Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

'' ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠ' ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ''

Του Τάκη Σπετσιώτη
 
ΤΙ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΕΥ, ΤΙ ΚΑΙΤΗ ΓΚΡΕΥ...

Δίπλα στο σπίτι μας, που ακούγαμε Μαρούδα και Γιοβάννα, κατοικούσε με νοίκι μια γειτόνισσα, νέα γυναίκα, τριάντα κάτι, τότε, στα χρόνια του ' 60. Δεν διάβαζε τη ''Γυναίκα'' του Τερζόπουλου όπως η μάνα μου - απ' όπου ''έκλεβα'' πληροφορίες για συγγραφείς - κείμενά τους ή και συνεντεύξεις-, αλλά το ''Ντομινό'' γεμάτο σινερομάντζα τύπου '' Η ψυχοκόρη του Μοναστηριού'', διαγωνισμούς λαικού τραγουδιού '' το χρυσό μικρόφωνο'', βιογραφίες τραγουδιστών όπως της ''βασίλισσας του λαικού τραγουδιού'' Καίτης Γκρέυ σε επιμέλεια Μίνας Σημηριώτη.
Μ' άρεσε όλη αυτή η λαική παρακουλτούρα, με ξεκούραζε απ' το φορτίο του ανυπόφορου σνομπ ''μικρομέγαλου'' που τα ενδιαφέροντά μου είχαν ρίξει στις πλάτες μου - ήμουν π.χ. ο πρώτος σ' εκείνη την μικρή πόλη που είχε διαβάσει το ''Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ'' του Ουάιλντ κιόλας στα 13-, γιατί λοιπόν όχι και λίγη Καίτη Γκρέυ; 
΄Ηταν κι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής που βοηθούσε αυτό τον ερωτικό αλλά και κοινωνικό λυγμό: λαικά τραγούδια έπαιζαν τα τζούκ μπόξ της παραλίας, τους τραγουδιστές τους έδειχναν οι ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, πολλοί κάτοικοι μετανάστευαν στη Γερμανία, παλληκάρια μπάρκαραν με τα καράβια, ''αρραβωνιαστικές'' (ακόμα), καρτερούσαν. 
Δίπλωνα προσεκτικά κάτω απ' τη μασχάλη μου το ''Ντομινό'' για να το μεταφέρω στο σπίτι - αλλοίμονό μου αν μ' έπιαναν να διαβάζω αυτό, και όχι τα σχολικά μαθήματα! - ή, δανεικό πάντα από την κυρία Φωτούλα, το έμπαζα παράνομα στο δωμάτιό μου απ' το περβάζι του παραθύρου, στο βορινό, πίσω μέρος του σπιτιού.
Βλέποντας την '' Μάνα κουράγιο'' του Παπακώστα, όπου η Πόλυ Πάνου τραγουδούσε τα '' Λιμάνια'' του Τσιτσάνη, ξεροστάλιαζα στην κυρία Φωτούλα η οποία, ναι, ήταν μεν, θαυμάστρια και της Πόλυς, αλλά κάθετη όσον αφορούσε την Καίτη: ''Ναι αλλά όταν τραγουδάει κι η Γκρέυ τρίζει το ραδιόφωνο!''

Συγκλονιστική ομιλία Πούτιν: Ποιος διάολο εξόπλισε το ISIS

 
Μια ομιλία από αυτές που σπανίως παρακολουθούμε πολύ απλά διότι «καίνε» και καταδεικνύουν τα βρώμικα παιχνίδια που στήνονται στις πλάτες των λαών, εκφώνησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Απευθυνόμενος σε Αμερικανούς δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν άφωνοι τα λεγόμενά του, ζήτησε να μάθει (ρητορικό βέβαια το ερώτημα) ποιος εξόπλισε το Ισλαμικό Κράτος, ποιος έχει συμφέροντα από όλα αυτά που λαμβάνουν χώρα εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια στη Συρία και τα οποία οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 240.000 ανθρώπων και στον εκτοπισμό εκατομμυρίων Σύρων και γιατί θα πρέπει οι ΗΠΑ να έχουν πάντα ως οδηγό τους τα δικά τους συμφέροντα αγνοώντας τα εθνικά συμφέροντα άλλων χωρών, καθώς και την ανεξαρτησία τους.
Έστελε, δε, μήνυμα στον Μπαράκ Ομπάμα ότι η Ρωσία δεν αποτελεί

Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Σχετικά με τα αναφερόμενα σε επιστολή του κυρίου Νικολάου Σ. Αντουλινάκη προς το ιστολόγιο «Εικονοσκόπιο News” εδώ και την σχετική ανάρτηση της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2015 σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Τέτοιου είδους λάθη, όπως του κυρίου Νικολάου Σ. Αντουλινάκη συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα λόγω του μεγάλου πλήθους παροχών (11.090 υδρόμετρα) και των ελάχιστων υδρονομέων (2 άτομα) της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. Για την εξέταση των περιπτώσεων αυτών η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. έχει συστήσει την Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, που απαρτίζεται από τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. (απόφαση Δ.Σ. 13/2015). Μετά από αίτηση του καταναλωτή πραγματοποιείται αυτοψία και κατόπιν συνεδριάζει η Επιτροπή με την παρουσία του μέλους που πραγματοποίησε την αυτοψία και του καταναλωτή που έκανε την σχετική αίτηση. Μετά τη συνεδρίαση και τη λήψη απόφασης από την επιτροπή αυτή, το πρακτικό της διαβιβάζεται στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ., το οποίο λαμβάνει την σχετική απόφαση επικύρωσης ή μη του πρακτικού αυτού.

Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν παρόμοια λάθη ή προβλήματα, σαν αυτό που αντιμετωπίζει ο συνδημότης μας από λάθος καταμέτρησης του υδρομέτρου του από τον υδρονομέα της επιχείρησης, να προσέρχονται στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και να υποβάλλουν αίτημα προς την Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών.

Όσον αφορά τις εκφράσεις, που χρησιμοποίησε ο κ. Αντουλινάκης εις βάρος της επιχείρησης και προσωπικά εις βάρος του Δημάρχου και του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ, ότι κλέβουν, εξαπατούν και ότι προσβάλλουν ηλικιωμένους και ανέργους, το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. θα προβεί στη λήψη απόφασης για τη νόμιμη αντιμετώπιση της επιστολής του κ. Αντουλινάκη.
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΛΛΗΣ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου Παράρτημα Κρανιδίου

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
Κρανίδι 02/10/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι το ΣΔΕ Κρανιδίου θα λειτουργήσει για 8η συνεχή χρονιά. Το σχολείο προσφέρει την ευκαιρία σε όλους τους ενήλικες να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου μέσα σε δύο χρόνια.
Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα του Β Κύκλου μάθησης για τους μαθητές που είχαν εγγραφεί το φθινόπωρο του 2015. Για να λειτουργήσει ο Α Κύκλος απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν μέχρι την Τρίτη 06/10/2015. Ενημερώνουμε ότι η δομή για να συνεχίσει να υπάρχει, πρέπει να εγγραφούν και ανταποκριθούν στην πρόσκληση ένας σημαντικός αριθμός μαθητών. Σε διαφορετική περίπτωση το παράρτημα του Κρανιδίου θα λειτουργήσει φέτος μόνον με τον Β Κύκλο μάθησης για τελευταία χρονιά.
Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν στους υπευθύνους του προγράμματος:
Τόδωρης Παντελής τηλ. 6945792840
Λάμπρου Τάσος      τηλ. 6971566617
Εγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν τις απογευματινές ώρες στο Γυμνάσιο Κρανιδίου και τις πρωινές ώρες 10:00-13:00 στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ερμιονίδας (πρώην κτίριο υπηρεσιών ΟΑΕΔ, έναντι του Δημαρχείου Ερμιονίδας).

Εκδήλωση-Διαβούλευση :«Σχεδιάζουμε το πρόγραμμα CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο»

Εκδήλωση διαβούλευσης στο Δήμο Ερμιονίδας, για το σχεδιασμό του νέου προγράμματος “CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο”

Ο Δήμος Ερμιονίδας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα οργανώνει εκδήλωση διαβούλευσης, στο πλαίσιο σχεδιασμού του νέου προγράμματος CLLD (LEADER) 2014-2020 στην Ανατολική Πελοπόννησο”, την Τετάρτη 14/10/2015 και ώρα 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γενικού Λυκείου Κρανιδίου.
Προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος, είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων και φορέων του Δήμου Ερμιονίδας. Στο πλαίσιο συμμετοχής στις διαδικασίες της δημόσιας διαβούλευσης, οι φορείς της περιοχής και ο τοπικός πληθυσμός Δήμου Ερμιονίδας έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προτάσεις, απόψεις, ιδέες αλλά και μία καταρχήν εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Το «CLLD», από τα αρχικά του «COMMUNITY - LED LOCAL DEVELOPMENT», δηλαδή, «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων», είναι η μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών στρατηγικών, βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, η οποία θα εφαρμοστεί για την περίοδο 2014 - 2020.

10 μαθήματα ευτυχίας που μάθαμε από τους Αρχαίους Έλληνες


Όπως πίστευε ο Επίκουρος, ο  άνθρωπος είναι κάτι μεγάλο και πολύτιμο. Την ευτυχία, τη μακαριότητα, την έχει μέσα του, φτάνει να παραμερίσει όσα τον ενοχλούν και του κάνουν κόλαση τη ζωή. Παρακάτω θα βρείτε 10 μικρά αλλά πολύτιμα μαθήματα ευτυχίας που μας δίνουν οι αρχαίοι πρόγονοι μας!

Ζούμε με συναισθήματα, όχι με τις ώρες στο ηλιακό ρολόι. Θα έπρεπε να μετράμε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς.  
~ Αριστοτέλης

Η αγάπη είναι η αιτία ενότητας όλων των πραγμάτων
~Αριστοτέλης

2. Αγκάλιασε τις προκλήσεις και μάθε από αυτές
Όπως λέει και το αρχαίο γνωμικό: «Ζήσε το σήμερα και ξέχασε το παρελθόν». Οι προκλήσεις είναι πάντα μια ευκαιρία για κάτι καινούριο. Ακόμη και το ΟΧΙ μπορεί να γίνει μια νέα για να κινηθούμε σε μια νέα κατεύθυνση. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη ζωή μας είναι ο εαυτός μας.
«Οι μικρές ευκαιρίες είναι συχνά η αρχή μεγάλων έργων».

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Στο «Δίκτυο Γεύσεων Ελλήνων Εκλεκτών» συμμετέχει ο Δήμος Ερμιονίδας


Στο υπό ίδρυση «Δίκτυο Γεύσεων Ελλήνων Εκλεκτών» συμμετέχει ο Δήμος Ερμιονίδας, σύμφωνα με την απόφαση  125/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το εν λόγω Σχέδιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας. Εταίροι του Σχεδίου είναι 21 ΟΤΔ LEADER – Αναπτυξιακές Εταιρείες της Ελλάδας και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 436.827,00 ευρώ.
Βασικό εργαλείο υλοποίησης του Σχεδίου αποτελεί η σύσταση ενός Δικτύου των Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων. Στόχος του Δικτύου των Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων είναι η υλοποίηση δράσεων για την ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής μας παράδοσης, με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.
Το Δίκτυο θα αξιοποιήσει το υλικό και τα εργαλεία που θα

«TOP RESA IFTM» μια σημαντική Έκθεση Τουρισμού στο Παρίσι«TOP RESA IFTM» μια σημαντική Έκθεση Τουρισμού, έχει ξεκινήσει από τις  29 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως 2 Οκτωβρίου 2015 στο Παρίσι.

Σ αυτή την έκθεση συμμετείχε και ο Σούλης Λουμουσιώτης τουριστικός πράκτορας της Ερμιονίδας.

Συναντήθηκε με την  αναπληρώτρια υπουργό τουρισμού  κ. Έλενα Κουντουρά και εκπροσώπους διεθνών τουριστικών οργανισμών.

Η Γαλλική αγορά παρουσίασε μια πολύ μεγάλη δυναμική φέτος το καλοκαίρι, μας δήλωσε.
 Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει, στην αναταραχή που υπήρξε στη Βόρεια Αφρική,  στο  ότι η Ελλάδα θεωρείται παραδοσιακός  προορισμός  των Γάλλων, αλλά και  ότι τα τελευταία χρόνια η  καθιερώθηκε  ως ένας  ασφαλής, ποιοτικός  προορισμός.
 Οι αφίξεις των Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα παρουσίασαν σημαντική αύξηση   το 2014 και το 2015.
Εκτός απροόπτου, η αύξηση των επισκεπτών θα διατηρηθεί 
για το 2016 .

Ελπίζουμε σε κάτι τέτοιο γιατί η Ελλάδα στηρίζεται στη βιομηχανία του Τουρισμού.

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

JAZZ FESTIVAL ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                     Κρανίδι, 30 Σεπτεμβρίου 2015Α) ΘΕΜΑ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Δ.Κ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥΌπως είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκίνησε η αποκατάσταση των δημοτικών δρόμων στην πόλη του Κρανιδίου που είχαν καταστραφεί από την τοποθέτηση του νέου δικτύου ύδρευσης και το πρόβλημα επιδεινώθηκε με τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, οι τομές του δρόμου είχαν γίνει χαντάκια και η πρόσβαση τόσο σε πεζούς όσο σε αυτοκίνητο ήταν πάρα πολύ δύσκολη και σε κάποια σημεία αδύνατη.

Οι γειτονιές πάνω από το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου ( Αγ. Χαράλαμπος, δρόμος προς τον Αγ. Ματθαίο) είχαν σοβαρά προβλήματα όλο το καλοκαίρι, τώρα επιδεινώθηκαν σημαντικά. Σωστή ήταν η χθεσινή παρέμβαση αλλά απαιτείται να είναι ολοκληρωμένη. Αναγνωρίζουμε ό,τι έχει συμβεί στην πατρίδα μας σε κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό επίπεδο το προηγούμενο επτάμηνο αυτό όμως δεν ακυρώνει ότι η Επιτροπή παρακολούθησης και των δύο έργων (αποχέτευση και ύδρευση) πρέπει να ενημερώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες για την τύχη τους, για τη πορεία τους.

 Η Π.Ε. Αργολίδας, ο Δήμος Ερμιονίδας και η ΔΕΥΑΕΡ με τους εκπροσώπους τους ως Επιτροπή παρακολούθησης απαιτείται να κάνουν όλες εκείνες τις ενέργειες και να πάρουν τις πρωτοβουλίες έτσι ώστε:

α) Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

β) Να εκτελεστούν τα έργα σωστά σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

γ) Η ενόχληση των δημοτών να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένη.

δ) Να εξασφαλίσουν τη ροή των χρηματοδοτήσεων και για τα δύο έργα.

ε) Να αποκαταστήσουν άμεσα τις ζημιές αν υπάρχουν.

Αναμένουμε άμεση ενημέρωση.Β) SPORTATHLON 2015. Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΑΘΛΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΣΙΛΗ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

SLP: Πρόγραμμα Διαχείρισης ΆγχουςSLP: Έξυπνος Τρόπος Ζωής
Τρόποι διαχείρισης άγχους, στρες, ενέργειας και χρόνου

Τον Οκτώβρη και συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου – Κυριακή απόγευμα            (18:00-20:00), ξεκινάει μια νέα ομάδα η οποία θα ασκηθεί, με απλούς, αποτελεσματικούς αλλά και ‘’έξυπνους’’ τρόπους, στη διαχείριση – ίσως του Νο 1 εχθρού της σύγχρονης ζωής που κρύβεται σχεδόν πίσω από κάθε ασθένεια: του άγχους. Παράλληλα, θα δοθούν οδηγίες και ασκήσεις για άμεσο

ΔΗΛΩΣΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 20ης ΣΕΠΕΤΕΜΒΡΙΟΥΜια εβδομάδα μετά τις εκλογές θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο όλους εκείνους τους φίλους που στήριξαν, ψήφισαν το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Παράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ) και κερδίσαμε την τρίτη έδρα του Νομού Αργολίδας όσο και φίλους από άλλους πολιτικούς χώρους που κατανόησαν την αναγκαιότητα της δικιάς μου συμμετοχής – ενεργοποίησης .
Δώσαμε μια δύσκολη εκλογική μάχη, επανήλθε η νομιμότητα, κέρδισαν οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, και μας δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο για την Αργολίδα, για την Ερμιονίδα.
Πάντως το ζητούμενο για όλους τους πολίτες είναι η επανεκκίνηση της ελληνική οικονομίας , με την παράλληλη  δημιουργία ενός ισχυρού δείκτη κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής συνοχής.
Επίσης τα πολιτικά κόμματα, αλλά και οι πολιτικοί αναλυτές και επιστήμονες απαιτείται να μελετήσουν σε βάθος τα αποτελέσματα των επιλογών γιατί το κρίσιμο σημείο είναι  η ενεργοποίηση της συμμετοχής στο πολιτικό γίγνεσθαι και με σημαντικές  μεταρρυθμίσεις να πετύχουμε τόσο στην μείωση της αποχής στην εκλογική διαδικασία όσο και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σε δράσεις άμεσης δημοκρατίας.
Βρισκόμαστε σε μια νέα κοινοβουλευτική περίοδο και όλοι θα κριθούν και ευρύτερα  θα κριθούμε για την αποτελεσματικότητα των στόχων  (οικονομική σταθερότητα – προοπτική οικονομικής ανάπτυξης – υλοποίηση μεταρρυθμίσεων , προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο-σύγχρονο κοινωνικό κράτος) ανάλογα με τον θεσμικό ρόλο που έχουν και  έχει ο καθένας μας.

Σας ευχαριστώ και συνεχίζουμε όλοι μαζί αυτήν την εκλογική προσπάθεια.

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Η Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας στον υγρότοπο του Μουστού

Επίσκεψη στον υγρότοπο Μουστού


Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) διοργανώνει και φέτος, για 4η συνεχόμενη χρονιά, εκδήλωση για τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 στον υγρότοπο του Μουστού. Κατά την εκδήλωση, η οποία θα διαρκέσει από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν:
  • παρατήρηση άγριας ορνιθοπανίδας με την χρήση ειδικού εξοπλισμού παρατήρησης (κιάλια, τηλεσκόπια) και βοηθημάτων (έντυποι οδηγοί αναγνώρισης, φωτογραφικό υλικό), 
  • εργαστήρι ζωγραφικής, χειροτεχνίας και κατασκευών για τα μεταναστευτικά πουλιά, για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, 
  • πεζοπορία προς τα τρία παρατηρητήρια περιμετρικά του υγροτόπου,
  • αναλυτική καταγραφή των ειδών που θα παρατηρηθούν (συμμετοχή στη RIA- Rapid Information Action).
Η Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας θα συμμετάσχει στην εκδήλωση και γι' αυτό καλεί όσους θέλουν να συμμετάσχουν να επικοινωνήσουν στο παρακάτω τηλέφωνο με τον Δαμιανό. Εάν μαζευτούν αρκετά άτομα θα υπάρξει η δυνατότητα μεταφοράς μας με λεωφορείο, κάτι που θα μειώσει το κόστος μεταφοράς μας.

Ώρα αναχώρησης από το Ηρώων της Ερμιόνης: 08:00 (την Κυριακή 04 Οκτωβρίου)
Ώρα αναχώρησης από το πάρκινγκ Κρανιδίου: 08:20 

Τηλέφωνο: 6977643386

ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Καλαίσθητος, σύγχρονος και με πλούσιο υλικό για τη ζωή, το έργο και τη δράση των μελών της, ο νέος ιστότοπος της Εταιρείας Συγγραφέων (www.authors.gr) σηματοδοτεί μια αναβαθμισμένη μετάβαση των Ελλήνων συγγραφέων στο ψηφιακό σύμπαν του διαδικτύου μέσω της Εταιρείας Συγγραφέων, με προσωπικές σελίδες για τον καθένα χωριστά, αλλά και με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για εκδηλώσεις και δράσεις στις οποίες συμμετέχουν. 
Στο www.authors.gr, ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει τον συγγραφέα που τον ενδιαφέρει είτε με το όνομά του, είτε με το/α λογοτεχνικό/ά είδος/η που διακονεί. Η σελίδα κάθε συγγραφέα είναι αυτόνομη, και παρουσιάζει στοιχεία που ο ίδιος επιλέγει να δημοσιοποιήσει. Οι περισσότεροι συγγραφείς παρέχουν εργοβιογραφία, φωτογραφία τους και επιλεγμένες σελίδες από το έργο τους.
Στις κεντρικές σελίδες του ιστότοπου παρέχονται χρήσιμες

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Του Τάκη Σπετσιώτη

''Η χρεοκοπία της ελληνικής κοινωνίας σε εννέα λέξεις:
Ο Σταύρος Τσιώλης είναι λιγότερο γνωστός από τον Πάνο Καμμένο.''
Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη, πηγαίνω πολύ πίσω, στον ελληνικό 19ο αιώνα και σε κάποιες παρατηρήσεις του σπουδαίου μας λογογράφου Εμμανουήλ Ροίδη: 

'' ΄Οπως κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους παρελάμβανεν ή μάλλον έπνιγεν εις τας αγκάλας της η Θεολογία πάσαν μάθησιν και επιστήμην, εκμυζώσα όλην του έθνους την πνευματικήν δραστηριότητα, ούτω και παρ' ημίν απορροφά και εκμηδενίζει τα πάντα η Πολιτική, δια τον λόγον ότι ουδέν ημπορεί να υπάρξη ανεξάρτητον απ' αυτής, ότι δύναται αύτη να αντικαταστήση τα πάντα και υπ' ουδενός να αντικατασταθή. ΄Αλλο πλην αυτής στάδιον δύναται εν Ελλάδι να προτιμήση μόνος ο αφιλότιμος, ο ασκητής, ο κυνικός φιλόσοφος, ο περιφρονητής παντός επιγείου αγαθού και υποψήφιος κληρονόμος της βασιλείας των Ουρανών. Εις πάντα εν ενί λόγω ΄Ελληνα πρόκειται η αίρεσις μεταξύ πολιτικού και μηδενικού. Τι άλλο τω όντι είναι παρά στρογγύλα μηδενικά οι απέχοντες της πολιτικής παλαίστρας, οσονδήποτε και αν διαπρέψωσιν εις πάσαν άλλην; Αληθές είναι ότι δύναται να παραγνωρισθή και εις άλλους τόπους η αξία, αλλά μόνον εις την Ελλάδα να υποταχθή και η ανεγνωρισμένη εις τον ζυγόν της Πολιτικής''. 

Το τρέιλερ της ταινίας του Τάκη ''Κοράκια ή το Παράπονο του Νεκροθάφτη''

Παρουσιάση βιβλίου της Ιωάννας Κραουνάκη απο τον Πολ.Συλ. Φράγχθι


Ανακοίνωση για την πρόσληψη 21 ατόμων στον Δήμο Ερμιονίδας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου

Ο Δήμος Ερμιονίδας ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά είκοσι ενός (21) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα (ΣΟΧ υπ αριθμ. 1/2015).
Οι αιτήσεις γίνονται στο Δημαρχείο Ερμιονίδας στην κ. Γκούμα Πολυξένη από την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015 έως την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015.
Για να δείτε την προκήρυξη κάντε κλικ εδώ.

Σημαντική διάκριση της φοιτήτριας του Οικονομικού Τμήματος Μέλλου Ρόζα-Μαρίνας

Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα του 5ου Διαγωνισμού «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, όπου η κυρία Μέλλου Ρόζα Μαρίνα έλαβε στην τελική Γ΄φάση του διαγωνισμού την 5η θέση επί συνόλω 10 νικητριών ομάδων, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και υλοποίηση της επιχειρηματικής της ιδέας. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα στον 5ο Διαγωνισμό «i-bank Καινοτομία και Τεχνολογία» συμμετείχαν 783 άτομα, μεμονωμένα ή σε ομάδες, και υποβλήθηκαν 422 προτάσεις.

Η ενεργός υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας έχει αναπτυχθεί μέσω της Δράσης «Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» του ΕΚΠΑ με τελικούς ωφελούμενους τους φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των 2 πρώτων ομάδων απευθείας στην Β΄ Προκριματική Φάση του 5ου Διαγωνισμού «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος που στόχο έχει να αναδείξει και να επιβραβεύσει τις πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες και να προωθήσει την καινοτομία στο σύνολο της Ελλάδας.

Η Εκδήλωση που ανέδειξε την κυρία Μέλλου Ρόζα Μαρίνα 1η νικήτρια για την καινοτόμο υπηρεσία «Classfund» δίνοντάς της το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή της στο μεγάλο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας είχε τίτλο: «ΗΜΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2014».

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ:Έναρξη Μαθημάτων


Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

5η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη


"Δυνατή Ερμιονίδα" Ο Γιώργος Δ. Φασιλής στο 33ο Σπάρταθλο 2015

Ο Γιώργος Δ. Φασιλής στο 33ο Σπάρταθλο 2015

Ο Γιώργος Δημητρίου Φασιλής, τερμάτισε στο "Σπάρταθλο"! 
Ο Κρανιδιώτης υπεραθλητής, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Το αποφάσισε, προετοιμάστηκε και ξεκίνησε, για να επιβάλει τη δύναμη της θέλησής του, στα όρια του σώματός του.
Ο πρώτος αθλητής από την Ερμιονίδα που συμμετείχε στα 33 χρόνια του θεσμού! 
Ξεκίνησε από την Αθήνα, μαζί με άλλους 384 αθλητές από την Ελλάδα και άλλες 49 χώρες, για να διανύσει την απόσταση των 246 χιλιομέτρων, με όριο τις 36 ώρες, έως τη Σπάρτη, ακολουθώντας τα χνάρια του Φειδιππίδη. Ο Γιώργος τερμάτισε μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα, στην πόλη της Σπάρτης, μαζί με άλλους 173 συμμετέχοντες δρομείς. 
Σε ολόκληρη τη διαδρομή, μαζί του στον αγώνα, η Φωτεινή Πανάγου, ο Γιάννης Κ. Ευστρατίου και ο Γιώργος Ι. Γεωργόπουλος. Ομάδα υποστήριξης στην υπερπροσπάθειά του και συντελεστές της νίκης του. 
Οι φίλοι του, οι υποστηρικτές του, οι συμπατριώτες του, ήμασταν εκεί και χειροκροτήσαμε τον τερματισμό του.
 Ο Γιώργος μας γέμισε συναισθήματα συγκίνησης, χαράς, ενθουσιασμού και υπερηφάνειας. Ο Γιώργος Φασιλής είναι ΝΙΚΗΤΗΣ! 
Ο Γιώργος Φασιλής αποτελεί παράδειγμα για τον καθημερινό αγώνα όλων μας. 
Είθε η προσπάθειά του να βρει μιμητές, για ότι καλό ο καθένας μας προσπαθεί. 
Αγαπητέ μου Γιώργο 
αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή γιατί υπήρξες υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξή μας "Δυνατή Ερμιονίδα", όπου και εκεί, δώσαμε μαζί έναν αγώνα τίμιο. Σε συγχαίρω για τη νίκη σου και για το ήθος σου. 
Προτίθεμαι να προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας, να πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμή του Γιώργου Δ. Φασιλή. Άνθρωποι σαν το Γιώργο, και μάλιστα νέοι, πρέπει να απολαμβάνουν αναγνώρισης και τιμών, από τη Δημοτική Αρχή, για τις επιτυχίες και τα επιτεύγματά τους.  


Γιάννης Γεωργόπουλος
"Δυνατή Ερμιονίδα"

«Λύθηκε το μυστήριο στον Αρη»; Σήμερα οι ανακοινώσεις της NASA

«Λύθηκε το μυστήριο του Άρη; Ανακαλύψτε τη Δευτέρα. Ο Άρης είναι ένας μυστήριος κόσμος, συντονιστείτε και θα σας ανακοινώσουμε ένα μεγάλο επιστημονικό εύρημα», τονίζει σε ανάρτησή της στο twitter  η  NASA .

Μπορείτε  να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη Τύπου ζωντανά ΕΔΩ

«Το της Αιγίνης Κεντρικόν Σχολείον» και οι Ερμιονιδείς μαθητές τουΤου Γιάννη Λακούτση

« Συσταίνεται Σχολείον Κεντρικόν εις Αίγιναν δια τους μαθιτιώντας νέους, και κυριώτερον δια τους έχοντας έφεσιν να αναδεχθώσι το διδασκαλικόν επάγγελμα εις τα αλληλοδιδακτικά και τυπικά της Ελληνικής Επικρατείας σχολεία»
«ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» 22 Ιανουαρίου 1830.

Το «Κεντρικόν Σχολείον» ιδρύθηκε την 1η Νοέμβρίου 1829 και η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε στην Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος στις 22 Ιανουαρίου 1830. Σκοπός του Ιδρύματος αυτού ήταν η παραγωγή επιστημονικά καταρτισμένων δασκάλων και μεριμνούσε για την προπαρασκευή,  όσων ήθελαν να ακολουθήσουν ανώτατες σπουδές σε άλλους κλάδους. Αρχικά στεγάζεται μέσα στο κτίριο του Ορφανοτροφείου. Επειδή όμως ο χώρος ήταν ανεπαρκής για τις ανάγκες, αποφασίστηκε η ανέγερση νέου κτιρίου. Το οικόπεδο δώρισε η Εκκλησία  και τη δαπάνη ανέγερσης ανάλαβε ο Ελβετός φιλέλληνας Εϋνάρδος, στον οποίο οφείλει και το όνομά του. «… Το Κεντρικόν  της Αιγίνης Σχολείον, κτισθέν και αυτό ταις δαπάναις σου και φέρων το όνομά σου, έχει επέκεινα των τριακοσίων μαθητών, επιδιδόντων θαυμάσια…» ( Επιστολή Καποδίστρια προς Εϋνάρδο, 9 Οκτωβρίου 1830). Οι μαθητές ήταν υπότροφοι του κράτους. Από αυτό το Σχολείο, αποφοίτησαν οι πρώτοι δάσκαλοι και κρατικοί υπάλληλοι.
Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια ( Σεπτέμβριος 1831), η λειτουργία του Κεντρικού Σχολείου ατόνησε και τα μαθήματα διακόπηκαν τον Ιανουάριο του 1832.
Τον Αύγουστο του ίδιου έτους  άνοιξε πάλι, ως Λύκειο, πλέον. Λειτούργησε με τρεις τάξεις, τα μαθήματα κάθε μιας από τις οποίες ολοκληρώνονταν σε ένα εξάμηνο.
Από τους επτακόσιους, συνολικά, μαθητές που φοίτησαν στο Κεντρικό Σχολείο, οι 134 ήταν Πελοποννήσιοι. Ανάμεσα σε αυτούς, δυο Ερμιονίτες  και δώδεκα Κρανιδιώτες:
123. Δάγκας Δημήτριος 13.1.18
Δημήτριος Νικολάου Δάγκας από την Ερμιόνην, ετών 16, έχει την

Τα παιδικά χρόνια του Νίκου Καρούζου στο «Θανάσιμο Ανάπλι»

25 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Νίκου Καρούζου
Ο Νίκος Καρούζος (1926-28/9/1990) είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος λογοτέχνης που γέννησε η Αργολίδα, για πολλούς ο μεγαλύτερος νεοέλληνας ποιητής.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι συρραφή αποσπασμάτων τριών συνεντεύξεων που έδωσε ο Καρούζος στον Ανδ. Μπελεζίνη (περιοδ. "Διαβάζω", 1981), τους Θ. Σταθόπουλο και Γ.Ι. Μπαμπασάκη (περιοδ. "Το Δέντρο", 1986) και τον Β. Καββαθά (περιοδ. "Ταχυδρόμος", 1989).
Ο ποιητής μιλά για τα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρα και εξηγεί γιατί το Ανάπλι (σύμφωνα με τον τίτλο του ποιήματός του) είναι θανάσιμο...
Επιμέλεια: Γ. Νικολόπουλος
Το σκισμένο μυθιστόρημα