Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Οι εφημερίδες των στρατιωτών του Μικρασιατικού Μετώπου Του Γιάννη ΛακούτσηΤου Γιάννη Λακούτση

«Οι χειρόγραφες εφημερίδες εκδόθηκαν, για τον ίδιο λόγο που εκδόθηκε και η πρώτη εφημερίδα στην Αμβέρσα το 1605 «Niewe Tizdigen», θέλοντας να διασκεδάσει την πλήξη και την ανία των Αμβερσιανών τον καιρό που πολιορκούνταν από ξηράς και ποταμού», γράφει ο Κ Παπαλεξάνδρου στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ στο τεύχος του Φεβρουαρίου του 1929.Από την πλήξη και την ανία εφύτρωσαν και οι εφημερίδες του Μικρασιατικού Μετώπου στα 1921-22.Είχε επιστρέψει ο στρατός από την εκστρατεία του Σαγγάριου.Πολεμικές επιχειρήσεις δεν γίνονταν. Εφημερίδες από την Αθήνα έφθαναν αργά. Η κοινωνία αυτή των «αποίκων σε ερημονήσι», είχε τις ανάγκες της, μια από αυτές ήταν η επικοινωνία των μελών της. Έτσι εκδόθηκε η πρώτη εφημερίδα του Μετώπου. Αμέσως άρχισαν να ξεπετιούνται και άλλες, περίπου είκοσι συνολικά. Οι τίτλοι όλων των εφημερίδων ανέφεραν το Σώμα που έβγαιναν, ήταν μάλλον σατυρικοί και δεν κυκλοφορούσαν έξω από το Σώμα. Οι εκδότες ήταν στρατιώτες η υπαξιωματικοί γραφείς.

Συνεργάτες οι «καλύτεροι λόγιοι του Σώματος». Σε μια η δύο από αυτές, υπήρχαν και ίχνη λογοκρισίας, «αράδες σβησμένες με μαύρη σινική μελάνι», οι περισσότερες από αυτές ήταν χειρόγραφες, μερικές γραφομηχανημένες, τα αντίτυπα που έβγαζαν ήταν ανάλογα με τις  ανάγκες, το πολύ διακόσια.

Οι περισσότερες μοιράζονταν δωρεάν στους γραμματισμένους του Σώματος.

Μερικές είχαν ορίσει συνδρομή μία η δύο κόλλες χαρτί γραψίματος για να εξασφαλισθεί η εκτύπωση. Έβγαιναν κάθε εβδομάδα συνήθως Κυριακή. Μόνο «Η Καραβάνα» ήταν δισεβδομαδιαία. Ήταν εφημερίδες μαζί και περιοδικά.

Όλες σχεδόν εικονογραφημένες από ερασιτέχνες σκιτσογράφους και ζωγράφους.

Η ύλη ήταν σατυρική αφού έβγαιναν για ψυχαγωγία. «Ο,τι δημοσιευόταν ήταν μίμηση  και μάλιστα κακών προτύπων μίμηση. Χρονογραφήματα τραβηγμένα στο σαχλότερο ή σαχλά άρθρα γυρισμένα στην αρλούμπα. Ποιήματα σατυρικά, επιστολές γυναικών νεόπλουτων που «σκότωναν» και τα ελληνικά και τα γαλλικά, επιστολές δασκάλων σε γελοία καθαρεύουσα, αγγελίες αστείες. Σατιρίζονταν διάφοροι τύποι ή παρατράγουδα που γίνονταν στο Μέτωπο». Έγραφαν για τους καημούς τους, την προσμονή της απόλυσης, την πίκρα για την λησμονιά συγγενών και φίλων, το άθλιο συσσίτιο, τις ψείρες που είχαν γεμίσει το κορμί τους.

Η ΨΥΡΕΣ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για την 13ης Σχολής Ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης

 Ξεκίνησαν οι εγγραφές για την 13ης Σχολής Ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ερμιόνης.Η 13η Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης «ανοίγει πανιά».
Η σχολή περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα μάθησης, εκπαίδευσης και εξάσκησης, που διδάσκονται από τον έμπειρο και καταξιωμένο εκπαιδευτή, κύριο Βασιλη Τριαντάφυλλη.

Τα θεωρητικά μαθήματα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.ΕΡ. κάθε Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα. Η πρακτική εξάσκηση με το σκάφος γίνεται , κάθε Σάββατο και Κυριακή .
Οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώνονται με την ιστιοπλοΐα και τις αρχές της, γνωρίζουν τα σκάφη ανοιχτής θάλασσας, τις αρχές χειρισμού και αγκυροβολίας εντός και εκτός λιμανιών, τη χρήση των πανιών, βασικές γνώσεις μετεωρολογίας, βασικές γνώσεις μηχανικής, ώστε να μπορούν αποκτώντας και την κατάλληλη εμπειρία, να μανουβράρουν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος ανοιχτής θάλασσας.

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους απόφοιτους δίπλωμα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής θάλασσας .
Το δίπλωμα που παίρνουν όσοι παρακολουθήσουν με επιτυχία τη σειρά μαθημάτων και προπονήσεων δίνει το δικαίωμα πλόων και κυβέρνησης ιστιοφόρων ανοιχτής θάλασσας, καθώς και ενοικίασης, σε περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί.
Τα θεωρητικά μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν δωρεάν και οι απόφοιτοι των προηγουμένων σχολών της ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.ΕΡ., που θέλουν να φρεσκάρουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από την Ανοιχτή Θάλασσα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες από την Γραμματεία του Ομίλου στο τηλέφωνο 6977092121 ή στο e-mail: noermionis@gmail.com
Περιμένουμε για τις εγγραφές σας...

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

´Εκθεση Φωτογραφίας του Νίκου Κωνσταντινίδη με τίτλο “Ο Πρώτος Κόσμος”Καμιά φορά σκέφτομαι πως η εικόνα που έχω για τη θάλασσα είναι το πιο ξεκάθαρο πράγμα που κατέχω. Την κουβαλάω μαζί μου, στην εξορία που βρίσκομαι, σαν τις πορφυρές “τυχερές πέτρες” που συνέλεγα με ένα λευκό δαχτυλίδι γύρω γύρω, ή το όστρακο από ένα μπλε μύδι με το εσωτερικό του σαν ουράνιο τόξο, σαν το νύχι ενός αγγέλου. Και με μία κίνηση της μνήμης τα χρώματα βαθαίνουν και γυαλίζουν, ο πρώτος κόσμος αναπνέει ξανά.

Από το ποίημα της Sylvia Plath Ωκεανός 1212 W, μετάφραση Μυρσίνη Γκανά.

Η Luminous Eye φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Νίκου Κωνσταντινίδη “Ο Πρώτος Κόσμος” σε επιμέλεια του Κώστα Γουδή.

Θ“Ο Πρώτος Κόσμος” γεννήθηκε σιγά σιγά, μάλλον από εσωτερική ανάγκη παρά σαν προσχεδιασμένη ιδέα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου προσωπικής αμφισβήτησης και ανίχνευσης των ορίων του ευκρινούς και του δυσδιάκριτου,του πραγματικού και του πλασματικού. Έτσι αναδύθηκε ένας κόσμος σιωπής και ακινησίας βυθισμένος στο λυκόφως.

Ν.Κ.


Ο Νίκος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στη Βέροια στα τέλη της δεκαετίας του 50. Είναι γιατρός και αφοσιωμένος φωτογράφος από το 2005. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά λευκώματα.

Εγκαίνια:
Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 από τις 17:00
Διάρκεια της έκθεσης:
21 – 30 Οκτωβρίου 2022
Μέρες και ώρες προσέλευσης:Τετάρτη έως και Κυριακή 17:00 – 21:00

Μητσαίων 2A, 11742 Αθήνα

 +30 211 116 1206
info@luminouseye.net

Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣTO NAYΠΛIO TH NEA ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ «Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ»


«Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» ΤΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΑΝΟΝ TOY NAYΠΛIOY

Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣTO NAYΠΛIO TH NEA ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ «Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ 

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, ώρα 8.00μ.μ. στο Θέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ, Πλατεία Συντάγματος

 

Είσοδος Ελεύθερη.

Κρατήσεις με σειρά προτεραιότητας στο τηλέφωνο: 698 698 2224. 

O Θεατρικός Ομίλος Ερμιονίδας παρουσιάζει στο κοινό του Ναυπλίου τη νέα θεατρική του παραγωγή «Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ», σε διασκευή της ομώνυμης κωμωδίας του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε μία μοναδική θεατρική βραδιά, 

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ..... 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1922. ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ 5000 ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ.

 του Γεωργίου Ν.  Φασιλή *

 Η Κυριακή 5 Οκτωβρίου 1922 στην Ερμιόνη, ξημέρωσε με καιρό Φθινοπωρινό, συννεφιασμένο. 
Στην είσοδο του λιμανιού, στο ΜΠΙΣΤΙ,   αγκυροβολεί το υπερωκεάνιο “ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥ”. 
 Είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Αττάλειας, με 5.000 γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους, στοιβαγμένους σαν τσουβάλια, ψάχνοντας ένα καταφύγιο για τον πόνο και τη δυστυχία τους. Παρά τις άθλιες συνθήκες του πολυήμερου ταξιδιού, βλέποντας την Ερμιόνη, συγκινημένοι ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο και φιλούν τα σίδερα του καραβιού. Νοιώθουν ότι βρήκαν την “Ιθάκη” τους στο απάνεμο λιμάνι της.  Θα πατούσαν επιτέλους χώμα ασφαλές. Χώμα Ελληνικό και ελεύθερο!
Απέναντι, στη στεριά οι κάτοικοι αιφνιδιάζονται. Γνωρίζουν για τους ξεριζωμένους πρόσφυγες που αναζητούν σωτηρία στα λιμάνια της χώρας, ως μια φρικτή αλλά μακρινή είδηση. Τώρα όμως είναι στην “αυλή” τους και τους κυριεύει ο φυσιολογικός φόβος στη θέα του αγνώστου! 
Ένας νεαρός με τη βάρκα του, κάνει τρεις κύκλους γύρω από το αγκυροβολημένο καράβι και επιστρέφει στην ακτή. Η εικόνα της εξαθλίωσης που μεταφέρει τους συγκλονίζει!
Ο  δισταγμός και η ανασφάλεια παραμερίζονται, κυριαρχεί η γενναιοψυχία και αναδεικνύονται τα αισθήματα  συμπόνοιας και αλληλεγγύης. Η μικρή Ερμιόνη των 2000 κατοίκων, στην ιστορική αυτή πρόκληση, ακούει τη φωνή της ψυχής και με πρωτοστάτη τον Κοινοτάρχη Παναγιώτου και τις οικογένειες Δεληγιάννη και Καραγιάννη, αρχίζει μια γιγαντιαία, για την εποχή, επιχείρηση υποδοχής. 
Στόλος από καΐκια και βάρκες πηγαινοέρχονται και μέχρι το σούρουπο χιλιάδες πονεμένες μάννες με ξυπόλητα και πεινασμένα παιδιά, έχουν κατακλείσει το λιμάνι. Με αξιοζήλευτη προθυμία και οργάνωση, σε λίγες ώρες οι πρόσφυγες μοιράζονται σε σπίτια, μαγαζιά, εκκλησίες, Σχολείο Συγγρού, στρατώνα, Κοινότητα και οπουδήποτε μπορούσε να κοιμηθεί άνθρωπος. Όλες ανεξαιρέτως οι οικογένειες εκείνο το βράδυ φιλοξένησαν πρόσφυγες. Ούτε ένας δεν έμεινε στο δρόμο. Όλοι βρήκαν ένα ζεστό φαγητό και μια κουβέρτα να σκεπαστούν.
Στον Άγιο Αθανάσιο, ανάμεσα στα γυναικόπαιδα και μια έγκυος νεαρή γυναίκα. Δεν ήθελε να γεννήσει την ώρα του ξεριζωμού. Μπήκε στο καράβι, έσφιξε τα δόντια, έκανε υπομονή και τώρα κάτω από τη σκέπη της Παναγίας, φέρνει στο κόσμο ένα κοριτσάκι. Το πρώτο του κλάμα, κλάμα χαράς και αναγέννησης, ήταν μια αχτίδα ελπίδας στους εξαθλιωμένους πρόσφυγες.  Ως ελάχιστη απόδοση ευγνωμοσύνης, οι Ατταλειώτες του έδωσαν το όνομα ΕΡΜΙΟΝΗ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝΗ Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνίαείτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων. 

Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας

Έλλη Βασιλάκη 

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΜΥΛΟΥ ΜΠΙΣΤΙ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Συνοψίζοντας: 

Στις 20 Νοεμβρίου 2021  είχαμε εκφράσει τις ενστάσεις μας σχετικά με τον φωτισμό στο Μπίστι και στον Μύλο (ΕΔΩ Η ΑΝΑΦΟΡΑ) λέγοντας μεταξύ άλλων :

«Να φωτιστεί πολύ διακριτικά, με χαμηλά φωτιστικά που να ενσωματώνονται στο περιβάλλον περιμετρικά του δρόμου προκειμένου να γίνει ευκολότερη  η πρόσβαση τη νύχτα... Η συντήρηση του Μύλου ήταν απαραίτητη και καλώς την κάνατε.

Ο φωτισμός του δεν είναι κατά τη γνώμη μας αρμονικός με την απλότητα και την ιστορικότητα του χώρου...»

 

Στις 16 Φεβρουαρίου 2022 μετά την τοποθέτηση συμπληρωματικών φωτιστικών, εκ νέου τοποθετηθήκαμε:  Είδαμε νέα τοποθέτηση φωτιστικών στοιχείων στο Μπίστι

«...Ένας χαμηλός επιδαπέδιος  διακριτικός φωτισμός,  ταίριαζε  στο όλο περιβάλλον..»

 

Θεωρήσαμε σκόπιμο να απευθυνθούμε στο  ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΕΟΤΕΡΩΝ  ΜΝΗΜΕΙΩΝ, θέτοντας τους προβληματισμούς μας.

 

Η πρώτη απάντηση  κοινοποιήθηκε τόσο στον Δήμο όσο και σε εμάς στις 24 Μαρτίου 2022.


 Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022  μας κοινοποιήθηκε δεύτερη επιστολή, κατόπιν αυτοψιών της υπηρεσίας.


 

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

 

 


Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Ψηφίστε προτεραιότητες για την Ερμιόνη, προτείνετε ..Έτσι εμφανίζεται η φόρμα της ψηφοφορίας , απαραίτητη στο τέλος η Υποβολή

 Μπορείτε να ψηφίσετε τι προτεραιότητες έχει ο τόπος μας κατά τη γνώμη σας και  να προτείνετε κάποιες άλλες. Θα διεκδικήσουμε όλοι μαζί το καλύτερο..

Η συμμετοχη σας είναι μυστική, απλώς καταγράφονται οι επιλογές σας. Η αναγραφή των στοιχείων σας δεν αποτελεί προϋπόθεση  και είναι απολύτως προαιρετική.

Με την συμμετοχή μας δυναμώνουμε τη φωνή μας.


ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ


Κοινοποιήστε την δράση σε όσους πιστεύετε πως τους ενδιαφέρει..


Ένα γλυπτό αφιερωμένο στον αγώνα των γυναικών στο Ιράν

«Ρέοντας στην Ελευθερία»


Γλυπτό που σχεδιάστηκε με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης από τον εξαιρετικό αρχιτέκτονα Tim Fu, μέλος της ομάδας Zaha Hadid Architects στο Λονδίνο.

Ένα γλυπτό αφιερωμένο στον αγώνα των γυναικών στο Ιράν.🇮🇷


Via- Iliada Evangelia Kothra

www.fractalart.gr

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης, με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στην 

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 ώρες : 9.30 πμ – 17.00 μμ

Στο Κοινοτικό Κατάστημα Ερμιόνης (πρώην Δημαρχείο)

σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Άργους

Υπεύθυνη Αιμοδοσίας : Μαρία Αντωνοπούλου: 6934807634

 

Την ίδια μέρα, στον ίδιο χώρο  οι 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ  

με τη υποστήριξη του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ερμιονίδας

συνδιοργανώνουν 

ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΩΝ

(ελληνικών και ξενόγλωσσων).