Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις
Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η παλαιότερη φωτογραφία έως τώρα από το Γιάλα -Γιάλα στην Ερμιόνη



Ερμιόνη  πριν το 1920 

Αναδημοσίευση

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Ερμιόνης


Μπαίνουμε στο πνεύμα των Θεοφανείων στην Ερμιόνη



Στο πανί μιας βάρκας στο λιμάνι, προβάλλονται βίντεο και φωτογραφίες απο το μοναδικό μας έθιμο του Γιάλα - Γιάλα παλαιότερων χρόνων.

Όμορφες πρωτοβουλίες που όλοι τις χαιρόμαστε.

ΠΡ.Ε.Π.ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΝΕΚΡΑ 480 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ



Τεράστιες πυρκαγιές σαρώνουν τη νοτιοανατολική Αυστραλία, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές και περιβάλλον. Μάλιστα, ολόκληρες πόλεις και χωριά έχουν απομονωθεί από την υπόλοιπη χώρα, την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την αντιμετώπιση της καταστροφήςκαι τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Συνολικά 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.
Περισσότερα. Greenagenda

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

''ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ''


Το τραγούδι του Γάμου Κρητική Παράδοση - Ιεράπετρα Λασιθίου

Music & Arts by Nikolas Gkinis Vocals : Elena Toutountzi Cretan lyra : Sifis Kokolakis

Η 'Ελενα Τουτουντζή είναι η κόρη της Μαρίκας και του Δημήτρη Τουτουντζή

Βασίλης Γκάτσος : Έρχεται το τέλος της ανακύκλωσης όπως την ξέρουμε;

Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω  από την "Καθημερινή". Τα ανακυκλώσιμα φαίνεται ότι δεν είναι πλέον συμφέρουσα οικονομική δραστηριότητα. Ή οι εταιρίες που συσκευάζουν ή πουλάνε συσκευασίες πρέπει να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ή να περάσουμε σε συσκευασίες που έχουν ως βάση το μέταλλο, το γυαλί, το ξύλο, τον πηλό, υλικά δηλαδή που και να τα πετάξουμε στη φύση δεν τρέχει τίποτα. Το πλαστικό οποιασδήποτε μορφής μάλλον πνέει τα λοίσθια. Μη ξεχνάμε ότι σε λίγα χρόνια η ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες καθαρές πηγές και τα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτροκίνητα. Σε αυτό συνέβαλε το σχέδιο εμπορίας CO2. 
Πόσο βαθιά πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη μια εταιρεία που παράγει καραμέλες για να μαζέψει τα εκατομμύρια πλαστικά χαρτάκια που τις περιβάλλουν; Και άμα τα μαζέψει, τι θα τα κάνει;
Προφανώς κάποιο άλλο σχέδιο θα εξαναγκάσει τις εταιρίες να συμμορφωθούν, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν αισθανθεί πραγματική πίεση. Απλά μετέφεραν το πρόβλημα σε "εταιρείες ανακύκλωσης", κυρίως όμως στους Δήμους και στις Περιφέρειες, ενώ συνέχιζαν τη χρήση πλαστικού. Φτάσαμε στον παραλογισμό δέκα παγωτάκια να συσκευάζονται σε μια ογκώδη κασετίνα από φελιζόλ!

Βασίλης Γκάτσος




ΕΛΛΑΔΑ 09:46

Eμφραγμα στην ανακύκλωση υλικών

  • anakykl
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Είναι μια εξέλιξη που πιθανότατα έχει περάσει απαρατήρητη. Τους τελευταίους μήνες, οι γυρολόγοι που έψαχναν τους μπλε κάδους για χαρτόνια ή άλλα υλικά έχουν σχεδόν χαθεί από τους δρόμους της Αθήνας. Πρόκειται ίσως για την πιο επιφανειακή εκδήλωση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και 1,5 έτος. Η απάντηση στο τι έχει συμβεί βρίσκεται άλλοτε δεκάδες και άλλοτε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, στις στοίβες από ανακυκλώσιμα υλικά που συσσωρεύονται στα κέντρα διαλογής. Το σύστημα ανακύκλωσης στη χώρα μας έχει υποστεί έμφραγμα και για πολλούς, ακόμα και η ύπαρξή του απειλείται ευθέως.

καλή χρονιά μπήκε κι έτσι να περάσει


«Αδελφέ μου καλή χρονιά μπήκε κι έτσι να περάσει. Ξαγναντίζοντας προχτές δε μας βρήκε ούτε σε κλινική, ούτε σε φυλακή. Δε μας βρήκε να ζητιανεύουμε το ψωμί ή τη συμπόνοια κι από την άλλη μεριά, αν κάποιος ζητούσε από μας ελεημοσύνη δε θάμαστε στην άδικη θέση ν’ απλώσουμε το χέρι να του δώσουμε, γιατί δεν έχουμε ούτε κομμάτι περίσσεμα απ’ το δικό μας βιός.
Δεν πρέπει νάχουμε λοιπόν παράπονο κανένα και αλήθεια είναι ότι καλά μας βρήκε ο καινούριος χρόνος. Μακάρι έτσι και να βγει.»

(Μόναχο, Πρωτοχρονιά 1972 - Απόσπασμα επιστολής στον αδερφό του. Από το βιβλίο του Δημήτρης Αλικάκος "Λιαντίνης - Έζησα έρημος και ισχυρός", 2η έκδοση, εμπλουτισμένη)

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στο Κρανίδι, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ακολούθησαν η περιφορά της εικόνας του Αγίου Βασιλείου και η Δοξολογία για το Νέο Έτος.
Έπειτα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ερμιονίδας, έγινε από τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Γεωργόπουλο, η καθιερωμένη εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιττας, παρουσία πλήθους δημοτών, αιρετών, εργαζομένων κι εκπροσώπων των τοπικών φορέων και υπηρεσιών.

καλή χρονιά !


« Mόνο δύο τρόποι υπάρχουν
 
να ζει κανείς τη ζωή του. 

Ο ένας είναι 

σαν τίποτα να μην είναι θαύμα. 

Ο δεύτερος, 

σαν τα πάντα να είναι θαύμα. »


Άλμπερτ Αϊνστάιν




Emoji στα ΘΑΥΜΑΤΑ!
Έλλη Βασιλάκη

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

η καλύτερη ζωγραφιά που θα είναι η Χριστουγεννιάτικη κάρτα του 2020

Σε συνέχεια του ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ της 23/12/2019 για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στην Ερμιόνη, δημοσιεύαμε τις καλύτερες ζωγραφιές η καλύτερη ζωγραφιά που θα είναι η Χριστουγεννιάτικη κάρτα του 2020  είναι του μαθητή Στάθη Παντελή της Γ΄ τάξης




Έγιναν και τρείς τιμητικές διακρίσεις στους 1) Μουρίκη Άννα της Γ΄ τάξης 2) Κουρουριώτη Βασίλειο της Δ΄ τάξης και     3)  Μαμουτάι Μάριο της Δ΄ τάξης
Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης

Αναστάσιος Λάμπρου ευχές

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Σημεία Διανομής Δωρεάν Φαγητού σε Όλη την Ελλάδα

Σημεία Διανομής Δωρεάν Φαγητού σε Όλη την Ελλάδα

Μισώ την Πρωτοχρονιά




Μισώ  την  Πρωτοχρονιά

Κάθε  πρωί,  καθώς  ξυπνώ  άλλη  μια  φορά  κάτω  από  το  πέπλο  του  ουρανού, νιώθω  πως  για  μένα  είναι  πρωτοχρονιά.  
Γι  αυτό  μισώ  τις  πρωτοχρονιές  με  καθορισμένη  ημερομηνία,  που  μετατρέπουν  τη  ζωή  και  το  ανθρώπινο  πνεύμα  σε  μια  εμπορική  επιχείρηση,  με  τον  ωραίο  τους  απολογισμό,  με  τον  ισολογισμό  τους  και  την  πρόβλεψη  για  το  νέο  διαχειριστικό  έτος. 
Ακυρώνουν  την  αίσθηση  της  συνέχειας  της  ζωής  και  του  πνεύματος.  
Καταλήγει  κανείς  να  πιστεύει  πραγματικά  ότι  μεταξύ  των  ετών  υπάρχει  συνέχεια,  και  ότι ξεκινά  μια  νέα  ιστορία,  και  βάζει  κανείς  στόχους  και  μετανιώνει  για  τις  αστοχίες.  
Αυτό  είναι  ένα  γενικότερο σφάλμα  των  ημερομηνιών…  
Η  ημερομηνία  γίνεται  ένα  εμπόδιο,  ένα  παραπέτασμα  που  εμποδίζει  να  δούμε  ότι  η  ζωή  συνεχίζει  να  εκτυλίσσεται  με  το  ίδιο,  αμετάβλητο,  βασικό  μοτίβο,  χωρίς  απότομες μεταβολές,  με  τον  ίδιο  τρόπο  που  στον  κινηματογράφο  σκίζεται  το  φιλμ  κι  έχουμε  ένα  διάλειμμα  εκτυφλωτικού  φωτός.  
Για  αυτό  μισώ  την  πρωτοχρονιά.  
Θέλω  κάθε  πρωινό  να  ‘ναι  για  μένα και  μια  πρωτοχρονιά.  Καμιά  μέρα  καθορισμένη  εκ  των προτέρων  για  ανάπαυση.  
Τις  παύσεις  μου  εγώ  τις  επιλέγω,  όταν  αισθάνομαι  μεθυσμένος  από  έντονη  ζωή  και  θέλω  να  κάνω  μια  βουτιά  στη  ζωτικότητα  για  να  αντλήσω  από  κει  καινούργια  δύναμη. Καμιά πνευματική  αγκίστρωση. 
Κάθε  ώρα  της  ζωής  μου  θα  ‘θελα  να  είναι  νέα,  παρότι  συνδεδεμένη  με  τις  περασμένες.  
Καμία  μέρα  ξεφαντώματος  με  συλλογικές  στιχοπλοκές,  που  τις  ανταλλάσσω  με  ξένους  που  δεν  με  ενδιαφέρουν. 
Επειδή  ξεφάντωναν  οι  πρόγονοι  των  προγόνων  μας  κ.τ.λ.  πρέπει  κι  εμείς  να  αισθανόμαστε την  ανάγκη  του  ξεφαντώματος. 
Όλα  αυτά  μου  φέρνουν  αναγούλα.

( Αντόνιο  Γκράμσι  εφημ.  Avanti  1  Ιανουαρίου  1916. Controlacrisi.org.)


Γιάννης Λακούτσης

Η 1η Ιανουαρίου δεν ήταν πάντα πρωτοχρονιά


Επιμέλεια Έλλη Βασιλάκη


Όλα τα ημερολογιακά συστήματα είναι επινοήσεις.
Αυτό όμως που τα συνδέει 
είναι η ύπαρξη κάποιου σημείου αναφοράς, όπως στο χριστιανικό ημερολόγιο, στο οποίο κεντρικό σημείο είναι η γέννηση του Ιησού.
Μέρες που είναι, ας κάνουμε ένα πρωτοχρονιάτικο ταξίδι στα χρονολογικά-ημερολογιακά συστήματα. 
Μια πρώτη, πολύ γενική, διαπίστωση είναι ότι όλα είναι επινοήσεις και κατασκευές. 
Συνδέονται, βεβαίως, με αστρονομικά φαινόμενα, και ειδικά τον ήλιο και τη σελήνη ή τον συνδυασμό των κινήσεών τους (αστρονομικό έτος), 
αλλά η Πρωτοχρονιά είναι μια επαναλαμβανόμενη εφεύρεση, 
μέχρι να επιβληθεί η 1η Ιανουαρίου. 
Η 1η Ιανουαρίου δεν ήταν πάντα…  Πρωτοχρονιά: Η ημερολογιακή αρχή της χρονιάς ήταν διαφορετική πολλές φορές σε διάφορες εποχές. Διέφερε ακόμη και μέσα σε ίδιες εποχές από διάφορες εθνικές ή άλλες ομάδες. Βεβαίως, κι όλα τα πολιτικά 
ημερολόγια του κόσμου. Αυτό που συνδέει, όμως, τις πρωτοχρονιές όλου του κόσμου στη διαδρομή της Ιστορίας είναι η ύπαρξη κάποιου σημείου αναφοράς. Απ αυτήν ακριβώς την οπτική ο κυρίαρχος σήμερα τρόπος μέτρησης του πολιτικού και εκκλησιαστικού χρόνου, που εισηγήθηκε ο μοναχός Διονύσιος ο Μικρός (6ος αιώνας), ήταν η ωριμότερη έως τότε σκέψη.

Η αφετηρία 
Η ιστορία δεν είχε πια απλώς ένα σημείο εκκίνησης, αλλά ένα κέντρο. Ολα τα συμβάντα μπορούσαν να τοποθετηθούν ΠΡΙΝ ή ΜΕΤΑ από την εμφάνιση του Ιησού. Μέχρι τότε στα περισσότερο γνωστά συστήματα οι χρονολογήσεις τοποθετούσαν τα γεγονότα ΜΕΤΑ μια αφετηρία: Την άλωση της Τροίας, την πρώτη Ολυμπιάδα, την κτίση της Ρώμης, την άνοδο του Διοκλητιανού στην εξουσία, τη δημιουργία του κόσμου κλπ.

Είναι φανερό ότι ο καθορισμός ενός γεγονότος-σημείου αναφοράς είναι πολύπλοκος, αλλά πάντα προϋποθέτει τη βούληση μιας εξουσίας (πολιτική, θρησκευτική κλπ.) για να επιβληθεί. Χωρίς να σημαίνει πάντα ότι αυτή η βούληση αρκεί για την καθιέρωση, αφού η αποδοχή ή η απόρριψή του επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες(πολιτιστικοί, χρηστικοί κ.ά.). Ετσι, για παράδειγμα, η χρονολόγηση με τα πρόσημα π.Χ. ή μ.Χ., προϋποθέτει την εγκαθίδρυση του χριστιανισμού στη Δύση.

Το Ιουλιανό ημερολόγιο την επιβολή της θέλησης του Ιούλιου Καίσαρα, το βυζαντινό τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, το Γρηγοριανό τον Πάπα Γρηγόριο. Για να πάμε πιο πίσω, το πρώτο αρχαίο αθηναϊκό τον Κέκροπα, το αργολικό την Ηρα, της Μεσοποταμίας συγκεκριμένους άρχοντες-βασιλιάδες και πάει λέγοντας… Τα χρονολόγια και τα ημερολόγια μοιάζουν ουδέτερα, α-πολιτικά, αλλά σε τελευταία ανάλυση δεν είναι τέτοια.