Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΥΚΗ : ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ

ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΥΚΗ : ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ

 
Σε Αυτούς που για τη λευτεριά μας, η γερμανική μπότα στέρηση τη ζωή,    εμείς ως αγνώμονες απόγονοι τους, 73  χρόνια τώρα, δεν θυσιάσαμε ούτε μια σπιθαμή γης για να αναπαυθούν. Ας ευχηθούμε όπως το 2018 από ενδεής, άστεγους και περιφρονημένους , να τους στεγάσουμε στο χώρο των ηρώων!!!

+ Μόδεστος    Ντούρος
+ Νικόλαος      Ντούρος
+ Ανδριανός    Βιρβίλης
+ Γεώργιος       Σκούρτης
+ Ιωάννης         Ταρούσης

Υπέρ Πατρίδος πεσόντων  συμπατριωτών μας :

+ Γεώργιος        Προκοπίου
+ Μιχάλης         Παπαμιχαήλ
+ Πανωραία      Μπατζάβελα
-------------------------------------------------------------------------------
 
Νοταράς  Γεώργιος

ακόμη και τα θαύματα... κόποις κτώνται!








δεν υπάρχει δεν μπορώ, άμα θέλω!
___________________________


για την υπενθύμιση ευθύνεται η Έλλη Βασιλάκη

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ



ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Καλώς ήλθατε στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη


Η Ζωντανή βιβλιοθήκη δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.
Από τον Οκτώβριο του 2009 στην Ελλάδα μια ομάδα από εθελοντές ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με το αντίστοιχο παγκόσμιο δίκτυο Ζωντανών Βιβλιοθηκών με έδρα τη Δανία, από όπου ξεκίνησε και η πρωτοβουλία πριν δέκα χρόνια περίπου.
Στην απλούστερή της μορφή, η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης, που ενθαρρύνει τη διάδραση και το διάλογο, μέσα από την απλότητα και τη διάθεση για επικοινωνία. Αυτή η Βιβλιοθήκη όμως δεν δανείζει βιβλία, αλλά εθελοντές συνανθρώπους μας που εκθέτουν τους και τις εαυτές τους προς “ανάγνωση”, με την πρόθεση να ανοίξουν ένα διάλογο με το κοινό και συγκεκριμμένα τους αναγνώστες τους για τον ρατσισμό στη Ελλάδα του σήμερα,  σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα και να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις μας. Τα ράφια της Ζωντανής βιβλιοθήκης διαθέτουν προς τους αναγνώστες «ανθρώπινα βιβλία», τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους. Και κάτι παραπάνω: τη διάθεσή τους να τα επικοινωνήσουν όλα αυτά με έναν τρόπο που να ενισχύει την προώθηση της ποικιλομορφίας.
Ο χώρος που επιλέγουμε για τις Ζωντανές Αναγνώσεις μας είναι πάντα προσβάσιμος σε Άτομα με Αναπηρία. Επίσης, πάντα υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.) και κατάλογος βιβλίων σε Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά καθώς  και διαθέσιμα Ζωντανά Λεξικά  (διερμηνεία) στα Φαρσί, τα Νταρί και τα Αγγλικά.
Ελάτε να διαβάσετε εκείνες τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν. Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…

πλασιέ: Έλλη Βασιλάκη

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

«Πώς μπορούσαν κι έδειχναν τόσο ευχαριστημένοι με τόσο λίγα οι άνθρωποι τη δεκαετία του ’60;»

Κωνσταντίνος Μάνος, «Τρίκερι Μαγνησίας. Ψαράς με την οικογένειά του» (1964).

Ο Βασίλης Καραποστόλης θυμάται πώς κάποτε, σε μια άλλη Ελλάδα, οι άνθρωποι έδιωχναν τις μαύρες σκέψεις απ’ το τραπέζι τους κι άφηναν χώρο μόνο για τη χαρά. Ένα ευφρόσυνο μάθημα ζωής από το εξαίρετο –και πολύ διδακτικό– βιβλίο του «Η εποχή της όρεξης», 5 χρόνια φέτος από την έκδοσή του.
[…] Σε μια αυλή έξω από την οποία περνώ ετοιμάζεται τσιμπούσι. Όλα τα πρόσωπα είναι στραμμένα προς το τηγάνι που έρχεται από το εσωτερικό του σπιτιού, κρατημένο σαν κάνιστρο σε αρχαία πομπή από το χέρι της αρχιέρειας νοικοκυράς. Μόλις τα συκωτάκια ρίχνονται στην πιατέλα, οι καθήμενοι τα υποδέχονται με ελαφρά επιφωνήματα, πολύ διαφορετικά από εκείνες τις φιλοφρονήσεις προς την οικοδέσποινα και τη μαστοριά της που δέκα χρόνια αργότερα θα

Τάσος Γ. Λάμπρου: ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ


ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Kρανίδι 28/12/2017

Σε λίγες ημέρες υποδεχόμαστε την νέα χρονιά. Εύχομαι στους δημότες του Δήμου Ερμιονίδας , στους πολίτες της Αργολίδας και ευρύτερα στους πολίτες της Πελοποννήσου , που έχουν την δυνατότητα να λάβουν το μήνυμα μου καλή χρονιά με υγεία και με δημιουργική διάθεση προσφοράς . Να μας δώσει δύναμη ο Θεός για να ανταποκριθούμε όλοι στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι οποίες αυξάνονται στην σύγχρονη κοινωνία μας , στην υφιστάμενη κοινωνική και οικονομική συγκυρία. Στις μέρες μας απαιτείται να αναζητήσουμε όλοι μαζί μια δημιουργική αντίληψη και να συμβάλλουμε στο να αλλάξουμε τις νοοτροπίες που μας κρατούν ομήρους με το παρελθόν  και την κακοτυχία της φυλής μας. 

Άμεσα απαιτείται να αποδεχτούμε τα σύγχρονα μηνύματα τα οποία πρέπει να γίνουν πράξη με την νέα χρονιά 

Πρώτο μήνυμα , η αναγκαιότητα της εθνικής συνεννόησης.

Ερμιόνη: Βροχούλες πάλι


το παιδί μέσα μας και το πνεύμα των Χριστουγέννων



Αν... η αλφαβήτα ήταν ευχές... κάθε γράμμα θα ήταν μια ευχή. Το βίντεο αυτό προβλήθηκε στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Βαλλιανείου Λυκείου Κεραμειών Κεφαλονιάς.
Πριν μερικά χρόνια έφτιαξα για τη γιορτή των Χριστουγέννων του σχολείου μου αυτό το βιντεάκι… Εικοσιτέσσερις ευχές, όσα και τα γράμματα και ένα πολύ αγαπημένο μου τραγούδι, το «Αν» με τις μικρές (τότε) Γωγώ και Αντωνία Μητσοτάκη και Στεφανία Καλταμπάνου, σε μουσική και στίχους του μπαμπά της Γωγώς και της Αντωνίας Δημήτρη Μητσοτάκη (πρώην μέλος των «Ενδελέχεια») από το δίσκο «Ο Δημήτρης Μητσοτάκης και οι Ευδαίμονες», Lyra 2010).
Τώρα που το σκέφτομαι, η Γωγώ, η Αντωνία και η Στεφανία μπορεί να τελειώνουν το Λύκειο, αν δεν είναι και φοιτήτριες! Ελπίζω να είναι καλά και να προοδεύουν! Θα τους χρωστάω πάντα ότι με την αθωότητά τους χρωμάτισαν τόσο όμορφα εκείνο το ζοφερό 2010. Αφήστε που πάντα με βασανίζει η υπόθεση: «Αν ήτανε οι μπάμιες κρουασάν»…Ξέρω, είμαι πολύ χαζοχαρούμενος για την ηλικία μου, αλλά… είναι αργά πλέον για να μεγαλώσω. Οπότε, επιμένω να εύχομαι… 
Έλλη Βασιλάκη


Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Τοποθέτηση του Δ.Σ. Γιάννη Δημαράκη για τον Προϋπολογισμό τους έτους 2018 του Δήμου Ερμιονίδας.



Τοποθέτηση του Δ.Σ. Γιάννη Δημαράκη 
για τον Προϋπολογισμό τους έτους 2018 του Δήμου Ερμιονίδας.
Κύριε Πρόεδρε και κύριοι Σύμβουλοι
Καλούμαστε σήμερα (27/12/2017) να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου Ερμιονίδας για το έτος 2018. Είναι ένας τυπικός τεχνοκρατικός προϋπολογισμός, που τελεί υπό την αυστηρή έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και έχει εγκριθεί από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών.
 Στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό παρατηρούμε ότι στους κωδικούς αριθμούς των εσόδων από χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνείς Οργανισμούς, ΕΣΠΑ και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα δεν δηλώνεται ούτε ένα ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Ερμιονίδας δεν ενέταξε κανένα αναπτυξιακό έργο για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.   
Σας υπενθυμίζω ότι στο τέλος του 2015, όταν ήμουν Αντιδήμαρχος και είχα στις αρμοδιότητές μου και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, είχα υποβάλει σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τις Κοινότητες του Δήμου, οκτώ προτάσεις κατασκευής έργων με σκοπό να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας «Πάρνωνας Α.Ε.». 
Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα CLLD οι εξής προτάσεις:
1.      Συντήρηση και τοποθέτηση των ψηφιδωτών δαπέδων στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική εκκλησία της Ερμιόνης.
2.      Αντιπλημμυρικά έργα στην Κοινότητα Διδύμων.
3.      Αντιπλημμυρικό δίκτυο στους Φούρνους με κατεύθυνση των υδάτων προς τον χείμαρρο του χωριού.
4.      Πλακόστρωση των οδών που συνδέουν ιστορικά κτήρια της Ερμιόνης (Συγγρού, Ι. Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Καποδιστριακό, Ι. Ναός Ταξιαρχών, Βουλευτικό). 
5.      Λιμνοδεξαμενή (για άρδευση) στη θέση Ρορρό.
6.      Βελτίωση πρόσβασης στο κάστρο Θερμησίας και φωτισμός αυτού.
7.      Βιοκλιματική ανάπλαση της Πάνω Πλατείας Κρανιδίου.
8.      Προστασία από τη διάβρωση της θάλασσας του παραλιακού χαρακτηρισμένου διατηρητέου κτηρίου Μίληση, στο Πόρτο Χέλι και κατασκευή περιμετρικού πεζόδρομου. 
Για να μπορέσουν να ενταχθούν έργα σε ευρωπαϊκά προγράμματα

Χριστούγεννα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης


Αγαπητέ Σατανά…


Αγαπητέ  Σατανά…
Ένα  μικρό  κορίτσι  ζητά  με  επιστολή  της,  από  τον  Άγιο  Βασίλη  ένα  σκυλάκι,  αλλά  «κατά  λάθος»  η  επιστολή  αυτή  στέλνεται  στο  Σατανά,  ο  οποίος  ανταποκρίνεται  στο  αίτημα  του  μικρού  κοριτσιού. Το  animation  Dear  Satan  κυκλοφόρησε  στις  12  Δεκεμβρίου    και  μετρά  εκατοντάδες  χιλιάδες  προβολές.  Εταιρεία  παραγωγής,  η    «Anomaly».
Γιάννης Λακούτσης

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Κορνήλιος Καστοριάδης, έφυγε σαν σήμερα


Κορνήλιος Καστοριάδης, έφυγε σαν σήμερα, στις 26 Δεκεμβρίου 1997.
Ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα.

ελληνική διάκριση

facebook.com/iGEMgreece2017
Χρυσό μετάλλιο για το σχεδιασμό μιας νέας θεραπευτικής μεθόδου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου απέσπασε η ελληνική φοιτητική ερευνητική ομάδα iGEM Greece στον διαγωνισμό international Genetically Engineered Machine (iGEM), που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ, από τις 9 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Ήταν η πρώτη φορά που μία ελληνική ομάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό αυτό. Οι φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη όχι μόνο κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα σε 5.400 συμμετέχοντες από 310 ομάδες, αλλά και να κερδίσουν χρυσό μετάλλιο και να προταθούν ως “Best Therapeutics Project” του διαγωνισμού.

Περισσότερα:athensvoice
Έλλη Βασιλάκη

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Οι βασιλιάδες των χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών!



Οι βασιλιάδες των χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών!
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Αν κι έχουν περάσει πολλές δεκαετίες θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια γλυκιά και τρυφερή ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων. Όταν τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μάς έκαναν δώρα φούσκες και μπαλόνια, που στο μυαλό μας φάνταζαν σαν… οι βασιλιάδες όλων των παιχνιδιών! 
Κυκλοφορούσαν πανηγυρικά μόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων, σε τέσσερα χρώματα (κόκκινο, μπλε, πράσινο, κίτρινο), ενώ τις υπόλοιπες μέρες σπάνια τα έβλεπες. Κι αν μερικά παιδιά είχαν κάποια φυλαγμένα και τα «ξεφούρνιζαν» στη διάρκεια της χρονιάς για να εντυπωσιάσουν, κανείς δεν τους έδινε σημασία.

Κατασκευασμένα από ελαστικό υλικό, φούσκες ονοματίζαμε τα μικρά, μπαλόνια τα μεγάλα, ήταν χωρισμένα σε δύο διακριτά μέρη. Τον λαιμό, όπως τον λέγαμε και τον …αεροφύλακα, τον ξεχωριστό χώρο -σφαιρικό ή ωοειδή, όπου αποθηκευόταν ο αέρας.

Τα μπαλόνια, μόνο, ήταν διακοσμημένα με χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές. Διπλές καμπάνες, κεράκια στολισμένα με γκι, αγγελάκια και φάτνες καθόριζαν το κόστος τους και αναδεικνύονταν, καθώς τα μπαλόνια μεγάλωναν γεμίζοντας με αέρα. Οι φούσκες, με κόστος δυο δεκάρες μόλις, χρειάζονταν μεγαλύτερη προσπάθεια και δύναμη για να …ανοίξουν σε σχέση με τα μπαλόνια και προκαλούσαν καμάρι και αυτοθαυμασμό στους κατόχους τους! Κάποιες φορές βέβαια το φούσκωμα παρουσίαζε τις δυσκολίες του: Με τη συνεχή προσπάθεια τα χείλη ερεθίζονταν και τα πνευμόνια «πρήζονταν», κατά την εκτίμηση των μεγαλυτέρων που φώναζαν κουνώντας νευρικά τα χέρια τους:
-      Τι φυσάς έτσι, βρε!