Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

μουσικό κατάλυμα

Το διάλεξε η Έλλη Βασιλάκη
 

" ... Je suis fatigué je suis épuisé
De faire semblant d'être heureux quand ils sont là ... "


Je Suis Malade
Στίχοι: Serge Lama
Μουσική: Alice Dona
Άλμπουμ: Carpe Diem, 1995
κυκλοφόρησε το 1973
διασκευάστηκε την ίδια χρονιά από τη Dalida
και στα Ιταλικά, από την Ornella Vanoni («Sto Male»).
Το 1979, κυκλοφόρησε και μια Ελληνική ''διασκευή'' από τον Γιάννη Πουλόπουλο («Φύγε»).

Mechanicos 

Χρόνια πολλά Έλλη μας, να είσαι γερή και χαρούμενη!

"Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία"


Ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, στις 12.9.2013, δίχως τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, όπου ο πρόεδρος Κ. Βιρβιδάκης απλώς αγνοεί τις ενστάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και ανακοινώνει ότι κάθε άρθρο «ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία», δίχως να έχει ψηφίσει κανένας.

Καλημέρα14/9/2013

Ανατολή στην Ερμιόνη, γιατί η καλή μέρα απο το πρωί φαίνεται..

Η ώρα του σχολείου

Του Γιάννη Λακούτση 
Η ώρα του σχολείου

Μαθηταί, το έργον κράζει
και η ώρα πλησιάζει.
Πλήρες καθαρών θρανίων
περιμένει το σχολείον.

Ευπειθή, καλά παιδία,
υπό μάλης τα βιβλία,
και χωρίς να θορυβείτε
προς την τάξιν προχωρείτε.

Πάσα η διάνοια σας
έστω εις το μάθημα σας
αν καλώς αποκριθείτε,
πόσον τότε θα χαρείτε.

Αλ.Κατακουζηνός
(Ελληνικόν Αναγνωσματάριον 1923).« Αρξον χειρ μου αγαθή, γράψον γράμματα καλά…»Στην εποχή μας το ξυλοκόπημα των μαθητών από τους δασκάλους θεωρείται βαρβαρότητα. Όμως στο παρελθόν ήταν φυσικό, χρήσιμο και ωφέλιμο. Για πολλούς αιώνες οι μαθητές δέρνονταν, μαστιγώνονταν, ακόμα και φυλακίζονταν. Όλο το

εκπαιδευτικό σύστημα στηριζόταν στην βέργα του δασκάλου η του πατέρα.

Σε πολλά διασοζώμενα εβραϊκά και φοινικικά μνημεία υπάρχουν σκαλισμένες διάφορες οικογενειακές σκηνές, στις οποίες ο πατέρας παρουσιάζεται πάντα με τη βέργα στο χέρι. Στην Αρχαία Σπάρτη ο μικρός Σπαρτιάτης είχε δάσκαλο έναν κατώτερο στρατιωτικό βαθμοφόρο, ο οποίος τον δίδασκε κρατώντας ένα σιδερένιο ραβδί. Η εκπαίδευση ήταν ένα συνεχές μαρτύριο. Ο μικρός μαθητής έμενε

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Επικήρυξαν για 1000 ευρώ τους φονιάδες των αδέσποτων

enimerosipeloponnisou 
Η μαζική δηλητηρίαση δεκάδων αδέσποτων ζώων στην Ερμιονίδα είχε σαν αποτέλεσμα την κινητοποίηση των ζωόφιλων και την συσπείρωση Ζωοφιλικών Οργανώσεων, Κυνηγητικών Ενώσεων και Δημοτικής Αρχής.

Η κλιμάκωση αυτής της αποτρόπαιης οργανωμένης εγκληματικής δράσης,  προκάλεσε την έντονη αντίδραση της φιλοζωικής οργάνωσης ΓΑΦ, η οποία  δια στόματος της Προέδρου της, κ. Μαρίας-Αθηνάς  Φίξ δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου»:
«κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι, που υποθέτω ότι εξωτερικά μοιάζουν με …ανθρώπους,  αλλά είναι μάλλον υπάνθρωποι, θανατώνουν  αυτά τα υπέροχα πλάσματα του θεού..
Ας τους πληροφορήσουμε λοιπόν,  ότι η πράξη τους πλέον είναι αξιόποινη, βάση νόμου και ότι τους έχουμε ήδη επικηρύξει,  εμείς και η fase,  προσφέροντας αμοιβή χιλίων ευρώ!»!


 ΓΑΦ: «Επικήρυξη και  αμοιβή χιλίων ευρώ, 
για την σύλληψη των φονιάδων»!


 Μαρία-Αθηνά Φίξ: «Είναι εξοργιστικό να μεριμνούμε ως φιλοζωική,  για αυτά τα υπέροχα πλάσματα του θεού και κάποιοι υπάνθρωποι,  να τα θανατώνουν «ελαφρά τη καρδία».
Λευτέρης Σαμιώτης: «Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κρανιδίου,  καταδικάζει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες και τάσσεται στο πλευρό των φιλοζωικών οργανώσεων, της Ερμιονίδας».

Γιάννης Τσαμαδός: «Καταδικάζουμε ως Δήμος, αυτές τις εγκληματικές πράξεις! Δεν φταίνε σε τίποτα, τα ζωάκια! Θα παραχωρήσουμε στις φιλοζωικές, χώρο φιλοξενίας».


Την οργή και την αγανάκτηση, των εκπροσώπων των φιλοζωικών οργανώσεων της Ερμιονίδας, έχει προκαλέσει  η δράση, του  (των) κατά συρροή όπως διαφαίνεται,  μανιακού δολοφόνου,  σκυλιών και γατιών στην Περιοχή. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεκάδες ανυποψίαστα και ανυπεράσπιστα ζωάκια,  έχουν βρει φρικτό θάνατο από  φόλες,  στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα,  της Ερμιονίδας. 
Η κλιμάκωση αυτής της αποτρόπαιης οργανωμένης εγκληματικής

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΜΙΟΝΙΤΕΣ

Αγαπητοί Ερμιονίτες,
Όποιος γνωρίζει τον επιστολογράφο της ανωνύμου επιστολής ή 
ποίος την κατέθεσε στο ταχυδρομείο και είναι διατεθειμένος να το καταθέσει στον κ εισαγγελέα και στο δικαστήριο, εκτός από όλα τα έξοδά του, θα λάβει και τρεις χιλιάδες ευρώ. 

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Τελική πρόβα για τα 30 χρόνια του ΚΕΘΕΑ

Απο την χτεσινή πρόβα, για τη σημερινή συναυλία για τα 30 χρόνια του ΚΕΘΕΑ, στην Θεσσαλονίκη.
 

Μην πετάτε τις τσίχλες κάτω


Για όσους δεν το γνωρίζουν.
Μην πετάτε τις τσίχλες κάτω, πολλοί δρόμοι και πεζοδρόμια είναι γεμάτα τσίχλες αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό.
Όταν πετάμε μια τσίχλα στο δρόμο, τα πουλιά νομίζουν ότι είναι ψωμί.
Μια τσίχλα μπορεί να τα σκοτώσει .
Ας προσέχουμε λοιπόν.

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης


Τα χελιδόνια

 φεύγουνΤα χελιδόνια είναι από τα πλέον γνωστά μεταναστευτικά πουλιά που κατακλύζουν από τις αρχές του Μάρτη την Ελλάδα αλλά και άλλες Μεσογειακές χώρες προκειμένου να αναπαραχθούν και στα μέσα του φθινοπώρου συγκεντρώνονται κατά δεκάδες εκατοντάδες σε σμήνη και μεταναστεύουν με θεαματικό τρόπο προς τα θερμά κλίματα της Αφρικής, για να επιστρέψουν και πάλι στα γνωστά τους μέρη την επόμενη Άνοιξη, διανύοντας τεράστιες εδαφικές εκτάσεις.


Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα ιδιαίτερα πουλιά, επιστρέφουν πάντα στην ίδια φωλιά γνωρίζοντας ότι εκεί θα βρουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωσή τους.


Ερευνητές που έχουν εξετάσει αυτά τα πουλιά, συμπεραίνουν ότι διαθέτουν ένα εσωτερικό ρολόι συγχρονισμένο με τη κίνηση του ήλιου καθώς και μια μαγνητική πυξίδα και χρησιμοποιώντας τον ήλιο, τα αστέρια και τη σελήνη πετυχαίνουν να προσανατολιστούν με ακρίβεια διατηρώντας σταθερή πορεία και αναγνωρίζοντας ορισμένα συγκεκριμένα τοπικά σημεία, επιστρέφοντας στη πρώην τους φωλιά.

προβλέπουν τον καιρό


Για αυτούς τους λόγους, θεωρείται ότι η χρονική περίοδος που τα χελιδόνια ξεκινούν τη μετανάστευσή τους το φθινόπωρο δείχνει και πόσο βαρύς θα είναι ο επόμενος χειμώνας.

Φέτος, μετεωρολόγοι του κάμπου της Θεσσαλίας παρατήρησαν ότι τα χελιδόνια ξεκίνησαν να φεύγουν πολύ νωρίς, σημάδι ότι επέρχεται πιθανόν πρόωρο κρύο και ένας ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας που έχει δεκαετίες να συμβεί.

Βέβαια αυτό δε μπορεί να θεωρηθεί και δεδομένο διότι δε μπορεί να εξηγηθεί απόλυτα αυτή η πρόωρη φυγή των χελιδονιών φέτος, καθώς μπορεί για παράδειγμα όντως να έρθει πρόωρο κρύο από το φθινόπωρο, αλλά αυτό το πρόωρο κρύο είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει αφού αν έρθει πολύ νωρίς, πιθανόν να φύγει και πολύ νωρίς στις αρχές του χειμώνα, κάτι που κάλλιστα στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές χώρες συμβαίνει αρκετές φορές.


Ωστόσο το θέμα έχει ενδιαφέρον καθώς για 1η φορά μετεωρολόγος της Θεσσαλίας έκανε λόγω για ημέρες του 1941 όσον αφορά τον επερχόμενο χειμώνα. Ο χειμώνας του 1941-42 ήταν ο χειμώνας της κατοχής όπου ως τραγική ειρωνεία, συνδυάστηκε με τις τραγικές συνθήκες λιμού και πείνας που επικρατούσαν τότε στην Ελλάδα αφού εκτός από τη πείνα ο κόσμος είχε να αντιμετωπίσει και το τρομερό χιονιά που κράτησε πάρα πολύ..


Φυσικά τίποτα δεν είναι σίγουρο διότι οι προβλέψεις αυτές από τα σημάδια των πουλιών είναι τοπικές και αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή που οι παρατηρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν και δε μπορεί να βγει συμπέρασμα για ολόκληρη την Ελλάδα μιας που η Ελλάδα είναι μία χώρα με τεράστια γεωγραφική και κλιματική ποικιλία αφού συνδυάζεται η θάλασσα με τη παρουσία μεγάλων ορεινών όγκων στο εσωτερικό της.

Επομένως, η ‘μητέρα φύση’ θα δείξει μέσα στους επόμενους μήνες αν θα επαληθευτούν ή όχι αυτές οι προβλέψεις..


ecotimes

 Έλλη Βασιλάκη

Ημέρες Ραδιοφώνου

Πρόταση της Έλλης Βασιλάκη


Το ραδιόφωνο μετά την τηλεόραση, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, αρνητικό εν πολλοίς, την περίοδο της πλαστής μας ευημερίας.
Τώρα καλείται να παίξει έναν άλλο ρόλο....
Μπορεί;

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012, οι καλεσμένοι της Λίνας Νικολακοπούλου και του Μάκη Προβατά:

Παύλος Τσίμας (δημοσιογράφος), Κατερίνα Ακριβοπούλου (ΣΚΑΪ 100,3), Βασίλης Χιώτης (Διευθυντής Βήμα 99,5), Αντώνης Κοκορίκος (FLASH 96), Γιάννης Καλαμίτσης (REAL 97,8) και ο Δημήτρης Κανελλόπουλος (e-tetradio.gr), προσπάθησαν να απαντήσουν αυτή την ερώτηση. 
Ημέρες Ραδιοφώνου @ gazARTE part 2

«Ένας λόγος παραπάνω»: τίτλος μίας ενότητας συνεντεύξεων από ανθρώπους της Τέχνης και της Διανόησης στη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Μάκη Προβατά. Μια συζήτηση δίχως φόβο και με πάθος, που οι απόψεις των καλεσμένων έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα ειδικά στις μέρες που διανύουμε. Στο τέλος κάθε συνέντευξης, πού διαρκεί μία ώρα, το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει ερωτήσεις στον καλεσμένο ή την καλεσμένη.

Έχετε παιδάκια; Έχετε ρούχα που δεν τους κάνουν πια;
Μην τα πετάξετε!

Το διάβασε και μας το έστειλε η Μαίρη Φασιλή

Κάνοντας μια έρευνα διαδίκτυο και ρωτώντας άλλες μαμάδες, μάζεψα κάποιες πληροφορίες για το που μπορείτε να δώσετε χρησιμοποιημένα παιδικά ρούχα.

 
Υπάρχουν πολλά φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχουν ανάγκη
από παιδικό και βρεφικό ρουχισμό.

Συγκεκριμένα:
Άλλες οργανώσεις και δίκτυα που έχουν ιδρυθεί από μαμάδες και  που εξυπηρετούν το συγκεκριμένο σκοπό είναι:
Να βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα που θα χαρίσετε είναι σε ΚΑΛΗ κατάσταση!

πηγή: babyglitter
hamomilaki 

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

κι όμως... 25 χρόνια πριν !γκέγκε ;
Έλλη Βασιλάκη

ΔΙ.ΑΝ.Α


Την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30 μμ θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για το  ΔΙ.ΑΝ.Α.


Η συνάντηση θα γίνει:
Καφέ Corfu
Πλατεία Σταϊκοπούλου
(πίσω από τα Δικαστήρια)

Θέματα
- Τι είναι το ΔΙ.ΑΝ.Α

– Πως μπορεί κάποιος να συμμετέχει
– Εθελοντική βοήθεια για την ανάπτυξή του
Για πληροφορίες:Νίκος Αυγερινός 27520-93030, 6936-703400
Άννα Καραμανιάν 6947-946364

Email: ilianthos11@gmail.com
cooperation

ΔΙκτυο ΑΝταλλαγής Αργολίδας και λοιπές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης


Έλλη Βασιλάκη

Αποφασίζουν για το μέλλον της παράταξης και τον διάδοχο του Δημ. Καμιζή

Η αμετάκλητη πρόθεση του Δημήτρη Καμιζή να μην διεκδικήσει εκ νέου την δημοτική αρχή και η δημόσια παραίνεσή του «να πάρουν πρωτοβουλίες οι νεώτεροι», άνοιξε την κούρσα της διαδοχής. Προς τον σκοπό αυτό, η παράταξη συνεδριάζει στην αίθουσα του Δημαρχείου την Κυριακή (ή σε περίπτωση απροόπτου κωλύματος την Δευτέρα).
Έγκυρες πληροφορίες, στελεχών της παράταξης, φέρουν τους δύο αντιδημάρχους, Σταύρο Κούστα και Γιάννη Τσαμαδό, να μην συμμετέχουν στην κούρσα αυτή, για τους δικούς του λόγους ο καθένας.  
Παρόντες στις δρομολογούμενες εξελίξεις δηλώνουν ότι θα είναι οι κ. κ. Τάσος Λάμπρου κ. Νίκος Παππάς και ο κ. Μανώλης Φλωρής.

Ο Τάσος Λάμπρου, (πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου), φέρεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες καθώς εμφανίζεται να λειτουργεί πιο συσπειρωτικά από όλους τους άλλους.
Ο Νίκος Παππάς, (πρόεδρος του  Ν. Π. Πολιτισμού  του Δήμου Ερμιονίδας) όπως ακούγεται υπολογίζει και στην στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Μανώλης Φλωρής (πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου) έχει πολλούς φίλους μέσα στην παράταξη και  πιέζεται από αυτούς «να βγει μπροστά».
Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων! 
enimerosipeloponnisou 

30ή -τελευταία- εκδήλωση της καλοκαιρινής εκστρατείας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης "Απόστολος Γκάτσος"

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου,  5.30 – 7.30 μ.μ.
Η Βιβλιοθήκη πηγαίνει στο Μουσείο παιχνιδιών!
Μιλάμε για παιχνίδια και επισκεπτόμαστε το νέο Μουσείο Παιχνιδιών στην Ερμιόνη.
Και αφού το δούμε καλά, αρχίζει το παιχνίδι!
Με τη Βιβή Σκούρτη                                                                                                                          
Στη βιβλιοθήκη 5.30 μ.μ.  Χωρίς προεγγραφή.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Τέλειωσαν οι διακοπές Λουκρητία!

Αρκάς

Καλή σχολική χρονιά!


Καλή δύναμη σε εκπαιδευτικούς και παιδιά!

28 αγροτικά επαγγέλματα που σε «χρυσώνει» το ΕΣΠΑ για να ασχοληθείς!

αγροτικά επαγγέλματα
Τον δύσκολο δρόμο της επιστροφής στις γεωργικές καλλιέργειες παίρνουν όλο και περισσότεροι Ελληνες, οι οποίοι απογοητεύονται από την δυσκολία στην εύρεση εργασίας στις μεγάλες πόλεις και επιστρέφουν πλέον στην επαρχία.
Ωστόσο, την δυσκολία στην ρευστότητα που μπορεί να αντιμετωπίζουν αρκετοί νέοι αγρότες έρχεται να λύσει νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο αφορά την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την τόνωση της αγροτικής ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.
Οπως αναφέρει το Εθνος, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα» θα χρηματοδοτήσει 28 γεωργικά επαγγέλματα, διευκολύνοντας έτσι τους αγρότες στην απόκτηση ή την ανανέωση του εξοπλισμού τους και την ανανέωση των τεχνολογικών τους συστημάτων, προκειμένου να υπάρξει εκσυγχρονισμός στην γεωργική παραγωγή.
Οι δαπάνες που μπορούν να ενισχυθούν από το ΕΣΠΑ, κυμαίνοντας από τις 20.000 μέχρι και τις 200.000 ευρώ και τα ποσοστά κυμαίνονται από το 30-55% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
Αναλυτικά τα 28 υποστηρικτικά γεωργικά επαγγέλματα ου επιδοτούνται:

ακατάσχετη αδιαφορία (ουχί αδιακρίτως, απλά ευκολοπλήττως... )

Κατέσχεσαν φοιτητικό επίδομα
Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τη μητέρα του φοιτητή όταν διαπίστωσε ότι το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα που έπαιρνε για το παιδί της είχε κατασχεθεί λόγω χρεών προς την εφορία.

«Η γυναίκα, που συντηρεί μονογονεϊκή οικογένεια και είναι άνεργη, μόλις ενημερώθηκε για την κατάσχεση του επιδόματος έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Περίμενε πως και πως να λάβει το ποσό των 1.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσει το παιδί της να συνεχίσει τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη» τονίζει στη «δημοκρατία» η Κατερίνα Γεροστεργίου, πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, όπου απευθύνθηκε η γυναίκα για να ζητήσει υποστήριξη.

«Επικοινωνήσαμε άμεσα με την εφορία για να ρωτήσουμε σχετικά με την κατάσχεση και μας ενημέρωσαν ότι η γυναίκα είναι μικροοφειλέτης και γι αυτόν τον λόγο δεσμεύτηκαν τα χρήματα» σημειώνει η κυρία Γεροστεργίου. 

Οι νομικοί της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας επισήμαναν στους αρμόδιους εφοριακούς υπαλλήλους ότι σύμφωνα με το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα είναι ακατάσχετο

Με αυτό τον τρόπο είχε τελικά αίσιο τέλος η οικονομική της περιπέτεια και η γυναίκα πήρε έστω και καθυστερημένα το επίδομα για το παιδί της.

ΠΗΓΗ: Δημοκρατία
 
Έλλη Βασιλάκη

Η αποθέωση της πραγματικής φιλίας σε 62 δευτερόλεπτα!


Μαίρη Φασιλή

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Περιφέρεια Πελοποννήσου:Έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε γεωργικά προϊόντα έτους 2013                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι ήδη διενεργούνται οι έλεγχοι για την ύπαρξη υπολειμμάτων σε οπωροκηπευτικά σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης, διακίνησης και διάθεσης προϊόντων φυτικής προέλευσης της Περιφερειακής μας Ενότητας  και για τη φετινή χρονιά, βάσει του επισήμου ετησίου προγράμματος ελέγχου υπολειμμάτων του Υ.Π.Α.Α. &  Τροφίμων.
Το επίσημο πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών  προϊόντων διενεργείται σε εφαρμογή του υπ’ αριθ. 689/7123/18-1-2013 εγγράφου του Υπ.Α.Α.& Τροφίμων και για το 2013 μέχρι τώρα έχουν ληφθεί δείγματα σε : γκρέιπ φρουτ, λάχανο μαρούλι, τομάτες, μήλα, πράσο, ρύζι, αρακά κατεψυγμένο και παιδικές τροφές φυτικής προέλευσης. Τονίζουμε ότι πραγματοποιούνται δειγματοληψίες και πέρα από τα είδη που καθορίζονται από το πρόγραμμα, σε περίπτωση καταγγελιών.
  
Κρίνουμε αναγκαία την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων του 2012.

Συνολικά ελέγχθηκαν πενήντα ένα (51) δείγματα νωπών αγροτικών προϊόντων και έξι (6) δείγματα ελαιολάδου.
Αναλυτικότερα, ελέγχθηκαν : έντεκα (11) δείγματα πορτοκαλιών, πέντε (5) δείγματα μανταρινιών, δεκατρία (13) δείγματα μαρουλιών, επτά (7) δείγματα σπανάκι, τρία (3) δείγματα συσκευασμένου εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, δύο (2) δείγματα σκληρού σίτου αποφλοιωμένου και από ένα δείγμα σε αμπελόφυλλα, πιπεριά, μελιτζάνα, μπανάνες, σταφύλια, αχλάδια, παντζάρι, αρακά κατεψυγμένο, μπρόκολο και φυσικό χυμό πορτοκαλιού.
Τα δείγματα αυτά ελήφθησαν από τη Λαϊκή αγορά της Σπάρτης, διάφορα οπωροπωλεία και υπεραγορές (ιδιωτικές και αλυσίδες) της περιοχής ευθύνης μας και όλα αφορούσαν σε είδη συμβατικής καλλιέργειας,  εκτός από ένα δείγμα το οποίο ήταν βιολογικής καλλιέργειας. Τα προαναφερθέντα ήταν προέλευσης Λακωνίας, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας, όπως Μεσσηνίας, Κορινθίας, Τιρνάβου, Χανίων, Ευβοίας, Μεγάρων, Κορωπίου και  Ναυπάκτου. Υπήρχαν και δείγματα  εισαγωγής.
Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από τα αρμόδια

3 μήνες μετά το «μαύρο»: Μεγάλη διαδήλωση-συναυλία στην ΕΡΤ την Τετάρτη 11.9.2013 | Ποιοί οι 35 μεγάλοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν

3 μήνες μετά το φασιστικό μαύρο στη Δημοκρατία, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μας καλούν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας!
11 Σεπτέμβρη: Είναι μια μέρα σημαδιακή, που μας κάνει να επιδιώκουμε επανασυσπείρωση και εγρήγορση όλων των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από τις πολιτικές της δικομματικής κυβέρνησης και της ΤΡΟΙΚΑΣ που μας δυναστεύει.
11 Σεπτέμβρη του 2013: συμπληρώνονται 3 μήνες από το φασιστικό μαύρο στη Δημοκρατία την ενημέρωση, τον πολιτισμό. Η ΕΡΤ, ήταν μόνο η αρχή, ακολούθησε επίθεση σε όλο τον κοινωνικό τομέα με επίκεντρο την παιδεία και την υγεία και τώρα και στην αμυντική βιομηχανία της χώρας! Η κυβέρνηση, υπόδουλη μνημονίων και εντολών της τρόικας, ενισχύει την ιδιότυπη χούντα που εφαρμόζει σε βάρος ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθερίων, ξεπουλά εθνικό πλούτο, την ίδια την ανεξαρτησία της χώρας ..
11 Σεπτέμβρη 1973: συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη δολοφονία του Αλιέντε από τη χούντα του Πινοσετ, ενώ αρχίζει μια βαθιά φασιστική, γεμάτη τρόμο, νύχτα 25 χρόνων στη Χιλή! Ξανά η γνωστή ιστορία, οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν βάναυσα, καταστρώνουν και ενορχηστρώνουν τη δολοφονία των ηγετών, παραπλανώντας την παγκόσμια κοινότητα, για να σταματήσουν την προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό όλης της αριστεράς μετά την εκλογική νίκη της λαϊκής ενότητας το 1970.
Σεπτέμβρης 2013, σειρήνες πολέμου στην περιοχή μας: οι ΗΠΑ καταστρατηγώντας, για άλλη μια φορά, την αυτοδιάθεση των λαών, παραπλανούν για δήθεν χημικά όπλα και ετοιμάζουν πολεμική επίθεση στη Συρία, ενώ ο αγώνας για δημοκρατία και ειρήνη είναι του Συριακού λαού και μόνο!
Οι λαοί έχουν τη δύναμη να τα αλλάξουν όλα! Αρκεί να πολιτικοποιήσουν και να μαζικοποιήσουν τον αγώνα τους. Κάθε κοινωνική αντίσταση και δράση, να την εντάσσουν στη μεγάλη προσπάθεια για την ανατροπή αυτής της πολιτικής!
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Σας καλούμε όλους, άνεργους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, απολυμένους από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επισφαλώς

ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ                                                                                                                                                                 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ                                                                ΕΡΜΙΟΝΗ 10/09/2013
Συνάδελφοι,                                                                                                                                                 κρίνουμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε για την απαραίτητη από τον νόμο εκπαίδευση ιδιοκτητών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις τροφίμων όπως παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης, διακίνησης, λιανεμπορίου, μαζικής εστίασης, ζαχαροπλαστικής κ.α. και τη δυνατότητα διοργάνωσης του απαιτούμενου σεμιναρίου.   Σας καλούμε την Κυριακη 15 Σεπτεμβριου στις    18:30  στη καφετέρια Ερωδιός.
   Η παρουσία σας είναι απαραίτητη.

                                                               Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Σαρώνει το Γάλα του Μοριά

Της Μαρίας Κρόκου argolikeseidiseis

 Με πρωταρχικό στόχο την αυτονομία από τις μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος η οικογένεια Αντωνάκου μαζί με άλλους κτηνοτρόφους της περιοχής της Αργολίδας δημιούργησαν πριν δυόμιση χρόνια το Συνεταιρισμό Αγεδαλοτρόφων Αργολίδας, ο οποίος ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε στην αγορά, χωρίς μεσάζοντες, το φρέσκο «Γάλα του Μοριά».
Το γάλα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε 500 σημεία πώλησης: φούρνους, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ, μαγαζιά πώλησης παραδοσιακών προϊόντων κ.α. στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, ενώ αναμένεται η διάθεσή του και στη Μεσσηνία. Εκτός από φρέσκο γάλα, από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αργολίδας διατίθενται στην αγορά κρέμες, ρυζόγαλο, κρέμα σοκολάτα και σοκολατούχο γάλα.
Ο συνεταιρισμός αποτελείται από επτά μέλη, από 19 έως 55 ετών και τρεις κτηνοτροφικές μονάδες, δύο από τις οποίες ανήκουν σε τέταρτης γενιάς κτηνοτρόφους, ενώ μία ανήκει σε δεύτερης γενιάς. Αν και πρώιμος συνεταιρισμός, διαθέτει συνολικά 300 γαλακτοπαραγωγικά ζώα και διανέμει 80 τόνους γάλα το μήνα. Όπως δήλωσε στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λευτέρης Αντωνάκος, «τις χονδροειδείς ζωοτροφές (τριφύλλι, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμες) τις παράγουμε οι ίδιοι στην Αργολίδα και την Αρκαδία και οι καρποί είναι ελληνικοί και μη μεταλλαγμένοι».

«Προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τη διαφορά του φρέσκου γάλακτος με το

Τα ορφανά                                                              Τα ορφανά
                                                                                  Του Βικτ. Ουγκώ
                                                                               (Μεταφρ. Δημ. Βικέλα)
Μάνα, κοιμάσαι; Άνοιξε τα μάτια σου κι ομίλει,
ομίλει και σκιαζόμεθα να σου μιλούμε μόνα.
Άλλες φορές στον ύπνο σου εσάλευες τα χείλη
κι όταν κοιμόσουν έμοιαζε πως λες την προσευχή σου.
Απόψε είσαι ήσυχη και κρύα σαν εικόνα,
τα χείλη σου ακίνητα, βουβή η αναπνοή σου.
Μάνα, γιατί στο στήθος σου γέρνεις την κεφαλή σου;
Σ’ εφταίξαμε τα έρημα κι εσφάλισες τα μάτια,
και δεν γυρίζεις  να μας δεις στα πόδια σου πεσμένα,
ο λύχνος σβήνει στην γωνιά τα ξύλα στακτωμένα
τρίζουνε, αν δεν μας νοιασθείς, μανούλα, σε κομμάτι
κι εμείς κι ο λύχνος κι η φωτιά μαζί θα αποσβυσθούμε.
Και τι θα πεις όταν μας δεις νεκρά και παγωμένα
και μας  μιλείς και  ’μεις νεκρά τι λέγεις δεν θ’ ακούμε,
του κάκου θα παρακαλείς για μας την Παναγιά σου,
θα μας κρατείς αναίσθητα στην κρύαν αγκαλιά σου.
Ξύπνησε, μάνα, βάλε μας κι εμάς να κοιμηθούμε
φέρε τα κρύα χέρια σου μεσ’ στα ζεστά μας στήθη.
Αχ, τόσην ώρα τα πτωχά σε κράζουμε του κάκου.
Ξύπνησε, μάνα, να μας πεις κανένα παραμύθι.
Πε μας το βασιλόπουλο που χρυσά ρούχα εφόρει,
που ήταν η αγάπη του μεσ’ στην σπηλιά του δράκου,
που είχε άσπρο άλογο με πέταλ’ ασημένια,
Κι εσκότωσε τον δράκοντα και του ’κλεψε την κόρη.
Η φέρε τ’ Ωρολόγι σου εικόνες να μας δείξεις,
να ιδούμε αγγέλους με πτερά κι αγίους με τα γένια,
και τον Χριστό της Παναγιάς στην μητρική αγκάλη.
Άκουσε, μάνα, ξύπνησε! Τα μάτια δεν θ’ ανοίξεις;
Σκιαζόμεθα… Ο λύχνος μας σβήνει αγάλι, αγάλι
Κρυώνουμε και στη γωνιά έγινε η στάκτη στίβα.
Ξύπνησε, μάνα, τα στοιχειά  θάμβουν μεσ’ στην καλύβα.
Ω, φθάνει πια ο ύπνος σου, η προσευχή σου φθάνει.
Μη  μας  τρομάζεις! Άνοιξε τα μάτια σου μητέρα!
Άλλη φορά μας έλεγες για ’κείνον που πεθαίνει
πως μεταβαίνει σ’άλλη γη, σε μια ζωή δευτέρα.
Για θάνατο, για μνήματα, μας έλεγες θυμάσαι;
Για πε μας τι ειν’ ο θάνατος; Δεν μιλείς; Κοιμάσαι;

Ολονυχτίς τα ορφανά έτσι παραπονιούνταν
κι ουδ’ άκουγε, ουδ’ άνοιγε τα μάτια της η μάνα
κι όταν ξημέρωσε η αυγή, κι εκείνη εκοιμούνταν
λυπητερά στην εκκλησιά εσήμαν’ η καμπάνα.
Κι οι χωρικοί που έρχονται το βράδυ απ’ τον αγρό τους,
στην θύρα την μισάνοικτη εγύριζαν το μάτι,
και στέκουνταν κι εκοίταζαν στο εύκαιρο κρεβάτι
γονατιστά τα δυο παιδιά να κάμουν τον σταυρό τους.

Γιάννης Λακούτσης