Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Από τους Κάρες στα …μοιρολόγια της Ερμιόνης του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


Από τους Κάρες στα …μοιρολόγια της Ερμιόνης
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Οι Κάρες, ένας από τους λαούς που κατά τη 2η χιλιετηρίδα εγκαταστάθηκαν στα παράλια της Αργολίδας/Ερμιονίδας, άσκησαν ευεργετική επίδραση στους αυτόχθονες κατοίκους της.1Με αφορμή αυτή τη χρήσιμη πληροφορία επιθυμώ να σημειώσω τα παρακάτω.
Τους Κάρες, αρχαίο λαό της Μικράς Ασίας, που κατοικούσε Ν.Δ. της Ιωνίας στις απόκρημνες περιοχές της Μιλήτου και της Μυκάλης, τους αναφέρει ο Όμηρος αποκαλώντας τους βαρβαρόφωνους (ξενόγλωσσους) καθώς και ο Ησίοδος. Σύμφωνα με τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών πρόκειται για φυλή Θρακική ή Πελασγική, ενώ κατ’ άλλους έχουν κοινή καταγωγή με τους αρχαίους Κρήτες. Στους χρόνους της μεγάλης τους ακμής, οι Κάρες, ήσαν θαλασσοκράτορες και εξαπλώθηκαν στις ακτές και τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους φθάνοντας μέχρι τον Εύξεινο Πόντο, όπου ίδρυσαν αρκετές πόλεις.
Ενώ, όμως, κατά τους χρόνους της δόξας τους θεωρούνταν λαμπροί πολεμιστές, αργότερα απέκτησαν τη φήμη δολίων, ευτελών και κακών ανθρώπων. Απέφευγαν τις ευθύνες και τους κινδύνους επιφορτίζοντας άλλους με αυτούς, όπως αποδεικνύεται και από διάφορες παροιμίες και παροιμιώδεις εκφράσεις που διασώθηκαν. Λέγεται π.χ. για ανθρώπους που αποφεύγουν τον κίνδυνο και αφήνουν να κινδυνεύσουν άλλοι στη θέση τους: «εν Κάρι κινδυνεύεις». Επίσης για ανθρώπους που χαρακτηρίζονται δόλιοι, ευτελείς και χυδαίοι λέγεται η φράση «εν Καρός μοίρα».2
Στο έβδομο βιβλίο των «Νόμων» του Πλάτωνα ο Αθηναίος, ένα από τα κύρια πρόσωπα του έργου, θεωρεί αναγκαίο, μεταξύ άλλων, τον καθορισμό βασικών κανόνων και αρχών προκειμένου να τελούνται οι διάφορες γιορτές κατά τη διάρκεια του χρόνου, ώστε να επιτελούν τον βασικό σκοπό τους που είναι ο σεβασμός και οι τιμές προς τους θεούς. Επίσης κρίνει απαραίτητο τον ορισμό ύμνων, μελωδιών, τραγουδιών και χορών που προξενούν ευχάριστη διάθεση στους ανθρώπους. Στη συνέχεια ο Αθηναίος υποστηρίζει ότι:
«Κι αν κάποτε, χρειαστεί ν’ ακούσουν οι πολίτες τέτοια θρηνολογήματα, σε μέρες όχι καθαρές μα αποφράδες, τότε οφείλουμε να φέρουμε απ’ έξω χορωδίες με πληρωμή καθώς είναι εκείνοι που πληρώνονται για να συνοδεύουν με κάποια καρική μουσική τους πεθαμένους στις κηδείες».
Έτσι, επειδή η καρική μουσική ήταν πένθιμη και θρηνητική, οι Έλληνες συχνά χρησιμοποιούσαν Κάρες πληρώνοντάς τους για να συνοδεύουν με θρηνώδη τραγούδια και οδυρμούς τους νεκρούς. Αυτά τα τραγούδια θεωρούνταν μάλιστα, όχι μόνο ανάξια λόγου αφού τη μουσική τους τη χαρακτήριζαν βάρβαρη αλλά και επιβλαβή για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό ο Ευριπίδης κατηγορήθηκε από τον Αισχύλο, καθώς στα έργα του παίζονταν σκοποί στον καρικό αυλό και έπαιρναν μέρος και μοιρολογίστρες.
Τα τραγούδια εκείνα, που τα μουσικά τους ακούσματα χάθηκαν οριστικά και που μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί τεκμήρια της μουσικής γραφής τους, μπορούμε να τα παρομοιάσουμε με τα μοιρολόγια. Τη γνωστή και πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία των Δημοτικών μας Τραγουδιών που αποτελεί αντικείμενο μελέτης, μέχρι τις ημέρες μας, διαπρεπών μουσικολόγων Ελλήνων και ξένων.3 Τέτοια «τραγούδια», μοιρολόγια, στην Ερμιόνη δεν βρέθηκαν. Στην ανέκδοτη μελέτη-συλλογή «Τα Δημοτικά Τραγούδια της Ερμιόνης» έχω καταγράψει δυο στροφές από μοιρολόγι, που μου τις είχε πει η μακαρίτισσα Ματίνα Μπουκουβάλα, χωρίς, ωστόσο, να θυμάται το σκοπό του.
«Μαύρος αητός επέρασε από το μαγερειό μας
κι εσκόρπισε το σπίτι μας και το νοικοκυριό μας!
Ο Χάρος θέλει σκότωμα με σιδερένιες μπάλες,
γιατί χωρίζει ανδρόγυνα, παιδιά απ΄ τις μανάδες».
Ως μοιρολόγια στην Ερμιόνη μπορούμε, επίσης, να θεωρήσουμε τις σύντομες αναφορές στη ζωή του νεκρού που έκαναν κλαίγοντας οι δικοί του άνθρωποι καθώς τον «ξενυχτούσαν». Η μητέρα μου στις σημειώσεις της έχει καταγράψει μερικές απ’ αυτές.
- Πατέρα μας, το πανωφόρι που μου αγόρασες και το κρέμασα στην πρόκα δεν πρόφτασα να το φορέσω! Πάντα θα σε θυμάμαι!
- Καλέ μου, νοικοκύρη μου, κουβαλητή μου, τα χρυσά σου χεράκια που δούλεψαν και μας μεγάλωσαν, θα τα φάει το χώμα!
Οι αναφορές αυτές είχαν το δικό τους ρυθμό και γίνονταν από γυναίκες που θρηνούσαν, σκυμμένες πάνω από το πρόσωπο του νεκρού. Άλλες φορές πάλι στέκονταν όρθιες, σήκωναν ψηλά τα λευκά μαντήλια με τη μαύρη περιμετρική κορδέλα, τα τραβούσαν ρυθμικά από τις δυο άκρες τους και ταυτόχρονα κλαίγοντας έλεγαν «τα μοιρολόγια τους».4
Τις ίδιες, ωστόσο, αναφορές σε νεκρούς έχουν κάνει κατά καιρούς και η Χριστίνα Ψαθά, η Μαρίνα Φασιλή και η Αικατερίνη Κοτταρά. Υποθέτω πως οι Ερμιονίτες (αντίθετα με τους κατοίκους άλλων περιοχών της Ελλάδας, π.χ. της Μάνης), ακολουθώντας, ίσως, το «παράδειγμα» των αρχαίων Ελλήνων, δεν είχαν τη διάθεση να εμπλουτίσουν, να παραλλάξουν, να αυτοσχεδιάσουν δημιουργώντας τραγούδια με θρηνητικό περιεχόμενο, καθώς δεν ταίριαζαν στην ιδιοσυγκρασία τους.
ΣΗΜ.
1.   Γιάννη Αγγ. Ησαΐα, «Ιστορικές Σελίδες του Δήμου Ερμιόνης…», Αθήνα 2005
2.     Με τους Κάρες ασχολήθηκα για πρώτη φορά στη μελέτη μου «Μουσικοπαιδαγωγικές αναζητήσεις στα Πλατωνικά Κείμενα», που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Ελληνοχριστιανική Αγωγή» (Τεύχος 322, Δεκέμβριος 1984).
3.     Για τα μοιρολόγια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πλήθος πληροφοριών και ακουσμάτων στην υπάρχουσα βιβλιογραφία και δισκογραφία.
4.   Γιάννη Μιχ. Σπετσιώτη, «Λαογραφικά θέματα της Ερμιόνης - Ο θάνατος», Προς έκδοση.


Περί ενίσχυσης και επαρκούς στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Μελίνας Μερκούρη 11

τ.κ.:  213 00 Κρανίδι

Τηλ: 2754-360010



Κρανίδι, 14.11.2019

Αρ. πρωτ.: 9023


Προς: Υπουργείο Υγείας Γραφείο κ. Υπουργού
 ΚΟΙΝ: Πίνακας Αποδεκτών


Θέμα: Περί ενίσχυσης και επαρκούς  στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η κατακόρυφη ανάπτυξη της περιοχής μας, τόσο τουριστική όσο και επενδυτική, η οποία θα μας παρέχει αντικειμενικά και πολύπλευρα οφέλη, και συγχρόνως η αύξηση των υποχρεώσεων του Δήμου Ερμιονίδας δεν συμβαδίζει με την δυνατότητα παροχής επαρκών υπηρεσιών από τις οικείες Υπηρεσίες προς τους δημότες μας.
Σημαντικότατη υποχρέωσή μας μεταξύ άλλων, είναι και η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη μέσω του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας,  κατά την οποία αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα.
Το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας, είναι υποστελεχωμένο σε ό,τι  αφορά το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και τους οδηγούς ασθενοφόρου.
Συγκεκριμένα, τίθενται υπόψη σας τα εξής καίρια ζητήματα:
  1. Οι θέσεις των ιατρών δεν είναι συμπληρωμένες καθόσον λείπουν 4 αγροτικοί ιατροί. Τις θέσεις αυτές έχουν καταλάβει Γενικοί Ιατροί – Επιμελητές Β, οι οποίοι πρέπει να γίνουν Ιατροί του Ε.Σ.Υ., ούτως ώστε να κενωθούν οι θέσεις των αγροτικών ιατρών και να προκηρυχθούν εκ νέου.
  2. Μετά την αποχώρηση του Διευθυντού του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου την 31/12/2019 λόγω συνταξιοδοτήσεως, παρακαλούμε να προκηρύξετε την θέση για να καταστεί δυνατή η λειτουργία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου.
  3. Τα 2 ασθενοφόρα τα οποία διαθέτει το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου και προέρχονται από δωρεές, είναι τουλάχιστον 12ετίας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συχνά βλάβες. Παρακαλούμε να εξετάσετε την δυνατότητα προμήθειας καινούριου ασθενοφόρου.
  4. Τα τελευταία 12 χρόνια ο συνταξιοδοτηθείς συντηρητής του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου δεν έχει αντικατασταθεί.
Παρακαλούμε για την άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, με ιατρούς,  οδηγό ασθενοφόρου και συντηρητή.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε ξενοδοχειακή μονάδα που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας, φιλοξενούνται μονίμως έως 450 πρόσφυγες, υπό την ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Δυστυχώς, χωρίς σχεδόν καμία μέριμνα και χωρίς εκπόνηση σχεδίου νοσοκομειακής περίθαλψης και αστυνόμευσης της περιοχής, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο όλων.
Όπως διαπιστώνετε από τα παραπάνω, δεν είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής μας, όπως επίσης και στους μετανάστες.
Παρακαλούμε θερμά, όπως εξετάσετε το αίτημά μας σχετικά με την άμεση ενίσχυση και επαρκή στελέχωση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.


Με τιμή,
Ο Δήμαρχος
 Ιωάννης Γεωργόπουλος

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Τίνα Αντωνοπούλου. «Η άφωνη αλλά ομιλούσα θλίψη του Ρωμαϊκού Ταφικού Μνημείου της Ερμιόνης»


 «Η άφωνη αλλά ομιλούσα θλίψη του Ρωμαϊκού Ταφικού Μνημείου της Ερμιόνης»

Πληροφορηθήκαμε ότι κανένα έργο πολιτισμού που αφορά την επαρχία Ερμιονίδας δεν προτάθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να τύχει χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-20.

Ο νυν Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του γι’ αυτόν τον αποκλεισμό. Και δικαίως έπραξε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Γιάννης Μαλτέζος σε απαντητική του επιστολή προς το Δήμαρχο Ερμιονίδας ανέφερε ότι για την ένταξη κάποιου έργου σε προγράμματα ΕΣΠΑ απαιτείται ώριμη μελέτη εγκεκριμένη από το αρμόδιο Υπουργείο. Επίσης ανέφερε ότι μόνο για το ρωμαϊκό μνημείο Ερμιόνης υπάρχει ώριμη μελέτη.

Ας παραμείνουμε λοιπόν σ’ αυτήν την παραδοχή της ύπαρξης αυτής της ώριμης μελέτης. Αυτή η μελέτη περιλαμβάνει την αναστήλωση, στερέωση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ρωμαϊκό ταφικού μνημείου, η οποία εγκρίθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 13-5-2016.

Επομένως η προαναφερθείσα μελέτη για την ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αναστήλωση πλέον του ταφικού μνημείου διαθέτει όλα τα προαπαιτούμενα. Το δε ποσό που απαιτείται για την αναστήλωση του μνημείου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ανέρχεται στο ποσό των 95.000 σύμφωνα με τη μελέτη.


Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: Γιατί η Επιτροπή που συνεδρίασε στην Τρίπολη στις 8-11-2019 με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και άλλων αρμοδίων δεν ενέταξε την αναστήλωση του ταφικού μνημείου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης; Έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας θετική εισήγηση;

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας προσθέτει επίσης ότι το ταφικό μνημείο είναι προς ένταξη σε ένα ευρύτερο έργο διαδρομής στις αρχαιότητες της Ερμιονίδας, χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της μελέτης και ακολούθως κατασκευής του προαναφερόμενου έργου.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αναστήλωση του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου δεν εμποδίζει το έργο των ιστορικών διαδρομών της Ερμιονίδας, που μπορούν να γίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες. Άλλωστε η θέση του μνημείου είναι συγκεκριμένη. Μάλιστα ο Δήμος Ερμιονίδας το 2017 παραχώρησε οικόπεδό του για την τοποθέτηση του μνημείου.

Η επιλογή του οικοπέδου για την τοποθέτηση του μνημείου προτάθηκε από την Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, κα Αλκηστη Παπαδημητρίου και ενεκρίθη από το Κ.Α.Σ. Ο χώρος αυτός επιλέχθηκε διότι είναι πλησίον του σημείου εύρεσης του μνημείου και απέναντι από το αναστηλωμένο τμήμα του αρχαίου τείχους της Ερμιόνης.

Νομίζω ότι η εκλεκτή ομάδα που συνεδρίασε στην Τρίπολη θα πρέπει να ξαναμελετήσει το θέμα της αναστήλωσης του ταφικού μνημείου και να το εντάξει σε κάποιο τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης το συντομότερο δυνατόν.

Το ταφικό μνημείο της Ερμιόνης, κατάλοιπο της Ρωμαϊκής Εποχής και επομένως της ιστορίας της Ερμιόνης, κόσμημα στην είσοδο της πόλης, θα εκφράζει αιώνια την ευγνωμοσύνη του, εφόσον βεβαίως αναστηλωθεί. Και απ’ αυτή τη νέα του ζωή θα εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θέση που του έδωσε η ιστορία αλλά και η φροντίδα ημών, των νεοελλήνων.

Ερμιόνη 14-11-2019
Τίνα Αντωνοπούλου
Πρόεδρος του ΙΛΜΕ

Πρόσκληση για τη σύγκλιση του Συμβουλίου Κοινότητας Ερμιόνης


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Λούμη Γιαννικοπούλου Αγγελική: Επιτροπή Τουρισμού Δήμου Ερμιονίδας



Ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια έχει μαζικοποιηθεί και αναπτύσσεται. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών και τον εσωτερικό τουρισμό. Η επίτευξη ποιοτικών υπηρεσιών πραγματοποιείται με έργα υποδομής, όπως είχα πει και σε προγενέστερο συμβούλιο, που πραγματοποιεί η τοπική αυτοδιοίκηση στην προσπάθειά της για έμμεση προώθηση του τουριστικού της προϊόντος.
Η Ερμιονίδα ως τόπος προορισμού δεν έχει πάρει ακόμα αυτό που της αξίζει, αν αναλογιστεί κανείς το φυσικό κάλλος και το ότι βρίσκεται γεωγραφικά μία ανάσα από την Αθήνα και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Η τουριστική επιτροπή σε συνεργασία με τον Δήμο αλλά και με άλλους τοπικούς φορείς θα συμβάλει καταλυτικά στην επίλυση των προβλημάτων που αμαυρώνουν την εικόνα της Ερμιονίδας, αλλά και θα συμμετέχει ενεργά σε Διεθνείς Εκθέσεις για την περαιτέρω προώθηση της.
Ο τουρισμός είναι ένα οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό φαινόμενο το οποίες έχει πολλές διαστάσεις. Η ποιότητα στον τομέα των υπηρεσιών και στον εσωτερικό τουρισμό αποτελεί έναν δύσκολο στόχο. Υπάρχουν προβλήματα , όμως πάντα θα πιστεύω πως με σκληρή δουλειά όλα γίνονται. Θα δουλέψουμε πολύ και οργανωμένα. Είμαστε μια γερή ομάδα και δεν διστάζουμε να δεσμευτούμε  γι αυτό.
Την ερχόμενη εβδομάδα  η Τουριστική Επιτροπή θα συνεδριάσει και σε επόμενο δημοτικό Συμβούλιο θα  παρουσιάσουμε την εκπόνηση Ετήσιου Σχεδίου και πλάνου δράσεων με μετρήσιμους ρεαλιστικούς στόχους ,  λογοδοσία και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Γιάννη Γεωργόπουλο , που πίστεψε σε μένα, που πίστεψε σε εμάς, στο όραμά μας και στις ικανότητές μας. Είχα μαζί του μια άψογη συνεργασία ως προς την επιλογή των προσώπων που απαρτίζουν την επιτροπή. Πρόσωπα τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον Τουρισμό και την ευημερία του τόπου.
Με χαρά λοιπόν σας παρουσιάζω την ομάδα , γιατί ομάδα θέλω να την αποκαλώ, Τουρισμού του Δήμου Ερμιονίδας όπως αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο :

Ορίζονται ως Πρόεδρος και μέλη της ως άνω Επιτροπής οι εξής:
 α. Λούμη – Γιαννικοπούλου Αγγελική, δημοτική σύμβουλος, ως Πρόεδρος
β. Μπίμπας Αριστείδης, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό μέλος το Φασιλή Γεώργιο, δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας
γ. Παπαναστασίου Γεώργιος (Τζώρτζης), Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Πορτοχελίου (Σ.Φ.Ι.Π.), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό μέλος τον Τσουρινάκη Θωμά, μέλος του Συλλόγου Φίλων Πορτοχελίου (Σ.Φ.Ι.Π.)
δ. Στεφάνου Στέφανος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ερμιονίδας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό μέλος τον Κολοκύθα Δημήτριο, εκπρόσωπο της Ένωσης Ξενοδόχων Ερμιονίδας
 ε. Ρόζος Ιωάννης, εκπρόσωπος Ένωσης Ξενοδόχων Ερμιονίδας,

Ανοιχτή Πολιτική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον Πολυχώρο ΑΡΤΙΚΙ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιεί ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00, στον Πολυχώρο ΑΡΤΙΚΙ (Ε.Ο. Κρανιδίου – Ερμιόνης).
Θα μιλήσουν: Πάνος Ρήγας, Παναγιώτης Παναγιώτου

“Χαμάμ Γυναικών” από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ξεκινάει φέτος τη χειμερινή θεατρική του σεζόν με μια ιδιαίτερη παραγωγή. Το “Χαμάμ Γυναικών” της Νελ Νταν είναι ένα έργο που προσπαθεί να δει σε βάθος τις ανθρώπινες σχέσεις.
Πέντε γυναίκες, πέντε ξεχωριστοί χαρακτήρες με βασικές διαφορές στην εκπαίδευση, στην παιδεία, στην ανατροφή, στην
διαβίωσή τους, “ξεγυμνώνονται” μπροστά μας με χιούμορ, πάθος, ένταση και καυστικότητα.
Πέντε γυναίκες που οι διαφορές τους γίνονται ομοιότητες και οι αδυναμίες τους ΔΥΝΑΜΗ, με μόνο σκοπό και αποτέλεσμα την κάθαρση και την αλήθεια.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΓΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Με αφορμή την επιστολή του Δημάρχου Ερμιονίδας  προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας  για ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του Α.Τ. Ερμιονίδας  η παράταξή μας  έχει να επισημάνει τα εξής:

Καταρχήν είναι σαφείς οι θέσεις και η πολιτική μας βούληση για ενίσχυση της ασφάλειας και των υπηρεσιών υγείας στον Δήμο μας γιατί  είναι σημαντικό για τους δημότες  και όσους επισκέπτονται την Ερμιονίδα.

Το αίτημα  του Δημάρχου Ερμιονίδας προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Μ. Καραμαλάκη, γίνεται βεβαίως κάτω από αντικειμενικές συνθήκες, αλλά η αναφορά του ότι η ενίσχυση του Α.Τ Ερμιονίδας   πρέπει να γίνει «λόγω φιλοξενίας των προσφύγων» κινδυνεύει να το υποβαθμίσει εν τη γενέσει του.

Οι δομές υγείας και ασφάλειας για την περιοχή  της Ερμιονίδας σχεδιάστηκαν πριν από περίπου 40 χρόνια καλύπτοντας  μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή   με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σταδιακά  η  οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, η  κατασκευή και λειτουργία μεγάλων ξενοδοχείων  και η  κατασκευή της   παραθεριστικής κατοικίας( ιδίως τα τελευταία 20 χρόνια) προκάλεσαν την ανάγκη για καλύτερες υπηρεσίες στα θέματα της υγείας και της ασφάλειας.

Γ. Γεωργόπουλος: Κανένα έργο που προτάθηκε για ένταξη στο ΕΣΠΑ στην Αργολίδα δεν αφορά την Ερμιονίδα

Γ. Γεωργόπουλος: Κανένα έργο που προτάθηκε για ένταξη στο ΕΣΠΑ στην Αργολίδα δεν αφορά την Ερμιονίδα
Την Παρασκευή 08/11/2019 στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Γ.Γ. Πολιτισμού, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, των Αντιπεριφερειαρχών και λοιπών αρμοδίων, η οποία κατέληξε στην απόφαση να προταθούν έργα πολιτισμού προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020. 

Διαπιστώσαμε σε σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε, ότι κανένα έργο δεν αναφέρεται στην Ερμιονίδα. Δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια επιλογής των έργων που προτάθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και προβληματιζόμαστε για την αντιμετώπιση που έχει ο Δήμος μας. 

Η Ερμιονίδα εξακολουθεί, δυστυχώς, να παραμένει εκτός προγραμματισμού. Θυμίζουμε ότι η Ερμιονίδα είναι κομμάτι της Αργολίδας κάτι που θα πρέπει επιτέλους να το λάβουν σοβαρά υπόψη. 

Η επικινδυνότητα των δρόμων της Ερμιονίδας φαίνεται από τα εικονοστάσια.


 Ο δρόμος προς το Κρανίδι και τα όρια. Εκεί που φαίνεται το αυτοκίνητο είναι η επικίνδυνη διασταύρωση. 

Η επικινδυνότητα των δρόμων της  Ερμιονίδας φαίνεται από τα εικονοστάσια.
Πόσοι συνάνθρωποί μας  έχουν χαθεί άδικα.
Οι λόγοι ατυχημάτων πολλοί.
Μια  παραβίαση πινακίδας STOP, η  βροχή, η  επιθετική οδήγηση, η  οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η  υπερβολική ταχύτητα και ας υπάρχουν όρια παντού, η διάσπαση προσοχής από ένα μήνυμα στο κινητό, η έλλειψη αστυνόμευσης.

Το επικίνδυνο πέρασμα.

Υπάρχουν όμως και παγίδες θανάτου στους δρόμους μας.
Μια απ αυτές είναι η διασταύρωση με μειωμένη ορατότητα, που σ αυτήν έχασε πρόσφατα τη ζωή του και μας συγκλόνισε, ένας γλυκός άνθρωπος ο Γιώργος ο Μπουκουβάλας.


Η ορατότητα του δρόμου προς αριστερά από αυτοκίνητο που οι μπροστινές ρόδες είναι ήδη στο δρόμο.

Όποτε θέλουμε να διασχίσουμε αυτόν το δρόμο έχουμε την αγωνία αν θα προλάβουμε να περάσουμε απέναντι, γιατί από αριστερά δεν  έχουμε ορατότητα.
Ξεκινάει από τον κόμβο η μεγάλη ευθεία προς το Κρανίδι και πολλοί  αναπτύσσουν  ταχύτητα μεγαλύτερη του ορίου των 40 χιλιομέτρων που υπάρχει.


Το σήμα της διασταύρωσης 

Εμείς στη μνήμη αυτού του ανθρώπου της προσφοράς, ζητάμε με αυτή μας την αναφορά από το Δήμο, να ενημερώσει τους αρμόδιους και να βρεθεί λύση για να μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

O Δήμος Ερμιονίδας στη 35η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού "Philoxenia"


Δυναμική η παρουσία του Δήμου Ερμιονίδας στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, η οποία πραγματοποιήθηκε από 8 έως 10 Νοεμβρίου 2019 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Ο Δήμος Ερμιονίδας φιλοξενήθηκε στο θεματικό περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου αποτέλεσε κόμβο συνάντησης φορέων και ιδιωτών του Τουρισμού με μοναδικό στόχο να προβληθεί τουριστικά ο τόπος μας. Το επαγγελματικό κοινό και οι επισκέπτες της Έκθεσης είχαν την δυνατότητα να γευθούν παραδοσιακά προϊόντα  και συνταγές της Ερμιονίδας σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό με ''άρωμα'' ελιάς, ροδιού και χαρουπιού. Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, επισκέφθηκε το περίπτερο του Δήμου μας και δήλωσε γοητευμένος από τον τόπο μας, καθώς με νοσταλγία μας εκμυστηρεύθηκε πως είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την περιοχή, καθώς τα καλοκαίρια της παιδικής του ηλικίας τα περνούσε στο Σαλάντι.
 Τον Δήμο Ερμιονίδας  εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο Αντιδήμαρχος, κ. Αριστείδης Μπίμπας, η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού, κα Λούμη Αγγελική και ο κ. Ιωάννης Ρόζος, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Ερμιονίδας και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού.

Ελληνικό Ιδιωτικό Λύκειο στην Μόσχα

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ: ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ


ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ – ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Αγαπητοί φίλοι

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί , θα πραγματοποιηθεί στο ιατρείο της Ερμιόνης η καθιερωμένη αιμοδοσία του Μουσικού Συλλόγου , πάντα σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Άργους.

            Το αίμα είναι ένα πολύτιμο δώρο ζωής , που δεν μπορεί να παραχθεί συνθετικά στο εργαστήριο, ούτε να αγοραστεί. Μόνο να προσφερθεί.
           
Και όσοι από εμάς χρειαστήκαμε κάποτε για τον εαυτό μας ή για δικούς μας ανθρώπους  μερικές μονάδες αίματος, τότε συνειδητοποιήσαμε πόσο πολύτιμη είναι η προσφορά , όλων αυτών που εθελοντικά προσέρχονται και δίνουν  ένα κομμάτι του εαυτού τους για τον συνάνθρωπο τους.

            Η Αιμοδοσία είναι ανώδυνη , χωρίς καμιά επίπτωση στην υγεία του αιμοδότη και δεν παίρνει περισσότερο από δέκα λεπτά.

            Σας περιμένουμε όλους

ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ   

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019                      5 με 9 Απόγευμα
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου   2019                 9 με 2 Πρωί

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ



ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ  ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ:
Διαμαντής Πασχάλης  κιν. 6978103519
                         Ολια Βύνιου                  κιν. 6974227564

δικό σας...




Έλλη Βασιλάκη

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΤΣΟΣ : Η ΑΠΟΠΡΑΣΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ

Αναφερόμαστε στη λήξη ισχύος της Άδειας του Πράσινου Σημείου ( άδεια μόνο για αυστηρώς προδιαλεγμένα υλικά με κωδικούς ΕΚΑ 20 01 08, 20 02 01, 17,) αποσιωπούμε όμως στο πώς φτάσαμε στο "διά ταύτα". Όλοι είχαμε την εντύπωση ότι το πράσινο σημείο λειτουργούσε υποδειγματικά. Λάθος εντύπωση.

Υποδειγματικά λειτούργησε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, σύμφωνα με τα 32 έγγραφα που προτάσσει της Αποφάσεώς του.

Στις 20.02.2019,  21.03.2019,  23.04.2019,  16.05.2019 έγιναν καταγγελίες από ιδιώτες προφανώς για το Πράσινο σημείο, ιδιώτες για λόγους που θα αναγράφονται φυσικά στις καταγγελίες τους.

Αυτές προκάλεσαν Αυτοψία από το Τμήμα Περιβάλλοντος και έκδοση στις 03.07.2019  Έκθεσης Αυτοψίας υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε.

Σημείωση: Η Υπηρεσία αυτή έχει δικαίωμα ελέγχου κατόπιν καταγγελίας, κατόπιν προγραμματισμένου ελέγχου, οπότε ειδοποιεί σχετικά την προς έλεγχο εταιρεία, αλλά και απροειδοποίητου ελέγχου. Δείχνει δηλαδή στην πύλη της εταιρίας τα χαρτιά της, όποια ώρα θέλει, και δεν μπορεί να της απαγορευτεί η είσοδος.

Νέα ευρήματα στη ακρόπολη του Γλα (που είναι επταπλάσια σε έκταση από τις Μυκήνες)

Νέα σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κινητά ευρήματα που χρονολογούνται στην περίοδο ακμής του μυκηναϊκού πολιτισμού (περ. 1250 π.Χ.), έφεραν στο φως οι ανασκαφές που διενεργούνται στην ακρόπολη του Γλα στη Βοιωτία, από την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο πενταετούς αρχαιολογικού προγράμματος επιφανειακής, γεωφυσικής και ανασκαφικής έρευνας (2018-2022), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. 
Η μυκηναϊκή εγκατάσταση στον Γλα, μια απόκρημνη νησίδα στο μέσον του απώτατου βορειοανατολικού μυχού της Κωπαΐδας, ιδρύθηκε κατά το 13ο αιώνα π.Χ, συγχρόνως με τα έργα αποστράγγισης της λίμνης, τα οποία συνιστούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγαλόπνοα τεχνικά έργα της ελληνικής προϊστορίας 
Κοινοποίηση Δημήτρης Τουτουντζής