Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΥΔΡΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Π.Σ.Ε.

Προοδευτική Πατριωτική Συμπαράταξη Ερμιονίδας

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Το νερό είναι ένα πολύτιμο και αναντικατάστατο φυσικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάντλητος φυσικός πόρος. Η αξία αυτού του πολύτιμου φυσικού αγαθού, είναι μεγαλύτερη και από το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως π.χ. για το πετρέλαιο. Οι άνθρωποι έκαναν πάντοτε, κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να το εξασφαλίσουν.
     Παρότι η χώρα μας δε βρίσκεται μεταξύ των χωρών, που μαστίζονται από <<κρίση νερού>>, εντούτοις η Ερμιονίδα λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών, γεωλογικών και κλιματολογικών συνθηκών είναι ιστορικά λείψυδρη περιοχή και είχε πάντοτε σοβαρά προβλήματα με την επάρκεια καλής ποιότητας πόσιμου νερού. Οι χαμηλές βροχοπτώσεις, η έλλειψη φυσικών ταμιευτήρων νερού, η απουσία ποταμών, τα νησιώτικα γεωγραφικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά της χερσονήσου της Ερμιονίδας, αλλά και η ειδικότερη γεωλογική δομή της περιοχής (νεογενείς σχηματισμοί-κροκαλοπαγή πετρώματα, αλλά και ασβεστολιθικά στο μεγαλύτερο μέρος) μαζί με το ξηροθερμικό κλίμα δημιουργούν τις προϋποθέσεις γι’αυτή την κατάσταση λειψυδρίας, που επικρατεί στην περιοχή μας. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό της λειψυδρίας, λόγω της υπεράντλησης των υπόγειων υδροφορέων, η οποία γίνεται συστηματικά για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης νερού, τόσο για ύδρευση όσο και άρδευση, οδήγησε στην υφαλμύρωση των υδροφορέων και στην εναλάτωση του εδάφους,  φαινόμενα τα οποία είναι δύσκολα ή μη αντιστρεπτά.
     Στην περιοχή της Ερμιονίδας, η αντλούμενη ποσότητα νερού είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ποιότητά του.
Ο καθηγητής  της υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γ.Καλλέργης στο πλαίσιο της συνεργασίας, που είχαμε ως Δήμος Κρανιδίου, είχε αναφερθεί στα φαινόμενα αυτά από το έτος 1999 και είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ερημοποίησης της περιοχής μας. Δυστυχώς όμως τότε αλλά και αργότερα οι

Ο Δήμος Σπετσών απέκτησε διαχειριστική επάρκεια

Ένα νέο εργαλείο που ανοίγει νέες δυνατότητες απέκτησε ο Δήμος Σπετσών με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να του δώσει διαχειριστική επάρκεια τύπου Β.
Με τις ενέργειες που έγιναν από το γραφείο «reposition strategy, Διαμαντής Μιχαήλ και ΣΙΑ Ο.Ε.» ο Δήμος κέρδισε τη δυνατότητα να εποπτεύει δημόσια έργα και να μπορεί να απορροφά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας την δική του τεχνική υπηρεσία, καθώς και τις υπηρεσίες ιδιωτών μελετητών, μηχανικών κλπ, χωρίς να χρειάζεται τη συνδρομή της Περιφέρειας ή άλλου φορέα.

Αντιδράσεις στο Πορτοχέλι για την απόφαση του δημάρχου να ενοικιάσει το κτίριο «ΜΙΛΗΣΗ» για ταβέρνα


Η, "προοδευτικών διακηρύξεων", Δημοτική Πλειοψηφία αποφάσισε την έξωση 3 Ναυταθλητικών και Πολιτιστικών Σωματείων προκειμένου να ενοικιάσει το κτήριο ΜΙΛΗΣΗ (στο Πόρτο Χέλι), για χρήση ταβέρνα πολυτελείας.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημ. Καμιζής δηλώνει σχετικά ότι «Τα σωματεία βρίσκονται παρανόμως εκεί».
Ο τ. Δήμαρχος Κρανιδίου κ. Δημ. Σφυρής αναρωτιέται «ποιο  θα είναι το όφελος, αν προσθέσουμε ένα ακόμη μαγαζί στα ήδη υπάρχοντα του Πορτοχελίου, τα οποία δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση, ανακόπτοντας ταυτόχρονα μια σημαντική πολιτιστική ανάπτυξη…».
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας «έβγαλε την κοινωνία στα κεραμίδια».


Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση δημοπράτησης του «ΜΙΛΗΣΗ»
Κατά την διάρκεια θυελλώδους  συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδος, αποφάσισε  την ενοικίαση με διαδικασία Δημοπράτησης  του κτιρίου «ΜΙΛΗΣΗ».  Προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της  απόφασης αυτής είναι η έξωση  των κοινωνικών  φορέων  που στεγάζονται στο κτίριο και ενεργοποιούνται επ’ ωφελεία του Δήμου και των Δημοτών. Το Δημοτικό  οίκημα- στολίδι του ΠορτοΧελίου είναι κοινό μυστικό, πως αποτελεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, τον «διακαή πόθο» επιχειρηματικών κύκλων, εντός και εκτός ,της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, να  “ανοίξει τον δρόμο”  ώστε το
κτήριο  «ΜΙΛΗΣΗ»  να παραχωρηθεί έναντι χρηματικού τιμήματος σε ιδιώτες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και των εκπροσώπων των  σωματείων, που μέχρι σήμερα διατηρούν την  έδρα τους,  στον χώρο του συγκεκριμένου κτιρίου.

Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Φάρος» που είναι ένας εκ των τριών συστεγαζόμενων φορέων στο “ΜΙΛΗΣΗ”,   κ. Ναταλία Μαρκάκη, αναφερόμενη στον

Πανέμορφο αγγείο

Κορινθιακός αρύβαλλος ( μικρό αγγείο) του 640 π.Χ περίπου, σε σχήμα κουκουβάγιας. Είναι πέντε εκατοστά σε ύψος, και μάλλον χρησίμευε σαν δοχείο για άρωμα.

 Βρίσκεται  στο Μουσείο του Λούβρου

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΩΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΩΝ

Η ναυμαχία της Έλλης κρίνει την κυριαρχία στο Αιγαίο

Η ναυμαχία της Έλλης κρίνει την κυριαρχία στο Αιγαίο
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΚΑΤΣΙΜΑΡΔΟΥ Πηγή:imerisia
Η ναυμαχία στα Στενά των Δαρδανελλίων, μεταξύ Καλλίπολης και Ιμβρου, πριν από έναν ακριβώς αιώνα (3 Δεκεμβρίου 1912), πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις θριάμβου. Ονομάστηκε αμέσως «περιφανής νίκη», «νέα σελίδα δόξης». Αν και δεν ήταν πολύνεκρη, ούτε βυθίστηκαν πλοία και κράτησε περίπου μια ώρα.
Δεν χρειαζόταν κάποιος να έχει ειδικές γνώσεις για ν΄ αντιληφθεί αμέσως ότι η πρώτη απόπειρα του οθωμανικού στόλου από την έναρξη του πολέμου να βγει στ΄ ανοιχτά του Αιγαίου, σπάζοντας τον αποκλεισμό του, είχε τεράστια σημασία, πέραν της ψυχολογικής και της ατμόσφαιρας που δημιουργούσε:
  • Μέχρι τότε η κυριαρχία του ελληνικού στόλου δεν είχε δοκιμαστεί σε σύγκρουση με τον αντίπαλο. Το «Αβέρωφ» δεν είχε ακόμη χρησιμοποιήσει τη δύναμη των πυροβόλων του.
  • Η εδραίωση του αποκλεισμού σήμανε ότι οι όποιες ελπίδες των Οθωμανών για αντιστροφή της φοράς του πολέμου, μέσω αποστολής στρατιωτικών ενισχύσεων στα ευρωπαϊκά μέτωπα, εκμηδενίζονταν.
Ήταν μια νίκη στρατηγικής σημασίας τόσο για την Ελλάδα, που εδραίωσε την κυριαρχία της στο Αιγαίο, όσο και για όλους τους βαλκανικούς συμμάχους, που μάχονταν στη Θράκη περιμένοντας

To τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της χρονιάς

ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ:To τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της χρονιάς.

Αρχικα η μείζον αντιπολίτευση αποφάσισε να μην παραστεί παρόλο που το θέμα για την διαχειριση του νερού θεωρείται το  κρισιμότερο ίσως  στην τοπική ατζέντα.
Η δικαιολογία ήταν ότι δεν ενημερώθηκε όπως όφειλε απο τον προέδρο του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την εισήγηση της πλειοψηφείας.Σημείωσε ότι θα προσβάλλει οποιαδήποτε απόφαση
ληφθεί ώς άκυρη.
Εμεινε ο κ.Σατραβέλλας της Λαικής  Συσπείρωσης ,ο οποίος και αυτός στην ουσία δεν ήθελε να συμμετάσχει,Τελικά έμεινε.
Η ουσία τώρα.Παρουσιάστηκε η θέση της δημοτικής αρχής,για την διαχείριση του νερού που θα σταλεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου  που βρίσκεται σε διαβούλευση με τους δήμους και τους
φορείς της Πελοποννήσου για την διαχείριση του βνερού σε περιφερειακό επίπεδο.
Το κείμενο που ανέπτυξε ο δήμαρχος κ.Καμιζής ήταν στην ουσία η πρόταση της ΔΕΥΑΕΡ  που λήφθηκε σε συνεδρίαση της εταιρείας με την παρουσία του ίδιου.
Σε γενικές γραμμές η πρόταση είναι πλήρης.
Επειδή θα ανεβάσω το video δεν εχει νόημα να  αναπτύξω εδω 

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για τη διοίκηση του δήμου Ερμιονίδας

Δελτίο τύπου
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Εργαζόμενοι, άνεργοι, επαγγελματίες , αγρότες, νέοι και νέες

Η αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σε συνεργασία με την ΕΕ και την τρόικα ( ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), περνάει ως οδοστρωτήρας πάνω στα δικαιώματα και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκτίναξη στα ύψη της ανεργίας - ένας στους δύο νέους είναι άνεργος - δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στις δαπάνες για υγεία, πρόνοια, παιδεία, φοροληστεία του λαϊκού εισοδήματος, εξόντωση των φτωχών ψαράδων, των αγροτών και των μικρών επαγγελματιών στην εστίαση και τον τουρισμό, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στα μονοπώλια, καταστροφή του περιβάλλοντος, φτώχεια και εξαθλίωση, ζωή κόλαση για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Η τοπική διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας - μηχανισμός του αστικού κράτους - χύνει κροκοδείλια δάκρυα, ενώ πρωτοστατεί με ζήλο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι σχέσεις της τοπικής διοίκησης του Δήμου Ερμιονίδας με τους εφοπλιστές τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τα υψηλόμισθα στελέχη της κεντρικής – περιφερειακής και τοπικής διοίκησης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αξιοποιούνται για την εξαγορά συνειδήσεων, για να συγκαλυφτεί η άγρια επίθεσή τους σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ενώ την ίδια ώρα κυβέρνηση, ΕΕ και τοπική διοίκηση με όλους τους μηχανισμούς τους, διοχετεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια - ζεστό χρήμα τους

επιχειρηματίες στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας ( στα ίδια χνάρια όπως και οι προηγούμενοι), η περιφερειακή διοίκηση Αργολίδας, τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου που πλειοψηφούν στα όργανα τους, προωθούν και στην περιοχή μας την καταστροφή παραδοσιακών κλάδων στη βιοτεχνία, στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, στην αλιεία, τον ήπιο τουρισμό. Οδηγούν στον αφανισμό τους εργαζόμενους, τους μικρούς ψαράδες και αγρότες, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους στον τουρισμό, βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον στον Αργολικό Κόλπο, για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα μια χούφτας επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του «Real Estate», στον

«Τὸ παιδὶ μὲ τὴ σάλπιγγα» του Νικηφόρου Βρεττάκου

 

Ἂν μποροῦσες νὰ ἀκουστεῖς
θὰ σοῦ ἔδινα τὴν ψυχή μου
νὰ τὴν πᾶς ὡς τὴν ἄκρη τοῦ κόσμου.
Νὰ τὴν κάνεις περιπατητικὸ ἀστέρι ἢ ξύλα
ἀναμμένα γιὰ τὰ Χριστούγεννα-στὸ τζάκι τοῦ Νέγρου
ἢ τοῦ Ἕλληνα χωρικοῦ. Νὰ τὴν κάνεις ἀνθισμένη μηλιὰ
στὰ παράθυρα τῶν φυλακισμένων. Ἐγὼ
μπορεῖ νὰ μὴν ὑπάρχω ὡς αὔριο.
Ἂν μποροῦσες νὰ ἀκουστεῖς
θὰ σοῦ ἔδινα τὴν ψυχή μου
νὰ τὴν κάνεις τὶς νύχτες
ὁρατὲς νότες, ἔγχρωμες,
στὸν ἀέρα τοῦ κόσμου.
Νὰ τὴν κάνεις ἀγάπη.
Νικηφόρος Βρεττάκος

Πλαστικά καπάκια από μπουκάλια για ιερό σκοπό

Συγκέντρωση πλαστικών καπακιών από μπουκάλια έχει ξεκινήσει ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο προκειμένου να πάρουν ένα αναπηρικό καροτσάκι.

Αυτή την στιγμή έχουν συγκεντρώσει γύρω στις 68.000 χιλιάδες καπάκια και θέλουν ακόμα 7.000 για να πάρουν το καροτσάκι.
Κάνουν λοιπόν έκκληση στους ενορίτες αλλά και στους κατοίκους του νομού να φέρουν στο ναό ότι καπάκια μαζέψουν. Επίσης ο Ιερός Ναός θέλει να ευχαριστήσει το κατάστημα του κ. Κοντοχρήστου για την προσφορά κοτόπουλων, ώστε να τα διαθέσει ο ναός στις άπορες οικογένειες .
argolikeseidiseis 

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Λίνα Νικολακοπούλου, συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Ελένη Λαμπράκη


"Καλύτερα να δείξουμε πιο γερά συναισθήματα, να προτρέψουμε ο ένας τον άλλο για αλληλλεγγύη, αγάπη και σεβασμό, γιατί είναι πολύ δύσκολο αυτό που περνάμε αυτή τη στιγμή στον τόπο μας. Δεν είμαι καθόλου της άποψης ότι αυτή τη στιγμή βοηθάει το γέλιο, η αγάπη και η έννοια για τον διπλανό βοηθάει."

Χριστούγεννα στη βιβλιοθήκη Ερμιόνης


Το πιο τρυφερό βίντεο του κόσμου

Χρονια ΚΑΛΑ σε ολους . Μαιρη Φασιλη.
 Το πρώτο μπάνιο ενός μωρού!

 

kounavi 

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Κορνήλιος Καστοριάδης πέθανε σαν σήμερα...

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης στην εκπομπή -Παρασκήνιο-

Πόλεις χωρίς γηγενείς

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑ*

Σε έναν έρημο τόπο ακούμπησαν τα υπάρχοντα τους, πριν από δύο σχεδόν αιώνες, χρεωκοπημένοι ναυτικοί και πλοιοκτήτες από την Ύδρα, κυνηγημένοι από τον πόλεμο έμποροι και επιχειρηματίες από τη Χίο. Καθώς στηνόταν η πόλη μας, αγρότες, που είχαν εγκαταλείψει τα φτωχά χωριά τους, τη Μάνη, την Τσακωνιά, τις Σπέτσες, την Κεφαλονιά, την Κάρπαθο, τη Σαντορίνη, το Τσιρίγο κατέφθαναν με ένα μπογαλάκι, πήγαιναν κοντά σε γνωστούς συντοπίτες. Έμεναν στην αρχή στα σπίτια τους και μετά έστηναν το δικό τους.
Η εξεγερμένη Κρήτη έστελνε καραβιές προσφύγων ώς το γύρισμα του 19ου αιώνα. Γέμισαν οι λόφοι παράγκες. Οι λίγο παλιότεροι ενοχλούνταν. Άρχιζαν να ορίζουν εαυτούς ως "αυτόχθονες" και ζητούσαν να ληφθούν μέτρα κατά όσων “ετεροχθόνων” έφταναν από τις επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τους έπαιρναν τις δουλειές. Οι ξένοι της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Κρήτης, της Μακεδονίας, της Χίου, απαγορεύθηκε να παίρνουν θέσεις στη δημόσια διοίκηση. Στη νέα πόλη όμως η φτώχεια συνέχιζε. Πάρα πολλοί αποφάσισαν να ξαναφύγουν??? Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια, Ντιτρόιτ, Βοστόνη, Νέα Ορλεάνη, Τάρπον Σπρίνγκς. Ταξιδιωτικά γραφεία διαφήμιζαν τον παράδεισο, υπερωκεάνεια γεμάτα με οικονομικούς μετανάστες ταξίδευαν πέρα από τον ωκεανό. Από τα νησιά του Αιγαίου μικρά Ελληνόπουλα έγιναν λουστράκια, λαντζέρηδες, οικοδόμοι, τορναδόροι στην Αμερική. Έτσι ήσαν τα πρώτα χρόνια στις νέες πατρίδες. Από το 1890 έως το 1924 μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Αλλά το 1922, το κύμα αναστράφηκε. Ένα εκατομμύριο και βάλε κόσμος, έφτασε κυνηγημένος από την Ιωνία και τον Πόντο. Η πόλη μας εξερράγη,

Efharistoume - Danke

Σύλλογος Αριστοφάνης
Μόναχο Γερμανίας
2012
 
Ευχαριστούμε
όλους τους φίλους,
γνωστούς και άγνωστους του συλλόγου μας,
για τη στήριξη, εμπιστοσύνη και σεβασμό
που μας έδειξαν για άλλη μια φορά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως χωρίς
τη δική τους προσφορά και στήριξη,
δε θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα.


Καταθέτω τις υπηρεσίες και τους
σπόνσορες που βοήθησαν
οικονομικά και ηθικά
για την υλοποίηση των εκδηλώσεων
για το έτος 2012

"Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ."

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
Εναλλακτικοί τρόποι διασκέδασης… λόγω κρίσης


Η δύσκολη εποχή που διανύουμε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κάνει τους νέους κυρίως να στρέφονται σε νέους τρόπους διασκέδασης ή και απλές, πιο οικονομικές μεθόδους στην καθημερινότητά τους. Αυτό που αναζητούν όλοι είναι οικονομικές και αν είναι δυνατόν «τσάμπα» λύσεις.
Σε έρευνα του Mediterranean college με θέμα
σε δείγμα 750 νέων, τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν. Το 87% δήλωσε ότι έχει μειωθεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημά του και το 86% ότι θα περικόψει τις δαπάνες του για διασκέδαση και έξοδο κατά την εορταστική περίοδο.
Μία έρευνα μεταξύ νέων ανθρώπων, δείχνει ότι όλο και περισσότερο η διασκέδαση στο σπίτι, η μετακίνηση με το ποδήλατο, τα… συνεταιριστικά πικ νικ αλλά και ο δανεισμός βιβλίων, κερδίζουν όλο και περισσότερους «οπαδούς».

Cocooning

Η τάση του cocooning, ή αλλιώς το να προτιμά κανείς να μένει σπίτι του, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος αυτή τη σεζόν. Οι δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που βιώνουμε, η πεσμένη ψυχολογία καθώς και η έλευση του χειμώνα ωθεί όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους να αναζητούν στο σπίτι τη χαλάρωση και την ηρεμία.
Οι καθημερινές βόλτες στις καφετέριες και στα κλαμπ είναι παρελθόν. Οι περισσότεροι επιλέγουν να βγαίνουν αυστηρά Σαββατοκύριακα. «Προτιμώ να βγω με τους φίλους μου το Σάββατο, γιατί πλέον τα λεφτά δεν μου φτάνουν και για έξοδο τις καθημερινές. Μέσα στην εβδομάδα μαζευόμαστε σε σπίτια», λέει η 22χρονη Νατάσα Ταρκαζίκη.
Οι παρέες, λοιπόν, μεταφέρονται στο σπίτι, οι καναπέδες γεμίζουν και το κέφι ξεκινά. Συνήθως επιλέγουν να παίζουν επιτραπέζια, να

Ο Χάρος


Ο Χάρος

 
Ονειρεύτηκα χθες βράδυ / ότι ήλθε σαν κουρσάρος
να με πάρει στον Άδη / έτσι απρόσκλητα ο Χάρος.
Στο κρεβάτι μου ζυγώνει / κι αμολάει το δρεπάνι
ξεριζώνει την ψυχή μου / λες και ήτανε ραπάνι.
Με αρπάζει σαν το φύλλο / και χωρίς κουβέντα άλλη
με το ύφος του το οργίλο / με οδηγεί στο ακρογιάλι.
«Μπούκαρε στην βάρκα μέσα» / γρύλισε,  «χωρίς πολλά»
έγια μόλα έγια  λέσα / για τον Άδη ροβολά.
Καθώς γλίστραγε η βάρκα / μέσα στην πηχτή μαυρίλα
για την άγρια αυτή τσάρκα / ένοιωθα ανατριχίλα
Άκουγα φωνές καμπόσες / και βαθείς αναστεναγμούς,
σε όλων των ειδών τις γλώσσες / και απαίσιους βρυχηθμούς.
Απ’ τον φόβο τον πολύ / μου έτρεμαν τα δύο χείλη
κι έγινα το ραμολί / των σκυλιώνε  το ρεζίλι.

Ξύπνησα κοκαλωμένος / κι άνοιξα ευθύς το μάτι
και βρισκόμουν ξαπλωμένος /  στο βρεγμένο το κρεβάτι.
                                                      
         Χρόνια Πολλά!
                                   
                                     Ο ξέμπαρκος                                                                         

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, για τα Χριστούγεννα

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, για τα Χριστούγεννα:

" Με καρτερική Υπομονή “Ο δε Κύριος κατεθύναι υμών τας καρδίας … εις την υπομονήν του Χριστού” (Β΄ Θεσ. 3:5) Ο Λυτρωτής του κόσμου, την έλευση του Οποίου εορτάζουμε τα Χριστούγεννα, δεν ήλθε στη γη ως βιαστικός και ορμητικός ηγέτης να ανατρέψει διαμιάς την αμαρτωλή πραγματικότητα.
Ο Λόγος του Θεού, γενόμενος άνθρωπος, δεν ζήτησε να διορθώσει τα πάντα σε λίγο διάστημα, να επιβάλει με ισχύ κοσμική τις αρχές που διακήρυξε για μια νέα δίκαιη κοινωνία.
Από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας Του μέσα στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους, κινήθηκε με θαυμαστή ΥΠΟΜΟΝΗ:
Υπομονή στην αδιαφορία των κατοίκων της Βηθλεέμ, που δεν Τού προσέφεραν ούτε ένα λιτό κατάλυμα. Υπομονή στην παρανοϊκή εχθρότητα της πολιτικής εξουσίας, που αισθάνθηκε ότι απειλείται και έσπευσε να πάρει τα πιο βίαια μέτρα εναντίον Του.
Υπομονή στις συνθήκες της ξενητειάς, όταν αναγκάσθηκε, μαζί με τη μητέρα Του και τον προστάτη Του Ιωσήφ, να καταφύγει σε ξένο τόπο, στην Αίγυπτο. Και αργότερα, για χρόνια πολλά, εργάσθηκε χειρονακτικά με υπομονή, συμμετέχοντας σιωπηλά στον μόχθο του απλού λαού.
Και όταν έφθασε ο χρόνος για τη δημόσια αποστολή Του, για τη δημιουργία των αρχών μιάς νέας κοινωνίας αγάπης, της Εκκλησίας, για τη διακήρυξη της αλήθειας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, και πάλι έδειξε αλύγιστη υπομονή:
Στην απόρριψη του μηνύματός Του από τους διανοουμένους

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

“Θέαμα Φαντασμαγορικόν”


Του Ιωάννη Λακούτση
Ποτέ άλλοτε μια φωτιά δεν προκάλεσε τόση εντύπωση όση η φωτιά του παλατιού (σημερινή Βουλή), τα Χριστούγεννα του 1909. Οι φήμες για την προέλευση της φωτιάς ήταν ποικίλες. Άλλοι έλεγαν ότι προκλήθηκε από θερμάστρα λινοθήκης στο ισόγειο, άλλοι από το καντήλι παρεκκλησίου που βρισκόταν στον 2ο όροφο.
  «…Θέαμα φαντασμαγορικόν.Πύρινοι γλώσσαι εξερχόμεναι της στέγης εις παμμέγιστον ύψος είχον μεταβληθεί εις δάδας φωτιζούσας ολόκληρον την πλατείαν Συντάγματος…» έγραφε η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ». Άλλη εφημερίδα έγραφε, περιγράφοντας,  ότι « φλόγες φωτειναί από τα παράθυρα έφθαναν εις τα ύψη, και εις μιαν στιγμήν  η πλατεία Συντάγματος και περιξ εφωταγωγήθησαν. Φωταγώγησις ολίγων λεπτών της ώρας, απαισία και μεγαλοπρεπής».
O Λόχος Πυροσβεστών που υπήρχε στην Αθήνα δεν αρκούσε για την κατάσβεσή της,
Ενώ έπεφτε η στέγη , απομακρύνονταν έπιπλα, σκεύη βιβλία, τα βασιλικά αρχεία
και τα τρόπαια του Αγώνα του 1821.Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχε
και ο ίδιος ο Βασιλιάς.
Το γεγονός  αυτό δεν άφησε ασχολίαστο  ο Γεώργιος Σουρής  και στην εφημερίδα του « Ο Ρωμιός» στις 5 Ιανουαρίου του 1910  έγραψε το παρακάτω ποίημα.

Φωτεινόν και μέγα δώρον
η φωτιά των ανακτόρων

Βασίλη πόθεν έρχεσαι/ μες’τη δική μας τρέλλα;
-Από την πόλιν έρχομαι / και στην κορφή κανέλα
 Χίλιες φορές σπολάτι σας, / είδα και το παλάτι σας
από παντού να φλέγεται /και σαν δαδί να καίγεται.
Νερό δεν είχατε σταλιά / και στης φωτιάς τη ζέστη
βλέπω κι αυτόν τον Βασιλιά / ως είδος πυροσβέστη.
Τρέχουν με τρόμπες μερικοί, / ανάβει κάθε μούρη,
κι ο Βασιλιάς εδώ κι εκεί / προβαίνει με τσικούρι.
Χειροκροτώ τον Βασιλιά, / ευοί στον Κορωνάτο,
δώσι τσικούρι στα παλιά / και γκρέμισέ τα κάτω.
Τσεκούρωνε κι απ’ της φωτιάς τη στάχτη μιαν αυγή
νέο παλάτι ζηλευτό / νέο παλάτι λατρευτό
περήφανο να βγή.
Αυτό το πυρ του Παλατιού / πυρ έστω  καθαρτήριον
και πυρ εξιλαστήριον / κι αληθινά σωτήριον.

Λορέντζος Μαβίλης (1860 - 1912)

                ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ

Άχαρή μου χαρά, φτωχοί μου στίχοι,
     της ζωής μου ακριβό, κρυφό καμάρι,
     από καθάριο βγαίνετε ζυμάρι
     κ' είσαστε γενημένοι όχι όπως τύχει.

Δεν κελαηδήτε ανούσιοι και άσκοποι ήχοι
     σαν τραγούδια ελαφρόμυαλου ερωτιάρη,
     μα κι ούτε παρατάτε το συρτάρι
     να βρήτε αγοραστή τόσο τον πήχυ.

Γιατί είσαστε ψυχούλες και κορμάκια
     των πόθων και των πόνων μου, που πλήθια
     πικρά μ' εσυχνοπότισαν φαρμάκια.

Είδωλα είναι οι χαρές, καημός η αλήθεια
      και αλήθεια είν' η ζωή. Μα τι με μέλει!
      Θωρώ εσάς κι ο καημός γίνεται μέλι.
 

Έλλη Βασιλάκη

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

« Αντί Χριστουγεννιάτικης Ευχής »Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
Η διαρκούσα  λιτότητα στην Ελλάδα δεν συνδέεται μόνο με την γενική πτώση του βιοτικού επιπέδου, την ραγδαία αύξηση της φτώχειας και την περιχαράκωση του κοινωνικού κράτους εν γένει. Το χειρότερο επιφαινόμενο της κρίσης είναι ότι αυξάνει όλο και περισσότερο ο αριθμός των ανθρώπων που περιθωριοποιούνται εντελώς και εξοστρακίζονται από κάθε κοινωνικό δίκτυο.
Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατες εκτιμήσεις  τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι ως άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης . Μια μελέτη της ελληνικής οργάνωσης αστέγων  «Κλίμακα», φωτίζοντας την κοινωνική σύνθεση αυτού του στρώματος. σημειώνει ότι, σχεδόν 25 % προέρχονται από  τον κλάδο των κατασκευών και 16 % έχουν εργαστεί ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Εν κατακλείδι πρώτιστα θύματα της κρίσης είναι άνθρωποι που προέρχονται από οικονομικούς κλάδους οι οποίοι εν μέσω της κρίσης τέθηκαν σε μακροχρόνια ύφεση χωρίς να υπάρξουν ανάλογοι δίαυλοι διοχέτευσης της οικονομικής δραστηριότητας σε άλλους συναφής τομείς. Κατά συνέπεια  τα εν λόγω επαγγέλματα τελούν υπό  μια δομική και υπαρξιακή κρίση, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν το πεδίο της κοινωνικής περιθωριοποίησης με αιχμή του δόρατος την