Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Ευχετήρια κάρτα του Ερμιονικού Συνδέσμου



 






Βυθισμένη πολιτεία!             

Στη φετινή ευχετήρια κάρτα του Συνδέσμου μας ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο  των μυκηναϊκών χρόνων βγαίνει από την αφάνεια του βυθού και μας αποκαλύπτεται μέσα από τον φωτογραφικό φακό της καλής μας φίλης Ρίνας Λουμουσιώτη. 

Τον περασμένο Μάρτιο, εν μέσω πανδημίας και απαγορεύσεων, η Ρίνα βρέθηκε στον όρμο της Κάπαρης, στη Μαγγούλα. Η άμπωτη είχε «εξαφανίσει» τη θάλασσα κι εκείνη …«την έστησε του φεγγαριού»! Απαθανάτισε το σπάνιο φαινόμενο και μας χάρισε την αρμονική συνύπαρξη, κάτω από το ίδιο ανοιξιάτικο φεγγάρι, της «νεκρής πολιτείας» -που έφερε στην επιφάνεια η φυρασιά- με τη σημερινή Ερμιόνη. Ευχαριστούμε, Ρίνα!

Καλές γιορτές!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερμιονικού Συνδέσμου

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Ας υποστηρίξουμε το γείτονα, το φίλο, τον συμπολίτη, τον επαγγελματία που βρίσκεται δίπλα μας!


 Κρανίδι, 10.12.2021

Ανακοίνωση

Έρχονται Χριστούγεννα! Αυτές τις γιορτινές και χαρούμενες ημέρες, όλοι μας θα ψωνίσουμε, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, για να μπούμε στο πνεύμα των εορτών, να γιορτάσουμε με τις οικογένειες και τους φίλους μας και να δώσουμε χαρά στα παιδιά μας!

Στις μικρές κοινωνίες κάθε περιοχής, που οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους, είναι πολύ σημαντικό για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, να στηρίξει ο ένας τον άλλον.

Η πλειοψηφία των καταστημάτων του τόπου μας και των εργαζόμενων σε αυτά αντιμετωπίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας. Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί και παρόλα αυτά, αγωνίζονται να παρέχουν στους κατοίκους όλα τα απαραίτητα που χρειάζονται για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του covid-19, και τις δυσκολίες της επαρχιακής αγοράς.

Η κοινωνία και η αγορά στηρίζουν μαζί η μία την άλλη και όλοι μαζί την οικονομία της Ερμιονίδας. Εδώ δραστηριοποιούνται τοπικές επιχειρήσεις συγγενών μας, φίλων μας ή γνωστών μας, που ζουν στον ίδιο χώρο μ’ εμάς και μοιράζονται τα ίδια προβλήματα και ελπίδες. Ας μην ξεχνάμε πως στις μικρές κοινωνίες που ζούμε όλα λειτουργούν σαν αλυσίδα, γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε την τοπική αγορά και την τοπική οικονομία, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη που επιβάλλεται να δείξουμε!

Πριν κάνουμε τις χριστουγεννιάτικες αγορές μας, ας σκεφτούμε και ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα καταστήματα θα επιβιώσουν μόνο με την στήριξή μας. Είναι έτοιμα να υποδεχθούν το καταναλωτικό κοινό και να το εξυπηρετήσουν με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του covid, διαθέτοντας πλήρη επάρκεια προϊόντων άριστης ποιότητας και σε  πραγματικά χαμηλές τιμές.

Κάνουμε τις αγορές μας στα καταστήματα του τόπου μας και βοηθάμε ώστε την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι εδώ, για να ελπίζουμε για το αύριο!

Με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης και τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, ας υποστηρίξουμε το γείτονα, το φίλο, τον άνθρωπο, τον συμπολίτη, τον επαγγελματία που βρίσκεται δίπλα μας.

     Στηρίξτε την τοπική αγορά της Ερμιονίδας, στηρίξτε τα καταστήματα των Κοινοτήτων μας! Είναι θέμα αλληλεγγύης!

Ο Δήμαρχος

Ιωάννης Γεωργόπουλος

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Βιβή Σκούρτη: Μνημεία υπομονετικά περιμένουν... Υπομονετικά ελπίζουν…


Μνημεία υπομονετικά περιμένουν... Υπομονετικά ελπίζουν…

Ας αφουγκραστούμε τα διδάγματα που ανασύρονται από τα βάθη της γης, από τα χαλάσματα. Μνήμες και ιστορίες που μας βοηθούν να στοχαστούμε τη δική μας ζωή, τις δικές μας προτεραιότητες κι αν δεν είναι μέσα σε αυτές, τουλάχιστον απαιτούν τον σεβασμό μας. 

Και θα αρχίσω από τον ιερό Ναό των Ταξιαρχών που εκκρεμεί η αποκατάστασή του. Σε Προγράμματα μπαίνει, από Προγράμματα βγαίνει και η κατάσταση παραμένει ημιτελής. Η πινακίδα, επίσης, είναι ανάγκη να μεταφερθεί από τη Δυτική πλευρά στην Ανατολική, όπου υπήρξε και ο αρχαίος ναός.

Το Ρωμαϊκό ταφικό μνημείο, ένα επιτύμβιο σύνολο που ανασύρθηκε κατά την εκσκαφή για την ανέγερση του κτιρίου που θα στέγαζε τον Ο.Τ.Ε., βρίσκεται μετά από αναστηλωτικά διλλήματα αλλά και αδιαφορία, διαμελισμένο, τεμαχισμένο και παραπεταμένο για χρόνια. Η βάση του στο Μπίστι και το γλυπτό (Σαρκοφάγο) έξω από τον Λιμενικό Σταθμό της Ερμιόνης! Δεν είναι καταναλωτικό προϊόν και δεν αποφέρει κέρδη. Η περιπέτειά του έχει γίνει πια ανέκδοτο, καθώς έχει μείνει για πολλά χρόνια στις προθέσεις και έχει μπει έκτοτε σε προεκλογικά προγράμματα από το 2014, όταν υπεγράφη η σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης αναστήλωσης - στερέωσης επί δημαρχίας Δ. Καμιζή και με Αρχιτέκτονα - Μηχανικό τον Γ. Αντωνίου. Αριστοτεχνικά τα αποτυπώματα του αρχαίου τεχνίτη που πελέκησε το λευκό μάρμαρο, τις πέτρες! Αυτές οι πέτρες, αυτά τα μάρμαρα δεν μας ανήκουν, δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες τους! Ανήκουν στην παγκόσμια ιστορία!

Γιάννης Μαργέτας: Τα Ατομικά Δικαιώματα στα Συντάγματα του Αγώνα. Η έννοια των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 


Τα Ατομικά Δικαιώματα στα Συντάγματα του Αγώνα.

Η έννοια των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η ιστορία της σχέσης εξουσίας και εξουσιαζομένωνδιαμορφώνεται και μετασχηματίζεται ανάλογα με την αντίστοιχη εξέλιξη των πολιτευμάτων. Από το θεσμό της δουλείας στην αρχαιότητα ως τις σύγχρονες μορφές της πολυκομματικής ή και συμμετοχικής μορφής δημοκρατίας, η νομική θέση του μέλους της κοινωνίας έναντι της κρατικής εξουσίας έχει μεταβληθεί ριζικά. Η ιστορική αυτή διαδικασία συνεχίζεται και δεν ολοκληρώνεται ποτέ, γιατί παρακολουθεί την αέναη εξέλιξη της σχέσης κράτους και κοινωνίας.

Μέσα στην αέναη αυτή εξέλιξη της σχέσης εξουσίας και εξουσιαζομένων προβάλλει η αξίωση του ανθρώπου, του πολίτη ή των κοινωνικών ομάδων για σεβασμό της ανθρώπινης υπόστασής τους, της ελευθερίας τους, της συμμετοχής τους στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και της ίσης μεταχείρισής τους. Το περιεχόμενο αυτών των αξιώσεων και η έκταση της αναγνώρισής τους ανανεώνεται μέσα στην ιστορική εξέλιξη των πολιτειών και της διεθνούς έννομης τάξης. Την εξέλιξη αυτή, καθρέπτισμα του ιστορικά μεταβαλλόμενου συσχετισμού των κοινωνικών δυνάμεων, παρακολουθεί αλλά και τροφοδοτεί μια αντίστοιχη φιλοσοφική και ιδεολογική αντιπαράθεση για την έννοια και το περιεχόμενο της ανθρώπινης ελευθερίας.

Από τότε που στην ηπειρωτική Ευρώπη η λειτουργία της πολιτείας υπάγεται σε συνταγματικούς κανόνες και κατά κύριο λόγο μετά τη γαλλική επανάσταση του 1789, η κατοχύρωση του ανθρώπου, του πολίτη, και αργότερα των κοινωνικών ομάδων γίνεται σταθερό στοιχείο των ευρωπαϊκών Συνταγμάτων.

Βασίλης Γκάτσος : Μήπως χρειάζεται αναθεώρηση οράματος και στόχων το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας;

 


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΛΩΡΗΣ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΙΕΤΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Τον διαβάσαμε τον απολογισμό, αλλά πρώτα πρέπει να μας πει το Λιμενικό Ταμείο ποιες είναι οι πηγές εσόδων από κάθε λιμάνι. Τα βεβαιωθέντα και τα εισπραχθέντα κάθε έτος. Να μάθουμε οι Ερμιονίτες τι εισέπραξε από τα χιλιάδες κότερα που πιάνουν στην Ερμιόνη, από το νερό και το ρεύμα που τους διέθεσε. Τι εισέπραξε από τους τεράστιους υπαίθριους χώρους που νοικιάζει  σε Λιμάνι και Μαντράκια, και αν όλα αυτά τα χρήματα επανεπενδύονται στους χώρους αυτούς της Ερμιόνης υπέρ των κατοίκων της Ερμιόνης.
Και κάτι πολύ σημαντικό: Θεωρεί το Ταμείο ότι προέχει η οικονομική εκμετάλλευση των χώρων του; Δηλαδή στους χώρους ευθύνης του στην Ερμιόνη προέχει το νοίκιασμα όσο το δυνατόν περισσότερου χώρου στις κάθε είδους επιχειρήσεις στις καλύτερες τιμές, προέχει ο καθορισμός όσο γίνεται περισσότερων σημείων πρόσδεσης τουριστικών σκαφών, με σκοπό την αύξηση των εσόδων του; Προέχουν οι επενδύσεις, μελέτες και έργα που θα του φέρουν περισσότερα έσοδα;
Ας μη ξεχνάμε ότι στην Ερμιόνη το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας έχει στη δικαιοδοσία του χώρους ζωτικότατης σημασίας για τους Ερμιονίτες, για την καθημερινότητά τους, τη ζωή τους, την παράδοσή τους.
Πώς αντιλαμβάνεται αυτούς τους χώρους το Λιμενικό Ταμείο; Μόνο σαν χώρους οικονομικής εκμετάλλευσης;
Στον απολογισμό δίνει και την επισυναπτόμενη φωτογραφία από τα Μαντράκια Ερμιόνης, για να μας δείξει το έργο τής τοποθέτησης Pillars.
Πληροφορώ, ότι αυτή η σούδα που δεν υπερβαίνει σε φάρδος το 1.5 μέτρα, μόλις έρθουν κότερα γεμίζει παλαμάρια, σκάλες, μπαινοβγαίνουν στα κότερα κ.λ.π., και τώρα έχει στο μέσο της και τα pillars.

Π.Κολυμπάδης και Δ.Μονά Προνομιακές αγορές για τα ρόδια της Αργολίδας η Γερμανία Ελβετία




https://www.ypaithros.gr/pantelis-kolympadis-dimitra-mona-germanoi-elbetoi-epilegoun-rodia-argolidas-morfi-xymou-siropiou/ 

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Η λειτουργία των Βιβλιοθηκών του Δήμου Ερμιονίδας.


 



ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ                                                                            

ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κρανίδι, 07.12.2021

Ανακοίνωση

Σκοπός της λειτουργίας των βιβλιοθηκών είναι η προώθηση και η προαγωγή της γνώσης.

Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες επιτελούν σημαντικό έργο στις τοπικές κοινωνίες. Διαθέτουν τεκμήρια που καλύπτουν μεγάλο εύρος των αναγκών των αναγνωστών – χρηστών. Κάθε χρόνο, πέραν της μόνιμης λειτουργίας τους, οι Βιβλιοθήκες σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, σχολικές μονάδες, συλλόγους, διοργανώνουν εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, επισκέψεις σχολείων, δημιουργικές δράσεις.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝ. ΜΙΛΗΣΗΣ (1824-1898) του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…

Με αφορμή την επέτειο των 123 χρόνων από τον θάνατο του Γεωργίου ΙωΜίληση, ακολουθεί αναφορά μας στον επιφανή πολιτικό της Ερμιονίδας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝ. ΜΙΛΗΣΗΣ

(1824-1898)

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 

Ο Γεώργιος Ι. Μίλησης ήταν ο πρώτος από τους τέσσερις πληρεξούσιους αντιπροσώπους που επιλέχθηκαν στην Ερμιονίδα για την «Εν Αθήναις Βας των Ελλήνων Εθνοσυνέλευσιν (1862)».

Η συμμετοχή του σ’ αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική και οι θέσεις του πολλές φορές διευκόλυναν την Εθνοσυνέλευση να λάβει τις ορθές αποφάσεις, κυρίως όταν προέκυπταν νομικά ζητήματα.

Αυτό εύκολα το αντιλαμβάνεται κανείς μελετώντας προσεχτικά τα Πρακτικά της Εθνοσυνέλευσης καθώς και τον τύπο της εποχής που αναδείκνυε τα νομικά, πολιτικά και κοινωνικά θέματα που προέκυπταν.

Πραγματικά ο Γεώργιος Ιωάν. Μίλησης ήταν ένας διακεκριμένος νομικός, πολυμαθέστατος και ευρυμαθέστατος και αυτό ήταν γνωστό στους νομικούς και πολιτικούς κύκλους της Χώρας.

Σε κάποια, λοιπόν, από τις Συνεδριάσεις της Εθνοσυνέλευσης αμφισβητήθηκε έντονα από τον Γεώργιο Μίληση αλλά και άλλους πληρεξούσιους, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «ΝΟΜΙΜΟΦΡΩΝ», η απόλυτη πλειοψηφία για τη θέση του Προέδρου με βάση τον αριθμό των ψήφων που δόθηκαν στον κ. Επαμεινώνδα Δεληγιώργη.

Συγκεκριμένα ενώ «οι ψηφοφορήσαντες» ήσαν διακόσιοι τριάντα επτά (237) και ο Δεληγιώργης έλαβε εκατόν δέκα εννέα (119) ψήφους, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία, οι νόμιμοι ψήφοι που έλαβε ήταν εκατόν δέκα οκτώ (118),καθώς κατά τη διαλογή βρέθηκε ένα ψηφοδέλτιο περισσότερο από τους κυάμους (κουκιά) που έριχναν στην κάλπη. 

Ο Μίλησης υποστήριξε ότι οι κύαμοι χρησιμεύουν για να γίνεται ο έλεγχος του αριθμού των νόμιμα «ψηφοφορησάντων». ‘Όταν όμως βρεθούν ψηφοδέλτια περισσότερα των κυάμων «νομίμως συνάγεται» ή ότι ένας έριξε δύο ψηφοδέλτια στην κάλπη ή ότι ψήφισε κάποιος χωρίς να έχει το δικαίωμα ψήφου, γι’ αυτό και δεν είχε «κύαμον» να ρίξει στην κάλπη. Έτσι το ψηφοδέλτιο που δεν αντιστοιχεί σε κουκί, πρέπει να αφαιρεθεί. Αν, όμως,αφαιρεθεί μία ψήφος από τον Επαμεινώνδα Δεληγιώργη καιαντί εκατόν δέκα εννέα (119) του καταλογισθούν εκατόν δέκα οκτώ (118), που δεν αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία των διακοσίων τριάντα επτά (237) ψήφων, ο υποψήφιος δεν μπορεί να αναλάβει τη θέση του Προέδρου. 

Δεν γνωρίζω τι απέγινε τελικάΓνωρίζω, όμως, ότι από τότε μέχρι σήμερα οι έννοιες αξιοκρατία, αντικειμενικότητα, αμεροληψία εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων είναι ξεχασμένες και εκτοπισμένες από τη ζωή μας. Το συναντάμε καθημερινά σε όλο το φάσμα των συναλλαγών μας και το χειρότερο μας έχει γίνει συνήθεια!