Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΤΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ


Σε καθηλώνει..

Δελτίον Κρίσης

Δελτίον Κρίσης: 23.09.11  προτείνει  η Έλλη Βασιλάκη

Κάθε Παρασκευή, το Δελτίον Κρίσης του protagon.gr παρουσιάζει ένα απάνθισμα νέων και σχολίων από το ευρωπαϊκό/παγκόσμιο μέτωπο της Κρίσης. Προφανώς δεν καταφέρνει να καλύπτει όλα τα γεγονότα και όλες τις απόψεις. Αυτό που υπόσχεται είναι μια σύνοψη όσων διάβασα, είδα, (μερικές φορές) είπα ή άκουσα την εβδομάδα που πέρασε και τα οποία ίσως έχουν ενδιαφέρον για όσους παρακολουθούν την εξελισσόμενη Κρίση - ιδίως την Ευρωπαϊκή και διεθνή της διάσταση.
Το Δελτίον Κρίσης ξεκινά με ένα Θέμα της Εβδομάδας και κατόπιν ακολουθεί η επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ: Μαθήματα από την Ιρλανδία
Την περασμένη εβδομάδα βρισκόμουν στο Δουβλίνο, προσκαλεσμένος δύο πολιτικών κομμάτων (ένα αντιπολιτευόμενο, το Sinn Fein, και ένα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Labour Party) και ενός think tank (TASC). Η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι ιδιαίτερα καίρια για τον δημόσιο διάλογο εδώ στην Ελλάδα. Ο λόγος απλός: Το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του Μνημονίου-Μεσοπρόθεσμου είναι ότι η πολιτική αυτή απέτυχε επειδή το ελληνικό κράτος (πιεζόμενο από την ελληνική κοινωνία) δεν εφάρμοσε του συμφωνημένους όρους του Μνημονίου-Μεσοπρόθεσμου. "Αν είχαν", μας λένε, "εφαρμοστεί πιο

Νετρίνα ταχύτερα από το φως υποστηρίζουν ότι εντόπισαν επιστημόνες του CERN

Μία σημαντική και για την ώρα ανεξήγητη ανακάλυψη που, αν επαληθευτεί, μπορεί να ταράξει συθέμελα το οικοδόμημα της μοντέρνας φυσικής δηλώνει ότι έκανε ομάδα επιστημόνων που εργάζεται στο CERN.

Μετά από τρία χρόνια μετρήσεων κατέγραψαν νετρίνα που κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, το απόλυτο όριο ταχύτητας στο σύμπαν.

Τα νετρίνα είναι υποατομικά σωματίδια με ελάχιστη μάζα και μηδενικό φορτίο τα οποία δεν αλληλεπιδρούν σχεδόν καθόλου με άλλα σωματίδια. Κινούνται με την ταχύτητα του φωτός, δηλαδή 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, ενώ είναι επίσης δυνατόν να αλλάξουν αυθόρμητα από τον ένα τύπο στον άλλο.

Έτσι ένα νετρίνο, για παράδειγμα από τον Ήλιο μπορεί θεωρητικά να διασχίσει ολόκληρο τον πλανήτη χωρίς να προσκρούσει σε κανένα άτομο. Ωστόσο, μία τέτοια σύγκρουση δεν είναι εντελώς απίθανη και μπορεί να καταγραφεί.

Η ομάδα των επιστημόνων εξέπεμψε από το CERN μία δέσμη νετρίνων μ και μέτρησε πόσα νετρίνα τ έφτασαν στο ερευνητικό κέντρο του Γκραν Σάσο στην Ιταλία.

πάρ΄ το αλλιώς... !

Η κοινωνία μας με άλλο μάτι

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη

 
Ένα video διάρκειας 6 λεπτών
που πρέπει να μας προβληματίσει...


http://www.opusbou.com.ar/

 

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Χριστός και Παναγία...

Tου Παντελη Mπουκαλα
Οι σχέσεις του καθενός με τον Θεό του, είτε τον πίστεψε σε ώριμη ηλικία είτε κληρονόμησε την πίστη από το οικογενειακό και εθνικό περιβάλλον του, είναι προσωπική του υπόθεση· πιστεύει-δεν πιστεύει, είναι δικός του λογαριασμός, και όχι επιταγή προς εξαργύρωση. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όσον αφορά τον οικείο μας χριστιανισμό, που και την επί ματαίω λήψη του θεϊκού ονόματος απαγορεύει, αλλά και τις ελεημοσύνες και τις προσευχές «έμπροσθεν των ανθρώπων προς το θεαθήναι αυτοίς» καταδικάζει ρητά, θα περίμενε κανείς ότι το ναρκισσιστικά ή δημαγωγικά επιδεικνυόμενο θρησκευτικό φρόνημα θα προκαλούσε βαριά δυσφορία στο χριστεπώνυμο πλήρωμα και, ως εκ τούτου, θα αποθάρρυνε τους δημοσίως και θεατρικότατα σταυροκοπούμενους.
Δεν φαίνεται όμως να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Η πίστη, αυθεντική ή απλώς δηλούμενη, είναι κι αυτή ένα κομμάτι του πολιτικού παιγνίου και του τηλεοπτικώς καθοδηγούμενου σόου. Υπάρχουν έτσι ιεράρχες που συντάσσουν το κήρυγμά τους με την κάμερα κατά νουν και όχι τον πανεπόπτη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ 11η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 
 ΕΡΜΙΟΝΗΣ                                                 ΕΡΜΙΟΝΗ  23/09/2011
                                                                     ΑΡ. ΠΡΩΤ: 1070
                                    
 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Για την σύγκλιση του  Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας κατά τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3852/10
Προς :  Τον  κ. Δήμαρχο.
            Τους κ. Δημοτικούς Κοινοτικούς Συμβούλους Ερμιόνης.

Σας προσκαλώ σε έκτακτη συνεδρίαση που  θα γίνει  στο Δημοτικό Γραφείο Ερμιόνης την ημέρα  Τετάρτη 28/09/2011 και ώρα 19:30 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων, στα  παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.    Κατάρτιση Επιχειρησιακού και Τεχνικού Προγράμματος 2012 Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης.
2.    Αίτηση κ. Κουτρουμπή Ευαγγελίας.
3.    Αίτηση κ. Μερτύρη Σταματίου.
4.    Αίτηση κ. Ασπρούλη Μαρίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ

διαβάστε και αυτό

προτείνει ο εξάδερφος Αριστοτέλης Τέλης από το Άαχεν
Έλλη Βασιλάκη
Το εφιαλτικό σενάριο μιας στάσης πληρωμών
Του Πασχου Μανδραβελη
Ο κ. Ντομίνγο Καβάγιο ξέρει από κρίσεις. Ηταν υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής όταν γκρεμίστηκε η οικονομία της μεγάλης αυτής χώρας. Σε αντίθεση με όσα λένε διάφοροι εγχώριοι, αλλά και ξένοι «ειδήμονες», δήλωσε την περασμένη Κυριακή στην «Κ» ότι η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή και δεν μπορεί να γίνει Αργεντινή εξαιτίας μιας καθοριστικής διαφοράς: «την ύπαρξη κεντρικής τράπεζας, της ΕΚΤ, που μπορεί να λειτουργήσει ως “τελευταίο καταφύγιο” τόσο για τη χώρα μας όσο και γενικότερα για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης... Η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο και να διασφαλίσει ρευστότητα, παρέχοντας δηλαδή στην Ελλάδα τη στήριξη που δεν είχε η Αργεντινή όταν η σύνδεση του νομίσματός της με το δολάριο άρχισε να αποβαίνει εις βάρος της οικονομίας της».
Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Σώζεται ο Τιτανικός;», γράφει: «Λίγο μετά την κρίση του 2008, ξεκίνησε μια εκτενής φιλολογία για τις ομοιότητες Ελλάδας-Αργεντινής. Υπερπηδώντας τρεις θάλασσες, δύο ημισφαίρια και μια δεκαετία, οι περισσότεροι αναλυτές βιάζονταν να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι, αφού χρεοκόπησε η μία χώρα το 2001, θα χρεοκοπήσει και η άλλη». Ομως «στην Ελλάδα δεν υπάρχει

Δελτίο τύπου Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας


Δελτίο τύπου Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας
  
Την Τρίτη 23 Αυγούστου 2011 ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας, ιατρός κ. Βασίλειος Μπούρης συμμετείχε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α.) κατόπιν σχετικής Πρόσκλησης του Υφυπουργού κ. Μάρκου Μπόλαρη.

Στη συγκεκριμένη πολύωρη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Δ.Σ. όλων των Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ της χώρας (24). Στη συγκεκριμένη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γεν. Γραμματέας Πρόνοιας κ. Γεώργιος Κατριβάνος (Προεδρεύων) , ο έτερος Υφυπουργός Υ.Κ.Α κ. Τιμοσίδης κ.α.
Θέμα της σύσκεψης ήταν η συζήτηση για το Σχέδιο ανασυγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ) της χώρας.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

O tempora o mores

 Του Βασίλη Γκάτσου
Η αποστολή ανοικτής επιστολής προς τον σύντροφο (ή πάλαι ποτέ) δεν συγκίνησε κανέναν, πόσο μάλλον τον παραλήπτη.
Η υπουργοποίηση ενός πράγματι ικανού στελέχους του ΠΑΣΟΚ δεν αποδίδει, ως είναι άλλωστε φυσικό επί των ημερών μας, τίποτε στον δήμο μας. Λες και όφειλε.....
Τα δάνεια είναι κομμένα.
Τα χρέη, αυτά που ξέραμε όλοι.
Η Περιφέρεια και αυτή στα ίδια προβλήματα.
Ο Ανάβαλος και η Τσερτζελιά .......
Το σύνθετο βιολογικό Κρανιδίου, Πορτοχελίου, Κοιλάδας ......
Η γούβα του Κάμπου με τα λύματα και οι κατσίγαλοι.......
Οι εθελοντές που θα έμπαιναν στην υπηρεσία του δήμου, να σώσουν την κατάσταση......
Η σιγή ασυρμάτου που επεβλήθη χάριν της νεφελώδους συλλογικότητας..........
Η αριστεροειδής αφασία που μας περιτριγύριζε .......
Το πόθεν έσχες που ξεχάσαμε.....
Το όλα στο φως......
Το εγώ θα αλλάξω τον δήμο ......
Το δεν θα με αλλάξει ο δήμος.....
Τα κονδύλια και τα προγράμματα που θα.......
Το χωρίς προσόντα προσωπικό του Καλλικράτειου.....

"Την τύχη του κάθε λαός την κάνει μοναχός του..."

‘‘ Η ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;
Για ποια ελληνικότητα μιλούμε;
Για την αλλοτινή... του Μακρυγιάννη, του Σολωμού και των δημοτικών τραγουδιών;
Για τη δίσημη ρωμιοσύνη, όπως την ύμνησε ο Ρίτσος και τη σατίρισαν ο Παλαμάς, ο Σουρής και ο Βάρναλης;
Ή μήπως την τωρινή μας θλιβερή υπόσταση, που δεν θα τη χαρακτήριζα ούτε αίσθημα ούτε συνείδηση;

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.

Λαϊκά δίστιχα, όπως το κρητικό:
«Φρύγομαι και μαραίνομαι σαν την κομμένη βιόλα /
σαν όντε και σου θυμηθώ! Μα ίντα ξεχνώ σου κιόλα;»
ή μήπως το κυπριώτικο:
«Τον τόπον ‘που φιλιόμαστον θωρώ τον κ’ εννά σκάσω /
φαίνεσται μώππεσεν φιλίν και σκύβκω να το πιάσω».

Η υπέροχη εκδοχή του Έλληνα.

Είσαστε το κράτος του Ψωμιάδη

Κώστας Βαξεβάνης
Ο Μάκης Ψωμιάδης είναι και πάλι ελεύθερος. Περπατά με το πούρο του, και τινάζει τη στάχτη του, τις βρωμιές του πάνω στην ελληνική κοινωνία. Ελεύθερος. Η φράση του πριν μερικές μέρες, «είμαι πολιτικός κρατούμενος» δεν ήταν η μοναδική κοροϊδία. Σήμερα βγάζει τη γλώσσα απέναντι στη Δικαιοσύνη που τον υπηρέτησε όσο κανείς. Με εξαίρεση ίσως την ελληνική αστυνομία, από την οποία κατά καιρούς στρατολόγησε συνεργάτες και εξασφάλισε κάλυψη

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ

του Βασίλη Γκάτσου
Τι κάνεις σήμερα με 700 000 €;

Το σημερινό παράνομο μεροκάματο μεταναστών στην Ερμιονίδα είναι 30 €. Αν είναι καθημερινό και συνεχές πέφτει και στα 20 €. Λέμε παράνομο, όμως είναι μια κοινωνική πραγματικότητα. Παράνομο με τη λογική τη δική μας, θησαυρός με τη λογική του μετανάστη.
700 000 : 30 = 23 333 μεροκάματα μετανάστη. Δηλαδή αν ο μετανάστης απασχολείται 300 μέρες τον χρόνο, τότε έχουμε 77 μεροκάματα την ημέρα. Δηλαδή 77 μετανάστες μπορούν να εργάζονται καθημερινά, 6 μέρες την βδομάδα, 300 μέρες το χρόνο στη χωματερή του Σταυρού Διδύμων.
Δηλαδή μεταφέρεις εκεί τα ανακυκλώσιμα και στα διαχωρίζουν μπουκάλι προς μπουκάλι και κουτάκι προς κουτάκι και στα κάνουν και λουστρίνι. Μεταφέρεις εκεί τα μεικτά οικιακά και στα ξεχωρίζουν χαρτάκι το χαρτάκι, φασόλι το φασόλι, αλλού η αχλαδόφλουδα, αλλού η καρπουζόφλουδα. Που να πιάσουν μπάζα οι εθελοντές του Καλλικρατείου. Και κομπόστ σου

"...Με τη σιωπή τώρα όσο ποτέ φωναχτά..."

Ο Χρήστος Μιχαηλίδης ρωτάει τον Θοδωρή Γκόνη για την κρίση και το ξεπέρασμά της:
...Θα βγούμε απ' αυτήν; Και πώς;

Νομίζω πηγαίνοντας στο ραντεβού με το πρόβλημα.
Μη αποφεύγοντάς το.
Κρατώντας για ανθοδέσμη την εργασία μας, τη συνέπεια,
τη σιωπή τώρα όσο ποτέ φωναχτά,
την αγάπη για τον τόπο μας... 
 
("Κυρ. Ελευθεροτυπία", 7/8/2011)
 
Έλλη Βασιλάκη
 
 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ 20-9-2011

Ποδηλατοπορεία Κυριακή 25/9/2011 στο Ναύπλιο για την ημέρα της πόλης χωρίς αυτοκίνητο.
Στις 22 Σεπτεμβρίου  είναι η ευρωπαϊκή ημέρα της πόλης χωρίς αυτοκίνητο. Οι ποδηλάτες του Ναυπλίου δίνουν ραντεβού την Κυριακή 25/9/2001 στην Πλατειά Φιλελλήνων για μια ποδηλατοπορεία  στην πόλη του Ναυπλίου. Η συνάντηση είναι στις 11.00 π.μ. για να κάνουμε αισθητή την παρουσία του ποδήλατου σε όλη την πόλη.  Η σταθερή διεκδίκηση όλα αυτά τα χρόνια είναι η δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην πόλη του Ναυπλίου για την ασφαλή κίνηση  των

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Μια σουηδή δημοσιογράφος γράφει για την κρίση στην Ελλάδα

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών). 

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kajsa-ekis-ekman-nar-eurokostymen-inte-passar 

Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. Η Κάισα Έκις Έκμαν επισκέφτηκε μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου όλοι συμφωνούν μεταξύ τους.

Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος; Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες; Και αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο όριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν τεμπέληδες και κακομαθημένοι; Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτή τη στιγμή.

Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μια καχεξία και απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία. Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο.

150 μπλέ κάδοι ανακύκλωσης στην Αργολίδα

Διαβάζουμε στην alliprotasi

Και …….
Εργοστάσιο καύσης, παραγωγή ενέργειας επιδοτούμενη,  νέος ΠΕΣΔΑ στα χαρτιά , σκουπίδια στη Καραθώνα, δεματοποιητές και διακοσμητικά ανακύκλωση «μάτσο μαϊντανός και αντράκλα»
Στο βάθος η ιδιωτικοποίηση  της διαχείρισης των σκουπιδιών… 

Μια ανακοίνωση από το γραφείο του υφυπουργού περιβάλλοντος  Γιάννη Μανιάτη20/9/2011

 Εκατόν πενήντα (150) μπλε κάδους ανακύκλωσης πρόκειται να διαθέσει στους 4 Δήμους της Αργολίδας (Ναυπλίου, Άργους – Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδας) η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.). Αυτό προκύπτει από σχετική επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας, κ. Γιάννης Ραζής στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη.
Τις επόμενες ημέρες θα προσκληθούν στο Υπουργείο ΠΕΚΑ οι Δήμαρχοι της Αργολίδας, προκειμένου σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. και τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος του Υπουργείου, να προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες και οι αμοιβαίες υποχρεώσεις από τη συγκεκριμένη διάθεση των κάδων ανακύκλωσης.
Αναφορικά με το θέμα, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανακύκλωση αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση όλων μας για ένα βιώσιμο περιβάλλον. Η διάθεση των 150 μπλε κάδων δίνει απάντηση στην αγωνία τόσο των Δημάρχων, όσο και των Δημοτών της Αργολίδας, που μέχρι τώρα έβλεπαν το μεγαλύτερο ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο του κόσμου να απουσιάζει από ανάλογες προσπάθειες που γίνονται σε άλλες περιοχές. Είμαι βέβαιος ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αγκαλιαστεί αμέσως από όλους τους πολίτες της Αργολίδας και με τη στενή συνεργασία των Δημοτικών Αρχών μπορούμε να διεκδικήσουμε μία από τις πρώτες θέσεις ανακύκλωσης σε όλη την χώρα.».

Καινουργώ - Κενουργώ

Καινουργώ : αρχίζω κάτι νέο

Και κάτι νέο αρχίζει από τους νέους. Η φύσις καινουργείται με την έλευση του Θείου Βρέφους.
Η Ερμιονίδα καινουργείται από την έλευση στο προσκήνιο των όντως νέων. Και κενουργείται από την παλιά γενιά η οποία έφτιαξε πλούσιους και αυτάρκεις πολίτες (με δανικά, όχι με ιδανικά), χωρίς ερωτήματα πόσο μάλλον διερωτήματα.
Οι κενουργοί οφείλουν στην τοπική κοινωνία την αυτοκριτική τους, την μετάνοια και την απόσυρση. Δεν οφείλουν το κενό τους.
Οι καινουργοί οφείλουν να εμφανίσουν το νέο, λόγω, έργω, διανοία.
Το καινόν δεν αντιπαλεύει το κενόν. Το προσπερνά, το παραμερίζει, το κάνει παρελθόν.
Και το καινό εκφράζεται με καινή γλώσσα και όχι την κενή ξυλίνη.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

Του Κώστα Λαπαβίτσα

Όταν υπέγραψε το Μνημόνιο, η κυβέρνηση Παπανδρέου έβαλε την Ελλάδα σε πορεία Αργεντινής. Για να κρατήσει τη χώρα πάση θυσία μέσα στο πλαίσιο του σκληρού νομίσματος, αποδέχτηκε δάνεια με επαχθή επιτόκια και όρους αποπληρωμής. Εκχώρησε μέρος της εθνικής κυριαρχίας στην τρόικα επιβάλλοντας λιτότητα για να εξασφαλιστούν πρωτογενή πλεονάσματα και να μειωθεί σταδιακά το δημόσιο χρέος. Αποδέχτηκε επίσης την ανάγκη για περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών και ιδιωτικοποιήσεις. Τέτοια μέτρα χαρακτήρισαν την καταστροφική πορεία της Αργεντινής από το 1998 μέχρι το 2001.

Μόνο που στην Ελλάδα οι εξελίξεις είναι ταχύτερες και βιαιότερες. Η μείωση του ΑΕΠ το 2010-11 θα είναι περίπου 10%. Αν προσθέσουμε και το 2009, η συρρίκνωση θα φτάσει το 12%, ενώ προβλέπεται συνέχεια το 2012. Η κατάσταση θυμίζει τη Μεγάλη Κρίση της δεκαετίας του 1930. Και μεταφράζεται σε τραγωδία για του μισθωτούς, τους συνταξιούχους, αλλά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που έχουν αποδειχτεί πιό αξιόπιστες από της τρόικας,

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Αδέρες γεμίζουν με αιολικά πάρκα

Οι Αδέρες γεμίζουν με αιολικά πάρκα. Το βουνό έχει ένα από τα καλύτερα αιολικά δυναμικά της χώρας. Δηλαδή πολύ καλούς και συνεχείς ανέμους. Νομίζω ότι όλα γίνονται από το δήμο Τροιζηνίας. Γνωρίζει κανένας αν έχει καμιά σχέση με αυτές τις επενδύσεις ο Δήμος μας;
Φωτοβολταϊκά τοποθετούνται αρκετά στην Ερμιονίδα, τώρα μάλιστα που λόγω δυναμικής εισόδου της Κίνας σε αυτή την τεχνολογία πέφτει συνεχώς το κόστος κατασκευής. Διάβασα ότι το κλασσικό φωτοβολταϊκό πάρκο που κόστιζε 350000 € έχει πέσει σήμερα στα 220000 € και πάει προς τα κάτω.
Ζούμε στην εποχή των ΑΠΕ. Πώς βιώνει αυτή τη νέα εποχή η Ερμιονίδα; Πώς ο δήμος μας;

Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για ζώνες προστασίας στη θάλασσα που θα είναι καταφύγιο ψαριών. Δηλαδή θα απαγορεύεται τελείως το ψάρεμα. Γίνονται συζητήσεις στην τάξη των αλιέων μας;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

απλή δημοτική

Μάθετε να μιλάτε καλά ελληνικά !
Στην γλώσσα αυτή δικάζει ο Πανταχού Παρών.
Ήγγικεν οσονούπω η βασιλεία των ουρανών.
Κι εκεί, στου φοβερού κριτήριου τον χώρο,
ίσως δεν βρείτε μεσολαβητή και δικηγόρο,
αφού η Παναγιά μιλάει μονάχα εβραϊκά,
κι ο Παύλος τρέχει και δεν φτάνει, άρον-άρον,
την υπεράσπιση να κάνει πολυπληθών βαρβάρων.

Για τον καθένα οι Άγγελοι, σε απλή δημοτική
έγραψαν και κρατούν κιτάπια μ’ έπαινους και ψόγους.
Δεν είν’ λοιπόν ανάγκη σοφούς να πείτε λόγους.
Η γλώσσα του παππού και της γιαγιάς αρκεί.

Μέμφομαι τον αιώνα, 2001
ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ 2001 

ΕΠΙΛΟΓΉ ΈΛΛΗ ΒΑΣΙΛΆΚΗ

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Πλούταρχος γράφει για τις «συμφορές του δανεισμού»

Οικονομικά προβλήματα της αρχαιότητας -που μοιάζουν ωστόσο επίκαιρα- πραγματεύεται ο Πλούταρχος στο έργο του «Περί του μη δανίζεσθαι»
«Ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας»! 
Το είπε ο Πλούταρχος τον 1ο μ.Χ. αιώνα και να που έφθασε η στιγμή να εκτιμηθούν οι λόγοι του.  
«Εχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν σου λείπουν. Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου»,
προβλέπει ο μεγάλος συγγραφέας της αρχαιότητας και ας βγει κάποιος να αντιπαραθέσει, ότι δεν έχει δίκιο...
Δυσάρεστα επίκαιρο είναι το έργο του «Περί του μη δειν δανείζεσθαι» (από τα Ηθικά),