Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

1987 Καρναβάλι στην Ερμιόνη


Ο Γιάννης, οι Κατερίνες, η Γαρυφαλλιά, ο Λάζαρος, η Ρίνα, ο Ρούλης, η Ελένη.. στο  άρμα του "Λάσου" με το  κάρο του Σουλιώτη δήλωναν  "Δεν ξανά βόσκω άλλες βουβάλες" !

Το Διδυμιώτικο Καρναβάλι

Οι Απόκριες στα Δίδυμα αποτελούσαν σημαντικό γεγονός , αφού στα δρώμενα συμμετείχαν όλες οι ηλικίες . Οι οικονομικές συγκυρίες της εποχής δεν αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα κεφιού και γλεντιού που ως επί το πλείστον ελάμβανε χώρα στα σπίτια και στην συνέχεια στούς δρόμους του χωριού.Ένα μικρό απόσπασμα απο αποκριάτικο ξεφάντωμα και διαλόγους είναι το παρακάτω.
Ο μπαρμπα Ν. και ο μπαρμπα Γ., ντυμένοι πρόχειρα αλλά κατάλληλα, έκαναν ο ένας τον αρκουδιάρη και ο άλλος την … μαϊμού!
Ελα μάϊμω, κάνε μία τούμπλα, ο ένας.
Εκανε την τούμπλα ο άλλος και μετά έβγαζαν …. δίσκο!
Ο μπάρμπα Κ. με τον μπάρμπα Γ. έκαναν ο ένας το μωρό ο άλλος την μαμά!
Πήραν ένα καροτσάκι οικοδομής, έριξαν κανά δυό κουβέρτες απάνω, ξάπλωσε ο μπάρμπα Κ., το μωρό, και ο μπαρμπα Γ., η μαμά, το μετέφερε.
Και σε ένα ταγάρι στάχτη από τον φούρνο.
Ουάου οτο μωρό. Και σήκωνε η ‘μαμά’ τις ποδάρες και έριχνε … τάλκ!
Και από πίσω η κυρά Μ. να βρίζει. Αυτή θα έπλενε μετά και τις κουβέρτες και τα ρούχα. Στην σκάφη και κουβαλώντας νερό από το πηγάδι με τον τενεκέ!
Ο μπάρμπα Κ. πήγε και πήρε όλα τα άπλυτα της οικογένειάς του.
Φόρεσε και ένα ζευγάρι γυαλιά και στήθηκε στο πεζούλι του μπαρμπα Μ.
Εμποραααααας!
Ορίστε κυρία μου, ένα άπλυτο δικό του εσώρουχο!
Και από απέναντι η κυρά να βρίζει, …..
Αγέρωχος όμως ο μπαμπα Κ. συνέχισε και ‘
ξεπούλησε’!
Δεν ξέρω τι έγινε στο σπίτι μετά.
Ο μπάρμπα Π., πανύψηλος και αδύνατος, με κάτι πόδια σκέτο κόκαλο, ένα χιλιόμετ-ρο το ένα, ντύθηκε … ναυτάκι με κοντό παντελονάκι!
Πήρε και ένα ‘
ρέδι’ και ‘έπαιζε’ στην τρόμπα.

Υπήρχαν όμως και ομαδικά
Η κηδεία!

οργάνωση χρειάζεται

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη

Η μόνη λύση για να πέσουν οι τιμές 60% και να παταχθεί η αισχροκέρδεια

Μία μόνο κίνηση από μια μικρή ομάδα πολιτών αναγκάζει τα super market να κατεβάσουν την τιμή κάτω από το μισό. Φανταστείτε το σε μεγάλη κλίμακα και σε όλα τα προϊόντα. Μόνο οργάνωση χρειάζεται κάτι στο οποίο το διαδίκτυο αποδεικνύεται πολύτιμο.
Μια πρωτοβουλία, που αποδεικνύει ότι
με φαντασία και αλληλεγγύη, πολλά μπορούν να αλλάξουν,
ανέλαβε η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης του Ν. Πιερίας.
Μέσω του διαδικτύου και της ιστοσελίδας Ο τόπος μου, κατάφεραν να διαθέσουν μέσα σε μόλις 10 ώρες 24 τόνους πατάτας, χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων και λοιπών αρπακτικών, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι πολύ χαμηλές (25 λεπτά το κιλό).
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η παράδοση θα γίνει το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου από τις 09:00 το πρωί στην Κατερίνη και η ποιότητα της πατάτας θα είναι άριστη.
Η παράδοση θα γίνει από αγρότη του συνεταιρισμού Νευροκοπίου, ο οποίος διαθέτει άδεια μικροπωλητή, θα δώσει αποδείξεις σε

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Κατασκευή χαρταετού


Μια πρόταση του Ιωάννη Λακούτση

Το Μουσείο της Κοιλάδας

Και το σπήλαιο Φράχθι.
 Του Βασίλη Γκάτσου
Από την ανακοίνωση του Δήμου προκύπτουν δύο πράγματα:

1.    Στο σπήλαιο Φράχθι θα κατασκευαστεί μία ασφαλής πορεία για τους επισκέπτες μέσα στο σπήλαιο. Από τις τάφρους ανασκαφής θα μείνουν δύο και οι άλλες θα καλυφθούν. Οι δύο δεν διευκρινίζεται αν θα συντηρηθούν και έρθουν σε μια μορφή όπου να φαίνονται τα στρώματα ανασκαφής, π.χ. μέσα από γυάλινα τοιχώματα και γυάλινο δάπεδο. Αν απλά καθαριστούν θα καταπέσουν και πάλι. Πρώτη μέριμνα, να διαφυλαχθεί απείρακτο το έδαφος για μελλοντικές ανασκαφές, αλλά και να προστατευθεί η φυσική κατάσταση του σπηλαίου. Όλα στη σωστή κατεύθυνση.
2.    Το Μουσείο στην Κοιλάδα δεν θα φιλοξενήσει τα ευρήματα των ανασκαφών, αλλά με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα θα αναπαριστά και θα ιστορεί τη ζωή στο σπήλαιο και τη γύρω περιοχή. Προφανώς σε μερικές γωνιές του θα υπάρξουν και ομοιώματα, αντίγραφα, κ.λ.π. Πιθανόν και λίγα

Απάντηση του κου Καμιζή στον κο Σφυρή

1ον  : Οι επιχορηγήσεις που λαμβάνει ο Δήμος με μηνιαίες δόσεις από τους Κ.Α.Π. διατίθενται κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει αυτοτελές ποσό όπως το αναφερόμενο των € 312.000, που να εισήχθη στο Ταμείο του Δήμου και να εγγράφηκε σε ξεχωριστό κωδικό στον Προϋπολογισμό για οποιονδήποτε παιδικό σταθμό.
2ον : Οι παιδικοί σταθμοί σήμερα δεν αποτελούν ξεχωριστά νομικά πρόσωπα όπως παλαιότερα που δέχονταν κατευθείαν επιχορήγηση σε ξεχωριστό κωδικό από την Κεντρική Διοίκηση.
3ον : Η επιχορήγηση του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας για όλες τις ανάγκες  μισθοδοσίας και τα λειτουργικά έξοδα,  καθορίζονται από τις προϋπολογισμένες πραγματικές  του δαπάνες και τις εν γένει υποχρεώσεις του.
4ον : Οι πραγματικές συνολικές δαπάνες για μισθοδοσία και  λειτουργικά

Η Αθήνα και μεις

Η Αθήνα ήταν ΑΘΗΝΑ, όταν η νεολαία ως φορέας Παιδείας και Πολιτισμού κατοικούσε στο κέντρο της.

Του Βασίλη Γκάτσου
Πριν το 1967 όλα τα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας και λίγο πάρα κάτω η Πάντειος. Να προσθέσουμε και το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Ελληνοαμερικανική Ένωση και ένα σωρό άλλα. Τα μεγαλύτερα Φροντιστήρια βρίσκονταν ομοίως στο κέντρο. Το κέντρο της Αθήνας ξεχείλιζε από την «μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία». Μετά τα μαθήματα, αλλά και στο ενδιάμεσο, γέμιζαν τα καφενεία, οι καφετέριες, τα πάρκα, οι πλατείες, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, με τα νιάτα όλης της Ελλάδας. Η Αθήνα αυτής της εποχής, ήταν τα νιάτα, που φυσικά, ως φορείς νέων μηνυμάτων και ανησυχιών αναστάτωναν γόνιμα το κέντρο της και δεν εννοώ με τις διαδηλώσεις τους αλλά το σύνολο των εκδηλώσεων της καθημερινής ζωής τους με κύριο αυτή καθ’ αυτή τη φυσική τους παρουσία. Ήταν εποχές ήθους και αξιοκρατίας, τόσο στα ιδρύματα Ανωτάτης Εκπαίδευσης όσο και στα Φροντιστήρια. Και γράφω Φροντιστήρια με κεφαλαίο, γιατί πέρα από την άριστη γνώση που πρόσφεραν ως προετοιμασία για πολύ δύσκολες και ανταγωνιστικές εξετάσεις, ήταν αίθουσες παιδείας, λόγω της πνευματικότητας των φροντιστών. Εμείς, οι εξ Ερμιονίδας πήγαμε σχεδόν όλοι στο ίδιο Φροντιστήριο και στην Έκθεση είχαμε

ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑΡΑΤΑ


Ένα καλό ξεφάντωμα μας χρειάζεται!

ΝΑΥΠΛΙΟ «ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΡΓΗΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΡΓΗΣ»

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ
Στο Ναύπλιο στο θέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ, θα παρουσιάσει, την 1/03/2012 η Άννα Βαγενά την καινούργια της παράσταση με τίτλο « Σχέσεις Οργής».Το έργο, που είναι βασισμένο στο γνωστό μυθιστόρημα της Φρίντας Μπιούμπι, αγγίζει σύγχρονα κοινωνικά θέματα και παίζεται με μεγάλη επιτυχία αυτόν τον καιρό στην Αθήνα.
Παράλληλα, η Άννα Βαγενά τιμώντας το κοινό της περιφέρειας, που επανειλημμένως
Της έχει αποδείξει την αγάπη του, αποφάσισε να δώσει κάποιες επιλεγμένες παραστάσεις εκτός Αθηνών. Έτσι θα βρίσκεται στο Ναύπλιο στο θέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ όπου σε συνεργασία με τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Ναυπλίου θα δώσει δύο παραστάσεις.
Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, μια ιστορία της διπλανής μας πόρτας, που δεν πρέπει να μένει στη σιωπή. Ένα έργο βαθειά ανθρώπινο που συγκλονίζει!!!
Η ιστορία μιας οικογένειας που δοκιμάζεται από το πάθος του πατέρα για τη μικρή του κόρη και την καταστροφή που αυτό το πάθος φέρνει στις ζωές των άλλων. Όπως σημειώνει και η κριτική

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Τι μου θυμίζει..

Να προσγειωθωμεν....
Αρθρο πριν 71 χρόνια, σε εφημερίδα της Καλαμάτας

Με μικρές παραλλαγές "το έργο" παίζεται ακόμα και σήμερα στα ΜΜΕ..
Έλλη Βασιλάκη

Κατόπιν ενεργειών, μεσολάβησης

Διαβιβάσεις, επιστολές και άλλα παλαιοκομματικά τερτίπια.

Θυμάμαι ότι τη δεκαετία 1970 – 1980 ένα βασικό αίτημα του Ηλιοκάστρου ήταν η ασφαλτόστρωση και η βελτίωση του δρόμου προς Ερμιόνη. Ο δρόμος ήταν άθλιος και με τη παραμικρή βροχή κοβόταν η συγκοινωνία. Φυσικά ήταν από τα θέματα σε .... συνέχειες στον τότε τοπικό τύπο και στο ενδιαφέρον των τοπικών Κοινοτήτων και Κοινοταρχών. Και τότε περνούσαν όλα από τους τοπικούς βουλευτές. Κάθε τόσο λοιπόν λαβαίναμε σημειώματα ότι ο τάδε βουλευτής μας ενήργησε για να βγουν τα κονδύλια, ο τάδε ενδιαφέρεται και θα διαβιβάσει αρμοδίως το αίτημα, ο τάδε ενημερώθηκε και αμέσως έστειλε επιστολή στον υπουργό, ο τάδε κατόπιν επισκέψεως θα ενεργήσει...... Αλλά ο δρόμος επί χρόνια στο χάλι του. Τόσο που λέγαμε ότι δεν συμφέρει πολιτικά η κατασκευή του, γιατί τότε δεν θα έχουν οι βουλευτές να ενεργούν γι’ αυτόν και να μαζεύουν δια των ενεργειών και υποσχέσεων ψήφους.
Δεν ήταν μόνον οι βουλευτές αλλά και οι τοπικοί πολιτικάντηδες. Μάζευαν ένα αριθμό κατοίκων, κάτι σαν επιτροπή για το θέμα του δρόμου, το έφερναν στο γραφείο του βουλευτή για να εκφράσουν τα παράπονά τους και το παρουσίαζαν σαν επιρροή τους στον κόσμο, δηλαδή σαν υποψήφιους ψηφοφόρους και υποστηρικτές του βουλευτή!
Δυστυχώς, από ανάρτηση επιστολής στο μπλογκ της πλειοψηφίας του Δήμου μας η νοοτροπία δεν άλλαξε, ακόμη και τώρα που ο Ήλιος έδυσε και άφησε πίσω του ορφανά τα τοπικά στελέχη του και  μάλιστα τα ιστορικά. Μα σε λίγες μέρες ο κύριος Βενιζέλος θα παραιτηθεί για να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ευφυής και δραστήριος είναι άλλωστε, και ο υφυπουργός, και αυτός εργατικός και δραστήριος, δεν θα είναι στη θέση του σε δύο μήνες. Οι επιστολές όμως επιστολές, και η δημοσίευση δημοσίευση!
Το χούγι φεύγει τελευταίο, όχι φυσικά μόνον από τους πολιτευτές και πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ, αφού το χούγι το σέρνουμε από Τουρκοκρατίας, να μη πω από το 404 π.χ., κατά τον Καστοριάδη.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος

Χωρίς σχέδιο κι ἐλπίδα

Χωρίς σχέδιο κι ἐλπίδα

Πρότεινε ο Τέλης απο Αάχεν 

Βρισκόμαστε σὲ λάκκο βαθύ. Ἴσως ἀκόμη χειρώτερα καὶ νὰ ἔχουμε χωθεῖ σὲ κινούμενη ἄμμο. Ζαλισμένοι ἀπὸ τὰ ἀλλεπάλληλα χτυπήματα τῶν ΜΜΕ ποὺ μεταφέρουν τὸ πνεῦμα τοῦ πανικοῦ σὲ κάθε δύστυχο ἑλληνικὸ σπίτι, μὲ τοὺς δρόμους νὰ γεμίζουν καθημερινὰ μὲ πρόσωπα ἀγέλαστα, μὲ μάτια ποὺ κοιτοῦν στὸ ἄγνωστο καὶ κόσμο ποὺ περπατάει χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Στρατιὲς ἀνέργων συσσωρεύονται στὰ διάφορα γραφεῖα τοῦ ΟΑΕΔ, ἄνθρωποι χαμένοι ξαφνικά, χτυπημένοι ἀπὸ ἀρρώστια ἀπὸ τὴν ὁποία δύσκολα θὰ ξεφύγουν. Εἶναι ἡ Ἑλλάδα τοῦ σήμερα. Ἡ Ἑλλάδα στὶς ἀπαρχὲς τοῦ νέου μνημονίου. Μιὰ χώρα σὲ ἀπόγνωσι, μιὰ χώρα ποὺ κυριαρχεῖ ἡ θλῖψι κι ὁ φόβος γιὰ τὸ αὔριο ποὺ κανεὶς πιά, μὲ τὶς ἐξαιρέσεις ποὺ πάντα θὰ ὑπάρχουν, δὲν μπορεῖ νὰ προγραμματίσει. Αὐτὴ ἴσως καὶ νὰ εἶναι ἡ μεγαλύτερη δυστυχία μας. Ὅτι δὲν ἔχουμε τὸ προνόμιο τῶν πατεράδων μας, τῶν παππούδων μας, νὰ προγραμματίσουμε δηλαδὴ τὸ αὔριο.
Οἱ παλιοὶ ἔβαζαν στόχους. Νὰ σπουδάσουν τὰ παιδιά, νὰ τοὺς ἀγοράσουν ἕνα σπίτι, νὰ ἔχουν τὴ σύνταξί τους νὰ βοηθοῦν τὰ παιδιά, τὰ ἐγγόνια. Καὶ μὲ πενιχρὰ μέσα καὶ μεγάλες οἰκονομίες,

Η χάραξη του δρόμου Κρανιδίου-Ναυπλίου πριν από 77 χρόνια.

Η χάραξη του δρόμου Κρανιδίου-Ναυπλίου πριν από 77 χρόνια.

 Του Ιωάννη Λακούτση
«…Η Επιτροπή συνεχίζουσα μετα του κ. Μάλλωση τας ενεργείας της επεσκέφθη  τον υπουργόν Συγκοινωνίας
κ.Πέτρον Ράλλην και παρεκάλεσεν αυτόν όπως διατάξη την κατ’ επέκτασιν προς την κατεύθυνσιν της δημοσίας οδού Λυγουριού – Ναυπλίου συνέχισιν των εργασιών της κατασκευής της οδού Κρανιδίου – Ναυπλίου δια να καταστή δυνατή η χρησιμοποίησις ανέργων Διδυμιωτών εις τας εργασίας αυτάς. Ο κ. υπουργός έχων υπόψη και το υπό του Πρωθυπουργού μονογραφημένον σχετικόν σημείωμα του κ.Μάλλωση, εκάλεσε τον τμηματάρχη οδοποιίας κ. Λούην και διέταξεν αυτόν όπως ποβή εις την δέουσαν ενέργειαν, υπεσχέθη δε να καλέση εις συνεργασίαν και τον Νομομηχανικόν κ. Κανελλόπουλον προς τον σκοπόν τούτον δια να αποφασισθή αν το πέραν του αυχένος Κιάφας τμήμα της οδού Κρανιδίου – Ναυπλίου θα κατασκευασθή υπο του αναδόχου εργολάβου κ. Μχοπούλου( Κυριάκη)
ή δια νέας δημοπρασίας.
Tο Κοινοτικόν Συμβούλιον Καρατζά ( Δρυόπης ) δια πράξεώς του παμψηφεί ληφθείσης απευθύνει διάθερμον την ευχήν των κατοίκων όπως η από Κιάφας 
 (Διδύμων ) οδός Κρανιδίου –Ναυπλίου χαραχθή προς την κατεύθυνσιν της δημοσίας οδού Λυγουριού, τονίζεται δε εις το ψήφισμα τούτο της Κοινότητος Καρατζά ότι η τοιαύτη κατεύθυνσις της οδού θέλει σοβαρώτατα εξυπηρετήσει τας ανάγκας και τα συμφέροντα δέκα και πλέον χωρίων

Που βρίσκονται 312.000,00 ευρώ που δεν αποδόθηκαν ;


«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ»

Που βρίσκονται 312.000,00 ευρώ που δεν αποδόθηκαν ;

 
312.000,00 ευρώ από την κρατική επιχορήγηση του 2011 για τις λειτουργικές δαπάνες και τα έξοδα μισθοδοσίας των Παιδικών Σταθμών, δεν αποδόθηκαν από το Δήμο Ερμιονίδας στο Νομικό Πρόσωπο ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 13/2/2012 ψηφίστηκε  κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός  του ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ,όπως διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του π/υ του Δήμου Ερμιονίδας για το έτος 2012.

Για την ενημέρωση των αναγνωστών θα καταθέσουμε την τοποθέτηση μας στις συνεδριάσεις του Νομικού Προσώπου  και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την οικ.50698/2-12-2011 εγκύκλιο με οδηγίες για την κατάρτιση του π/υ έτους 2012, «οι πιστώσεις προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών και κατά προτεραιότητα δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού των παιδικών και βρεφονηπιακών  σταθμών εγγράφονται στον  προϋπολογισμό στον ίδιο κωδικό όπου εγγράφονται τα έσοδα από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) του π/υ του Δήμου

«Η μηνιαία  τακτική επιχορήγηση από την Κεντρική Διοίκηση , για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού  των παιδικών και βρεφονηπιακών  σταθμών ανέρχεται  στο ποσό που τους είχε διατεθεί το μήνα Δεκέμβριο του έτους 2010», σύμφωνα με την 486/4-1-2011 Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
Με βάση τα παραπάνω η επιχορήγηση των  Δημοτικών  Παιδικών  Σταθμών ανερχόταν το μήνα  Δεκέμβριο του 2010 για
τον Παιδικό Σταθμό Κρανιδίου  σε 15.400,00 ευρώ 
        (15.400Χ 12 μήνες)          ετησίως 

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Μνημονιακός ο Καστοριάδης;

Μνημονιακός ο Καστοριάδης;    
 Προτείνει ο Τέλης απο το Αάχεν
 
Eρώτηση Δημοσιογράφου: Συχνά λέγεται ότι η Ελλάδα είναι «προβληματική», στην Ελλάδα «όλα γίνονται στον αέρα», «χωρίς προγραμματισμό», «χωρίς βάρος». Με τέτοιες διαπιστώσεις συμφωνούν πολλοί. Αλλά περιορίζονται συνήθως μόνο στις διαπιστώσεις. Γνωρίζω ότι η ελληνική κατάσταση σας απασχολεί βαθιά. Ποια είναι η ερμηνεία σας για όσα συμβαίνουν; Γιατί συμβαίνουν έτσι τα πράγματα στην Ελλάδα; Ποιες οι βαθύτερες αιτίες;
Καστοριάδης:Πρώτον, δεν ξέρω. Δεύτερον, στο μέτρο που μπορώ να ξέρω κάτι, είναι ότι η πολιτική ζωή του ελληνικού λαού τελειώνει περίπου το 404 π.χ.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι θα ενοχλήσει πολύ αυτή η διατύπωσή σας.
Καστοριάδης: Τι να κάνουμε. Μιλώ για την πραγματική πολιτική
ζωή του λαού ως αυτόνομου παράγοντα. Δεν μιλώ για μάχες, για αυτοκράτορες, για Μεγαλέξανδρους και Βασίλειους Βουλγαροκτόνους. Μετά τον πέμπτο π.Χ. αιώνα και την αυτοκυβέρνηση του λαού στις δημοκρατικές πόλεις -και πάντως, μετά τον περίεργο τέταρτο π.Χ. αιώνα- η ελληνική ελευθερία πεθαίνει. Οι ελληνικές πόλεις γίνονται υποχείριες των βασιλέων της Μακεδονίας. Βεβαίως, ο Αλέξανδρος και οι διάδοχοί του παίζουν έναν κοσμοϊστορικό ρόλο. Κατακτούν την Ασία και την Αίγυπτο. Διαδίδουν την ελληνική γλώσσα και παιδεία. Αλλά πολιτική ζωή, πλέον, δεν υπάρχει. Τα βασίλεια των διαδόχων του Αλεξάνδρου, ως πολιτική συγκρότηση, είναι ουσιαστικά μοναρχίες. Εξάλλου, καθώς ξέρουμε, ο ίδιος ο Αλέξανδρος αντιμετώπισε στασιασμό των Ελλήνων που είχε πάρει μαζί του,

Διαβάζοντας τους Ιχνηλάτες

Του Βασίλη Γκάτσου

Με τον παρακάτω τίτλο ο κύριος Χειβιδόπουλος κάνει μια αποτίμηση των μελετών και των έργων που γίνονται ή προγραμματίζονται στην Αργολίδα. Απομονώνω τα ολίγα που σχετίζονται με την Ερμιονίδα, γιατί τα πολλά, δηλαδή σχεδόν όλα, αφορούν τον ευρύτερο Αργολικό κάμπο, την όντως Αργολίδα, γιατί η Ερμιονίδα μαζί με τα νησιά της είναι αρκετά μακριά, είναι περιφέρεια της περιφέρειας της Περιφέρειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος στο περιφερειακό συμβούλιο για την Αργολίδα

............Στα πλαίσια των μελετών του Ανατολικού Οδικού Άξονα της Πελοποννήσου πρόκειται να μελετήσουμε την βελτίωση και νέα χάραξη του δρόμου Ισθμός – Επίδαυρος – Κρανίδι – Πορτοχέλι ενώ στις μελέτες που θα δοθούν από το Τεχνικό μας Πρόγραμμα θα μελετήσουμε την σύνδεση του Άργους και της Δυτικής Αργολίδας με την Ε.Ο. Κορίνθου – Καλαμάτας (από τα Εκκλησιαστικά)  προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως το οδικό

Διεθνής Ημέρα Μητρικής γλώσσας

             21 Φεβρουαρίου  Διεθνής Ημέρα Μητρικής γλώσσας

«Η μητρική γλώσσα, στην οποία ειπώθηκαν τα πρώτα λόγια και εκφράζεται η ατομική σκέψη, είναι το θεμέλιο για την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε ατόμου. Οι γλώσσες είναι τα καλύτερα οχήματα της αμοιβαίας κατανόησης και  ανεκτικότητας.
Ο σεβασμός για όλες τις γλώσσες, αποτελεί το βασικό παράγοντα για τη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης χωρίς εξαίρεση, των κοινωνιών και όλων των μελών της».

Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας ανακηρύχθηκε από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO το Νοέμβριο του 1999 και καθιερώθηκε  από το Φεβρουάριο του 2000 και σκοπό έχει την προώθηση της γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας και της πολυγλωσσίας.
Αφορμή στάθηκε η σφαγή στη Ντάκα, στις 12 Φεβρουαρίου 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπαγκλαντές) ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν την κατάργηση της γλώσσας τους «Μπενγκάλι» και την υιοθέτηση της επίσημης πακιστανικής «Ουρντού». Η Αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία στο αίμα.
 Από: morsmal.org
Διαβάστε επίσης από Το Βήμα, το άρθρο της Λ. Κουζέλη: «Πώς σώθηκαν τα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης».
  Ευχαριστούμε Μερσίνη

Κοιλάδα - Θερμήσι

Μερικές παραγωγικές σκέψεις
 Του Βασίλη Γκάτσου

Η Κοιλάδα τη 10ετία του 1960 ήταν ένα μικρό ψαροχώρι φτωχών ψαράδων. Οι Κοιλαδιώτες δεν είχαν κτήματα, δεν προσδοκούσαν τίποτα από την αγοραπωλησία γης. Τη δεκαετία αυτή ανοίξανε οι δουλειές στα καράβια και το μπάρκο έγινε το νέο φαντασιακό των κατοίκων της και κυρίως των νέων. Θυμάμαι τους Κοιλαδιώτες συμμαθητές μου στο Γυμνάσιο Κρανιδίου να έχουν ως πρώτο θέμα συζήτησης το πόσα πήρε ο τάδε που μπάρκαρε με την τάδε εταιρεία, ποιος έφτιαξε καινούργια ανεμότρατα, ποιοι έφτιαξαν αλιευτικά ανοικτής θαλάσσης και ψαρεύουν στα παράλια της Αφρικής, ποιοι αγόρασαν μότορσιπ και γίνανε μικροεφοπλιστές.
Την ίδια εποχή η συζήτηση των Κρανιδιωτών συμμαθητών μου, όπως και των εκ του Πορτοχελίου, είχε μετατοπιστεί στο πόσα λεφτά πήρε ο τάδε βοσκός, ο τάδε κτηματίας, που πούλησε τόσα στρέμματα στηn τάδε παραλία. Το φαντασιακό άλλαζε: από το πόσα θα βγάλω δουλεύοντας, πήγαινε στο πόσο αποτιμιέται η κτηματική μου περιουσία χρόνο με το χρόνο.
Η Κοιλάδα πρόκοψε από την εργασία της. Σχεδόν κατεδαφίστηκε όλη και κτίστηκαν πολύ άνετα σπίτια, απέκτησε μικρό αλιευτικό στόλο από ανεμότρατες και γρι – γρι, έφτιαξε τα ιχθυοτροφία στους Αγρίους Λιμένες (Βουρλιά), έφτιαξε μια μεγάλη παραλιακή τουριστική πιάτσα, έχει ένα από τα σοβαρότερα ναυπηγία ξύλινων σκαφών της χώρας. Όλα από την εργασία των κατοίκων της. Δεν είχαν κτηματική περιουσία να την αποτιμούν χρόνο με το χρόνο,

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι κάτοικοι του χωριού Δήμαινα του Δήμου Επιδαύρου έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Οι κάτοικοι του χωριού Δήμαινα του Δήμου Επιδαύρου έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης αφού ευαισθητοποιημένοι από τα κελεύσματα των καιρών κινητοποιηθήκαν προκειμένου να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Έτσι σε μια πρώτη προσπάθεια μάζεψαν περίπου 700 κιλά λάδι το οποίο διένειμαν ως εξής:
Προσέφεραν στην «Κιβωτό» 370 περίπου κιλά λάδι, δυο τσουβάλια αμύγδαλα και ένα σακί πατάτες και στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στην Αρχαία Κόρινθο 360 κιλά λάδι.

Ο Μεγάλος Αδελφός θα παρακολουθεί τα αγροκτήματα της Ευρώπης

BBC: Οι γεωργοί που διεκδικούν παραπάνω επιδοτήσεις από την ΕΕ από ότι θα έπρεπε, ή που παραβιάζουν τους κανόνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, είναι πλέον πιο πιθανό να συλληφθούν από μια φωτογραφική μηχανή στον ουρανό παρά από τον έλεγχο ενός επιθεωρητή .
Πώς αισθάνονται που παρακολουθούνται από ψηλά;
Φανταστείτε μια τέλεια βόλτα στην εξοχή σε λίγα χρόνια από τώρα - ηρεμία, καθαρό αέρα, το κελάηδισμα των πουλιών στα δέντρα και καλλιέργειες να ταλαντεύονται στο αεράκι.
Ξαφνικά ένα αεροπλάνο-μοντέλο ορμάει πάνω από τα κεφάλια σας.
Αλλά δεν υπάρχει κανείς τριγύρω που να κρατά τηλεχειριστήριο. Αυτό δεν είναι παιχνίδι, αλλά ένα drone σε μια φωτογραφική αποστολή.
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες χιλιόμετρα επάνω, στο διάστημα, το ίδιο κομμάτι γης φωτογραφίζεται από ένα δορυφόρο με τέτοια ακρίβεια που σαφώς

Ηρώ Σαΐα - Μαριάνθη των ανέμων

HYPERICUM PERFORATUM: βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών

Σπαθόλαδο ή Βαλσαμόλαδο

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
Το Περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! 
Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου εμβαπτιστούν σε ελαιόλαδο κι έπειτα αφεθούν στον ήλιο για δύο ή τρεις εβδομάδες, τότε το χρώμα αλλάζει από κίτρινο σε κόκκινο. Το έλαιο που λαμβάνεται είναι το περίφημο βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών.
Εξαιρετικά αποτελεσματικό για την ισχιαλγία και για κάθε πόνο ρευματικό, πόνους αρθρώσεων και την υδρωπικία. Για κάθε είδους πληγές και χτυπήματα, μώλωπες και εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη. Για κράμπες, πιασίματα, ψύξεις, νευραλγίες και πονοκέφαλους.
Με το σπαθόλαδο, όπως αλλιώς λέγεται, κάνουμε επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Επίσης είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ, μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα.
Η χρήση του σπαθόλαδου, είναι κυρίως εξωτερική, αλλά είναι και πόσιμο. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη