Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Η Σοφία και η Ελισσάβετ Σφυρή σκηνοθέτησαν τη «Ζαμπέτα», μια ταινία για τη γιαγιά τους, που κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

Zabeta trailer

Συνέντευξη με τη Σοφία και την Ελισσάβετ Σφυρή, τις δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Ζαμπέτα» με θέμα τη ζωή της γιαγιάς τους. Μια ταινία μικρού μήκους που κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, καταχειροκροτήθηκε στις Αθηναϊκές Νύχτες Πρεμιέρας και έβαλε πλώρη για να παιχθεί στο διαγωνιστικό πολλών φεστιβάλ του εξωτερικού

περισσότερα: athensvoice


ενδιαφέρον

 


53 μοναδικά κοστούμια του Εθνικού Θεάτρου στο φως – Εκτίθενται στο σταθμό του μετρό «Σύνταγμα» στις 9-18 Οκτωβρίου.

 Δεκάδες μοναδικά θεατρικά κοστούμια, φτιαγμένα με το μεράκι των δημιουργών τους, τον ιδρώτα των ηθοποιών και την αύρα του ρόλου τους θα εκτίθενται από το Σάββατο 9 έως και τις 18 Οκτωβρίου σε μια μοναδική έκθεση στον σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα», με τη συνεργασία της Στα.Συ. Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.).

περισσότερα: ertnews 

Έλλη Βασιλάκη

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Κοινότητα Ερμιόνης  έχει την χαρά να σας ενημερώνει  ότι φέτος γιορτάζονται τα 30 χρόνια διοργάνωσης  του  διεθνούς   ιστιοπλοϊκού  Αγώνα “BLUE CUP”.

Ο Αγώνας  θα λάβει χώρα από 23 Οκτωβρίου έως 31Νοεμβρίου 2021, προσφέροντας στους  ιστιοπλόος  την χαρά της επίσκεψης στα νησιά και λιμάνια του Αργοσαρωνικού.

Στον αγώνα θα συμμετάσχουν 35 σκάφη με συνολικό αναμενόμενο αριθμό πληρωμάτων 250  άτομα από 12 χώρες

Στην Ερμιόνη η απονομή των κυπέλων θα γίνει στην προβλήτα του κεντρικού λιμανιού κατά τις 20.00 την 26η Οκτωβρίου  παρουσία εκπροσώπων του Δήμου και της Κοινότητας μας

Η Κοινότητα μας θα τιμήσει τις τρείς πρώτες  νικήτριες ιστιοπλοϊκές ομάδες και η χορευτική ομάδα Ερμιόνης θα τους υποδεχτεί  με  το τοπικό μας χορευτικό πρόγραμμα.

Εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρίας  “BLUE  CUP”  θα τιμηθούν η Λιμενική Αρχή, ο Δήμος Ερμιονίδας,  η Κοινότητα Ερμιόνης και η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης.

Η διοργανώτρια εταιρία το ίδιο βράδυ θα παραχωρήσει  δείπνο σε συγκεκριμένο εστιατόριο.

Την επόμενη ημέρα  Τετάρτη 27η Οκτωβρίου τα σκάφη θα αγωνιστούν σε θαλάσσιες διαδρομές έξω από την Ερμιόνη και θα επιστρέψουν για την παραμονή τους πάλι στα δύο λιμάνια μας,  -Κεντρικό και Μαντρακίων- και  θα είναι ελεύθεροι να κινηθούν όπου επιθυμούν για τις προμήθειες τους,  τη διασκέδαση  και την διατροφή τους

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Η υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Θεοσέβεια (ευλάβεια) του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Η υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Θεοσέβεια (ευλάβεια)

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 

Ο Γεώργιος Τερτσέτης, πληρεξούσιος αντιπρόσωπος της Ζακύνθου «εις την εν Αθήναις Β´ των Ελλήνων ΕθνικήνΣυνελεύσιν» στον σύντομο λόγο που εκφώνησε στην ολομέλεια των πληρεξουσίων κατά την 33η Συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης στις 5 Οκτωβρίου 1864, ημέρα Δευτέρα,αμέσως μετά την ορκωμοσία, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Κατά το έτος 1822 ένας Πελοποννήσιος γενναίος αγωνιστής γνωστός για την ανδρεία του και τα έργα του στις συμπλοκές με τους εχθρούς πήγε να εξομολογηθεί σε έναν πνευματικόγια να μπορέσει να μεταλάβει. Ο πνευματικός άκουσε όλα τα όσα του είπε ο αγωνιστής και μετά από βασανιστική σκέψητου είπε:

− Παιδί μου, δεν μπορώ να σου επιτρέψω να μεταλάβεις, γιατί σκότωσες ανθρώπους. 

Ο στρατιώτης στεναχωρήθηκε πολύ και πήγε να πει το γεγονός στον Δεσπότη της περιοχής Μεθώνης. Ο Δεσπότης με ενδιαφέρον τα άκουσε όλα αυτά και στο τέλος της συνομιλίας τού απαντά:

− Έλα την Κυριακή στη Λειτουργία μου…

Ο αγωνιστής υπάκουσε και πήγε. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας ο ίδιος ο Δεσπότης στην Ωραία Πύλη του Ιερού με το δισκοπότηρο στα χέρια λέει στον αγωνιστή:

− Λάβε το δισκοπότηρο στα χέρια σου και κοινωνήσου μόνος σου. Τα χέρια τα δικά σου είναι πιο άξια και καθαρά από τα δικά μου για να σε μεταλάβουν. Και συνέχισε:
− Ημείς διά την ελευθερίαν της Πατρίδος και δόξαν Θεούπολεμούμεν με δεήσεις. Εσείς με τα στήθη σας και τους κινδύνους»

Θεωρώ, πως παρόμοια παραδείγματα – διδάγματα υψηλού συμβολισμού από τους ταγούς, μικρούς και μεγάλους, της εκκλησίας μας, έχουμε όλοι ανάγκη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

 

Τελετή λήξης 1ου Συμποσίου Γλυπτικής Ναυπλίου


Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου , στις 19.30 θα πραγματοποιήσουν τη λήξη του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής Ναυπλίου που άφησε τις πλέον άριστες εντυπώσεις Η τελετή λήξης θα γίνει στον χώρο όπου δημιούργησαν όλες αυτές τις ημέρες οι γλύπτες, κατασκευάζοντας από την αρχή εκπληκτικές δημιουργίες, στο πάρκινγκ (Ροτόντα) απέναντι από το κλειστό γυμναστήριο. Θα δοθούν αναμνηστικές πλακέτες στους καλλιτέχνες και οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν να δουν από κοντά τα έργα και να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς.


Γ. Μπιθικώτσης Μ. Θεοδωράκης - "το παλικάρι"

 


ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ
Από  Σαρωνίς Βατικιώτη Γκάτσου


Το συγκεκριμένο βίντεο,  εκτός του συγκινητικά υπέροχου τραγουδιού, είναι δημιουργημένο με αισθαντικότητα και έχει και φωτογραφία από την παλιά Ερμιόνη, κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων απο τον Βασίλη και την Σαρωνίδα.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

«ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ»... ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

 


«ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ»... ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ!

Από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα έως Παρασκευή στις 18:30

Η Ζυράννα Ζατέλη διαβάζει αποκλειστικά για τους ακροατές του Τρίτου Προγράμματος!

Από το αρχείο της ΕΡΤ θα μεταδοθεί από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα έως Παρασκευή στις 06.30 το απόγευμα, η επιτυχημένη σειρά του Τρίτου Προγράμματος «Και με το φως του λύκου επανέρχονται».
Πρόκειται για το εμβληματικό μυθιστόρημα της Ζυράννας Ζατέλη που κυκλοφόρησε το 1993 από τις εκδόσεις Καστανιώτη κι αγαπήθηκε αμέσως, όσο ελάχιστα βιβλία, από το ευρύ αναγνωστικό κοινό.Τιμήθηκε επίσης με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1994).
«Οι λύκοι, έτσι κι έρθει η ώρα τους, προβάλλουν απ' όλες τις μεριές και τα μάτια τους είναι στιλπνά και διεισδυτικά όσο τίποτα... Οι λύκοι όχι με τον καθιερωμένο φόρτο, όχι απαραιτήτως ως εχθροί, μα ως ενέχυρα της μνήμης – αυτής της στοργικής αγρύπνιας που σπάει κόκαλα, και τη φοβούνται όσοι φοβούνται να υπάρξουν».
Η εξαιρετική ανάγνωση του έργου έγινε από την ίδια την συγγραφέα Ζυράννα Ζατέλη.

Σκηνοθεσία : Γιώργος Ν. Ευσταθίου / https://www.facebook.com/genefstathiou
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Αρσενόπουλος
Ηχοληψία: Γιάννης Λαμπρόπουλος, Θάνος Κακλέας


Καθημερινά λοιπόν, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα, «Και με το φως του λύκου επανέρχονται», από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Γιατί, και το ραδιόφωνο, όταν συνάντησε «τους λύκους», υπέκυψε στην γοητεία και την μυστηριακή έλξη τους...

http://www.trito.gr

´Ελλη Βασιλάκη 


«ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΝΟΣΗΣΗ COVID-19» Κύκλος Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

 
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αφήσει, σε όσους νοσήσουν, η COVID-19 σύμφωνα με δεκάδες επιστημονικές μελέτες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.

Οι «ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΝΟΣΗΣΗ COVID-19» θα είναι το αντικείμενο της Πρώτης Διαδικτυακής Συζήτησης Στρογγύλης Τράπεζας, του 7ου Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στις 18:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της Facebook σελίδας Institute of Public Health – The American College of Greece και μέσω του Youtube καναλιού Institute of Public Health – ACG,  στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=2REqjCaC02c

Ο πρώτος εισηγητής, κ. Νίκος Τζανάκης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, θα  αναφερθεί στους παράγοντες κινδύνου, τη διαδρομή, τη θεραπεία και την πρόγνωση του Post-COVID-19 αναπνευστικού συνδρόμου.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, κ. Γεώργιος Τσιβγούλης, Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Δ/ντής Β' Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, θα αναφερθεί στα επίμονα νευρολογικά συμπτώματα των ασθενών που εκδήλωσαν σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, καθώς και στις νευρολογικές διαταραχές που συνοδεύουν το σύνδρομο long COVID .

Τέλος, ο κ. Παύλος Σακκάς, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, θα αναφερθεί τόσο στις ψυχικές συνέπειες της COVID-19 στα άτομα που νόσησαν, όσο και στις αντιδράσεις των ατόμων και της κοινωνίας στο ίδιο το γεγονός της πανδημίας, στην ανατροπή της καθημερινότητας, την κοινωνική απομόνωση, το επακόλουθο άγχος και την κατάθλιψη.  

Τη Διαδικτυακή Συζήτηση Στρογγύλης Τράπεζας θα συντονίσει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

Η Διάλεξη είναι ανοιχτή για το κοινό, με δωρεάν συμμετοχή. Χορηγούνται μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής και Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης από τον ΠΙΣ και την ΕΝΕ, αντίστοιχα.