Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΗΜΕΡΑ 15/9 η ημερίδα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας (LIVE STREAMING)

Το αναπηρικό κίνημα συνεδριάζει στην Πτολεμαΐδα- συναντήσεις με φορείς, ημερίδα του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας


Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες συναντήσεις και επαφές που είχε η αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη, στην Πτολεμαΐδα.
Προηγήθηκε η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη (9 π.μ.) και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη. Σε αυτές τις συναντήσεις παραβρέθηκαν εκτός του κ. Βαρδακαστάνη, ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Λυμβαίος, ο οργανωτικός γραμματέας Χρ. Κεσόγλου και το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Φωτεινή Ζαφειροπούλου. Επίσης ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας και μέλος της Εκτελεστικής της ΕΣΑμεΑ Βασίλης Κούτσιανος, ο κ. Μιχάλης Μήγγος και η κ. Αγνή Σιδηροπούλου, μέλη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας και του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ, και ο κ. Μάριος Συμεωνίδης, μέλος του ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας.

ΔΩΡΕΑΝ WI-FI ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Υπεγράφη η σύμβαση με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ για την ανάπτυξη δικτύων WIFI δωρεάν ασύρματης πρόσβασης πολιτών σε δημόσιους χώρους (πλατείες, λιμάνια, πάρκα, γήπεδα, δημόσια κτίρια κλπ), με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Wifi 4EU. 
Η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών του Δήμου μας είναι σημαντική.
Βελτιώνει την καθημερινότητα των δημοτών και εξασφαλίζει συνθήκες ισότιμης συμμετοχής ακόμη και γι αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και την τεχνολογία.

Δημήτρης Σφυρής

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ !!!

Η ωραία φωτογραφία δείχνει την αγριοχαρουπιά που έχει φυτρώσει στα απότομα βράχια, στην μπανιέρα "Το Κουλούρι", όπου κάνουν μπάνιο και πολλά παιδιά που ανέμελα παίζουν κάτω από τα θεόρατα βράχια.
Οι ρίζες της αγριοχαρουπιάς έχουν εισχωρήσει σε σχισμές πελώριου βράχου, και ένα τμήμα του, βάρους πάνω από 1-2 τόνους, φαίνεται έτοιμο να αποκολληθεί.
Κατά τον γράφοντα είναι θέμα χρόνου να καταπέσει, όπως στο σημείο αυτό έχουν καταπέσει και άλλα κομμάτια βράχων.

Παράκληση, να ελεγχθεί από αρμόδια υπηρεσία, για να μη θρηνήσουμε θύματα.


Βασίλης Γκάτσος

Μέλος του Δικτύου για την υποστήριξη των Δήμων και των φορέων τους (όπως η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.) έγινε ο Δήμος Ερμιονίδας


Μέλος του Δικτύου για την υποστήριξη των Δήμων και των φορέων τους (όπως η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.) έγινε ο Δήμος Ερμιονίδας.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου της 13ης Σεπτεμβρίου 2018 παραβρέθηκε ο Δήμαρχος, κ. Δημήτριος Σφυρής, με σκοπό την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για έργα στους τομείς περιβάλλοντος, ενέργειας και τουρισμού, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον
και Αειφόρος Ανάπτυξη
» 2014-2020 (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020), των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) ή άλλων Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.


Στόχος η καταγραφή και ολοκλήρωση των Ώριμων Έργων, πριν από την έκδοση των προσκλήσεων, τα οποία θα αποτελέσουν μια δεξαμενή μελλοντικής αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων.


Το δίκτυο θα υποστηριχθεί από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), ενώ συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Στις 14 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας πανηγυρίζει την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, τη μοναδική Δεσποτική γιορτή του φθινοπώρου.  Είναι παγκόσμια, γιατί γιορτάζεται την ίδια μέρα απ’ όλους τους χριστιανούς της γης. 

Ο συναξαριστής διηγείται ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε βάλει σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει τον Σταυρό πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός. Έστειλε, λοιπόν, την μητέρα του, την αγία Ελένη, στα Ιεροσόλυμα με σκοπό να βρει το αιώνιο σύμβολο του Χριστιανισμού. Εκείνη με θαυματουργό τρόπο ξεχώρισε το μαρτυρικό ξύλο από τους άλλους σταυρούς, ενώ η είδηση της εύρεσής Tου, τον Μάιο του 325, περιέτρεξε όλη την επικράτεια. Στο σημείο εκείνο του Γολγοθά κτίστηκε ο περικαλλής ναός της Αναστάσεως, όπου ο τότε πατριάρχης των Ιεροσολύμων, Μακάριος, ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό στις 14 Σεπτεμβρίου του 325, ημέρα των εγκαινίων του ναού. Το γεγονός αυτό γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας.

Πολλές είναι οι παραδόσεις σχετικά με την εύρεση του Σταυρού. Σύμφωνα με μια από αυτές η Αγία Ελένη ξεχώρισε τον Σταυρό του Χριστού ανάμεσα στους άλλους από τον μυρωδάτο βασιλικό, που είχε φυτρώσει στη θέση που βρισκόταν.

Αργότερα, το 614 μ.Χ., οι Πέρσες επέδραμον στα Ιεροσόλυμα και πήραν τον Τίμιο Σταυρό. Ύστερα από 14 χρόνια ο αυτοκράτορας Ηράκλειος εκστράτευσε εναντίον των Περσών, τους κατενίκησε και τον πήρε πίσω. Στη συνέχεια τον έφερε στα Ιεροσόλυμα κι εκεί ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε ξανά στις 14 Σεπτεμβρίου του 628.

Απίστευτοι αγρότες στη Γαλλία -Κάνουν αυτό που στην Ελλάδα είναι άγνωστο

Είναι η ιστορία ενός «διάσημου» επισκέψιμου αγροκτήματος, στο χωριό Bec-Hellouin, μιάμιση ώρα από το Παρίσι.

Το αγρόκτημα δημιούργησαν δύο μη αγρότες: Ο Σαρλ και η Περίν Ερβέ-Γκρουγιέρ, όταν θέλησαν να αλλάξουν επάγγελμα και αγόρασαν ένα μικρό κτήμα στη Νορμανδία. Ένα όνειρο που ξεκίνησε με τη δημιουργία λαχανόκηπου για τις ανάγκες τους, έγινε με τον καιρό ένα πρότυπο βιολογικό αγρόκτημα περμακουλτούρας, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άτομα για σεμινάρια, τουρίστες, περίεργοι, επώνυμοι.
Την πιο ωραία ιστορία για το διάσημο αγρόκτημα και για τους δύο εκπληκτικούς Γάλλους αγρότες που το κατέχουν αφηγήθηκε η εφημερίδα Liberation, όταν επέλεξε να το επισκεφθεί μαζί με την διάσημη ντίβα της Γαλλίας Κατρίν Ντενέβ.
Παρακολουθήστε τι είδε εκεί η Ντενέβ και ποιά είναι η ιστορία του αγροκτήματος.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ | Εγκαίνια Έκθεσης "TSEKLENIS | Τα Χρόνια της Μόδας"


ΝΑΥΠΛΙΟ
,
,

TSEKLENIS | Τα Χρόνια της Μόδας

,
Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στην Ερμιονίδα


Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

Το Ι.Λ.Μ.Ε. συμμετέχει στη διοργάνωση των πολιτιστικών φορέων της Ερμιονίδας, οι οποίοι προσκάλεσαν την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων για μια συναυλία, η οποία θα διεξαχθεί στον πολυχώρο Αρτίκι το Σάββατο 15-9-2018 και ώρα 20:30.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά ως ερμιονίτες γιατί στη συμφωνική ορχήστρα συμμετέχουν δύο νέα παιδιά της Ερμιόνης, ο Χρήστος Δρούζας, ως διευθυντής της ορχήστρας και ο Δημήτρης Σκούρτης, ως τενόρος.

 Επειδή εκτιμούμε ότι η συναυλία της Α.Σ.Ο.Ν. (η οποία απαρτίζεται από 80 άτομα, νέους μουσικούς) θα είναι εξαιρετικής ποιότητας, γι’ αυτό το λόγο προτρέπουμε το κοινό της Ερμιονίδας να αγκαλιάσει με τη συμμετοχή του την παράσταση των νέων, που θα μας ταξιδέψουν «Από το Αιγαίο ως το Μπουένος Άιρες» με τη μουσική δεξιοτεχνία τους και το ευφάνταστο πρόγραμμά τους.


Ερμιόνη 13/9/2018

Για το Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.

Η Πρόεδρος

Τίνα Αντωνοπούλου

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Με το «πουγκί των θησαυρών» καλωσόρισε μια δασκάλα στα Γιάννενα τους μαθητές τηςΜε ένα πουγκί γεμάτο «θησαυρούς» καλωσόρισε μια δασκάλα στα Ιωάννινα του μαθητές της Β' τάξης!
Η δασκάλα βρήκε έναν μοναδικό όσο και τρυφερό τρόπο να υποδεχτεί τους μαθητές της μετά το καλοκαίρι και κατάφερε, όπως αναφέρει το epirus-tv, να κερδίσει την αγάπη των παιδιών αλλά και το σεβασμό των γονιών τους.
Η εκπαιδευτικός μοίρασε στους μικρούς μαθητές ένα πουγκί που περιείχε ένα κοχύλι, ένα πούπουλο, ένα κομμάτι παζλ, ένα μικρό κλειδί, ένα λουλούδι, μια καρδούλα και ένα αστεράκι.
Μαζί με αυτό, η δασκάλα έδωσε στα παιδιά και ένα σημείωμα, όπου τους εξηγούσε τι ακριβώς συμβόλιζε κάθε ένα από τα αντικείμενα που βρίσκεται στο «πουγκί των θησαυρών»!

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ ΤΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ "Father Murphy"Δήμος Ερμιονίδας δελτίο τύπου

ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ
ΤΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ  "Father Murphy" 23.17 μέτρων

ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΗΤΑΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ.
ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας  από την πρώτη μέρα της θητείας του, μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, προσπάθησε να απομακρύνει το σκάφος, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες  αδιαφορώντας για τις συνέπειες. 

Τις πρώτες πρωινές ώρες. ο Δήμαρχος, κ. Δ. Σφυρής, επικοινώνησε με το Λιμενάρχη ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙΟΥ, κ. Ι. Κωστόπουλο, τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Ι. Ρούσση, λόγω απουσίας του Προέδρου, κ. Π. Μέξη και με μέλη της Επιτροπής ναυαγίων, ζητώντας την άμεση σύγκληση της επιτροπής ναυαγίων για τις δέουσες ενέργειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

«Δεν θα επαναληφθούν τα ίδια, όπως επί δημαρχίας Καμιζή, με το
"Sibylla" που στοίχισε στο Λιμενικό Ταμείο 25.000 € και έμεινε έξι χρόνια βουλιαγμένο πάνω στον αρχαιολογικό χώρο και ανελκύστηκε από εμάς. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην ανέλκυση και να επιρριφθούν ευθύνες για την καθυστέρηση των χρόνων απομάκρυνσης, όχι μόνο γι’ αυτό, άλλα και για τα άλλα σκάφη που έχουν καταγραφεί στα λιμάνια ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙΟΥ και ΕΡΜΙΟΝΗΣ, από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας», δήλωσε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Σφυρής. 

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Δωδέκατο μέρος


Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ  Δωδέκατο μέρος

Δημήτρης Τουτουντζής

Οι πειρατές στην εποχή των Στούαρτ. 

    Η άνοδος του Ιακώβου  Α΄ στο θρόνο προκάλεσε βαθειά αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Αγγλίας. Ο μακροχρόνιος πόλεμος που είχε κάνει η Ελισάβετ στην Ισπανία, στην αρχή χωρίς να τον κηρύξει επίσημα και ύστερα με όλους τους απαραίτητους τύπους, είχε απορροφήσει στο τέλος του αιώνα όλη τη δραστηριότητα του ναυτικού λαού. Η ειρήνη ξανάφερε τις συνηθισμένες δυσκολίες. Τα καράβια παροπλίζονταν, τα πληρώματα απολύονταν και η χώρα είχε πλημμυρίσει από ναυτικούς χωρίς δουλειά. Η συνηθισμένη εμπορική ναυσιπλοΐα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πολύ λίγους από τους πλεονάζοντες ναυτικούς και οι υπόλοιποι, που είχαν για μοναδικό επάγγελμα το ναυτικό, ξαναγύριζαν στη θάλασσα αναζητώντας ένα μέσο για να ζήσουν. 
    Ο καλύτερος τρόπος για να σχηματίσει κανείς μια αποκαλυπτική εικόνα της κατάστασης στη διάρκεια αυτής της βασιλείας, είναι να καταφύγει στην περιγραφή της σταδιοδρομίας ενός από τους πιο γνωστούς πειρατές της εποχής αυτής, του Σερ Χένρυ Μαίηνουωριγκ. 
    Γεννημένος από μια παλιά οικογένεια ανατράφηκε στο κολλέγιο της Οξφόρδης, όπου γράφτηκε σε ηλικία δώδεκα χρονών, και πήρε το δίπλωμά του το 1602, σε ηλικία δεκαπέντε χρονών. Ύστερα από διάφορες περιπέτειες σαν δικηγόρος, στρατιώτης και ναυτικός, αποφάσισε να γίνει πειρατής και αγόρασε ένα μικρό καράβι εκατόν εξήντα τόνων, το «Ρεζίστανς», που αν και μικρό, ήταν ένα θαυμάσια ναυπηγημένο πλεούμενο, γρήγορο και

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

τα καλύβια τα μεσάνυχτα ανοίγουν τις πόρτες τους και από μέσα βγαίνουν ορχήστρες

Αγάπησα
περισσότερο τη μητέρα μου και λιγότερο τον πατέρα μου.
Στο κάτω - κάτω ήταν άντρας, εγώ γυναίκα,
και μας χώριζε μια άβυσσος.
Δάσκαλος ο πατέρας μου, δασκάλα η μάνα μου.
Η μάνα, μας έλεγε παραμύθια σε συνέχειες κάθε βράδυ
κι εγώ ζούσα σ' αυτό το σύμπαν φαντασίας.

Πίστευα πως τα καλύβια τα μεσάνυχτα ανοίγουν τις πόρτες τους
και από μέσα βγαίνουν ορχήστρες που παίζουν εξαίσιες μουσικές,
και πως οι κολοκύθες λιώνουν σιγά - σιγά τη νύχτα
και στο τέλος γίνονται γυναίκες λαμπερές,

στα χρώματα του Σεπτέμβρη


τα στενά της Ερμιόνης