώνει η ίδια στο tvxs: «Δραπέτευα από την καθημερινότητα κάνοντας συνέχεια εκδρομές στα βουνά , βόλτες στη θάλασσα και φωτογραφίζοντας τοπία. Σιγά-σιγά πλησίαζα όλο και πιο κοντά, παρατηρώντας τη λεπτομέρεια, τα σχήματα που δημιουργούνται στη φύση, τους χρωματισμούς, χωρίς να έχει επέμβει ο άνθρωπος σε αυτά. Έτσι άρχισα να αλλάζω σταδιακά και την κλίμακα στις φωτογραφίες μου». Στην πορεία, όταν ο χρόνος δεν της επέτρεπε συχνές εξορμήσεις, η αναζήτησή της για οπτικά ερεθίσματα μεταφέρθηκε και στο αστικό τοπίο, ψάχνοντας ακόμα και στα ράφια του super market για κάτι που θα της κέντριζε το ενδιαφέρον. «Με συγκινεί περισσότερο να ανακαλύπτω κάτι, παρά να το στήνω. Τελικά οι προσωπικές μου διαδρομές και ανιχνεύσεις έγιναν οι "Ανιχνεύσεις"», λέει χαμογελώντας.
Περισσότερα εδώ..

Καραμέλα από ξύλο

Μια γιγάντια καραμέλα από ξύλο κοσμεί το γρασίδι στο πάρκο Ανεπαρκ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Φως και Τέχνη 2010», στη Βελμάρ της Γερμανίας.
(EPA)
Καθημερινή

Οι τράπεζες νίκησαν τα κράτη

Tου Γ. Δελαστίκ
Ενα παγκόσμιο... μνημόνιο θυμίζουν αυτές τις ημέρες οι μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες όταν αναφέρονται στο τραπεζικό σύστημα. Τέτοιες μέρες, πριν από δύο χρόνια, στα μέσα του Σεπτέμβρη του 2008, κατέρρευσε η επενδυτική τράπεζα Λίμαν Μπράδερς, μία από τις πέντε μεγαλύτερες του κόσμου, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Οι κυβερνήσεις των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, διέθεσαν αμέσως τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ για να διασώσουν τους τραπεζίτες. Η μαύρη επέτειος ωθεί αυθόρμητα σε έναν απολογισμό των συνεπειών της κρίσης και στο θεμελιώδες ερώτημα, αν άλλαξε κάτι ώστε να αποτραπεί στο μέλλον μια επανάληψη της τραγωδίας αυτής.

"Ο χρηματοοικονομικός σεισμός που συνδέεται με το όνομα της Λίμαν Μπράδερες άλλαξε όμως τον κόσμο λιγότερο απ' όσο φαινόταν στην αρχή" γράφει απογοητευμένη σε ολοσέλιδη ανάλυσή της η συντηρητική γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε".

Δεν έχει μόνο αυτή, την απαισιόδοξη εκτίμηση που προαναφέραμε. "Ο χορός της νίκης των τραπεζιτών" είναι ο τίτλος σχετικής ανάλυσης της βρετανικής

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ και ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ

Του Βασίλη Γκάτσου
 Εικόνα: Φράχθι
Η αρχαιολογική σκαπάνη έπαψε να σκάβει στην Ερμιονίδα με το πέρας της έρευνας και των ανασκαφών στους Αλιείς και στο Φράχθι. Σε χώρους όπου δεν αναμένεται κάτι το πολύ σημαντικό, έρευνα και ανασκαφή δεν γίνεται σε όλη την έκταση, αλλά μόνον δειγματοληπτικά. Δηλαδή όση χρειάζεται για να αποτυπωθεί ένας οικισμός, και να αντληθούν εκείνες οι πληροφορίες που θα δίνουν μια πολύ καλή εικόνα του. Αν η ανασκαφή γινόταν σε όλη την έκταση δεν θα πρόσθετε κάτι το σημαντικό (χωρίς αυτό να αποκλείεται) αλλά θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Έτσι μην περιμένουμε κάτι για τους Αλιείς και το Φράχθι. Ό,τι ήταν να γίνει έγινε και δεν πρόκειται να επανέλθει εκ νέου καμιά Αρχαιολογική Σχολή. Γέμισαν με ντοκτορά και γνώσεις τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και σε μας μείνανε καταχωνιασμένα σε υπόγεια τα ευρήματα και το σπήλαιο Φράχθι και η πόλη των Αλιέων αφημένα στη τύχη τους. Τους σημερινούς διάσημους, λόγω Φράχθι και Αλιέων, καθηγητές τους θυμάμαι φοιτητές στις ανασκαφές που τους επισκεπτόμεθα με τον αείμνηστο φίλο Παντελή Μήτσου για να πάρουμε πληροφορίες και να τις δημοσιεύσουμε στην «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ».

Γνώμη μου: Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συνέχεια και κεφάλαια μπορεί να

Αποκαλυπτήρια προτομής Γιάννη Κρανιδιώτη

Δελτίο τύπου Δήμου Κρανιδίου

  Ενα διήμερο γεμάτο μνήμες και τιμή  για τον αδικοχαμένο Γιάννη Κρανιδιώτη

  Ενα διήμερο γεμάτο μνήμες και τιμή για τον Γιάννη Κρανιδιώτη, έζησαν οι κάτοικοι των Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης, το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2010.
  Εκδηλώσεις αναφοράς στην ζωή και στην δράση του αδικοχαμένου υφυπουργού εξωτερικών.                Αδελφοποίηση με την γεννέτηρά του, σκλαβωμένη στους Τούρκους, Κυρήνεια. Μνημόσυνο εις μνήμη του και αποκαλυπτήρια της προτομής του που στήθηκε στην πάνω πλατεία του Κρανιδιού, ήταν το περίγραμμα των εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Δήμος Κρανιδίου με κύριους συντελεστές τον Δημήτρη Σίδερη και τον Παντελή Τόδωρη.
  Στις εκδηλώσεις ήσαν παρούσες η μητέρα του Γιάννου Κρανιδιώτη, Χρύσα, και η

3ος ποδηλατικός γύρος Ερμιονίδας

Δελτίο τύπου
  Ο Δήμος Κρανιδίου, θέλοντας να στείλει το μήνυμα στους δημότες ότι το ποδήλατο είναι μέσο για την μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και μέσο άσκησης που συμβάλλει στην υγεία, διοργανώνει τον 3ο Ποδηλατικό Γύρο Ερμιονίδας την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010.
  Την διοργάνωση έχει αναλάβει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Κρανιδίου «Η Ερμιονίδα», το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας αποφάσισε να τιμήσει την μνήμη του Χρήστου Σκορδή που έφυγε από κοντά μας τον περασμένο Φεβρουάριο.
  Ο Χρήστος Σκορδής, γιατρός ορθοπεδικός και αθλίατρος, με μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό και τον άνθρωπο, ήταν υπεύθυνος Αθλητισμού του Δήμου και συνέβαλε, από το 2007, πάρα πολύ στ’ αθλητικά δρώμενα της περιοχής, διοργάνωσε εκτός των άλλων και καθιέρωσε τον ποδηλατικό γύρο, η συμβολή του δε, ως μέλος της επιτροπής του Δήμου για το ΕΣΠΑ, στην δημιουργία της Κοινωφελούς Επιχείρησης, ήταν μεγάλη κι ορίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο αντιπρόεδρός της.
  Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο Ποδηλατικός Γύρος, ως φόρος τιμής στον εκλιπόντα φίλο και συνεργάτη, ονομάσθηκε «Χρήστος Σκορδής».
  Την Κυριακή λοιπόν, 26 Σεπτεμβρίου, στις 9.30 το πρωί σας καλούμε στην κάτω πλατεία Κρανιδίου

Leonard Norman Cohen... είναι ο άνθρωπός μας

Bάρδος της μελαγχολίας
Αν συνθέσεις όλα τα στοιχεία του μωσαϊκού–μελαγχολική γοητεία, ευφυΐα, λατρεία στις γυναίκες–έχεις τον Λέοναρντ Κοέν που, σε πείσμα των εμποδίων,εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο, σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι συνομήλικοί του έχουν κρεμάσει προ πολλού τα μουσικά τους παπούτσια.αγγλόφωνος καναδός λογοτέχνης, συνθέτης και τραγουδιστής, γεννημένος στο Μόντρεαλ το 21-9-1934 από Εβραίους γονείς (ο πατέρας του ευκατάστατος έμπορος υφασμάτων), φάνηκε από πολύ νωρίς πως θα ήταν ανήσυχος.

Η παρθενική του επαφή με τη συγγραφή έγινε μόλις στα εννιά του χρόνια, αμέσως μετά το χαμό του πατέρα του, γεγονός που του στοίχισε πολύ. Έφηβος έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του μουσικού γκρουπ Buckskin Boys, το οποίο έπαιζε μουσική κάντρυ αφού «οι κιθάρες εντυπωσιάζουν τα κορίτσια». Η πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή ποιημάτων με όνομα "Let Us Compare Mythologies" ήρθε το 1956 που ήταν σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο McGill, ενώ ακολούθησε το "The Spice Box Of Earth" (1961) που τον έκανε γνωστό στους κύκλους των (χαμένων) ποιητών.

Κάπου εκεί οι ανησυχίες του έγιναν ζωή και η ζωή του μετατράπηκε σε μία τεράστια και συναρπαστική περιπέτεια. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του '60 είδε στο Λονδίνο μία ελληνική

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Βιολογικά ναι , αλλά όχι από τη Βοιωτία

Η χθεσινή εκπομπή του Άρη Σκιαδόπουλου " Δρόμοι " στην ΕΤ1 θα έπρεπε να αποτελέσει για όλους ένα μάθημα για το πώς είναι δυνατόν , χάρη στην επιμονή , την υπομονή και πάνω απόλα το θάρρος και την αποφασιστικότητα ενός μόνο ανθρώπου , να αφυπνιστεί μια κοινωνία και να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο κίνημα αντίδρασης και αντίστασης , κόντρα στην διεφθαρμένη ή αδιάφορη ( στην καλύτερη περίπτωση ) εξουσία και ενάντια στα ( τοπικά και υπερτοπικά ) συμφέροντα που προσπαθούν να τη χειραγωγήσουν .

Ήταν η ιστορία του παπα - Γιάννη Οικονομίδη από τα Οινόφυτα Βοιωτίας , ο οποίος από το 2004 δίνει έναν συνεχή και επίμονο αγώνα ( μόνος στην αρχή , με όλη την τοπική κοινωνία σήμερα μαζί του ) για να αναδείξει το τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού από τα λύματα των βιομηχανιών γύρω από τα Οινόφυτα . Ένα έγκλημα που συντελείται εδώ και 30 χρόνια και που κανένας δεν του έδινε σημασία μέχρι που ένας χημικός , εργαζόμενος σε τοπική βιομηχανία απορρυπαντικών , ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας μας ότι το νερό της περιοχής είχε αρχίσει να γίνεται ακατάλληλο για την παραγωγή απορρυπαντικών ( ! - δεν έβγαινε σωστό το προϊόν στη γραμμή παραγωγής εξαιτίας του νερού ), αλλά εξακολουθούσε παρόλα αυτά να χρησιμοποιείται ως πόσιμο ! Και ήταν αυτό το γεγονός που οδήγησε τον παπα - Γιάννη να ξεκινήσει τον αγώνα του , για να καταφέρει σήμερα να αναγνωρίζεται το πρόβλημα , αλλά να συνεχίζει ( όχι πλέον μόνος του ), τον αγώνα

Χάσαμε έναν νέο άνθρωπο

Τον Γιώργο Δ. Κομμά

Σε μια στροφή στους Φούρνους, χθες το βράδυ.
Κουράγιο ευχόμαστε στην οικογένεια του.


Καλό ταξίδι Γιώργο..

Εκδήλωση για την "Ημέρα του Ηθοποιού" στο Ηρώδειο στις 20 Σεπτεμβρίου

εκδήλωση στο Ηρώδειο 20 Σεπτεμβρίου για την "ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ" τιμώμενοι: ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΛΑΜΠΕΤΗ, ΧΟΡΝ, ΜΕΡΚΟΥΡΗ
___________________________________________
αναδημοσίευση
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
Σε τέσσερις αξέχαστους ηθοποιούς, που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα είναι αφιερωμένη η φετινή «Ημέρα του Ηθοποιού», στο Μάνο Κατράκη, την Ελλη Λαμπέτη, τη Μελίνα Μερκούρη και τον Δημήτρη Χορν. «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες», τα λόγια του Κωνσταντίνου Καβάφη λειτουργούν ως μότο της εκδήλωσης που διοργανώνει το «Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών» και θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο στις 20 Σεπτεμβρίου.


Ο Μάνος Κατράκης, η Έλλη Λαμπέτη, η Μελίνα Μερκούρη και ο Δημήτρης Χορν υπηρέτησαν τον χώρο του θεάτρου με υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσφέροντας στον πολιτισμό με τις επιλογές και τη στάση τους.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών τιμά τη μνήμη τους με αφορμή την ημέρα του Ηθοποιού με μία εκδήλωση σκηνοθετημένη από τον Σπύρο Ευαγγελάτο.
Για τον Μάνο Κατράκη θα μιλήσει ο Βασίλης Κολοβός, για την Έλλη Λαμπέτη η Βέρα Κρούσκα, για την Μελίνα Μερκούρη ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος και για τον Δημήτρη Χορν ο Γιώργος Γεωγλερής, πάνω σε μια ιδέα που υλοποίησε ο Γιώργος Κιμούλης ενώ κύριος ομιλητής θα είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Καίτη Ιμπροχώρη. Αποσπάσματα από έργα στα οποία πρωταγωνίστησαν οι τέσσερις τιμώμενοι θα ερμηνεύσουν οι: Χρήστος Καλαβρούζος, Εύα Κοταμανίδου, Μαρίνα Ασλάνογλου. Tα σκηνικά, τη διαμόρφωση χώρου και την επιμέλεια κοστουμιών ο Γιώργος Πάτσας, τη μουσική επιμέλεια ο Γιάννης Αναστασόπουλος. Τα video-

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ikuko Kawai
Η Ikuko Kawai είναι μια δεξιοτέχνης ερμηνεύτρια βιολιού από την Ιαπωνία. Κατέχει θέση καθηγήτριας βιολιού στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Osaka το οποίο προς αναγνώριση του μεγάλου ταλέντου της, της έχει εμπιστευτεί το αμύθητης αξίας βιολί 1715 Stradivarius.

Δεν βλέπω πια τηλεόραση. Δοκιμάστε το κι εσείς

Είναι ωραίο τελικά που έχω αποκλείσει την τηλεόραση από την ζωή μου.

Το κατάλαβα για τα καλά χθες το βράδυ που την άνοιξα, μετά από πάρα πολύ καιρό.

Περίπου 6 μήνες τώρα, δεν μπαίνω πια στην διαδικασία να ανοίγω την TV, κάθε φορά που μπαίνω σπίτι και αυτό έχει αλλάξει πραγματικά την ζωή μου.

Κοιμάμαι πιο εύκολα, έχω λιγότερο άγχος, έχει φτιάξει πολύ το κέφι μου και η διάθεση μου για επικοινωνία και κοινωνικότητα.

Έχει ανοίξει ο εγκέφαλος μου, μέχρι και το sex φαίνεται καλύτερο.
Ούτε το τσιγάρο να'κοβα....

Σας το προτείνω να το δοκιμάσετε, έστω και για μερικές μέρες.
Την τηλεόραση την ανοίγω για ταινίες, για φωτογραφίες από την κάμερα κτλ.
Ενημερώνομαι για το συμβαίνει από το διαδίκτυο.
Τα της καθημερινότητας και αυτά που με ενδιαφέρουν ή τα μαθαίνω στον