Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Ντροπή μας ! Όλοι οι αρμόδιοι που έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση για την προστασία τους κάνουν πως δεν τα βλέπουν, αυτά τα αθώα πλάσματα να ψάχνουν τροφή στους κάδους στην είσοδο της πόλης . Σήμερα το πρώτο σκυλάκι νεκρό στο δρόμο.

 Αυτό περιμένουμε , να πεθάνουν όλα έτσι για να μας απαλλάξουν; 

Ντροπή μας !


Πρ.Ε.Π.ΕρμιόνηςΒιβή Σκούρτη : ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

 


Γιορτές της θάλασσας στην Ερμιόνη· τη θάλασσα του πολιτισμού, με μια συγκινητική αναφορά στο παρελθόν 

Γιορτές πολιτισμού, πλημμυρισμένες από χαμόγελα, ενθουσιασμό, αγωνιστικότητα και μεγάλη συμμετοχή των νεαρών κολυμβητών.

 Όσοι από εμάς τους πολίτες παρευρεθήκαμε σε τούτες τις ξεχωριστές γιορτές, ζήσαμε μια εμπειρία μοναδική, αλλά και απόλαυση του θεάματος.

Περιλάμβαναν αναβίωση αγώνων κολύμβησης, κατάδυσης και αγώνων πόλο, απονομή βραβείων και αναμνηστικών συμμετοχής, με αφορμή τη Ναυτική εβδομάδα και με την παρουσία όλων των νέων της εποχής, των Αρχών και φυσικά με πρωταγωνιστικό ρόλο τις εκάστοτε Λιμενικές Αρχές του τόπου.Εκδηλώσεις που τιμούσαν το υγρό στοιχείο και μαζί τους Θεούς που το αντιπροσώπευαν. Τιμούσαν το στοιχείο που τους έδινε ζωή μιας και η πλειονότητα στην πατρίδα μας  ήταν ναυτικοί και με αυτήν την τροφοδότα θάλασσα πορεύονταν στη ζωή τους, με τα πολλά και τα λίγα της, με τις χαρές και τις λύπες της. Τη θάλασσα του εμπορίου, του μαρτυρίου, των πνιγμένων κραυγών, τη θάλασσα νεκροταφείο, τη θάλασσα ως τόπο ανάδυσης των πραγμάτων που υποτάσσει στους κυματισμούς της, τη σύγκρουση του καλού με το κακό, τη συνεύρεση του νερού και του φωτός.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις που ένωναν και αφύπνιζαν.Η απαράμιλλη ομορφιά του βυθού της θάλασσάς μας αποτελεί πλέον παρελθόν μαζί με την βιοποικιλότητά της, πράγμα που διαπιστώνουμε καθημερινά και πολύ περισσότερο διαπιστώνουν οι λιγοστοί και εναπομείναντες ψαράδες μας. 

Ποιος θα ευαισθητοποιηθεί γι αυτό;

Ίσως ήρθε η ώρα να υπογραφεί μια Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΕΛΚΕΘΕ (Κέντρου Ελληνικών Θαλασσίων Ερευνών), ώστε να δούμε σε ποια κατάσταση είναι τα νερά της θάλασσάς μας και ιδιαίτερα του βυθού.

                Βιβή Σκούρτη

Βασίλης Γκάτσος : Εμείς γιατί δεν μπορούμε ;;;;; Αντιγράφω από site ΥΔΡΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ:


""Από: Δήμαρχο Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκη
«Από την πρόσφατη (07/07/2024) επίσκεψη μας με τον Τεχνικό Σύμβουλο του Δήμου κ. Βαγγέλη Δημητρίου στην περιοχή των παλιών ανεμόμυλων των οποίων σε λίγους μήνες ξεκινά η αναστύλωση τους καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Μια επιθυμία και ένα όραμα των συμπολιτών μας για δεκαετίες γίνεται πραγματικότητα! Έχουμε αποδείξει ως Δημοτική Αρχή ότι και ξέρουμε και μπορούμε!»""


Σχεδόν όλοι αυτοί οι υπό αναστύλωση παλιοί ανεμόμυλοι της Ύδρας είναι σήμερα ...οικόπεδο με λίγες πέτρες. Δηλαδή πρόκειται για αναδημιουργία - αναστύλωση. Και όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, οι μελετητές, προφανώς αρχιτέκτονες, έχουν γνώση περί ανεμομύλων ή φρόντισαν να μάθουν.
Και όπως βλέπουμε, δεν πρόκειται ούτε για ανεμόμυλους - αναψυκτήρια, ούτε για ανεμόμυλους - καρικατούρες (συγκρίνατε τις φωτογραφίες με τον δικό μας ανεμόμυλο του Μπιστιού), αλλά για αναδημιουργία της παράδοσης, του τοπίου, της παλιάς αίσθησης πραγμάτων της Ύδρας. Και φυσικά η αναδημιουργία - αναστύλωση κοστίζει.
Ένα μικρό θαύμα λοιπόν πρόκειται να συντελεστεί στην ήδη θαυμάσια Ύδρα.
Εμείς με τους 7-8 ανεμόμυλους στο λόφο των Μύλων, το καμάρι της Ερμιόνης;;;Σημείωση: Η δημιουργία του μνημείου της ρωμαϊκής σαρκοφάγου, κόστος περί τις 180 000 ευρώ, βρίσκεται στα χαρτιά από εποχής δημαρχίας κ. Καμιζή. Τώρα έχει ξεχαστεί.
Ο Ναός Ταξιαρχών μένει ο μισός εν λειτουργία, γιατί δεν τακτοποιείται ο εντός του αρχαιολογικός χώρος τού ναού της Χθονίας. Και αυτό έχει ξεχαστεί.
Οι καμάρες του ρωμαϊκού υδραγωγείου όπου νάνε θα μας αποχαιρετήσουν.

Βασίλης Γκάτσος

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταγγέλλει το Δ.Σ. του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας

 Ένα δελτίο τύπου που μας έχει ξαφνιάσει και στεναχωρήσει.

Όπως  οφείλουμε, θα δημοσιοποιήσουμε την καταγγελία περιμένοντας την απάντηση του Θ.Ο.Ε..


«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»

Σαπφούς 10 – Αθήνα, Τηλ.: 210.3213694, 210.3215246 – fax : 210.3240827

pmu@pmu.gr

www.pmu.gr/

https://www.facebook.com/pmu.grΟ Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταγγέλλει το Δ.Σ. του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας (Θ.Ο.Ε.) το οποίο εδώ και πολύ καιρό χρωστάει δεδουλευμένα στους συναδέλφους μουσικούς Δρούζα Χρήστο, Σκούρτη Δημήτρη και Κοκκινάρη Γιώργο οι οποίοι εργάστηκαν σε προηγούμενες παραγωγές του.

 

Σε παρέμβαση του Συλλόγου προς το Δ.Σ. αναγνώρισαν το χρέος τους και υποσχέθηκαν να εξοφλήσουν μόλις μπορέσουν. Από τότε έχει περάσει ένας χρόνος χωρίς να έχουν κάνει καμία κίνηση προς εξόφληση ενώ σταμάτησαν ακόμα και να απαντάνε στα τηλέφωνα και στα μηνύματα. Παράλληλα έχει ξεκινήσει το 11ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» με διοργανωτή τον Θ.Ο.Ε και συνδιοργανωτές τον Δήμο Ερμιονίδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Καλούμε το Δ.Σ. του Θ.Ο.Ε. να σταματήσει να κρύβεται, να απαντήσει άμεσα και υπεύθυνα για την απαράδεκτη κωλυσιεργία και να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους συναδέλφους μας.

 

Καλούμε τον Δήμο Ερμιονίδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου οι οποίοι συνδιοργανώνουν το 11ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» να πάρουν θέση για αυτή την απαράδεκτη στάση του Δ.Σ. του Θ.Ο.Ε.

 

Δηλώνουμε πως δεν θα συμβιβαστούμε με φαινόμενα απληρωσιάς και καθυστερήσεων τα οποία συνιστούν προσβολή και απέναντι στους συναδέλφους μας και στην μάχη που δίνουν καθημερινά για την Τέχνη αλλά και για το μεροκάματο. Θα πιέσουμε με κάθε τρόπο για την δικαίωση των συναδέλφων μας.

Καλούμε όλο τον κλάδο να είμαστε σε θέση μάχης απέναντι σε φαινόμενα απληρωσιάς.

ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Βιβής Σκούρτη

 Υπερτουρισμός

Ένας όρος ο οποίος αρχίζει να εμφανίζεται παγκόσμια σε τουριστικούς προορισμούς.

Ένας τέτοιος προορισμός είναι και η Ερμιόνη και γενικότερα η Ερμιονίδα, αλλά και μεγάλο μέρος της χώρας.

Ως προς αυτό όμως τίθενται κάποια ερωτήματα:

·       Πόσους επισκέπτες αντέχει κάθε τουριστικός προορισμός;

·       Πόσοι μπορούν, με την έννοια του πόσοι μπορούν να εξυπηρετηθούν σε καταλύματα;

·       Τι αφήνουν πίσω τους σε κάθε τόπο όσοι επισκέπτονται με σκάφη αναψυχής;

·       Η παραγωγή απορριμμάτων και ιδιαίτερα συσκευασιών είναι μεγαλύτερη από τον αριθμό των συσκευασιών που αγοράζουν από την τοπική αγορά;

·       Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η υπερ πληθώρα τουριστών απ’ όσους αντέχει ένας τόπος;

Διεθνώς τίθεται το θέμα της έλλειψης μόνιμης στέγης για τους ντόπιους κατοίκους, ένα μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και στον τόπο μας.

          Στην Ερμιόνη αν ένα νέο ζευγάρι δεν διαθέτει ιδιόκτητο σπίτι είναι δυσεύρετο να βρει και πολύ «αλμυρό» αν βρει. Το ίδιο ισχύει για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και υπαλλήλους.

          Πρόσφατα οι φορείς στο νησί της Σαντορίνης διαπιστώνουν ότι, σε καθημερινή βάση η επισκεψιμότητα του τουρισμού αγγίζει τις 18 με 19 χιλιάδες καθημερινά. Διατύπωσαν λοιπόν την άποψη ότι για να υπάρξει ποιοτική εξυπηρέτησή τους και για να αντέξουν οι υποδομές του νησιού, δεν μπορούν να φιλοξενούνται πάνω από 9 χιλιάδες επισκέπτες κάθε μέρα.

          Διάβασα ότι στη Βαρκελώνη αντιδρώντας σ’ αυτό το φαινόμενο, προέβησαν σε δράσεις με πρωτοβουλία κυρίως νέων ανθρώπων, κλείνοντας καταστήματα εστίασης με κορδέλες και πετώντας νερά με νερομπίστολα στους τουρίστες της πόλης.

          Μάλλον ήρθε η ώρα πια να επανασχεδιάσουμε·  επαγγελματίες του τουρισμού, μόνιμοι κάτοικοι και γενικά φορείς το πώς θέλουμε τον τουρισμό σε κάθε περιοχή, επομένως και στον τόπο μας, πόσους αντέχουμε προς όφελος του περιβάλλοντος, των επαγγελματιών του τουρισμού, των μονίμων κατοίκων.

          Ο επανασχεδιασμός πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα και στοιχεία.

Θα αναφέρω κάποιες παραμέτρους για παράδειγμα:

Ø Τι κατανάλωση κυβικών νερού έχουμε και τι σημαίνει τούτο για τον υδροφόρο ορίζοντα;

Ø Τι παραγωγή απορριμμάτων έχουμε και αν οι συσκευασίες προέρχονται από την τοπική αγορά;

Ø Τι προβλήματα δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία;

Πάνω σε αυτά τα ζητήματα θα κριθούμε όλοι μας!

                             Βιβή Σκούρτη

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Δελτίο Τύπου Ερυθρού Σταυρού

 

   Δ/νση Τύπου & Επικοινωνίας Ε.Ε.Σ

                                                                                                            

                                                                                                                                 Άργος 11 Ιουλίου 2024

 

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Σεμινάριο μέτρων πρόληψης για τις επιπτώσεις στην υγεία από τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες στο Κ.Α.Π.Η  της πόλης από το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ Άργους .

            


 Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Κ.Α.Π.Η Δήμου Άργους – Μυκηνών πραγματοποιήθηκε δράση έγκαιρης ευαισθητοποίησης , ενημέρωσης και πρόληψης από τις  υψηλές θερμοκρασίες σε συνεργασία της Συντονιστικής Δομής Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ναυπλιέων ,τον Δήμο Άργους -Μυκηνών και το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Άργους.

Σκοπός της εν λόγω δράσης αποτέλεσε η ενημέρωση των ατόμων της τρίτης ηλικίας – ωφελούμενων του ΚΑΠΗ για τα καλοκαιρινά ατυχήματα ( σε ύπαιθρο και θάλασσα) καθώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην δημόσια υγεία και οδηγίες αντιμετώπισης αυτών.


Ομιλήτρια ήταν η Νοσηλεύτρια -Προϊστα
μένη Τομέα Υγείας του Ε.Ε.Σ. κα Μαρία Σταματοπούλου με θέμα «Καλοκαιρινά ατυχήματα– Μέτρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης υψηλών θερμοκρασιών»Απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που εκφράστηκαν και  στο τέλος δέχτηκε τις θερμές ευχαριστίες τους για την εξαιρετική και πληρέστατη παρουσίαση.


Το Περιφερειακό Τμήμα Άργους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ευχαριστεί θερμά τους φορείς διοργάνωσης για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη στο έργ
ο του Ελληνικού Ερυθρού ΣταυρούΣτην δράση παραβρέθηκαν στελέχη του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ναυπλιέων, η Κοινωνική Λειτουργόςτου Κ.Α.Π.Η Άργους- Μυκηνών, εθελοντές του Τομέα Υγείας του Ε.Ε.Σ. Άργους καθώς και στελέχη της Συντονιστικής Δομής Κοινωνικής Ένταξης.Ανταλλάξαμε  ευχές για ένα όμορφο και ασφαλές καλοκαίρι!

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μεγάλος Κίνδυνος πυρκαγιάς στον Δήμο Ερμιονίδας Κρανίδι, 10.07.2024

Ανακοίνωση

Ο Δήμος Ερμιονίδας σας ενημερώνει, σύμφωνα με την  Απόφαση που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το έγγραφο του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος ΠΕ.ΔΥ.Δ. Πελοποννήσου(Π.Υ. ΝΑΥΠΛΙΟΥ), ότι σήμερα, Τετάρτη 10/07/2024, προβλέπεται μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατάσταση: red code) για τον Δήμο μας.

Εφιστούμε την προσοχή όλων των πολιτών και παρακαλούμε να αποφεύγετε κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα και πυρκαγιά.

Να τηρήσετε στο ακέραιο όλα τα μέτρα της πολιτικής προστασίας προς αποφυγή και πρόληψη κάθε ενδεχομένου πρόκλησης πυρκαγιάς, διότι οι μέρες που διανύουμε, λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων είναι κρίσιμες.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2024 – ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

 


Βίντεο | Πορφυροπατήματα | Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

 #porfiropatimata 


🙏 Με δύο βίντεο αποχαιρετούμε οριστικά το Πρώτο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ερμιόνη "Πορφυροπατήματα",  νοσταλγούμε ήδη τις στιγμές περιμένοντας με ανυπομονησία τα επόμενα..

♦️ Στιγμιότυπα: https://youtu.be/sGauI7MER-8?si=5JBL3uazA9Ccc7Py

♦️ Όλες οι παρουσιάσεις των συλλογών: https://youtu.be/IljL7tAYeRM?si=ULzpZDVgVPfTDDIW

🙏 Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι ήταν στον πλευρό μας, για μια ακόμα φορά..

🔸️ Ραντεβού του χρόνου 🔸️

Απολαύστε τις στιγμές μας!

#χοερ
#todikomasfestival 
#10_χρόνια_χοερ

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Εκπαιδευτικά προγράμματα | Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδος 🔸️ Το καλοκαίρι είναι εδώ, αλλά κι εμείς είμαστε εδώ, να συναντήσουμε και

πάλι αγαπητούς φίλους και να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να
περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους.

🔸 ️Αυτό θεωρούμε εμείς ωραίο,  ν’ ανταμώνουμε με έγνοια, με
ενσυναίσθηση, με αλληλεγγύη, με συνέπεια στις αξίες και στις ιδέες μας.

🔸️ Μετά από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα προχθές, στο Μουσείο
παιχνιδιών με αφορμή ένα έκθεμα «μια κούκλα θεριστή», μιλήσαμε στα
παιδιά για έθιμα και γεγονότα, καταστάσεις και εικόνες μακρινές από τα
βιώματά τους, με κυρίαρχο το τελικό προϊόν το ψωμί, την πολυτιμότερη
τροφή του ανθρώπου και αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής.

Βασίλης Γκάτσος : Δευτέρα Οδύσσεια

 Οδύσσεια δευτέρα και μεγάλη,

της πρώτης μείζων ίσως. Αλλά φευ
άνευ Ομήρου, άνευ εξαμέτρων.

Ήτο μικρόν το πατρικόν του δώμα,
ήτο μικρόν το πατρικόν του άστυ,
και όλη του η Ιθάκη ήτο μικρά.

Του Τηλεμάχου η στοργή, η πίστις
της Πηνελόπης, του πατρός το γήρας,
οι παλαιοί του φίλοι, του λαού
του αφοσιωμένου η αγάπη,
η ευτυχής ανάπαυσις του οίκου
εισήλθον ως ακτίνες της χαράς
εις την καρδίαν του θαλασσοπόρου.

Και ως ακτίνες έδυσαν.

Η δίψα
εξύπνησεν εντός του της θαλάσσης.
Εμίσει τον αέρα της ξηράς.
Τον ύπνον του ετάραττον την νύκτα
της Εσπερίας τα φαντάσματα.
Η νοσταλγία τον κατέλαβε
των ταξιδίων, και των πρωινών
αφίξεων εις τους λιμένας όπου,
με τί χαράν, πρώτην φοράν εμβαίνεις.

Του Τηλεμάχου την στοργήν, την πίστιν
της Πηνελόπης, του πατρός το γήρας,
τους παλαιούς του φίλους, του λαού
του αφοσιωμένου την αγάπην,
και την ειρήνην και ανάπαυσιν
του οίκου εβαρύνθη.
Κι έφυγεν.

Ότε δε της Ιθάκης αι ακταί
ελιποθύμουν βαθμηδόν εμπρός του
κι έπλεε προς δυσμάς πλησίστιος,
προς Ίβηρας, προς Ηρακλείους Στήλας,—
μακράν παντός Αχαϊκού πελάγους,—
ησθάνθη ότι έζη πάλιν, ότι
απέβαλλε τα επαχθή δεσμά
γνωστών πραγμάτων και οικιακών.
Και η τυχοδιώκτις του καρδιά
ηυφραίνετο ψυχρώς, κενή αγάπης.

[1894]