Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Παίχτε.

ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

3 Μαΐου – 30 Μαΐου 2010

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, οι Εκδόσεις Polaris διοργανώνουν και φέτος την έκθεση φωτογράφος άγριας φύσης.
 Η έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό, διαρκεί περίπου ένα μήνα και φιλοξενείται στο εσωτερικό της στοάς Σπυρομήλιου στο City Link της Αθήνας. Οι φωτογραφίες παρουσιάζονται σε ειδικά κατασκευασμένα light boxes ώστε ο θεατής να «βλέπει» μέσα από το φακό φωτογράφου και με τη βοήθεια των λεζαντών που αφηγούνται την ιστορία της κάθε λήψης, να συμμετέχει στον κόπο, τις θυσίες, την αγωνία και τη χαρά του έργου και του καλλιτέχνη.

Να πάτε όσοι είσαστε Αθήνα έχει πολύ ενδιαφέρον όπως κάθε χρόνο αυτή η έκθεση..
 Συνδιάστε το με τον φοβερό καφέ του γωνιακού στη στοά Brazil, που είναι και  στέκι αρκετών Ερμιονιτών..

ΕΘΙΜΟ :ΕΠΙΒΙΩΜΑ Η ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ!

ΔΗΜΗΤΡΑ Ι. ΚΥΡΙΤΣΗ

  Διαβάζοντας την επιστολή του κ . Σκούρτη αναφορικά με την αναβίωση του εθίμου «ΓΙΑΛΑ-ΓΙΑΛΑ» στην Ερμιόνη αυθόρμητες σκέψεις και προβληματισμοί που ανέκυψαν και αφορούν την Λαογραφία ως επιστήμη και την ένταξή της στο κοινωνικό γίγνεσθαι, θα ήταν ωφέλιμο να γνωστοποιηθούν ως στήριγμα στην επιστολή αφενός, δηλαδή κατά πόσο κάποιος που συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα και ενεργεί για τη συνέχειά τους λειτουργεί ορθά αλλά κυρίως να ενισχύσει την προσπάθεια που χρόνια καταβάλλεται από τον ίδιο και πολλούς συμπατριώτες ώστε να αναδειχθεί η Ερμιόνη και να αναγνωρίζεται η πολιτιστική της ταυτότητα.
  Η Λαογραφία καθιερώθηκε ως επιστήμη το 1909 και βεβαίως αρκετοί επιστήμονες ερεύνησαν και διατύπωσαν τον ορισμό της ,τις μεθόδους και το περιεχόμενό της. Ιδρυτής της θεωρείται ο Ν. Πολίτης και ορίζει ότι: αντικείμενο μελέτης της Λαογραφίας είναι οι πράξεις του βίου και μάλιστα οι «κατά παράδοσιν». Ταυτόσημος όρος με το folklore που η αγγλική λαογραφία εισήγαγε και καθιερώθηκε διεθνώς.
Κατά τον Πολίτη λοιπόν η Λαογραφία εξετάζει : «τας κατά παράδοσιν δια λόγων , πράξεων ή ενεργειών εκδηλώσεις του ψυχικού και κοινωνικού βίου του λαού».     Και τις διακρίνει σε τρείς κατηγορίες εκδηλώσεων:
1)Εκδηλώσεις των οποίων δε γνωρίζουμε την αρχή ,δεν προέρχονται από την επίδραση κάποιου σπουδαίου ανθρώπου ,ούτε οφείλονται στην ανατροφή και την μόρφωση.
2)Εκδηλώσεις οι οποίες αποτελούν μεταβολή ή παραφθορά παλαιότερων

Η καύση απορριμμάτων προωθείται από την πίσω πόρτα


 Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ζητά να επιδοτηθεί με δημόσιο χρήμα η καύση απορριμμάτων, μία πανάκριβη, επικίνδυνη και αναποτελεσματική τεχνολογία.    Και όλα αυτά στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης!    Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που συζητείται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε τελικά ειδική διάταξη για την επιδότηση της καύσης απορριμμάτων. Η ρύθμιση αυτή συνεχίζει την πολιτική προκλητικών οικονομικών κινήτρων για μία επικίνδυνη τεχνολογία που δεν είναι οικονομικά βιώσιμη χωρίς επιδοτήσεις και ικανοποιεί το αίτημα των επιχειρηματιών που επί χρόνια προσπαθούν να εισάγουν την καύση απορριμμάτων στην Ελλάδα. «Βαφτίζει» επίσης ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μια ακριβή και επικίνδυνη τεχνολογία.
Η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της καύσης απορριμμάτων έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες της περί πράσινης ανάπτυξης. Η τεχνολογία της καύσης είναι ευθέως ανταγωνιστική με την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και ακυρώνει οριστικά το βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης που στηρίζεται στην πρόληψη,

Αποκατάσταση 70 ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο

Ανοιξε ο δρόμος για την για την οριστική αποκατάσταση εβδομήντα Χ.Α.Δ.Α. (χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων) στη περιφέρεια Πελοποννήσου, μετα την δημοσίευση της πρόσκλησης «Αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Πελοποννήσου» απο τον περιφερειάρχη Φώτη Χατζημιχάλη.

  Ο προϋπολογισμός φθάνει τα 4.605.000 ευρώ και με την πρόσκληση καλούνται οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της περιφέρειας Πελοποννήσου να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των χωματερών που βρίσκονται στην περιοχή τους.
  Με αυτόν τον τρόπο η περιφέρεια Πελοποννήσου ευελπιστεί να αποκατασταθούν περιβαλλοντικά 70 περίπου ανενεργοί ΧΑΔΑ και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων να δρομολογηθεί η αποκατάσταση και εκείνων, που είναι ακόμη σε λειτουργία.
   Ο κ. Χατζημιχάλης, δήλωσε σχετικά ότι η διαδικασία αποκατάστασης των ΧΑΔΑ θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς και με την ευθύνη της Περιφέρειας, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα αρχίσει και η διαδικασία εκπόνησης μελετών για τους υπόλοιπους ΧΑΔΑ που είναι ακόμη σε λειτουργία.

Για να δούμε..

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Τουρνουά 3 με 3 για το 2010 - Νέοι Δρόμοι στα Τρίποντα, στην Ερμιόνη

  Ο Δήμος Ερμιόνης συνδιοργανώνει με τον Α.Ο. Ερμιόνης και με τις ΕΟΚ και ΕΣΚΑΚ , το Τουρνουά 3 με 3 για το 2010 - Νέοι Δρόμοι στα Τρίποντα , το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ερμιόνη 22-23 Μαΐου 2010 στον χώρο μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο Ερμιόνης.

Δελτία συμμετοχής μπορείτε να παραλάβετε από τον Αθλητικό Όμιλο Ερμιόνης τηλ. 27540 31448

Πληροφορίες: Ευάγγελος Δημαράκης κιν. 693 2 223 285

Στη Ντάρδιζα για χταπόδια


 Όπως τα χελιδόνια φέρνουν την άνοιξη, αυτό το ζευγαράκι συνταξιούχων από την Ντάρδιζα, φέρνει το καλοκαίρι..Ομορφαίνουν την πρωινή μας διαδρομή για την δουλειά.
 Τα χταπόδια ο σκοπός και η πρόφαση για τις πρωινές τους αποδράσεις..

Ρ.Λ.

3ος Φωτογραφικός Μαραθώνιος στο κέντρο της Αθήνας

Tην ερχόμενη Kυριακή 6 Ιουνίου πραγματοποιείται για Τρίτη συνεχή χρονιά ο διαγωνισμός φωτογραφίας Athens Photo Inspiration by Nestea, ένας φωτογραφικός μαραθώνιος στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη πολιτιστική πρωτοβουλία με διαγωνιστικό χαρακτήρα, που απευθύνεται σε όλους όσους χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο ως μορφή έκφρασης της έμπνευσής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή δεν είναι τόσο η τεχνική γνώση του φωτογραφικού μέσου, όσο η έμπνευση και η διάθεση για δημιουργία.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα φωτογραφικό «μαραθώνιο» στο κέντρο της Αθήνας, να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν ελεύθερα προσεγγίζοντας μέσα από τη δική τους ματιά, σε διάρκεια έξι ωρών, ένα συνδυασμό τεσσάρων θεμάτων με έμπνευση από την καθημερινή ζωή της πόλης.
Παράλληλα, το Σάββατο 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (κεντρικό κτήριο, Κουμπάρη 1) ένα δωρεάν workshop που απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να μάθουν τεχνικά μυστικά και συμβουλές σχετικά με την ψηφιακή φωτογραφία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που βρίσκεται διαθέσιμη στο www.athensphotoinspiration.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Το Athens Photo Inspiration θα κορυφωθεί με την ανάδειξη των καλύτερων συμμετοχών και την

Βιβλίο η ιστορία της τουρκάλας Ρεμιέ, η οποία αγάπησε πριν από εξήντα χρόνια ένα Ρωμιό της Ίμβρου

της Διαμαντένιας Ριμπά

Η είδηση ότι ο Μιχάλης παντρεύεται μια τουρκάλα, τη Ρεμιέ, έπεσε σαν κεραυνός, πριν από εξήντα χρόνια, στο Σχοινούδι, της Ίμβρου.
 «Μα να παντρευτεί την τουρκάλα; Λίγα έχουμε πάθει από τους Τούρκους; Βαλθήκανε να μας ξεκάνουνε και εμείς συμπεθεριάζουμε. Εύκολο το ’χεις να ’ρθει η τουρκάλα να ριζώσει ανάμεσα στους χριστιανούς; Ν’ ανάψει κερί και να βάψει αυγά;», σχολίαζαν οι συγχωριανοί του Μιχάλη. «Αυτό δα μας έλειπε», έλεγε και η συννυφάδα της, «να μας γεννήσει το τουρκάκι και ν΄ αλλάξει το αίμα της γενιάς μας, και μάλιστα τώρα που μέρα με τη μέρα οι πατριώτες της ριζώνουν εδώ και ξεριζώνουν εμάς».
 Την ιστορία των δύο νέων, που τελικά άντεξε στο χρόνο, έχοντας αντιπαλέψει τις προκαταλήψεις που συνάντησαν, και από τις δύο πλευρές, σε χρόνια δύσκολα για τους Ρωμιούς, δεμένη περίτεχνα με την ιστορία του πολύπαθου νησιού, παρουσιάζει η πολυβραβευμένη συγγραφέας, Ναννίνα Σακκά - Νικολακοπούλου, στο ηθογραφικό μυθιστόρημα της με τίτλο «Ρεμιέ», που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Α.Α.Λιβάνη».
«Ενώ την πολέμησαν τα πρώτα χρόνια, όταν ήταν και η μοναδική τουρκάλα στο νησί, όπου έμοιαζε σαν τη μύγα μες στο γάλα, τώρα είναι το πιο σεβάσμιο πρόσωπο»,

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Δελτίο τύπου. Στο Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου

 Συνεχίζονται οι επιμορφωτικές επισκέψεις από τα σχολεία της περιοχής στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Κρανιδίου. Έτσι και πριν από λίγο καιρό σειρά στο ταξίδι της Παράδοσης και της Λαογραφίας έχει το Α΄ Νηπιαγωγείο Κρανιδίου.

 Τα παιδιά ενθουσιασμένα και γεμάτα απορίες για τα εκθέματα, προσπάθησαν, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, να αντιληφθούν και να κατανοήσουν την ιστορία του τόπου μας και τον τρόπο ζωής των προγόνων μας. Σημαντική βοήθεια σε αυτό πρόσφεραν οι δύο νηπιαγωγοί η κ Μεϊμάνη Βιβή και η κ Αλεξοπούλου Ιωάννα.
 Οι πάντα φιλόξενες και γεμάτες αγάπη γι’ αυτό που κάνουν κυρίες του Λαογραφικού πρόσφεραν ένα κέρασμα στα παιδιά.

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν την τρυφερή ηλικία να ενισχύουμε στην ψυχή τους και στο μυαλό τους την ιστορία γιατί λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.

Νέος Ακάθιστος Υμνος

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΕΑ
Κάθε φορά που η πόλη πολιορκείται, οι πολίτες σε ολονυχτίες καταφεύγουν στους ποιητές και εξορκίζουν και προσεύχονται: «Τα σταυροδρόμια που ήξερα έγιναν αδιέξοδα. Σελδζούκοι ροπαλοφόροι καραδοκούν, χαγάνοι ορνεοκέφαλοι βυσσοδομούν, σκυλοκοίτες και νεκρόσιτοι κι ερεβομανείς κοπροκρατούν το μέλλον!

Οπου κι αν σας βρίσκει το Κακό, αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» (Οδ. Ελύτης)
«Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και ηγαπημένε πάντοτ΄ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε!» (Δ. Σολωμός)
«Αν μισούνται ανάμεσό τους δεν τους πρέπει ελευθεριά» (Δ. Σολωμός) «Ω θεϊκιά κι όλη αίματα πατρίδα» (Δ. Σολωμός)
«Οταν υπό τα σκήπτρα σας νέους λαούς καλείτε, νέους ιδρώτας θέλετε εσείς διά ΄να πληρώσητε πλουσιοπαρόχως.
Τα ξίφη οπού φυλάγουσι τα τρέμοντα βασίλεια σας, τα ξίφη οπού τρομάζουσι την αρετήν, και σφάζουσι τους λειτουργούς της» (Α. Κάλβος)
«Το χέρι οπού προσφέρετε ως προστασίας σημείον εις ξένον έθνος, έπνιξε και πνίγει τους λαούς σας, πάλαι, και ακόμα»! (Α. Κάλβος)
«Πάντα είναι αργά για κάθε τι- μάλιστα τώρα» (Μ. Αναγνωστάκης) «Σβησμένες οι φωτιές οι πλάστρες μες στη χώρα» (Κ. Παλαμάς)
«Ιδεολόγοι και νιτερεσσολόγοι, των «όλα αλλάζουν» οι διαλαλητάδες κι όσοι στο γυρισμό των ίδιων καίτε λιβάνι, κι όσοι καταφρονητάδες των όχλων, κι εσείς οι άθεοι κι όσοι θρήσκοι κι εσείς, των προλετάριων οι λαμπάδες, κι όλοι, υπεράνθρωποι, άνθρωποι, ανθρωπίσκοι!» (Κ. Παλαμάς)
«Λοιπόν φτιάξαμε μια ζωή με υπόλοιπα;» (Τ. Πατρίκιος)
«Δύσκολες ώρες, δύσκολες στον τόπο μας. Κι αυτός, ο περίφανος, γυμνός, ανυπεράσπιστος, ανήμπορος, αφέθηκε να τον βοηθήσουν. Εγραψαν υποθήκες πάνω του· πήραν δικαιώματα· αξιώνουν· μιλάνε για λογαριασμό του· του ρυθμίζουν την ανάσα, το βήμα· τον ελεούν, τον ντύνουν μ΄ άλλα ρούχα, ξέχειλα, χαλαρωμένα, τον σφίγγουν μ΄ ένα καραβόσκοινο στη μέση» (Γ. Ρίτσος)
«Λίγη αγάπη, πολλή απάτη!» (Δ. Σολωμός) Αλλά ποιος ακούει τους ποιητές;

Φωτοβολταικά στις στέγες

  Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αναμένονται να γίνουν επενδύσεις 12 δις ευρώ στις ταράτσες των κτιρίων για την εγκατάσταση φωτοβολταικών πάνελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».  Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να τοποθετήσουν φωτοβολταικά στις ταράτσες των σπιτιών τους και να εξοικονομήσουν μεγάλα ποσά που μπορεί και να ξεπερνούν τα 4,000 ευρώ το χρόνο από την κατανάλωση ενέργειας.
Ήδη οι τράπεζες έχουν αρχίσει και διαμορφώνουν πακέτα «πράσινων» δανείων.
Δεν απαιτείται άνοιγμα βιβλίων στην Εφορία, ενώ χρειάζεται μόνο άδεια από την Πολεοδομία.
Η τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο, θα είναι πενταπλάσια από ότι ένα νοικοκυριό που αγοράζει σήμερα ρεύμα από τη ΔΕΗ και καθορίζεται στα 55 λεπτά/κιλοβατώρα.
Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο, θα γίνεται συμψηφισμός με την ενέργεια που παράγει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του.
Δηλαδή, τα χρήματα θα πιστώνονται ανά δίμηνο στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ και ο ενδιαφερόμενος, που στην περίπτωση της πολυκατοικίας θα είναι ο διαχειριστής, θα τα εισπράττει είτε μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού, είτε απευθείας από το κατάστημα της ΔΕΗ.
Η αγορά και η εγκατάσταση ενός μέσου συστήματος, ισχύος 5 KW, το οποίο καταλαμβάνει 80τ.μ χώρου στην ταράτσα, στοιχίζει 25,000 ευρώ.
Το σύστημα αποφέρει ετήσια έσοδα στον κάτοχό του 3.575 ευρώ και το πιστωτικό

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Προς μπλογκερ «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ»

Του Βασίλη Γκάτσου
1. Σου έχω τονίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι επιθυμώ να βγάλεις από τη στήλη σου «Βιβλία ΓΙΑ και ΑΠΟ την Ερμιονίδα» τα βιβλία μου και τις αναφορές σου που κάνεις σε αυτά, γιατί θεωρώ ότι τα χρησιμοποιείς ως κράχτη για το μπλογκ σου. Άλλωστε ουδέποτε σου ζήτησα να τα συμπεριλάβεις σε αυτό για οποιοδήποτε λόγο. Με ευχαρίστηση θα έβλεπα την αντικατάστασή τους με συνταγές μαγειρικής από την επαγγελματική σου εμπειρία. Θα ήταν μια καλή συνεισφορά στον πολιτισμό του τόπου μας.
2. Ομοίως σου ζήτησα να σβήσεις από όλες τις θέσεις του μπλογκ σου όλα τα άρθρα μου που κατά καιρούς σου έστειλα για ανάρτηση χωρίς καν να σε γνωρίζω. Η αποστολή τους mea culpa. Τα θεωρώ παντελώς ξένα προς τις ιδεοληψίες σου αλλά και τις πρακτικές σου. Άλλωστε τα διάβασαν πλέον οι αναγνώστες σου, (οι μυστικές παρακολουθήσεις του αριθμού επισκέψεων ανά άρθρο στο επιβεβαίωσαν απόλυτα), και απαιτώ να φύγουν από το μπλογκ σου, δημοκρατικώ δικαιώματι.
3. Επίσης από την στιγμή που υποβάλλεις στους αναγνώστες σου και φυσικά σε ολόκληρη την οικουμένη την ....οικολογική σου ιδεοληψία ότι οι ποιμένες του Μεγαλοβουνίου είναι καιρός να τα μαζεύουν από το βουνό τους γιατί είναι
NATURA 2000 και θέλεις να το απολαμβάνεις χωρίς τροκάνια και κουδούνια

Αγάπη..

Φωτογραφία αγνώστου

Για να γλυκαθούμε λίγο ..Ελληνικό μέλι.

  Το ελληνικό μέλι έχει υψηλή αντιβακτηριακή, αντιοξειδωτική και προβιοτική δράση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ειδικών επιστημόνων, που συμμετείχαν σε παγκόσμιο συνέδριο στην Κρήτη.

  Το 70% του μελιού που παράγεται στη χώρα μας προέρχεται από πεύκο, ελάτη, καστανιά και βελανιδιά.
  Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, με τη συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αφορούσε αποκλειστικά το μέλι. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε συγκριτική έρευνα που αφορά στα χαρακτηριστικά και στην ποιότητα του δασόμελου (μέλι ελάτης, πεύκου, βαλανιδιάς, καστανιάς κ.λ.π.), η οποία ολοκληρώθηκε με συμμετοχή 17 διαφορετικών χωρών και 29 επιστημόνωνΈνα μεγάλο μέρος του συνεδρίου αφιερώθηκε στη χρησιμότητα όλων των προϊόντων μέλισσας: του μελιού, της γύρης, του βασιλικού πολτού, της πρόπολης και του κεριού. Κλινικές μελέτες που παρουσιάστηκαν δείχνουν όλο και περισσότερο ότι "τα προϊόντα της μέλισσας είναι χρήσιμα για τη διατροφή και την υγεία του καταναλωτή".

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η ελεύθερη βοσκή πάνω στο Μεγαλοβούνι Διδύμων κάνει τα βένια θάμνους!

Του Βασίλη Γκάτσου
ΕΛΑ ......ΒΕΝΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ!

Το διαβάσαμε και αυτό. Η ελεύθερη βοσκή πάνω στο Μεγαλοβούνι Διδύμων κάνει τα βένια θάμνους! Δηλαδή τα γίδια τρώνε τα βένια (!) και δεν τα αφήνουν να μεγαλώσουν να γίνουν δέντρα(!). Μα αγαπητέ μου οικολόγε(;) το μόνο θαμνώδες που δεν τρώει με τίποτα το γίδι είναι το βένιο. Ούτε τα φύλλα του ούτε τη φλούδα του. Τί-πο-τα! Δεν τρώει ούτε τα πουρνάρια παρά μόνο για λίγες μέρες, όταν πρωτοβγαίνουν οι νεαροί βλαστοί τους και είναι μαλακοί και κυρίως γλυκείς, τότε τρώνε μόνον αυτούς. Τον υπόλοιπο χρόνο δεν πλησιάζουν με τίποτα τα πουρνάρια. Ομοίως δεν τρώνε τίποτα από το πεύκο. Όμως, όταν το πεύκο πρωτοφυτρώνει, δεν έχει πολύ ρετσίνι, είναι μαλακό και το τρώνε, αλήθεια όχι με πολύ όρεξη. Γι’ αυτό και το δασαρχείο απαγορεύει για ορισμένα χρόνια τη βοσκή στα καμένα πευκοδάση. Και γι’ αυτό ένα καμένο πευκοδάσος που βοσκήθηκε έντονα, πόσο μάλλον αν έχει καεί και δύο τρεις φορές σε μικρό διάστημα, στα μέρη μας, μοίρα του είναι να γίνει δάσος

Tαξίδια στον χρόνο..

 Είναι άραγε δυνατό στο σχετικά κοντινό μέλλον ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από μια διαστημική... «σκουληκότρυπα»; Σύμφωνα με τον Στίβεν Χόκινγκ, ναι. Ο διάσημος βρετανός αστροφυσικός, στην εκπομπή με τίτλο «Στο Σύμπαν με τον Στίβεν Χόκινγκ» η οποία θα μεταδοθεί στις 9 Μαΐου από το τηλεοπτικό δίκτυο Discovery Channel, υποστηρίζει ότι ένα δυνητικό ταξίδι στον χωρόχρονο μπορεί κάποτε να γίνει πραγματικότητα. Και να ανοίξει απίθανους ορίζοντες στην ανθρωπότητα, δεδομένου ότι ο πλανήτης Γη καταστρέφεται συστηματικά από την κλιματική αλλαγή.
  Ο 68χρονος επιστήμονας διαψεύδει τον... εαυτό του! Πριν από μερικά χρόνια είχε υποστηρίξει ότι «δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε στον χρόνο, γιατίαν αυτό ήταν εφικτό τότε θα είχαμε σήμερα στη Γη τουρίστες από το μέλλον». Ο ίδιος ισχυρίζεται εδώ και δεκαετίες πως ένα ταξίδι στον χρόνο θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, αφού το όποιο διαστημικό όχημα να περάσει με την ταχύτητα του φωτός μέσα από μια «σκουληκότρυπα» με άνοιγμα ενός δισεκατομμυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του εκατοστού. Επιπλέον, το ίδιο το ταξίδι θα ήταν μια τρομακτική εμπειρία για τον αστροναύτη, ο οποίος θα ένιωθε ακριβώς όπως η Ελι Αρογουέι, η φυσικός που υποδύθηκε η Τζόντι Φόστερ στην ταινία «Επαφή» του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ζεμέκις.
  Τώρα όμως θεωρεί ότι ένα τέτοιο θεωρητικό ενδεχόμενο κάθε άλλο παρά αδύνατο είναι. Θα χρειαστεί όμως η μέγιστη δυνατή συνδρομή της καλύτερης

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Οι 300 του Λεωνίδα, του Γιώργου, του Αντώνη...

Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ
ΤΟΥΣ ΕΒΛΕΠΑ και τους καμάρωνα. Τους έφτυνα να μην τους ματιάσω! Τα μανάρια μου, τα καμάρια μου, τα αστέρια μου! Οι εθνομπαμπάδες και οι εθνομαμάδες! Οι κοστουμάτοι και οι ταγεράτες! Βουτηγμένοι στην οδύνη και τη συντριβή, κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς των αιματηρών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Ενα λεπτό: μισό για την οδύνη κι άλλο μισό για τη συντριβή. Και μόλις πέρασαν τα 60 δευτερόλεπτα, ο καθένας επέστρεψε στη ρουμπίτσα του. Η ζωή συνεχίστηκε. Ενα λεπτό αργότερα...
 Οι 300 του Λεωνίδα έπεσαν για την πατρίδα. Οι 300 της Βουλής έριξαν την πατρίδα. Την έριξαν στην απελπισία, στο αδιέξοδο, στην καταστροφή. Την έκαναν σαν τα μούτρα τουςτα οποία δεν είναι και για χόρταση!
  ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΝΑ η μαμά μου μού είπε πως όταν κάθεσαι να φας, μετά πληρώνεις και τον λογαριασμό. Δεν μου είπε πως άλλοι τρών΄ κι άλλοι πληρώνουν. Αλλοι χλαπακιάζουν τον άμπακο κι άλλος ψάχνει τις τσέπες του για φραγκοδίφραγκα!
  Κι έρχομαι και ρωτάω, η αγνή χωριατοπούλα (πριν να τρελαθώ τελείως, πριν να μετατραπώ σε Αστέρω- υστέρω- «μάνα μου είναι τα βουνά, πατέρας μου ο κάμπος»): γιατί οι 300 πρέπει να είναι 300; Γιατίσ΄ αυτήν τη χώρα τη μικρή που μοίρα δεν τη μοίρανε- πρέπει να έχουμε τόσους βουλευτές; 11.000.000- στο περίπου- νοματαίοι είμαστε. Οι Γερμανοί που είναι 80.000.000, ζωή να ΄χουν- λέμε τώρα και καμιά μαλακία, να περάσει η ώρα!- εκπροσωπούνται από 600 βουλευτές.   Με τα απλά μαθηματικά, αν κάνουμε την αναγωγή, εμείς εδώ- σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα- θα έπρεπε να έχουμε 75 βουλευτές!
Κι εγώ σου λέω, δεν μας κάθεται το νουμεράκι. Και δεν μας κάθεται γιατί με βάση