Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο τύπου Μουσικου Συλλόγου Ερμιόνης      ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
                        Ερμιόνη Αργολίδας    Τ.Κ. 21051

  Τηλ. 27540 21101   Fax: 27540 29029  Κιν.   6955460661          e-mail : info@choir.gr             Ιστοσελίδα : www.choir.gr

            Θέμα : Απολογισμός της βραδιάς Αλληλεγγύης που διοργάνωσε ο ΜΣΕ

Ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης , πραγματοποίησε το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 στο κτίριο Συγγρού στην Ερμιόνη, μια φιλανθρωπική εκδήλωση με σκοπό να συγκεντρώσει αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας, κατοίκους της Ερμιονίδας,  που  δοκιμάζονται τη δύσκολη αυτή περίοδο, στερούμενοι και τα απολύτως απαραίτητα.
            Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Μουσικού Συλλόγου ήταν άμεση συγκινητική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Συγκεντρώθηκαν
180 λίτρα λάδι ,305 κουτιά γάλα, 183 συσκευασίες μακαρόνια, 134 συσκευασίες διάφορα ζυμαρικά, 112 συσκευασίες ρύζι, 97   συσκευασίες φασόλια, 84 συσκευασίες  φακές, 64  πακέτα φρυγανιές, 62  τεμάχια χυμός ντομάτας, 49 τεμάχια ντοματάκια
47 τεμάχια αλεύρι, 30 τεμάχια ζάχαρη, 14 χυμός φρούτων, 11 τεμάχια αλάτι 8 τεμάχια ρεβίθια ,5 τεμάχια φάβα. 8 συσκευασίες ελληνικός καφές, 20 πακέτα μπισκότα διάφορα, 16 συσκευασίες διάφορα τρόφιμα, 22 συσκευασίες διάφορα είδη διαρκείας, χαρτικά. 2 φιάλες κρασί, 1 μπιμπερόν.

Επίσης μαζεύτηκε σημαντική ποσότητα ειδών ένδυσης - υπόδησης παιχνίδια, καθώς και φάρμακα.

Όλα τα παραπάνω αγαθά  δόθηκαν στην  ομάδα  <<ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ>> και στην ομάδα κυριών Ερμιόνης ¨Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων¨ για να μοιραστούν .

Το ΔΣ του ΜΣΕ ευχαριστεί για άλλη μια φορά , τους ανώνυμους και επώνυμους φίλους , ιδιώτες , Συλλόγους και Επαγγελματίες, που με ότι μπόρεσε ο καθένας, συγκέντρωσαν τα είδη αυτά, προσφέροντας μια ανάσα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.

Πραγματοποιήθηκε παράλληλα η κοπή της πίτας του Συλλόγου και ακολούθησε Μουσική Βραδιά από την Ορχήστρα και τα μέλη της Χορωδίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Αργολίδας κος Γιάννης Μανιάτης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κος Δημήτρης Καμιζης, μέλη του ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας, και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων της Ερμιονίδας.

                                                Το ΔΣ του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης
Ανακοίνωση Δημ.Κοιν.Ερμιόνης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σύμφωνα με την υπ. αριθμ.: 1/24-01-13, Αναγγελία Ζημιάς από ΠΑΓΕΤΟ της 10ης Ιανουαρίου 2013 στην Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης και στην Τοπική Κοινότητα Θερμησίας και οι καλλιεργητές που έχουν υποστεί ζημιά, καλούνται να υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως και την Παρασκευή 25-01-13, (μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο), στο Δημοτικό γραφείο Ερμιόνης στον ανταποκριτή ΕΛ.Γ.Α.
Η Ανταποκρίτρια του ΕΛ.Γ.Α.
(Δημ. Κοιν. Ερμιόνης και Τοπ. Κοιν. Θερμησίας)
Καρανικόλα Αικατερίνη

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Άμα συνέλθει και επανέλθει, την βάψαμε.

Το πράσινο κράτος και το ενδιάμεσο μπλε πρέπει να γίνουν παρελθόν χωρίς να είναι λύση το κόκκινο. Λυπηρό που αυτό θα μας το επιβάλλουν οι ξένοι. Από μόνοι μας πρέπει να λύσουμε τον γρίφο μέσα στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης.

«Τελικά ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να απευθυνθεί στην οικογένεια Λιβανού που αποκρίθηκε άμεσα. Σήμερα ξεκίνησαν οι εργασίες επισκευής με συνεργείο της εταιρείας Λιβανού και τουλάχιστον όσον αφορά τη θέρμανση θα ολοκληρωθούν σύντομα.
Το ίδιο είχε κάνει ο Δήμαρχος και για την επισκευή του ασθενοφόρου που είχε δωρίσει στο Κ.Υ. ο αείμνηστος Κώστας Δημότσης-Έλληνας με άλλο χορηγό και το ασθενοφόρο εδώ και καιρό είναι στη χρήση του Κ.Υ.
Δυστυχώς φαίνεται ότι αυτό το κράτος έχει διαλυθεί πλέον και ''δεν λέει να συνέλθει''.»
( Απόσπασμα από το κείμενο το υπογεγραμμένο από τον Αγαπητό Αντιδήμαρχο).

Προφανώς εκφράζει την Παράταξη της πλειοψηφίας «Προοδευτική Πατριωτική Συμπαράταξη Ερμιόνης», που όμως είναι Συμπαράταξη και όχι Παράταξη. Εδώ έχουμε συμπαράταξη πολιτών(;), παρατάξεων(;), συλλόγων(;). Προφανώς όλα μαζί, ενώ στην αντιπολίτευση έχουμε συνεργασία των ομοίων και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Κενές λέξεις.
Δια του παραπάνω ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος αποφαίνεται ότι αυτό το κράτος, το κράτος μας, όχι απλώς τα έχει παίξει αλλά και έχει διαλυθεί. Από μόνο του αποκλείεται.
Ο Μαρξ είπε ότι στο στάδιο του σοσιαλισμού το κράτος είναι αναγκαίο, ενώ με το πέρασμα στον κομουνισμό το κράτος μαραίνεται (από μόνο του) γιατί δεν το επιβάλει πια η ιστορική αναγκαιότητα. Στο στάδιο του σοσιαλισμού ο καθένας απολαμβάνει σύμφωνα με την εργασία του, άρα χρειάζεται κράτος (επιβολή δια της ισχύος) για να σε βάλει να δουλέψεις και να σε αμείψει δίκαια κατά την εργασία σου. Ενώ στο στάδιο του κομουνισμού ο καθένας απολαμβάνει σύμφωνα με τις ανάγκες του, γιατί πλέον έχει διαπαιδαγωγηθεί ο νέος άνθρωπος και οι νέες σχέσεις παραγωγής έχουν πλημμυρίσει τη γη με αγαθά που μπορείς να επιλέγεις κατά τις ανάγκες σου και όχι πλέον κατά την εργασία σου.
Άρα κατά τον Αγαπητό Αντιδήμαρχο βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο, έχουμε τόσα χρόνια διαπαιδαγωγηθεί, το κράτος έχει διαλυθεί, μέχρι το 2008 είμαστε πλημμύρα στα αγαθά και ο καθένας έπαιρνε κατά τις ανάγκες του. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αλίμονο αν συνέλθει το κράτος στην προτέρα κατάσταση και έχουμε μία από τα ίδια.
Έτσι και ο Δήμαρχος μας, μετά την ιστορική φωτογραφία των στελεχών (συντρόφων) της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, ως εκπρόσωπος και της Πατριωτικής Συμπαράταξης καταφεύγει στη γνωστή οικογένεια για τις επισκευή των αθλίων υδραυλικών και αποχετευτικών δικτύων του κτηρίου του ΕΣΥ, όπως είχε κάνει και πριν με το ασθενοφόρο που ήταν και αυτό δωρεά δημότη.

Ενθαρρυντικό σημάδι και για τον Δήμαρχο και για τον Αγαπητό Αντιδήμαρχο. Αρχίζουν και προσγειώνονται στην πραγματικότητα, στην οποία προ πολλού είχε προσγειωθεί ο δήμος Ερμιόνης γι’ αυτό και έχει σήμερα ένα εξαιρετικό κλειστό γήπεδο μπάσκετ που είναι η βάση άθλησης αγοριών και κοριτσιών και όχι μόνο. Γιατί αν ένας τομέας πήγε πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ο Αθλητισμός σε όλα τα επίπεδα, και το ενθαρρυντικό ήταν ότι αυτό συνετελέσθη από τη νέα γενιά τόσο στην άθληση, όσο και στην διοίκηση.
Πολιτική είναι η πραγματοποίηση του εκάστοτε εφικτού, και η πραγματικότητα της Ερμιονίδας είναι πλέον.... τρία πράγματα.
Μία Ερμιονίδα των πολύ πλουσίων, μία των εξοχικών και μία των μονίμων κατοίκων.
Η πραγματικότητα επιβάλει το εφικτό : τρία σε ένα, όπως στα σαμπουάν μαλλιών. Αυτές οι τρεις Ερμιονίδες να γίνουν μία: Η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ. Και αφού γίνει μία να ενοποιηθεί ο χώρος μας, Η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ = Τα ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΤΟΥΣ.
Αυτή η ενότητα απαιτεί και την πολιτική ενότητα: Δύο σε ΕΝΑ, τη στιγμή μάλιστα που οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
 

Στον πλουσιότερο Έλληνα (από το Λυγουριό Επιδαύρου) της Αυστραλίας το φημισμένο Marina Mirage

{images:title}

To φηνισμένο Marina Mirage στην κοσμοπολίτικη Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας περνάει στα χέρια του πλουσιότερου Έλληνα της Αυστραλίας έναντι 52 εκατομμυρίων δολαρίων.
"Είναι η καλύτερη αγορά που έχω κάνει ως τώρα" δηλώνει με ενθουσιασμό. Στο συγκρότημα, εκτός των άλλων, ανήκουν και τα φημισμένα ξενοδοχεία Palazzo Versace και Sheraton Mirage. Διαθέτει ακόμα 100 καταστήματα με τις πιο γνωστές φίρμες του κόσμου και 16 εστιατόρια.
Ο κ. Μακρής θέλει να προσθέσει και άλλο ένα ξενοδοχείο και 'ένα ελληνικό εστιατόριο που όμοιό του δεν θα υπάρχει". Στο παραθαλάσσιο συγκρότημα, σύμφωνα με τον κ. Μακρή, σύντομα θα δένουν και κρουαζιερόπλοια.
Ο κ. Μακρής έζησε δύσκολα και φτωχικά χρόνια στην Ελλάδα πριν μεταναστεύσει στην Αυστραλία, και παρά την επιχειρηματική του επιτυχία λέει πως η μεγαλύτερη ήττα στην ζωή του ήταν η ανάμειξη του με την Παναχαϊκή.

Σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο των 200 πλουσιότερων Αυστραλών, τον οποίο δημοσιεύει το έγκυρο περιοδικό BRW, ο κ. Μακρής και ο γιος του, Ρος, συγκεντρώνουν μια περιουσία περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και βρίσκονται στις πρώτες 30 θέσεις των πλουσιοτέρων κατοίκων της χώρας.
Ο ομογενής επιχειρηματίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1963. Δούλευε αρχικά στα χυτήρια και αργότερα αγόρασε μια αλυσίδα μαγαζιών Fast Food, μεταπηδώντας στην συνέχεια στον κλάδο

ενδιαφέρουσες και προκλητικές ερωτήσεις

 
Όταν έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο,
θα ήταν χρήσιμο να σκεφτείτε!  Έλλη Βασιλάκη
Αν πράγματι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ να κάνουμε λάθος;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του να είσαι ζωντανός και να ζεις πραγματικά;

Γιατί οι θρησκείες παρόλο που κηρύσσουν την αγάπη, προκαλούν τόσους πολέμους;

Είστε ο τύπος του φίλου που θα θέλατε να είχατε φίλο;

Η Ιστορία κύκλους κάνει


Η Ιστορία κύκλους κάνει
Του Γιάννη Λακούτση

Όποιος έχει διαφορετική γνώμη ας διαβάσει το πιο κάτω μέρος ποιήματος
γραμμένο στην εφημερίδα «ΑΣΜΟΔΑΙΟΣ»  το 1917
και θα διαπιστώσει ότι ήταν μόλις χθες.


…Έρχομαι κατευσπευσμένως
απ’ την γην των Αθηνών
την σαλατοποιηθήσαν την πατρίδα μας θρηνών.
Το επίστευες ποτέ σου ότι άνδρες σοβαροί
που μας έκαναν ως τώρα το σοφό και το βαρύ
Και ’στου κλέους τις ημέρες
και του Κράτους υπουργοί.
Ασυστόλως να προδώσουν
κ’ εις τους ξένους να δουλώσουν
των πατέρων των  τη γη;
Το επίστευες ποτέ σου πως μπορούσαν να τολμήσουν
κάστρ’ απόρθητα της χώρας και ανθρώπους να πωλήσουν
Και να πέρνουν δανεικά
χρήματα Γερμανικά
δίχως λόγο να μας κάνουν;
Και αντί εις τα ταμεία
με μεγάλη ψυχραιμία
εις την τσέπη να τα βάνουν;
-Δεν μ’εκπλήττουν ειδήσεις αι φρικώδεις που μου λές
όταν ο λαός δεν ξεύρη να κυβερνηθεί καλώς,
και τον αντιπροσωπεύη ο καθένας Σακουλές
εις το διάβολο θα πάη και εγκαίρως κι’ ασφαλώς…

Το σχέδιο της Μαρίνας στο Πορτοχέλι

Εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο λιμένα Πορτοχελίου» του Δ. Ερμιονίδος.
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή καταφυγίου σκαφών αναψυχής στις βορειοδυτικές ακτές του όρμου Πορτοχελίου, εντός της θαλάσσιας ζώνης του υφιστάμενου λιμένα. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία χερσαίων χώρων, μέσω προώθησης του υφιστάμενου παραλιακού μετώπου κατά 35 μ. επί μήκους 280 μ. περίπου (σύμφωνα με το υπ’ αρ. 11 σχετικό), στους οποίους θα εγκατασταθούν οι απαιτούμενες χρήσεις και λειτουργίες που συναρτώνται άμεσα με το καταφύγιο.
Το εμβαδόν της θαλάσσιας και της χερσαίας ζώνης του καταφυγίου ανέρχεται σε 49.830 τ.μ. και 8.580 τ.μ. αντίστοιχα, ενώ η δυναμικότητά του είναι 149 θέσεις τουριστικών σκαφών. Το καταφύγιο θα απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από πλωτά ανεξάρτητα προκατασκευασμένα στοιχεία τα οποία θα μεταφερθούν επί τόπου, θα τοποθετηθούν / συναρμολογηθούν και θα αγκυρωθούν στις προβλεπόμενες θέσεις. Ειδικότερα, δημιουργείται λιμενολεκάνη με την κατασκευή προσήνεμου και υπήνεμου κυματοθραύστη. Ο προσήνεμος κυματοθραύστης πλάτους 4 μ. διατάσσεται κάθετα στο νέο παραλιακό μέτωπο, επί μήκους 250 μ., εν συνεχεία κάμπτεται και με διεύθυνση νοτιοδυτική συνεχίζει για 110 μ. περίπου. Κάθετα σε αυτόν διατάσσονται τρεις πλωτοί προβλήτες μήκους 70 μ. και πλάτους 2, 5 μ. με διαβάθρες σε αποστάσεις 45, 85 και 135 μ. από το παραλιακό μέτωπο. Σε απόσταση 170 μ. περίπου από τη ρίζα του προσήνεμου κυματοθραύστη , διατάσσεται κάθετα προβλήτας 20 μ., ο οποίος εν συνεχεία κάμπτεται και συνεχίζει για 120 μ. Ο υπήνεμος κυματοθραύστης πλάτους 4 μ. και συνολικού μήκους 180 μ., διατάσσεται κάθετα στο παραλιακό μέτωπο για 40 μ., εν συνεχεία κάμπτεται και συνεχίζει με νοτιοανατολική διεύθυνση. Σε αποστάσεις 40, 80 και 140 μ. από το σημείο καμπής διατάσσονται προβλήτες με διαβάθρες μήκους 100, 80 και50 μ. αντίστοιχα και πλάτους 2,5μ.
Η αγκύρωση των πλωτών στοιχείων προβλέπεται με δύο εναλλακτικές διατάξεις. Ειδικότερα, η

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

"Μια φωτογραφία για την Πατησίων μας"

19 Ιανουαρίου με 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται μια πολύ πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας στις βιτρίνες των κλειστών καταστημάτων της οδού Πατησίων, από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έως την πλατεία Αμερικής, διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο.
Στόχος να ζωντανέψει και να ομορφύνει έστω και για ένα μήνα η οδός Πατησίων δίνοντας το μήνυμα.
Στην έκθεση συμμετέχουν με νέες σύγχρονες φωτογραφίες 30 φωτογράφοι και η ομάδα «Φωτογραφικοί Παράλληλοι».

Το πρόγραμμα υποστηρίζουν η Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά, η ομάδα Πολιτών «η Κυψέλη μας», ο Εμπορικός Σύλλογος «Αλυσίδα» και οι άλλοι τοπικοί φορείς.

Συνελήφθησαν δύο Αλβανοί ληστές στην Τραχειά Αργολίδας

Στην Τραχειά Αργολίδας συνελήφθησαν ένας 44χρονος κι ένας 25χρονος Αλβανός, ενώ αναζητείται κι ένας ομοεθνής τους, γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρυσαφικά και τιμαλφή χρηματικής αξίας 70.000 ευρώ περίπου, τα οποία ήταν προϊόν ληστείας, που σημειώθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2013 τα μεσάνυχτα στις Σπέτσες, σε βάρος ενός ζεύγους Ελλήνων.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι παραπάνω, στις 16 Ιανουαρίου 2013 στον Πόρο, διέπραξαν ακόμη μια ληστεία σε βάρος ενός κατοίκου της περιοχής, αφαιρώντας χρυσαφικά χρηματικής αξίας 30.000 ευρώ περίπου.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: iefimerida

OI ΛΕΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

OI ΛΕΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
 επαναδιαπραγμάτευση, συριζαίος, λίστα, χρυσαβγίτης, εγέρθουτου, γκρέξιτ, δραχμαγεδδών, νεοάστεγοι και άλλες

 του Νίκου Σαραντάκου


Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος η στήλη θα υποκύψει στο έθιμο των ημερών και θα έχει χαρακτήρα ανασκόπησης. Αλλού ίσως διαβάσατε για τα βιβλία ή τις κινηματογραφικές ταινίες της χρονιάς, όμως εμείς εδώ λεξιλογούμε, σχολιάζουμε κάθε μήνα τις λέξεις της επικαιρότητας, οπότε λογικό είναι να επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τις λέξεις της χρονιάς, μ’ άλλα λόγια τις λέξεις που σημάδεψαν το 2012, που συζητήθηκαν και ακούστηκαν πολύ, ή και που γεννήθηκαν μέσα στη χρονιά που πέρασε.
Το ίδιο ερώτημα το συζητήσαμε και με τους φίλους επισκέπτες του ιστολογίου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» (sarantakos.wordpress.com), που έχει τον ίδιο τίτλο με τη στήλη μας, κι εκείνοι ψήφισαν για Λέξη του 2012 την επαναδιαπραγμάτευση. Λέξη του μισού 2012 θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς, αφού η πολυσύλλαβη αυτή λέξη ακούστηκε κατά κόρον, σε όλες τις πτώσεις και σε όλους τους τόνους, στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, και ιδίως τον μήνα ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις· κι αφού έγινε το εθνικό σύνθημα που ένωνε τα τρία κόμματα της ημιτρικομματικής μας συγκυβέρνησης, εντελώς ξαφνικά λίγο μετά τις δεύτερες εκλογές η επαναδιαπραγμάτευση (των όρων του μνημονίου, εννοείται) έπαψε απότομα να ακούγεται, τόσο που στο σχετικό μας άρθρο την είχα χαρακτηρίσει «τη συντομότερη εννιασύλλαβη λέξη της ελληνικής γλώσσας», πιο σύντομη κι από το «θα».
Η επαναδιαπραγμάτευση είναι μια από τις σχετικά λίγες σύνθετες

Ταλαντούχα τα «Κρανιδιοτόπουλα» στην Βυζαντινή Μουσική

Ταλαντούχα τα «Κρανιδιοτόπουλα» στην Βυζαντινή Μουσική

Συνέντευξη με τον Κώστα Βενεκά  

O Καθηγητής Θεολογίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Βενεκάς είναι Κρανιδιώτης γέννημα -θρέμμα. Αυτή η διαπίστωση ίσως να εξηγεί την αγάπη που τρέφει για την συγκεκριμένη  πόλη της Ερμιονίδας, από τη οποία κατάγεται και επισκέπτεται κάθε Σαββατοκύριακο, προκειμένου να επιτελέσει ένα κοινωνικό έργο  λίγο… διαφορετικό. Ο  ίδιος, παραδίδει δωρεάν μαθήματα βυζαντινής μουσικής, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου που βρίσκεται στο Κρανίδι, στην προσπάθεια του να «αλιεύσει» νέους ιεροψάλτες που τείνουν όπως μας λέει να εκλείψουν…
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  Ποιο κίνητρο σας ώθησε, να παραδίδετε δωρεάν μαθήματα βυζαντινής μουσικής στους συντοπίτες σας ;
ΒΕΝΕΚΑΣ:  Όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με την Βυζαντινή μουσική μόνο ωφελημένοι μπορούν να θεωρηθούν. Δεν μπορώ να ανεχτώ, σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που διανύει ο Ελληνισμός , να τείνουν να εκλείψουν και οι ψάλτες. Αποφάσισα να παραδίδω δωρεάν μαθήματα ώστε να διευκολύνω την προσέγγιση μιας μερίδας ανθρώπων στην εκκλησιαστική μουσική

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των μαθητευομένων στο κάλεσμα σας;
ΒΕΝΕΚΑΣ: Θα μπορούσε σαφέστατα ο αριθμός της προσέλευσης των ενδιαφερομένων να ήταν μεγαλύτερος. Ωστόσο έχει γίνει η αρχή. Προσπαθώ να περάσω στην νεολαία πως η ψαλτική δεν είναι αγγαρεία. Εκτιμώ πως πολλοί νέοι άνθρωποι το «έχουν μέσα τους». Εξάλλου αντιμετωπίζω το βασικό μειονέκτημα πως δεν διδάσκω σε σχολείο της Ερμιονίδας, οπότε χάνω την αμεσότητα με την νεολαία της περιοχής. Τα «Κρανιδιοτόπουλα» έχουν παραδοσιακά, καλές «εκκλησιαστικές» φωνές. Δυστυχώς όμως αυτή η παράδοση με το πέρασμα του χρόνου χάνεται. Οι τοπικοί ψάλτες για πάρα πολλούς λόγους τα τελευταία χρόνια, δεν έβγαζαν μαθητές… Οι εκκλησίες κινδυνεύουν να καταλήξουν να έχουν ψάλτες μη καταρτισμένους και κακόφωνους
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  Οι Ψάλτες όπως προείπατε, λιγοστεύουνε.. Με τους πιστούς τι έχει αλλάξει;  Έχει

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Σ’ αυτόν τον πλάνο κόσμο


Σ’ αυτόν τον πλάνο κόσμο

Εκεί που άκμαζε ως χθες /ονειρεμένη χώρα,
απέραντα ερείπια /θα συναντήσεις τώρα.
Αφού την γνώμη ακούγαμε /του καθενός κοπρίτου,
να λέει ο ένας το κοντό / κι ο άλλος το μακρύ του,
χάσαμε τα πάντα γρήγορα/ και ανεπιστρεπτί
ζούμε με αντίδωρα /σαν βλάκες και κουτοί.
Έτσι όλοι οι  αλάθητοι /έκαναν χίλια λάθη,
και μπήκαμε οι αμάθητοι /στο ίδιο το καλάθι.
Μα πριν προφτάσεις και εσύ /να μπεις στο «πανηγύρι»
να δεις ποιος σε μισεί / και ποιος θα σε οικτίρει,
θα’ρθει η μέρα που ξανά /τα χείλη θα γελάσουν
και τα στομάχια τα’ αδειανά /την πείνα θα ξεχάσουν.
Σαν όνειρο θα διαλυθούν  /οι πίκρες και θα σβήσουν
και μια αχνή ανάμνηση  /στη μνήμη μας θ’αφήσουν .
Και στους απαισιόδοξους /που σουφρώνουν τα χείλια
δίνω δέκα φάπες /τους δίνω και σκαμπίλια.
Σ’ αυτόν τον πλάνο κόσμο /τίποτα δεν είναι τέλειο,
μπροστά χύνεις το δάκρυ /και πίσω ρίχνεις γέλιο.
                                                        
                                                          O ξέμπαρκος

(Ο ξέμπαρκος είναι ενας Ερμιονίτης )