Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ατυχής σύμπτωσηΜε ιδιαίτερη χαρά διάβασα για τις εκδηλώσεις που έγιναν για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ερμιόνη. Φαίνεται ότι έχει γίνει θεσμός για το ΙΛΜΕ και την τοπική κοινωνία και εκπαίδευση. Ποιος δεν θα το ευχόταν να συνεχιστεί.
Για τη δεύτερη εκδήλωση (18-4-2013), προσθέτω μια ακόμη φωτογραφία μου, με ημερομηνία 4-8-2012. Εδώ, το ίδιο  ρωμαϊκό μνημείο, της σαρκοφάγου, ενώ θα μπορούσε να γίνει αφορμή για να μάθουν οι μαθητές, οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης πολλά για τα ταφικά έθιμα, τη γλυπτική της εποχής, την οικονομική δυνατότητα ορισμένων κατοίκων της ρωμαϊκής Ερμιόνης και να συγκρίνουν με άλλες σαρκοφάγους, επιτύμβια μνημεία κ.λ.π., εντούτοις πιστοποιεί ότι είναι αφύλακτο και διαθέσιμο να …συνομιλεί άνετα με το παρκαρισμένο δίπλα του μηχανάκι. Ίσως το μηχανάκι να το περιμένει ένα μελλοντικό μουσείο, στην προκειμένη περίπτωση, όμως, προσβάλλει τον… συνομιλητή του, και αποδέκτες της προσβολής  αυτής νομίζω πως είναι η πόλη και οι πολίτες της.
Δε σκοπεύω να συγκρίνω το έργο με την «Κοιμωμένη» του Γαννούλη Χαλεπά, γλυπτό για το οποίο δοξάστηκε ο δημιουργός και με το οποίο ταυτίστηκε το όνομά του (ενδεικτικά αναφέρω μόνο το βιβλίο «Η Κοιμωμένη», Σπύρου Σ. Δενδρινού, Εκδόσεις Φιλιππότης), έναν απλό συνειρμό κάνω, αλλά να υποθέσω ότι η προστασία του, έστω με μια περίφραξη, με έξοδα από κάποιον χορηγό, είναι ένας φόρος τιμής στην τύχη που μας βρήκε να το έχουμε. Μέχρι  κάποια στιγμή να προστατευθεί, με την τιμή  της πολιτιστικής κληρονομιάς που του αξίζει, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Για την ιστορία του γεγονότος να πω ότι η Διεύθυνση του Λιμενικού Ταμείου, όπου απευθύνθηκα, με καθησύχασε πρώτα και με διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι θα απομακρύνει το επίμαχο μηχανάκι. «Ήταν μια ατυχής σύμπτωση», πρόσθεσε.

                                                                       Μυρσίνη Σαμαρά

.

Διαδραστική Παράσταση Θεάτρου φόρουμ για τον σχολικό εκφοβισμό. "BULLYING"

Αγαπημένα μας μέλη καλησπέρα
Πιστεύοντας σε γέφυρες συνεργασίας,
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και
ο σύλλογος Θεατροδρόμιο
την Τρίτη 23 Απριλίου στο Τριανόν
διοργανώνουμε μια
Διαδραστική Παράσταση Θεάτρου Φόρουμ για
τον Σχολικό Εκφοβισμό.
Προσκαλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς να βρούμε λύσεις μέσω της Θεατρικής

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας στο Ναύπλιο


Ναύπλιο: Το ιστορικό πρώτο φαρμακείο της χώρας γίνεται μουσείο

Στα χέρια του Δήμου Ναυπλιέων περνά το ιστορικό πρώτο φαρμακείο της χώρας που ιδρύθηκε το 1828 από τον Βονιφάτιο Βοναφίν, φαρμακοποιό από την Τεργέστη και φίλο του Καποδίστρια ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο μετά την άφιξη του κυβερνήτη.
Το κτίριο που βρίσκεται πολύ κοντά στο Δημαρχείο της πόλης, στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να το αναγνωρίσει μόνο από μία μικρή επιγραφή η οποία μαρτυρούσε πως εκεί ταριχεύτηκε η σoρός του Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας ταριχεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1831. Η σoρός του εκτέθηκε έπειτα στο Κυβερνείο σε λαϊκό προσκύνημα έως την ημέρα της κηδείας του στις 18 Οκτωβρίου 1831. Το φαρμακείο του Βοναφίν λειτούργησε έως το 1972 ενώ λίγα χρόνια αργότερα, στη διαθήκη της η χήρα του Βοναφίν παρέδωσε την κυριότητα του κληροδοτήματος στην εκκλησία.
Τα τελευταία χρόνια στο διατηρητέο ακίνητο στη γωνία των οδών Βελλίνη και Βασ. Κων/νου στεγαζόταν κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Πρόσφατα όμως η εκκλησία αποφάσισε να το βγάλει σε δημοπρασία επικαλούμενη οικονομικές δυσχέρειες. Ο Δήμος Ναυπλιέων ανέλαβε την πρωτοβουλία να καθυστερήσει την δημοπρασία έως ότου το δημοτικό συμβούλιο λάβει ομόφωνα την απόφαση το κτίριο να περάσει στην κυριότητα του και όχι να περιέλθει σε χέρια ιδιωτών, κάτι που έγινε.
Στα άμεσα σχέδια του Δήμου είναι να απαλλοτριώσει το ακίνητο και να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο του πρώτου φαρμακείου και ένα μουσείο με την συνεργασία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που θα αναδείξει την αξία του.
Τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης, Δημήτρη Κωστούρο θα αναζητηθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2013». Για την κάλυψη της διαδικαστικής δαπάνης αλλά και της αξίας που υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει την αντικειμενική αξία, το δημοτικό συμβούλιο του Ναυπλίου δεσμεύτηκε ομόφωνα πως τα χρήματα θα καταβληθούν από τον δήμο.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ερμιόνη


Η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την UNESKO και το ΙCOMOS ( Παγκόσμιο Συμβούλιο Μνημείων)  ως « παγκόσμια ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς ».
Η καθιέρωση αυτή με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις επιδιώκει:  « όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων και τα προβλήματά τους αλλά και η προστασία τους και η ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική πολιτιστική και οικονομική ζωή ».
Μια ευκαιρία λοιπόν να θυμηθούμε και τη δική μας πολιτιστική  κληρονομιά.
 Γι αυτό το Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης  σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο οργάνωσε τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα:
  1.Την Τετάρτη, 17-4-2013, για την  Δ΄ τάξη:
 « Κεραμική τέχνη:  μια πολιτιστική κληρονομιά από τα πανάρχαια χρόνια  μέχρι σήμερα » 
 Τα παιδιά γνώρισαν τα κεραμικά αντικείμενα που υπάρχουν στο Μουσείο μας και έμαθαν τη χρήση τους, από τον αρχαίο αμφορέα και τα πρωτοβυζαντινά λυχναράκια, ως το πήλινο σταμνάκι για το δροσερό νερό.
Παρακολούθησαν μια προβολή για την αρχαία αγγειογραφία και τέλος με τη πρόθυμη βοήθεια της κας Βενετίας Δημαράκη κατασκεύασαν το δικό τους πήλινο αντικείμενο.
  2.Την Πέμπτη 18-4-2013  για την Ε΄ τάξη:
 « Η πολιτιστική κληρονομιά που άφησε στην Ερμιόνη η ρωμαιοκρατία και το Βυζάντιο»
   Σημεία αναφοράς:
    α. Το κάλυμμα της ρωμαϊκής σαρκοφάγου.  Eπί τόπου ξενάγηση
         και στη συνέχεια  στο Μουσείο με προβολή φωτογραφιών:
     β. Το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Ερμιόνης
     γ. Ο περιηγητής Παυσανίας στην Ερμιόνη: Τι είδε και τι έγραψε.
     δ. Η παλαιοχριστιανική Βασιλική και τα υπέροχα ψηφιδωτά της
  Η δραστηριότητα των παιδιών ήταν να κατασκευάσουν τα δικά τους ψηφιδωτά σε σχέδια ακριβώς από τα ψηφιδωτά του παλαιοχριστιανικού μας ναού.
 3.Σήμερα, τέλος περιμένουμε τα νήπια του Β΄ Νηπιαγωγείου να πάρουν μια πρώτη γεύση ( ! ) από την πολιτιστική μας κληρονομιά στο Μουσείο.
Υστερόγραφη σημείωση - ελπίδα και ευχή: Αυτά τα σημερινά παιδιά να δουν επιτέλους αποκαταστημένα, τοποθετημένα  και επισκέψιμα τα ωραία μας βυζαντινά ψηφιδωτά, τη σημαντικότατη πολιτιστική μας κληρονομιά,  για τα οποία η δική μας γενιά αδιαφόρησε εγκληματικά.
                                                                        
                                                                               Ήρα Φραγκούλη- Βελλέ   

.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η Ανακύκλωση στον Δήμο μας αρχίζει.

Του Βασίλη Γκάτσου
Ο Δήμος μας αποφάσισε με μία Ανακοίνωση (σε καλή γλώσσα, προς τους δημότες του που είναι και ο όντως Δήμος) να κάνει αυτό που κάνουν όλοι οι Δήμοι της Αττικής: Σ’ ένα κάδο όλα τα ανακυκλώσιμα με προορισμό ένα ΚΔΑΥ. Μελλοντικά, όταν βελτιωθεί το σύστημα και μαζευτεί πείρα, προχωράει στον στόχο: ανακύκλωση στην πηγή για κάθε ανακυκλώσιμο χωριστά, πράγμα βέβαια αρκετά δύσκολο και προωθημένο. Δεν γίνεσαι Ευρώπη σε μια μέρα. Γι’ αυτό η ανακύκλωση στην πηγή πρέπει να εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα χρόνο π.χ. στην Κοιλάδα όπου υπάρχει μεγάλη εμπειρία στο θέμα αυτό, αλλά από τον δήμο, όχι πάλι εθελοντικά.
Υπάρχουν όμως ουσιώδεις διαφορές στον κάδο της Πρωτεύουσας και της Ερμιονίδας:
1.    Ο κάδος της Πρωτεύουσας έχει πολύ κοντά του τα ΚΔΑΥ, ενώ η Ερμιόνη πολύ μακριά της. Άρα πολύ μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς. Άρα τα ανακυκλώσιμα πρέπει να συμπιέζονται για λιγότερα δρομολόγια ή να τακτοποιούνται.
2.    Στον κάδο της Πρωτεύουσας τα μπουκάλια νερού είναι

ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΔΟ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΜΠΛΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Αγαπητοί Δημότες και Δημότισσες,

Μετά την τελευταία κρίση που βιώσαμε, Δήμος και Δημότες, σχετικά με την αποκομιδή και τελική διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου μας και με τις συντονισμένες ενέργειες του Δήμου μας και τις αποφάσεις της Πολιτείας, άνοιξε μια νέα σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων μας με αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο. Το προσεχές εξάμηνο κατά το οποίο, όπως έχουμε αναφερθεί, τα οικιακά απορρίμματα θα μεταφέρονται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) Φυλής Αττικής, αποτελεί ένα μεταβατικό προσωρινού χαρακτήρα στάδιο προς την οριστική λύση με την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας Διαλογής – Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης.
Η επανάκτηση και ανακύκλωση των υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μετά από επεξεργασία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ορθολογική και σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων και στον Δήμο Ερμιονίδας.
Η κινητοποίηση όλων μας, Δήμου και Δημοτών, προς αυτήν την κατεύθυνση και με άμεσο στόχο η διαλογή και περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών να φτάσει σε αυτό το μεταβατικό στάδιο σε ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων μας, πρέπει να είναι σταθερή και διαρκής επιδίωξη από σήμερα και μέχρι την επίτευξη του στόχου εντός του εξαμήνου.  Ήδη εδώ και δύο χρόνια στο Δήμο μας εφαρμόζεται η μέθοδος της διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών με την τοποθέτηση ξεχωριστών κάδων σε συγκεκριμένα σημεία (μπλε κάδοι), όπου τοποθετούνται από τους Δημότες ξεχωριστά τα υλικά (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα και αλουμίνια). Η μέθοδος αυτή που δοκιμάστηκε, ναι μεν αποδίδει πλήρως διαχωρισμένα υλικά, όμως η εμπειρία έδειξε ότι είναι δυσκολότερη και δαπανηρότερη.
Γι’ αυτό το λόγο δανειζόμενοι εμπειρίες από άλλους Δήμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που έχουν εμπειρία πολλών χρόνων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η τοποθέτηση όλων μαζί των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα και αλουμίνια) ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΔΟ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΜΠΛΕ και εν συνεχεία η περισυλλογή αυτών των ανακυκλώσιμων υλικών και η μεταφορά τους σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) είναι ευκολότερη, λιγότερο δαπανηρή και ποσοτικά πολύ αποτελεσματικότερη. Γι’ αυτό το λόγο αναδιατάσσουμε σιγά σιγά τους μπλε κάδους ανακύκλωσης, στους οποίους στο εξής θα τοποθετούνται όλα μαζί τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους Δημότες μας. .Ένας  τουλάχιστον μπλε κάδος πρεπει να υπάρχει δίπλα στους πράσινους κάδους συλλογής των απορριμμάτων.  Σε σύντομο χρονικό διαστημα αυτο θα έχει επιτευχθεί.
Ήδη φορτία με  ανακυκλώσιμα υλικά αποστέλλονται μετά την περισυλλογή τους στο ιδιωτικό ΚΔΑΥ Τρίπολης, στα πλαίσια ειδικής σύμβασης του Δήμου μας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
Αγαπητοί Δημότες και Δημότισσες, η διαχείριση των απορριμμάτων με ορθολογικό και σύγχρονο τρόπο βρίσκεται στα δικά μας χέρια, σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις Δήμου και Δημοτών. Σας καλώ όλους σε μια διαρκή κινητοποίηση και προσπάθεια προς αυτήν την

Πρόσκληση Επιχειρηματικής Εκδήλωσης 20 - 21 Απριλίου 2013

Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απριλίου σας προσκαλούμε σε μια μεγάλη επιχειρηματική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Golden Age (Μιχαλακοπούλου 57, Αθήνα).
Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε με διεξοδικό τρόπο, το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας που αναπτύσσουμε και το οποίο συνδυάζει τα οφέλη του Διαδικτύου και των V.R.B. (Virtual Reality Businesses). Με τη βοήθεια των συνεργατών μας θα λύσετε όλες τις απορίες που πιθανά σας δημιουργηθούν.
Πρόκειται για ένα νέο τρόπο του «επιχειρείν» που απευθύνεται σε όσους έχουν ισχυρό όραμα για το μέλλον και εργασιακή ηθική. Ένα αποδεδειγμένα επιτυχημένο μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης που δίνει την ευκαιρία στον καθένα από μας να είναι δημιουργός μιας νέας πραγματικότητας για τον εαυτό του, την οικογένειά του και την Ελλάδα. Μέσα στα πλαίσια της πληροφόρησης που θα έχετε, θα σας δοθεί η τεχνογνωσία προσέγγισης συνεργατών και πραγματοποίησης επαφών με δυνητικούς συνεργάτες στο εξωτερικό, για διεθνή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητάς σας.
Οι Έλληνες μπορούμε να ξανακατακτήσουμε τον κόσμο!
…γιατί η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με αφορισμούς και φιλοσοφικές αναλύσεις στο διαδίκτυο, αλλά με ενεργητική επιχειρηματικότητα και οικονομική ανεξαρτησία.

Διαδικασία συμμετοχής
Περίπου 2.500 άτομα υπολογίζεται πως θα περάσουν το Σαββατοκύριακο απ’ την Εκδήλωση. Σας

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Χρώμιο

Είχα γράψει παλιότερα ότι καλό είναι να γίνει και ανάλυση στα παράκτια ύδατα και ιδιαίτερα των κλειστών κόλπων της Ερμιονίδας για διαλυμένο στο νερό Χρώμιο.
Πάντως στις επίσημες αναλύσεις που γίνονται σε πολλά σημεία στον κόλπο της Ελευσίνας που θεωρείται ο πιο επιβαρημένος της χώρας μας, η τιμή του διαλυμένου ολικού Χρωμίου είναι της τάξης του 0.8 -  1 μgr/Lit.
Επομένως για την παράκτια θάλασσα της Ερμιονίδας που φυσικά στην καθαρότητα και την επιβάρυνση δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του κόλπου της Ελευσίνας, θα είναι πολύ λιγότερο, ή μηδενικό.
Μάλλον το χρώμιο που βρίσκουμε στις γεωτρήσεις όπου γίνεται ανάλυση από τον Δήμο μας, είναι απίθανο να προέρχεται από την θάλασσα, αλλά αποκλειστικά από την ανθρώπινη δραστηριότητα στη στεριά, δραστηριότητα που πρέπει να προσδιοριστεί και εντοπιστεί για να μην προκύψουν προβλήματα. Είμαστε τουριστική και αγροτική περιοχή.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Η τουριστική ανάπτυξη της Ερμιόνης και της Ερμιονίδας κ.α. με την αρμονική συνύπαρξη των γειτόνων μας Υδραίων και των άλλων νήσων του Σαρωνικού.Γράφει ο Ιωσήφ Γανώσης 

Στην σημερινή περίοδο της κρίσης, που όπως πάντα τίθενται σε αμφισβήτηση και η κοινωνία μας  αναζητά τα αίτια ώστε με γνώμονα τα λάθη του παρελθόντος  να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα εποχή, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος του λαϊκισμού και του αποπροσανατολισμού.
Κάθε λογής «Κασάνδρες» διασπέρνωντας σε «χωματερές Ιδεών» (blogs) Φιλιππικούς, δημαγωγούν, αυτοσαρκάζονται, κατακρίνουν και διχάζουν την κοινωνία μας.
Όσο ο καθένας  μας προσπαθεί να περιοριστεί στα προβλήματά του, να αυτοσυγκρατηθεί και να επανασυντάξει τις δυνάμεις του μέσα από τα διδάγματα που προέκυψαν από τις καταστάσεις που μας οδήγησαν στο σημερινό κατήφορο, τόσο «αυτές» θεωρούν ότι οι απόψεις τους, οι ιδέες τους και τα πορίσματά τους έχουν μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον.
Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο καθένας μας έχει τη δική του «ιστορία και παρελθόν» και όλοι μας κρινόμαστε από τα έργα μας και τη συμπεριφορά μας σε θέματα συνεργασίας, συμμετοχής στο εργασιακό – κοινωνικό – ταξικό μετερίζι του.

Δημαγωγούν και χλευάζουν, επί παντός επιστητού. Τα γνωρίζουν όλα! - Για τον πολιτισμό, για την τοπική παραγωγική φυσιογνωμία, για την Τ. Αυτοδιοίκηση, για τις καλλιέργειες, για τις τουριστικές μαρίνες, για την απασχόληση και τον τουρισμό, για τους επαγγελματίες και στο τέλος επειδή δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον προσωπικό τους χαρακτήρα, χλευάζουν, ειρωνεύονται την

Μιλώντας με ένα σκιάχτρο

Το ζητούμενο για τον Χιώτη ακτιβιστή και συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη είναι ένα κίνημα ανατροπής, που θα επνεύσει και θα βοηθήσει την Ελλάδα του σήμερα. Ένα κίνημα που θα έπειθε και τον ήρωα του βιβλίου του να κάνει την υπέρβαση του. Μια χώρα χαμογελαστών δούλων. Μια χώρα εξαρτημένων επιχειρηματιών και κοστουμαρισμένων στελεχών, μια χώρα εργατών με στολές, με κράνη, με γιλέκα, μια χώρα που ξεπουλά τη γη και τους φυσικούς πόρους της, ώστε να μη σηκώσουμε κεφάλι ποτέ.
Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής Ελλάδας για τον Γιάννη Μακριδάκη, κάπως έτσι την περιγράφει στη δημοφιλή ιστοσελίδα του (www.yiannismakridakis.gr) και μέσα απ' αυτήν την Ελλάδα ξεχώρισε τα τελευταία χρόνια ο ίδιος, μ' όλες του τις ιδιότητες: ως ζωντανή μνήμη του νησιού του, της Χίου, ως οικολόγος-ακτιβιστής και, πάνω απ' όλα, ως συγγραφέας που προτείνει κι ενσαρκώνει ένα εναλλακτικό μοντέλο ζωής, μέσα στη φύση, ριζωμένο στην παράδοσή μας.
Το καινούργιο βιβλίο του Μακριδάκη, «Του Θεού το μάτι» (εκδ. Εστία), το έβδομο από το 2008, είναι μια νουβέλα-σχόλιο για την Ελλάδα της κρίσης, με κεντρικό ήρωα ένα γέροντα Χιώτη, σε κουβέντα με το σκιάχτρο που φτιάχνει για το χωράφι του. «Παραδοσιακός σε όλα του», ο Θόδωρος Πεπόνας φυτεύει

Πατέντα


για τις ανάγκες των καιρών..

Iνδιάνικο Παραμύθι

 
 Πριν πάρα πολλά χρόνια, δε θυμάμαι πόσα ακριβώς, σε μια χώρα μακρινή ζούσε μια φυλή ινδιάνων.
Ο ινδιάνος αρχηγός της φυλής είχε μια πανέμορφη και νέα κόρη που όλοι θαύμαζαν αλλά κανένας δεν είχε αγγίξει ακόμα.
 
Μια μέρα όπως καθόταν έξω από τη σκηνή του ο μεγάλος αρχηγός, τον επισκέφτηκε ο Άνεμος και του είπε:
"Μεγάλε αρχηγέ, αγαπάω την κόρη σου και με αγαπά και εκείνη. Θα μου τη δώσεις να γίνει γυναίκα μου;"
"Όχι", του απάντησε απότομα ο αρχηγός χωρίς να δεχτεί δεύτερη κουβέντα.
 
Την επόμενη μέρα η αγνή κοπέλα προσπάθησε να μιλήσει στον πατέρα της,
"Πατέρα, αγαπάω τον Άνεμο. Θα μου επιτρέψεις να πάω μαζί του στο κατάλυμα του και να γίνω γυναίκα του;"
"Όχι", της απάντησε αυστηρά ο αρχηγός. "Δε σου το επιτρέπω. Όταν ο Άνεμος ήταν παιδί,

παραμύθια γιά ενήλικες

Και όταν η μουσική γίνεται δρόμος,
πάνω του περπατάνε ιστορίες για την αγάπη,
την ψυχή και των έρωτα.
Μια συνάντηση μουσικής και παραμυθιών για ενήλικες
στο Φουγάρο Καφέ.

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 8.00 μ.μ
ημέρα των Βαΐων και των λουλουδιών.

Μοιραζόμαστε μουσικές και ιστορίες της καρδιάς μας.

Οι Παραμυθούδες του Ναυπλίου και η Πιανίστα Νόπη Κεχάογλου ενώνουν την πορεία τους με κλασικό πιάνο και αφήγηση.
 
Έλλη Βασιλάκη

Οι δέκα μεγαλύτεροι μουσικοί με αναπηρία

Από το Django Reinhardt μέχρι το Stevie Wonder, το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τους μουσικούς που απέδειξαν με το προσωπικό τους παράδειγμα ότι, όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος
Stevie Wonder
Ο Stevie Wonder γεννήθηκε τυφλός.
Δείχνοντας εξαιρετική δύναμη ψυχής, ξεπέρασε.....
τους περιορισμός και στα 11 του χρόνια είχε ήδη συμβόλαιο με τη θρυλική Motown Records.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε 22 βραβεία Grammy.
Σήμερα ανήκει στο Rock and Roll Hall of Fame.
Django Reinhardt

Ο, κατά Γούντι Άλεν, καλύτερος κιθαρίστας τζαζ όλων των εποχών ξεκίνησε να παίζει μουσική από την παιδική του ηλικία, αρχικά ως βιολιστής και περνώντας αργότερα στο μπάντζο και την κιθάρα.
Σε ηλικία 18 ετών υπέστη εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού σε πάνω από το 50% του σώματος του. Το δεξί του πόδι ήταν παράλυτο και δύο από τα δάχτυλα του δεξιού του χεριού, ο μέσος και ο παράμεσος, σοβαρά παραμορφωμένα και μερικώς παράλυτα.
Με επίπονη φυσιοθεραπεία, ο Τζάνγκο κατάφερε να ξαναπερπατήσει. Σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, ανέπτυξε μια νέα τεχνική στην κιθάρα παίζοντας όλα τα σόλο του με δύο δάχτυλα και χρησιμοποιώντας τα μερικώς παράλυτα μόνο για ακόρντα.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τα απορρίμματά μας που ταξιδεύουνε

Του Βασίλη Γκάτσου
Προς τα κει που δεν έπρεπε αλλά στην ανάγκη...... τι να κάνουμε;

«..... Ζητούμε συγνώμη από τους δημότες μας, αν και η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από επιλογές και αποφάσεις άλλων, καθώς επίσης ευχαριστούμε τους δημότες για την κατανόηση και την υπομονή που έδειξαν μέχρι σήμερα.
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όσους μας βοήθησαν και μας συμπαραστάθηκαν σε αυτό το μεγάλο αγώνα μας, να δώσουμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα το οποίο κληθήκαμε να διαχειριστούμε.....»

Το Δελτίο Τύπου του Δημάρχου μας είναι πολύ κατατοπιστικό και σε κανονική γλώσσα, αν και δεν παραλείπει τις αιχμές μεταξύ Αντιπροσώπων που κατά βάθος έχουν σκοπό όχι την αντιπαράθεση αλλά την συντήρηση της ελίτ των Αντιπροσώπων. Το γνωστό (και αναπόφευκτο) παιχνίδι της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μεταξύ νυν, τέως, πρώην Αντιπροσώπων με την αβάντα παρα–νυν, παρα-τέως, παρα-πρώην. Βάρδα μην αναφερθούν όλοι τους σε προγραμματικές δηλώσεις, προγράμματα προεκλογικά και στο τι μέχρι σήμερα υλοποίησαν, δηλαδή σε αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τους δημότες.

Αλλά γιατί ζητάει συγγνώμη απ’ όλους μας για επιλογές και αποφάσεις άλλων; Ας ζητήσουν οι άλλοι και οι άλλοι προφανώς είναι οι συναποφασίσαντες την αποδοχή της λύσης του δεματοποιητή, κύριος Σφυρής και κύριος Λάμπρου φυσικά μετά των παρατάξεών τους. Των τότε παρατάξεων, γιατί και αυτές αλλάζουν, όχι μόνον στους τίτλους αλλά και στα στελέχη και τους ψηφοφόρους κ.λ.π. Μόνο να σκεφτούμε ότι οι κύριοι νυν, τεως, πρώην αλληλοαντιπαρατιθέμενοι Αντιπρόσωποι είναι νυν, τεως, πρωην σύντροφοι εν ΠαΣΟΚ που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συν-παρατίθενται στις συνεδριάσεις της Τοπικής Οργάνωσης του κόμματός τους. Ας έχουν .... οι δημότες το πρόβλημα!
Αν πρέπει να ζητηθεί συγνώμη από την παρούσα Δημοτική Αρχή είναι για το γεγονός ότι επέμενε να πηγαίνει τα απορρίμματα και να τα ρίχνει στον Σταυρό χύδην επί 2.5 χρόνια. Να ζητήσει συγνώμη, γιατί από τους πρώτους μήνες, ενώ είδε πού πήγαινε η κατάσταση, δεν έκανε τις αναγκαίες δυναμικές ενέργειες, ώστε να μείνουν τα σκουπίδια αμάζευτα 2 μήνες και να δοθεί λύση, έστω προσωρινή, σαν τη σημερινή, στις αρχές, τότε που «λεφτά υπήρχαν» όπως και η δυνατότητα επιστολικής αλληλογραφίας με τον υποσχόμενο την ύπαρξη χρημάτων. Να γίνει δηλαδή εγκαίρως

Ντοκιμαντέρ: Κόρινθος, Μυκήνες, Τίρυνθα το 1947

Το 1947 η Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα ανέθεσε την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Θριαμβεύοντας στο χρόνο» (Triumph over time).
Το ντοκιμαντέρ, που σκηνοθετήθηκε από τον αρχαιολόγο Οσκάρ Μπρονίρ και παρήχθη από τη νομισματολόγο Μάργκαρετ Τόμσον με τη βοήθεια προσωπικού από τη Fox Srudios, παρουσιάζει την Ελλάδα που προσπαθεί να ανακάμψει από τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου.Προσωπικό της Αμερικανικής Σχολής εμφανίζεται να αρχίζει εκ νέου τις έρευνές του και να προετοιμάζει τους αρχαιολογικούς χώρους προκειμένου να τους επισκεφτούν οι «μεταπολεμικοί» τουρίστες.
Παρουσιάζονται πλάνα από ανασκαφές στην Αγορά των Αθηνών και την Αρχαία Κόρινθο που αναμιγνύονται με σκηνές από την καθημερινή αγροτική ζωή, οι πρώην βασιλείς Παύλος και

Στο «σφυρί»το λιμάνι του Πόρου

Δημοσιεύτηκε στις 3 Απριλίου – 2 μέρες πριν συζητηθεί η προσφυγή του Δήμου Πόρου στο ΣτΕ – από το ΤΑΙΠΕΔ η προκήρυξη – πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Ομάδας των τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου. 
Στην επισκόπηση των λιμανιών που περιλαμβάνει η προκήρυξη, στον Πόρο παραχωρείται για 40 χρόνια, το τουριστικό καταφύγιο του Πόρου, που έχει χωροθετηθεί σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 6566/31.05.2005 (ΦΕΚ 779/Β/2005) και αποτελείται από μια χερσαία ζώνη έκτασης 745 τ.μ. και μια θαλάσσια ζώνη 9.890 τ.μ., με χωρητικότητα 53 σκαφών. Το τουριστικό καταφύγιο δύναται να επεκταθεί εντός της λεκάνης του λιμένος του Πόρου, φτάνοντας σε χωρητικότητα που υπολογίζεται στα 90 σκάφη και με χερσαία ζώνη 1.500 τ.μ., κρηπιδότοιχους έως 300 μ και ωφέλιμο βάθος έως – 4 μ κάτω από τη μέση στάθμη της θάλασσας (MSL).
Κατά τη διάρκεια της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, το Ταμείο δύναται, να προβεί σε τροποποιήσεις κάθε περιουσιακού στοιχείου της Ομάδας, οι οποίες δεν επηρεάζουν ουσιωδώς την οικονομική αξία της Συναλλαγής.
Εντωμεταξύ, συζητήθηκαν στις 5 Απριλίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές κατά της υπ’ αριθμ. 218/2012 απόφασης της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και

Σχολείο Κοιλάδα , κατι ακούγετε....Ανάβαλος, το μεγαλύτερο διακομματικό "παιγνίδι" στην Αργολίδα.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο έργο του Αναβάλου ο  επικ. της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο Άργους - Μυκηνών Γιώργος Αναγνώστου , έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ανάβαλος, το μεγαλύτερο διακομματικό "παιγνίδι"  στην Αργολίδα.
      Στην εξέλιξη του έργου του Αναβάλου, αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο η τραγωδία της μεταπολιτευτικής πολιτικής πρακτικής των κομμάτων εξουσίας αυτής της περιόδου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διακομματικό "παιγνίδι", κάθε είδους και επιπέδου πολιτευτών, στις πλάτες των αγροτών του νομού.
Τις ευθύνες σε αυτούς που τους αναλογούν θα τις δώσουν οι πολίτες, οι οποίοι θυμούνται πολύ καλά όλους όσους με περισσή βεβαιότητα... "ολοκλήρωναν" τον Ανάβαλο.
       Σήμερα όμως  που βιώνουμε τα δραματικά αποτελέσματα ανάλογων  πολιτικών πρακτικών σε όλους τους τομείς της δημόσιας πολιτικής, με την ουσιαστική χρεοκοπία της πλειοψηφίας των πολιτών, η συνέχιση της συγκάλυψης των προβλημάτων σε σχέση με το έργο του Αναβάλου  ισοδυναμεί με πολιτική ανηθικότητα και εμπόριο ψεύτικης ελπίδας .
     Είναι  καιρός, τώρα που βρισκόμαστε μακριά απo τις εκλογές, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του νομού, να αποτυπώσουν σε μια σύσκεψη την πραγματική εικόνα και δυνατότητα εξέλιξης του έργου του Αναβάλου, ενημερώνοντας για κάθε πτυχή του έργου, τους αγρότες του νομού. Απλά και ειλικρινά.
    Είναι το τελευταίο που μπορούν να κάνουν γι αυτούς.
Γιώργος Αναγνώστου
  πηγή

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Επανακυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη «Ω γλυκύ μου έαρ!»


Επανακυκλοφόρησε
Το βιβλίο του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη «Ω γλυκύ μου έαρ!» στο οποίο περιγράφεται η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής στην Ερμιόνη μέσα από διηγήσεις και βιώματα που άντεξαν στο χρόνο. Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου περιέχει νέα στοιχεία της παράδοσης του τόπου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. 


Γράφει η Αθηνά Αναγνωστοπούλου
«Ω  γλυκύ μου έαρ!»
Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Εισαγωγή – Επιμέλεια: Τζένη Ντεστάκου

Όνειρο ζωής και αντιχάρισμα στη γενέθλια γη της Ερμιόνης αποτελεί το πλήρες και εύληπτο λογοτεχνικό βιβλίο «Ω γλυκύ μου Έαρ!» του καταξιωμένου συγγραφέα Γιάννη Σπετσιώτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Ο απέριττος διάκοσμος του εξώφυλλου με την «Αποκαθήλωση» του El Greco τραβάει σα μαγνήτης το βλέμμα και αποκαλύπτει a priori το περιεχόμενο του βιβλίου.
Με γραφή θελκτική, απλή, ειλικρινή, αυθόρμητη, απροσποίητη, χωρίς ίχνος ακαμψίας μιλάει περισσότερο στην καρδιά παρά στη σκέψη. Ζωντανεύει στιγμές που πέρασαν αλλά δεν ξεχάστηκαν, γεμάτες εόρτια ευφροσύνη, ιερή συγκίνηση και μυσταγωγία.
Είναι μια καταγραφή – έκπληξη της Μ. Παρασκευής, με χρονική αφετηρία τη γραφική Ερμιόνη των παιδικών του χρόνων.
Πρόκειται για ευλαβικό προσκύνημα χρέους, αναπόλησης και νοσταλγίας στην εκκλησιαστική «ενορία» του συγγραφέα με πρωταγωνιστή τον «ίδιο» αλλά και πολλά επιλεγμένα «υπαρκτά» πρόσωπα από το θεόφρονα λαό της Ερμιόνης.
Περισπούδαστες εκκλησιαστικές φράσεις και αναφορές ποικίλουν και πυκνώνουν εντυπωσιακά το λόγο φθάνοντας ως το βαθύτερο πυρήνα του Δράματος της ζοφερής και πολυδάκρυτης Ημέρας της Μ. Παρασκευής.
Οι συχνές προεκτάσεις και παρεμβάσεις κοινωνικού στοιχείου και προβληματισμού επιβεβαιώνουν πόσο η σύζευξη Χριστιανισμού και Ελληνισμού καλλιέργησαν τα ήθη κι έγιναν γέφυρα πολιτισμού που φθάνει ως τις  μέρες μας,
Η άριστη Επιμέλεια του θελκτικού αυτού βιβλίου οφείλεται στη χαρισματική Τζένη Ντεστάκου. Με ρέουσα γλώσσα, έγκυρη γνώση και λυρισμό εισάγει εύστοχα τον αναγνώστη στο πάντερπνο κλίμα της μηνυματοφόρου κορυφαίας Ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας και της αναμενόμενης Ανάστασης.
Επίσης λαμπρό συμπλήρωμα του βιβλίου αποτελούν οι φωτογραφίες με εαρινές παπαρούνες και αστραφτερά λευκά πετάλια λεμονανθών που αποπνέουν ουράνιο μύρο στο δροσερό αγέρι που τ’ αγκαλιάζει.
Κι όσο γυρίζουμε σελίδες προβάλλουν πανέμορφοι ανθοστολισμένοι Επιτάφιοι, λιτές μορφές αγίων, μεγαλειώδεις πίνακες του El Greco αλλά και φωτογραφίες ευλογημένων απλών ανθρώπων της Ερμιόνης που έφυγαν, αφού πάλεψαν με τη μοίρα και το χρόνο.
Αμέτρητα αποστάγματα μνήμης, πνευματικής ανάτασης και ομορφιάς αναδεικνύουν την Ερμιόνη σε τόπο διαχρονικό, μοναδικό και με άπειρες δυνατότητες.
Μέσα από την τοπική θρησκευτική παράδοση και τις ιστορικές διακυμάνσεις στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας σε τούτες τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος μας.
Μας επιτρέπει να βρούμε το στίγμα και την ταυτότητά μας. Το μόνο αγώνισμα που ποτέ δεν είναι μάταιο είναι η προσπέλαση του Θεού. Μόνο ο Θεός εξευγενίζει τους αιώνες και σπάει το φράγμα της απέραντης μοναξιάς του ανθρώπου.
Ο συγγραφέας τονίζει έκδηλα, σε καίρια σημεία, ό,τι είναι ασύλληπτο. Προβληματίζει, γονιμοποιεί τη σκέψη και όσοι διαβάζουν πέρα από τις τυπωμένες γραμμές, διαπιστώνουν πόσο κοντά μας βρίσκονται με παντοδύναμο τρόπο ο Χριστός και η Παναγία!