Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Μέγας ανατολικός

Καιρός δεν είναι να βάλετε κανένα τραγουδάκι;
Τι θα λέγατε για "μέγας ανατολικός" με Καπαρού  ή Χατζημανώλη. Διαλέγετε και παίρνετε..
Κώστας
Διαλέξαμε..Πριν αποφασίσετε για το ποιός φταίει για όλα , διαβάστε τo...

Έκθεση από μαθητή του δημοτικού με θέμα:"Τι να ζητήσω από το θεό".

"Θεέ μου, απόψε σου ζητάω κάτι που το θέλω πάρα πολύ. Θέλω να...με κάνεις τηλεόραση!
Θέλω να πάρω τη θέση της τηλεόρασης που είναι στο σπίτι μου. Να έχω το δικό μου χώρο. Να έχω την οικογένειά μου γύρω από μένα.
Να με παίρνουν στα σοβαρά όταν μιλάω. Θέλω ..να είμαι το κέντρο της προσοχής και να με ακούνε οι άλλοι χωρίς διακοπές ή ερωτήσεις.
Θέλω να έχω την ίδια φροντίδα που έχει η τηλεόραση όταν δε λειτουργεί... Όταν είμαι τηλεόραση, θα έχω την παρέα του πατέρα μου όταν έρχεται στο σπίτι από τη δουλειά, ακόμα κι αν είναι κουρασμένος.
Και θέλω τη μαμά μου να με θέλει όταν είναι λυπημένη και στενοχωρημένη, αντί να με αγνοεί!
Θέλω τ' αδέλφια μου να μαλώνουν για το ποιος θα περνάει ώρες μαζί μου.
Θέλωνα νοιώθω ότι η οικογένειά μου αφήνει τα πάντα στην άκρη, πότε-πότεμόνο για να περάσει λίγο χρόνο με μένα.
Α! Και το τελευταίο, κάνε με έτσι ώστε να τους κάνω όλους ευτυχισμένους και χαρούμενους.
Θεέ μου, δε ζητάω πολλά. Θέλω μόνο να γίνω σαν μια τηλεόραση!"
Η δασκάλα που το διάβασε (καθώς βαθμολογούσε) την έκανε να κλάψει.
Ο συζυγός της που μόλις είχε μπει στο σπίτι,τη ρώτησε: "τι συμβαίνει:"
Αυτή απάντησε:"Διάβασε αυτή την έκθεση, την έχει γράψει ένας μαθητής μου".
Ο σύζυγος είπε:"Το καημένο το παιδί.Τι αδιάφοροι γονείς είναι αυτοί!"
Τότε αυτή τον κοίταξε και είπε:"Αυτή η έκθεση είναι του γιου μας...!"

Ευχαριστούμε τη Μαρία που το έστειλε

΄Εφυγε ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας

΄Εφυγε σήμερα από τη ζωή ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας.
Σε ένα μήνα ακριβώς συμπληρώνονταν 70 χρόνια , τότε που με απίστευτο ηρωισμό και αυταπάρνηση με το Μανώλη Γλέζο , κατέβασαν τη σημαία του Χίτλερ από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Σεμνός μια ζωή , δεν ήθελε να εκμεταλλευθεί την ηρωική πράξη του , όπως εκατοντάδες άλλοι της Αριστεράς... με δεξιά τσέπη.
Παρέμεινε αγνός ιδεολόγος, ανιδιοτελής , σεμνός, απλοϊκός. Έλεγε:χαρακτηριστικά "δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα, γιατί θεωρώ, ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την Αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, "ανώνυμοι"...".
Ο Λάκης (Απόστολος) Σάντας γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1922 στην Πάτρα, όπου τότε υπηρετούσε ο πατέρας του ως δημόσιος υπάλληλος.
Οι γονείς του κατάγονταν από το χωριό Πηγαδισάνοι της Λευκάδας.
Το 1934 η οικογένεια Σάντα εγκαθίσταται στην Αθήνα.Το 1940 εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα αποφοιτήσει μετά την απελευθέρωση.
Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, θα κατεβάσει, μαζί με το φίλο του Μανόλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης.
Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ.
Το 1943 βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ.
Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, τη Φθιώτιδα και την Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε.
Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία.
Το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια απ’ όπου το 1948 στέλνεται στην Μακρόνησο.
Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962 και το 1963 επιστρέφει στην Ελλάδα .
Ο ίδιος εξιστόρησε το εγχείρημα υποστολής της σημαίας και ορισμένα περιστατικά από τη δράση του στην Εθνική Αντίσταση, στον Ηλία Πετρόπουλο.
“ Όταν το Μέτωπο της Μακεδονίας έσπασε και η Μπότα των Ναζί κατέβαινε και μας πλάκωνε στο

Σήμερα η παρουσίαση της έκδοσης «Δημοτικά τραγούδια από το Βαλτέτσι Αρκαδίας» στο Κρανίδι

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμος Ερμιονίδος και ο Σύλλογος των απανταχού Βαλτετσιωτών  «ο Κολοκοτρώνης», σας προσκαλούν στην παρουσίαση της έκδοσηςτου Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, του δίτομου έργου των:
Σωτηρίου Τσιάνη, Ιωάννη Καϊμάκη - Σταύρου Κοκκάλα
Δημοτικά τραγούδια από το Βαλτέτσι Αρκαδίας
Το Σάββατο 30 Απριλίου 2011 και ώρα 19.00
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίουμστο Κρανίδι.

19.00–19.30 Χαιρετισμοί Δύο τραγούδια από το Βαλτέτσι
19.30–20.10 Εισηγήσεις:
Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη,διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας
της Ακαδημίας Aθηνών,
Φώτης Δημητρακόπουλος, τακτικός καθηγητής της βυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας
στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Δημήτρης Καμιζής, Δήμαρχος Ερμιονίδος
20.10–20.30   Αντιφώνηση από τους συγγραφείς της έκδοσης
20.30–21.00    Προβολή ταινίας για το Βαλτέτσι

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΑΛΤΕΤΣΙΩΤΩΝ «Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ»

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Δύο νεκροί από τη συντριβή ιδιωτικού αεροπλάνου κοντά στο Πόρτο Χέλι

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το ιδιωτικό μονοκινητήριο αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Χηνίτσας στο Πόρτο Χέλι, το απόγευμα της Παρασκευής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων.
in.gr

Η ΜΠΕ του Δεματοποιητή

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του δεματοποιητή στον Σταυρό Διδύμων.

Πρέπει να διδάσκεται στα σχετικά με το Περιβάλλον Πανεπιστημιακά Τμήματα, ώστε να αντιληφθούν οι φοιτητές ... τι δεν είναι ΜΠΕ.
Διάτρητη στο σύνολό της. Πιστεύω ότι το έχει αντιληφθεί και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.
Πρόταση:
Τώρα που η νέα δημοτική αρχή ψάχνει να προσλάβει, μεταξύ των άλλων, και σύμβουλο Περιβαλλοντολόγο, ο οποίος βέβαια πρέπει να δείξει τις ικανότητές του και την εμπειρία του στην επιτροπή προσλήψεων (;) του δήμου Ερμιονίδας, δεν υπάρχει καλύτερη εξέταση από την παρακάτω:
«Σας δίνουμε την ΜΠΕ του δεματοποιητή και θέλουμε να μας επισημάνετε τουλάχιστον 100 σημεία για τα οποία η ΜΠΕ δεν έπρεπε να εγκριθεί από την αρμόδια αρχή».
Αν ο υποψήφιος επισημάνει μόνον 99 να μην προσληφθεί.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Η θεωρία των σπασμένων παραθύρων

[εικόνα: Mobile Diaries.]  lifo

Το 1993 δήμαρχος της Νέας Υόρκης έγινε ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο ρεπουμπλικάνος με το σλόγκαν «μηδενική ανοχή». Έκτοτε, πολλοί (δήμαρχοι, υπουργοί, αρχηγοί αστυνομίας) βιάστηκαν να το χρησιμοποιήσουν, ερμηνεύοντάς το κατά βούληση, εφαρμόζοντας κρατικό τραμπουκισμό, αγνοώντας πλήρως τη σημασία του.
 Ναι, η αστυνόμευση αυξήθηκε, αλλά όχι με στόχο τον ξυλοδαρμό συνταξιούχων. Για 6 χρόνια, «μηδενική ανοχή» στο μετρό σήμαινε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βγει από το μηχανοστάσιο συρμός βρόμικος, με σπασμένα τζάμια και με χαλασμένες πόρτες. Οι σπασμένες λάμπες, οι ξεθωριασμένες πινακίδες, όλα διορθώνονταν μέσα σε ώρες. Παράλληλα, «μηδενική ανοχή» και απέναντι στη συμπεριφορά των επιβατών: ξεκίνησαν

FOOD MATTERS...

Αφιερώστε λίγο χρόνο, αξίζει τον κόπο  Έλλη Βασιλάκη


FOOD MATTERS [Greek subs] from ΕΛΛΗΝ ΑΝΔΡΟΜΕΔΙΟS on Vimeo.
"Είσαι ό,τι τρως!": Η σοφή φράση του Ιπποκράτη πραγματικά αντικατοπτρίζει την σημασία της καλής διατροφής και δίαιτας στην ποιότητα ζωής μας.
Το Σούπερμαρκετ: Σύμβολο του υψηλού επιπέδου ζωής σ' αυτή τη χώρα σήμερα. Αυτά τα προϊόντα έρχονται από φάρμες κι αγροκτήματα ανεξάρτητα απ' την απόσταση και την εποχή. Είναι αποτέλεσμα μίας θαυματουργικής γεωργίας, που διαφυλάσσει τη φρέσκια ποιότητα καθόλη τη διαδρομή μέχρι το τραπέζι σας. Πόσο παλιά είναι η τροφή σας; Αν το σκεφτείτε, η τροφή σας, στην καλύτερη περίπτωση ταξιδεύει γύρω στα 2.500 με 3.000 χλμ. πριν να φτάσει σε σας και είναι τουλάχιστον μίας εβδομάδας.
Που γεννά το επόμενο ερώτημα: Πόση θρεπτική αξία αντλείτε από τροφή που είναι τουλάχιστον πέντε ημερών; Αν είστε τυχεροί, αντλείτε ίσως ένα 40% απ' αυτήν που έχετε ανάγκη. Σχεδόν κάθε τροφή που θα βρείτε στα καταστήματα μίας μεγαλούπολης έχει επεξεργαστεί, έχει φτάσει καθυστερημένα στα καταστήματα πολύ συχνά οι θρεπτικές ουσίες έχουν εκφυλιστεί ή εξαφανιστεί απ' την τροφή μέχρι να φτάσει στο πιάτο.
Σκηνοθεσία: James Colquhoun, Carlo Ledesma
Χώρα παραγωγής: Australia 

Πως μια ομάδα βόλεϊ, στάθηκε στο πλευρό γκέι συμπέκτη τους

Φανταστείτε τρεις χιλιάδες άτομα να σας “ξεφωνίζουν”  μέσα σε δημόσιο χώρο, μπροστά στις κάμερες, την ίδια στιγμή που προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε και να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό… Ακριβώς αυτό συνέβη σε έναν 21χρονο παίκτη του βόλεϊ κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού της βραζιλιάνικης Σούπερ Λίγκα ανάμεσα στην ομάδα του, τους Βόλει Φουτούρο και τους Σάντα Κρουζέιρο. Τη στιγμή που ο Μάικλ Πίντο ντος Σάντος ετοιμαζόταν για το σερβίς, οι θεατές σηκώθηκαν όρθιοι στις κερκίδες και άρχισαν να φωνάζουν “Bitcha, Bitcha!” (“αδελφάρα!”).  Σε μια επίδειξη ψυχραιμίας και επαγγελματισμού, ο ίδιος αγνοεί το κοινό και συνεχίζει το παιχνίδι. Δείτε το βίντεο.

Το παιχνίδι έληξε τελικά με ήττα των Φουτούρο, αλλά ο Μάικλ δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Αν και δεν επέλεξε ο ίδιος τη
Το περιστατικό έγινε αφορμή για να “βγει από την σιωπή” σε μια συνέντευξή του στον τύπο: “Ναι είμαι γκέι. Όλος ο κόσμος ξέρει ποιος  είμαι..
Η ομάδα μου σέβεται απόλυτα τη σεξουαλικότητά μου. Παίζω δέκα χρόνια χωρίς ποτέ κανείς να μου

Ερευνητική γεώτρηση θα επιχειρήσει να φτάσει στο μανδύα της Γής

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ομάδα επιστημόνων από την Μ. Βρετανία και την Γαλλία οργανώνει μια φιλόδοξη προσπάθεια γεώτρησης φτάνοντας στα πιο μεγάλα βάθη που έχει προσεγγίσει ποτέ ο άνθρωπος στο εσωτερικό της Γης. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να σκάψουν σε βάθος 8 χιλιομέτρων κάτω από τον ωκεάνιο πυθμένα δημιουργώντας ένα τούνελ μέσα από το οποίο θα ανεβάσουν στην επιφάνεια δείγματα του μανδύα του πλανήτη.
Αν επιτευχθεί η «εξόρυξη» δειγμάτων από αυτό το βάθος θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουν οι επιστήμονες στα χέρια τους τέτοιο υλικό το οποίο θα τους βοηθήσει να μάθουν περισσότερα για την δημιουργία της Γης. Την ομάδα των επιστημόνων αποτελούν ερευνητές του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Μ. Βρετανίας και του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ στη Γαλλία οι οποίοι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη γεώτρηση το 2018. Επέλεξαν να πάρουν δείγματα από τον μανδύα επειδή περιέχει σχεδόν το σύνολο των πετρωμάτων που υπάρχουν στη Γη και έτσι θα μπορούν οι επιστήμονες να κάνουν τις

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Στο εδώλιο το Γερμανικό Focus για την Αφροδίτη της Μήλου

Σε νομικές περιπέτειες μπαίνει το περιοδικό Focus, καθώς ο εκδότης του περιοδικού Helmut Markwort και εννέα συντάκτες του περιοδικού θα κληθούν να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη για το εξώφυλλο που απεικόνιζε την Αφροδίτη της Μήλου να προβαίνει σε άσεμνη χειρονομία.
Το προσβλητικό εξώφυλλο, σε μία εποχή που είχε αρχίσει να αναδεικνύεται η κρίση χρέους της Ελλάδας, ώθησε έξι Έλληνες να στραφούν στη δικαιοσύνη.
Μετά τις μηνύσεις σε βάρος του εκδότη και εννέα εργαζομένων και την κλήτευση που εστάλη από το πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt παραμένει ασαφές το κατά πόσο οι κατηγορούμενοι θα παραστούν ενώπιον της Εισαγγελέως στις 29 Ιουνίου.

Μιχάλης Παούρης: Φαινόμενο! Το απόλυτο ταλέντο σε έναν μουσικό 24 ετών


Ο Μ. Παούρης ασχολείται με το μπουζούκι πάνω από 13 χρόνια. Θεωρείται «φαινόμενο» στο μουσικό στερέωμα. Λίγο πριν μας παραδώσει την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια, μιλάει στην “HonLine'' (imerisia) για τι άλλο : για τη μουσική!»
1. Πότε μπήκε η μουσική στη ζωή σου και πότε το μπουζούκι;

Ο συμβολισμός του δελφινιού στην αρχαία Ελλάδα

(φώτο: τοιχογραφία δελφινιών στο παλάτι της Κνωσσού.)
Ο συμβολισμός του δελφινιού στην αρχαία Ελλάδα και η σημασία τους.

Όπως με πολλά άλλα μυστήρια της φύσης, εμείς οι 'Eλληνες συλλέξαμε ένα εντυπωσιακό ποσό γνώσης και σοφίας σε σχέση με τα δελφίνια. Αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά αναμείχθηκαν με τις ζωές των Ολύμπιων θεών των οποίων οι πράξεις περιγράφονταν αλληγορικά σε σχέση πάντα με τον τρόπο ζωής των θνητών.

Ο Απόλλωνας, η Δήμητρα, η Αφροδίτη και ο Διόνυσος είναι μερικοί από το δωδεκάθεο που συνδέονται με τα δελφίνια. Παράλληλα, μύθοι από τους πολυταξιδεμένους ναυτικούς, άνθρωποι που σώθηκαν από δελφίνια στις άγνωστες θάλασσες και έγιναν φίλοι μαζί τους, έρχονται να μας δώσουν άλλη νότα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας και να ερμηνευτούν μέσα από τα θαυμάσια κείμενα του Ομήρου, του Πλούταρχου, του Ηρόδοτου και άλλων ιστορικών και ποιητών της αρχαίων χρόνων.

Εκτός όμως από την αρχαία Ελλάδα, και στη Ρώμη είχαμε πολλές ιστορίες δελφινιών που ήρθαν σε επαφή με τον άνθρωπο. Επηρεασμένοι από την ελληνική μυθολογία και όχι μόνο, Λατίνοι ιστορικοί μας δίνουν τη δικιά τους χροιά στο θέμα. Λόγω εμπορικών επαφών που είχαν οι Έλληνες με όλη τη Μεσόγειο επηρέασαν στο πέρασμά τους με τον πολιτισμό και την θρησκεία τους όλους τους λαούς.

Τα δελφίνια εμφανίζονται στους μύθους και στην τέχνη των ενδογενών από το 'Οριεντ στις Ινδίες και από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

2350 Χρόνια πριν...

Το δελφίνι έχει φυσητήρα και πνεύμονες... κοιμάται με το ρύγχος του πάνω από το νερό κι όταν κοιμάται, ροχαλίζει. Κανένα δεν έχει κάνει αυγό παρά κατευθείαν ένα έμβρυο, όπως στην περίπτωση του ανθρώπου και στα ζωοτόκα τετράποδα. Η περίοδος της κυοφορίας είναι δέκα μήνες και γεννάει το καλοκαίρι. Το δελφίνι παράγει γάλα και θηλάζει το μικρό του, το οποίο συντροφεύει για ένα αρκετό χρονικό διάστημα. Πραγματικά είναι αξιοσημείωτη η στοργή που δείχνει για τα παιδιά του. Το μικρό μεγαλώνει γρήγορα και ωριμάζει σε ηλικία 10 χρονών. Ζει για πολλά χρόνια ακόμα και πάνω από 25 ή 30. Οι ψαράδες τα αιχμαλωτίζουν και τα απελευθερώνουν στη θάλασσα έτσι ώστε οι ηλικίες τους να μην είναι σίγουρες.

(Αριστοτέλης, ΤΩΝ ΠΕΡΙ ΤΑ ΖΩΑ ΙΣΤΟΡΙΩΝ 350 π.χ.χ.).

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κάποιες σκέψεις για την ΠΑ.ΠΟ.ΕΡ. και όχι μόνο, απο την Πουλή Παναγιούλα

Οι άνθρωποι εχουμε μάθει να γκρινιάζουμε και να ρίχνουμε την ευθύνη σε αλλους! Αυτο μας ικανοποιεί γιατι μας κανει να νιώθουμε έξυπνοι, ενημερωμένοι και με ολα τα ακόλουθα...
Η φιγούρα στο καθρέπτη δείχνει καλη, οπως θα θέλαμε...Εκει σταματάμε...
Αλλα? η συνείδηση μας ειναι εντάξη?
Ισως ντρεπόμαστε να εκτεθούμε, ομως.. ποιος θα το κανει? πάλι κάποιος που ξέρει να μιλάει χωρις να λεει τιποτα, με λογια σπουδαίου για να φανεί?
Όμως χρειαζόμαστε αγώνα, δράση, συμμετοχή, και οχι μονο λόγια και παρατηρήσεις- αρκετό απο το χρονο μας και βασικά ελπίδα, τη χαμένη ελπίδα και το ονειρο, γιατι χαθήκαμε!!
Ξεχναμε την ευθύνη μας στους επόμενους ..εμείς πρέπει!
οσοι εχουν την αίσθηση του δικαίου εχουν ευθύνη
Ψάχνουμε αρμόδιους να κατηγορήσουμε βγάζοντας το βάρος απο πάνω μας.
Δε φτάνει πια ενας καυγάς ουτε ο πολεμος ωφελεί..χρειαζεται διπλωματία
Αυτά που δικαιούμαστε και που οφείλουν να μας δώσουν όσοι ψηφίστηκαν και είχαν(εχουν)κονδύλια,

Η αρχή για την αποστολή των ανακυκλώσιμων της Ερμιονίδας έγινεΠηγή video Ιχνηλάτες

Σιγά σιγά μπαίνει κάποιο νερό σε κάποιο αυλάκι. Έχει πολύ δρόμο ακόμα η ανακύκλωση.
Όμως είναι μια καλή αρχή και η συνέχεια πολλών προσπαθειών, από αρκετούς.
Μπράβο σε όσους πίστεψαν σ αυτό και στον αντιδήμαρχο, υπεύθυνο καθαριότητας κο Κούστα, που σήκωσε τα μανίκια και δούλεψε.

«Μαράν Αθά», στο Ναύπλιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το «Μαράν Αθά»
Στο ΝΑΥΠΛΙΟ στις 29 και 30 Απριλίου
Σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώτη
Με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη
Το «Μαράν Αθά», χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως πνευματικό γεγονός και σταθμός στα θεατρικά μας πράγματα.
Θα παρουσιαστεί για δύο μόνο παραστάσεις, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Απριλίου 2011, στο Ναύπλιο σε συνεργασία με το Σύλλογο Γεωπόνων Αργολίδας στο Θέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ στις 9:00 μμ
Βασίζεται σε ένα σύγχρονο ελληνικό κείμενο από τα σημαντικότερα της ελληνικής λογοτεχνίας. Είναι γραμμένο σε μια ιδιότυπη γλώσσα, δομημένη από στοιχεία της ντοπιολαλιάς της Θεσσαλίας και της εκκλησιαστικής καθαρεύουσας. Το αποτέλεσμα είναι ένας ρυθμικός «γλυκύς» και «εύηχος» λόγος.

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΕνα e-mail για τον Αη Νικόλα Λακωνίας!

Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού στην εσχατιά της Πελοποννήσου έχουν καταφέρει με πενιχρά μέσα να αξιοποιήσουν τις πολλές δυνατότητες του Διαδικτύου, αλλάζοντας τη ζωή τους προς το καλύτερο.
 «Πάλι σέρνεται το δίκτυο...» Η γκρίνια καλά κρατεί τούτο τον καιρό στον Αγιο Νικόλαο Βοιών Λακωνίας, το μικρό γραφικό χωριό στη «μύτη» του Κάβο Μαλιά. Κι αν ερχόταν από το στόμα κάποιου νέου, που θέλει «γκάζια» στο laptop του για να βρει κάτι στο youTube, να μιλήσει με φίλους στην άλλη γωνιά της Ελλάδας μέσω Skype ή να ψάξει πού βρίσκεται το καράβι του θείου του, του ναυτικού, μέσω Google Maps, πάει καλιά του... Οταν προέρχεται, όμως, από τη θεία Τασία που κοντεύει τα -όντα, καμαρώνει παιδιά κι εγγόνια, αλλά φιλοξενεί κι έναν κόμβο του δικτύου WiFi του χωριού μέσα στο μικρό μαγεριό του σπιτιού της... ε, τότε, όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς!
 Ακόμα και την γκρίνια για την ταχύτητα, που είναι απολύτως δικαιολογημένη... Το δίκτυο όντως «σέρνεται», καθώς στον Αγιο Νικόλαο των 300 τόσων μόνιμων κατοίκων (που πλησιάζουν τους 1.000 όταν επιστρέφουν οι «ξενιτεμένοι», σε εορτές και πανηγύρεις), μπορεί μεν να υπάρχει

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Μια αναδιάρθρωση που ‘ναι να βγει, ας βγει

Από διαρροή σε διαρροή, η ελληνική αναδιάρθρωση μοιάζει πια σαν το πιο πιθανό σενάριο.
Στέλιος Κούλογλου
ΕΥΤΥΧΩΣ, Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ, οι Γερμανοί και κάποιοι δικοί μας αποφάσισαν να πουν ευθέως αυτό που δεν μπορεί να ομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση: ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή το «κούρεμά» του στην πιθανότερη εκδοχή που θα πάρει η υπό συζήτηση αναδιάρθρωση, είναι αναπόφευκτη. Τον νέο κύκλο ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα Γερμανοί επίσημοι με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, για να πάρουν τη σκυτάλη δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου και στην Ελλάδα κάποιοι παλιοί του ΠΑΣΟΚ, όπως η Β. Παπανδρέου και ο Κ. Σημίτης.
 ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΊΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ: στην πράξη, το ελληνικό χρέος έχει ήδη «κουρευτεί». Στην αρχή αυτής της εβδομάδας, η τιμή των ελληνικών 10ετών ομολόγων που λήγουν το 2020 είχε καταρρεύσει στα 59,326 σεντς στο ευρώ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, πράγμα που σημαίνει πως οι αγορές έχουν ήδη πραγματοποιήσει «κούρεμα» της τάξης του 41% στη σημαντικότερη σειρά ελληνικών

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Γυναίκες προωθούν τον πολιτισμό

Αιολίς - Εταιρεία Πολιτιστικής Ανάπτυξης Λέσβου
Εδώ η ιστοσελίδα  τους aeolis
Η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικής Ανάπτυξης Λέσβου ΑΙΟΛΙΣ αναπτύσσει πολιτιστικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών για την ανάπτυξη και προβολή του ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως καθώς και την προώθηση των αξιών της συνεργασίας ατόμων και λαών μέσα από την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων, την πολιτιστική δημιουργία και τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου. Η Αιολίς οργανώνει ένα διεθνές καλοκαιρινό σχολείο για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού με σπουδαστές από όλο τον κόσμο. Είναι συνεργαζόμενος φορέας στο ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης «Τραγούδι και Χαμόγελο» για τη θεραπευτική επίδραση της παραδοσιακής μουσικής και ο συντονιστής του Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού Λέσβου.


Ευχαριστούμε τη φίλη που το πρότεινε
                        

...μα ‘γω θα αναστηθώ!

Της Ελευθερίας Παναγιωτοπούλου,
Χανιά, Κρήτη
Ήταν λίγο μετά την εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη που ο ύπνος με πρόδωσε. Η μέρα έφευγε κι εγώ δεν μπορούσα να κλείσω τα μάτια μου γιατί «ο ύπνος και ο θάνατος είναι αδέρφια» κι εγώ ήθελα να τους αντικρύσω κατάματα την ώρα που θα πάλευαν για μένα. Να τους ρωτήσω πως μπορούν και ξεγελάνε έτσι τους ανθρώπους και τους χωρίζουν. Τους παίρνουν μακριά και τους παρατάνε σε τόπους που δε μπορούμε να επισκεφτούμε που αυτοί δε μπορούν να περπατήσουν μαζί μας , να μας φωτίσουν με τη λάμψη τους, να μας ψιθυρίσουν πως είναι ε κ ε ί.
 Δε ξέρω αν τελικά προερχόμαστε από κάπου συγκεκριμένα και πάμε κάπου συγκεκριμένα. Και δε ξέρω αν έχει σημασία να το μάθω. Νοιώθω όμως πως κάποιοι άνθρωποι έρχονται με συγκεκριμένο σκοπό από συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Για να αφήσουν κάτι πίσω τους καλύτερο από αυτό που βρήκαν. Επαληθεύουν την έννοια του αν-θρώπου (άνω- θρώσκω) και κοιτούν το κόσμο βλέποντας ψηλά στα ανώτερα στρώματα της ψυχής. Άλλωστε αυτό μας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα ζωντανά όντα. Έρχονται στη γη για να μάθουν στους άλλους : να αγαπάνε αληθινά , να ερωτεύονται πιο

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Χρόνια πολλά!!


Πάσχα σημαίνει διάβαση.
Πέρασμα δηλαδή από ένα μέρος σε άλλο.
Στη σημερινή συγκυρία της σύγχυσης και της απογοήτευσης ζητάμε  ένα πέρασμα που θα μας λυτρώσει, μια Ανάσταση.
Ας ξεκινήσουμε από το προσωπικό μας πέρασμα σ έναν καλύτερο εαυτό.

Χριστός  Ανέστη!
Χρόνια πολλά!