Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Ένας τελάλης επαναστάτης στην Αθήνα, ουρλιάζει αλήθειες..

            

Καλό Σαββατοκύριακο..

..με ήλιο και βόλτες.   

Φωτ.: Στην Κοιλάδα.

Από ρουφιάνοι, «Πρετεντέρηδες»

lifo

Ο πρόσφατα απολυμένος δημοσιογράφος του Σκάι, Άρης Χατζηστεφάνου, γράφει για τον ρόλο του κολαούζου της εξουσίας που έχουν αποκτήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και για τους δημοσιογράφους που στα «καλά» είναι υπάλληλοι και στα «άσχημα» μέτοχοι.

Σε ολόκληρο τον κόσμο οι σύγχρονοι δημοσιογραφικοί όμιλοι έχουν μετατραπεί σε γιγαντιαίες επιχειρήσεις που αναπτύσσονται, συγχωνεύονται και δημιουργούν μονοπώλια, όπως και κάθε άλλη εταιρεία. Οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι υπηρέτες των οικονομικών ελίτ, αλλά σάρκα από τη σάρκα αυτών των ελίτ.

Γιατί βάζουν αλεξίσφαιρα τζάμια;», ρώτησα με ισχυρή δόση αφέλειας μια συνάδελφο, καθώς ένας εργάτης άλλαζε τα παράθυρα στους πρώτους ορόφους του κτιρίου. «Με τις μ…ίες που λέμε στον αέρα, καλά κάνουν», μου απάντησε. Το ένα μετά το άλλο τα γραφεία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης ύψωναν «ανεπαισθήτως» υψηλά τείχη γύρω τους. Μέρα με την ημέρα μετατρέπονταν σε απόρθητα φρούρια με ηλεκτροφόρα σύρματα, κάμερες, στρατιές από σεκιουριτάδες αλλά και ένστολους αστυνομικούς που περιπολούσαν την ώρα των δελτίων ειδήσεων. Και πάντα έμενες με την απορία εάν οι καναλάρχες και οι εκδότες φοβούνταν περισσότερο τον εξωτερικό ή τον εσωτερικό εχθρό: τους οργισμένους πολίτες που έπρεπε να κρατηθούν μακριά ή τους απολυμένους

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

«Στην αθέατη μεριά…»

«Στην αθέατη μεριά…»
Με αφορμή το μικρό αφιέρωμά σας στο έργο του σκηνοθέτη και συγγραφέα Τάκη Σπετσιώτη, έχω να προσθέσω ότι αυτό είναι βαθιά κοινωνικό και πολιτικό ως προς τα θέματα και τον τρόπο που τα προσεγγίζει.
Περιορίζομαι στα εξής:
Στο «Δελτίον ταυτότητος…» με διεισδυτική ματιά καταγράφει αποσυνάγωγους τύπους που κινούνται στην οριακή γραμμή μεταξύ κοινωνίας και περιθωρίου. Έναν από αυτούς αναφέρετε στο απόσπασμά σας, το Θανάση. Ο συγγραφέας, με τη γραφή του, τον καθιστά «πρόσωπο» με «ταυτότητα». Η χαρακτηριστική φράση: «Το βαπόρι έρχεται!» γίνεται πολιτισμικό στοιχείο της Ερμιόνης (κάτι που ενισχύει η φωτογραφική απαθανάτιση του συμπαθέστατου Θανάση από τον αλησμόνητο Στέφο). Σ’ εμάς ξυπνάει εποχές παιδικότητας και ενηλικίωσης στους ίδιους δρόμους του χωριού με το νεραϊδοπαρμένο, όπως μας τον έλεγαν, γιατί παρέκκλινε, προφανώς, «από τη δεσπόζουσα γραμμή της λογικής και κοινωνικής προσδοκίας».
Επίσης, ο Τ. Σπετσιώτης, με τη λογοτεχνική του γραφή, σπάει τη σιωπή της οδυνηρής ενηλικίωσης των εφήβων, μιας αθέατης πλευράς που υπάρχει σε κάθε ελεγχόμενη από τα στερεότυπα κοινωνία.
Τέλος, στην ταινία του «Τα Κοράκια», τοποθετεί σε θέση πολιτικής ευθύνης τόσο τον κάθε πολιτευόμενο όσο και τον κάθε ψηφοφόρο.
Είναι όλα θέματα που βρίσκονται σε μια αδιάψευστη σχέση με τη μέχρι σήμερα πραγματικότητα.

Αγαπητοί της «Πρωτοβουλίας…»

Αρχίσατε ένα πολύ σημαντικό έργο. Δείχνετε πως θα συνεχίσετε να ασχολείστε με τις…αθέατες δυνατότητες της Ερμιόνης.
Συγχαρητήρια,
Καλή και εποικοδομητική συνέχεια!

Με εκτίμηση
Μερσίνη Σαμαρά
Φιλόλογος

Έχει καμιά χρησιμότητα; Ή καμιά σοβαρότητα;

Του Βασίλη Γκάτσου
Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2011
Είναι φυσικά πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί το 2011. Τώρα, τι διαβουλεύτηκαν όσοι κληρώθηκαν (;) να διαβουλευτούν επί του προγράμματος, μόνο οι ίδιοι το ξέρουν. Τελικά ο Καλλικράτης αντί να είναι μία απλή, ευέλικτη, ολιγάριθμη και αποτελεσματική δομή είναι ένας ακταρμάς που δεν βγαίνει άκρη από τις πολλές συνεδριάσεις, διαβουλεύσεις, γνωματεύσεις, και δεν συμμαζεύεται. Δηλαδή θέματα τα οποία σε μια εταιρεία χειρίζεται ένας υπάλληλος και τα υπογράφει ο προϊστάμενος, εδώ γίνονται συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων. Ζητάει ένας με μια απλή αίτηση μια άδεια και αντί ένα υπάλληλος να εισηγηθεί ότι σύμφωνα με τους νόμους πρέπει να του δοθεί και αμέσως να πάει στον Αντιδήμαρχο για τυπική υπογραφή, έρχεται το θέμα σε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ. Για όνομα του Θεού! Γι’ αυτό σας είπα ότι αν δεν οργανωθεί η δομή του Δήμου κατά ISO με την πλήρη απλούστευση των διαδικασιών της, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να υπάρξει αποτέλεσμα. Δηλαδή ιδιωτική επιχείρηση μέσα στον ανταγωνισμό με αυτόν τον διοικητικό ακταρμά είναι χαμένη από χέρι. Άμα πάρουμε στα σοβαρά τον Καλλικράτη θα τρελαθούμε. Θα παρατήσουμε τις δουλείες διαβουλευόμενοι και συνδιασκεπτόμενοι νυχθημερόν.

Δελίο Τύπου Ναυταθητικού Ομίλου Ερμιόνης

Στα πλαίσια  δράσης της εθελοντικής ομάδας «Φροντίδα Οικισμών» Δήμου Ερμιονίδος που θα γίνει την Κυριακή 10 Απριλίου στην Νότια παραλία της Ερμιόνης, ο Ναυταθλητικός Όμιλος καλεί τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου να συμμετάσχουν εθελοντικά στον καθαρισμό των παρτεριών και του παραθαλάσσιου χώρου του Ομίλου στις 10:00 το πρωί με σκοπό να προωθήσουμε την έννοια του εθελοντισμού ομορφαίνοντας τον τόπο μας. Σας περιμένουμε όλους!

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ:H ανακατασκευή

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ VIDEO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ SANTIAGO
DECOMPOSTELA – SPAIN, ΙΣΠΑΝΙΑ

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης

Αφιερωμένη στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου.
 H  βιβλιοθηκάριος της Βασόρας.
Μια αληθινή ιστορία που μοιάζει με παραμύθι.
Η αγάπη για την ευτυχισμένη μας καθημερινότητα ( Ειρήνη),
η αγάπη για το βιβλίο ( θησαυρό της ανθρώπινης σοφίας),
η αγάπη στην εργασία και προσήλωση στο καθήκον ,
σώζουν μία μεγάλη βιβλιοθήκη..........
Διαβάστε το παραμύθι
στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης,

Εκκρεμούν απαντήσεις κύριε Σφυρή

Να δεχτούμε χθες ότι ήταν η πρώτη διαβούλευση και δεν έγιναν όλα όπως θα έπρεπε ..
Τα ποσά για τις μισθοδοσίες όμως των υπαλλήλων του Δήμου Ερμιονίδας  δειλά - δειλά ειπωθήκαν, όπως και ο αριθμός των υπαλλήλων.
Τα είπαν αναλυτικά και καλύτερα για το που πάμε με τέτοια νούμερα και για το που αναλογούν  ευθύνες, οι Ιχνηλάτες και ο κος Γκάτσος.
Εμείς θα επιμείνουμε στις καταγγελίες που έγιναν για την προηγούμενη διαχείριση του Δήμου Κρανιδίου , χωρίς να ξεχνάμε ότι ο σημερινός Δήμαρχος κος Καμιζής, όφειλε να κάνει μια ποιο γόνιμη αντιπολίτευση απ αυτή που τώρα λίγο καθυστερημένα κάνει, συμμετέχοντας στις διαδικασίες την προηγούμενη τετραετία.
Υπάρχουν πιστεύουμε, ευθύνες που του αναλογούν για τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν.
Από τον κύριο Σφυρή, περιμένουμε όμως καθαρές απαντήσεις.
Οφείλει να απαντήσει και για το πρόγραμμα της αποχέτευσης που χάθηκε και γιατί, και για τα χρέη που άφησε ή δεν άφησε σε εργολάβους. Δύο εκατομμύρια ακούσαμε!
Επίσης «κρέμεται» και μια καταγγελία στο site του Δήμου από τον κο Καμιζή, για κάποιο γήπεδο.
Δεν δόθηκε η ευκαιρία  στον κο Σφυρή, στο ανάλογο Δημοτικό Συμβούλιο να απαντήσει γι αυτή την καταγγελία , όμως είχε την ευκαιρία και τον χρόνο μετά να το κάνει και δεν το έκανε..
Εκκρεμούν απαντήσεις κύριε Σφυρή , γιατί εμείς στην Ερμιόνη για τα δικά μας ξέρουμε, για τα νέα πολιτικά πρόσωπα όμως που μπήκαν στη ζωή μας, πάμε ψάχνοντας..

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

1.69%!

Ώστε το μεγαλεπίβολο έργο της αποχέτευσης τέως δήμου Κρανιδίου είχε ουσιαστικά υλοποιηθεί κατά το 1.69%! Δηλαδή όλες αυτές οι γούβες, τα ατυχήματα αλλά και τους κινδύνους ατυχημάτων σαν πηγαίναμε στην Κοιλάδα να ντερλικώσουμε, όλα αυτά ήταν το 1.69% του έργου! Δηλαδή μόνο τεμπέλες. Και τα βάζουμε με τον Λεμπέση και το έργο το ολοκληρωμένο της αποχέτευσης και του βιολογικού της Ερμιόνης. Πραγματικά τώρα αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε τι ήταν ο όμορος Δήμος.
Θάνο και όποιος άλλος, μπορείτε να επιμερίσετε το όλον προσωπικό του νέου Δήμου; Δηλαδή πόσοι προέρχονται από τον τέως Δήμο Ερμιόνης, πόσοι Κρανιδίου και πόσοι ήρθαν με μετάταξη ... να βοηθήσουν;; Γιατί το μπλογκ του Αντιδημάρχου βρίσκεται ακόμη στον Τουταγχαμών.
Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Άλλαξαν απότομα οι καιροί

Του Βασίλη Γκάτσου
Βγείτε επιτέλους έξω από το θελάμι!
Το παρακάτω απόσπασμα είναι από άρθρο του Θάνου ΕΔΩ με την παράκληση να γίνει παραπομπή σε όλο το άρθρο και για το περιεχόμενό του αλλά κυρίως για το ήθος γραφής.
 γ)Το προσωπικό του δήμου αυτη την στιγμή είναι 51 μόνιμοι υπάλληλοι και περίπου 12 συμβασιούχοι..
Η μισθολογική δαπάνη προπυπολογίζεται περίπου στα 2 εκ τον χρόνο .
Οπότε αν προσθέσουμε τις αποζημιώσεις των αιρετών και των οργάνων πλησιάζουμε τα 2,5 εκ /ετος.
Το προηγούμενο έτος πρέπει να ήταν αρκετά μεγαλύτερη
Εξοντωτικό ποσό ,ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει χαμηλού επιπέδου επιστημονικά προσόντα.
Αρα οι εκτιμήσεις που είχαμε κάνει χρησιμοποιώντας δημόσια έγγραφα έπεσαν δυστυχώς μέσα. δ)Δυστυχώς για μας τους πολίτες οι δύο Δήμοι ακολουθώντας τα χνάρια της κεντρικής κυβέρνησης και ολόκληρης της Ελλάδας έκαναν κυριολεκτικά πάρτι με το δημόσιο χρήμα.
Επειδή όμως οι διοικήσεις ήταν δική μας επιλογή έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Κάποιοι έγιναν πλουσιότερο και εμείς αρκετά φτωχότεροι.
Πάντως μιλάμε για λεηλασία.
Κρίμα.
Μιά σκληρή νέμεσις θα έδινε μια ικανοποίηση στα θύματα αυτής της τακτικής αλλά μην περιμένετε να αρχίσει αυτό απο την Ερμιονίδα.
Κρίμα τους φόρους και α δημοτικά τέλη που πλήρωνε ο κοσμάκης και οι επιχειρήσεις (ειδικα οι νόμιμες)
 Λύθηκε λοιπόν το μυστήριο το οποίο όμως όφειλε να είχε λύσει από τον πρώτο μήνα ο νέος Δήμαρχος Ερμιονίδας. Δήμος λοιπόν Ερμιονίδας για τους δημότες ως κατοίκους και παραγωγούς δεν υφίσταται. Ο Δήμος Ερμιονίδας είναι για τους υπαλλήλους, συμβασιούχους, τους έκτακτους και τους αιρετούς του. Οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν και τα απαραίτητα προσόντα για να αντεπεξέλθουν στο σήμερα.
 Το κόστος προσωπικού λοιπόν είναι γύρω στα 2.5 εκ./έτος. Δεν είναι το πραγματικό. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν ένας μήνας για κάθε σχεδόν χρόνο απασχόλησης, ο οποίος προσαυξάνει το εφάπαξ.

Απάντηση κόλαφος για την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των ΧΥΤΑ


rednotebook
Απάντηση κόλαφος για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα τον απορριμμάτων και τους δεκάδες ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ που χτίζει σε όλη την Ελλάδα και η οποία δικαιώνει ουσιαστικά τη σθεναρή αντίσταση των πολιτών στην Κερατέα και αλλού,  στο Στρασβούργο ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Potočnik απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Μερικά μόνο από τα σημεία της απάντησης του Επιτρόπου είναι τα ακόλουθα:
«Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει και πέρα από αυτή την επιλογή διαχείρισης αποβλήτων, να ξεφύγει από τους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και να ...φτάσει σε πιο σύγχρονες μεθόδους που βασίζονται στην ανάκτηση και την ανακύκλωση.» ….
«Η πρόληψη των απορριμμάτων είναι η πιο επιθυμητή λύση, μετά έρχεται η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και άλλοι τρόποι ανάκτησης, και σε ενεργειακό επίπεδο, με τελευταία και έσχατη λύση την Υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ)»…..«Υπάρχει δυνατότητα απόκλισης από την ιεραρχία αλλά τα κράτη θα πρέπει να δίνουν βάσιμη αιτιολόγηση»
«Άρα η υγειονομική ταφή, που είναι η έσχατη λύση, θα πρέπει να θεωρείται από το κράτος μέλος η λιγότερο επιθυμητή…… «θα πρέπει να γίνεται η διαλογή στην πηγή και αυτή είναι η πιο επιθυμητή μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων.»

«Χώροι Θεάματος στην Αρχαία Πελοπόννησο»


Ομιλία θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 9 Απριλίου 2011 και ώρα 20.00, στο Θέατρο της οδού Ατρέως στο Άργος, ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης ( Discam – Universita degli Studi di Messina), προσκεκλημένος του Συλλόγου «Πολιτιστική Αργολική Πρόταση». Θέμα της ομιλίας, θα είναι: «Χώροι Θεάματος στην Αρχαία Πελοπόννησο».
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πηγή:ΑΡΓΟΛΙΔΕΙΣ

Στη Μεσσηνία βρέθηκε το αρχαιότερο αποκρυπτογραφημένο κείμενο της Ευρώπης

Η γραφή σε πήλινη πινακίδα που βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας, είναι το αρχαιότερο γνωστό αποκρυπτογραφημένο κείμενο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτες.

Η είδηση δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου στο περιοδικό «National Geographic», το οποίο αναφέρει ότι, κατά τους ερευνητές, η πινακίδα διασώθηκε από καθαρή τύχη όταν ένας σωρός σκουπιδιών έπιασε φωτιά πριν από 3.500 χρόνια. Η πινακίδα, που βρέθηκε σε ελαιώνα στο χωριό Ίκλαινα, 14 χλμ. βορειοανατολικά της Πύλου, είναι μυκηναϊκή και χρονολογείται μεταξύ 1450 και 1350 π.Χ. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μισσούρι-ST Louis και επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή, Μιχαήλ Κοσμόπουλο, οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν φέρει στο φως ενδείξεις ενός πρώιμου μυκηναϊκού ανακτόρου, γιγάντιους αναλημματικούς τοίχους, τοιχογραφίες και ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο αποχετευτικό σύστημα. Το πιο εντυπωσιακό όλων όμως είναι η πινακίδα.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

"Χρεοκρατία"


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το Debtocracy αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. 
Αξίζει να το δείτε και να το ξαναδείτε.. 

Μπορείτε να υπογράψετε ενισχύοντας την "Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Ελληνικού Δημόσιου ΧρέουςΕΔΩ

Συνεδριάζει σήμερα στις 18.00, η Επιτροπή Διαβούλευσης

Σήμερα Τετάρτη στις 18:00, η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, που θα διεξαχθεί στο χώρο συνεδριάσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου.
Θα μεταδοθεί ζωντανά.

ΘΕΜΑ : «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του Τεχνικού Προγράμματος, του ετησίου προγράμματος δράσης και του προϋπολογισμού του Δήμου Ερμιονίδας του 2011 »

Παιδεία

Του Βασίλη Γκάτσου
Στο μπλοκ Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης μας μεταφέρει η κυρία Βασιλάκη ένα εκπληκτικό άρθρο για την παιδεία, και όχι την εκπαίδευση, στην Φιλανδία.
Εμείς όμως έχουμε στο Λύκειο Κρανιδίου σεισμογράφο, θέρμοϋδροβροχονερογράφο, ραδιενεργογράφο, ανεμογράφο και δεν ξέρω τι άλλη συσκευή που μας προσανατολίζει στο βίο μας. Αυτοί εκεί πάνω έχουνε;

Και αφού καθημερινά διατυμπανίζουμε ότι όλα είναι θέμα παιδείας, πρέπει να δεχθούμε ότι η παιδεία μας χρόνια τώρα, εννοώ δεκάδες χρόνια, πάει από το κακό στο χειρότερο. Και σε αυτό δεν μπορεί να μη πρωτοστατεί η σχολική παιδεία, δηλαδή το μέρος αυτό της παιδείας που προσφέρεται στο σχολείο. Θα ήταν οξύμωρο με τέτοια, υποτίθεται, τέλεια σχολική παιδεία να παράγεται κοινωνία από την ανάποδη.
Αρκετοί ωραιογράφοι του τόπου μας μιλάνε για τα παλιά τα χρόνια και τους δασκάλους και τις θαυμαστές διδασκαλίες τους και σε αυτή την γραφή παρασυρόμαστε ενίοτε όλοι λόγω παιδικών αναμνήσεων.

Πολίτης είναι αυτός που συμμετέχει ή ασχολείται με τα κοινά, ή αυτός που πραγματικά συνεισφέρει στα κοινά;

Του Βασίλη Γκάτσου
Μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν στην εφορία το 76% των εισοδημάτων τους. Δηλαδή για κάθε 100 € εισοδήματος δηλώνουν τα 76 και κρύβουν τα 24. Δηλαδή προφανώς κρύβουν τα χρήματα που πήραν για κάποια φροντιστήρια, για ένα νοίκι, για μια δουλίτσα που έκαναν. Αν έχουν αγροτική παραγωγή πέραν από το μισθό και τη σύνταξη, τι να κρύψουν αφού ουσιαστικά υπάρχει ασήμαντη φορολογική υποχρέωση. Επίσης τόκοι και μερίσματα φορολογούνται στην πηγή. Άρα σε αυτούς στηρίζονται τα έσοδα του κράτους από άμεση φορολογία. Στην πιάτσα ονομάζονται «τα κορόιδα» και η απάντηση είναι «γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς». Δηλαδή εδώ το κράτος τους υποχρεώνει αποτελεσματικώς, αν και μπορεί να είναι λίγο ακόμα πιο αποτελεσματικό.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν στην εφορία το 4% των εισοδημάτων τους, πρακτικώς τίποτα. Μηδαμινή η συνεισφορά τους στην άμεση φορολογία. Στην πιάτσα ονομάζονται «οι μάγκες» και η απάντηση είναι «γιατί δεν μπορεί να μας πιάσει κανένας», εννοώντας βέβαια ότι δεν θέλει κανένας να μας πιάσει. Δηλαδή εδώ το κράτος τους απαλλάσσει αποτελεσματικώς.

Το Γυμνάσιο Κρανιδίου, σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Γυμνάσιο Κρανιδίου στα πλαίσια του προγράμματος ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων θα πραγματοποιήσει από 9 έως 15 Απριλίου εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία όπου θα επισκεφθεί το συνεργαζόμενο σχολείο στη Βισέντζα για να παρουσιάσει την Ερμιονίδα, τις δράσεις του σχολείου, παραδοσιακές ενδυμασίες και έθιμα του τόπου μας.
Οι μαθητές επίσης θα επισκεφθούν τη Βερόνα και τη Βενετία.

Βραδιά αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι στην Αρχαία Επίδαυρο

Η Δημοτική Χορωδίατου Δήμου Επιδαύρου σας προσκαλεί σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι την Κυριακή 10 Απριλίου στις 8.30μ.μ στο πνευματικό κέντρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην Αρχαία Επίδαυρο. Την χορωδία θα διευθύνει ο μαέστρος Θεοδόσης Αντωνιάδης.
 Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πηγή: ΑΡΓΟΛΙΔΕΙΣ

«Μέσα»:

Επιμ: Έλλη Βασιλάκη
το νέο σκηνικό πείραμα του Δ. Παπαϊωάννου
Ένα σκηνικό πείραμα επιχειρεί ο γνωστός χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου με τη νέα του δημιουργία υπό τον τίτλο «Μέσα» που ανεβαίνει για είκοσι παραστάσεις από τις 13 Απριλίου στο θέατρο Παλλάς.
Στη σκηνή 30 ερμηνευτές επί έξι ώρες ζωντανεύουν τις συνθέσεις του ΜΕΣΑ, ενώ υπάρχει ανοιχτή μία θέση στο έργο καθημερινά για όποιον από τους θεατές γοητευτεί από την κατάσταση και θέλει να επιστρέψει παίρνοντας μέρος.
Οι πόρτες του Παλλάς θα ανοίγουν στις 17:30 και θα κλείνουν στις 23:30, από Τετάρτη έως Κυριακή. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 15 Μαΐου.
Η σύλληψη και σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Ο σκηνικός σχεδιασμός του έργου είναι των Δημήτρη Θεοδωρόπουλου και Σοφίας Ντώνα.
http://camerastyloonline.wordpress
http://www.skai.gr
               Πρόκειται για ένα έργο που γεννιέται από τη συνάντηση δύο συνθηκών:
μίας παράστασης που συμβαίνει αδιάλειπτα, και μίας κατάστασης θεατών που έρχονται, φεύγουν και αλλάζουν θέση μέσα στο θέατρο όποτε επιθυμούν.

γράφ΄τα...

Της Έλλης Βασιλάκη
Μια έρευνα Γάλλων και Νορβηγών νευροφυσιολόγων επιβεβαιώνει ότι κάτι χάθηκε στη μετάβαση από το μολύβι στο πληκτρολόγιο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Advances in Haptics, αποδεικνύει ότι το γράψιμο με το χέρι ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας περισσότερο απ’ ό,τι η πληκτρολόγηση. Όταν γράφουμε σ’ ένα χαρτί, τα μάτια και οι κινήσεις του χεριού ακολουθούν τη δημιουργία του γράμματος. Αυτό ενεργοποιεί περισσότερες εγκεφαλικές περιοχές σε σύγκριση με την πληκτρολόγηση ενός γράμματος στον υπολογιστή.
Απομνημόνευση
Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές ζήτησαν από δύο ομάδες εθελοντών να μάθουν ένα άγνωστο σε αυτούς αλφάβητο με 20 γράμματα, στη μια περίπτωση γράφοντάς το στο χέρι και στην άλλη χρησιμοποιώντας μόνο τον υπολογιστή. Ύστερα από 3 και 6 εβδομάδες όσοι χρησιμοποίησαν χαρτί και μολύβι είχαν μάθει πιο εύκολα και θυμούνταν καλύτερα το αλφάβητο σε σύγκριση με τους «ψηφιακούς» εθελοντές.

ΠΗΓΗ: FOCUS

Τα παιδιά στη μακρινή Φινλανδία

συνυπογράφω την επιλογή του εξάδερφου από το Άαχεν
Έλλη Βασιλάκη

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ... ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ....‏

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Άνοιξαν τα σχολεία. Για κάποιους ένα ευχάριστο και μοναδικό γεγονός, για τους περισσότερους θλιβερό. Σε μια μακρινή χώρα, στη Φινλανδία, που εδώ και μια δεκαετία οι μαθητές της βγαίνουν πρώτοι σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ (οι δικοί μας τελευταίοι), γιορτάζουν τις μέρες αυτές.
Γιορτάζουν, γιατί μετά από δύο μήνες διακοπών βρέθηκαν ξανά με τους συμμαθητές και δασκάλους - φίλους τους, στη μικρή κοινότητα του σχολείου τους.
Στη Φινλανδία, στα πολυθέσια και ολοήμερα σχολεία θα βρεις παιδιά από 8 μηνών μέχρι 16 ετών.
Όταν εργάζονται και οι δύο γονείς μπορούν να αφήσουν το 8 μηνών και άνω παιδί τους στο σχολείο μαζί με τα μεγαλύτερα αδερφάκια του. Στη μικρή κοινότητα του σχολείου θα βρεις παιδιά με ειδικές ανάγκες, αφού, σκοπίμως, δεν υπάρχουν ειδικά ιδρυματικά-σχολεία. Θα βρεις βρέφη, να μαθαίνουν από μικρά να συνυπάρχουν με μεγάλους και αναπήρους, όπως στην κοινωνία των μεγάλων, καλλιεργώντας το αίσθημα της ευθύνης και της αλληλεγγύης των μεγάλων παιδιών προς τα μικρότερα και προς τα διαφορετικά.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΔΕΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ - ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Του Βασίλη Γκάτσου
Μαζί με λίγη αμπελοφιλοσοφία

 Η ΔΕΗ εκπέμπει περί τα 45 εκ. τόνους διοξειδίου (tCO2) του άνθρακα το χρόνο. Είναι το 70% των ετήσιων ελληνικών εκπομπών.
Χρησιμοποιεί λιγνίτη, ως καύσιμο όμως για την παραγωγή 1 MWH ρεύματος εκπέμπει πολύ διοξείδιο αλλά η τιμή ρεύματος είναι πολύ χαμηλή. Από φυσικό αέριο παράγει ακριβότερο ρεύμα αλλά με πολύ μικρότερες εκπομπές διοξειδίου.
Τελικώς διαμορφώνει μια τιμή ρεύματος σχετικά χαμηλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά με σχετικά μεγάλες εκπομπές διοξειδίου.
Τα δικαιώματα εκπομπών που δίδονται στην ΔΕΗ δεν επαρκούν και κάθε χρόνο αγοράζει από το χρηματιστήριο ρύπων. Τα δικαιώματα τα παίρνει δωρεάν και αυτά που αγοράζει τα πληρώνει, σήμερα γύρω στα 15 €.
Το πρόβλημα είναι ότι από το 2013 δεν θα έχει δωρεάν δικαιώματα αλλά θα τα αγοράζει περίπου 30 € το ένα και για αυτά που χρειάζεται παραπάνω θα τα βρίσκει πλέον στο χρηματιστήριο ρύπων πάνω από 30 € το ένα.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το κόστος αυτό θα περάσει στα τιμολόγιά της και έτσι το ρεύμα θα ακριβύνει γύρω στο 16%.
Πιστεύω με αυτά τα λίγα και έτσι λίγο χοντρικά γίνεται αντιληπτό ότι η ΔΕΗ μετά το 2013 θα ακριβύνει το ρεύμα λόγω εκπομπών διοξειδίου. Σήμερα η μέση τιμή είναι γύρω στα 70 και θα πάει κάπου γύρω στα 80 με 90.
Αυτά ως προς την ΔΕΗ, θυμίζοντας ότι μπορεί σήμερα να είναι ένας δυσκίνητος γίγαντας

Δίδυμα, γιορτή της τουλίπας. Κοντά 50 χρόνια

Για όσους δεν γνωρίζουν, στον κάμπο των Διδύμων, στα χωράφια,  φυτρώνει Αγρια Τουλίπα. Κόκκινη αλλά, κάπου – κάπου και καμία κίτρινη.
Για το πώς και γιατί λίγα είναι γνωστά. Πιθανότερη εκδοχή να έφτασε εκεί μαζί με την πατάτα που έφερε ο Καποδίστριας στο Ναύπλιον. Γνωστή η ιστορία.
Αλλωστε και η Διδυμιώτικη πατάτα είναι ξεχωριστή. Και ανεκμετάλλευτη!
Αγρια τουλίπα φυτρώνει επίσης στον Ορχομενό και στην Χίο.
Η Διδυμιώτικη Τουλίπα, δεν μεταφυτεύεται! Δεκάδες συγχωριανοί το προσπάθησαν, αλλά δεν το πέτυχαν. Πήραν βολβούς, τους έβαλαν σε γλάστρα με κοκκινόχωμα Διδυμιώτικο,  αλλά αυτή πιστή στα Δίδυμα!
Αυτήν την ‘ιδιαιτερότητα’ του Διδυμιώτικου κάμπου την γιορτάζουμε από το 1962. 
 Τότε έγινε η πρώτη γιορτή της Τουλίπας στα Δίδυμα.
Με πρωτοβουλία της Περιηγητικής Λέσχης Κρανιδίου. 
Η συνέχεια απο τον κο Μπροδήμα   Εδώ "villadidimo"

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η άνοιξη στο Μπίστι


Τα χρώματα που λείπουν από τη ζωή μας, είναι όλα εκεί...

10η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, σήμερα στις 19:30...

Ελπίζουμε  να μην παρακολουθήσουμε  για άλλη μια φορά  την ίδια χωρίς έλεος αντιπαλότητα,  που έχει κουράσει και έχει σαν αποτέλεσμα να διχάζει τους πολίτες της Ερμιονίδας.
Εκτός αν  αυτό είναι αυτοσκοπός για κάποιους.
Τα έχουμε ξαναγράψει, η εποχή απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας.
Τα περιθώρια όχι στενεύουν, αλλά δεν υπάρχουν  και πρέπει να καταλάβουν  οι εκλεγμένοι  της κάθε παράταξης, που ήταν επιλογή τους  να είναι εκεί,  με μικρές, μεγάλες ή καθόλου αμοιβές,  ότι η συνεργασία χωρίς εγωισμούς  είναι μονόδρομος.
Συνεργασία, για να ανταπεξέλθουμε σ αυτή την δύσκολη συγκυρία.

Π.Ε.Π.Ερμιόνης

Τα θέματα:
ΘΕΜΑ 1ο: Αίτηση χρηματοδότησης στο Ε.Π. «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» 2007 -2013 στον άξονα προτεραιότητας « 2.προστασία και διαχείριση Υδάτινων πόρων».
ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση 1ου Α.Π.Ε του έργου: «Επισκευή συντήρηση κτιρίου Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Κρανιδίου.
ΘΕΜΑ 3ο: Υποβολή πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής έργου : «Τσιμεντοστρώσεις οδών Τοπικού Διαμ/τος Κοιλάδας»
ΘΕΜΑ 4ο: Υποβολή πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου: «Επισκευή γηπέδου του Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου.
ΘΕΜΑ 5o: Σχετικά με έγκριση περί τοποθέτησης πλωτής εξέδρας στον θαλάσσιο χώρο του ξενοδοχείου «PALADIEN LENA MARY»
ΘΕΜΑ 6ο: Σχετικά με έγκριση περί τοποθέτησης πλωτής εξέδρας στον θαλάσσιο χώρο του ξενοδοχείου «HYDRA BEACH A.E»
ΘΕΜΑ 7 : Έγκριση απολογισμού του Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Ερμιόνης Οικονομικού έτους 2010 .
ΘΕΜΑ 8ο : Έγκριση απολογισμού του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ερμιόνης Οικονομικού έτους 2010.
ΘΕΜΑ 9ο : Έγκριση ισολογισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας & Περιβάλλοντος «ΟΙ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ»
ΘΕΜΑ 10ο : Έγκριση απολογισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας & Περιβάλλοντος «ΟΙ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ» οικ. έτους 2010
ΘΕΜΑ 11o : Έγκριση ισολογισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Παιδείας & Αθλητισμού «Η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ»
ΘΕΜΑ 12o : Έγκριση απολογισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Παιδείας & Αθλητισμού «Η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ» οικ. Έτους 2010

Η χώρα των πατέντων

Του Βασίλη Γκάτσου
Τρια πολύ σημαντικά θέματα και για τον τόπο μας:

1. Η κυρία Δαμανάκη η οποία αποδείχθηκε πολύ επίμονος και εργατικός άνθρωπος ως επίτροπος αλιείας στην ΕΕ ετοιμάζεται να πάει την χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, γιατί δεν έχει κάνει τίποτα, ως χώρα, ώστε να εφαρμόσει την απαίτηση να ψαρεύουν οι μηχανότρατες πέρα από το ενάμισι μίλι απόσταση από τις ακτές. Επίσης επισημάνθηκε και κάτι που δεν το έχουμε πολύ στο μυαλό μας. Χιλιάδες τα κτήματα που δουλεύουν με πακιστανούς και ο αγρότης – αφεντικό ουσιαστικά τους επιβλέπει. Εκατοντάδες και τα αλιευτικά σκάφη με πλήρωμα κυρίως αιγύπτιους με τον αλιέα - αφεντικό στη στεριά να πηγαίνει στο κάθε λιμάνι να παίρνει τα ψάρια από το καΐκι.

2. Η κυρία Μπιρμπίλη υπουργός ΥΠΕΚΑ δήλωσε ότι είμαστε η μόνη χώρα που επιτρέπουμε την εκτός σχεδίου δόμηση. Πρακτικά σημαίνει ότι τα εξοχικά τα κτισμένα σε αγροτεμάχια είναι ελληνικό και μόνον πατέντο. Αυτό το πατέντο οικοπεδοποίησε την καλλιεργήσιμη γη και το κυριότερο, την μετέτρεψε στη συνείδηση μας σε οικόπεδο και σε «εισόδημα». Οι ερχόμενες γενιές θα μιλάνε για έγκλημα. Το πατέντο αυτό ξεκίνησε επί χούντας (ίσως και νωρίτερα), το στήριξαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου για να έχουν τους αγρότες με το μέρος τους. Και κανένας μέχρι σήμερα, οποιασδήποτε πολιτικής σκέψης ή κοινωνικής κατάστασης ή επαναστατικής διάθεσης δεν μεταμελήθηκε και από ...τύψεις να γκρεμίσει το εξοχικό του! Και όμως στην Αττική εκτός σχεδίου κτίζεις στα πάνω από 20 στρέμματα, σε αρκετά νησιά σε πάνω από 4 έως και 10 στρέμματα. Σύντομα λοιπόν αναμένεται η κατάργηση των 4 στρεμμάτων ως ελάχιστο νόμιμο αγροτεμάχιο και νομίζω ότι

Στης χρεοκοπίας τον καιρό.

Του Βασίλη Γκάτσου
Αντιμισθίες κ.λ.π. νόμιμα έσοδα αιρετών και κόστος υπόλοιπου προσωπικού δήμου Ερμιονίδας.

Τα όσα παίρνουν οι αιρετοί του Δήμου Ερμιονίδας και ο δήμαρχος φυσικά, είναι απολύτως νόμιμα. Μάλιστα ξεκαθαρίστηκε ότι πρέπει υποχρεωτικά να παραιτηθούν προσωρινά από τη δουλειά τους Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι κ.λ.π. και να πληρώνονται από το δήμο. Αν παίρνουν λίγα ή πολλά, νομίμως τα παίρνουν. Και όλων των συνεδριάσεων οι αποζημιώσεις είναι φυσικά νόμιμες και όχι χαριστικές. Και κανέναν δεν ενδιαφέρει αν ο δήμαρχος άφησε τη δουλειά του για να παίρνει λιγότερα ως δήμαρχος. Επιλογή του είναι.
Άλλο είναι τα θέμα. Αυτά τα όρισαν κυβερνήσεις που έχουν βαριά την πολιτική ευθύνη του σημερινού καταντήματος της χώρας μας. Και τα όρισαν σε περιόδους που δανείζονταν και δανείζανε ασυστόλως.
Ως εκ τούτου εμείς, ως δημότες φορολογούμενοι και μετέχοντες στα ανταποδοτικά τέλη, έχουμε κάθε δικαίωμα να ξέρουμε επίσημα από τον Δήμαρχο τις δαπάνες αιρετών, υπαλλήλων, εργατών, έκτακτου προσωπικού και λοιπού προσωπικού του Δήμου.
Δηλαδή θέλουμε μια ανακοίνωση από τον δήμαρχο, ότι ο Δήμος Ερμιονίδας έχει τόσους αιρετούς που συνολικά του κοστίζουν τόσα το χρόνο, ενώ το σύνολο των μη αιρετών είναι τόσοι και κοστίζουν τόσο το χρόνο. Δηλαδή ζητάμε το τελείως αυτονόητο που συμβαίνει σε κάθε ιδιωτική επιχείρηση και το οποίο για το δήμο μας έχει καταντήσει ‘επτασφράγιστο δημοτικό μυστικό’.

Καλημέρα, καλή βδομάδα! Χαμογελάτε είναι...

καταπληκτικό!
Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη και εξηγει:
18 αλήθειες για γέλια
Ανεβάζει με φυσικό τρόπο τη διάθεση, προλαμβάνει τις ασθένειες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, καίει θερμίδες, γυμνάζει και αυξάνει τη μακροζωία. Όλες αυτές οι ιδιότητες δεν συγκεντρώνονται σε κάποιο μαγικό φίλτρο, αλλά στην ικανότητά μας να γελάμε. Δείτε τι αποκαλύπτουν οι έρευνες.
1. Τα μωρά δεν γελούν παρά μόνο αφού συμπληρώσουν 3 μήνες ζωής.
2. Όταν γελάμε, ο αέρας που εκπνέουμε, φεύγει από τους πνεύμονες με ταχύτητα 96 χλμ/ώρα.
3. Χρησιμοποιούμε 17 μυς του προσώπου μας για να γελάσουμε και 47 για να κατσουφιάσουμε.
4. Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια συγκριτικά με τους απαισιόδοξους.

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Α.Ο. Ερμιόνης Πρωταθλητής Β´ ΕΣΚΑΚ 2010-2011

 Πηγή video: eikonoskopionews


Δεν έχουμε ευκαιρίες,  σ΄αυτή την  εποχή του τίποτα και των ανατροπών που βιώνουμε, να καμαρώνουμε ..  Α.Ο.Ερμιόνης  μια φωτεινή εξαίρεση, μια ελπίδα.
Να είναι γερά τα παιδιά και οι συντελεστές της ομάδα μας. Πάντα επιτυχίες!!