Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Βασίλης Γκάτσος : Με αφορμή το φοβερό ατύχημα στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

 Το "αθώο" οξυγόνο.


Διαβάσαμε ότι "πήρε φωτιά" το οξυγόνο σε ένα δωμάτιο από τσιγάρο. Το οξυγόνο δεν καίγεται. Καίει όλα τα άλλα.
Να δούμε όμως πώς τα καίει:
Ο αέρας έχει 21% οξυγόνο. Όλοι ξέρουμε πώς καίγεται το ξύλο, το ύφασμα, το χαρτί, το τσιγάρο στο φυσικό περιβάλλον. Κοινότατη εμπειρία.
Αν όμως βρεθούμε σε ένα δωμάτιο με 25% οξυγόνο στον αέρα, θα δούμε ότι τα ως άνω υλικά καίγονται ζωηρότερα.
Από κει και πέρα, ιδιαίτερα σε αέρα με πάνω από 40% οξυγόνο τα πράγματα γίνονται τραγικά. Μια κουβέρτα αν έχει "ποτιστεί" μέσα της με αρκετό οξυγόνο και πάρει φωτιά στό ένα άκρο της, η φωτιά αστραπιαία απλώνεται σε όλη την κουβέρτα, σαν να της έχουμε ρίξει βενζίνη. Αν ένας άνθρωπος βρεθεί σε τέτοια ατμόσφαιρα και ανάψει τσιγάρο, το τσιγάρο θα πάρει φωτιά και σε 2 δευτερόλεπτα κάηκε ολόκληρο από μόνο του. Αν η φωτιά μεταφερθεί από μια σπίθα στα ρούχα, αυτά λαμπαδιάζουν αστραπιαία και όσο χτυπάμε με τα χέρια για να τα σβήσουμε, η φωτιά φουντώνει περισσοτερο. Αν στο δωμάτιο υπάρχουν ρούχα στρώματα κ.λ.π. λαμπαδιαζει ολόκληρο το δωμάτιο.
Αν τα ως άνω συμβούν σε περιβάλλον με πολύ οξυγόνο που πλησιάζει το 100%, τότε θα έχουμε όχι ταχύτατη καύση, αλλά έκρηξη. Δηλαδή μια κουβέρτα σε αυτό το περιβάλλον με το που πιάσει φωτιά αστραπιαία θα εκραγεί με μια λάμψη φωτιάς. Είναι φοβερό.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Γιάννης Δημαράκης. Καθιέρωση δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας για τη Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη

 Γιάννης Δημαράκης. Καθιέρωση δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας για τη Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη

Χαίρομαι ιδιαιτέρως ως ερμιονίτης για την καθιέρωση της επετείου της «κατ’ επανάληψη» Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας. Για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος εργάστηκαν πολλά πρόσωπα και φορείς.

Επειδή, όταν περνούν τα χρόνια, η λήθη είναι φυσικό επακόλουθο, κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω κάποια αξιοσημείωτα γεγονότα.

Κατ’ αρχήν ο Ερμιονικός Σύνδεσμος με την από 10/09/2015 επιστολή του πρότεινε στο Δήμο Ερμιονίδας να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να καθιερωθεί δημόσια εορτή για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827.

Στη συνέχεια  το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας με τις αποφάσεις 34/2016 και 179/2016 όρισε Επιτροπή για να αναλάβει τα παρακάτω:

α) να τεκμηριώσει ιστορικά το γεγονός ότι μέρος των συνεδριάσεων της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827 διεξήχθη στην Ερμιόνη, 

β) να διερευνήσει και να διατυπώσει την απαιτούμενη διαδικασία για την αναγνώριση της δεύτερης Κυριακής του Φεβρουαρίου κάθε έτους ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη και 

γ) η Επιτροπή αφού συμπληρώσει το σχετικό φάκελο με τα παραπάνω στοιχεία να τον καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις δέουσες ενέργειες ώστε να καθιερωθεί στην Ερμιόνη μια δημόσια εορτή τοπικής σημασίας.

Επιπλέον η Επιτροπή επωμίσθηκε το έργο να προετοιμάσει και να οργανώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827, οι οποίες επρόκειτο να γίνουν στην Ερμιόνη στις 12 Μαρτίου 2017 με την παρουσία τουτότε Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είχα την τιμή να οριστώ το 2016 από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο ως πρόεδρος της ΕπιτροπήςΤα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής ήταν 1) π. Ιωάννης Αμπελάς, εφημέριος του Ι. Ναού των Ταξιαρχών, 2) αείμνηστος Χρήστος Δάγκλης, πρόεδρος Κοινότητας Ερμιόνης, 3) Κέλλυ Μήτσου, πρόεδρος του Ν.Π. Κοιν. Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Παιδείας και Πολιτισμού και Αναστ. Γιαγκιόζη εκπρόσωπος του ίδιου Ν.Π., 4) Γιώργος Φασιλής, εκπρόσωπος του Ερμιονικού Συνδέσμου και 5) Τίνα Αντωνοπούλου, πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης.

Η Επιτροπή εργάσθηκε επί ένα και πλέον έτος για να διεκπεραιώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη καθιέρωση της τοπικής εορτής επωμιζόμενη παράλληλα και το έργο της προετοιμασίας της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ερμιόνη. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή κινητοποίησε 40 περίπου εθελοντές.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 


Η Κοινότητα Ερμιόνης, όπως και όλοι οι συμπολίτες μας, νοιώθουμε   ενθουσιασμένοι  και περήφανοι  από την έκδοση του Προεδρικού  Διατάγματος  20 του 2022, το οποίο δημοσιεύτηκε στο  υπ΄ αριθμ. 54 ΦΕΚ της 14 Μαρτίου 2022  και μας διαβιβάστηκε από το Δήμο Ερμιονίδας την 5η  Απριλίου 2022 και αναρτήθηκε  με ιδιαίτερη χαρά από τον Δημάρχο Ερμιονίδας κ. Ιωάννη Γεωργόπουλου  στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας και στα τοπικά ιστολόγια.

Η Κοινότητα μας ευχαριστεί τον πρέσβη επί τιμή κ. Γεώργιο Γεννηματά, ο οποίος,  σε στενή συνεργασία με τον  Ερμιονικό  Συνδέσμο  και προσωπικές  του σχέσεις με Ερμιονίτες  συμπολίτες μας,  πρωτοστάτησε στην καθιέρωση  ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας την επέτειο της “κατ΄ επανάληψη” Γ ‘ Εθνοσυνέλευσης  για την Κοινότητα Ερμιόνης, η οποία θα εορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου κάθε έτους.

Οι πολυετείς προσπάθειες του Ερμιονικού Συνδέσμου επισφραγιστήκαν με την Απόφαση της Κοινοτικής μας Αρχής επί Προεδρίας του αείμνηστου Πρόεδρου Χρήστου Δάγκλη και της Δημοτικής Αρχής Δήμου Ερμιονίδας 2014 -2019 επί δημαρχίας του αείμνηστου Δημήτρη Σφυρή, με αποκορύφωμα  την εορταστική λαμπρότητα του 2017 και την παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στον τόπο μας.

Ο κ. Γεώργιος Γεννηματάς εικονίζεται αριστερά του Προέδρου Ερμιόνης, από επίσκεψη του στο Κοινοτικό μας Κατάστημα.

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Με Προεδρικό Διάταγμα καθιερώθηκε η επέτειος της «Κατ’ επανάληψη Γ’ Εθνοσυνέλευσης» στην Ερμιόνη, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας.

 Κρανίδι, 05.04.2022

Ανακοίνωση

Με ιδιαίτερη χαρά παραλάβαμε σήμερα έγγραφο του Τμήματος Ποιότητας & Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα την «Δημοσίευση Προεδρικού Διατάγματος».

Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 20/2022 (ΑΔΑ: 93ΞΟ46ΜΤΛ6-ΦΑΒ) το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 54/Α’/14.03.2022, καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου κάθε έτους, επετείου της «Κατ’ επανάληψη Γ’ Εθνοσυνέλευσης», ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για την Κοινότητα Ερμιόνης του Δήμου Ερμιονίδας Νομού Αργολίδας.

Η Γ’ εθνοσυνέλευση κατατάσσεται στις σπουδαίες Εθνοσυνελεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ξεκίνησε τις εργασίες της στην Επίδαυρο, αλλά αιφνιδίως διεκόπη λόγω της πτώσης του Μεσολογγίου. Συνεκλήθη «κατ΄επανάληψιν» στην Ερμιόνη (18 Ιανουαρίου 1827 έως 17 Μαρτίου 1827)και ολοκλήρωσε τις εργασίες της στην Τροιζήνα.

Στην Ερμιόνη, οι εργασίες της έλαβαν χώρα στο «Βουλευτικό οίκημα», το οποίο στεγάζει σήμερα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης. 

Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη αναδείχθηκε σπουδαίος πυλώνας στήριξης της Ελληνικής Επανάστασης, γιατί επωμίσθηκε δυναμικά το ρόλο της «επίσημης Κυβέρνησης». Συνάμα, όρισε με σαφήνεια ως πολίτευμα της χώρας το Κοινοβουλευτικό, στη βάση του οποίου συντάχθηκε λίγους μήνες αργότερα το Σύνταγμα της Τροιζήνας. Επιπροσθέτως, εκδήλωσε την εθνική ανάγκη για την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και σφυρηλάτησε την εθνική ενότητα και συμφιλίωση των Ελλήνων.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

Η Σημαία του Κάτω Ναχαγιέ (Ερμιονίδας)ευρίσκεται στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ .

 Η Σημαία του Κάτω Ναχαγιέ (Ερμιονίδας)ευρίσκεται στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ .




Εν όψει των  διακοσίων ετών από την επανάσταση του 1821 το Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου. 
.
με την ευγενή χορηγία του Δήμου Ερμιονίδας,κατασκεύασε τις φορεσιές του Ήρωά μας ΠΑΠΑ-ΑΡΣΕΝΗ.

Κοσμούν το Μουσείο και διδάσκουν την ιστορία του τόπου μας.


Την Σημαία την φιλοτέχνησε ο Καλλιτέχνης Σπύρος Πασαλάρης ,την προσέφερε στην εκδήλωση του Δήμου

Ερμιονίδας στο Λύκειο Κρανιδίου,αφιερωμένη στους Κρανιδιώτες Ήρωες του 1821.

Ευχαριστούμε πολύ τον συμπατριώτη μας Κ.Σπύρο Πασαλάρη κοσμεί το Μουσείο μας.

Την κρατά ο ΠΑΠΑ-ΑΡΣΕΝΗΣ με τα χέρια του όπως και τότε που ορκίστηκαν. 

Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου

Βασίλης Γκάτσος : ΟΧΙ στον δανεισμό.

 Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι έρχονται και παρέρχονται. Τα δάνεια και τα τοκοχρεολύσια μένουν στην πλάτη των δημοτών.

Το πόσο "εύκολα" ξεχρεώνεις, φαίνεται και με τούτη την κυβέρνηση: Το Δημόσιο χρέος είναι 360 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά θα μειωθεί, θα, θα, θα...... και συγχρόνως δανείζεται η Κυβέρνηση για ενίσχυση προς πάσα κατεύθυνση ........
Ο δανεισμός δεν έχει να κάνει με το σχέδιο αλλαγής φωτισμού που προτείνει η συμπολίτευση ή η αντιπολίτευση του δήμου μας. Και για τα δύο σχέδια απαγορεύεται ο δανεισμός. Βρείτε προγράμματα, βρείτε χορηγούς, επιδοτήσεις κ.λ.π.  Αν δεν υπάρχουν προγράμματα κ.λ.π. σημαίνει ότι κανένας δεν θεωρεί την αλλαγή των φώτων μας ως πρώτη προτεραιότητα.

Αν όμως επιμένετε, υπάρχει ο σωστός δρόμος που αιώνες ακολουθεί η εκκλησία: πρώτα μαζεύει χρήματα και μετά ξεκινά το έργο. Ξαναμαζεύει και το συνεχίζει. Δεν παίρνει δάνειο.

Κόφτε τον φωτισμό στα σπήλαια και στις δολίνες, μειώστε τον υπερβολικό φωτισμό στις λιμενικές ζώνες και στις πλατείες, κατεβάστε τα μεγάλα φωτιστικά από τις κολώνες της ΔΕΗ στα 2.5 μέτρα ύψος με πολύ μικρότερη λάμπα, χρησιμοποιείστε σώματα ηλιακής ενέργειας. Με τα χρήματα που θα εξοικονομούνται, φτιάχτε με νέα οικονομικά φωτιστικά σώματα το πρώτο χρόνο τον φωτισμό της Κοιλάδας, μετά της Ερμιόνης, του Πορτοχελίου, Κρανιδίου κ.λ.π.
Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι .......

Βασίλης Γκάτσος