Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Βασίλης Γκάτσος:Θα μας σώσει ο τουρισμός;

Οι διθύραμβοι για τον τουρισμό και την τουριστική «βαριά μας βιομηχανία» που ακούγονται και στην Ερμιονίδα συχνότατα, είναι υπερβολικοί.
Το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) σε πρόσφατη ανάλυση για τον τουριστικό τομέα (από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο) επισημαίνει:
Όντως ο τουρισμός, επειδή έχει πέσει πάρα πολύ, μπορεί με την άνοδό του να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη το 2021.
Αλλά έχει ισχυρότατες αντιρρήσεις για τον τουριστικό πολλαπλασιαστή του 2.5 που καθημερινά ακούμε από επίσημα χείλη, βάσει του οποίου η άμεση + έμμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας είναι της τάξης του 30%.
Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, λέει το ΚΕΠΕ, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας του 2020 θα ήταν τουλάχιστον 20%. Είναι όμως κατά πολύ μικρότερη.
Υποστηρίζει λοιπόν ότι η συνολική πολλαπλασιαστική επίδραση του τουριστικού τομέα είναι της τάξης του 12% του ΑΕΠ μόνο, δηλαδή κάτι περισσότερο από το 1/3 αυτού που διατυμπανίζουν η κυβέρνηση (η κάθε κυβέρνηση) και οι άνθρωποι του τουρισμού προς κάθε κατεύθυνση. Το δε μερίδιο του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι στο εύρος 6% - 7.2%. Αυτό έρχεται σε συμφωνία με το γεγονός ότι τα περισσότερα αγαθά που καταναλώνει ο ξένος τουρίστας στη χώρα μας προέρχονται από εισαγωγές.
Δεν πρόκειται λοιπόν ούτε για τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ούτε για το μέλλον της Ελλάδας. Είναι μια «εκτατική καλλιέργεια», που έχει γεμίσει τις παραλίες με ξενοδοχεία και στην οποία απασχολούνται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι για ένα «καλοκαιρινό μεροκάματο», αρκετά επιδοτούμενο από το Κράτος. Η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι όμοια με τη συμμετοχή του αγροτικού τομέα της χώρας. Μόνο που τον αγροτικό τομέα δεν τον αγγίζει, δεν τον τρομάζει, ούτε ιός, ούτε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, ούτε κρίσεις, ούτε διαθέσεις ξένων κρατών, ούτε πολεμικά επεισόδια.
Το βλέπουμε αυτό και στην Ερμιονίδα. Απαραίτητος ο τουριστικός τομέας, χρήσιμος, αλλά όχι όπως παρουσιάζεται και όχι βαριά βιομηχανία.


Η άμεση + έμμεση συμβολή της  πραγματικής βιομηχανίας της χώρας μας προσφέρει το 31% του ΑΕΠ, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίες (περί το 1.2 εκατομ. θέσεις) και σημαντικές εξαγωγές
Τη βιομηχανία την είχαμε ζήσει και στην Ερμιονίδα με τους πάνω από 300 εργαζόμενους στα Μεταλλεία Μποδοσάκη και άλλους τόσους στου Λαναρά.

Βασίλης Γκάτσος.

Δήμαρχος Ερμιονίδας: 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος !Κρανίδι, 05/06/2021

Ανακοίνωση

Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον. Με απόφαση του ο Ο.Η.Ε., από το 1972, ορίζει την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και για την ευρύτερη στήριξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπενθυμίζει το πόσο βασιζόμαστε όλοι στη φύση και στην υγεία του πλανήτη μας. Το νερό που πίνουμε, τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση. Και η φύση είναι αυτή που μας στέλνει το μήνυμα για να τη στηρίζουμε αφού σε αυτή στηριζόμαστε.

Το περιβάλλον αντιμετωπίζει συνεχόμενους κινδύνους, οι οποίοι προκαλούνται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!

Αυτή η μάχη δίνεται για το περιβάλλον και μπορούμε να τη κερδίσουμε! Λύσεις υπάρχουν, κάνε τώρα τη δική σου κίνηση!

Φύτεψε, καθάρισε, προστάτεψε το περιβάλλον, προστάτεψε τη ζωή!

Ας ανταποκριθούμε όλοι στο κάλεσμα της φύσης !

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

avanti

 πάμε πάλι

μαζί

θέλω να βάλω τα κλάματα
από χαρά 
με ελευθερία
Όλα τα πλάσματα βυζαίνουν χαρά 
Απ' τα στήθη της φύσης,
Όλοι οι καλοί, 
όλοι οι κακοί 
Το χνάρι της ακολουθούν το τριανταφυλλί. 
Αυτή μας έδωσε το αμπέλι, 
τα φιλιά, 
Κι έναν φίλο πιστό μέχρι θανάτου, 
Ακόμα και στο σκουληκάκι εδόθη η ηδονή, 
[...]

Η χαρά είν' ο παντοδύναμος μοχλός 
Μες στην αιώνια φύση. 
Η χαρά, 
η χαρά κινεί τους δείκτες 
Στο μεγάλο ρολόι του κόσμου. 
Αυτή κάνει το σπόρο να πετάξει ανθό, 
Ήλιους κινεί μες στ' ουρανού το θόλο, 
μες στο χώρο, 
[...] 

Ode an die Freude - Ωδή στη χαρά
Friedrich Schiller (1785,108 στίχοι) 
Ludwig van Beethoven (1823, 9η συμφωνία) 


tip: 
ήτανε λέει ωδή στην ελευθερία (Freiheit), 
αλλά επειδή έκανε τζιζ, 
την αντικαταστήσανε με την χαρά (Freude)

Έλλη  ΒασιλάκηΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ,ΝΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΧΓΟΙ

 

 


ΚΡΑΝΙΔΙ 04/06/2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ : ΝΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ (RAPID TEST) ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ

 

Το αίτημα μου , απευθύνεται τόσο στις υπηρεσίες υγείας της Π.Ε Αργολίδας όσο και στην διοίκηση του Δήμου μας ώστε να προγραμματιστούν , επαναλαμβανόμενες δωρεάν εξετάσεις rapid test στα κεντρικά σημεία του δήμου μας. Η εντατικοποίηση των ελέγχων αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίζουμε την πραγματική μας ελευθερία και να προωθήσαμε το μήνυμα , ότι στην Ερμιονίδα δεν υπάρχουν εστίες covid 19. Όπως αυτό που χρειάζεται είναι , να υπάρχουν προκαθορισμένες , επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα) για να κερδηθεί το στοίχημα τόσο του ποσοτικού όσο και του ποιοτικού ελέγχου. 

Σίγουρα στην επαγγελματική ζωή ορισμένων ανθρώπων έχει εισαχθεί το self test για το covid19 σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας , όμως αυτό δεν ακυρώνει την αναγκαιότητα οι υπηρεσίες υγείας του τόπου μας να προγραμματίσουν τακτικές εβδομαδιαίες επισκέψεις στην Ερμιονίδα, με το κύρος του επιστημονικού φορέα που διαχειρίζεται τα διαγνωστικά τεστ (rapidtest). Είναι υποχρέωση της πολιτείας η διασπορά των υπηρεσιών ιδιαίτερα τώρα στα πλαίσια έναρξης της τουριστικής περιόδου. Πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα της «καθαρής-ασφαλής» Ερμιονίδας ως τόπο προορισμού για τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό. 

Η επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας θα συντελεστεί με τις εξής προϋποθέσεις , ατομικήευθύνη από όλους, με το στοίχημα του εμβολιασμού , με τους συνεχείς ελέγχους (testόλων των ειδών, με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων. Το αίτημα μου αυτό ,η δημοσιοποίηση του αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για να κερδίσουμε την ελευθερία μας και μα χαρούμε σιγά-σιγά τις χαρές της νέας κοινωνικοποίησης μας και φυσικά για να ξαναδουλέψουν με ασφάλεια και με το καλύτερο δυνατόν τρόπο οι τουριστικές επιχειρήσειςτου τόπου μας. 

Με εκτίμηση

Τάσος Λάμπρου

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Γιάννης Γεωργόπουλος: Η αλήθεια για την διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου ΕρμιονίδαςΚρανίδι, 03/06/2021

Ανακοίνωση

Ο κ. Τόκας με δημοσίευμά του στο διαδίκτυο θέτει θέμα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας και την μεταφορά 4.000 τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων, στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Άμφισσας, θεωρώντας το γεγονός αυτό πισωγύρισμα.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή ενημέρωση των δημοτών πρέπει να αναφέρω ότι αυτό γίνεται κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος σύμφωνα, με την οποία ο Πράσινος Κάδος θεωρείται ότι περιέχει σύμμεικτα απορρίμματα, οπότε η διαχείρισή του απαιτεί υποχρεωτικά την μεταφορά του σε Χ.Υ.Τ.Α. και όχι σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.).

Επίσης ο κ. Τόκας, όντας 7 χρόνια δημοτικός σύμβουλος θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι από το 2015 που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται στον Δήμο Ερμιονίδας το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο προβλέπει την προ-διαλογή στην πηγή με την χρήση Πράσινου, Καφέ και Μπλε Κάδου, μέχρι και σήμερα, ουδέποτε κατόρθωσε ο Δήμος Ερμιονίδας να διαχειριστεί ξεχωριστά τον καφέ κάδο, αφού δεν υπήρχε η κατάλληλη κρατική ή ιδιωτική υποδομή γι’ αυτό !

Μάλιστα το κόστος διαχείρισης αυτών των 4.000 τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων που θα μεταφερθούν στον Χ.Υ.Τ.Α. Άμφισσας θα είναι κατά 10 έως 15 ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με το σημερινό, οπότε ο Δήμος μας θα αποκομίσει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος.

Η διαχείριση του Μπλε Κάδου συνεχίζεται κανονικά με προ-διαλογή στην πηγή και μεταφορά σε Κ.Δ.Α.Υ.

Εμείς σαν νέα Δημοτική Αρχή, με την κατασκευή και λειτουργία σε χρόνο ρεκόρ του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ερμιονίδας, δώσαμε οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας και κατά την τρέχουσα μεταβατική περίοδο αλλά και κατά την τελική φάση, όταν λειτουργήσει το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στην Αρκαδία σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Τα ζητήματα της ποσότητας που σαν Δήμος είμαστε υποχρεωμένοι να παραδίδουμε στην ΤΕΡΝΑ και της τιμής διαχείρισης των απορριμμάτων, έχουν οριστεί με αποφάσεις και έχουν ανακοινωθεί πολλές φορές εδώ και αρκετό καιρό και είναι άξιο απορίας που ο κ. Τόκας δεν τα γνωρίζει.

Σαν Δήμος είμαστε υποχρεωμένοι να παραδίδουμε κάθε χρόνο στην ΤΕΡΝΑ 4.750 τόνους Αστικών Στερεών Αποβλήτων και η τιμή εισόδου πόρτας είναι 69,10 € + ΦΠΑ ο τόνος. Η ποσότητα αυτή καλύπτεται με άνεση από τον Δήμο μας, ενώ η τιμή διαχείρισης, εάν προσθέσουμε και το κόστος μεταφοράς, είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τις σημερινές τιμές διαχείρισης που έχουμε επιτύχει.

Η παραπληροφόρηση και τα πολιτικά παιχνίδια πάνω στο ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που τόσο έχει ταλαιπωρήσει και δυσφημίσει τον τόπο μας τα τελευταία 13 χρόνια, μπορεί να μας οδηγήσουν σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, όπως μας έχει διδάξει το πρόσφατο παρελθόν,

Καλό είναι λοιπόν, να είναι πολύ προσεκτικός και ακριβής όποιος αναφέρεται στη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας.

 

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

Προμήθεια νέου απορριμματοφόρου στον Δήμο μας.

 


Κρανίδι, 03.06.2021

Ανακοίνωση

Ένα νέο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο προστέθηκε στο στόλο οχημάτων του Δήμου Ερμιονίδας. Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την διαδικασία αναβάθμισης των υπηρεσιών αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με ξεκάθαρο στόχο και προτεραιότητα, μια καθαρή περιοχή με σεβασμό στις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των πολιτών.

Το νέο απορριμματοφόρο έρχεται να εκσυγχρονίσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες του Τομέα Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας, που τα τελευταία χρόνια εξοπλίζεται με νέα οχήματα (απορριμματοφόρα, σάρωθρα, φορτηγά κ.α.) πλήρως σύγχρονα και λειτουργικά, έτοιμα να βοηθήσουν τους εργαζομένους να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες του Δήμου.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι με την προσθήκη ενεργειακά νέων αποδοτικών οχημάτων ο Δήμος Ερμιονίδας, εκτός από την προστασία του Περιβάλλοντος, προχωρά και σε μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων, καθώς αρκετά από τα παλιά οχήματα καθίστανται συχνά μη λειτουργικά, η επισκευή τους είναι αρκετά πιο δαπανηρή, ενώ και η κατανάλωση καυσίμων είναι σημαντικά πιο αυξημένη.

Κατά τη διάρκεια της παραλαβής του νέου απορριμματοφόρου, εργαζόμενοι του Δήμου ενημερώθηκαν πλήρως για τον τρόπο οδήγησης και λειτουργίας του κι άκουσαν προσεκτικά τις οδηγίες και τις λεπτομέρειες πλοήγησης του.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

RFID κάρτα

 


Με ένα πρωτοποριακό σύστημα ο Δήμος Τρικκαίων βρήκε τρόπο να αντιμετωπίσει το παράνομο παρκάρισμα σε θέσεις ΑΜΕΑ στην πόλη.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρία είναι αναμφίβολα το παράνομο παρκάρισμα, στις θέσεις που προορίζονται αποκλειστικά για εκείνους. Ο Δήμος Τρικκαίων αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα έθεσε σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό σύστημα, ώστε να εμποδίσει την παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ.

Όπερ κι εγένετο Σύστημα Αποτρεπτικής Στάθμευσης σε θέσεις ΑμεΑ, το οποίο μπορεί να ελέγξει επιτυχώς και να διατηρήσει τις συγκεκριμένες θέσεις μόνο για τους πολίτες, οι οποίοι τις χρειάζονται.

περισσότερα: newsitamea 

Έλλη Βασιλάκη

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

καλοκαιράκι να ΄χουμε


...κι ας φταίμε
που δεν το εγκαθιστούμε εντός μας
για τις δύσπεπτες εκείνες ώρες του αποκάματος
και του τσουχτερού βίου

δε μας κρατά κακία
(βοήθειά μας η προστάτιδα καμηλοπάρδαλη)

ας βουτήξουμε

και στον θερισμό
-αν είχαμε το νου μας- 
ας ανταμειφθούμε
μπας και ... 

από τη συλλογ(ιστικ)ή "ένας. απ΄ το χωριό. δεν τον ξέρεις." του Ααρών Ω.


'Ελλη Βασιλάκη

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΤρίτη 01 Ιουνίου 2021

Πισωγύρισμα στη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου μας μπορεί να χαρακτηρισθεί η  μεταφορά τεσσάρων χιλιάδων (4.000) τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ),  στο νόμιμα λειτουργούντα Χώρο Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ) στην    Άμφισσα  του Δήμου Δελφών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Κωνσταντίνου  Σκρέκα. 

Και αυτό γιατί ουσιαστικά πρόκειται για σύμμεικτα απορρίμματα χωρίς διαλογή στην πηγή που αφήνουν έντονο και αυξημένο περιβαλλοντικό αρνητικό αποτύπωμα στη διαχείριση των αποβλήτων.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν,  πάει χαμένη η προσπάθεια που έγινε την προηγούμενη 5ετία για διαλογή στην πηγή με τον καφέ, πράσινο και μπλε κάδο αλλά και η εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου του Δήμου Ερμιονίδας  που ψηφίστηκε το 2015 σχετικά με  την διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα  με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού  για τις δραστηριότητες πρόληψης και διαλογής στην πηγή των αποβλήτων.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Έκτορας Γκάτσος: Ανάρτηση στο site της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ δύο επιπλέον Αρχείων Οικογενειακών Φωτογραφιών.


Αναρτήθηκαν στο Site της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ τα παρακάτω αρχεία οικογενειακών φωτογραφιών:


Λεούση
Αθανασίου Κοτταρά.

Θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα αρχεία. Η Συλλογή Αρχείων Παλαιών Οικογενειακών Φωτογραφιών Ερμιόνης είναι η μοναδική στον Ελληνικό χώρο. Είναι η εικόνα και η ψυχή του χωριού μας, οι οικογένειές μας, η κοινότητά μας, η ιστορία μας. Υπάρχουν Συλλογές πολλές, αλλά διάσπαρτων φωτογραφιών.

Στην εικόνα βλέπουμε πώς αναζητούμε στο Site ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ:

Γράφουμε στην Αναζήτηση Google: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Ανοίγει το Site και κάνουμε κλικ στο: ΣΥΛΛΟΓΕΣ. Παρουσιάζονται, αλφαβητικά, τα Αρχεία Οικογενειακών Φωτογραφιών.

Επιλέγουμε και ανοίγουμε ένα αρχείο οικογενειακών φωτογραφιών. Βγαίνουν όλες οι φωτογραφίες του. Αν με το ποντίκι βάλουμε το βέλος πάνω σε μία φωτογραφία, εμφανίζονται δύο μαύρα κυκλάκια.
Το αριστερά έχει δύο κρίκους αλυσίδας. Αν το τσεκάρουμε, ανοίγει ένα παράθυρο με τη συγκεκριμένη φωτογραφία, από κάτω της το πίσω μέρος της, αν υπάρχει, και δεξιά όσες πληροφορίες συνοδεύουν τη φωτογραφία.
Το δεξιά έχει έναν φακό. Αν το τσεκάρουμε, ανοίγουν όλες οι φωτογραφίες και ρολάρουν κατά χρονική σειρά. Πάνω αριστερά υπάρχει μικρό λευκό τετραγωνάκι που άμα το τσεκάρουμε οι φωτογραφίες μεγεθύνονται.
Πάνω θα δούμε και μια μπάρα με τις δεκαετίες. Αν για παράδειγμα τσεκάρουμε το: Δεκ. 1940, θα βγουν μόνο οι φωτογραφίες του αρχείου αυτής της δεκαετίας (1940 - 1949).

Δεξιά από τα φωτογραφικά αρχεία υπάρχει η Συλλογή: Αρθρα και τεκμήρια. Ανοίγετε όποιο άρθρο βρίσκετε, το διαβάζετε, και εύκολα το κατεβάζετε με Λήψη στο κομπιούτερ σας, αν θέλετε.

Ευχαριστώ
Έκτορας Γκάτσος

Δήμαρχος Ερμιονίδας: Η πρώτη μέρα του φετινού καλοκαιριού έφτασε!
Κρανίδι, 01.06.2021

Ανακοίνωση

Καλωσορίζουμε το καλοκαίρι του 2021 με την ευχή να πάνε όλα καλά ώστε να κυλήσουν όλες οι μέρες με ηρεμία και ασφάλεια.

Για δεύτερη φορά διανύουμε ένα καλοκαίρι στη σκιά του κορωνοϊού, το οποίο δεν θυμίζει τίποτα από τα περασμένα. Προσαρμοστήκαμε σε νέες καταστάσεις αφού η υγεία όλων μας πρέπει να είναι στο επίκεντρο αλλά και να παραμείνει.

Στην Ερμιονίδα μέχρι στιγμής τα δεδομένα που επικρατούν και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι πολύ θετικές σχετικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Τα κρούσματα δεν συμπληρώνουν ούτε τα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο εφησυχασμός όμως δεν πρέπει να επικρατήσει. Τηρούμε τα μέτρα προστατεύοντας εμάς και τους γύρω μας!

Στην Ερμιονίδα το καλοκαίρι είναι μοναδικό, οι επιλογές για όμορφες στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης αμέτρητες, ας τις χαρούμε με ασφάλεια !!!!

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

ανθρώπων έργα


 απο τις Τετάρτες ...

Η Μαρία Ευθυμίου συνάντησε τους μαθητές της Αργολίδας

 

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Μαΐου 2021. 

Η Καθηγήτρια Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού στο ΕΚΠΑ, κ. Μαρία Ευθυμίου, μια καταξιωμένη ιστορικός, απάντησε διαδικτυακά στις ερωτήσεις των μαθητών και των μαθητριών των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας σχετικά με την Επανάσταση του ’21.

Το Γενικό Λύκειο Ερμιόνης συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή, παροτρύνοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες να παρακολουθήσουν την ομιλία της κ. Ευθυμίου για την Επανάσταση του ’21 και να θέσουν ερωτήσεις. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές παρακολούθησαν τη διαδικτυακή εκδήλωση και διαπίστωσαν όχι μόνο την κατάρτιση της κ. Ευθυμίου, αλλά και τον παιδαγωγικό της οίστρο. 

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης και αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την ανάρτηση του σχετικού βίντεο από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας!

Λύκειο Ερμιόνης

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Τζένη Ντεστάκου για το «Ξεδιάλεγμα» του Τάκη Σπετσιώτη


 ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

Στο νέο βιβλίο των εκδόσεων Τύρφη με τον τίτλο «Ξεδιάλεγμα» ο, καθ’ ύλην αρμόδιος, Τάκης Σπετσιώτης «ανθολογεί» τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, έναν από τους «ιδανικούς αυτόχειρες» της λογοτεχνίας μας, που άκμασε την περίοδο του Μεσοπολέμου. Επιλέγει ποιήματα, στοχασμούςαφηγήματα και συνεντεύξεις, ορισμένα αδημοσίευτακαι καταγράφει σκέψεις και προβληματισμούς για το έργο και την προσωπικότητα του γοητευτικού ποιητήΣτις 225 σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης απολαμβάνει το ιδιόρρυθμο ύφος γραφής του κ. Σπετσιώτη, μελετητή και «βαθύ» γνώστη του Λαπαθιώτη, που φωτίζει λιτά τον«κόσμο» του ποιητή. Καλοτάξιδο!

Τζένη Ντεστάκου

Βιβή Σκούρτη : Φωτογραφίες στο συρτάρι

 


Φωτογραφίες στο συρτάρι

Ήταν μήνας Μάης και με πρωτοβουλία της καθηγήτριας των Αγγλικών Πατρινέλη και τη συναίνεση των καθηγητών του Γυμνασίου Κρανιδίου στο οποίο φοιτούσαμε, αποφασίστηκε να βαπτίσουμε ένα νεογέννητο μωρό.

Δεν ξέρω αν επρόκειτο για κάποιο Πρόγραμμα από αυτά που σήμερα ονομάζουμε Εκπαιδευτικά, αλλά οι καθηγήτριές μας σκέφτηκαν το σχολείο μας να τελέσει το μυστήριο της βάπτισης, βαπτίζοντας ένα μωρό φτωχής οικογένειας. Μας ανέθεσαν λοιπόν να ψάξουμε στα χωριά μας.

Επιστρέφοντας από το σχολείο και στη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού κουβέντιασα με τη μητέρα μου το θέμα κι εκείνη αμέσως θυμήθηκε ότι πρόσφατα είχε γεννήσει το δεύτερο κοριτσάκι της η συμμαθήτριά της Κική Κοκκοβίλη. Με ένα τηλεφώνημα είχαμε τη συγκατάθεσή της και τη μεγάλη της χαρά, αφού δεν είχε τάξει σε κάποιον την κουμπαριά.

Το ανακοίνωσα στο σχολείο, μαζέψαμε όλα τα τμήματα χρήματα, αγοράστηκαν τα βαπτιστικά, οι λαμπάδες, τα μαρτυρικά, ο χρυσός σταυρός κ.λ.π. μπήκαν όλα τα ονόματα των μαθητών σε κλήρους και σύμφωνα με τον παπά θα έπρεπε να είμαστε το ανώτερο πέντε οι νονές.


Η τελετή έγινε στον Ταξιάρχη με καλεσμένους όλους τους μαθητές. Οι γονείς της 
μικρούλας ήσαν περιχαρείς, αλλά και όλοι εμείς που εκτός από τη χαρά της τελετής του μυστηρίου γευτήκαμε και τους χειροποίητους κουραμπιέδες με το φρέσκο μυρωδάτο βούτυρο και τοκαβουρδισμένο αμύγδαλο από τα χέρια της μητέρας Κικής και της αδελφής της Ευγενίας Κοτταρά, που ήταν και γειτόνισσες αχώριστες, αγαπημένες, υποστηρικτικές ως το τέλος τους.

Εμείς οι μαθητριούλες του έτους 1967 δώσαμε μύρα κι ευωδιά στην νεοφώτιστη Κατερίνα Κοκκοβίληκαι εγώ στέλνω φρέσκες ευχές της φιλιότσας μου, να είναι πάντα καλά, γερή κι ευτυχισμένη.

Παραθέτω μία αναμνηστική φωτογραφία από τη βάπτιση στο προαύλιο της εκκλησίας και μία έξω από το σπίτι της οικογένειας.

Βιβή Σκούρτη