Η αρχή της ιδιωτικοποίησης του νερού!!! Το " ύπουλο " όπως πάντα σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή με το πρόσχημα της λειψυδρίας και της κακής ποιότητας του νερού, με την επέκταση του δικτύου της Αττικής σε περιοχές εκτός Αττικής και με την ένταξη των περιοχών αυτών στην ίδια επιχείρηση ύδρευσης με την Αττική την ΕΥΔΑΠ!!! Εκμεταλλεύονται βέβαια και την διαχρονικά κακοδιαχείρηση των ΔΕΥΑ εκ μέρους των Δημοτικών Διοικήσεων ( να λέγονται και αυτά ) και προχωρούν σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις αρκετών ΔΕΥΑ ώστε το προϊόν να είναι πιο συγκεντρωτικο και πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Και ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει επέκταση του δίκτυου της Αττικής στην Κορινθία και σε κάποιους άλλους νομούς γειτονικούς της Αττικής. Βρήκαν οι " ΑΡΙΣΤΟΙ " πάλι την λύση, για να καλύψουν την ηθελημένη και φυσική ανικανότητά τους και την έλλειψη σχεδιασμού και κονδυλίων για την ορθολογική και εκ των ενόντων λύση του προβλήματος και πάνε " από το παράθυρο " να δώσουν την διαχείριση του κατ' εξοχή δημόσιου αγαθού του νερού, στα προσφιλή τους " καρτέλ "!!! Πέρα από το ότι υπάρχει ήδη πρόβλημα με την επάρκεια των υδάτινων πόρων για την ίδια την Αττική, στόχος είναι να δημιουργηθεί στην επιχείρηση " κομμάτι φιλέτο " ελκυστικό, που να συμφέρει και να ικανοποιεί τα απύθμενα συμφέροντα των γνωστών " φίλων " της Κυβέρνησης !!! Ευτυχώς μέχρι στιγμής η Αργολίδα δεν έχει μπει στο στόχαστρο, ίσως δεν τους βολεύει σε αυτή την φάση, αλλά δεν θα αργήσει και αυτή!!! Απαιτείται εγρήγορση όλων των φορέων για να μην περάσουν τα ολιγοπωλιακά και μονοπωλιακά σχέδια της Κυβέρνησης και των φιλικών της " καρτέλ "!!! Ας μην είμαστε τόσο εύπιστοι στις " αγαθές " εξαγγελίες περί ακαταλληλότητας και ακριβούς τιμής του νερού και ας παραδειγματιστούμε από αυτό που έγινε στην ηλεκτρική ενέργεια!!! ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤ' ΕΞΟΧΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ!!!
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024
Σταύρος Κούστας: ΕΡΜΙΟΝΗ. ΓΙΟΡΤΉ ΡΟΔΙΟΥ2024. ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ!!!
Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024
«ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΡΟΔΑΝΙ» του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
«ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΡΟΔΑΝΙ»
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Έτσι ονομάζονται τα τέσσερα τεύχη του βιβλίου της Γλώσσας της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, που αντικατέστησαν τα δικά μας «Αναγνωστικά» και βοηθούν σήμερα τους μαθητές να μάθουν τα ελληνικά. Μαθαίνοντάς τα θα μπορούν να επικοινωνούν γραπτά και προφορικά με τους ανθρώπους της κοινότητας που ζουν, να διατυπώνουν και να ανταλλάσσουν σκέψεις και πληροφορίες και κάπως έτσι θα μεταδίδεται η γνώση από γενιά σε γενιά.
«Της γλώσσας ρόδι και ροδάνι», λοιπόν, περίεργος δεν σας φαίνεται ο τίτλος; Ξέρουμε πως το ρόδι, που άφθονο και άριστης ποιότητας ευδοκιμεί στην Ερμιόνη, είναι το πρώτο «φθινοπωρινό» φρούτο. Όμορφο, «εστεμμένο» με διάδημα στην κορυφή, κιτρινοκαστανωπό ως κόκκινο στο χρώμα, σαν μεγάλο πορτοκάλι στην όψη, πολύσπερμο με μικρούς κόκκινους, γευστικούς, χυμώδεις σπόρους. Από την άλλη το ροδάνι είναι ένας μικρός τροχός που περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα και κινεί το αδράχτι, επάνω στο οποίο τυλίγεται το νήμα. Τι κοινό λοιπόν μπορεί να έχουν αυτές οι δύο «άσχετες» μεταξύ τους λέξεις εκτός από τη σχετική ομοηχία (ρόδι-ροδάνι) με τη γλώσσα;
Κατά την άποψή μου, τη μεταφορική τους «συγγένεια» με τη γλώσσα, θα πρέπει να την αναζητήσουμε στους μεταξύ τους συμβολισμούς, συνδυαστικά.
Οι πολλοί και διαφορετικού μεγέθους σπόροι του ροδιού, που εικονίζονται διάσπαρτοι στο εξώφυλλο του βιβλίου,είναι οι μικρές και οι μεγάλες λέξεις της γλώσσας. Τρώμε τους γευστικούς και ζουμερούς σπόρους του ροδιού με τα τόσα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό και στην υγεία του ανθρώπου, τους κάνουμε γλυκόπιοτα ποτά και αναψυκτικά, ολόγλυκους πειρασμούς και τόσα άλλα. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τη γλώσσα! Μαθαίνουμε τις λέξεις, μιλάμε κατανοητά και συνεννοούμεθα με τους ανθρώπους, ανοίγουν οι πνευματικοί μας ορίζοντες και είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε τις μεγάλες και τις μικρές λογοτεχνικές και επιστημονικές δημιουργίες των άλλων και να αξιοποιούμε τα δικά μας ταλέντα.
Όσο για το ροδάνι έχει «μιλήσει» η λαϊκή σοφία: «Πάει η γλώσσα του ροδάνι!», λέμε για κάποιον που είναι πολύ ομιλητικός, μιλάει σωστά και γρήγορα χωρίς να κομπιάζει πουθενά. Η φράση προήλθε από τη συσχέτιση της συνεχούς ομιλίας με τον θόρυβο και τη συνεχή κίνηση που δημιουργείται, όταν το ροδάνι περιστρέφεται γρήγορα προκειμένου να τυλιχθεί το νήμα.
Σαφή, λοιπόν, το περιεχόμενο και ο στόχος του βιβλίου, όπως μεταφορικά περιγράφονται στον τίτλο του: Η μάθηση των λέξεων (των σπόρων του ροδιού) της ελληνικής Γλώσσας και η εκφορά τους γρήγορη, σωστή και συνεχής από το βασικό εργαλείο της ομιλίας, τη γλώσσα μας, σαν την κίνηση που κάνει το ροδάνι! Θα κλείσουμε με κάτι ενδιαφέρον καθώς η ροδιά στην επαρχία μας αυτές τις μέρες έχει την …τιμητική της! Στην είσοδο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ονομάζεται «Διαδρομή των αρετών», δεκατέσσερα φυτά συνθέτουν έναν όμορφο και απολαυστικό δρόμο, που τον μετατρέπουν συγχρόνως σε δρόμο περισυλλογής και κατάνυξης. Το καθένα έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό σύμφωνα με χειρόγραφο κείμενο του 12ου αιώνα, που εντοπίστηκε πρόσφατα στην Οξφόρδη. Η ροδιά, που είναι μεταξύ των φυτών, συμβολίζει το θάρρος. Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα το ρόδι της γονιμότητας, τύχης, ευημερίας, αφθονίας, αιωνιότητας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη λέξη «ρόδος», που σημαίνει ροή και δύναμη.
Σημ. Τα 14 φυτά με τον συμβολισμό τους είναι τα εξής: Κέδρος – Πεύκο – Κυπαρίσσι: Εγκράτεια, Κίτρο: Σωφροσύνη, Φοίνικας: Δικαιοσύνη, Κρίνα: Ακτημοσύνη, Συκιά: Πραότητα, Άμπελος: Ηρεμία, Ροδιά: Θάρρος, Ροδακινιά: Ταπεινοφροσύνη, Στύραξ ( Στουράκι, άγρια Κυδωνιά – ευωδιαστό βότανο): Προσευχή, Σμίλαξ (Σαρσαπαρίλλα, Αρκουδόβατος – βότανο): Γνώση, Ελιά: Ελεημοσύνη, Βάτος: Υπακοή.
Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης
Δελτίο Τύπου
Το 3ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Ερμιονίδας πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου 2024.
Το Φεστιβάλ Αναρρίχησης έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσµός, προσελκύοντας όχι µόνο Έλληνες αλλά και αναρριχητές από το εξωτερικό, καθώς και λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, οι οποίοι επιθυµούν να ανακαλύψουν τι αναρριχητικές δυνατότητες της περιοχή µας.
Ο Δήμος Ερμιονίδας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Climbing Ermionidas, την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας & Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Τρίπολης και με την ευγενική οικονομική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού(ΕΟΤ), πραγματοποίησαν το 3ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Ερμιονίδας , το οποίο έλαβε χώρα στο αναρριχητικό πεδίο της Ερμιονίδας στο Καταφύκι.