Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ-Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης "Απόστολος Γκάτσος"

 


Βασίλης Γκάτσος Μονή Αγίων Αναργύρων: Παράδειγμα πυρασφάλειας.

 


Τι κάνει η παράδοση, η σοφία και ο σεβασμός στη δύναμη της φύσης.
Βλέπουμε στο μοναστήρι, γύρω από τον ψηλό μαντρότοιχό του, μια μεγάλη έκταση μόνιμα αποψιλωμένη.
Στα δυτικά, ο λόφος σήμερα είναι δάσος με βένια, αλλά σε μερικές δεκαετίες θα ξαναγίνει πευκοδάσος όπως ήταν παλιά.
Μία αποψιλωμένη ζώνη 65 μέτρων παρεμβάλλεται μεταξύ δάσους και μαντρότοιχου, ενώ άλλα 25 μέτρα μεταξύ μαντρότοιχου και κτιρίων μοναστηριού είναι χέρσο αποψιλωμένο.
Αυτά είναι ουσιαστικά και πραγματικά προληπτικά μέτρα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, από ένστικτο και κοινό νου.
Λόγω αυτών, μήπως έπαψε να είναι το μοναστήρι ένας μικρός παράδεισος; Δεν νομίζω.

Έτσι έπρεπε να είναι ο γύρω χώρος και στο ΑΜΑΝΖΟΕ, έτσι και σε κάθε οικισμό και σε κάθε συστάδα εξοχικών. Για τα μεμονωμένα εξοχικά, μικρότερες ζώνες μόνιμα αποψιλωμένες, και κανένα πεύκο στον ζωτικό τους χώρο. Υπάρχουν άλλα δέντρα κατάλληλα.

Τα πεύκα μόνο στο δάσος.
Τα πεύκα όχι στην καλλιεργήσιμη γη.
Τα πεύκα όχι στα εξοχικά.
Κανόνες απαράβατοι από τους παλιούς.

Σήμερα με τους δασικούς χάρτες ξέρουμε ακριβώς τι και πού είναι δάσος. Ανοιχτά μυαλά χρειάζονται και γενναίες πράξεις.
Το δάσος θα ωφεληθεί και η Δασική Υπηρεσία θα ασχοληθεί απερίσπαστα με αυτό και δεν πρέπει να έχει καμία αρμοδιότητα στη καλλιεργήσιμη και αστική και βιομηχανική γη και με τα εκεί δέντρα. Είναι Δασική Υπηρεσία, αναπτύσει και προστατεύει το δάσος που καθορίζεται στους δασικούς χάρτες, δεν προστατεύει κάθε δέντρο όπου φυτρώσει ή φυτευτεί.

Βασίλης Γκάτσος

Η "Πανούκλα" του Καμύ στο 9ο Φεστιβάλ Θεάτρου Ερμιονίδας

 


Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022 και ώρα 21.00 η βραβευμένη «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ, που κατέκτησε το φετινό βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν» παρουσιάζεται στο κοινό της Ερμιονίδας, στο πλαίσιο του 9oυ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘEATΡOY «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ», στο Θέατρο ARTίκι στο Κρανίδι.
Το Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», το μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της Ερμιονίδας, διοργανώνει ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας κάθε καλοκαίρι, με συνδιοργανωτές το Δήμο Ερμιονίδας και την Π.Ε. Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  Πολυχώρος ΑRTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ, περιφερειακός δρόμος Κρανιδίου-Ερμιόνης.
Kρατήσεις & Πληροφορίες : 698 698 2224
Γενική Είσοδος: 10€

H «Πανούκλα», το αριστουργηματικό αφήγημα και ένα από τα διαχρονικότερα έργα του Αλμπέρ Καμύ, που την περασμένη χειμερινή περίοδο

Η Ελισάβετ Σφυρή παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση, «The Hawk Shank Redemption»


Η πρώτη ατομική έκθεση της Ελισάβετ Σφυρή με τίτλο «The Hawk Shank Redemption» είναι ένα υβριδικής μορφής έργο που ακροβατεί στα όρια της εικαστικής επιμέλειας, της ζωγραφικής και της performance. Η ζωγραφική σειρά, σε βελούδινα κυρίως υφάσματα, που θα παρουσιαστεί στο «ΜΙΜΗ» | Daily Bar - Cafe υπό την επιμέλεια της Αλίκης Μακρυγιάννη από τις 11 Ιουλίου ως τις 15 Αυγούστου, δημιουργεί το σκηνικό μιας performance όπου συνυπάρχουν άνθρωποι και γεράκια. 

Περισσότερα: athensvoice 

Βασίλης Γκάτσος Απορίες για τη μεγάλη φωτιά αλλά και τις ανακοινώσεις, επίσημες και ανεπίσημες.

 


Στο eikonoskopionews αναρτήθηκαν 3 φωτογραφίες χρονολογημένες.

Η πρώτη στις 19.24 δείχνει την έναρξη της φωτιάς. Λίγος καπνός που όποιος τον έβλεπε μπορούσε να υποθέσει ότι είναι και από μία ψησταριά εξοχικού.
Η δεύτερη στις 19.29, δηλαδή μετά από 5 πρώτα λεπτά, δείχνει τη φωτιά φουντωμένη τόσο που είναι αδύνατον να μη την θεωρήσει ο παρατηρητής ως έναρξης μεγάλης πυρκαγιάς.
Η τρίτη στις 19.38, μετά από άλλα 9 πρώτα λεπτά, δείχνει την πυρκαγιά να απλώνει.
Αν κατάφερναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ρίξουν το πρώτο νερό μέχρι τις 19.29 θα είχαν καταφέρει να τη σβήσουν.
Αν μετά τις 19.38 μάλλον αυτό θα ήταν αδύνατον, λόγω του πυκνού πευκοδάσους, της μεγάλης κλίσεις του λόφου προς τον βοριά και φυσικά του ισχυρότατου μελτεμιού.
Στατιστικώς στο σημείο αυτό είναι πολύ δύσκολο να φτάσει η εν επιφυλακή Πυροσβεστική Υπηρεσία, να απλώσει τις μάνικες της και να αρχίσει να ρίχνει νερό μέσα σε χρόνο μικρότερο από 10-15 πρώτα λεπτά, ακόμη και αν πυροσβεστικό όχημα βρισκόταν κατά τύχη σε πολύ κοντινή απόσταση.
Επίσης τυχούσες πυροσβεστικές ίδιες δυνάμεις του ξενοδοχείου, επίσης θα ήταν αδύνατον να πράξουν αποτελεσματικά μέσα σε αυτόν τον κρίσιμο χρόνο.
Σημειωτέον ότι το τοπικό κλιμάκιο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη βοήθεια του Δήμου και εθελοντών τους οποίους κατευθύνει, βρίσκεται σε επιφυλακή με αποστολή πυρόσβεσης στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Αν η φωτιά είναι ανάλογη της δύναμης πυρόσβεσης (μικρή, εστία, φωτιά σε φρίγανα κ.λ.π.), μπορεί να τα καταφέρει. Αν όμως είναι μεγαλύτερη θα κάνει απλά ό,τι μπορεί μέχρι να έρθουν ενισχύσεις που να μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα (άλλα οχήματα, βυτία, αεροπλάνα κ.λ.π.).
Απο τους Πυροσβέστες, το μικρό πυροσβεστικό του Δήμου και τους εθελοντές οι δημότες και πολίτες δεν ζητάμε ηρωική μάχη κατά της φωτιάς, ούτε να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και τα μέσα που διαθέτουν. Θέλουμε να ενεργήσουν με επαγγελματικό τρόπο τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες και να γυρίσουν στα σπίτια τους, όπως γυρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι από τις δουλειές τους. Τους περιμένει η οικογένεια.
Κανείς δε θέλει ηρωισμούς κατά την πυρόσβεση.

Μας λέτε για αποψίλωση οικοπέδων στους οικισμούς, ως προληπτικό μέτρο.
Για τους οικισμούς μας λέτε ότι σε μια περιμετρική ζώνη 300 μέτρων πρέπει να γίνεται αποψίλωση στα οικόπεδα, και φυσικά σε δημόσια ή δημοτικά οικόπεδα για την προστασία του οικισμού, και αν υπάρχουν δέντρα να κλαδεύονται τουλάχιστον σε ύψος 1.5 μέτρων. Πολύ σωστά.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα που κινδύνεψε (όλοι είδαμε φωτογραφίες και βίντεο) το βλέπουμε στην Εικόνα 1. Είχε 150 άτομα, χώρια το πολυπληθές προσωπικό του, ίσως διπλάσιο. Δηλαδή ναι μεν χαρακτηρίζεται ως ξενοδοχειακό συγκρότημα με βίλες, αλλά από άποψη πυρασφάλειας δεν παύει να είναι οικισμός, δηλαδή πολλά συγκεντρωμένα σπίτια.  Από τη νότια πλευρά του έχει δρόμο κι χωράφια με ελάχιστη καύσιμη ύλη σε μεγάλη απόσταση από αυτό. Κανένας κίνδυνος.

Από τον βοριά όμως έρχεται σε επαφή με το πυκνό δάσος της Κορακιάς, το οποίο είναι επικλινές προς τον βοριά και εκτεθειμένο στα καλοκαιρινά μελτέμια. Γι' αυτό και η φοβερή ένταση της φωτιάς που εκτόξευε αποκαΐδια αναμμένα σε μεγάλες αποστάσεις.

Στην Εικόνα 2 βλέπουμε ότι προς τον βοριά μεταξύ βιλών και δάσους υπάρχει μια ζώνη πλάτους 10 έως 16 μέτρων μόνον η οποία μάλιστα αντί να είναι αποψιλωμένη είναι φυτεμένη με θάμνους άμα δε και κυπαρίσσια (εξίσου εύφλεκτα με τα πεύκα). 
Εδώ γιατί δεν έχουν τηρηθεί αυτά που μας λέτε για τους οικισμούς μας; Εδώ δεν έπρεπε να υπάρχει περιμετρική ζώνη 300 μέτρων που πρέπει να αποψιλωθεί και τα δέντρα (πεύκα) να κλαδευτούν πάνω από 1,5 μέτρα;
Μα θα μου πείτε να κλαδέψουμε το δάσος; Μα αφού δώσατε άδεια χτισίματος του ξενοδοχείου δίπλα  στο δάσος, χωρίς να απαιτήσετε μιά ζώνη ιδιοκτησίας του 300 μέτρων να είναι αποψιλωμένη, δεν πρέπει, για να είμαστε σύμφωνα με το νόμο, το δημόσιο να αποψιλώσει σωστά τώρα μια περιμετρική ζώνη δάσους 300 μέτρων;
Μάλιστα ένα τμήμα των εγκαταστάσεων φαίνεται στην Εικόνα 3 να μπερδεύεται με τα πεύκα του δάσους.
Το ξενοδοχείο έχει τεράστια πισίνα με νερό, και σχεδόν κάθε βίλα την πισίνα της. Τι προληπτικά μέτρα είχαν παρθεί για την άμεση και αυτόματη χρήση με ειδικές αντλίες της τεράστιας αυτής ποσότητας νερού;

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο σημαίνουν:
Είναι ντροπή όλων μας ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο, μέ τέτοια αποθέματα νερού να παρουσιάζει αυτό το θέαμα αποκλειστικά από έλλειψη αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων. Αυτή η κατάσταση δεν έπρεπε να συμβεί. Έλλειψη η οποία πιστοποιείται εκ του αποτελέσματος που αποτυπώνεται στα βίντεο και στις φωτογραφίες, και ας πιστεύει ο Δήμος ότι ....... η Ερμιονίδα παραμένει ένα παγκόσμιο πρότυπο τουρισμού. Ντροπή αντίστοιχη με τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών που κι αυτή .... ευτυχώς δεν είχε επιπτώσεις αλλά ήταν αρκετή για να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι.
Δεν φταίει το δυνατό μελτέμι. Αυτό κάθε καλοκαίρι είναι δεδομένο.
Δεν φταίει η έλλειψη νερού. Στο ξενοδοχειακό συγκρότημα υπήρχε τεράστια ποσότητα.
Δεν φταίνε οι πυροσβέστες. Έκαναν το ανθρωπίνως δυνατό.
Για άλλη μια φορά .... δεν μαγειρέψαμε πριν πεινάσουμε.



Και σε αυτές τις περιπτώσεις μια λιτή ανακοίνωση αρκεί:
"Φωτιά εκδηλώθηκε στο δάσος της Κορακιάς κάτω από ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Η πυροσβεστική υπηρεσία ειδοποιήθηκε στις ...... ακριβώς από τηλεφώνημα ιδιώτου (τον οποίον πρέπει ο Δήμος να ευχαριστήσει), ή από παρατηρητήριο πυρασφάλειας, ή από άμεση επόπτευση ανδρών της υπηρεσίας.
Η υπηρεσία έριξε το πρώτο νερό στις .... και πάλεψε με τη φωτιά μέχρι κατασβέσεώς της στις.....
Έρευνα διεξάγεται αρμοδίως προς δύο κατευθύνσεις:
Α.  Για τα αίτια της πυρκαγιάς (πιθανότητα εμπρισμού, κ.λ.π.).
Β.  Για τα προληπτικά μέτρα που είχαν παρθεί τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και από το Ξενοδοχειακό Συγκρότημα, και ευθύνες που πιθανόν προκύπτουν."



Σημείωση: Αν μας γίνει μάθημα (μέχρι τώρα καμιά μεγάλη πυρκαγιά δεν μας έχει γίνει μάθημα), να σκεφτούμε ότι είναι δεκάδες τα εξοχικά που έχουν δίπλα τους και στις αυλές τους μεγάλα πεύκα, δεκάδες που βρίσκονται μέσα ή ακριβώς δίπλα σε πευκοδάσος, ενώ μεγάλες εκτάσεις όπως η περιοχή του του Αγίου Αιμιλιανού, Κορακιάς κ.λ.π. παρουσιάζουν χαρακτηριστικά Μάτι, πεύκα ανάκατα με σπίτια, στενούς δρόμους, ξερά χόρτα.
Πάρτε το όλοι απόφαση: Χρειάζονται πολύ γενναία προληπτικά μέτρα. Το πεύκο είναι δέντρο του δάσους και μόνο εκεί πρέπει να υπάρχει. Η "πευκομανία" να ζούμε μέσα στα πεύκα, δίπλα στο πευκοδάσος, να σκιάζουμε το εξοχικό με πεύκα, είναι κατάσταση άκρως επικίνδυνη.
Οι παλιοί, οι γονείς και παππούδες μας δεν άφηναν πεύκο να φυτρώσει σε αγρούς και περιβόλια. "Τι το θές; είναι άχρηστο και επικίνδυνο. Βάλε για σκιά μια κληματαριά, μια καρυδιά, μια μουριά. Και στο σπίτι σου κληματαριά ή λεμονιά που είναι και χρήσιμη". Σοφοί άνθρωποι.
Λοιπόν: Κάλιο γαδουρόδενε παρά γαδουγύρευε ........

Βασίλης Γκάτσος

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Χοροδρώμενα 7 και 8 Ιουλίου στο Κρανίδι

 


ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: Ανακοίνωση

 

ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κρανίδι, 07.07.2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το καλοκαιρινό Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου Ερμιονίδας αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας.

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Ερμιονίδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του καλοκαιρινού Πολιτιστικού Προγράμματος, παρουσιάζει εκθέσεις της στην Ερμιονίδα και με στόχο την διεύρυνση της συμμετοχής περισσότερων δημιουργών, προσκαλεί όσους καλλιτέχνες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στις εκδηλώσεις της μέχρι τις 20 Ιουλίου 2022.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6974670006 κα Μαρία Παπαμιχαήλ

Πρόγραμμα εκθέσεων Καλλιτεχνικής Ομάδας Ερμιονίδας

– 27 & 28 Ιουλίου Μύλος – Μπίστι Ερμιόνης

– 5 έως 12 Αυγούστου Πορτοχέλι

– 20 έως 26 Αυγούστου Πορτοχέλι

Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε μαζί μας όλες τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Ερμιονίδας.

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Μέξης

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

ΙΛΜΕ. Δελτίο Τύπου: Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.


 Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, στον αύλειο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος Ερμιόνης (πρώην Δημοτικό Σχολείο), η εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

 

Το ιστορικό χρονικό των γεγονότων ξεδίπλωσε η πρόεδρος του ΙΛΜΕ, Τίνα Αντωνοπούλου με αναφορές αρχικά στον Α΄ παγκόσμιο Πόλεμο, τη θριαμβική είσοδο του Ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη καθώς και τα σημαντικά ανταλλάγματα, που απέσπασε η Ελλάδα με τη συνθήκη των Σεβρών (1920)

 



Στη συνέχεια μίλησε για τον εθνικό διχασμό, την ήττα του Ελληνικού στρατού(Αύγουστος του 1922), τις ανθρώπινες απώλειες, την προσφυγιά και το αποτύπωμα της στην κοινωνική και οικονομική ζωή των Ελλήνων καθώς και για τη συνθήκη της Λωζάνης (1923) και την ανταλλαγή πληθυσμών. 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΣΟΛΩΡΑΣ του Γιάννη Σπετσιώτη



 Ιωάννης Ε. Μεσολωράς (1851-1942)

(Μνήμες και Τοπική Ιστορία)

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» στο φύλλο του Σαββάτου 2 Ιουνίου 2022 πρόσφερε στους αναγνώστες της το συλλεκτικό βιβλίο «Ιερά Ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης» του Ιωάννη Ε. Μεσολωρά, καθηγητή Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ως άνω βιβλίο, που προοριζόταν ως βοήθημα των μαθητών Ελληνικών Σχολείων και Παρθεναγωγείων, κυκλοφόρησε το έτος 1925 από τον εκδοτικό οίκο Δημητράκου. 

Ο συγγραφέας Ι. Μ. είχε στενούς δεσμούς με το Κρανίδι, καθώς ήταν παντρεμένος με την κόρη του Κρανιδιώτη Πρωτοπρεσβύτερου Παναγιώτη Ρομπότη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ο Ιωάννης Μεσολωράς ήταν εκείνος που κατά τον εορτασμό της 100/ετηρίδας στο Κρανίδι, εκφώνησε στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως συγκινητικό πανηγυρικό λόγο εγκωμιάζοντας τον ηρωισμό και τη γενναιότητα των αγωνιστών της Ερμιονίδας κατά την Επανάσταση του 1821.

Σημ. Η φωτογραφία είναι από το hellenicaworld.com  

ευκαιρία για ζωή


ΕΣΑμεΑ | Ε.Σ.Α.μεΑ. - Να παρέμβει ΤΩΡΑ εισαγγελέας για τις μεταμοσχεύσει...

https://www.facebook.com/esamea.ncdp

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία.


Έλλη Βασιλάκη

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Τζίτζικας ή τέττιξ

Τζίτζικας ή τέττιξ η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, αφού έζησε σαν σκουλήκι από 4 μέχρι και 17 χρόνια βαθιά μέσα στη γη (μέχρι 15 μέτρα βάθος) ήρθε στον επάνω κόσμο όπου θα ζήσει τις τελευταίες 4 -6 εβδομάδες της ζωής του. Θα αλλάξει φορεσιά θα βάλει αυτή με τα φτερά και θα ξεκινήσει το τραγούδι ένα ερωτικό κάλεσμα που κάνουν τα αρσενικά (τα οποία είναι κουφά) προς τα θηλυκά τα οποία είναι μουγκά. Ο ήχος αυτός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο δυνατούς ήχους της φύσης !!!!
(Κείμενο: Zalidas Ioannis)

 

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσοπουλιών, ας τα γνωρίσουμε καλύτερα


Τα #θαλασσοπούλια είναι από τις πιο απειλούμενες ομάδες πουλιών. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσοπουλιών, ας τα γνωρίσουμε καλύτερα :
Θαλασσοπούλια δεν είναι μόνο οι γλάροι! Αλλά ακόμα κι αυτοί δεν είναι όλοι ίδιοι μεταξύ τους.
Κάτι που σας φαίνεται για καφέ γλάρος μπορεί τελικά να είναι #Αρτέμης, είδος συγγενικό με τα άλμπατρος, τα θαλασσοπούλια των ωκεανών του Νότου, ή #Μύχος που πετάει πάντα σαν να βιάζεται, ενώ κάτι που μοιάζει με χελιδόνι μεσοπέλαγα, μπορεί να είναι #Υδροβάτης, το πιο μυστηριώδες θαλασσοπούλι της Ελλάδας!
Οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν 6 είδη θαλασσοπουλιών: τον Αιγαιόγλαρο, τον Ασημόγλαρο, τον Θαλασσοκόρακα, τον Αρτέμη, τον Μύχο και τον Υδροβάτη.
Παρατηρήστε καλύτερα τα θαλασσοπούλια που μας συντροφεύουν στις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις και ένας ολόκληρος, θαλασσινός, κόσμος θα ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια σας!
 
📙👉 Οδηγός γρήγορης αναγνώρισης θαλασσοπουλιών: https://www.ornithologiki.gr/.../1347-odigos-anagnorisis...
🔎 Seabirds of the Greek Seas ID Guide:
#WorldSeabirdDay LIFE PanPuffinus

ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΒΙΒΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗ

Δήμητρα, Μαργαρίτα, Ρίτα, Άννα στα Μαντράκια (8-8-1965)

ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
«Κι εγώ μέσα στους αχινούς
στις γούβες στ’ αρμυρίκια…» (Οδυσσέας Ελύτης)
Έχουμε το προνόμιο να έχουμε γεννηθεί σ’ έναν πανέμορφο σ’έναν χαρισματικό τόπο, με φυσικό τοπίο που το αγκαλιάζει και το περιβάλλει η θάλασσα. Σε έναν τόπο με συναρπαστική ιστορία, με παράδοση, με γεύσεις, με προοπτικές πραγματικής και ήπιας ανάπτυξης.
Ωστόσο υστερούμε στην ικανότητα να διαχειριστούμε τούτα τα προνόμια, αφού η δράση κάθε ανθρώπου που βρίσκεται να κατέχει μια θέση εξουσίας είναι αποτέλεσμα της εκπαίδευσής του,
της παιδείας του, του περιβάλλοντος που ζει και η έκφανση προφανέστατα της προσωπικής του δομής∙ με αποτέλεσμα να μην πρυτανεύουν ο σεβασμός του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης
ύπαρξης, της αξιοπρέπειας.


ΒΑΡΚΑΔΑ 20-6-1966

«Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις,
όμως για λίγη περηφάνια το αξίζει.» Οδυσσέας Ελύτης
Το καλοκαιράκι και στην πατρίδα μας για άλλη μια χρονιά παρελαύνει ζεστό, ασυγκράτητο, αρωματισμένο, μεταφέροντας μηνύματα αισιοδοξίας και μετά το μούδιασμα της ψυχής λόγω
μακροχρόνιου εγκλεισμού, με την φυσιολογική ζωή αχνοφαίνεται.


Κοιτάζοντας κάποιες παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, έρχονται στο νου μας τα παιδικά και νεανικά μας καλοκαίρια που είχαμε την
τύχη να απολαμβάνουμε τις δροσιές της θάλασσας, τις χάρες του ήλιου και τα πολύωρα θαλασσινά μπάνια, με τα ατέλειωτα παιχνίδια στη θάλασσα των Μαντρακιών, με τα παιδιά να τουμπάρουν τις βουλιαγμένες βάρκες για να στανιάρουν, να
βουτούν, να γελούν.
Με τις βαρκάδες μας και τις βόλτες σε γραφικούς απάτητους κολπίσκους και σε απόμερες αμμουδερές ακρογιαλιές.
Μαντράκια, ο δικό μας χαμένος παράδεισος!

20-9-66

Απογευματινές βόλτες μ’ ένα μαχαιράκι στο χέρι ή μια μυτερή πέτρα και σκαρφάλωμα από βραχάκι σε βραχάκι, για θρουμπίλια και πεταλίδες (λεπάδες στην αρχαιότητα). Κι εκείνες σκληρές,
κολλημένες στους βράχους, δυσκολοχώνευτες μεν, πολύ νόστιμες δε, νερόβραστες με λάδι και λεμόνι.
Με το γέμισμα του φεγγαριού μαζεύαμε τους θηλυκούς αχινούς που ήταν αυγωμένοι, εκείνους δηλαδή που είχαν μωβ και κοκκινωπό χρώμα, μεζέδες μοναδικοί σε νοστιμιά και μυρωδιά.
Και τα «χάδια της κοιλιάς» κατά Παπαδιαμάντη, ίδια και απαράλαχτα με τα δικά μας: «…οι άλλοι εμποροπλοίαρχοι των παλαιών ημερών έδεναν τα καραβάκια τους, διά να παραχειμάσουν εις την πατρίδα, διά ν’ απολαύσουν το θάλπος της εστίας και να μη χάσουν, κοντά εις τους εχίνους
και τα οστρείδια και τους αστακούς τους μαγειρευτούς με μάραθα, και τα οχταπόδια τα τηγανιτά με όξος, και τόσα άλλα χάδια της κοιλιάς».
Δυστυχώς, «έχασαν» τα Μαντράκια τη γραφικότητά τους. Τρόπος του λέγειν «έχασαν» γιατί εξακολουθούμε να μη βλέπουμε τη
συνεχή αλλοίωση του χώρου τους. Χώρος να περπατήσεις, χώρος να σταθείς; Πολύ δύσκολα! Παντού σταθμευμένα και κινούμενα
αυτοκίνητα. Κοινωνικό αίτημα θα έπρεπε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να ήταν
το κλείσιμό τους.

Λαβωμένη πατρίδα,
από παντού σου μπάζει πια η μπόχα...
Το ψόφιο της αξιοπρέπειάς σου
βρώμισε ανεπιστρεπτί... (Εβίτα Κωνσταντίνου)

Βιβή Σκούρτη