Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

γαλήνεμα

 


Η αγάπη για την Παράδοση έχει ονοματεπώνυμο Της Μαρίκας Κανέλλη –Τουτουντζή

Η αγάπη για την Παράδοση έχει ονοματεπώνυμο  

 

Της Μαρίκας Κανέλλη –Τουτουντζή  

 

Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ξύπνησαν μνήμες από τους Ιερούς Αγώνες των προγόνων μας. Ξύπνησαν όμως και τους δεσμούς του παρελθόντος με το παρόν με τις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Πολιτισμό. Μία από τις εκδηλώσεις του Λαϊκού μας πολιτισμού, είναι και η παραδοσιακή μας φορεσιά, που 400 χρόνια σκλαβιάς δεν κατάφεραν να την εξαφανίσουν και έφτασε στις μέρες μας με όλη της την πολυμορφία, να στολίζει Μουσεία, ιδιωτικές συλλογές, να ντύνει Χορευτικούς Ομίλους, ηθοποιούς θεατρικών έργων κ. α.

 

Οι δεσμοί αυτοί δεν ξεκίνησαν από μόνοι τους, αλλά ύστερα από διηγήσεις, απομνημονεύματα και μαρτυρίες απλών ανθρώπων, που συγκέντρωσαν κάποιες σπουδαίες γυναίκες. Αυτές οι σπουδαίες γυναίκες αγάπησαν με πάθος τον Παραδοσιακό μας Πολιτισμό, τις φορεσιές, τα κεντήματα, τα κοσμήματα. Εργάστηκαν χρόνια ψάχνοντας μπαούλα, αναμνήσεις και μνήμες για να τα συγκεντρώσουν. Σε μας παρέδωσαν πολύτιμα στοιχεία για τη Λαϊκή μας Παράδοση. Επειδή λοιπόν η γνώση δεν είναι γνώση όταν δεν τη διαδίδουμε, ας γνωρίσουμε κάποιες από αυτές.

 

Αγγελική Χατζημιχάλη: Η πρώτη μεγάλη Λαογράφος. Συγκέντρωσε οικιακά σκεύη, κοσμήματα, κεντήματα, φορεσιές και πρόσφερε το Αρχοντικό της, που βρίσκεται στην Πλάκα, για Μουσείο.

 

Αθηνά Ταρσούλη: Ποιήτρια, συγγραφέας και ζωγράφος. Ζωγράφισε εξαιρετικούς πίνακες με τις παραδοσιακές φορεσιές. Ο χαμός της κόρης της την οδήγησαν στη συγγραφή και ζωγραφική.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Παρουσίαση του βιβλίου «Ποτέ χωρίς το πρωινό μου» του συντοπίτη μας Αργύρη Νταουλιάρη

 


Κρανίδι, 24/09/2021

Ανακοίνωση

Ο Δήμος Ερμιονίδας διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ποτέ χωρίς το πρωινό μου» του συντοπίτη μας Αργύρη Νταουλιάρη.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου A.K.S. PORTO HELI, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 στις 11:30 π.μ. θα γνωρίσουμε το βιβλίο αυτό που προάγει το γαστρονομικό πολιτισμό αλλά και την κουλτούρα δύο χωρών της Ελλάδας και της Γαλλίας, καθώς και τον συγγραφέα του και συμπατριώτη μας Αργύρη Νταουλιάρη, ο οποίος εκτός από την συγγραφή αυτού του εξαίρετου βιβλίου, επιχειρεί και προοδεύει στον τομέα του τουρισμού.

Σας περιμένουμε λοιπόν σε ένα όμορφο ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας.  

 

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

υπάρχουν και αυτές οι αναρτήσεις ΑΝΘΡΩΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

 


Και ο Θεός είπε: 
- Θα τον στείλω χωρίς φτερά για να μην υποψιαστεί κανείς ότι είναι άγγελος...
Από ένα φίλο δάσκαλο, τον Δημήτρη.

´Ελλη Βασιλάκη


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ενημέρωση Γονέων για τον Εμβολιασμό Παιδιών και Εφήβων 12-17 ετών

 


Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Το Ναύπλιο...

 


Το Ναύπλιο καθέδρα της Κυβέρνησης της Βουλής(Ψήφισμα ΙΗ΄)

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Στην τελευταία και ιδιαίτερα κοπιαστική Μ (40η) Συνεδρίαση της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας στις 4 Μαΐου 1827, προεδρεύοντος του Γεωργίου Σισίνη, το δεύτερο θέμα από τα 66 (ξστ´) που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν ήταν ο καθορισμός του τόπου εγκατάστασης, η «καθέδρα», της Κυβέρνησης και της Βουλής. 

Ως τέτοια αποφασίστηκε ομόφωνα να είναι το Ναύπλιο, ενώ για το ίδιο θέμα εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα που κατατέθηκε στον κώδικα των ψηφισμάτων με αριθμό ΙΗ´(18). 

Το ανωτέρω έγγραφο, αντίγραφο του οποίου εντοπίσαμε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΙΗ´

Η Γ´ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ 

Θεωρούσα ότι κατάλληλος καθέδρα της Κυβερνήσεως άλλος τόπος δεν είναι κατά το παρόν ει μη το ΝαύπλιονΨηφίζει

• Η πόλις του Ναυπλίου διορίζεται καθέδρα της Κυβερνήσεως και της Βουλής. 
• Η Κυβέρνησις οφείλει να μεταβή αμέσως εις το Ναύπλιονδιά να ακολουθήσει τας εργασίας της. 
• Η Βουλή δε, θέλει συγκεντρωθή όσον τάχος εκεί διά να εκπληρώσει το χρέος της. 
• Αν κριθή αναγκαίον να διορισθή μετά την έλευσιν του Κυβερνήτου άλλος τόπος καθέδρας της κυβερνήσεως θέλει γενή Νόμος από την Βουλήν περί τούτου. 
• Το παρόν ψήφισμα να καταχωρηθή εις τον κώδικα των ψηφισμάτων και κοινοποιηθεί διά του τύπου

Εξεδόθη εν Τροιζήνα, την 4η Μαΐου 1827 και αντίγραφον εκ του πρωτοτύπου απαράλλακτον

 

Ο Γενικός Γραμματεύς της Γ´ Εθνοσυνέλευσης 

Νικόλαος Σπηλιάδης

 

ΣΗΜ. Οι φωτογραφίες είναι από την ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.

ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ.

 Κρανίδι, 22/09/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          Πραγματοποιήθηκε στην Ερμιόνη, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2021, το επιστημονικό συνέδριο με θέμα « Η Εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη, το Σύνταγμα της Τροιζήνας και η επίδρασή τους στην Επανάσταση και στο δημοκρατικό βίο της σύγχρονης Ελλάδας ».

          Το συνέδριο αποτέλεσε την κορυφαία δράση των φετινών επετειακών εκδηλώσεων στο Δήμο μας, που συνδιοργάνωσαν το Νομικό Πρόσωπο  Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας, ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης.

          Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και ήταν μία μουσικο – φιλολογική βραδιά με τίτλο «Δεν τους βαραίν’ ο πόλεμος, αλλ’ έγινε πνοή τους», στίχος από το ποίημα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού.

          Η Δήμητρα Μπεχλικούδη, η οποία είχε την επιμέλεια των κειμένων, επέλεξε να παρουσιάσει μία συναρπαστική ιστορική λογοτεχνική διαδρομή με πρωταγωνιστές πρόσωπα-σύμβολα της Επανάστασης του ΄21.

ήταν όντως αποκλειστικό, ΕΥΤΥΧΩΣ

 απαραίτητες οδηγίες παρακολούθησης της παρούσας ανάρτησης:


- προηγείται σχετικό λεξιλόγιο προς εξυπηρέτηση των πληροφοριών που ακολουθούν 
- οι χρήσιμες πληροφορίες 
- μιά (υπό αστερίσκο) μερίδα της αφορμής της παρούσας ανάρτησης 
- το κεντρικό νόημα = η παρούσα ανάρτηση 
- έπεται σχετικό λεξιλόγιο προς εξυπηρέτηση της μετάφρασης 

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ

 

δημοσιογραφία η [δimosioγrafíaΟ25 : το σύνολο των εργασιών που αφορούν τη συγκέντρωση και την επεξεργασία ειδήσεων καθώς και το γράψιμο των κειμένων για τα μέσα μαζικής ενημέρωσηςΣπούδασε νομικά, ασχολήθηκε όμως με τη ~. Έντυπη ~, για εφημερίδα ή περιοδικό. Hλεκτρονική ~, για ραδιόφωνο ή τηλεόραση. || οι σχετικές γνώσεις: Σχολή / σπουδές δημοσιογραφίας. || το σχετικό επάγγελμα: Άσκηση της δημοσιογραφίας. || οι δημοσιογράφοι: H αδέσμευτη / μαχόμενη ~. 

[λόγ. δημοσιογράφ(ος) -ία

 

δημοσιογραφικός -ή -ό [δimosioγrafikós] Ε1 : που έχει σχέση με τη δημοσιογραφία ή με το δημοσιογράφοΔημοσιογραφικό έργο / κείμενο / ύφος / επάγγελμα. Kανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Δημοσιογραφικό χαρτί. ~ οργανισμός. Δημοσιογραφικές πηγές / πληροφορίες. δημοσιογραφικά ΕΠIΡΡ. 

[λόγ. δημοσιογράφ(ος) -ικός

 

κάλυψη η [kálipsi] Ο33 : η ενέργεια του καλύπτω. I. το σκέπασμα μιας επιφάνειας: H ~ της στέγης με κεραμίδια. H ~ του προσώπου με μαντίλι, για να το προστατέψω ή για να το κρύψω. || το χτίσιμο σε μια επιφάνεια: Επιτρέπεται η πλήρης ~ του οικοπέδου. Σύνολο καλύψεως του οικοπέδου 100 τ.μ. II1α. προστασία, υποστήριξη: Οι στρατιωτικές μονάδες θα έχουν την ~ της αεροπορίας. Στις ενέργειές του αυτές είχε την ~ των προϊσταμένων του. Έχω νομική ~, με καλύπτει ο νόμος. Aσφαλιστική ~,αποζημίωση που πληρώνει η ασφαλιστική εταιρεία στον ασφαλισμένο. β. συγκάλυψη: H ~ των σκανδάλων. 2.εξασφάλιση υλικών μέσων ή προσωπικού για τις ανάγκες κάποιου τομέα: H ~ των ελλειμμάτων του δημοσίου θα επιτευχθεί με νέους φόρους, ισοστάθμιση. Tηλεοπτική / ραδιοφωνική ~, παρουσίαση ενός γεγονότος, μέσο της τηλεοράσεως, του ραδιοφώνου, του τύπου κτλ., από δημοσιογράφουςAποφασίστηκε η ~ των κενών θέσεων στο δημόσιο τομέα, η πλήρωση. Είναι απαραίτητη η ~ πολλών κενών στον τομέα της υγείας, αντιμετώπιση ελλείψεων. 3. ολοκλήρωση, συμπλήρωση: H ~ της διδακτικής ύλης. || διάνυση: H ~ της απόστασης τεσσάρων χιλιομέτρων γίνεται πεζή σε μία ώρα.

[λόγ. < ελνστ. κάλυψις `σκέπασμα΄ (-σις > -ση) σημδ. αγγλ. coverage] 

 

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Μαρία-  Ζωή Μητρώκα,

θυγατέρα του Σπυρίδωνα και Ευτυχίας Μητρώκα

τελειόφοιτη του Λυκείου Ερμιόνης και εισαχθείσα στο Τμήμα Πολιτικής Νομικής Αθηνών του ΕΚΠΑ, δώρισε στην Κοινότητα μας με αφιέρωση στον Πρόεδρο Ιωσήφ Γανώση το βραβευμένο βιβλίο της που εξέδωσε με τίτλο

“έρωτας  και επανάσταση”

Ένα βιβλίο που η βραβευθείσα επιθυμούσε να προσφέρει στους καλεσμένους των φετινών προγραμματισμένων εκδηλώσεων, αλλά δυστυχώς λόγω  της πανδημίας δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της

Το βιβλίο τοποθετήθηκε και φυλάσσεται στην βιβλιοθήκη του Κοινοτικού μας Καταστήματος

Της ευχόμαστε συγχαρητήρια για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, καλή συνέχιση της προόδου της και πραγματοποίηση των ονείρων της

 

Τάσος Λάμπρου Δελτίο τύπου

Ενός κακού μύρια έπονται…

 Κύριε Δήμαρχε,

Απευθύνομαι σε εσάς δημόσια πλέον, μετά το τελευταίο δελτίο τύπου της 14ης Σεπτεμβρίου διότι υπερβήκατε τον «Ρουβίκωνα» .  Σας υπενθυμίζω λοιπόν, ότι η δημοκρατικοί μας θεσμοί στην πατρίδα μας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, προβλέπουν και διαχωρίζουν τους όρους  Συμπολίτευσης/ Αντιπολίτευσης και κατοχυρώνουν την κριτική  και τον αντίλογο σαν εργαλεία της Δημοκρατίας.

Κύριε Δήμαρχε, καλομάθατε όπως φαίνεται στην ανοχή και στην ακρισία (σ ‘αυτό ομολογώ ευθυνόμαστε και εμείς) για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ασκείτε τα καθήκοντα του Δημάρχου- δυο χρόνια τώρα- και αυτό συνέβη  γιατί πιστεύαμε ότι πρέπει να σας δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στα καθήκοντά σας.

Αντί λοιπόν, να ακούτε και να συναισθάνεστε την αγωνία μας αλλά και την αγωνία των δημοτών  για τα προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο και τους Δημότες μας, εσείς κάθε φορά με τις απαντήσεις σας ολισθαίνετε ολοένα και περισσότερο σε ατραπούς αυταρχισμού και αλαζονείας και εν πάση  περιπτώσει, αντί να απολογείστε όπως οφείλετε,  επιτίθεσθε με περισσό θράσος μάλιστα,  σε όσους τολμούν να σας κάνουν κριτική και ακόμα χειρότερα, καταφεύγοντας ενίοτε και  σε μηνύσεις . 

Γραφείο Δημάρχου Δελτίο τύπου

Κρανίδι, 21/09/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα έργο σταθμός για την Ερμιονίδα, το οποίο αφού μελετήθηκε εκ νέου, αδειοδοτήθηκε κατ’ αρχάς ως προς την χωροθέτησή του και εν συνεχεία έλαβε περιβαλλοντική αδειοδότηση, εγκρίθηκε η θέση του και η λειτουργία του με σαφή αναφορά στο άρθρο 92 παρ.1 σημείο ζ του Ν.4685/7-5-2020 ΦΕΚ 92Α΄.

Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (Σ.Μ.Α.) ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ, όπου, όπως άλλωστε φαίνεται και στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες γίνεται η μεταφόρτωση των απορριμμάτων του Δήμου μας από τα απορριμματοφόρα σε κοντέινερς  με σκοπό την μεταφορά τους στους τελικούς αποδέκτες διαχείρισης (Χ.Υ.Τ.Α. , Κ.Δ.Α.Υ ). Πρόκειται για έργο το οποίο σε αντίθεση με την πολυετή καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ο Δήμος μας, πρωτοπορώντας,  κατάφερε να αδειοδοτήσει  κατασκευάσει και λειτουργήσει. Το εν λόγω έργο σήμερα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον Τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου μας  και κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις. Κατά την 1η φάση των εργασιών ολοκληρώθηκε το μείζον τμήμα της κατασκευής (εκσκαφές, θεμελειώσεις, σκυροδετήσεις, κ.λπ), ενώ κατά την 2η φάση των εργασιών έγιναν οι 

Ξεκινούν οι εγγραφές στη Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

🛑Ήρθε κι η στιγμή μας!
🛑Επικοινώνησε μαζί μας & ενημερώσου για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν!
🛑Έλα να χορέψεις, κάνε ένα βήμα τη φορά!
🛑Π-Σ-Κ εγγραφές, Δευτέρα ξεκινάμε μαθήματα!
🛑Με αγάπη για την παράδοση αλλά και με σεβασμό για την υγεία όλων μας!
Η παρέα μας είναι καλύτερη, όταν τη συντροφεύει το χαμόγελο σου!
Έλα να ταξιδέψουμε παρέα στην ελληνική παράδοση!
Ας είναι ο χορός, το κίνητρο για να ξανά σμίξουμε!
Ξεκινάμε!

Αποκατάσταση μαρμάρινης πλάκας στο κτήριο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη
Αποκατάσταση μαρμάρινης πλάκας 

στο κτήριο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη

 

Αποκαταστάθηκε η εδώ και χρόνια απολεσθείσα μαρμάρινη πλάκα, η οποία είχε εντοιχισθεί από την Κοινότητα Ερμιόνης το έτος 1930 κατά τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη σύσταση του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

 

Η σημερινή μαρμάρινη πλάκα είναι ακριβές αντίγραφο της παλαιάς και τοποθετήθηκε με τη φροντίδα των μελών του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ και την ευγενική χορηγία του συμπατριώτη μας κ. Αλέξανδρου Θεοδ. Δαγρέ, ο οποίος έδειξε εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την διατήρηση της μνήμης μέρους της τοπικής μας ιστορίας. Ο κ. Δαγρές με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων σμίλευσης του μαρμάρου αναπαρήγαγε πιστό αντίγραφο της πλάκας, το κείμενο της οποίας έχει διασώσει ο Ιωάννης Μάλλωσης στο βιβλίο του «Η εν Ερμιόνη Γ΄ Εθνοσυνέλευσις», το οποίο εξεδόθη το 1930 και επανεκδόθηκε το 1996 και το 2007 από το Δήμο Ερμιόνης.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δαγρέ για την ευγενική δωρεά του.

 

Δημοσιεύουμε τα λόγια του αείμνηστου Προέδρου της Κοινότητας Ερμιόνης, Απόστολου Παπαβασιλείου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της λαμπρής τελετής εορτασμού της Εκατονταετηρίδας το 1930 είπε τα εξής, όπως τα διέσωσε ο Ιωάννης Μάλλωσης στο προαναφερόμενο βιβλίο του:

 

«Εις την πενιχράν ταύτην οικίαν – εις την προμήκη αίθουσαν αυτής – συνήλθεν η Γ΄ των Ελλήνων Εθνική Συνέλευσις. Παρακαλώ τον αξιότιμον Κύριον Πρόεδρον της Βουλής των Ελλήνων, όπως αποκαλύψη την αναμνηστικήν του ιστορικού τούτου γεγονότος πλάκαν, ην ενετοίχισεν η Κοινότης Ερμιόνης ευγνωμονούσα και υπερήφανος διότι προετιμήθη η Ερμιόνη τότε διά την εν αυτή σύγκλησιν της Εθνοσυνελεύσεως.»

 

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

Τάσος Τόκας Δελτίο τύπου

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021Πολλές φορές έχουμε κάνει λόγο για την   υποβαθμισμένη  και αντιδημοκρατική  λειτουργία   του δημοτικού συμβουλίου τα τελευταία 2 χρόνια   και της  ταυτόχρονα  υπέρμετρης και αντιδημοκρατικής  ενδυνάμωσης της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής  η οποία  διοικεί ουσιαστικά τον Δήμο Ερμιονίδας.  

 Επί της ουσίας όμως και επί σχεδόν 2 χρόνια, η παράταξή μας (παρά τις προσπάθειές  μου)-παράνομα- δεν ενημερώνεται για τις συνεδριάσεις   της Οικονομικής Επιτροπής και για το θέμα αυτό, στις 16  Ιουνίου 2021,  έκανα καταγγελία προς το  Υπ. Εσωτερικών και την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου για τον  παράνομο αποκλεισμό  της ΝΕΔΥΠΕΡ από την ενεργό συμμετοχή μας στις συνεδριάσεις των επιτροπών του Δήμου Ερμιονίδας.

Στο πλαίσιο αυτό και χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε στις  08 -09-2021  το από 19-08-2021 Πρακτικό Ι της Ε.Δ.Δ. που αφορά στην αποσφράγιση και αξιολόγηση των προσφορών που κατατέθηκαν στα πλαίσια του συνοπτικού διαγωνισμού του έργου «ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΣ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ» προϋπολογισμού 73.667,53 ευρώ με το Φ.Π.Α., το οποίο θα καλυφθεί από ίδιους πόρους.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης με τους Κοινοτικούς Συμβούλους της παράταξης του επισκέφθηκε την Πέμπτη 16/9/2021 το Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης.

                                                     

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης   με τους Κοινοτικούς Συμβούλους της παράταξης του επισκέφθηκε την Πέμπτη 16/9/2021   το Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης.

Το Μουσείο  παρουσιάζει  σε μικρογραφία φορεσιές από όλη την Ελλάδα με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που οργάνωσε ο Ερμιονικός Σύνδεσμος

Την όλη ιδέα της έκθεσης  και την λειτουργία της είχε η υπεύθυνη του μουσείου  η  κ. Μαρία Τράκη βοηθουμένη από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  και άλλες εθελόντριες.

Ο κ. Πρόεδρος είπε:

“Επισκεπτόμενος την έκθεση θέλησα να απευθυνθώ στα νεοτέρα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου αλλά και μέσω αυτών στους νέους της Ερμιόνης.

με αφορμή αυτή την επετειακή έκθεση των ενδυμασιών της Ελλάδας και εντυπωσιαζόμενος από τις Ερμιονίτικες και Κρανιδιώτικες ενδυμασίες κάνω  ένα σύντομο απολογισμό της νεώτερης Ερμιονίτικης ιστορίας και των ανθρώπων που δραστηριοποίησαν και έγραψαν αυτήν

Επισκεπτόμαστε αυτό τον Ερμιονίτικο χώρο για να θαυμάσουμε το έργο  όλων αυτών των ξεχωριστών συμπολιτών  μας που ίδρυσαν και προσφέρουν  σπουδαίο έργο στα προοδευτικά και πολιτιστικά μας δρώμενα.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β.ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

 

Με μια σεμνή και λιτή τελετή, αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, απονεμήθηκαν για τρίτη χρονιά τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» όπως αποφασίστηκαν από την επιτροπή των Βραβείων, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021.

Στο  πλαίσιο της εκδήλωσης ανακηρύχθηκε σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Ερμιονίδας. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κοινότητα Ερμιόνης, η οποία είχε στον σχεδιασμό της  την επιθυμία  πλήθος συμπολιτών μας να παρευρεθεί κοντά στην Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην εξέχουσα προσωπικότητα της κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογάννη  και στους εκλεκτούς προσκεκλημένους – βραβευθέντες,  και η πόλη μας    από την είσοδο της  έως το χώρο της εκδήλωσης να είναι  σημαιοστολισμένη  και γενικώς να παρουσιάσει για όλους τους πολίτες την στολισμένη και εορταστική της ατμόσφαιρα,  λόγω όμως της πανδημίας και των περιοριστών μέτρων περιορίστηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ιωσήφ Γανώσης κατά την διεξαγωγή της εκδήλωσης  ευχόμενος “από καρδιάς τα Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη να δίνονται για πολλά χρόνια στην πατρίδα μας, παράλληλα δε ως φάροι Φωτεινοί  και κορωνίδες πολιτισμού να εκπληρώνουν το βασικό τους στόχο αφήνοντας ως παρακαταθήκη και κληρονομιά σε όλους την θέαση και την γνώση του βασικού νοήματος της ζωής” εκφώνησε με   βαθιά Ερμιονίτικη γνώση και ευαισθησία την παρακάτω ομιλία  του

”Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

 Χαίρεται και αγάλλεται  η ιστορική γενέθλια γη μας, «η λαμπροτάτη πόλις των Ερμιονέων» για την εδώ παρουσία σας!