Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Θεοφάνια με «γιάλα-γιάλα» στην Ερμιόνη!


Ένα έθιμο από την εποχή των σφουγγαράδων και των ναυτικών στα εμπορικά πλοία, για τον αγιασμό των υδάτων και το καλό ταξίδι.
Της Ιουλίας Σάββα
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι Ερμιονίτες θα γιορτάσουν τη μεγάλη γιορτή των Φώτων, τηρώντας το έθιμο του «Γιάλα-Γιάλα», το οποίο προσδίδει στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.
Πρωταγωνιστές του εν λόγω εθίμου θα είναι και φέτος οι νέοι της Ερμιόνης, που από το βράδυ της παραμονής των Φώτων τραγουδούν στα στενά σοκάκια της πόλης, φορώντας παραδοσιακές ναυτικές στολές: «Στη θάλασσα θα πέσω, καλέ, βαθιά στα κύματα, να πιάσω την ποδιά σου, καλέ, με τα κεντήματα, γιάλα-γιάλα» και «Καράβι, καραβάκι που πας γιαλό-γιαλό, αν είσαι για την Πόλη, κάτσε ναρθώ κι εγώ». «Τα παιδιά του Σταυρού» τα υποδέχονται από πόρτα σε πόρτα όλοι οι Ερμιονίτες με ιδιαίτερη χαρά κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας. Ανήμερα των Φώτων οι νέοι Ερμιονίτες παίρνουν την ευχή του ιερέα και επιβιβάζονται σε στολισμένες –με σμύρτα, φοινικόκλαδα, μπαλόνια και σημαίες από την παραμονή των Θεοφανίων– βάρκες. Για να ζεσταθούν, πίνουν κονιάκ και κουνούν τις βάρκες τραγουδώντας!
Η επιστροφή των ναυτικών εορταζόταν με μεγαλειώδη τρόπο και, καθώς περνούσαν τα χρόνια, ταυτίστηκε με τον εορτασμό του καθαγιασμού των υδάτων στις 6 Ιανουαρίου
Με βάση τις διηγήσεις που υπάρχουν στην Ερμιόνη, το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια όπου στη θάλασσα έπεφταν για την ανάδυση του Τιμίου Σταυρού αποκλειστικά οι σφουγγαράδες, οι άνθρωποι της θάλασσας, όσοι δούλευαν σε εμπορικά πλοία. Οι Ερμιονίτες ψαράδες κάποτε έφταναν έως τις βόρειες ακτές της Λιβύης και στην Μπαρμπαριά για να μαζέψουν σφουγγάρια. Αυτό το δύσκολο ταξίδι ξεκινούσε από το λιμάνι της Ερμιόνης, όπου οι ιερείς άγιαζαν τα νερά για να έχουν καλό ταξίδι. Η επιστροφή των ναυτικών εορταζόταν με μεγαλειώδη τρόπο και, καθώς περνούσαν τα χρόνια, ταυτίστηκε με τον εορτασμό του καθαγιασμού των υδάτων στις 6 Ιανουαρίου. Τελικά, καθιερώθηκε να βουτούν στη θάλασσα οι νέοι Ερμιονίτες, που μόλις αποφοίτησαν από το Λύκειο και την επόμενη χρονιά πρόκειται να πάνε φαντάροι.
Για τη διατήρηση αυτού του εθίμου, οι Ερμιονίτες καμαρώνουν ιδιαίτερα, και για τον λόγο αυτό δίνουν όλοι το «παρών» στο γραφικό βόρειο λιμάνι της περιοχής την ημέρα των Θεοφανίων.

Ιανουάριος 1952 Θεοφάνια στην Ερμιόνη

Τα Θεοφάνια στην Ερμιόνη 



Η τελετή της βαπτίσεως του Κυρίου Ιησού χριστού στο Λιμάνι της μυθικής, ιστορικής και ναυτικής Ερμιόνης, πριν έρθουν οι βαρβαροι. Ηταν Ιανουάριος του 1952 όταν ο αείμνηστος Μιχαλάκης  Παπαβασιλείου έφορος όλων των ναυτοπροσκόπων με τους αρχηγούς όλων των τμημάτων αποφασίσαμε στα Θεοφανία αυτά να λάβουμε μέρος εμείς οι ναυτοπρόσκοποι.      
Πήραμε από τους πατεράδες μας τρεις βάρκες παπαδιές τις ντύσαμε κατά το έθιμο με σμύρτα, φιννικές, και τις δέσαμε παράλληλα με την προβλήτα, οπού και η εξέδρα των ιερέων και επισήμων, από  οπού οι ιερείς θα ρίχνανε το Σταυρό και την εικόνα της Παναγίας στη θάλασσα. Οι εργασίες άρχιζαν από παραμονή και το βράδυ ήταν όλα έτοιμα. Όσοι θα πέφταμε στο Σταυρό μαζευτήκαμε στο σχολείο του Συγγρού αλλάξαμε και φορέσαμε μπλε φανέλες και άσπρα παντελόνια στο δε λαιμό δέσαμε μαντήλι άσπρο και αφού ήπιαμε ένα-δυο ποτηράκια κονιάκ βγήκαμε στα δρομάκια του χωριού τραγουδώντας ναυτικά τραγούδια το Γυαλα–Γυαλα,ο Άρης ταξιδεύει, κλπ  μέχρι της 10 μμ οπότε και  επιστρέψαμε στο σχολείο, αλλάξαμε και πήγαμε στα σπίτια μας αφού προηγουμένως συνεννοηθήκαμε το πρωί 06.00 πμ να μαζευτούμε πάλι στο σχολείο και να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα του πατροπαράδοτου εθίμου.
Το πρωί φυσούσε βοριάς και έπεφτε χιόνι ήπιαμε από Δύο ποτηράκια κονιάκ  και βγήκαμε στο δρόμο, και  τραγουδώντας πήγαμε πρώτα στον Ταξιάρχη, ανασπάσαμε και ακολούθως πήγαμε στην Παναγία, όπου και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά παρεκάλεσε

Γιατί γιορτάζουμε τα Θεοφάνια ;


Φωτογραφία για Γιατί γιορτάζουμε τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου;

Γράφει ο Δημήτριος Μόσχος*

Τα Θεοφάνια: Μια αρχαιότερη εορτή από τα Χριστούγεννα.

«Στις 6 Ιανουαρίου κλείνει ένα πλουσιότατο σε λατρευτικά δρώμενα, παραδοσιακά έθιμα και μακραίωνες συνήθειες Δωδεκαήμερο, που συνδέεται με κεντρικά στοιχεία του χριστιανικού Ευαγγελίου: την κατά σάρκα γέννηση, την Περιτομή και τη Βάπτιση του Ιησού Χριστού, που είναι βασικοί σταθμοί της Ενανθρώπησης του Θεού στον κόσμο. Παράλληλα, την 1η του έτους εορτάζεται και η μνήμη του μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας μας, Βασιλείου αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων κάνουν το διάστημα αυτό έναν πόλο εορταστικό και λατρευτικό στην καρδιά του χειμώνα, που συμπληρώνεται από τον αντίστοιχο εαρινό, δηλαδή εκείνον των πασχαλίων εορτών. Πώς προέκυψε όμως ιστορικά το εορταστικό αυτό σύμπλεγμα;

1. Η αρχή των Θεοφανίων

Για τις εορτές και τη λατρεία των πρώτων Χριστιανών οι πηγές μας είναι βέβαια τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, κατόπιν οι λεγόμενοι Αποστολικοί Πατέρες, που υπήρξαν μαθητές και “ακουσταί” των Αποστόλων, όπως ο Ιγνάτιος Αντιοχείας, ο Κλήμης Ρώμης και άλλοι, και κατόπιν άλλοι χριστιανοί συγγραφείς του 2ου και 3ου αιώνα, καθώς και κείμενα κανόνων, προτροπών και διδαχών που γράφτηκαν τότε.Σ’ αυτά ξεχωρίζουμε το Πάσχα και την κυριακάτικη Θ. Λειτουργία, τις καθημερινές προσευχές και το βάπτισμα των νέων Χριστιανών, που γινόταν ομαδικά το Μέγα Σάββατο το βράδυ. Για την περίοδο αυτή, του χειμώνα, η πρώτη μαρτυρία που έχουμε είναι του Κλήμεντος του Αλεξανδρέως στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα (δηλαδή 150-210), που μας πληροφορεί ότι οι οπαδοί του Βασιλείδη (που ήταν της αίρεσης των Γνωστικών) γιόρταζαν την ημέρα “του βαπτίσματος του Κυρίου” με αγρυπνίες και αναγνώσματα, χωρίς όμως να συμφωνούν όλοι για την ημερομηνία – άλλοι την τοποθετούσαν

Ανοίγει το Αρχοντικό Κουντουριώτη στην Ύδρα

Παραχωρείται στον δήμο για να το αξιοποιήσει ως Μουσείο, Δημοτική Πινακοθήκη και χώρο πολιτισμού
Το ιστορικό Αρχοντικό του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του και θα είναι στην διάθεση του Υδραϊκού Λαού και των επισκεπτών
Οι όροι της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ύδρας για την παραχώρηση χρήσης του Αρχοντικού Παύλου Κουντουριώτη στον Δήμο, συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία έλαβαν μέρος η Διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Γερούση, η Διευθύντρια της 1ης ΕΒΑ Βάσω Παπαγεωργίου, ανώτερα Στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και ο Δήμαρχος Ύδρας Άγγελος Λ. Κοτρώνης συνοδευόμενος από τον νομικό σύμβουλο Σπύρο Χρυσοφώτη.
Οι προσπάθειες του Δημάρχου για την λειτουργία του Αρχοντικού ως Μουσείου, η Δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης και η αξιοποίηση των υπέροχων αυλών και κήπων του Αρχοντικού για

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΙ ΑΣΤΡΑΠΗ


Πες μου ποια δίνη μας κρύβει την πρύμνη...
Έλλη Βασιλάκη
 

Αφαλάτωση

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν την ‘αποδαιμονοποίηση’ της αφαλάτωσης.

Του Βασίλη Γκάτσου
Πρώτα όμως ας αποδαιμονοποιήσουμε την κατανάλωση πόσιμου νερού στους κύριους τουριστικούς οικισμούς μας, Κοιλάδα, Κρανίδι, Ερμιόνη, Πορτοχέλι. Και με την υπερβολική κατανάλωση των 0.5 κ.μ. ανά άτομο και ανά ημέρα, η ημερήσια κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα 5000 – 6000 κ.μ. την ημέρα και μάλιστα ντάλα καλοκαίρι. Αυτό λέει η λογική. Αν τώρα τα ρολόγια νερού δεν λειτουργούνε και ο κάτοχος καταναλώνει αβέρτα νερό και πληρώνει τυπικά μόνο 10 κ.μ., αν τα καταστήματα βάζουν τη μάνικα και ξεπλένουν τα πεζοδρόμια, αν το 40% του νερού φεύγει από διαρροές των δικτύων, αν, αν, αν, αυτό δεν σημαίνει ότι ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει και όλη αυτήν την κατάσταση και θα σχεδιάσει 3 μονάδες αφαλάτωσης αντί μία.
Άρα αν ο σχεδιασμός προτείνει 3 μονάδες, εκάστη των 5000 κ.μ ανά ημέρα, ή μία των 15000 κ.μ. ανά ημέρα, το ερώτημα είναι τι θα το κάνει ο Δήμος τόσο νερό τους 9 μη καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τους 3 καλοκαιρινούς. Η απάντηση: σχεδιάζω έτσι τα πράγματα, γιατί το μισό νερό χάνεται στα δίκτυα ή στην άσκοπη κατανάλωση... προσβάλει τις σχεδιαστικές ικανότητες της ΔΕΥΑΕΡ.
Προφανώς ο Δήμος έχει κατά νου να δώσει νερό σε ξενοδοχεία και εξοχικά, χωρίς να το αναφέρει στον σχεδιασμό του. Και τότε θα γίνει το έλα να ξαναδείς, αφού τώρα γίνεται το έλα να δεις.

Μία μονάδα αφαλάτωσης δεν μπορεί να γίνει σε έναν κλειστό όρμο ή σε λιμάνι. Όχι για το πού και πώς θα διαθέσει την άλμη, αλλά γιατί η αφαλάτωση χρειάζεται πεντακάθαρο θαλασσινό νερό και όχι θολό, με υπολείμματα λαδιών, βόθρων, βούρκου, ή με μικροβιακό και βιολογικό φορτίο, ή με ίχνη ορισμένων μετάλλων. Δηλαδή το νερό του ορμίσκου της Κοιλάδας, του Πορτοχελίου, του Λιμανιού Ερμιόνης, τα ρηχά νερά του ορμίσκου της Κάπαρης, δεν είναι κατάλληλα για να τροφοδοτούν μία μονάδα αφαλάτωσης, γιατί θα της δημιουργούν συνεχώς λειτουργικά προβλήματα.

Το ουσιαστικό πρόβλημα, ο «δαίμονας» της αφαλάτωσης, είναι η

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας Βράβευση Εισακτέων και έκθεση φωτογραφιών αρχείου στη Δ.Κ. Ερμιόνης

Την Κυριακή 6 Ιανουαρίου στις 11:30 π.μ., μετά το έθιμο του «Γιάλα-Γιάλα» στο Δημαρχείο Ερμιόνης θα γίνει η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας και θα ακολουθήσει η βράβευση εκ μέρους του Δήμου Ερμιονίδας των μαθητών και μαθητριών του Γενικού Λυκείου Ερμιόνης που εισήχθησαν το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Καλούνται όλοι οι δημότες και δημότισσες, οι μαθητές και οι οικογένειές τους να παραστούν στην σεμνή αυτή τελετή και να τιμήσουν όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των παιδιών μας.
Παράλληλα θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του αρχείου του πρώην Δήμου Ερμιόνης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ

Παραμύθι

Τα συναισθήματα του ανθρώπου 

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikIESvF-qXuV9C5eKmuzBe6l4p4v_ZDrsLtwhLC1Crv5oPaKOcqkaXtbguyVEv4_tC5qTv24lBD7cGo_98Yy4CDZ7T6btnyf0nzJyDWg6kA_TZpONgcij6mwv1lJJUz3csGI4Vki5aFZsl/s1600/%25CE%259A%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2595%25CE%259A%25CE%259B%25CE%2591.jpg

Μια μέρα συγκεντρώθηκαν σε κάποιο μέρος της γης όλα τα συναισθήματα και όλες οι αξίες του ανθρώπου.

Η Τρέλα αφού συστήθηκε 3 φορές στην Ανία της πρότεινε να παίξουν κρυφτό.
Το Ενδιαφέρον σήκωσε το φρύδι και περίμενε να ακούσει ενώ η Περιέργεια χωρίς να μπορεί να κρατηθεί ρώτησε: «Τι είναι το κρυφτό;».
Ο Ενθουσιασμός άρχισε να χορεύει παρέα με την Ευφορία και η Χαρά άρχισε να πηδάει πάνω κάτω για να καταφέρει να πείσει το Δίλημμα και την Απάθεια -την οποία δεν την ενδιάφερε ποτέ τίποτα- να παίξουν κι αυτοί.
Αλλά υπήρχαν πολλοί που δεν ήθελαν να παίξουν:
Η Αλήθεια δεν ήθελε να παίξει γιατί ήξερε ότι ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα την αποκάλυπταν, η Υπεροψία έβρισκε το παιχνίδι χαζό και ο Άνανδρος δεν ήθελε να ρισκάρει.

«Ένα, δύο, τρία» άρχισε να μετράει η Τρέλα.

Η πρώτη που κρύφτηκε ήταν η Τεμπελιά. Μιας και βαριόταν κρύφτηκε στον πρώτο βράχο που συνάντησε.
Η Πίστη πέταξε στους ουρανούς και η Ζήλια κρύφτηκε στην σκιά του Θριάμβου ο oποίος με την δύναμη του κατάφερε να σκαρφαλώσει στο πιο ψηλό δέντρο.
Η Γεναιοδωρία δεν μπορούσε να κρυφτεί γιατί κάθε μέρος που έβρισκε της φαινόταν υπέροχο μέρος για να κρυφτεί κάποιος άλλος φίλος της οπότε την άφηνε ελεύθερη. Και έτσι η Γενναιοδωρία κρύφτηκε σε μια ηλιαχτίδα.
Ο Εγωισμός αντιθέτως βρήκε αμέσως κρυψώνα ένα καλά κρυμμένο και βολικό μέρος μόνο για αυτόν.
Το Ψέμα πήγε και κρύφτηκε στον πάτο του ωκεανού.
Το Πάθος και το Πόθος κρύφτηκαν μέσα σε ένα ηφαίστειο.
Ο Έρωτας δεν είχε βρει ακόμη κάπου να κρυφτεί. Έβρισκε όλες τις κρυψώνες πιασμένες, ώσπου βρήκε ένα θάμνο από τριαντάφυλλα και κρύφτηκε εκεί.

"….1000" μέτρησε η Τρέλα και άρχισε να ψάχνει.

Την πρώτη που βρήκε ήταν η Τεμπελιά αφού δεν είχε κρυφτεί και πολύ  μακριά.
Μετά βρήκε την Πίστη που μίλαγε στον ουρανό με τον Θεό για θεολογία.
Ένιωσε τον «ρυθμό» του Πόθου και του Πάθους στο βάθος του ηφαιστείου και αφού βρήκε την Ζήλια δεν ήταν καθόλου δύσκολο να βρει και τον Θρίαμβο.
Βρήκε πολύ εύκολα το Δίλημμα που δεν είχε ακόμη αποφασίσει που να κρυφτεί.
Σιγά σιγά τους βρήκε όλους εκτός από τον Έρωτα.
Η Τρέλα έψαχνε παντού, πίσω από κάθε δένδρο, κάτω από κάθε πέτρα, σε κάθε κορφή βουνού, μα τίποτα.
Όταν ήταν σχεδόν έτοιμη να τα παρατήσει βρήκε ένα θάμνο από τριαντάφυλλα και άρχισε να τον κουνάει νευρικά ώσπου άκουσε ένα βογγητό πόνου.
Ήταν ο Έρωτας που τα αγκάθια από τα τριαντάφυλλα του είχαν πλήγωσει τα μάτια.
Η Τρέλα δεν ήξερε πως να επανορθώσει, έκλαιγε, ζήταγε συγνώμη και στο τέλος υποσχέθηκε να γίνει ο οδηγός του Έρωτα.

Κι έτσι από τότε ο Έρωτας είναι πάντα τυφλός και η Τρέλα πάντα τον συνοδεύει. 
 
antikleidi

Αργολίδα, υπάλληλος της πολεοδομίας με το 1 εκατ. ευρώ

Το θέμα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της πολεοδομίας, ο οποίος μάλιστα δήλωνε χαμηλά εισοδήματα και βρέθηκε με ένα εκατομμύριο ευρώ στο λογαριασμό του, είναι γνωστό στους... "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" στο νομό μας. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από κάτοικους για φαινόμενα διαφθοράς στη πολεοδομία. Οι καταγγελίες μάλιστα είχαν φτάσει και στον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τις συχνές επισκέψεις του στο Ναύπλιο. Όπως ανέφερε το Mega στο κεντρικό του δελτίο, το ΣΔΟΕ έκανε έλεγχο στο πόθεν έσχες του υπαλλήλου σε βάθος δεκαετίας, απο τον οποίο προέκυψε στην κατοχή του ποσό ύψους 924.369 ευρώ που κλήθηκε να δικαιολογήσει αλλά δεν δεν μπόρεσε.

Πιο συγκεκριμένα ο υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι μεγάλο μέρος τους προήλθε από οικονομικές διευκολύνσεις που είχε κάνει σε φίλους του. Μάλιστα, πολλοί πήγαν σε συμβολαιογράφο και κατέθεσαν ενόρκως επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς του. Στη συνέχεια όμως αποκαλύφθηκε οτι οι περισσότεροι από τους “φίλους” ήταν εργολάβοι ή είχαν συναλλαγές με την πολεοδομία.

Το ΣΔΟΕ διαβίβασε το πόρισμά του στον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος άσκησε πειθαρχική δίωξη στον υπάλληλο και έστειλε την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Το ΣΔΟΕ συνεχίζει τους ελέγχους στη συγκεκριμένη πολεοδομία ενώ ψάχνει, με βάση καταγγελίες, και δεκάδες άλλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται διευθυντές πολεοδομιών, νοσοκομείων και αιρετοί
πηγή 

Τραυματισμένη Γερακίνα βρέθηκε από πολίτη στο Ναύπλιο.

Πληγωμένο Γεράκι παραδόθηκε από πολίτη που το βρήκε τραυματισμένο,  στην πυροσβεστική υπηρεσία Ναυπλίου. Οι πυροσβέστες που το περιέθαλψαν, του έδωσαν με σύριγγα ζαχαρόνερο και στη συνέχεια έγινε επικοινωνία με το κέντρο περίθαλψης άγριων πτηνών στην Αίγινα για την μεταφορά του.
Το άτυχο πτηνό, φέρει τραύματα από σκάγια στο αριστερό πλευρό του ενώ φαίνεται να έχει προκληθεί ζημιά και στο αριστερό του μάτι. Έγιναν προσπάθειες από το προσωπικό (πολιτικό και ένστολο) της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ναυπλίου για την αποφυγή αφυδάτωσης και τροφοπενίας. Το πτηνό ανήκει στην Τάξη των Ιερακόμορφων (Falconiformes). Πρόκειται για νεαρό άτομο "Γερακίνας" (Buteo buteo) ένα από τα πιο τυπικά αρπακτικά της πατρίδας μας.
Δεν είναι πολύ ευκίνητη και γι’ αυτό περνά πολλές ώρες καθισμένη σε στύλους , δέντρα, οι βράχους ψάχνοντας επίμονα την λεία της.Πολύ συχνά τη βλέπουμε σε αγροτικές περιοχές , καθώς προτιμά να τρέφεται με ποντικούς. Το πουλί αυτό παίζει ένα ιδιαίτερα ευεργετικό ρόλο για τους αγρότες καθώς τρέφεται με μεγάλες ποσότητες ποντικιών που λυμαίνονται τις καλλιέργειες.Το είδος αυτό ζει περίπου 25 χρόνια.
Φωλιάζει σε ψηλά δέντρα διατηρώντας πολλές φωλιές σε μία περιοχή τις οποίες χρησιμοποιεί εναλλάξ κάθε χρόνο . Τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου γεννά 2-4 αυγά.
BOUGIOTIS
 argoliki

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Πρόσκληση του Ναυταθλητικού Ομίλου Ερμιόνης


Κραυγή γυναικών

Της Μαριας Kατσουνακη
Λες και το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον των γυναικών στο τέλος του χρόνου. Πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι οι σελίδες των εφημερίδων γέμισαν τις τελευταίες ημέρες με αποτρόπαιες πράξεις, με θύματα γυναίκες. Στην Ελλάδα, στην Ξάνθη, 34χρονη δολοφονήθηκε στυγερά, από νεαρό σεσημασμένο βιαστή. Στην Ινδία, στο κρατίδιο Πουντζάμπ, 17χρονη, θύμα ομαδικού βιασμού, αυτοκτόνησε καταπίνοντας δηλητήριο μετά τις πιέσεις αστυνομικού να αποσύρει τη μήνυσή της και να παντρευτεί έναν από τους θύτες της. H 23χρονη φοιτήτρια έχασε τη μάχη με τον θάνατο ύστερα από τον ομαδικό βιασμό της σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί.
Σε άλλο σημείο του πλανήτη, στην πλατεία Ταχρίρ, τις ίδιες περίπου ώρες, Αιγύπτιες διαδηλώτριες κόβουν τα μαλλιά τους, διαμαρτυρόμενες κατά του νέου Συντάγματος, με το οποίο επιβάλλεται συγκεκαλυμμένα ο ισλαμικός νόμος. Στο Ιράν, ο Αχμαντινετζάντ, καθαιρεί τη μόνη γυναίκα υπουργό της κυβέρνησής του, στον τομέα της Υγείας, γιατί άσκησε κριτική στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μην συμπεριλάβει την εισαγωγή φαρμάκων στον προϋπολογισμό της.
Και να θέλει κανείς να αποστρέψει το βλέμμα του από τη φρίκη της Ινδίας, οι φωτογραφίες των γυναικών με τα πανό στους δρόμους της Βομβάης, επαναφέρουν το θέμα με ένταση: «σταματήστε τη βία εναντίον των γυναικών». Η εξουσία αδυνατεί

Αντί συναγερμού

 Ταμπέλες που παρακαλούν τους κλέφτες να μη σπάσουν τα σπίτια τους, έβαλαν  κάτοικοι σε απόγνωση από τις συνεχόμενε κλοπές, στον κάμπο της Ερμιόνης..

Βροχή Τετραντίδων 3-4 Ιανουαρίου 2013


Οι Τετραντίδες κορυφώνονται το διήμερο 3-4 Ιανουαρίου. Παίρνουν το όνομά τους από τον παλαιό αστερισμό του Τετράντα, όπου βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο τους, που σήμερα ανήκει στον αστερισμό του Βοώτη.

Το ακτινοβόλο σημείο θα ανατείλει μεταμεσονύχτια, το ίδιο θα κάνει όμως και η Σελήνη στο τελευταίο τέταρτο η οποία θα είναι κοντά και αναμφίβολα θα περιορίσει τον αριθμό των ορατών διαττόντων. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι διάττοντες θα είναι ορατοί τα ξημερώματα και αφού το ακτινοβόλο σημείο έχει ανέβει ψηλά.

Δυστυχώς το μέγιστο υπολογίζεται να πέσει το μεσημέρι ώρα Ελλάδας στις 3 Ιανουαρίου και συνεπώς μάλλον θα χάσουμε τη σύντομη κορύφωση δραστηριότητας που είναι χαρακτηριστικό των Τετραντίδων και που τους κατατάσσουν στους πιο ενδιαφέροντες διάττοντες του έτους. 

Φυσικά, μικρότερη δραστηριότητα θα είναι ορατή τα ξημερώματα τόσο της Πέμπτης όσο και της Παρασκευής.

Υπολογίζουμε έως 120 μετέωρα την ώρα, αλλά μπορεί να είναι απο 60 έως 200/ώρα!!!
Θα πέφτουν περίπου με 41km/s (147600 km/h).
Είναι ισάξιοι των Διδυμίδων που είδαμε τον Δεκέμβρη (και πολύ καλύτεροι απο τους Περσίδες οι οποίοι θα πέσουν με Πανσέληνο),

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Αφαλάτωση και ωραίες εκθέσεις ιδεών περί υδάτων και υδροφορέων

Του Βασίλη Γκάτσου
΄΄ “Αποδαιμονοποίηση΄΄ της μεθόδου της αφαλάτωσης, η οποία θα γίνει σε 3 μονάδες, (Κοιλάδα, Πορτοχέλι, Ερμιόνη), μικρής σχετικά δυναμικότητας (έως 5000m3 περίπου ημερησίως), με πλήρη σεβασμό προς το περιβάλλον, σε συνδυασμό και συνεργασία με τις άλλες πηγές εξεύρεσης και βελτίωσης του νερού. Και η ευθύνη θα ανήκει στο  Δήμο μας και η αφαλάτωση μαζί και με τις άλλες μεθόδους θα συνυπάρχουν και θα συνεισφέρουν στην εξασφάλιση νερού για τους Δημότες μας αλλά και για όλες τις παραγωγικές τάξεις και διαδικασίες της περιοχής μας.”
Το παραπάνω από την ανακοίνωση του αγαπητού Αντιδημάρχου που, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει αρμοδιότητα επί των υδάτων και των υδροφορέων.

Παρόλα αυτά η πολιτική την οποία τότε εφαρμόσαμε, για την επιστημονική και ορθολογική διαχείριση του νερού των δημοτικών γεωτρήσεων αλλά και όσων ο Δήμος ενοικίασε από ιδιώτες, σε συνδυασμό με τη μεταφορά νερού μέσω του λιμένος της Κοιλάδας στις δεξαμενές του λόφου της Αγίας Άννης έδωσε απτά και θετικά αποτελέσματα. Το υδατικό ισοζύγιο βελτιώθηκε με αποτέλεσμα, να βελτιωθεί σημαντικά και η ποιότητα του νερού. Μετά το 2007 όμως, που η πολιτική αυτή της διαχείρισης εγκαταλείφθηκε, η κατάσταση εξελίχθηκε δραματικά μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του φαινομένου της υφαλμύρωσης των υδροφορέων, ώστε σήμερα η αγωγιμότητα του νερού ιδιαίτερα στις κοινότητες Κρανιδίου, Πορτοχελίου και Κοιλάδας, να κυμαίνεται ανάλογα με την εποχή, από τις 6.000-10.000 μονάδες. Η διαρκώς αυξανόμενη άντληση και κατανάλωση νερού, λόγω αφενός μεν της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής (παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία κ.λ.π.) και αφετέρου της ανάπτυξης στη λείψυδρη Ερμιονίδα υδροβόρων καλλιεργειών,

'Οχι, κύριε Τατούλη,οι κλοπές στο Κάστρο δεν γίνονται από Ρομά

Διάβασα  ως αποδέκτης αλληλογραφίας το Δελτίο του Περιφερειάρχη κ.Τατούλη που αναφέρει επί λέξει:
Ζήτησα από τον Αρχηγό της αστυνομίας στην Πελοπόννησο να διαλυθούν όλοι οι υφιστάμενοι καταυλισμοί των ΡΟΜΑ στην Πελοπόννησο ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφερόμενος στα φαινόμενα λεηλασίας που παρατηρούνται. Διαφορετικά συνέχισε ο Πέτρος Τατούλης, η Περιφέρεια θα λάβει πολιτικές αποφάσεις αντιμέτρων στην κυβέρνηση εφόσον δεν ληφθούν οι αναγκαίες ενέργειες.
Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει στην Τρίπολη η διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος και η σύγκλιση διανθούς επιτροπής για την δημιουργία προγραμμάτων επανένταξης των ΡΟΜΑ με την συμμετοχή και της αρμόδιας Ευρωπαίας επιτρόπου.

Δεν μπορεί να επιμεριζόμαστε το κόστος καταστροφής της Περιφέρειας αφήνοντας τους ΡΟΜΑ να λεηλατούν τις αγροτικέ και τις μεταποιητικές επενδύσεις υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Η επένδυση φωτισμού μάλιστα της Ακροκορίνθου, ένα έργο κόστους 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ που υλοποιήθηκε επί Υπουργίας μου στο Υπουργείο Πολιτισμού έχει ολοκληρωτικά λεηλατηθεί από του ΡΟΜΑ. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραπέρα  την ιστορία αυτή κατέληξε ο Πέτρος Τατούλης.
(τα ορθογραφικά, γραμματικά και εκφραστικά λάθη τα άφησα ως έχουν,.Κρίμα για το γραφείο Περιφερειάρχη να επιδεικνύει τόση βιασύνη και προχειρότητα)
Πιστεύω πως ο κ. Τατούλης δεν γνωρίζει  την ακριβή κατάσταση στο Κάστρο του Ακροκορίνθου.
Επισκέπτομαι το Κάστρο εδώ και χρόνια και περπατώ στα μονοπάτια περιμετρικά με προτίμηση τη βόρια πλευρά και μετά λόγου γνώσης δηλώνω ότι:
Μετά τις φωτιές του 2007 η ΒΔ πλευρά δεν υπέστη ζημίες και συνεπώς δεν καταστράφηκε ο φωτισμός του κάστρου.Οι όποιες διαδόσεις περί ολικής καταστροφής δεν είναι αληθείς.Οι όποιες διαδόσεις περί κλοπής των καλωδίων από τους Ρομά στη ΒΔ πλευρά δεν είναι αληθείς.Λάθος ενημέρωση από τους συμβούλους του έχει ο κ.Τατούλης
Και τούτο διότι ο φωτισμός λειτούργησε ελλιπώς και μετά τις φωτιές  και επίσης διότι  η πρόσβαση είναι δύσκολη για κλοπές και η μεταφορά των υλικών εξ' ίσου δυσχερής.
Τον Απρίλιο του 2012 περπάτησα τη ΒΔ πλευρά και διαπίστωσα ότι όλες οι καλωδιώσεις και τα προστατευτικά φρεάτια ήταν στη θέση τους.Απόδειξη οι φωτογραφίες  μου :

ευχες για το 2013

Εύχομαι σε ολους σας το 2013 να περασετε ομορφα και αγαπημενοι. Ο ενας διπλα στον αλλο γινονται αλυσιδα χαρας.
 Μαιρη Φασιλη



Ας μην ξεχνάμε πως το όμορφο παρελθόν, αποτελεί πάντα ένα καταφύγιο για το μέλλον!
Ο νέος χρόνος έρχεται και εμείς επιλέγουμε 12 τραγούδια χαρισμένα σε εσάς, μέσα από τον αθάνατο παλιό Ελληνικό κινηματογράφο και τους εκπροσώπους των ζωδίων του.

για τους καρτερικούς

ΔΕ ΦΤΟΥΡΑΕΙ

όχι
οι καλές προθέσεις δεν φτάνουν
και να τις τεντώσεις
και να τις ξεχειλώσεις
κι αγανά να τις απλώσεις
και καλολογικά στοιχεία να τις μπουκώσεις
κι αληθοφανή πρωτεία να τις δώσεις
και δανεικές να συμπληρώσεις...
οχι
δε φτάνουν

ίσαμε να γίνουμε ένα

ένα
κι
ένα
θα παραμένουμε
μέχρι να κουραστεί το κι να περιμένει
όσα του ΄ταξες
και ξεσπάσει σε μένα
για τα πολλά καθόλου
και τα μεγάλα τίποτα
τα λίγα θα
και τα μικρά κάτι

να κοιτάμε μπροστά ...

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
Ευχές Πρωτοχρονιάς

 Μαρία Λασσιθιωτάκη, Ψυχολόγος
Googlάροντας με πρόθεση να βρω όμορφες ευχές για τον καινούριο χρόνο ανακάλυψα ότι οι περισσότερο κλασσικές για υγεία, μακροζωία, κέρδη χωρίς ζημιές και χαρές χωρίς πόνους κρύβουν ένα διαρκές …υπονοούμενο:
ο παλιός ο χρόνος, αν δεν ήταν ακριβώς να πάει και να μη γυρίσει, δεν αποδείχθηκε και τόσο γενναιόδωρος. Κάπου την έκανε την… ζαβολιά του.


Δηλαδή; Η μοίρα τιμωρεί και η μοίρα χαρίζει τις χαρές;
Και είναι.. αγιάτρευτες οι πληγές του παρελθόντος;
Οι Ρωμαίοι το ισχυρίζονταν από τότε:
« η μοίρα οδηγεί αυτούς που την δέχονται και σέρνει αυτούς που την αρνούνται» (Dacunt fata volentem , nolentem trafunt),
αλλά ευτυχώς οι Ελληνες το πήραμε αλλιώς:
“Ο άνθρωπος μέτοχός εστι του αγαθού της μοίρας” Πλάτωνας
( Στα λόγια δεν παιζόμαστε!! )


Πάντως η μοίρα και ό,τι αυτή επιφύλαξε στο παρελθόν δεν είναι ένα καλό παρατηρητήριο ζωής . Κάκιστρο είναι!
Εμείς δεν έχουμε καμιά, έτσι μια τόση δα, ευθύνη;
Δεν μπορούμε να στείλουμε μια ευχή πιο εύκολη να συμβεί, νάναι λιγάκι του …χεριού μας;


Και επί τη ευκαιρία ο επιμένων δεν νικά πάντα, νίκησε μερικές

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Αλιβάνιστος: 2012 έτος γυναίκας για την Ερμιόνη.

ΕΚ ΓΥΝΑΙΚΟΣ ΤΑ ΚΡΕΙΤΩ
  2012 έτος  γυναίκας για την Ερμιόνη.    
Όση περηφάνια αντλούν οι Έλληνες από το μολών λαβε του Λεωνίδα,  στον απόγονο του Ναβουχοδονόσωρ, άλλη τόση αντλούν οι Ερμιονίτισες από την αξιοπρεπή απάντηση της κας Αργυρός Κριτικού, προς τον Ιουδαϊστή  εξουσιαστή, ιεροκήρυκα Νικόδημο, όταν  του είπε εν ώρα κηρύγματος ότι και εσείς να <<σέβεστε τις παραδόσεις μας>>.Και όταν  οι γυναίκες  ελάλησαν, οι άνδρες  σηγάτωσαν!!! 
Κυρία Παρασκευή Σκούρτη, η μόνη γυναίκα σύμβουλος της κοινότητος Ερμιόνης, που τιμώντας τον όρκο της αρνήθηκε να ξεπουλήσει δημόσια περιουσία στους εκπροσώπους  τουΚυρίου,για μια χούφτα δόλιων Αβρααμικών ψήφων.Η γυναίκα, που άνοιξε την πόρτα της αιωνίας μνήμης στους πατέρες μας, σφουγγαράδες της Ερμιόνης, περιγράφοντας τη ζωή τους, στο βιβλίο της < Σφουγγαράδες της Ερμιόνης>.
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης. Μια ομάδα γυναικών της Ερμιόνης, που τόλμησε να  διεκδικήσει με παρρησία τη θέση της, σε μια μεσαιωνική κοινωνία, που τα δικαιώματα της γυναίκας αμφισβητήθηκαν δημοσίως εις τον παρόντα χρόνο, χωρίς να αντιδράσουν οι εκφραστές του Συντάγματος της Ελλάδας.  Ο  κύβος  έρρίφθη.

                                           Καλή  Χρονιά
                             

Να τα αφήσει όπως είναι.

Μη φέρεις τίποτα
 
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΥΧΕΤΗΡΙΕΣ κάρτες και όλες γράφουν
«Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και χαρά
και το Νέον Έτος να σας φέρει ό,τι επιθυμείτε».
 
Δεν θέλω να μου φέρει τίποτα ο Νέος Χρόνος
που λήγει στο γρουσούζικο 13.
Δεν θέλω να μου φέρει τίποτα,
αλλά θέλω να μη μου πάρει από αυτά που έχω.
Να τα αφήσει όπως είναι.
Πρωτίστως, να μη μου πάρει τη ζωή μου κι ας στεναχωρηθεί ο Λοβέρδος που δεν θα πεθάνω και θα συνεχίσω να διεκδικώ μια σύνταξη από τον ΟΑΕΕ.
 
Να μη μου πάρει ίχνος από την υγεία που έχω.
Όση έχω. Το λέω επειδή πολλές αρρώστιες σούρνονται.
Μην καταντήσω σαν τη βαριά ασθενούσα οικονομία μας και να περιμένω γιατρειά από την τρόικα και τον κομπογιαννίτη Στουρνάρα!
 
Δεν θέλω να μου πάρει ούτε ένα δράμι από το μυαλό μου.
Μπορεί να μην τα ’χω τετρακόσια, αλλά όσα έχω, θέλω να μου μείνουνε.
Μη φτάσω να βγαίνω σε τηλεοπτικά παράθυρα και να συνομιλώ με τον Άδωνη, τον Σταμούλη και την κυρία Τζάκρη.
 
Του το ξαναλέω του Καινούριου Χρόνου:
Δεν θέλω να μου φέρει οτιδήποτε,
αλλά του ζητώ να μη μου πάρει κάτι από αυτά που μου έχουν μείνει.
 
Δεν του ζητώ, όμως, να μην πάρει τα χρήματά μου, καθότι αυτά θα τα πάρει, ούτως ή άλλως, το ανάλγητο κράτος.
Ειδικώς τώρα που έχουμε καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο και τον Μάρτιο θα έχουμε ένα πιο καινούργιο και ολοκληρωμένο τέτοιο, και να ήθελε ο νέος χρόνος να μου πάρει χρήματα για την πάρτη του, δεν θα μπορέσει. Με τα ΕΤΑΚ τριών χρόνων, που θα έρθουν συντόμως, με το χαράτσι ενσωματωμένο στον κατά 11% ακριβότερο λογαριασμό της ΔΕΗ, με την κατάργηση του αφορολογήτου και με ό,τι άλλο θα σκεφτεί μέχρι τον Μάρτιο το σπινθηρίζον μυαλό του διορισμένου -και όχι εκλεγμένου- κυρίου Μαυραγάνη, δεν θα έχει μείνει φράγκο.
 
Παρ’ όλα αυτά,
σας εύχομαι να έχετε έναν υπέροχο Νέο Χρόνο, να είστε αισιόδοξοι,
περιμένοντας την ανάπτυξη που υπόσχεται η τριολέ κυβέρνηση του τόπου μας,
και να ζήσουμε, όλοι, να υποδεχτούμε και το 2014!
 
Καλή Χρονιά,
είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ, αδέλφια Έλληνες.
 
Γιάννης Καλαμίτσης

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Επειδή όλα δεν γυρνάνε γύρω μας..
Ανδρομέδα 
(πηγή φωτ:astronomy)

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης) Πλανητάριο

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου

  • Αφού γιορτάσετε τον ερχομό του νέου έτους τα μεσάνυχτα, βγείτε έξω και κοιτάξτε το σκοτεινό ουρανό. Το φωτεινό φεγγάρι θα λάμπει στα νοτιοανατολικά, με τον Βασιλίσκο στα αριστερά του. Στα νότια είναι ο Σείριος στο μεγαλύτερο ύψος του, με τον Ωρίωνα πάνω δεξιά του και το τρίγωνο από τον Δία, τον Αλντεμπαράν και τις Πλειάδες πιο μακριά, γυρισμένο σε μια θέση διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε το βράδυ. Πάνω αριστερά του Σείριου είναι ο Προκύων.
  • Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:33 π.μ της Τρίτης. 

Τρίτη, 1 Ιανουαρίου
  • Οι δύο σπουδαιότεροι αστεροειδείς, η Δήμητρα (Ceres) και η Εστία (Vesta), εξακολουθούν να είναι σε καλή θέση για παρατήρηση με κιάλια και έχουν μεγέθη 7,1 και 6,9 αντίστοιχα. Η Εστία  είναι κοντά στο Δία και τον Αλντεμπαράν, ενώ η Δήμητρα είναι ανάμεσα στα κέρατα του Ταύρου, όχι πολύ μακριά. Δείτε αναλυτικό χάρτη με τις θέσεις τους εδώ: http://media.skyandtelescope.com/documents/WEB_Dec12_CeresVesta.pdf
  • Η Γη απόψε φτάνει σε περιήλιο, στο πλησιέστερο σημείο της από τον ήλιο κατά τη διάρκεια

Τα σημαντικότερα επιτεύγματα για το 2012

 

Για άλλη μια φορά οι συντάκτες της επιθεώρησης «Science» επέλεξαν τα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα της χρονιάς που σε λίγο θα μας αφήσει, όπως αυτά παρουσιάστηκαν μέσα από δημοσιεύσεις στις σελίδες της έγκριτης επιθεώρησης.
Ο «πρωταγωνιστής» της καθιερωμένης λίστας των 10 θέσεων ήταν μάλλον αναμενόμενος: πρόκειται για το μποζόνιο Χιγκς η ύπαρξη του οποίου προβλέφθηκε θεωρητικώς πριν από περισσότερο από 40 χρόνια από τον Πίτερ Χιγκς αλλά τον περασμένο Ιούλιο επιστήμονες ανέφεραν ότι αυτή η θεωρία μάλλον έγινε… πράξη. Το θεμελιώδες αυτό σωματίδιο το οποίο πιθανότατα «συνέλαβαν» οι ερευνητές εκτιμάται ότι «κρατά» το κλειδί στην ερώτηση σχετικά με το γιατί τα στοιχειώδη σωματίδια έχουν μάζες.
Iδού λοιπόν η διάσημη πλέον κατάταξη των επιστημονικών επιτευγμάτων της χρονιάς μέσα από τα μάτια των συντακτών του «Science».
1. Επίτευγμα της χρονιάς: Το μποζόνιο Χιγκς
Χρειάστηκε να περιμένουμε περίπου μισό αιώνα μέχρι να κατασκευαστεί το γιγάντιο μηχάνημα που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σχετικά με την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς. Ωστόσο τον περασμένο Ιούλιο φαίνεται ότι έφτασε η στιγμή: επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν πως είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν «κάτι που μοιάζει με το Χιγκς», το σωματίδιο που θα επιβεβαιώσει ότι γνωρίζουμε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.
Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι του CMS και του ATLAS, των δύο πειραμάτων που διεξάγονται για τον εντοπισμό του μποζονίου Χιγκς, ανακοίνωσαν ότι το επίπεδο βεβαιότητας που πέτυχαν αντιστοιχεί σε ανακάλυψη νέου σωματιδίου, το οποίο είναι συμβατό με τη θεωρία του Πίτερ Χιγκς.
Για να γίνει επισήμως δεκτή η ανακάλυψη, οι ερευνητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σωματίδιο συμπεριφέρεται όπως το Χιγκς. Επιπλέον, το επίπεδο βεβαιότητας για τον εντοπισμό του σωματιδίου πρέπει να φτάνει τα 5 σίγμα, κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα να οφείλονται σε λάθος οι παρατηρήσεις είναι μόλις 0,00006%.
«Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά αλλά το σήμα των 5 σίγμα που βλέπουμε στα 125 GeV είναι δραματικό. Πρόκειται όντως για νέο σωματίδιο» ανακοίνωσε τον Ιούλιο ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος του CMS.
Ακόμα πιο σαφής ήταν η Φαμπιόλα Τζιανότι, εκπρόσωπος του ATLAS: «Βλέπουμε στα δεδομένα μας ξεκάθαρα ίχνη ενός νέου σωματιδίου, στο επίπεδο των πέντε σίγμα, σε μια περιοχή μάζας γύρω στα 126 GeV» είπε.
Το GeV (γιγαηλεκτονιοβόλτ) είναι μονάδα μέτρησης της μάζας και της ενέργειας. Με μάζα 126 GeV, το Χιγκς είναι περίπου 130 φορές βαρύτερο από το πρωτόνιο στον πυρήνα των ατόμων.
Στην ιστορική παρουσίαση του CERN πριν από περίπου πέντε μήνες ήταν παρόντες ο βρετανός Πίτερ Χιγκς και άλλοι επιστήμονες που βοήθησαν στη διατύπωση της θεωρίας για τον μηχανισμό
του Χιγκς στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
«Ποτέ δεν περίμενα ότι αυτό θα συνέβαινε όσο ζω και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει μια σαμπάνια στο ψυγείο» δήλωσε τότε ο 83χρονος Χιγκς.
Εφόσον επιβεβαιωθεί οριστικά η ανακάλυψη, ο πειραματικός άθλος θα επιστεγάσει το λεγόμενο Καθιερωμένο Μοντέλο, το θεωρητικό οικοδόμημα που αναπτύχθηκε τον περασμένο αιώνα και συγκεντρώνει όλες τις γνώσεις των φυσικών για τα στοιχειώδη συστατικά του Σύμπαντος.
Σημειώνεται πάντως ότι θεωρητικώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε να μην είναι το Χιγκς. Σε αυτή την περίπτωση, οι θεωρητικοί φυσικοί θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν, πιθανώς εκ βάθρων, το αγαπημένο τους Καθιερωμένο Μοντέλο, δηλαδή τις εξισώσεις που περιγράφουν τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά των υποατομικών σωματιδίων.
Οι επιλαχόντες
2. Το γονιδίωμα του μακρινού μας εξαδέλφου

Μέσα στο 2012 γερμανοί επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα το γονιδίωμα ενός εξαφανισμένου είδους, του ανθρώπου του Ντενίσοβα. Πρόκειται για ένα είδος που ζούσε στη Σιβηρία και ήταν συγγενικό των σύγχρονων ανθρώπων – οι Ντενίσοβα ήταν μάλιστα ακόμη πιο στενοί συγγενείς των Νεάντερταλ.
Το «διάβασμα» της γενετικής αλληλουχίας του μυστηριώδους είδους επετεύχθη μέσω της ανάλυσης του απολιθώματος ενός δακτύλου αλλά και ενός δοντιού που εντοπίστηκαν σε ένα σπήλαιο στη Ντενίσοβα της νότιας Σιβηρίας.
Οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβα θεωρούνται οι στενότεροι εξαφανισμένοι συγγενείς του σύγχρονου ανθρώπου. Οι επιστήμονες ήδη ερευνούν το γονιδίωμα των Ντενίσοβα για να συμπεράνουν ποια ακριβώς γονίδια του ανθρωπίνου γονιδιώματος προέρχονται από το DNA των μακρινών αυτών εξαδέλφων μας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο παλαιογενετιστή Σβάντε Πάαμπο του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας δημοσίευσαν την ανάλυση του αρχαίου DNA για να επιτρέψουν στους συναδέλφους τους να «κατεβάσουν» δωρεάν το γονιδίωμα, ώστε να το μελετήσουν αποτελεσματικότερα.

Τις καλύτερες ευχές τις στέλνει η καρδιά


 «Τους μεγαλύτερους στόχους τους βάζει η ψυχή,
τα καλύτερα όνειρα τα δημιουργεί το μυαλό
και τις καλύτερες ευχές τις στέλνει η καρδιά».

 Χρόνια καλά!
«Μην προσθέτεις χρόνια στη ζωή σου,
πρόσθεσε ζωή στα χρόνια σου».                    

Καλή χρονιά!
με ένα ποίημα από το βιβλίο «ΠΟΙΗΣΕΙΣ» Της  ποιήτριας Αγανίκης Μαζαράκη
γραμμένο το 1893.

 Ιωάννης Λακούτσης

Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Ο χρόνος φεύγει… φεύγομεν ταχείς κι ημείς μαζί του…
ριπτόμεθ’ ανεπιστρεπτεί ’ς την κάλπην των αιώνων,
χωρίς ποτέ του ρεύματος αυτού του ακρατήτου
τον ρουν, να ανακόψη τις και προς στιγμήν καν μόνον!

Εν άνθος εκ της νεαράς μορφής μας πάλιν πίπτει!
« βαδίζεται», λέγει η φωνή της αμειλίκτου μοίρας…
Το χθες ακόμη εύχαρι, αβρόν μας σώμα κύπτει
και ερχετ’ αδυσώπητον το παγετώδες γήρας!

Ω! πόσοι, πόσοι σήμερον το δάκρυ καταπίνουν
Και μειδιούν μη τους ιδή η κακοδαίμων μοίρα…
Εν ω πικρίας δάκρυα εις την ψυχήν των χύνουν
και ρίπτοντα εις της ζωής τον φοβερόν κρατήρα!!

Ο χρόνος φεύγει…έκλεισε το έτος την πορείαν,
ωραίος λάμπει ήλιος, του έτους ειν’ η πρώτη
βλέπω παντού αθύρματα, ανθοδεσμών σωρείαν,
παντού, παντού ακούονται συρίγματα και κρότοι.

Ω! πόσοι, πόσοι ευτυχείς ηδύναντο να γίνουν,
χωρίς να χάσουν τίποτε ν’ακούσουν ευλογίας
κι όμως εις ματαιότητας τα πλούτη αυτών χύνουν
μη εννοούντες τας ευχάς ευγνώμονος καρδίας.

Το κάλλος φεύγει! Άστατος ο πλούτος μη δεν είναι;
Την δόξαν φθόνου άκανθα μήπως δεν περιβάλλει;
Ω! μόναι αναφαίρετοι ειν’ οι στιγμαί  εκείναι
καθ’ ας άνθος πλησίον μας ευγνωμοσύνης θάλλει.

Αυτό μας μένει! Εν προς εν τα πάθη μη δεν σβύνουν;
ας ανοιχθεί η καρδία μας στον κόσμον ευρυτάτη
τα πάντα ανεπιστρεπτεί μαραίνονται και φθίνουν
ας είναι όλη η ζωή αγάπη υπερτάτη.
                           Αγανίκη Μαζαράκη

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Γούρι είναι κάθε καλό που γεννιέται ή ξαναγεννιέται


Γούρι είναι
κάθε καλό που γεννιέται ή ξαναγεννιέται
                                                              
                        της Μυρσίνης Σαμαρά
                            
Έκλεισε άλλος ένας χρόνος δύσκολος και δύσβατος. Ακούσαμε για καινούργια μέτρα, τα βιώσαμε βλέποντας εισοδήματα και αποκτήματα να μειώνονται, να χάνονται  και μαζί να καταρρέουν το παρόν και το μέλλον της ζωής όπως την είχαμε μάθει και την πορευόμασταν, σαν να ήταν χτίσματα στην άμμο. Νιώσαμε τη συλλογική ενοχή που μας εξαπέλυσαν ως κατηγορία, την υπομείναμε  αιφνιδιασμένοι αλλά στη συνέχεια με ψυχραιμία την αποποιηθήκαμε  όσοι βλέποντας τους εαυτούς μας νεόπτωχους και άστεγους από σπίτια, όνειρα και εργασία, καταλάβαμε πως ήταν  από τη μια παγίδα συγκάλυψης καταχρήσεων και από την άλλη παγίδα διασυρμού της χώρας μας.
Από τους συνανθρώπους μας, όσοι δεν άντεξαν τα αδιέξοδα, απροετοίμαστοι παραλογίστηκαν και έδωσαν, δυστυχώς, τέλος στη ζωή τους. Άλλοι πήραν το δρόμο της φυγής, του νέου ξεριζωμού, μακριά από σπίτια και εθνικά σύνορα, για να ζήσουν καλύτερες ημέρες. Άλλοι έσφιξαν τις γροθιές τους και είπαν, δεν είμαστε μόνοι μας. Σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, που έγινε ο πρώτος στόχος του οικονομικού κυκλώνα, θα βρούμε τρόπους να κρατήσουμε τη ζωή μας όρθια.
Ναι,  οι άνθρωποι θα την κρατήσουν όπως μπορούν και όπως μια εσωτερική φωνή τούς σπρώχνει να βγουν από τον περίκλειστο κόσμο της ατομικής ευδαιμονίας πρώτα και στη συνέχεια της δυστυχίας που  τους ξεφύτρωσε. Είπαν πως θα πάνε να συναντήσουν και τους άλλους, στα χωράφια και στ’ αμπέλια, στις πλατείες και τα πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα, στις συνάξεις για τις αποφάσεις των δήμων, στα θέατρα και τις δημοτικές βιβλιοθήκες, στα σχολεία και στις λέσχες ανάγνωσης, για να φτιάξουν καινούργιες συλλογικές δυνάμεις ενάντια σε κάθε είδους μέτρα παράλογα, αήθη και καταλυτικά του κοινωνικού κράτους. Είπαν πως θα υποστηρίξουν το δικαίωμα να έχουν δημιουργικά όνειρα και να οραματίζονται ένα μέλλον ανοιχτό στην πρόοδο και τη δικαιοσύνη, χωρίς να φύγουν από την Ελλάδα.
Μια κινέζικη παροιμία λέει:  
Όταν φυσάει  δυνατός άνεμος, άλλοι υψώνουν κάστρα
 και άλλοι φτιάχνουν ανεμόμυλους.
Και η δική μας παροιμία λέει: Όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς.
Με την κρίση και τα μνημόνια άνοιξαν δυο δρόμοι: Ο πολιτικός, όπου οι πολίτες παρακολουθώντας, σαν